Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CERVENY RYBIZ

CERVENY RYBIZ a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Červený rybíz má vysokou inhibiční aktivitu α-glukosidázovou, α-amylázovou a ACE. Tyto vlastnosti jsou prospěšné pro všechny, koho trápí cukrovka. Červený rybíz je proto potenciálním dobrým zdrojem potravy s léčivou funkcí proti cukrovce a hypertenzi. Červený rybíz vhodně doplňuje celkovou dietní péči u časných stádií cukrovky 2. typu.


Účinky červeného rybízu na zdraví

Rybíz červený patří do rodu Ribes z čeledi angreštovitých a pochází ze západní Evropy, ale v současnosti je široce rozšířen po celém světě.

Při pravidelné konzumaci je červený rybíz spojen s poklesem výskytu mnoha chronických onemocnění, zejména kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Tyto drobné červené kuličky uspořádané v mohutných hroznech překypují nutričními výhodami.

  1. Červený rybíz je dobrým zdrojem vlákniny a může pomoci zlepšit zdraví trávení.
  2. Červený rybíz je plný vitamínu C, který nejen podporuje zdravý imunitní systém, ale také produkuje a udržuje kolagen, nezbytný pro zdravé vlasy a pokožku.
  3. Červený rybíz je dobrým zdrojem železa, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
  4. Červený rybíz má nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký obsah vlákniny.

Zdravotní účinky červeného rybízu:

  • podporuje trávení,
  • zvyšuje pocity plnosti,
  • posiluje imunitu,
  • detoxikuje,
  • snižuje cholesterol,
  • snižuje riziko srdečních chorob a rakoviny, zejména rakoviny prostaty,
  • reguluje krevní cukr,
  • podporuje hubnutí.

Zdroj: článek Červený rybíz a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zvýšené kyselině močové použijte zde https://www.ceskenemoci.cz/… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: příběh Potraviny obsahujici purin

Černý rybíz a zdraví

Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C, nejvíce ho najdeme v černém rybízu, ale i v bílém a červeném je jeho zastoupení velmi vysoké. Jedna bobulka rybízu obsahuje až 2 mg vitaminu C; množství kolem 40 bobulí tedy pokrývá denní doporučenou dávku tohoto vitaminu. Důležitý je také obsažený rutin (vitamin P), který má velký význam pro zdraví cévního systému. Z vitaminů skupiny B v rybízu najdeme nejvíce niacinu (B3) a kyseliny pantothenové (B5), vitaminů prospěšných našim nervům, vlasům a kůži.

Plody rybízu jsou též bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zraku a sliznic a stimulátoru imunity. Najdeme v nich i mnoho stopových prvků, obsahují hodně vápníku a železa, dále hořčík, draslík a mangan. Neopomenutelné jsou i důležité nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a vysoký podíl pektinu. Vzájemná kombinace všech těchto zdraví prospěšných látek stojí za mnohými blahodárnými účinky rybízu na naši celkovou kondici.

Rybíz výrazně posiluje naši imunitu

Vysoký obsah vitaminu C, karotenů, retinolu, vápníku a jiných životně nezbytných živin dělá z rybízu ovoce maximálně vhodné pro posílení naší imunity. To věděly už naše babičky a jistě i jejich babičky – rybíz je u nás už po generace cenným a levným přírodním zdrojem důležitých látek. Pro vysoký obsah pektinů je velice jednoduché z rybízu připravit různé džemy, želé nebo sirupy, které mohou sloužit jako zdroj zdraví prospěšný i v době zimy s nedostatkem čerstvého ovoce a zeleniny.

Rybíz jako stimulant obranyschopnosti může výrazně pomoct při léčbě mnoha nemocí, například nemocí z nachlazení, virových a bakteriálních infekcí, jako jsou chřipka, záněty dutin a infekce sliznic, bronchitida, angína a podobně. Zároveň je také vhodnou prevencí těchto a mnoha jiných zdravotních potíží.

Léčivé karoteny a vitamin A v rybízu

Karoteny a z nich následně syntetizovaný vitamin A mají v našem těle mnoho příznivých účinků. Antioxidanty obecně zbavují organismus volných radikálů a chrání buňky před patologickými změnami, jsou dokonce prevencí některých typů rakovinného bujení.

Karoteny urychlují obnovu sliznic a chrání je, jsou tedy skvělé i při rekonvalescenci po nemocech. Vitamin A je známým ochráncem zraku, pomáhá při zhoršeném nočním vidění, takzvané šerosleposti.

Rutin chrání naše cévy

Poměrně vysoký obsah rutinu v rybízu může být pro mnohé z nás velmi přínosný. Rutin je tím pravým pomocníkem pro dobrý stav cév, udržuje jejich stěny pružné a zlepšuje průchod krve. Pokud trpíme zdravotními potížemi, jako jsou křečové žíly, vysoký krevní tlak, hemoroidy, otoky končetin, slabé cévní stěny s tende

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Léčivá síla rybízu

Příběh

Ve svém příspěvku RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Celá.

Prosím o sdělení co se používá na léčbu histaminu dříve mně bylo sděleno že se na to májí brát bylinky list černý rybíz, list černý bez, list ořešáku a bazalky posvátné. Prosím sdělení, jestli je možné tyto bylinky u Vás koupit. Děkuji Celá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Rady otce Pleskače

Má červený rybíz vysoký obsah cukru?

Rybíz má hodně přírodního cukru, sto gramů červeného rybízu obsahuje 7,37 gramů cukru. Rybíz však obsahuje fruktózový cukr, který má nižší GI než glukóza.

Glykemický index (GI) červeného rybízu (čerstvé bobule) se rovná 25, což jej řadí mezi potraviny s nízkým GI. Cukr z červeného rybízu se proto vstřebává pomalu do krevního řečiště, což zabraňuje výkyvům krevního cukru, chuti na cukr a změnám nálad.

Červený rybíz je vhodné ovoce pro diabetiky.

Zdroj: článek Červený rybíz a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Havlíčková Krystyna.

Ještě bych se chtěla zeptat jestli můžu pří používáni léku Pradaxa dát si domácí výroby kysané zelí denně s šťávou jak jsme zvyklí roky od prosince do konce dubna jíst toto zelíčko. Pak na podzim domácí sirup GOJA a pak sirup černý rybíz a černa jeřabina. Začala jsem teď tento lék užívat a bojím se abych něco nepokazila. Havlíčková K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je skvělý antikoagulační lék, který nemá téměř žádné interakce s jídlem. Ani se zelím, černým rybízem ani s černou jeřabinou. Vše je možné konzumovat, i když užíváte Pradaxu.
Na co si musíte dávat pozor, jsou volně prodejné léky proti bolesti, ze kterých můžete užít pouze Paracetamol.
Pradaxa se nemá ráda s ovocem grapefruit, a to jak celé ovoce, tak i jen pouhá šťáva mohou prodloužit čas, který Pradaxa účinkuje v těle. Diky tomu může docházet k předávkování a zvýšenému výskytu nežádoucích účinků. Proto při Pradaxe nekonzumujte grapefruity.
Vše ostatní můžete dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pradaxa a alkohol

Černý rybíz a jeho účinky na zdraví

Černý rybíz (Ribes nigrum) je keř dorůstající výšky kolem 1 až 2 metrů. Produkuje jedlé, purpurově černé bobule, které chutnají sladce a obsahují semeno.

Olej ze semen černého rybízu obsahuje chemickou látku zvanou kyselina gama-linolenová (GLA). GLA může zlepšit imunitní funkce a pomoci snížit otoky a ředí krev. Plody černého rybízu obsahují chemické látky zvané antokyany, které mají antioxidační účinky. Tyto přírodní chemikálie zabraňují stárnutí pleti a vráskám.

Lidé používají černý rybíz na ekzémy, dnu, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, svalovou únavu, hojení ran a na mnoho dalších stavů, ale neexistují žádné vědecké důkazy, které by tato použití podporovaly.

Zdroj: článek Může se černý rybíz při Warfarinu?

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Campulka.

dobry den,
chtela bych poprosit o radu.Mam vzadu na jazyku takovy cerveny skvrny nrbo spis boulicky ale neboli a zda se mi ze jsou i po stranach jazyka,taky na spicce jazyka mam takovy cerveny tecky ale neboli,jen kdyz prejedu po jazyku tak jen jakoby zasvedi.nevim jestli to mam z koureni nebo se mi neco zda.
dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Červené hrbolky vzadu na jazyku jsou normální. Obvykle jsou na jazyku tak, že o nich ani nevíme, ale někdy se můžou zduřit a pak trochu vadí, jako by byl na jazyku přilepen zbytek jídla. Zduření nastává při infikování krku nebo dutiny ústní, například při orálním sexu. Obvykle stačí párkrát použít kloktadlo Jox nebo Stopangin a hrbolky se zase stáhnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prosim o radu

Červený rybíz v medicíně

Červený rybíz je listnatý keř dorůstající běžně 1 až 2 m. Má pětilaločné listy spirálovitě uspořádané na stopkách, střídavé, zašpičatělé, zubaté, okrouhlé a na okraji pýřité. Kůra rybízu je černošedá. Květy jsou nenápadné žlutozelené, velké 4–9 mm, uspořádané v 7–8 cm dlouhých převislých hroznech. Rybíz kvete od dubna do května. Zralé bobule jsou červené, kulovité, lysé, zpravidla mají 0,6–0,7 cm v průměru, mírně nakyslé. Větve nemají trny.

Od poloviny června až do srpna sbíráme plody, z nichž si můžeme vyrobit kompot, marmeládu, džem, sirup a víno. Z široké škály tuzemského ovoce obsahují rybízové bobule nejvíce kyselin a kromě toho jsou zdrojem důležité vlákniny a vitaminu C. Za syrova mají osvěžující nakyslou chuť. V lidovém léčitelství se využívají listy červeného rybízu na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení.

Zdroj: článek Léčivá síla rybízu

Poradna

V naší poradně s názvem NAHLY CERVENY FLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

V nedeli se mi nahle objevil tento velky cerveny flek, byl tmavsi barvy. Nyni je streda a flek je stale, jen svetlejsi.Trochu svedi a kuze na nem je teplejsi.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kupte si v lékárně mast Hydrokortizon a podle přiloženého návodu ji použijte. Do deseti dnů by se to mělo zahojit. Další možností je návštěva kožního lékaře a obdržení účinného léku zdarma na náklady zdravotní pojišťovny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nahly cerveny flek

Černý rybíz

Je pravá vitaminová pilulka. Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a ty aktivují látkovou výměnu. Rybízová šťáva působí antioxidačně, odbourává jedy a posiluje naše zdraví. Černý rybíz obsahuje vysoké množství vitaminu C. Černý rybíz a jeho listy obsahují flavonoidy (rutin, isokvercitrin). Olej ze semen černého rybízu obsahuje esenciální mastné kyseliny (mimo jiné omega-3 a omega-6-nenasycené kyseliny). Plody černého rybízu působí protizánětlivě, stimulují imunitu a jsou výborné i jako čistící čaj. 

Jaké množství? Čerstvé plody černého rybízu alespoň dvě misky týdně, čaj 2-3 krát týdně a olej z plodů dle doporučeného dávkování na obalu, zpravidla 1 lžíce denně. 

Zdroj: článek Potraviny proti stárnutí

Příběh

Ve svém příspěvku CERVENY NOS AKA JE TO DIAGNOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludka.

trapi ma stale cerveny nos iba spicka nosa a tvoria sa mi na nom niekedy take male pupenceky naplnene zltkastou tekutinou a ked si dam makeup tak sa to vzdy zhorsi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Cerveny nos aka je to diagnoza

Černý rybíz a Warfarin

Černý rybíz obsahuje kyselinu gama-linolenovou (GLA), která může mít protidestičkový účinek. To znamená, že mastná kyselina ze semen černého rybízu ředí krev. Olej ze semen černého rybízu by měl být používán s opatrností u těch, kteří užívají známá ředidla krve, jako je aspirin, klopidogrel (Trombex), enoxaparin (Clexane, Ihixa), Heparin a Warfarin.

100 gramů plodů černého rybízu obsahuje pouhých 0,4 gramu tuků, přičemž jen část z toho je kyselina gama-linolenová. To znamená, že při běžné konzumaci černého rybízu, například na koláči nebo v ovocném poháru, nepředstavuje žádné riziko interakce s Warfarinem. Riziko interakce s Warfarinem je jen u extrahovaného rybízového oleje, který je užíván jako lék.

Zdroj: článek Může se černý rybíz při Warfarinu?

Poradna

V naší poradně s názvem NAHLY CERVENY FLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr. Hana Foltová.

Vloni se mi na břiše objevil naprosto stejný červený flek. Po několika dnech sám zmizel. Po roce mám velké problémy s bolestí kloubů, brněním rukou i nohou. Napadá mě, zda ten flek nemohla být borelioza. Neměla jsem ale klíště, tedy aspoň o tom nevím. Měla jsem však štípance od jiného různého hmyzu a to s velkými alergickými reakcemi ve formě fleků a otoků kolem štípanců.
Děkuji za odpověď, s pozdravem Hana

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte-li podezření na boreliozu, tak není nic jednoduššího, než si udělat test, který ji prokáže. Test uděláte doma za pár minut a hned budete vědět výsledek. Test se dá objednat tady https://www.prozdravi.cz/te…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nahly cerveny flek

Přírodní zdroje antioxidantů

Mezi nejúčinnější zdroje přírodních antioxidantů patří zejména:

  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu A je hlavně rybí tuk, játra, mrkev, pak to jsou zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, dýně, máslo a vaječný žloutek.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu C je především šípek, pak také černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice a červený rybíz.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu E je olej z pšeničných klíčků, máslo, mléko, burské oříšky (arašídy), pak je také hojně v sóji, salátu a v mase savců.

Zdroj: článek Nejúčinější přírodní antioxidanty

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie44.

Na levé ruce-dlani mám již asi 3 roky velký červený flek.Nebolí ani nesvědí,jen vypadá nezvykle-je sytě červený.V loni se mi stejný flek začal dělat i na pravé ruce. Můžete někdo poradit co s tím? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Sidonie44, několik let trvající červené skvrny na dlaních anebo také i na bříškách prstů nejčastěji souvisí s chorobami jater. Dělá se Vám akné nebo máte hnědé kruhy pod očima? Červené skvrny na dlaních mohou být dále způsobeny omrznutím v minulém období nebo mohou být také cévního původu. Taktéž se na jejich příčině může podílet streptokoková infekce. Bylo by vhodné s tím navštívit Vašeho obvodního lékaře a provést některá vyšetření, která by vedla k možnému zjištění příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červené dlaně

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vápník v potravinách

Příběh

Ve svém příspěvku NEROSTOU MI VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat je možné aby se zastavil rust vlasu?Snažím se už delší dobu si nechat narust dlouhé vlasy a přijde mi že vubec nerostou.Měla bych proto něco udělat.Už si nevím rady.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Zacala sem uzivat viaderm a ricinovy olej,kup si vodicku na vlasy a do ni kapni par kapek olejicku,me to zacalo,ale ucinkovat po delsi dobe nez se to vse dostane do obehu,pak zkuz koprivovy nebo lopuchovy vyluh,a pokud chces obetovat penizky tak sampon od vichy na rust je to cerveny obal,vzdycky nech sampon pusobit min 2min jinak to nema efekt.no proste 3 tydne si vtirej do vlasu vodicku na vlasy a masiruj si pokozku nebude to za tyden ale dockas se,me nerostly vlasy pekne dlouho a ted jsem spokojena mela sem je ridke a ted mam hrivu jako lvice .

Zdroj: příběh Nerostou mi vlasy

Čím zmírnit projevy

Při nádorovém onemocnění a chemoterapii hraje velmi důležitou roli psychika nemocného. Je proto opravdu vhodné praktikovat různé relaxační techniky. Nejbližší okolí postiženého by se k němu mělo chovat normálně a nepřipomínat mu nezvyklým jednáním jeho nemoc. Někdy může pomoci návštěva psychologa. Pokud důvěřujete bylinné léčbě, tak během chemoterapie a po ní vám mohou pomáhat různé bylinné čaje.

Doporučení při chemoterapii: nekouřit a nepít alkohol, hodně spát a odpočívat, nerozčilovat se a vyhýbat se stresu, jíst a pít v menších dávkách, ale častěji, vyhýbat se tučným, mastným, smaženým, ostrým a přesoleným jídlům, nenosit upnuté oblečení (aby netlačilo jak na břicho – zažívání, tak na hrudník – dýchání), nejezte několik hodin před chemoterapií (předejdete nevolnosti).

Co jíst: mléčné tekuté přípravky (acidofilní mléko či podmáslí), čerstvé jogurty, netučný tvaroh, sýr Cottage, ovesné a obilné kaše, kuskus, luštěniny, libové maso, drůbeží, telecí či jehněčí, ryby (losos, tuňák), rýži, vařená vejce, oříšky (loupané mandle, lískové oříšky, vlašské, kešu). Z ovoce jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky. Ze zeleniny brokolici, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek. Důležité jsou především kvalitní bílkoviny a dostatek všech vitamínů a minerálů. Je lepší jíst víckrát denně po malých porcích. Stravu mějte pestrou a vyváženou.

Jak jíst: vyhněte se jídlům s extrémní teplotou, suchým a silně kořeněným pokrmům, jezte raději studená jídla. Není nutné dodržovat pravidelné časy pro stravování, jezte podle své chuti. Intenzivní vůně ve stravě mohou vyvolávat nevolnost. Tekutiny pijte až 30 minut po jídle. Stravu dobře rozkousejte. Po jídle odpočívejte nejlépe vsedě. Při nevolnosti dýchejte zhluboka a pomalu.

Pokud už má pacient se snášením chemoterapie negativní zkušenost, může se u něj vyvinout takzvané reflexní zvracení, kterým pak trpí už při přípravě na další cyklus chemoterapie. Pak může přicházet na další léčbu s určitým odporem, špatně ji snáší, čímž se dopředu snižuje její celková účinnost.

Zdroj: článek Chemoterapie a její následky

Příběh

Ve svém příspěvku BILE SVEDIVE SUOINKY.. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika ucnova.

TY TO SVEDIVE SUPINKY MAM V HLAVE A POMALU SE MI ROZLIZAJI PO CELE,OBOCI ,KORENU NOSU A MAM JE I V USICH.TED SE MI DELAJI I NA GENITALII,KDE SVEDI A PRASKAJI.TEZ SE MI UDELAL CERVENY OSUPENY FLEK POD PRSEM A TEZ MI PRASKA PRI NOSENI PODPRSENKY.MUZETE MI NEKDO PORADIT,jak NEBO KDE HLEDAT POMOC?JSEM S TOHO PSYCH:HODNE SPATNA,DEKUJI ZA KAZDOU RADU NEBO KONTAKT...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda Suchá.

Dobrý den, hodně mi pomohly přípravky z aloe, je dobré navštívit přímo poradnu s aloe Věra, ne lékárnu. Anebo pokud máte doma ristlinu aloe tak použít tu část která je pod povrchem listu.

Zdroj: příběh BILE SVEDIVE SUOINKY..

Seznam potravin s bohatým obsahem železa

Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Kdo potřebuje snížit obsah železa v organismu, měl by se také vyhýbat nadměrné konzumaci níže uvedených potravin.

Seznam potravin bohatých na železo:

  • banány: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • brambory rané: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • celer: obsah 6 mg Fe na 1 kg
  • cibule: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • česnek: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • hlávkový salát: obsah 11–15 mg Fe na 1 kg
  • chléb celozrnný: obsah 17 mg Fe na 1 kg
  • jablka: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • jogurt: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • maso krůtí: obsah 12 mg Fe na 1 kg
  • med: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • meruňky: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • mléko polotučné: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • mrkev: obsah 10–20 mg Fe na 1 kg
  • rajčata: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • rybíz červený: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • rybíz černý: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • ryby mořské: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • ryby sladkovodní: obsah 6–11 mg Fe na 1 kg
  • rýže: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • sýry: obsah 3,5–6,5 mg Fe na 1 kg
  • tvaroh: obsah 3,5 mg Fe na 1 kg
  • vaječný bílek: obsah 2 mg Fe na 1 kg

Zdroj: článek Potraviny s nízkým obsahem železa

Příběh

Ve svém příspěvku ODSTRANĚNÍ ČERVENÝCH FLEKŮ NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Dobry den , chtela bych se zeptat beru atb. a byla jsem chvilku na slunci,ale udelal se mi cerveny flek na nose,chtela jsem se zeptat jesli to zmizi a mam cekat,nebo to nechat odstranit ? dekuji za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Odstranění červených fleků na kůži

Recept na další marmeládu

Ingredience na 1 svařovací dávku:

  • 4 větší sběračky šťávy z umletého rybízu
  • 3 stejné sběračky krystalového nebo pískového cukru (je-li rybíz sladší, pak může být 5 sběraček rybízu a 3 sběračky cukru)

Rybíz omyjeme a nasypeme do odšťavňovače. Vzniklou šťávu zpracováváme po výše uvedených dávkách. Do širšího kastrolu, nejlépe teflonového, dáme 4 sběračky šťávy z umletého rybízu a vaříme cca 10 minut, potom přidáme 3 sběračky cukru a vaříme cca 8 minut. Lžičkou kápneme vzniklý rosol na talířek, když zrosolovatí (kapka ztuhne a neteče), naléváme do malých skleniček a ihned uzavřeme víčky. Necháme vychladnout pod froté ručníkem a po vychladnutí ukládáme. Takto připravený džem vydrží několik let. Velmi dobré je, když se do červeného rybízu umele i část rybízu černého. Po otevření se džem může rozředit trochou rumu, promíchá se a maže se na různé moučníky (linecké pečivo, dorty, perníky a podobně).

Zdroj: článek Léčivá síla rybízu

Příběh

Ve svém příspěvku ČERVENÝ FLÍČEK NA NOŽIČCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daška.

Dobrý den,
neteři se před čtyřmi týdny narodila holčička. Na nožičce na prstíčku vedle malíčku má zespod červený flíček. Je docela velký a sytě červený, no protože prstík je malý, tak to má téměř přes celou peřinku.
V porodnici nevěděli co to je a dětská doktorka si myslela že je to nějaký flíček, který po nějaké masti zmizí... nezmizel a nyní řekla, že to bude asi znamínko. To se nám ale nezdá...
Nemá někdo podobný problém, nebo radu kam se obrátit? Neradi bychom něco zanedbali.

Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Červený flíček na nožičce

Červený jetel – produkty

Kapsle

Červený jetel Isoflavon 90 kapslí je přírodní produkt zmírňující projevy menopauzy. Má jedinečné a silné složení. Obsahuje 40 mg izoflavonů v jedné kapsli. Balení vystačí na 3 měsíce užívání. Pro ještě větší efekt je vhodné červený jetel zkombinovat s vitamínem D, vápníkem a hořčíkem, kdy dochází navíc k ochraně proti osteoporóze a ochraně žilního systému. Kapsle jsou vhodné pro ty, kteří si nechtějí připravovat čaje.

Tinktura

Červený jetel tinktura se používá kvůli významnému obsahu fytoestrogenů nahrazujících substituční hormonální terapii u žen při potížích v klimakteriu. Další oblastí jsou průjmové nemoci, revmatismus, bronchitida, lymfatické otoky a cukrovka.

Dávkování: 3x denně 20 kapek do vody či čaje. Výrobek není vhodný pro děti, těhotné a kojící matky.

Omezení užívání: U nádorů, kdy u nádorových buněk byly prokázány estrogenové receptory (především u některých nádorů prsu), zásadně tento produkt neužívejte.

Kapky

Kapky z červeného jetele znamenají totéž co tinktura. Jde pouze o slovní interpretaci. Kapky z extraktu květu červeného (lučního) jetele nahrazují hormonální terapii u žen při potížích v klimakteriu. Další oblastí jsou průjmové nemoci, revmatismus, bronchitida, lymfatické otoky a cukrovka. Obsah alkoholu činí 40 %.

Dávkování: 3x denně 20 kapek do vody či čaje. Výrobek není vhodný pro děti, těhotné a kojící matky.

Zdroj: článek Červený jetel

Červený jetel

Květ červeného jetele obsahuje izoflavon. Izoflavony patří do skupiny fytoestrogenů bohatě se vyskytujících nejen v květech červeného jetele, ale i v plodech sóji. Jedná se o látky chemicky příbuzné ženským pohlavním hormonům – estrogenům. V běžné stravě evropských žen se však fytoestrogeny vyskytují pouze v malém množství a jejich doplňování formou potravinových doplňků je dobrým řešením zejména u žen starších 45 let.

Účinky: Izoflavony z červeného jetele jsou 50krát účinnější než jejich srovnatelné množství v sóji, a to proto, že červený jetel obsahuje čtyři izoflavony (genistein, daidzein, biochanin A, formononetin), zatímco sója jenom dva. Pro výrobu potravinových doplňků se speciálně vybírají druhy červeného jetele rostoucí ve vysokohorském prostředí.

Sběr: Červený jetel se sbírá rozkvetlý a suchý. Z hlaviček červeného jetele si můžete připravit i sirup do vody.

Postup: Do 3litrového hrnce převařené a chladnější vody vložte natrhané hlavičky jetele a nechte do druhého dne luhovat. Poté slijte, vsypte 2,5 kg cukru (tmavého, bílého, medu – jak chcete), vymačkejte 4 citrony (+ 1 citron nakrájejte na kolečka) a nechte zahřát cca na 30 stupňů. Cukr se rozpustí, poté přidejte 3 lžíce kyseliny citronové, aby se šťáva nezkazila, a nakonec slijte do lahví (velikost si zvolte sami). Hotový sirup můžete užívat na lžičku nebo do vody či čaje.

Zdroj: článek Červený jetel

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÝ,ČERVENÝ STŘED JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, prosím o radu.Nějakou dobu mám bolavý, rudě červený střed jazyka. Bolí při jídle, pití i v klidu. Okraje jazyka jsou potaženy bílým povlakem. Prosím o pomoc a radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě půjde o nějakou infekci na povrchu jazyka. Pro správnou léčbu bude třeba zjistit, co je přesně původcem vašich nepříjemných pocitů na jazyku, a s tím vám pomůže váš zubní lékař. Zajděte tedy do zubní ordinace a povězte lékaři o svých potížích, protože právě zde můžete zdárně svůj problém vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bolavý,červený střed jazyka

Červený jetel + sója

Červený jetel a sója se řadí k nejbohatším zdrojům rostlinných estrogenů. Obsahují obzvláště cenné látky zvané izoflavony, které představují smysluplné doplnění výživy nejen pro ženy ve středním věku.

Použití: Preparát je vhodný pro ženy v období klimakteria a zejména je určen ženám, které jsou alergické na včelí produkty a nemohou proto užívat přípravek Sarapis nebo Sarapis Soja.

Doplněk stravy „Červený jetel Plus Soja“ obsahuje sójové izoflavony a izoflavony z červeného jetele. Dále obsahuje vitamín E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, což je děj provázející stárnutí organismu. Preparát nemá vedlejší nepříznivé účinky a mohou jej užívat i ženy se zánětem žil, vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Dávkování: Jednu kapsli denně zapít trochou tekutiny. Vhodné je dlouhodobé užívání. Produkt obsahuje 30 kapslí.

Zdroj: článek Červený jetel

Dieta proti pihám

Zatím není žádná konkrétní dieta nebo potravina, která by pomohla od vzniku pih nebo skvrn na povrchu kůže. Existuje celá řada instrukcí stravy, které podporují zářivou a světlou pleť. Doporučuje se konzumace celozrnných zrn, čerstvé zeleniny, příjem vitamínu A, vitamínu B komplex a vitamínu C. Tyto vitamíny jsou nezbytné pro zdravou kůži. Kromě toho se doporučuje i konzumace zelí, vajec, mléka, pivovarnických kvasnic a pšeničných klíčků. Ve všech těchto potravinách je obsažen vitamin B5, který je prevencí před vysušením pokožky. Také jsou zapotřebí esenciální mastné kyseliny. Tyto kyseliny jsou přítomny v potravinách v nezměněném stavu nebo v za studena lisovaném rostlinném oleji. Jedná se především o mastné kyseliny z lněného semínka. Díky těmto kyselinám je udržována měkkost a odolnost kůže. Zvyšují příjem vitaminu C, který dělá pleť méně náchylnou na sluneční záření. Mezi potraviny, které obsahují vysokou hladinu vitaminu C, patří jablka, citrusové plody, zelené cibulky, šípkový čaj, černý a červený rybíz.

Zdroj: článek Domácí péče o pihy

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Fábryová


červený rybiz
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
červený rybíz
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.