Nejčerstvější gel z aloe vera získáte, když si tuto rostlinu budete pěstovat doma. Jakmile jsou listy dostatečně velké, můžete je zkrátit a použít gel, který obsahují. Čerstvý gel se rozetře na postiženou oblast kůže, obsahuje hydratační složky a má uklidňující antibakteriální a protizánětlivý účinek. Vnější aplikace gelu je velmi příjemná, neboť gel pokožku ochlazuje. Gel se používá také na atopickou dermatitidu a jiné druhy ekzému. Rovněž se s ním dají léčit různé odřeniny, dochází k jejich uklidnění a zlepšení hojení ran. Gel z aloe vera má antibakteriální a hojivý efekt, takže je vhodný i pro léčbu akné. Léčebný efekt na drobné popáleniny a spáleniny od slunce potvrzují i lékařské studie. Ostatní způsoby použití jsou odvozeny ze zkušeností a lidové medicíny.
Produkty z aloe vera a vnější použití
Aloe vera je součástí mnoha hotových výrobků. V některých z těchto produktů je zahrnuto velké množství gelu z aloe vera. Tyto gely mají podobné účinky jako čerstvý gel přímo z rostliny. To se týká zejména krémů, které jsou určeny pro aplikaci na kůži. Ale také zubní pasta z aloe vera je velmi vhodná pro lepší čištění zubů a dásní. Mnoho produktů z aloe vera však obsahuje pouze malé množství této rostliny, kolik, to bohužel často nelze zjistit. Také kosmetické přípravky pro každodenní péči obsahují pouze malé množství aloe vera, ale zvyšují hydratační účinky.
Čerstvý gel pro vnitřní použití
Chcete-li používat gel z aloe vera vnitřně, musíte získat pouze žlutý gel zvnitřku listů. Konzumace dobře rozmíchaného gelu je snadná, případně jej můžete smíchat s jogurtem, obilovinami nebo ovocem. Vnitřní užití gelu uklidňuje podráždění, gel je vhodný proti pálení žáhy, dyspepsii a proti syndromu dráždivého tračníku. Někteří lidé používají gel z aloe vera k léčbě ulcerózní kolitidy. Gel dále snižuje hladinu cukru v krvi. Také zvýšená hladina krevního tuku (zvýšená hladina cholesterolu a triglyceridů v krvi) může být snížena díky gelu z aloe vera.
Produkty z aloe vera a vnitřní aplikace
Většina produktů z aloe vera obsahuje pouze gel a ne vysoce dráždivou pryskyřici. Tyto výrobky jsou obvykle velmi slabé koncentrace, alespoň pokud se jedná o podíl aloe vera. Můžete je konzumovat pro radost, nebo v naději, že posilují imunitní systém, snižují hladinu cukru v krvi a zlepšují hladinu lipidů (záleží na druhu výrobku). Většina produktů z aloe vera určených pro vnitřní použití má poměrně malé účinky. Měli byste však být opatrní při konzumaci produktů určených proti zácpě, protože tyto produkty mohou obsahovat více nebo méně agresivní pryskyřice.
Vnitřní aplikace pryskyřice
Pryskyřice z aloe vera obsahuje glykosid aloin, který má silný dráždivý účinek. Tento aloin se používá při léčbě zácpy, ale jen pod lékařským dohledem. Aloin zvyšuje produkci střev a brání vstřebávání tekutiny v tlustém střevě. Proto se strávené jídlo pohybuje přes tlusté střevo rychleji a zůstává kapalné, což zamezuje zácpě. Dále má karcinogenní účinky. Pryskyřice by však neměla být používána během těhotenství, neboť aloin může vyvolat předčasný porod nebo i potrat.
Ve svém příspěvku ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.
jak uchovat, no mně se vyplatilo - česnek oloupat, omýt, usušit a dát v zazipovacím sáčku do mražálu. V těxh zazipovacích vůně neuniká, česnek podle potřeby odebírám a je beze změny jak čerstvý.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zápach z česneku nebývá zrovna příjemný, navzdory tomu se česnek stále více využívá v přírodním lékařství. Vyzkoušejte ho, a možná vám ani silné aroma nebude už tolik vadit. Z očištěného stroužku česneku odkrojte silnější plátek a asi na 5 minut ho přiložte na bradavici. Pálí to sice jako čert, jeden až dva dny se nic neděje, ale nakonec bradavice sama odpadne. Pokud nemáte citlivou kůži, tak si můžete plátek česneku na bradavici přilepit náplastí a nechat ho působit déle, ne ale více než 4–5 hodin, po delší době byste mohli mít popálenou kůži. Nakonec bandáž odstraňte a místo opláchněte vlažnou vodou. Jestliže bude bradavice po třech dnech stále odolávat, pokus můžete klidně opakovat. Není česnek jako česnek, a tak je potřeba dát mu čas, aby se projevily jeho léčebné schopnosti.
Ananas
Ananas je jedním z nadčasových přírodních prostředků proti bradavicím. Samozřejmě se myslí čerstvý ananas, ne kompot. Bradavici potírejte každý den po dobu 5 dní šťávou z ananasu a nechte ji působit asi 4–5 hodin, pak můžete pokožku normálně umýt. Ananasová šťáva dělá s bradavicí hotová kouzla a během několika dní zmizí. Nebudete-li úspěšní, klidně můžete pokus po týdnu opakovat.
Ricinový olej
Jediné, co musíte udělat, je nalít pár kapek do malé misky, pak do oleje namočte prst a vmasírujte olej do bradavice. Celý rituál opakujte alespoň dvakrát denně, abyste plně využili zázračný účinek oleje. Kůže kolem bradavice bude stále jemnější a bradavice se bude postupně ztrácet. Za jak dlouho zmizí úplně, to záleží na její velikosti a stáří. Ale obyčejně to trvá asi 4–5 dní.
Banánová slupka
Banán je velice účinný prostředek v boji proti všelijakým kožním problémům. Tentokrát budete mít možnost zabít dvě mouchy jednou ranou, použitím banánové slupky zlepšíte stav své pokožky a ještě se zbavíte bradavic. Uřízněte malý kousek banánové slupky a přiložte ho na bradavici tak, abyste viděli navrchu žlutou vnější stranu slupky. Slupku připevněte leukoplastí a nechte působit přes noc. Každých 12 až 24 hodin vyměňte slupku za čerstvou. To opakujte tak dlouho, dokud se bradavice nezbavíte.
Tea tree olej
Je výborný nejen na léčení akné, ale rovněž i na odstranění bradavic. Olejíček nakapejte na vatový tampon, přiložte na bradavici a připevněte leukoplastí. Tampon po 6–12 hodinách vyměňte za čerstvý a takto postupujte, dokud bradavice nezmizí. Nem
Ve svém příspěvku OPAR NA RTU BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.
Dobrý večer,
pročítám tady rady jak na opary na rtech. Velmi často v poslední době se mi objevuje opar na rtech. Už nevím jak tomu předejít, protože např. teď jsem nebyla ve stresu a pod. a zase se mi udělal opar. Stačí, když jdu ve větru tak hned se mi udělá opar. Užívám hlívu ústřičnou, pojídám čerstvý rakytník a nic mě nepomáhá. Už opravdu nevím co mám dělat, protože ten opar mám každou chvíli. Poraďte mi prosím jak na opary.
Děkuji. Remešová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.
Jedině aciklovir a to tablety,které napíše lékař, může i praktický,kožní,imunolog,atd.Pokud tabl.budete brát.máte pokoj,ale po skončení se zas opar může ukázat,mám s tím stejné osob.zkušenosti.
Obsahuje slizové látky, silice, třísloviny, alkaloidy symphytocynoglossin a jeho štěpný produkt konsolicin, intermedin a acetylintermedin, glykosid konsolidin, allantoin, asparagin, symphytyn, echimidin, laziokarpin, metylpyronin, lykopsanin, acetyllykopsamin, škrob, triterpeny, aminokyseliny, pryskyřice, cholin a jiné.
Sběr a sušení
Kořen se sbírá na podzim (září, říjen) nebo na jaře před začátkem vegetace, přednostně se užívá čerstvý, lze jej uskladnit v písku podobně jako mrkev nebo křen. Možno jej ale i po omytí a rozpůlení sušit na slunci nebo při umělém sušení za teplot do 45 °C.
Použití kostivalu
Droga ovlivňuje krevní oběh, působí mírně projímavě, hlavně však zmírňuje bolest a podporuje regeneraci tkání. Dle J. A. Zentricha pomáhá hojit zlomené kosti, příznivě působí při zánětech, podvrknutí, výronech, pohmožděninách, bércových vředech, menších popáleninách či omrzlinách, podáván vnitřně působí hojivě na trávicí trakt (například při žaludečních vředech), na záněty žaludku a střev, uplatní se i při léčbě respiračních chorob spojených s kašlem. Zevně se aplikuje obvykle jemně strouhaný čerstvý kořen nebo kašička uvařená z mletého sušeného kořene a vody. Kostivalové víno se podává jako protikrvácivý a posilující prostředek, zejména při rekonvalescenci po těžkých chorobách nebo po chirurgickém zákroku. Na hojení drobnějších hnisajících ran je účinná i kostivalová mast připravená povařením strouhaného čerstvého kostivalového kořene se sádlem.
V naší poradně s názvem CELULITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.
Dobry den, je potreba zabal pripravovat vzdy cersty nebo se da pripravit na vic dnu najednou? Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Domácí kofejnový zábal je nejlepší vždy čerstvý nebo maximálně dva dny starý. Jde totiž o přírodní produkt bez konzervantů a hrozí zde přemnožení mikroorganismů při delším skladování. Ty pak můžou způsobit podráždění pokožky nebo exém.
Pokud máte akutně podrážděný žlučník, držte přísnou dietu, teprve až se stav uklidní, přejděte na žlučníkovou dietu klasickou. Můžete vyzkoušet i různé bylinky na žlučník.
Zásady žlučníkové diety:
Dodržovat zásady zdravé výživy.
Jíst alespoň 4x až 5x denně.
Mezi jídly dodržovat maximálně 2- až 3hodinovou pauzu.
Začít den lehkou snídaní.
Všechna jídla připravovat čerstvá.
Vyhnout se následnému ohřívání pokrmů.
Jíst vařená a dušená jídla.
Omezit tučné, pečené nebo smažené jídlo na minimum.
Vyhýbat se čerstvému pečivu, polotovarům a ostře kořeněným jídlům.
Ve svém příspěvku LNĚNÉ SEMÍNKO DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.
k lněnému semínku: všimla jsem si v zimě,když jsem nasypala ptáčkům směs ovesných vloček,slunečníkových semem ,pšeničných semen a lněných semínek, ptáci sezobali vše, kromě lněných semínek a tak jsem přemýšlela, zda nejsou také škodlivá, protože jsem užívala lněné semínko proti zácpě (dvě lžičky rozemleté, namleté asi na 3dny a uložené v ledničce,) když jsem nádobku po spotřebování hned neumyla,,zůstal tam zápach po žluklém oleji..Nebo kupovala jsem celozrný chléb , byl velmi chutný čerstvý s lněnými sermínky na povrchu i uvnitř,ale někdy v některých místech při kousnutí bylo cítit plíseň, tak teď už jsem opatrná při jeho kupování . V některém receptu se doporučují jádra meruněk, ty se kdysi přidávaly do meruňkových zavařenin, potom se zavrhovaly- prý pro jejich jedovatost , není tady podobná spojitost se lněnými semínky ?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Čaj z třapatky (Echinacea): použijeme list s květy. Na ¼ litru vroucí vody dáme 1 čajovou lžičku směsi a necháme luhovat 10 minut, potom scedíme. Neskladovat (maximálně 24 hodin v ledničce), připravit vždy čerstvý. Tohoto čaje můžeme vypít ¼ litru při akutních problémech 3x denně, kloktat můžeme každé 2 až 3 hodiny, při použití roztoku k omývání zanícených míst omýváme každé dvě hodiny. Používáme 14 dní a potom následuje 14dennní přestávka.
Odvar: využívá se hlavně z tužších částí rostliny, což je v tomto případě kořen. Ten umyjeme a čerstvý nebo sušený nakrájíme v množství 1 čajové lžičky na ¼ litru vody a vaříme 20 minut. Potom scedíme a používáme podobně jako čaj. Odvar je o něco účinnější než čaj, maximální doba skladování je 48 hodin. Opět užíváme jako čaj, tedy 14 dní, poté 14 dní přestávka. Při akutním stadiu infekce užíváme 1 polévkovou lžíci odvaru každé 2 hodiny.
V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.
NOR-OIL panenský lososový olej je vyrobený v Norsku ze 100% čerstvého lososa, extrahovaný do 75 minut od výlovu. Produkty NOR-OIL mají TOTOX (viz níže) nižší než 2, což z nich činí nejkvalitnější produkty na světovém trhu. Pro NOR-OIL je čerstvost a kvalita tou nejvyšší prioritou. Lososi jsou vyloveni z čistých arktických vod v Norsku a olej se získává do neuvěřitelných 75 minut od výlovu ryb z moře, a to v atmosféře dusíku a v prostředí s řízenou teplotou. Právě rychlá extrakce po výlovu a eliminace kontaktu s kyslíkem a teplem jsou klíčem k čerstvosti. Navíc, aby bylo zabezpečeno, že NOR-OIL Omega-3 panenský lososový olej zůstává čerstvý i po utěsnění do obalu, používá se speciálně vyvinutý přírodní antioxidant. NOR-OIL je zcela přírodní, čerstvý a bezpečný olej.
TOTOX (total oxidation) znamená v překladu „celková oxidace“, jde o ukazatel míry čerstvosti oleje, který je změřen ještě před utěsněním do obalu. TOTOX je jediná mezinárodně standardizovaná hodnota měření čerstvosti, která vyjadřuje rychlost oxidace oleje. TOTOX rovný 0 má živá ryba. TOTOX ostatních produktů na trhu se pohybuje v rozmezí 10–26.
V naší poradně s názvem ZÁZVOR PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.
Pokuste se prostě okysličit svou krev a zesvětlit tak okolí vašich očí. To znamená, že bychom neměli jen sedět doma a koukat do počítače či televize, ale měli bychom i často chodit na čerstvý vzduch a troška sportu také neuškodí. Tahle univerzální rada je navíc výborná pro celý náš organismus. Samozřejmě najdeme více způsobů, jak kruhy pod očima odstranit (mimo jiné i přímým působením léčivé látky). Velmi dobře účinkuje heřmánek a zmražený odvar z něj, který přikládáme ve formě ledových kostek pod oči. Ani čerstvý odvar z heřmánku není špatný, je zde však větší riziko alergických reakcí, navíc zesvětluje, což může být nežádoucí vedlejší efekt. Klasikou, jež určitě neuškodí, je černý čaj. Vatičky namočené v tomto nápoji přikládáme pod oči. Mezi další užitečné bylinky a rostliny patří světlík, lípa, okurka, jitrocel nebo prha arnika (arnika horská). Někdy se doporučuje i šťáva z brambor, ale s ní opatrně ─ nejdříve vyzkoušejte, jak bude na tuto léčbu reagovat vaše kůže. Jestliže jste vyzkoušeli uvedené rady a máte-li i správnou životosprávu, ale problém s kruhy pod očima přetrvává, navštivte raději lékaře. Může se totiž jednat o nějaký závažnější problém související s vašimi ledvinami, játry nebo štítnou žlázou. Pokud jsou však kruhy pod očima doprovodným efektem užívání nějakých léků, není důvod k panice, poněvadž po jejich vysazení problém sám od sebe zmizí. A konečně v některých případech mohou kruhy pod očima představovat jev, jenž doprovází menopauzu.
V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.
Dobrý den, užívám warfarin (5 mg)a chci se zeptat, zda můžu jíst rajčata a pokud ano v jakém množství denně? Mohu také jíst kapustu?
Děkuji
Iveta Mikendová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích https://www.google.cz/image… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku https://www.google.cz/image… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.
Čerstvý oddenek zázvoru obsahuje 1,5 až 3 % silice, která se skládá především ze směsi různých terpenů (seskviterpen zingiberen, bisabol, ar-curcumen a mono-terpeny cineol, citral, borneol, gingerol, fenylpropan shogaol a jiné), dále je přítomen alkaloid capsaicin (obsažený především v plodech pálivé papriky).
Pozitivní účinky zázvoru na náš organismus:
posiluje imunitní systém
je antibakteriální – léčí kašel, angínu a záněty průdušek
rozpouští hleny
aktivuje srdečně-cévní systém
zahřívá tělo, zlepšuje krevní oběh
zvyšuje produkci žluče
zabraňuje srážení krve
odbourává tuky a snižuje hladinu cholesterolu v krvi i játrech
zvyšuje produkci žluče
pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích (zlepšuje procesy trávení ve střevech a vyprazdňování)
odstraňuje plynatost a nadýmání
podporuje chuť k jídlu
působí proti nevolnostem, jednak proti ranním nevolnostem v těhotenství, jednak proti cestovním nevolnostem (kinetózách)
má protizánětlivé účinky
snižuje horečku, bolest, otoky
využívá se při léčbě impotence a problémech s prostatou
zevně jej lze využít při bolestech zad a kloubů nebo do koupele k prokrvení organismu
Nežádoucí účinky zázvoru: (hrozí obvykle teprve při užití dávky nad 5 gramů denně)
může se objevit pálení žáhy, průjem či žaludeční potíže
na kůži může způsobit podráždění
diabetici musí konzumaci zázvoru konzultovat se svým lékařem, protože zázvor snižuje hladinu krevního cukru, a tak možná bude nutné upravit dávkování léků
vysokých dávek se musí vyvarovat jedinci se srdečními chorobami
neužívat, jestliže máte žaludeční vředy
Zázvor lze použít:
čerstvý – nakrájený na kolečka nebo jemně nastrouhaný
Ve svém příspěvku VAVŘÍN, LAURIE - PLODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MgA. Boris MÍČEK.
Vavřín - Laurier jsem často ve Francii v kuchyni používal čerstvý. Bylo mi ale řečeno, černo-fialové bobule, vytvářející se po odkvětu se používají ve voňávkářství, ale jsou jedovaté a jako koření se tedy nepoužívají. Co je tedy pravda ?
Jinak bych rád upozornil na zajímavé hudební dílo nesoucí název rostliny. Autorem je Camille SAINT-SAÊNS a dílo se jmenuje "Cypres et lauriers" pour organ and orchestra Op. 156 (1919) - "Cypřiše a Vavříny" pro varhany a orchestr a bylo po první sv. válce věnováno Raymondu POINCARÉ (1860-1934), Presidentovi III. Francouzské Republiky (v létech 1913-1920).
MgA. Boris MÍČEK
l´organist - compositeur
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Čaj na odvodnění organismu se podílí nejen na vylučování přebytečné vody z těla, ale i celkově čistí cévní systém a organismus. Odvodňovací čaj je vyrobený dle původní receptury Valdemara Grešíka. Každá bylinná směs je promyšlenou kompozicí devíti bylin, ve které se spojuje účinek s dobrou chutí. Recepty se opírají o dlouholeté zkušenosti a vyvážený poměr domácích a zahraničních bylin, jejichž kvalita je pečlivě kontrolována.
Příprava sypaného čaje: Jedna rovná polévková lžíce se přelije ¼ litrem vroucí vody, nechá se v zakrytě nádobě 15 minut odstát a scedí se. Nálev se připravuje vždy čerstvý.
Příprava porcovaného čaje: Jeden sáček se zalije ¼ litrem právě vroucí vody a nechá se 10–15 minut louhovat. Nálev se připravuje vždy čerstvý.
Užívání: Pije se 2x denně. Nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Ve svém příspěvku CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.
Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.
Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.
Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.
Plněná rajčata
Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl
Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.
Těstoviny s houbami
Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka
Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.
Čočková polévka
Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar
Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.
V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch.
Všude se uvádí, že ananas je nežádoucí při refluxu a vy z něj máte oběd ve čt. Co si má člověk o tom potom myslet?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Máte pravdu, že ananas je hodně kyselý a může tedy vyvolávat dojem, že zhorší reflux. Ale opak je pravdou, protože čerstvý ananas může zlepšit příznaky refluxu. Je to kvůli koncentrovanému množství přítomného bromelainu. Bromelain je protizánětlivý a má alkalizující účinek (snižuje kyselost). Ananasová šťáva může příznaky refluxu zhoršit, protože koncentrace bromelainu je omezená.
Používají se šťávy z citronu, pomeranče, hroznového vína, hrušky, mrkve, červené řepy a cukrové třtiny. Šťávy by se měly podávat maximálně po dobu 5 dnů, poté se přechází na celé ovoce, a to na jablka, hrušky, hroznové víno, pomeranče, ananas. Tato strava by měla trvat maximálně 3 dny.
Za vynikající prostředek při léčbě tohoto onemocnění je považována také rajčatová šťáva. Vezměte si brzy ráno čerstvý rajčatový džus, promíchejte se špetkou soli a pepře.
Věnujte přiměřenou pozornost svému jídelníčku a životního stylu, abyste zabránili opakování problémů s onemocněním jater. Doporučuje se mírné cvičení, vystavujte se slunci, důležitý je pobyt na čerstvém vzduchu a přiměřený odpočinek. Játra mají vynikající schopnost regenerovat se. Ujistěte se, že vaše strava má vysoký obsah bílkovin, vitamínu C, vitamínů B, zejména cholin, a vitamín E. Všechny tyto živiny uspíší regeneraci vašich jater.
Šťáva z kurkumy: 1/4 lžičky kurkumy v prášku zamíchejte ve sklenici horké vody a pijte 2–3krát denně.
Vytvořte si pastu z listů papáje: smíchejte 1/2 lžičky této pasty s 1 lžičkou medu.
Uvařte 1 šálek vody a přidejte 8–10 listů citronu, zakryjte a nechte 4–5 minut louhovat. Tento odvar pijte 4–5 dní.
Limetové nebo citronové šťáva (10 až 20 kapek) ve sklenici vody vede k detoxikaci organismu a pomáhá hlavním orgánům odplavit toxiny, včetně bilirubinu, ven z těla. Konzumujte spoustu limetkové šťávy.
Pampeliškový čaj je přírodní antioxidant a diuretikum, pomáhá tělu odplavit přebytečné toxiny.
Zázvor je přírodní antioxidant – lžička zázvorové šťávy spolu se lžičkou limetkové šťávy a máty pomůže léčit žloutenku a posiluje detoxikaci.
Ředkvičky a listy vařené ve vodě necháme odkapat přes hadřík a pijeme 1 šálek této šťávy 2krát denně. Údajně jde o skvělý způsob při léčbě stařecké žloutenky.
Ráno na lačný žaludek vypijte 1 sklenici čerstvé rajčatové šťávy. Přidejte špetku soli a pepře.
Rovněž mrkvová šťáva je skvělá na prevenci a léčbu stařecké žloutenky.
Pijte hodně vody (voda s několika kapkami citronu pomáhá tělu absorbovat více tekutin). Množství vody, které je třeba pít v jednom dni, se rovná vaší tělesné hmotnosti děleno 2, výsledné číslo pak určuje množství vody, které vaše tělo potřebuje za den.
Pijte každý den čaj z citronu, zázvoru nebo pampeli
Ve svém příspěvku POSÍLENÍ IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Janečková.
Jak jste psali, že čerstvý vzduch zvlhčuje sliznici, tak s tím naprosto souhlasím, proto i v chladném počasí chodím na procházky a snažím se co nejvíce času trávit venku, samozřejmostí je teplé oblečení. Navíc organismus pravidelně zásobuji podle mě vyváženou stravou s doplňkem stravy Wecare Imunity, který doplní potřebné vitamíny, minerály a bylinné extrakty, které jsou dobré pro vytvoření obranyschopnosti. Myslím si, že takových článků by mělo být víc a třeba by si lidi uvědomili, že když se o sebe nebudou starat, tak se jim to na zdraví dřív nebo později projeví.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Na trhu jsou standardně dostupné dvě velikosti balení: 200 ml a 500 ml. Chcete-li Jarischův roztok používat pouze na malé plochy pleti nebo žádáte verzi bez parabenů, zakupte raději menší variantu. Naopak při použití roztoku jako micelární vody nebo k ošetření velkých ploch postižené kůže je vhodné investovat do balení většího. Doma vždy dodržujte zásady skladování. Menší množství roztoku přelijte do čisté plastové nádobky nebo přímo do rozprašovače, zbytek uchovejte v lednici. Jakmile vám začne roztok v nádobě docházet, nikdy k němu nedolévejte čerstvý! Naopak, spotřebujete ho do maxima, nádobu důkladně vyčistěte a vysušte a teprve poté dávku doplňte.
Internet
Jarischův roztok je velmi levnou a účinnou alternativou kosmetických doplňků užívaných při pravidelné péči o pokožku na celém těle. Aktuální cenu naleznete zde.
Rozdrťte mandle v mixéru nebo drtiči. Přidejte mléko, mouku a med a za stálého míchání připravte hustou pastu. Takto připravenou směs aplikujte krouživými pohyby na pleť a poté umyjte teplou vodou. Na závěr použijte pH balancer pleti.
Medovo-ovesný biologický peeling
1/2 hrnku nepečených ovesných vloček
1 lžíce medu
1 lžíce jablečného octu
1 lžíce drcených mandlí
Smíchejte dohromady nepečené ovesné vločky, včelí med, jablečný ocet a drcené mandle. Pak navlhčete pleť a pak aplikujete připravenou směs přímo na pokožku (vyhněte se pokožce kolem očí).
Medovo-mléčný čistící krém
1 lžíce medu a mléka nebo smetany
Všechny suroviny zamíchejte a aplikujte na pleť a dekolt. Tento krém musíte vždy připravit čerstvý.
Nosní kapky či spreje se nemají používat delší dobu. Lepší je využít přírodní prostředky. Níže tedy najdete babské rady na ucpaný nos:
Křen – dokáže hlen a ucpaný nos pěkně uvolnit. Nastrouhejte si čerstvý křen a poté inhalujte jeho intenzivní vůni. Pomáhá to skvěle na uvolnění ucpaného nosu i dutin. Kromě inhalace je účinná také jeho konzumace.
Zázvor – má podobné účinky jako křen. Můžete si uvařit například zázvorový čaj.
Pálivé papričky – zkuste přidat do pokrmu chilli papričky, ty dokážou pěkně protáhnout.
Česnek – má v sobě zdravé silice, vhodné je ale jíst česnek syrový, a to například ve formě pomazánky, na topinkách, případně pro odvážlivce jen tak samotný.
Hodně tekutin – dostatečná hydratace napomáhá organismu vyrovnat se s aktuální infekcí a zároveň chrání před další nákazou. Vsaďte na bylinkový či ovocný čaj nebo čistou vodu. Vhodné nejsou sladké nápoje, káva, zelený čaj či kofeinové nápoje, které odvodňují organismus.
Vývar – poctivý kuřecí nebo hovězí vývar se vám bude hodit, neboť vám jednak díky páře uvolní nos, jednak vašemu tělu dodá energii. Nezapomeňte, že má být horký, jinak nebude mít smysl. Někteří sice zpochybňují tuto babskou radu, ale má co do sebe a může rýmu i zastavit.
Horká koupel nebo sprcha – horká pára působí velmi pozitivně na ucpaný nos a pročistí ho. Soustřeďte se na hluboký nádech a výdech, který ocení nejen ucpaný nos, ale i dutiny. Do koupele si můžete přidat rovněž esenciální oleje, které rovněž mohou pomoci.
Bylinkový čaj – také bylinkový čaj, který je určen přímo proti rýmě, dobře funguje. Čaj si připravte horký, přidejte k němu citron a med. Pijte ho velmi pomalu, má uvolňovat nosní dutiny a ucpaný nos. Směs nebo čaj pomáhající na rýmu seženete v bylinkářství nebo v obchodech se zdravou výživou.
Vitamin C – vitamin C je velice důležitá látka, která napomáhá k rychlejšímu uzdravení. Jezte tedy hodně ovoce a zeleniny, ať ho máte dostatek.
Nejpraktičtější domácí přírodní lék na srdce je tinktura z květů hlohu obecného. K její přípravě budeme potřebovat čerstvý květ hlohu obecného a stejné množství jeho mladých zelených lístků. Tyto suroviny nasekáme nožem a pak je mírně napěchujeme do velké zavařovací sklenice. Sklenici pak až po okraj zalijeme nějakou pálenkou. Pálenka může být domácí anebo kupovaná, například vodka je fajn. Sklenici pak zavřeme a necháme ji na temném místě dva týdny louhovat a občas protřeseme. Pak to přecedíme, nejlépe pomocí malého lisu na ovoce. Tinktura z hlohu se užívá se sklenkou vody, do které se nakape 25 kapek a to se opakuje třikrát denně. Podobným způsobem je možné také připravit tinkturu z plodů hlohu, kterými v receptu nahradíme jeho květy. Tato tinktura by se pak dala spíše označit jako domácí léčivý likér na srdce z hlohu obecného. Tinktura z hlohu nejen že pomáhá při vnitřním užívání, ale také účinkuje zevně proti bolesti. Pokud s tinkturou namažeme bolestivé namožené svaly, tak jim ulevíme od bolesti.
Uvaříme si do měkka 200 gramů sojových bobů, do kterých pak přidáme 5 oloupaných stroužků utřeného česneku, který jsme nechali po utření 20 minut odpořinout. Pak k tomu přidáme ještě lžíci slunečnicového oleje, trochu mletého kmínu, a trochu soli a vše dobře promixujeme. Tuto dietní a léčivou česnekovou pomazánku natíráme na celozrnný chleba a jeho povrch ozdobíme lístky celeru, petržele nebo libečku.
Česneková tinktura
Výroba tinktury z česneku vyžaduje dobře nakrájený a 20 minut odpočinutý česnek. Můžeme použít čerstvý anebo i sušený česnek. Česnek musí být jemně nasekán úplně nejlepší je, když je česnek umletý a pak nechaný 20 minut na vzduchu. Nakrájený česnek umístíme do sklenice a k němu přidáme dvojnásobné množství vodky nebo octa. Například, pokud jste použili 1 šálek namletého česneku, tak dejte 2 šálky vodky nebo octa. Pokud použijeme česnek sušený, tak do sklenice dáme vodky nebo octa v poměru 5 krát množství suchého česneku. Česnek musí být všechen pokryt kapalinou v průběhu celého procesu výroby tinktury. Pak našroubujte víčko na sklenici a dobře s ní a protřepejte. Česnekovou tinkturu nechte ve sklenici odpočívat po dobu dvou týdnů a denně s ní dobře zatřeste. Dobré je označit si sklenici s tinkturou cedulkou s datem, takže pak přesně víte, kdy uplynou 2 týdny. Po dvou týdnech oddělíme tuhé kousky česneku od kapaliny. To lze provést pomocí cedníku a sítka nebo přes bavlněný hadřík. Kapalinu, kterou přecezením dostaneme, dáme do tmavé skleněné lahvičky s uzávěrem a označíme ji štítkem "česneková tinktura" a znovu napíšeme i datum výroby, protože česnekovou tinkturu můžeme použít i za několik let, pokud ji budeme uchovávat na chladném a tmavém místě.
Česneková tinktura - použití a dávkování
Česneková tinktura může být použita zevně k léčbě kožních virových, bakteriálních i plísňových infekcí. Typicky na onemocnění nohou – na rány, na vředy nebo na plíseň na nohou. Česneková tinktura může být také použita vnitřně, jako přírodní lék proti chřipce a nachlazení, na červy, také jako domácí léčba roupů, na léčbu respiračních onemocnění, na léčbu vysokého krevního tlaku, na problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Dospělí mohou orálně užívat až 5 kapek 4 krát denně.