Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČERVENÉ TEČKY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH

OBSAH

Příčiny embolie

Existují různé rizikové faktory, které vedou ke vzniku embolie. Nejohroženější skupinou jsou imobilní pacienti, dále pak pacienti po chirurgickém výkonu, především na dolních končetinách. Rovněž jsou embolií ohroženi pacienti se srdečním selháváním. Rizikovým faktorem je rovněž užívání hormonální antikoncepce.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Grobelná.

Prosím o radu na osvědčený lék na ucpávaní cév na dol. končetinách.Toho času užívám Enelbin a na ředění krve Stacyl.

děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, vím,že to není moc dobře poznat,ale takhle to vypadá na špičce jazyka je to jako aft,který je prasklý,ale už ne celý a má červené tečky a vedle něj jsou další červené tečky,ale nekrvácí. A bílý povlak během dne ustupuje a v noci jeho víc opět.

Děkuji Vám za čas a budu se těšit na odpověď

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcián.

Dobrý den, včera jsem byl u nového praktického doktora a registroval jsem se u něho. Proběhla vstupní prohlídka a po mých slovech mi prohlédl jazyk i hrdlo,ale nic dle něj znepokojujícího nenašel.Pak si prohlédl mé zdravotní zprávy a řekl mi že v jednom minulém odběru krve se našel marker na to mi nechal mi udělat odběr krve z prstu během pár minut měl výsledky v počítači a vše bylo v pořádku infekce v těle tedy není. Znovu si prohlédl jazyk po mých dalších slovech a na boláky vzadu po straně jazyka řekl,že by to mohli způsobovat bakterie ze zubů.Na bílé malé fleky v krku řekl,že by se mohlo jednat o zaschlou rýmu.Dohodli jsme se,že v březnu uděláme stěr jazyka,výtěr z krku a polikací akt. Po celkovém vyšetřením na zubním to budeme dále řešit. Cítím z toho nějáký posun vpřed,jelikož se to musí zjistit co nejdřív.

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Co znamená bílý jazyk a červené tečky

Bílý jazyk a červené tečky mohou signalizovat počínající infekci. Na jazyku se nacházejí celkem 4 typy výstupků (papil), jedny z nich jsou drobné a červené, jiné zase delší, nitkovité (řasovité). Při nachlazení nebo horečnatém onemocnění se mohou oba typy papil zvýraznit a jazyk může být bělavě povleklý. Je to zcela obvyklá reakce organismu na onemocnění. Pomoci lze čištěním jazyka kartáčkem, dostatkem tekutin, ideálně pitím bylinkových čajů.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Co značí černé tečky na jazyku

Černé tečky na jazyku mohou být způsobeny konzumací tekutin nebo potravinami, které zbarví chuťové pohárky. Také tento projev, pokud je dlouhodobý, může signalizovat závažnější onemocnění.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobry večer,mohli by jste mne poradit,co to mam na nohach?neboli to,akorat to vyppada blbe,,dekuji mocJozef,věk 47,povolani sedave,,řidič kamionu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

Místa výskytu

Petechie bývají způsobeny krvácením na povrchu kůže, typicky se nacházejí na dolních končetinách, ale mohou se rozšířit i na jiné části těla. To je zapříčiněno vsakováním krve do pokožky, což dodává petechiím načervenalý nádech. Petechie se objevují většinou u malých dětí, ale věk není žádnou překážkou.

Petechie na dolních končetinách: Obvyklou lokalizací petechií a purpury při cévních chorobách jsou dolní končetiny.

Petechie na patře: Při destičkových poruchách se petechie vyskytují v okolí trupu a páteře.

Petechie kolem očí: Petechie kolem očí nejčastěji vznikají po zranění nebo traumatu. Další příčinou může být zvracení, pláč nebo kašel, zejména záchvatovitý. Někdy však mohou být petechie kolem očí výsledkem některých závažných onemocnění, například leukémie, trombocytopenie nebo meningokokového zánětu. Tato onemocnění vyžadují okamžitou péči lékařů.

Zdroj: Petechie

Diskuze

V diskuzi BABSKÁ RADA NA PARESTÉZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Říha.

Určitě se lze dočíst mnoho informaci ve vaší nabídce, ale tu moji, jak zmírnit pálení,mravenčení v dolních končetinách, které přecházi v mírnou bolest je se nedočetl. Děkuji předem za nějakou informaci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babská rada na parestézii

Streptokoková infekce krku

Jde o infekci, která postihuje hrdlo a mandle. Za tuto infekci je zodpovědná skupina bakterií zvaných Streptococcus.

Drobné červené skvrny zvané petechie na horním patře úst jsou běžným příznakem.

Mezi další příznaky infekce streptokoky patří:

  • horečka;
  • bolest při polykání;
  • červené a oteklé mandle;
  • zduřené lymfatické uzliny na krku

Pokud máte podezření, že máte streptokoka v krku, měli byste navštívit praktického lékaře nebo specialistu na uši, nos a krk. Léčba obvykle zahrnuje léčbu antibiotiky, pití velkého množství tekutin a odpočinek.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené streptokokovou infekcí krku.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Chromá.

Mám hnědé skvrny na nohou v přední části a jsem z toho nesčastná hlavně v letě kdy je to vidět. Prosím můžete mě poradit jak to odstranit. Děkuji předem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

Jaterní skvrny na nohou

Hnědé skvrny na dolních končetinách patří mezi aktinické kožní projevy. Kromě těchto skvrn se do této kategorie dají zařadit ještě seboreické verruky (stařecké bradavice), rozšířené žilky, červené tečky, útvary tvořené z cévek (odborně hemangiomy či senilní hemangiomy) a další. Začínají se velmi zvolna tvořit většinou ve věku kolem 30–40 let, v závislosti na genetických vlastnostech kůže a způsobu života jedince. Čím více UV záření kůže „zažila“, tedy absorbovala během celého dosavadního života (to znamená včetně dětství), tím větší obvykle bývá tendence ke vzniku skvrn, nejsou výjimkou i hnědé fleky na chodidlech.

Příčiny

Jaterní skvrny na nohou vznikají na základě nadměrného slunění. V závislosti na genetických vlohách postihnou tyto skvrny obvykle postupně v určitém rozsahu každého. Pokud jich není mnoho a nejsou spojeny s dalšími mnohočetnými aktinickými projevy, nemusí ani nutně esteticky vadit.

Co s tím dělat

Odstranění bývá svízelné, řadu skvrn lze odstranit pouze částečně – pouze zesvětlají, navíc je po těchto zákrocích ošetřená kůže obvykle velmi citlivá na další UV záření, při náhodném či neuváženém pobytu na slunci se tak skvrny mohou poměrně rychle tvořit znovu.

Zdroj: Červené nohy

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Košťálová.

Dobrý den, zjistili mi po chemoterapii neuropatii v dolních končetinách, i když mírnou, ale objevují se mi dočasné problémy, necitlivost, studené nohy, beru pouze B-Komlex. Někdy je to nesnesitelné. Dočetla jsem se o přípravku Neuroveen, ale bohužel nevím, jestli se u nás dá sehnat. Nohy také dávám do vaničky s bublinkami, dělám vůbec dobře? Nebo existuje nějaká přírodní léčba? Děkuji Vám, s pozdravem Marie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Revitanerv strong!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Petechie na dolních končetinách

Obvyklou lokalizací petechií při cévních chorobách jsou dolní končetiny, zatímco při destičkových poruchách to spíše bývá trup i končetiny souměrně. Poruchy cévní stěny dělíme na vrozené a získané.

Mezi poruchy cévní stěny patří tato onemocnění:

  • Hereditární hemoragická teleangiektázie – jedná se o strukturální abnormalitu pojivové tkáně stěn kapilár a venul. Onemocnění je charakteristické podle vyvýšených, přesně ohraničených, až jako malá čočka velkých cévních klubíček.
  • Ehlersův-Danlosův syndrom – je vzácné onemocnění pojivové tkáně. Krvácivé projevy mohou být variabilní, nejčastější jde o petechie.
  • Henochova-Schönleinova purpura (alergická, anafylaktoidní, revmatická purpura, peliosis) – jde o imunokomplexovou vaskulitidu postihující malé cévy, tedy kapiláry, venuly. Petechie vznikají na půdě erytémových, kopřivkových nebo papulózních kožních změn a jsou symetricky lokalizovány především na dolních končetinách.
  • Behcetova choroba – je zánětlivý proces, který je lokalizován především na venuly, méně často bývá postižen tepenný systém. Choroba se vyskytuje především v arabských zemích a Japonsku, poněkud častěji u mužů než u žen, se začátkem obvykle mezi 20.–45. rokem života. U onemocnění může docházet i k hemoragickým projevům, jako jsou petechie.
  • Meningokokové infekce – pro meningokokové infekce jsou typické nově vzniklé petechie, které jsou větší než 2 mm a které se nacházejí na celém těle, tedy i na břiše a dolních končetinách. Při lokalizaci petechií pouze na hlavě, rukou a hrudníku jde o meningokokovou infekci méně pravděpodobně, tyto petechie často vznikají při kašli a zvracení (zvýšení tlaku v oblasti horní duté žíly).
  • Petechie se dají rozlišit od jiných exantémů natažením kůže, exantém totiž vybledne, až vymizí, kdežto petechie přetrvávají. Petechie na dolních končetinách se také vyskytují při lymské borelióze.
  • Také některé léky také mohou způsobit výskyt petechií na dolních končetinách, například kortikoidy.

Zde naleznete několik fotografií, na kterých jsou vidět petechie na dolních končetinách.

Zdroj: Různé projevy petechií

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TEČKY PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie Bártová.

Dobrý den, prosím o odpověď. Občas se mě kdekoliv na těle objeví malé červené tečky jako špendlíková hlavička, někdy o něco větší. Předtím mě to místo zasvědí, poté už ne. Časem se ztratí. Někdy se ale zvětší na hnědý flíček, který tam již zůstává. Co může být příčinou? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den, také mám problémy s červenými tečkami.
Proč se ale dělají nevím. Poradíte mi? Děkuji

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Hnědé skvrny na dolních končetinách

Hnědé až rezaté části pokožky nohy mají příčinu v městnavém a těžce nedostatečném oběhu v dolních končetinách s poškozenými žilními chlopněmi u sedavého nebo stojatého zaměstnání. Jedná se v podstatě o rozpadlé červené krvinky (hemosiderin), které se prodraly rozpadajícími se stěnami kapilár a potom zde v těžce odkysličené pokožce nalezly své místo. Červené krvinky potřebují k životu kyslík. K tomu lze připočíst i barvivo melaninových buněk po rozpadu buněčných stěn. Výsledkem je atrofovaná, odolnějšími a skromnějšími vazivy ztvrdlá a jakoby voskovaná kůže, hnědé až rezaté barvy. Každopádně pokud se již u vás objevily takovéto znaky, je nejvyšší čas něco dělat s životosprávou a krevním oběhem. Hnědé skvrny na dolních končetinách způsobuje i usazování železa vinou špatného krevního oběhu, což bývá doprovázeno brněním nohou.

Další možností jsou kožní projevy vyvolané diabetem. Diabetes způsobuje změny u malých krevních cév. Následkem jsou kožní projevy zvané diabetická dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné skvrny, nejčastěji v přední části nohou. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu.

Příčinou skvrn na pokožce nohou je i necrobiosis lipoidica diabeticorum. Jedná se o vzácné onemocnění, které je podobně jako diabetická dermopatie způsobeno změnami v krevních cévách. Vzniklé skvrny jsou ale větší, hlubší a je jich méně. Vznikají tmavě červené vyvýšené oblasti, které se po určité době změní na lesklé jizvy s fialovým okrajem. Krevní cévy pod kůží jsou lépe viditelné. Někdy způsobují svědění a jsou bolestivé nebo prasknou a je nutné vyhledat lékaře.

Vzácně se mohou objevit puchýře (například při diabetické neuropatii), a to převážně na hřbetech prstů na rukou či nohou. Vypadají jako popáleniny, ale nejsou bolestivé. Odezní obvykle samy bez jizev po úpravě glykémie.

Podobný kožní projev způsobuje i eruptivní xantomatóza, která je vyvolána dekompenzovaným diabetem. Tvoří se nažloutlé, hráškovité, červeně ohraničené útvary na kůži, ve kterých se hromadí tukové látky. Mohou svědit. Vyskytují se nejčastěji na zádech, rukou, nohou, pažích a hýždích, obvykle u osob s vysokými hladinami cholesterolu a tuků v krvi.

Zdroj: Hnědé skvrny na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ TEČKY V KOUTKU OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, před několika dny jsem objevil bílé tečky v koutku oka, v té červené části.Tak se chci zeptat, z čeho to asi může být ?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Petře, tohle vypadá na nějaké polypy. Doporučuji zajít v Kroměříži na oční, aby se ti na to mrkli. Obvykle to spraví antibiotické kapky - nejčastěji Maxitrol. Recept na Maxitrol dostaneš od očního.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé tečky v koutku oka

Projevy petechie

Většina lidí má na těle červené skvrny o velikosti špendlíkové hlavičky. Tyto skvrny nepředstavují problém. Jestliže se však objeví petechie, která má červené nebo fialové zbarvení skvrn, dochází k jejímu šíření po celém těle během několika hodin. Růst a šíření těchto míst vyžaduje okamžité lékařské ošetření, protože je těžké indikovat vnitřní krvácení. Petechie bývá způsobena krvácením na povrchu kůže, typicky se nachází na dolních končetinách, ale může se rozšířit i na jiné části těla. To je zapříčiněno vsakováním krve do pokožky, což dodává petechii načervenalý nádech. Petechie se objevuje většinou u malých dětí, ale věk není žádnou překážkou. Příčiny jsou různé. Obvykle může být způsobena v důsledku poranění, onemocněním imunitního systému, poruchou srážlivosti krve, stejně tak ale chemoterapií. Také léky mají vliv na vznik petechie, zejména aspirin a kortizon. Léčba petechie nevyžaduje žádné léky, je léčena pouze infekce nebo daná porucha. Účinné jsou však chladné obklady, které snižují krvácení a zároveň vzhled vyrážky.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olina.

Přesně stejnou věc jsem řešila se svou doktorkou taky. Řekla mi, že mám užívat buď jedno nebo druhé. Jak Mobivenal tak i Detralex obsahují stejné množství účinné látky s tím rozdílem, že Detralex je schválen jako lék a Mobivenal jako doplněk stravy s volným prodejem bez předpisu. Takže se rozhodni buď pro ověřený Detralex nebo Mobivenal a nebo současně, každý v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Fyzické zranění

Jedním z nejčastějších důvodů červených skvrn nebo vředů na patře úst je akutní zranění, jako je říznutí, škrábnutí nebo popálenina. K tomu může dojít v důsledku pití něčeho příliš horkého nebo tvrdého ostrého jídla, které způsobuje modřiny při kousání nebo žvýkání.

Další stavy, které by mohly vést k fyzickému zranění v ústech, jsou:

  • zubní protézy, které již správně nesedí;
  • okraj zlomeného zubu;
  • nerovnoměrné zubní výplně nebo zlomené korunky nebo můstky;
  • citlivost nebo alergická reakce na některé složky některých zubních past nebo ústních vod.

Doporučuje se počkat 2 týdny, aby se poškozená tkáň zahojila. Pokud červené skvrny přetrvávají, doporučuje se kontrola u zubaře, aby diagnostikoval stav.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené fyzickým zraněním.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Moučnivka neboli orální kandidóza

Je to kvasinková infekce, kterou způsobuje houba Candida. Téměř každý má Candidu přítomnou v trávicím traktu nebo na kůži, ale za určitých podmínek se houby množí a způsobují infekci.

Některé specifické faktory zvyšují riziko moučnivky v ústech:

  • zubní protézy;
  • pravidelné kouření;
  • neléčené HIV nebo AIDS;
  • cukrovka;
  • rakovina;
  • některé léky na sucho v ústech nebo na astma.

Mezi běžné příznaky moučnivky patří:

  • bílé nebo červené skvrny na vnitřních tvářích, jazyku, horním patře úst a hrdla;
  • červené skvrny, které bolí;
  • ztráta chuti;
  • vatový pocit v ústech;
  • bolest při jídle a polykání.

Pokud máte podezření, že máte moučnivku, můžete se o svých příznacích poradit se svým praktickým lékařem nebo zubařem. Lékař může moučnivku obvykle diagnostikovat vyšetřením úst. V některých případech může požádat o ústní výtěr z úst nebo hrdla, aby se na to podíval pod mikroskopem.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené moučnivkou.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Afty

Afty jsou malé vřídky, které se tvoří na patře nebo uvnitř úst. Vředy vypadají jako vředy s šedým, žlutým nebo bílým středem a plochým červeným okrajem. Začínají červenou skvrnou nebo hrbolkem a mají tendenci se během několika dní zvětšovat.

Přesná příčina vředů zůstává neznámá, ale některé rizikové faktory zahrnují:

  • genetickou predispozici;
  • únavu;
  • emoční stres;
  • některé potraviny, které způsobují podráždění (často to bývají rajčata).

Na rozdíl od oparů, které způsobuje orální herpes, afty nejsou nakažlivé a hojí se 7 až 10 dní. V této době můžete zmírnit nepohodlí používáním volně prodejných lokálních krémů, gelů a antimikrobiálních ústních vod.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené afty.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Erytroplakie

Erythroplakie je červená skvrna v ústech. Lékaři zcela nerozumí příčinám erytroplakie, ale je častější u lidí, kteří nadměrně užívají tabák nebo alkohol.

Charakteristiky erytroplakie zahrnují následující:

  • hladké, sametové léze, které jsou jemné na dotek;
  • léze obklopené dobře definovaným okrajem;
  • bolestivý, palčivý pocit;
  • kovová pachuť v ústech.

Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je erytroplakie často časným příznakem rakoviny dutiny ústní.

Pokud máte podezření na erytroplakii, měli byste navštívit svého praktického lékaře nebo zubaře. V některých případech může lékař doporučit odstranění tkáně chirurgicky nebo laserovou léčbou, aby se zabránilo rozvoji rakovinné tkáně.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené erytroplakií.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?

Červené tečky na jazyku

Červené tečky na jazyku mohou signalizovat slintavku. Onemocnění lidí označované lidově jako „slintavka“ nemá se skutečnou slintavkou a kulhavkou zvířat nic společného. Jde o virové onemocnění, které většinou postihuje děti ve věku do deseti let a vyvolává je kmen viru Coxsakie. Tato choroba se snadno šíří především v dětských kolektivech (školkách a školách). Nemoc se projevuje nejen bolestivými červenými puchýři na jazyku a v jiných částech úst, ale také kožní vyrážkou na dlaních, chodidlech, nohou a prstech. Puchýřky se po několika dnech změní na vřed. Onemocnění se přenáší slinami, kýcháním, kašlem a infikovanou stolicí. Časté mytí rukou, důkladné čištění špinavých ploch, dětských hraček a zašpiněného prádla je nejlepší obranou proti tomuto viru. Léčba zahrnuje odpočinek, hydrataci a užívání léků na úlevu od bolesti. Proti nemoci není specifický lék, ale nemocní jej ani nepotřebují, protože choroba obvykle po týdnu sama odezní.

Zdroj: Červené pupínky v ústech

Nemoc rukou, nohou a úst

Nemoc rukou, nohou a úst, nazývaná také Sedmá Dětská Nemoc, je běžná virová infekce. Obvykle postihuje děti, které jsou mladší 5 let, ale onemocnět mohou i starší děti a dospělí.

Prvním příznakem je často horečka. Po 1 až 2 dnech se mohou v ústech a na horním patře vytvořit bolestivé vředy. Lékaři tomu říkají herpangina. Vřídky obvykle začínají jako malé červené skvrny a běžně se objevují v zadní části úst a horního patra. Tyto skvrny mohou vytvářet puchýře a mohou být bolestivé.

Sedmá dětská nemoc často také způsobuje vyrážku na dlaních a chodidlech a někdy na kolenou, loktech a genitáliích. Většina případů je mírná a někteří lidé mohou prodělat toto onemocnění bez jakýchkoli příznaků.

Neexistuje žádná léčba, používají se volně prodejné léky ke snížení bolesti a horečky. Ústní vody a ústní spreje mohou pomoci zmírnit bolest v ústech.

Obrázky

Zde se můžete podívat na červené tečky na horním patře, způsobené nemocí rukou, nohou, úst.

Zdroj: Co znamenají červené tečky na patře?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP