Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERVENÉ FLÍČKY NA OBLIČEJI U DĚTÍ

OBSAH

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLÍČKY V OBLIČEJI NEBO ŽILKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMILIE ZOLTAKOVA.

prosim je mi 29 let a mam všude černene flički ja si mislim že to jsou žilki dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vvv.

mas talent napsat vsude opacna i - y

Zdroj: diskuze Červené flíčky v obličeji nebo žilki

Šestá nemoc

Šestá (6) nemoc u dětí je běžné virové onemocnění. Vyskytuje se převážně v jarních měsících a může probíhat v drobných epidemiích. Postihuje většinou děti v batolecím věku kolem 1–2 let. Pokud už dítě jednou tuto nemoc prodělalo, vytváří si protilátky.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Červené flíčky na kůži u dětí

Červené flíčky na kůži u dětí se projevují jako různě růžově až červeně zbarvené skvrny nebo pupínky na kůži, které se mohou objevit jen na některém místě těla, ale mohou také pokrývat celé tělo. Příčin je spousta – od alergií z nejrůznějších příčin až po projevy různých infekčních onemocnění. Pozor na svědivá kožní onemocnění (ekzémy, kopřivky, opruzeniny, svrab a podobně) a také na drobná poranění, protože nedostatečnou hygienou se narušená kůže může snadno infikovat stejnými bakteriemi. Léčení pak bývá mnohdy zdlouhavé.

Zdroj: Flíčky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobrý den mám 2 měsíční miminko chlapečka a má na prstíku ( prsteníček)plíseň,má to pod nehtem a je to takové nažloutlé a jsou tam takové žluté flíčky a ještě má na palečku vedle nehtu puchýř a má to kolem červené,nemohlo ho něco píchnout? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Červený puchýř na palci může být od štípnutí komárem a žluté zbarvení nehtů u kojence může souviset s vývojem novorozeneckých nehtů. Určitě by bylo fajn, kdybyste to ukázala a zeptala se na to u vaší dětské lékařky při pravidelné kontrole.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů u dětí

Proč to svědí

Citlivá pokožka se vyznačuje přecitlivělostí především na kosmetické prostředky s obsahem chemických látek. Pokud se jedná o náhlý problém a na pokožce se objeví červené flíčky nebo svědění, zkuste se nejdříve zamyslet a sami zapátrat po příčině. Zhoršení stavu pokožky může způsobit i stres či velké vypětí, změna kosmetiky, návštěva kosmetického studia, sauny, ale i chlorovaná voda v bazénu či solárium. Alergenem může být například i jídlo nebo hormonální změna (antikoncepce).

Červené loupající se fleky na obličeji – foto.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLÍČKY NA DLANÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojerová Michaela.

Dobrý den,
synkovi (27m) se před pár dny udělaly červené flíčky.Nejsou suchý, ani vystouplý. Jen zarudlá kůže.
Našla jsem mu i zarudlou kůži mezi prstíkama na nohách. Měl tam až oloupaný puchýřky.
Evidentně ho to svědí.
Jsem z toho hodně na nervy. :(
Byli jsme cca před 3 týdny na veřejným bazénu.
Myslíte, že by to mohl mít z toho? Ekzém?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené flíčky na dlaních

Co způsobuje červené fleky v obličeji

Poruchy barvy kůže s projevem nachové nebo červené barvy jsou nejčastěji Névus flammeus nebo angiom. Někdy nazývané jako oheň v tváři, červerné fleky v obličeji nebo červené tváře.

  • Névus flammeus je cévní malformace patologicky charakterizována rozšířením povrchové dermální kapiláry.
  • Angioma arteriale racemosum (cirsoideum) cévní nezhoubný nádor tvořený konvolutem tepének, který připomíná klubko červů.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TVÁŘE U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Havlikova.

Dobrý den tak se nám dcera ráno vzbudila. Jsou ji čtyři roky nevím co to může být. Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené tváře u dětí

Červené flíčky pod okem

Jednou z nejčastějších příčin zarudnutí a svědění kolem očí je senná neboli alergická rýma, což je forma sezonní alergie. Další častou příčinou flíčků kolem očí je kontaktní dermatitida, kdy zánětlivé reakce vycházejí z kontaktu s objekty, jako jsou například brýle. Následně může dojít k zarudnutí, šupinatění a podráždění. Používání nových výrobků na obličeji a kolem očí může také vést k alergickým reakcím citlivé pokožky. Příklady výrobků, které mohou způsobit vyrážku kolem očí, jsou oční make-up, řasenka, mýdlo, hydratační krém, opalovací krém nebo jiné kosmetické přípravky, které mohou obsahovat chemické látky, jako je formaldehyd, Quaternium-15, nikl nebo kobalt, které mohou vyvolat zánětlivé reakce. Dokonce i chemikálie používané na pokožce hlavy a vlasy (šampon a kondicionér) mohou způsobit alergické zarudnutí a flíčky kolem očí.

Léčba flíčků pod okem

Při léčbě flíčků pod očima je především důležitá hygiena a v tomto případě opravdu pravidelná hygiena. Pokud se vyskytnou flíčky kolem očí, může se jednat o špatně padnoucí dioptrické, sluneční nebo plavecké brýle – pak je důležitá změna nebo úprava brýlí. Příznaky se mohou vyřešit, pokud dojde k zabránění kontaktu s pokožkou kolem očí s těmito předměty. Dále je důležité, pokud jedinec nosí dioptrické, ale i kosmetické oční čočky, aby používal hypoalergenní kontaktní čočky. K úlevě od svědění a podráždění kolem očí se ve výjimečných případech mohou použít hydrokortizonové přípravky, které předepíše a určí lékař. Výskyt flíčků pod okem může být zmírněn použitím studeného obkladu nebo plátků okurky na oči.

Červené flíčky pod okem – foto

Zde jsou fotografie, na nichž jsou vidět červené flíčky pod očima.

Zdroj: Červené flíčky a pupínky pod okem

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Červené fleky u dětí

U dětí se červené fleky různé velikosti na kůži objevují nejčastěji jako příznak infekční dětské choroby. Není výjimkou, že dětskou nemocí ochoří i rodiče nemocných dětí, takže se pak červené fleky na kůži, provázející choroby typické pro dětský věk, mohou objevit i u dospělých.

Zarděnky

Dítě se takzvaně osype červenou vyrážkou, která se objeví nejprve v obličeji, a později se rozšíří na celé tělo. Děti jsou proti zarděnkám očkovány. Očkování se provádí po 15. měsíci věku a podává se ve dvou dávkách.

Pátá nemoc

Projevuje se zarudlými tvářemi. Někdy má červené zabarvení tvar motýla. Okolí úst dítěte je ovšem bledé, bledší než normální barva pokožky.

Spalničky

Na kůži se objeví tři až pět milimetrů velké, sytě červené flíčky, které brzy začínají splývat ve větší rudé plochy. Spalničky ovšem provázejí i jiné nepřehlédnutelné příznaky.

Šestá nemoc

Po těle dítěte se vyseje drobná růžová vyrážka na zádech, krku nebo rukou. Nemoci předchází asi třídenní horečka.

Plané neštovice

Zarudlé fleky na kůži se rychle mění v kuželovité boláčky s vrškem naplněným žlutou tekutinou.

Spála

Mezi typické příznaky spály patří svědivá vyrážka v podobě červených krupiček. Ta se vyseje nejprve pod pupkem, pak se šíří do podbřišku, na vnitřní stranu stehen, a dále na boky a do podpaží.

Očkování

Po očkování proti infekčním nemocem se můžou na kůži dítěte objevit červené fleky. Na tuto možnost pediatr rodiče upozorní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Červené skvrnky na kůži

Červené skvrnky na naší pokožce, též nazývány petechie, purpura, exantém, jsou drobným výlevem krve z malých cév v kůži. Mohou se objevit při úderu či tlaku na danou část pokožky, ale také bez předchozího pohmoždění, a to vlivem onemocnění. Červené skvrny na kůži samozřejmě mohou signalizovat i neškodné podráždění kůže vyššími teplotami, kdy se jedná se o normální reakci kůže a nedá se s tím dělat nic.

Zdroj: Flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Owlie.

Zdravím,
na kůži se mi objevily suché červené fleky, ani moc nesvědí, spíše pnou, že jsou vysušené a zdá se mi, že se mi zvětšují.. byly to malé flíčky, teď jsou cca 5 cm široké a kulaté, mám je na lopatce..
Nevíte někdo co by to mohlo být nebo co to způsobuje? Mám strach, aby to nebylo něco vážného :-(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky na kůži

Pátá nemoc

Je virové onemocnění dětského věku. Nemoc postihuje nejčastěji malé děti mezi 3. a 15. rokem života. Nákaza může proběhnout zcela bez příznaků nebo je provázena typickou vyrážkou.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem PTŘEBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Šťastná.

Dobrý den,potřebuji poradit,dělají se mi červené flíčky a hodně to svědí.A když to rišktábu tak se udělá strup,co stím mám udělat a bebo proč se to vyskytuje. Děkuji ,nikdy jsme to s manželem neměly.Je to infekční? manželuv bratr měl streptokok.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesnou příčinu vaší dermatózy může určit jedině kožní lékař a podle toho zvolit vhodnou léčbu. Nechte si červené flíčky vyšetřit u kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ptřebuji poradit

Jak odstranit červené fleky v obličeji

K odstranění červených fleků na obličeji se nejčastěji používá laser. Laser dokáže odstranit nejen červené fleky v obličeji, ale také jizvy po akné. Nejmodernější laserové systémy dnes dokáží tyto poruchy odstranit, aniž by zanechaly po sobě jizvy. U některých lidí se laserem dá oheň na kůži odstranit zcela, u některých jen z části. Léčba laserem spočívá v úzkém zaměření laserového paprsku, který reaguje na hemoglobin - červené barvivo a jeho působením se zataví cévní kapiláry, které se pak přirozeně po zákroku zahojí - tělo je vstřebá a nejsou pak tolik vidět. Trvání laserové léčby a počet ošetření závisí na typu a rozsahu vady kůže a může se u každého lišit. Často je nutné absolvovat více sezení k dosažení optimálních výsledků. Tyto zákroky jsou prováděny v rámci estetické mediciny a nejsou tedy hrazeny zdravotními pojišťovnami. Z finančního hlediska je třeba u tohoto zákroku počítat s jistými náklady, které pro odstranění těchto vad bude nezbytné obětovat. Bližší informace získáte v některém z laserových center, například zde http://www.asklepion.cz/problemy/metlicky-modre-zilky-cevni-zil.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ LOUPAJÍCÍ A SVĚDIVÉ FLEKY MEZI OBOČÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valková Ivana.

dobrý den mám problěm v okolí obočí někdy i přímo v obočí se mi udělají červené flíčky,které svědí a loupou se
řekla bych,že se mi objeví,když na mě něco leze nebo při
nějakém stresu
postupem času se i tyto fleky rozšiřují dál byla by na to nějaká mast?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené loupající a svědivé fleky mezi obočím

Příznaky páté nemoci

Ve většině případů je toto onemocnění spojeno s nespecifickými a mírnými příznaky:

  • Asi 15 až 30 % pacientů si stěžuje na nízkou horečku spojenou s bolestí v krku, celkovou slabostí a únavou, bolestí svalů a bolestmi hlavy.
  • Může se objevit vyrážka na obličeji. Tato vyrážka je jasně červená, vypadá, jako kdyby někdo udeřil dítě do tváře. Červené tváře u dětí obvykle zmizí během čtyř až pěti dnů.
  • Také se může objevit světle růžová vyrážka na předloktí, která se postupně šíří po zbytku těla.

Zdroj: Pátá nemoc

Červené fleky na žaludu

Drobné skvrny nemají závažnou příčinu, ale mohou být infekční. Pokud máte červené fleky na žaludu, vyhledejte lékařskou pomoc, může se jednat o plísňové onemocnění. Prvním znamením nákazy u mužů je jemné pálení při močení. Pak se objeví červené fleky na žaludu. Nemusí to svědit, nemusí to bolet, prostě to tam je.

Kolem žaludu se ukládá tzv. smegma. To, že se tam vytváří, je zcela normální (skládá se z odloupnuté buněčné tkáně a z výpotku mazových žláz pohlavního orgánu), ale pokud se tato oblast neomyje delší dobu (2 dny a více), začne se smegma rozkládat a zapáchat a také způsobuje červené flíčky.

Pro léčbu mykózy u mužů, pokud se objeví svědění nebo červené fleky na žaludu, by měli oba partneři alespoň 2x denně používat k potírání pohlavních orgánů MultiGyn Actigel vaginální krém. Postižená místa přestávají svědit a vyrážka se postupně vytrácí. V potírání je nutné pokračovat alespoň 7 dní. Při pohlavním styku se doporučuje používat kondom, nebo alespoň potřít penis a žalud antimykotickým krémem.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Červené fleky na obličeji

Červené zarudlé fleky na obličeji mohou signalizovat atopický ekzém, seborhoickou či periorální dermatitidu. Červené fleky na obličeji často vznikají i zvýšenou dráždivostí drobných cévek v obličeji, které reagují na podněty, jako je stres, změny teploty nebo alkohol. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nemoc, není k dispozici ani léčba. Zkuste používat krémy a make-upy určené pro pleť se sklonem k zarudnutí.

Pokud se na vaší pokožce vyskytnou občas svědící suché červené fleky, mohlo by jít o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červený obličej z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červené suché fleky na obličeji se šupinkami bývají charakteristické pro periorální dermatitidu. U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Červené fleky na obličeji po alkoholu jsou způsobeny biogenními aminy, což jsou látky, které mohou podpořit vznik alergických obtíží. Různé typy alkoholu jich obsahují jiné množství. Neznamená to tedy, že byste byl na alkohol alergický, ale dodáte do organismu látky, které alergickou reakci mohou spustit.

Červené fleky v obličeji obecně mohou mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Červené zarudlé fleky na obličeji

Zarděnky

Jsou v dětském věku nekomplikovaným virovým onemocněním. Nebezpečí zarděnek spočívá v nákaze těhotné ženy. Onemocní-li žena v prvních třech měsících těhotenství, může dojít k poškození plodu. Dnes takové komplikaci předcházíme pravidelným povinným očkováním proti zarděnkám.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Co způsobuje loupání kůže a červené fleky

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Citlivost pleti ovlivňují externí vlivy (životní prostředí a jiné), kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Vyrážka na obličeji u kojence

Potničky – věk: kojenci, výjimečně starší děti: Obáváte se, aby nebyla dítěti zima, a tak přidáváte další vrstvy oblečení? Je pravda, že děti do 1 roku nemají dobrou termoregulaci, ale čeho je moc, toho je příliš. Na rozdíl od nás dospělých si nemohou říct, že už to v těch všech svetříčcích, dekách a fusacích nemohou vydržet. Signálem, že jsme to přehnali, jsou pak drobné růžové pupínky na trupu, krku či hlavičce. Někdy svědí. Za potničky může občas i horečka a třeba některé mastné krémy. „Zastavíte-li“ včas pocení, obtíže trvají krátce, ale protáhnout se mohou i na několik dní. Oblékejte dítě adekvátně situaci a teplotě v místnosti či venku. Přednost dávejte přírodním materiálům. K lékaři se vypravte, pokud se objeví hnis, zánět, zarudlé pruhy či horečka.

Šestá nemoc – věk: kojenci a batolata: Podle některých údajů se s ní setká většina dětí mladších než dva roky. Jako první přijde vysoká horečka. Trvá asi tři dny. Teprve když klesá, se na zádech a tělíčku začne šířit vyrážka. Je růžová, může být dokonce až fialová. Inkubační doba trvá i 2 týdny. Šestá nemoc bude dítě trápit několik dní. Dopřejte mu klid na lůžku. Nezbytná je izolace, při teplotě paralen, při vysoké horečce můžete zkusit zábaly. O tom, co dál, se domluvte s pediatrem. Pokud se vám něco nezdá, raději se tam s dítětem vypravte.

Zarděnky – věk: neomezeně, u kojenců mohou být vrozené – přenos z matky: Udělaly se dítku „boule“ za ušima? Pravděpodobně půjde o zarděnky. Kromě boulí můžete počítat s drobnými vyvýšenými flíčky. Vyrážka bývá načervenalá, nesplývající. Je světlejší než u spalniček, méně hustá, ale větší než u spály. Začíná v obličeji a za ušima a šíří se na tělíčko. Nesvědí. Dítě může, ale nemusí mít horečku. Poměrně běžné je zduření šíjových uzlin, bolest v krku a kloubů. Inkubační doba? Dva až tři týdny. Děti jsou očkovány. Pokud je zarděnky postihnou, sklátí je na několik dní. Léčba se neobejde bez klidu na lůžku. Kamarádi by se mohli nakazit. K lékaři zajděte určitě. Pozor, zarděnky jsou nebezpečné pro nastávající maminku a miminko v bříšku!

Zdroj: Vyrážka na obličeji


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP