Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CERNE TECKY NA ZUBECH

OBSAH

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi AKNÉ A ČERNÉ TEČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Mám velký problém s pletí, trápí mne na čele, nose a bradě černé tečky a pupínky (nejvíce jich mám na čele). Chtěla bych poradit co mám udělat, aby akné a černé tečky zmizely. Nejlépe, pokud by to nebylo moc drahé. A jak akné a černé tečky správně zamaskovat? Vyzkoušela jsem mnoho přípravku od vichy, garnier, loreal a La-roche. Ale žádné pozitivní výsledky nevidím. Děkuji předem, I.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Dobrý den, Ivano,

Je vidět, že své pleti se snažíte dopřát kvalitní péči, avšak ani výrobky z lékárny nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Je důležité vyzkoušet víc typů kosmetiky a najit tu, která vám bude opravdu vyhovovat. Bohužel otázka ceny je vždy až ta poslední, protože pleti zkrátka nevysvětlíte, aby jí stačila i levnější péče z běžných drogerií.
Ve vašem případě se jedná o klasickou T-zonu, kterou je potřeba pravidelně čistit. Čištění pleti je základ a pokud je tento úkon proveden špatně, pleť se během dne uzavře včetně nečistot, které jsou na ní usazené. Proto vznikají černé tečky a pupínky. Zaměřte se tedy na pravidelné čištění – nejlépe pleťovým mlékem smývatelným vodou, poté aplikujte tonikum na uzavření pórů a čistící krém. Osobně máme velmi dobré zkušenosti s přírodní kosmetikou Dr. Hauschka anebo Nouri Fusion. Jak správně pleť čistit, kdy a jak často Vám poradí kosmetická poradkyně Zuzana Hájková, zhajkova@seznam.cz , obraťte se prosím přímo na ní...

Zdroj: diskuze Akné a černé tečky

Bílé tečky na jazyku

Bílé tečky na jazyku mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je známá jako afty nebo kandidóza a je způsobena plísní Candida albicans. Předtím než se objeví bílé léze na jazyku, dochází k jeho otoku a bolesti.

Takto vypadají bílé tečky na jazyku.

Bílé tečky na jazyku se vyskytují v rozmezí jednoho týdne a pak samy od sebe zmizí. Z tohoto důvodu není zapotřebí žádná léčba. Ale v některých případech je dobré navštívit lékaře, zejména pokud se puchýřky objevují příliš často nebo dochází k jejich extrémnímu zvětšení. Lékař zjistí příčinu a léčí ji odpovídajícím způsobem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den, pred par dny jsem si vsimla nacervenale skvrny na nehtovem luzku a male cerne tecky - prikladam fotografii. Je potreba s tim jit na kozni? Dekuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Načervenalá skvrna pod nehtem není onemocnění nehtu, ale následek jiného onemocnění. Často se tyto skvrny objevují u pacientů, kteří prodělali onemocnění COVID-19. Není třeba s tím nic dělat, stačí počkat až to to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Skvrny na zubech od čaje

Taktéž konzumace čaje může na zubech vytvářet hnědý až černý potah. Jedná se o zubní kámen, do něhož se ukládají pigmenty z čaje.

Zde můžete vidět skvrny na zubech od čaje.

Tyto skvrny, respektive zabarvený zubní kámen vlastními silami neodstraníte, proto je potřeba navštívit dentální hygienistku či zubního lékaře, kteří vám skvrny odstraní.

Zdroj: Skvrny na zubech

Co značí černé tečky na jazyku

Černé tečky na jazyku mohou být způsobeny konzumací tekutin nebo potravinami, které zbarví chuťové pohárky. Také tento projev, pokud je dlouhodobý, může signalizovat závažnější onemocnění.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA RAJČATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,

na balkoně pěstujeme rajčata, ale objevili se nám na listech černé tečky - viz foto. Prosím o radu, co by to mohlo být a jak s tím bojovat. Našli jsme, že by to mohla být septoriová skvrnitost, ale nejsme si jisti.

Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na fotografii není septoriová skvrnitost, spíše to vypadá jako příznak nerovnováhy ve výživě. Bude zřejmě třeba snížit dávky dusíku a zvýšit fosfor a draslík. Rostlinám by prospěl postřik na list hnojivem s vyšším obsahem fosforu. Zároveň bude třeba zamyslet se nad hnojivem v zálivce a zkusit použít Kristalon zdravé rajče a paprika.

Zdroj: diskuze Černé tečky na rajčatech

Hnědé skvrny na zubech

Mezi příčiny tmavého povlaku a hnědých skvrn na zubech patří především: cigarety, červené víno, perlivé limonády, káva, černý čaj, čokoláda, borůvky, kyselé džusy. Další příčinou může být i užívání nadměrného množství antibiotik (užíváte-li v dětství nebo v období dospívání tyto léky ve větších dávkách, je velice pravděpodobné, že budete mít v dospělosti na zubech tmavé skvrny).

Zde můžete vidět hnědé skvrny na zubech.

Veškeré oranžové, žluté nebo hnědé léze (zejména pak u horních frontálních řezáků) se odstraní z povrchu skloviny bělením. Poté se zesvětlí celková barva zubu, takže se začnou vytrácet i bílé léze. Bělení zubů by mělo patřit vždy do rukou odborníků.

Zdroj: Skvrny na zubech

Diskuze

V diskuzi ČERNÉ TEČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

dobrý den,mám 7 měsíčního syna a všimla sem si že se mu dělají černé tečky hlavně na líčkách a taky rozšířené póry to přece není normální ne?prosím o radu z čeho by to mohlo být a co s tím nechci aby měl ve starším věku pleť s kterou nepůjde už nic udělat děkuju moc za rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PH15.

Dobrý den,

zkoušela jste výrobky jako www.bioderma-cz.com/… ?

Zdroj: diskuze Černé tečky

Skvrny na zubech po bělení

Jestliže se rozhodnete pro bělení zubů, je vhodné tento proces konzultovat se stomatologem. Ten jednak stanoví diagnózu a zhodnotí riziko vedlejších reakcí, jednak určí, který způsob bělení je pro vás nejvhodnější (ordinační bělení chemické či za pomoci laseru, domácí bělení pomocí nosiče vyrobeného na míru a podobně). Tím se minimalizuje pravděpodobnost vzniku barevné disharmonie chrupu po ukončení bělení, což u volně prodejných bělicích prostředků není možné.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po bělení.

Zdroj: Skvrny na zubech

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBY PRASKLA SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewa.

co mam delat když my praskaji na zubech sklovina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prasklou sklovinu na zubech je třeba vidět, aby bylo možné určit příčiny praskání skloviny a pak i následnou prevenci před dalším praskáním skloviny na zubech. Zajděte tedy ke svému stomatologovi a nechte si svůj chrup vyšetřit s důrazem na prasklou sklovinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zuby praskla sklovina

Skvrny na zubech způsobené antibiotiky či metabolickými poruchami

Skvrny se mohou na zubech vytvořit rovněž v důsledku užívání antibiotik (tetracyklinových) nebo metabolických poruch organismu. Při diagnostice, jež bývá někdy obtížná, rozhoduje především tvar křídové skvrny a její umístění na zubu.

U demineralizace se většinou jedná o půlměsícovité skvrny v oblasti krčků zubů, kde ulpívá delší dobu povlak. Působením kyselin plaku se sklovina oslabuje a dochází ke vzniku prvního stadia zubního kazu – křídové skvrny.

U „tetracyklinových zubů‟ se jedná o proužky různě zbarvené zubní tkáně (od bílých skvrn až po hnědé). Bílé skvrny mohou vzniknout i při chronickém zvracení (ranní nevolnosti v těhotenství, bulimie a jiné), kdy povrch zubu naleptávají kyseliny žaludečních šťáv a ze skloviny se vyplavují minerály.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po antibiotikách.

Zdroj: Skvrny na zubech

Skvrny na zubech po rovnátkách

Pokud chcete mít zuby nejen rovné, ale i zdravé, je třeba klást maximální důraz na hygienu. Zbytky jídel, které se na rovnátkách uchytí, mohou dlouhodobě lokálně škodit a způsobit tak poškození zubní skloviny, demineralizovat ji a následně vést k jejímu trvalému narušení. Na zubech pak vznikají skvrny, jež postupně tmavnou. Jazyk bývá považován za přirozený kartáček na zuby, ale lidé, kteří mají rovnátka, jej k čištění postupně přestávají používat, protože kontakt jazyka s kovem není úplně příjemný. A to vede kromě jiného k hromadění zubního plaku.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po rovnátkách.

Skvrny na zubech po rovnátkách odstraní dentální hygienistka. S rovnátky by se mělo obecně chodit na pravidelnou dentální hygienu, neboť se tím může předejít tvorbě zubních kazů i zmíněných skvrn. Hluboké a rozsáhlé léze lze pak obrousit pomocí vysokorychlostních násadců. Následuje chemická mikroabraze 5% kyselinou chlorovodíkovou a pemzou.

Zdroj: Skvrny na zubech

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA HROZNECH, CO TO MŮŽE BÝT ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Hrozny můžete klidně konzumovat. Jde jen o kosmetickou vadu, která snižuje jakost plodů, ale na zdraví člověka nemá žádný vliv.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Děkuji mockrát.

Zdroj: diskuze Černé tečky na hroznech, co to může být ?

Péče o pleť

Nikdy si nevymačkávejte černé tečky. Používání prstů k odstranění černých teček ve skutečnosti přidává pórům více nečistot a bakterií, a zhoršuje to stav kůže plné černých teček. Jakkoliv těžké to může být, vždy se vyvarujte dotýkání kůže a odstraňování černých teček silou.

Nepoužívejte přístroje na odstraňování černých teček. Obchody dnes nabízejí přístroje na odstraňování černých teček, abyste si mohli pleť ošetřovat sami doma. Nicméně tyto pomůcky mohou být po špatné dezinfekci plné bakterií a mohou kůži zjizvit. Nechte tedy používání ocelových nástrojů profesionálům a držte se používání čističů a peelingů.

Pokud máte citlivou pokožku, nepoužívejte hrubý peeling, který ji může podráždit a zhoršit černé tečky. Pokud vás pokožka při použití peelingu bolí, přestaňte ho používat a nahraďte jej jemnějším čističem. Pokud máte s hrubšími peelingy problém, zkuste používat ovesné vločky, ty jsou nejlepším peelingem.

I když si černé tečky nevymačkáváte, běžné dotýkání se obličeje přenáší bakterie z rukou na pleť. Ruce jsou nejšpinavější část těla a častá příčina mnoha černých teček. Vyvarujte se tedy pokládání obličeje na ruce nebo zbytečného dotýkání se pleti. Také pravidelně měňte ložní prádlo, které je zdrojem odumřelých buněk. Perte jej nejméně jednou týdně, abyste z látky odstranili nánosy nečistot a pomohli tak udržet tvář bez černých teček.

Žádná z metod pro odstranění černých teček a peeling nepřináší výsledky okamžitě. Ošetřujte pleť vhodnou metodou každý den po dobu několika měsíců, abyste ji úplně zbavili černých teček. Pokud po několika měsících černé tečky nezmizí, měla by následovat návštěva dermatologa. Dermatolog vám může předepsat určité léky a krémy na odstranění tohoto problému. Pokud navštívíte drogerii, můžete si koupit výrobky určené pro čištění pleti obličeje. Kosmetické přípravky na odstranění černých teček používejte dvakrát denně. Pomáhá to udržet pleť čistou. I když je to lákavé, nesahejte si na obličej. Vlasy noste stažené z tváře. Zkuste třeba i tento tip: Nahřejte žínku namočenou v teplé vodě v mikrovlnné troubě. Až trochu zchladne, přiložte ji na obličej. Otevřou se vám póry a ošetření pleti bude účinnější. Poté, co jste pleť ošetřili, opláchněte obličej studenou vodou, aby se póry znovu uzavřely.

Zdroj: Domácí slupovací maska na černé tečky

Diskuze

V diskuzi ČERNÉ TEČKY VE STOLICI U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Dobry den,
Nase mala ma 4 mesice, je exkluzivne kojena a take se nam objevily male cerne tecky v jinak normalne vypadajici a pachnouci stolici. Vypadaji jako zrnicka mleteho pepre a na dotyk jsou tvrda. Nemam prasklinu v bradavce, mala nema rymu, banan jsem nemela ani ja, ani ona, vitaminove doplnky stravy neberu. Tak nevim, jestli nemam zajit hned k doktorovi. Holcicka je jinak v pohode, spi a saje normalne, snad jen poslednich par dni vice riha.

S pozdravem,

Dagmar

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černé tečky ve stolici u miminek

Bílé skvrny na zubech u dětí

Pro zuby a zubní sklovinu je velmi důležitý fluor, avšak pro zuby dětí do zhruba 8 let je nadměrné množství této látky poměrně nebezpečné. Zuby takto malých dětí se totiž vyvíjejí ještě pod dásní a nadbytek fluoru může způsobit stav zvaný fluoróza. Jedná se předávkování organismu solemi fluoru, jež se projevuje skvrnitou (až jamkovitou) sklovinou. Vznikají tedy bílé až hnědé skvrny, které nelze zaleštit či odstranit, proto je třeba (zvlášť u dětí) přísun fluoru hlídat. Problém nastává především tehdy, když děti zubní pastu polykají: tím zvyšují přísun fluoru. Zubní pasty jsou určeny pouze k lokálnímu působení, jejich konzumace může člověku poměrně významně uškodit. Zkuste tudíž hlídat, jaké množství pasty si vaše děti dávají na kartáček (úplně stačí množství o velikosti hrášku) a zda všechnu zubní pastu poté vyplivnou.

Zde můžete vidět bílé skvrny na zubech.

Výše zmíněná mikroabraze je technika, která využívá chemickou složku k současné erozi a abrazi povrchu skloviny zubu za účelem odstranění bílých a hnědých sklovinných lézí na stálých zubech. Obvykle se provádí po skončení bělení. Mikroabraze sama o sobě se používá také u velmi malých dětí (přibližně ve věku 8 let) s jednotlivými izolovanými lézemi z důvodu mikroskopické redukce bílých skvrn. Později (to jest v době, kdy je dítěti přibližně 12 let) se toto ošetření doplňuje plnohodnotným domácím bělením pod dohledem stomatologa.

Zdroj: Skvrny na zubech

Diskuze

V diskuzi ČTVEREČKY NA ZUBECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simule.

Ahoj,potřebovala bych pomoc! zubař mi zdělal rovnátka po 2 letech a já si to asi špatně čistila a ted tam mám čtverečky! :'( potřebuji pomoc!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čtverečky na zubech

Shrnutí možností ošetření zubů se skvrnami (čím vyšší bod, tím je zákrok invazivnější)

  1. Nedělat nic: je-li pacient nebo rodič ke vzhledu zubů lhostejný.
  2. Bělení: obvykle domácí bělení mírných skvrn a linií.
  3. Prodloužené bělení rozsáhlých diskolorací (změna zbarvení).
  4. Mikroabraze: nejlépe po bělení.
  5. Silná abraze: odstranění bílých zón pomocí násadce a následné připevnění kompozita.
  6. Připevnění kompozita za účelem zakrytí bílých skvrn.
  7. Keramická fazeta.
  8. Korunky: v případě závažných lézí nebo defektní skloviny.

Zdroj: Skvrny na zubech

Doplňková léčba

Alternativně se můžete pokusit černé mušky fyzicky odstranit buď uštípnutím napadených stonků a jejich spálením nebo jejich sražením z listů pomocí tlakového spreje z hadice. Jen se ujistěte, že během procesu nepoškodíte rostlinu.

Zvažte také výsadbu rostlin odpuzujících mšice, jako jsou afrikáni nebo pažitka, které odpuzují jak černé mušky tak i mšice. Nebo k rostlinám vysaďte lichořeřišnice, které pomáhají udržet černé mušky v bezpečné vzdálenosti.

Zdroj: Černé mušky na rajčatech

Co jsou černé tečky na pleti

Černé tečky, označované též jako komedony, vznikají, když se maz ze žláz hromadí v pórech pod povrchem pleti a ucpává je. K tomu může dojít, pokud vaše pleť produkuje velké množství nadbytečného mazu. Nadprodukce mazu může být podpořena některými hormony (androgeny), které se vytvářejí a vylučují především během puberty. Pokud je mazu příliš, dochází k ucpání žlázového kanálku a na jeho konci se vytvoří zátka, která brání přirozenému odtékání mazu. Zůstane-li maz pod povrchem pleti, bývá tento komedon díky své světlé barvě označován jako bílý komedon. Pokud se maz i nadále hromadí, vytváří pod povrchem stále vyšší tlak. Jeho působením je zátka vytlačena z vlasového kanálku a proniká na povrch. V tomto případě se používají termíny otevřený černý komedon nebo černá tečka.

Příčinou vzniku černých teček je lidově řečeno ucpaná pokožka. Mytím obličeje ráno i večer zajistíte, že pokožka bude čistá. Před mytím pokožky vždy odstraňte veškerý make-up (pokud ho používáte). Po umytí obličeje pokračujte nanesením jemného hydratačního krému, abyste zabránili pokožce v produkci nadbytečného mazu, který způsobuje černé tečky.

Devět kroků proti černým tečkám:

  • 1. Čištění obličeje by mělo být součástí každodenní péče. Nikdy se nezapomeňte odlíčit a použít čisticí výrobek, který je vhodný pro váš typ pleti.
  • 2. Pleťové masky pomohou zbavit se černých teček. S jejich pomocí zbavíte pleť přebytečných olejů, ale také mastnoty a zrohovatělých odumřelých kožních buněk.
  • 3. Používejte čisticí pleťové náplasti. Tyto lepicí pásky se používají na příslušné oblasti pleti, kde uvolňují mazové zátky a odstraňují černé tečky. Můžete je snadno nalepit v takzvané T-zóně (čelo, nos, brada) a tímto způsobem odstranit nepříjemné černé tečky.
  • 4. Objednejte se na kosmetiku. Po několika dnech budete překvapeni, jak se vzhled pleti zlepšuje.
  • 5. Používejte masti s vysokým obsahem oxidu zinečnatého. Oxid zinečnatý aktivuje vlastní obranné mechanismy a hojivé procesy pleti. Můžete jej sehnat v lékárně.
  • 6. Využívejte přípravky s účinnou látkou benzoylperoxid (BPO). Masti a gely, které obsahují BPO působí proti poruchám keratinizace mazových žláz. Vzhledem k tomu, že tyto přípravky bývají pouze na předpis, doporučuje se poradit se s dermatologem nebo praktickým lékařem.
  • 7. Nedotýkejte se obličeje. Ruce jsou zdrojem bacilů a bakterií. Pokud se neustále dotýkáte obličeje, zvyšujete riziko infekce.
  • 8. Používejte antibakteriální korekční tyčinky.
  • 9. Změňte životní styl a stravu. Vzhled pleti může ovlivnit také nezdravá strava s nedostatečným množstvím vitamínů a stopových prvků, stejně jako škodlivé návyky – kouření a stres. Dbejte na to, abyste se stravovali zdravě a pili dostatek tekutin. Vyhýbejte se konzumaci toxických látek, především alkoholu.

Zdroj: Domácí slupovací maska na černé tečky

Co znamená bílý jazyk a červené tečky

Bílý jazyk a červené tečky mohou signalizovat počínající infekci. Na jazyku se nacházejí celkem 4 typy výstupků (papil), jedny z nich jsou drobné a červené, jiné zase delší, nitkovité (řasovité). Při nachlazení nebo horečnatém onemocnění se mohou oba typy papil zvýraznit a jazyk může být bělavě povleklý. Je to zcela obvyklá reakce organismu na onemocnění. Pomoci lze čištěním jazyka kartáčkem, dostatkem tekutin, ideálně pitím bylinkových čajů.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Kdy je vhodné použít černé uhlí

Živočišné černé uhlí je možné podávat psům při zažívacích potížích spojených s průjmovými stavy. Při podání tohoto preparátu by neměl pes vykazovat žádné jiné symptomy. Měl by být veselý a chovat se úplně běžně. Pokud u psa zpozorujete značnou únavu, bolesti, zvracení, zvýšenou teplotu, apatii nebo krev ve stolici, vyhledejte raději veterinárního lékaře.

Živočišné černé uhlí podáváme psům v dávce 1–2 tablety na 5 kg hmotnosti, u štěňat množství dávky konzultujeme s veterinárním lékařem. Vyšší dávky můžou způsobit zácpu nebo zvracení a následně střevní neprůchodnost.

Černé uhlí má u psů poměrně rychlý nástup účinku, nevýhodou však je obarvení stolice, takže není následně možné poznat, zda pes nemá ve stolici krev.

Zdroj: Černé uhlí pro psy

Angína

Tak, jak to popisujete, se projevuje angína. Angína je bakteriální onemocnění a vzniká nejčastěji přemnožením některého koka. Projevuje se typicky rychlým nástupem tepavé bolesti v krku. Na sliznici v krku se vytvoří bílé tečky nebo bílé čárky, až jako by to byly bílé měsíčky. Tyto bílé měsíčky v krku jsou plné hnisu – produkt našeho imunitního systému. Právě v  místech výskytu bílých teček v krku došlo k přemnožení nechtěných bakterií. Tělo nám tento fakt dává najevo zduřením krčních mandlí a bolestí, která sílí při polykání.
 

Zdroj: Bílé tečky v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP