Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CÉVNÍ NEDOSTATEČNOST

OBSAH

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi CÉVNÍ NEDOSTATEČNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,

manžel trpí cévní nedostatečností dolních končetin. V létě jedeme k moři, a proto nás zajímá, jaká kosmetika je pro něj nejvhodnější a nejšetrnější...

děkuji za odpověď

S pozdravem

Lenka Kostohryzová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cévní nedostatečnost

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi VROZENA CEVNÍ MALFORMACE NA STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana prokopcová.

Moje pětiletá dcera má vrozenou cévní malformaci na pravém stehně. Mohl by někdo se stejnou diagnózou poskytnout informace týkající se možného budoucího vývoje, rizik, úskalí atd. Děkuji za jakékoliv informace

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vrozena cevní malformace na stehně

Babské rady na ledový nos

Pokud máte permanentně studený nos, může se jednat o cévní problém či poruchu cévní reaktivity na změny okolí teploty. Můžete zkusit nějaký přípravek s jinanem dvoulaločným (Gingko biloba) nebo jiný volně prodejný lék na rozšíření cév a zlepšení periferního prokrvení. Ale pokud by se stav během několika týdnů nezlepšil, navštivte lékaře.

Zdroj: Studený nos

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jegrová Renata.

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že když vyjdu ven, za chvilku mi zčervená obličej a uši, dost do pálí až jako hoří. Během několika minut vše ustoupí. Je mi 59 a nikdy jsem nic takového neměla. Nevím, zda je to také alergie, ale na co? Na vítr, chlad, slunce, vzduch,... Nevím čeho se vyvarovat, prosím poraďte.
Dík Jegrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Toto může být cévní problém a můžou ho způsobovat vedlejší účinky některých léků. Bude potřeba provést odborné vyšetření a sledování, abyste se dozvěděla, co to je. Začněte u kožního lékaře a pak zkuste internistu kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie

Příčiny

Otékání nohou je nepříjemný problém. Nejde pouze o estetickou stránku věci, ale otoky mohou předznamenávat i vážnější zdravotní komplikace. Červené oteklé nohy jsou obvykle způsobené žilní hypertenzí nebo žilní nedostatečností (červené skvrny na kůži nohou, bolestivé červené fleky na nohou).

Hypertenze a žilní nedostatečnost jsou obvykle způsobeny jedním z následujících faktorů:

  • obstrukce žil, které mohou být způsobeny nádorem nebo žilním trombem;
  • zhoršení funkce žilních chlopní, které způsobuje městnání krve v dolních končetinách a neschopnost vytlačit krev zpět;
  • trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění;
  • srdeční selhání.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDEL ZESPODU PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimir Blažek.

as.rok pálení chodidel.,dříve jen v noci a as.tři měsíce i přes den a stále se to stupňuje,vyšetření cévní ok.,neurologie-Betahistin Activas 24md.užití ,půl roku a neni lepší.ortopedie-Dona aGabagamma 300 mg užívám as 4.měsíce-stejné.,můžete někdo poradit-?dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest chodidel zespodu pálení chodidel

Co znamená ucpávání cév

Ucpávání cév je chronické degenerativní onemocnění, při kterém se ukládají zejména tukové látky do cévní stěny a tím dochází k patologickým změnám ve vnitřní a střední vrstvě cév. Naše cévy postupně tvrdnou a jejich stěna se ztlušťuje. Vznikají pláty, které pak bývají příčinou chronické ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhody, nebo ischemické choroby dolních končetin. Cévní stěna přestává být elastickou a proces vede k zúžení cévního průsvitu. K předčasnému či urychlenému rozvoji aterosklerózy pak vede zvýšená hladina krevních tuků, spolu s porušenou funkcí vnitřní výstelky cév.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WOBENZYMU PO MOZKOVÉ MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mozková mrtvice odborně cévní mozková příhoda může mít dvě příčiny. Buď se ucpe céva a nebo praskne. V prvním případě je třeba rozpustit sraženinu a v druhém případě naopak srážení krve podpořit. Wobenzym může pomoci předcházet krevním sraženinám, které by mohly znovu ucpat cévu v mozku, protože aktivuje enzymatický rozklad fibrinu v krevních sraženinách. Mohl by tak přispět v prevenci opakování mrtvice, která byla způsobena ucpáním cévy - tak zvaná ischemická cévní mozková příhoda.

Neexistují žádné výzkumy, ani z lékařské praxe nejsou k dispozici žádné důkazy o přínosech Wobenzymu v následné léčbě cévní mozkové příhody. Rovněž nejsou široce známy ani následky takového užívání. Každá cévní mozková příhoda má svou následnou léčbu. U ischemické cévní mozkové příhody, kde by mohl být Wobenzym přínosem, se tato léčba týká prodloužení srážení krve - tak zvané léky na ředění krve. Wobenzym má také vliv na krevní sraženiny, proto by jeho případné zavedení do léčby mělo být konzultováno s neurologem, který vede léčbu po mrtvici.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Užívání Wobenzymu po mozkové mrtvici

Co způsobuje červené fleky v obličeji

Poruchy barvy kůže s projevem nachové nebo červené barvy jsou nejčastěji Névus flammeus nebo angiom. Někdy nazývané jako oheň v tváři, červerné fleky v obličeji nebo červené tváře.

  • Névus flammeus je cévní malformace patologicky charakterizována rozšířením povrchové dermální kapiláry.
  • Angioma arteriale racemosum (cirsoideum) cévní nezhoubný nádor tvořený konvolutem tepének, který připomíná klubko červů.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den,
uz pres tyden mam silne krece v lytkach a postupuje to az k panvi,ted se mi udelali fialovocervene fleky na nohou a objevuji se fleky na hrudniku,obliceji a na rukou,jsem unavena a boli me i kosti,klouny i vlasy. chvilkama mam horecku a zimnici.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle příznaky ukazují na infekci v krvi a nebo na cévní poruchu. Může to být zaviněno i nějakou bakterií. Je potřeba, abyste co nejdříve vyhledala lékařskou pomoc! Bude nutné vyšetření krve. Neodkládejte to a rychle běžte k lékaři, třeba i na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky

Příčiny

Nedokrvování končetin nebo jejich necitlivost bývají vyvolány poruchou nervového systému, například od páteře, sedacích nervů, případně cévní nedostatečností anebo nedostatečnou látkovou výměnou, kterou více trpí ženy než muži. Končetiny jsou stále studené i při pohybu a těžko se zahřívají. Nejčastěji ženy trpí na nedokrvení prstů na rukou, na studené nohy a brnění prstů. Nepomáhají ani teplé ponožky a teplá obuv. Špatné prokrvení končetin může vyvolat další onemocnění, například cévní potíže, prochlazení a zánět močového měchýře.

Zdroj: Nedokrvování končetin

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NÁRTECH A NOHOU, V LÉTĚ ZHORŠENÍ POTÍŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Havlíčková.

Dobrý den. Po 50. roce věku hlavně v letním období trpím svědivými ataky hlavně na nártech nohou, lehce na nártech rukou. Kožní lékař předepisuje kortikoidy, které zmírňují projevy boláčků poškrábané kůže. Praktický lékař nasadil léky na žilní nedostatečnost. Nepocítila jsem změnu k lepšímu.
Dočetla jsem se na netu, že příčinou může být i jaterní nedostatečnost nebo další příčiny.... Jak si mohu sama pomoci?
Děkuji za odpověď , kdo má nějakou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Používejte dále předepsanou mast s kortikoidy a přidejte k tomu lék Claritine tablety, který utlumí svědění a pomůže předejít opakování svědivých ataků. Claritine užívejte vždy od jara jako prevenci. Lék je volně prodejný v lékárnách a je možné ho užívat dlouhodobě. Také si nechte průběžně měřit hladinu krevního cukru, pro vyloučení diabetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nártech a nohou, v létě zhoršení potíží

Venofarmaka

Venofarmaka jsou látky, které podle jejich výrobců chrání cévní stěnu a pomáhají zlepšit její funkci. Jejich působení zatím u žádného z nich nebylo řádně objasněno a ani klinicky prokázáno, s výjimkou nespecifických analgetik a látek tišících zánět. To ale neznamená, že jsou nutně neúčinné. Hypotetické mechanismy účinku jdou od vlivu na cévní a lymfatický systém, přes protizánětlívý vliv, antitrombotický účinek, vliv na hladké svaly a pojivo cévní stěny až k vlivu na genovou expresi: například syntézu lamininů (tribenosid) nebo expresi cykloxygenázy (ženšen). Mohou být přírodního, polosyntetického i syntetického původu. Často se jedná o rostlinné flavonoidy, jejich glykosidy, nebo saponiny. Jejich účinek byl kdysi vysvětlován antioxidačním působením, což je však nepřípustným zjednodušením. Účinnost proteolytických enzymů (třeba propagovaný Wobenzym) nebyla klinicky nikdy prokázána.

Používají se především při zánětu žil (akutní tromboflebitidě), varixech (křečových žilách) a hemoroidech.[1]

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOTNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janan Kloučková.

Dobrý den mama oteklé kotníky už delší dobu mi to trápí piju Linfa čaj a pani doktorce jsem to říkala žílní a cevní oběh je v pořádku tak už si nevim rady prosím o radu a předem děkuji Kloučková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Doporučuji přístroj rikta.
Vřele doporučuji, je výborný.
Karel

Zdroj: diskuze Oteklé kotníky

Látky chránící cévní stěnu - venofarmaka

Rostlinné látky

  • rutin,
  • hesperidin,
  • aescin (z jírovce),
  • ženšen,
  • vilín, extrakt z listů vinné révy.

Polosyntetické látky

  • oxerutin,
  • troxerutin,
  • diosmin (modif. hesperidin).

Syntetické látky

  • dobesilan vápenatý,
  • tribenosid,
  • analgetika a antiflogistika.

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Lančova.

Prodělala jsem slabou mozkovou mrtvičku užívám Eligus 5mg 2×denně chtěla bych letět letadlem cesta trvá 5hod.,ale při přistání mám obrovské tlaky v hlavě .Mám sice strach, ale chci se poradit.Děkuji za odpověď
JE MI 67LET.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině konzumace s vaším neurologem může dát spolehlivou odpověď. Můžete ji absolvovat i po telefonu. Neurolog zhodnotí váš stav a sdělí vám postup, kterým se připravíte na vaší cestu do exotiky.
V případě, že dostanete předpis na injekci nízkomolekulárního heparinu, tak zde najdete návod, jak si ji aplikovat před odletem: youtu.be/FBrCBIvmYYY…
Návod je velmi podrobný a je veden v angličtině, což ve vašem cestovatelském případě určitě nebude problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu po mozkové pohodě letět letadlem

Cyclo 3 Fort a menstruace

Užívání Cyclo 3 Fort na menstruaci nemá žádný vliv. Cyclo 3 Fort je obecně velmi dobrý lék na cévní stěnu. Pomáhá na hemoroidy, křečové žily, otoky nohou a podobně. Na krvácení, jak menstruační, tak klimakterické, i když jsou původu vazomotorického (čili cévního), je mechanismus působení jiný než u výše zmíněných chorob. K účinnosti léčby v této souvislosti nejsou dostupná potřebná data.

Zdroj: Cyclo 3 fort

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Začaly se nám kroutit listy živého plotu z habru. Nejdříve se začne list kroutit od špičky
a pomalu se kroutí a roluje do středu. Objevili jsme na spodní straně listu malinkatého
bílého broučka. Museli jsme použít lupu abychom ho viděli. Nikde se nemohu dočíst
o jakou nemoc habru jde. Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Použijte na celý živý plot postřik přípravkem Actara. Ten se vstřebá do rostliny a zůstane v ní po dobu dvou měsíců. Když se pak pokusí jakýkoliv škůdce přisát na cévní systém této rostliny nasaje i tento přípravek a ihned hyne. V době růstu postřik opkujte po dvou měsících každý rok.

Zdroj: diskuze Škůdci

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Charakteristika vitamínu B12

Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a růst, vytváření červených krvinek, cévní zdraví a metabolismus.

Optimální denní dávka vitamínu B12 činí 0,003 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu B12 je obsažena v:

  • 5 g telecích jater
  • 35 g makrely
  • 150 g hovězího masa
  • 200 ml mléka
  • 2 až 3 vejcích

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje anémii, špatné hojení ran, únavu, vyčerpání, ztrátu paměti, nevratné poškození nervů.

Zdrojem vitamínu B12 je maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, kysané zelí, rakytník řešetlákový.

Zdroj: Vitamín B12

Podstata cvičení

Jde o jednoduché cvičební prvky, které po instruktáži procvičuje každý samostatně a které jsou určeny na udržení nebo zlepšení stavu poškozené periferní cirkulace. Při onemocnění cév je nutné individuálně upravit cvičení podle rozsahu onemocnění a podle individuálních schopností pacienta. Hlavním cílem cvičení je předcházet oslabování svalstva, posílit oslabené (hypotrofické) svalstvo, odstranit porušené kloubovo-svalové koordinace, jakož i zlepšit funkce kolaterálního oběhu, zvýšit pozitivní enzymatické změny v ischemickém svalstvu. Cévní gymnastika je soubor aktivních pohybů dolních končetin, při nichž se využívá žilní svalová pumpa. Je přitom důležitá správná funkce hlezenního kloubu, a to kvůli procvičování končetin, které začíná od periferie (prstů), respektive procvičování svalů při onemocnění tepen, které jsou zásobovány poškozeným cévním řečištěm. Podstatou cévní gymnastiky je intenzivní intervalový trénink s opakovanými krátkými stahy svalů. Kontrakce svalů jsou střídány odpočinkovými pauzami, čímž se na poměrně dlouhou dobu zvyšuje průtok krve v tepnách, které přemosťují uzávěr, i stimulace ke zvětšení průsvitu cévy. Čím častěji je prováděn trénink, tím mohutnější je stimulace. Dalším důležitým efektem je maximální pracovní hyperémie, to znamená prokrvení při cvičení až do únavy. Pokud pokračuje gymnastika během rostoucí únavy, prokrvení se již dále nezvyšuje, ale prodlouží se trvání hyperémie po skončení zátěže.

Zdroj: Cévní gymnastika

Moje miminko má hemangiom, co s tím?

Pokud má dítě cévní hemangiomy, musí být pečlivě vyšetřeno svým pediatrem, protože není vyloučeno, že hemangiom může být i v jiném orgánu těla. Je určitá skupina hemangiomů, které skutečně spontánně zmizí, s růstem těla se situace zlepšuje. Hemangiomy se postupně mění, fibrotizují, což znamená, že se stávají vazivem. V případu hemangiomů je opravdu nejlepší to, čemu se říká aktivní NEléčení. Když se hemangiom ztrácí sám, většinou nezanechává ani jizvu a výsledek je takový, že v dospělosti jedinec ani neví, že něco takového měl.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysma v mozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku

Můžete zabránit mrtvici?

Po prodělání cévní mozkové příhody můžete být znovu ohroženi. Doporučuje se změna životního stylu, která snižuje rizika mozkové mrtvice a zlepšuje celkové zdraví.

Zamezte zdravotním problémům

  • Hlídejte si vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.
  • Udržujte hladinu cukru v krvi v požadovaném rozmezí.
  • Pokud vám lékař doporučí užívání léků, jako je například Aspirin, nebo léků na ředění krve, tak je užívejte. Užívání těchto léků zabraňuje mozkové mrtvici.
  • Užívejte léky podle předpisu.

Zdravý životní styl

  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Omezte pití alkoholu, muži dva nápoje denně, ženy jen jeden.
  • Dbejte na zdravou hmotnost. Obezita vede k vysokému krevnímu tlaku, srdečním problémům a cukrovce. Obézní lidé mají větší riziko mrtvice.
  • Doporučuje se denně cvičit alespoň po dobu 30 minut. Zejména se jedná o cvičení jako běh, plavání, jízda na kole, hraní tenisu a další sporty.
  • Konzumujte vyváženou stravu, která má nízký obsah cholesterolu, nasycených tuků a solí. Tyto potraviny způsobují kornatění tepen. Také se doporučuje častá konzumace ovoce, zeleniny a ryb.

Zdroj: Cévní mozková příhoda


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP