Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CHARAKTERISTIKA FLAVONOIDŮ


CHARAKTERISTIKA FLAVONOIDŮ je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Quercetin patří do skupiny rostlinných pigmentů s názvem flavonoidy, které obarvují mnohé ovoce, květiny, ale také zeleninu. Flavonoidy, jako je i quercetin, jsou antioxidanty, jejichž hlavní úlohou je uklízet škodlivé částice v těle známé jako volné radikály. Volné radikály poškozují membrány buněk, manipulují s buněčnou DNA a dokonce mohou způsobit i smrt napadené buňky. Antioxidanty mohou neutralizovat tyto volné radikály a mohou tak snížit nebo dokonce zabránit některým škodám, které způsobují.


Účinky quercetinu

Vědci se domnívají, že quercetin působí jako antihistaminikum, a že může chránit před onemocněním srdce a rakoviny. Quercetin může také pomoci stabilizovat buňky, které uvolňují histamin v těle a tím vykazuje i protizánětlivý účinek. Antioxidant quercetin také účinně pomáhá udržet správné množství LDL cholesterolu, tak zvaného „zlého“ cholesterolu. LDL cholesterol podle mnohých vědců přispívá ke vzniku srdečních onemocnění. Při laboratorních testech má quercetin silné antioxidační vlastnosti, ale vědci si zatím nejsou jisti, zda užívání quercetinu (a také i mnoha dalších antioxidantů) má stejné účinky i v lidském těle.

 

Quercetin a alergie, astma, senná rýma a kopřivka

Laboratorní testy prokázaly, že quercetin brání imunitním buňkám v uvolnění histaminu, chemické látky, která způsobuje alergické reakce. Na tomto základě si vědci myslí, že quercetin může pomoci snížit příznaky alergií i u lidí, včetně senné rýmy, slzení očí, kopřivky nebo otoků obličeje a rtů. Quercetin také díky těmto vlastnostem sklidňuje dráždivé střevo nebo trakčník. Nicméně zatím neexistuje žádný důkaz, že je qurcetin v tomto ohledu pro člověka prospěšný. 

 

Quercetin na srdeční choroby

Chování quercetinu ve zkumavce, pokusy na zvířatech a některé testy na lidské populaci naznačují, že flavonoidy quercetin, resveratrol a katechiny (všechny nalezené ve vysoké koncentraci v červeném víně), můžou pomoci snížit riziko vzniku aterosklerózy. Ateroskleróza je usazený plak v tepnách a může vést k infarktu nebo k mrtvici. Podle výsledků se dále tyto flavonoidy podílejí na ochraně před škodami způsobené LDL "zlým" cholesterolem. Výše uvedené flavonoidy, mezi kterými je i kvercetin, tedy prokazatelně můžou pomoci zabránit úmrtí na srdeční onemocnění. V této souvislosti je třeba poznamenat, že většina studií prováděných na lidech, se soustředila jen na účinky flavonoidů přijatých z potravy a ne ve formě doplňků stravy. Studie provedené na zvířatech zase vycházejí z použití velmi velkého množství flavonoidů, více, než by bylo možné přijmout přes potravní doplněk stravy. Teprve dalšími studiemi na lidech je zapotřebí zjistit, zda doplňky stravy s flavonoidy mohou být skutečně účinné.

 

Quercetin a vysoká hladina cholesterolu

Laboratorní testy ukazují, že kvercetin zabraňuje poškození organismu LDL cholesterolem a i z populačních studií vyplývá, že lidé, kteří jedí stravu s vysokým obsahem flavonoidů, mají nižší hladinu cholesterolu. Jedna studie dokonce prokázala, že lidé, kteří přijímali quercetin v červeném víně bez alkoholu, měli menší poškození od LDL cholesterolu. Jiná studie zase zjistila, že quercetin snižuje koncentrace LDL cholesterolu u obézních pacientů nebo lidí s nadváhou, kteří měli vysoké r

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co léčí quercetin

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Salačová.

Prosím,můžu s lékem Xarelto užívat také Detralex?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím nebyly zaznamenány žádné interakce mezi látkou rivaroxaban (Xarelto) a flavonoidů Hesperidin a Diosmin (Detralex). Přesto při společném užívání by bylo vhodné průběžné kontrolování srážlivosti krve. Kontrolu je potřeba provést v prvních dnech po začátku společné léčby a pak za dalších 10 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a GS condro diamant

Zdroje flavonoidů

Flavonoidy dávají rostlinám jejich červenou, modrou nebo fialovou barvu, jsou tedy často obsaženy v obvodových neboli vnějších vrstvách ovoce a zeleniny. Dobrým zdrojem flavonoidů je ovoce, například jablka, hroznové víno, třešně, ale i lilek. Také stimulanty v podobě čaje, kakaa nebo čokolády nabízejí vysoký obsah flavonoidů. Každý by měl denně přijmout alespoň pět porcí ovoce nebo zeleniny, protože v těchto produktech jsou obsaženy také důležité vitamíny, minerály a stopové prvky nezbytné pro správnou funkci organismu. Nevzdávejte se zdravé, vyvážené stravy, nepodléhejte nabídce rychlého občerstvení, které poskytuje většinou jen málo nebo žádnou zeleninu či ovoce. Hledejte přípravky, které dodávají tělu dostatečné množství flavonoidů.

Zdroj: článek Flavonoidy

Poradna

V naší poradně s názvem GINKO BILOBA PĚSTOVÁNÍ SUSENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerova.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli vadí když listy otrham třeba v červnu.Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginko biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginko biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginko biloba jsou dobré jako antioxidanty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Ginko biloba pěstování suseni

Charakteristika flavonoidů

Flavonoidy jsou důležité pro ochranu před volnými radikály, pro ochranu buněk, případně snižují riziko vzniku rakoviny, chrání proti kardiovaskulárním onemocněním, inhibují růst bakterií, virů a plísní. Flavonoidy mohou pomoci vašemu zdraví v mnoha oblastech. Stačí umístit širokou škálu ovoce a zeleniny do svého jídelníčku, abyste přijali přiměřené množství těchto flavonoidů. Zvláště se doporučují tyto potraviny:

  • lilek
  • jablka
  • hrozny
  • třešně
  • černý a zelený čaj

Další zdroje flavonoidů: hrušky, jahody, višně, cibule a další.

Zdroj: článek Flavonoidy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN...UZIVÁNÍ DOPLŇKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Dobrý den,užívám warfarin2 a mohu brát při zánětu vedlejších dutin nosnich...SINUPRET FORTE..děkuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sinupret forte je léčivý přípravek z rostlinných drog s obsahem hořčin, saponinů, flavonoidů, hydroxyfenylkarbonových kyselin, esterů a steroidních triterpenů. V přívalové informaci je uvedeno, že Sinupret forte neovlivňuje žádná léčiva podávaná společně. Nejde ale s jistotou říci, že u tak rozmanitého složení nebude docházet k ovlivnění účinků Warfarinu. Jediná směrodatná možnost je kontrola srážlivosti třetí den po začátku této společné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin...uzivání doplňků

Příznaky nedostatku flavonoidů

Nedostatek flavonoidů může způsobit škody zaviněné volnými radikály, což může za určitých okolností následně způsobit rakovinu.

Zdroj: článek Flavonoidy

Účinky lípy pro zdraví

Lipový květ obsahuje celou řadu léčivých látek, především flavonoidy, třísloviny, silice, sliz a látky podobné vitamínu E. Tyto látky mají zklidňující účinky. Podporují také tvorbu potu a moči, rozpouští hleny a zklidňují dráždivý kašel. Těchto vlastností se využívá při léčbě chorob z nachlazení (chřipka, rýma, kašel, zánět průdušek, angína). Výtažky z lipového květu také regulují činnost trávicího ústrojí.

Přírodní prostředky mohou interagovat s léky na předpis nebo mohou způsobit alergické reakce u některých lidí. Zejména se jedná o lidi, kteří trpí chronickými zdravotními problémy, nebo o těhotné ženy. Lípa je k dispozici ve formě tinktur, tobolek či doplňků stravy. Vždy je vhodné postupovat podle pokynů, které jsou uvedeny na etiketě.

Trávicí trakt

Vnitřní kůra z lípy má slizovité látky, které zmírňují záněty a zklidňují gastrointestinální obtíže. Zároveň dochází ke klidnému trávení a odpočinku hladkého svalstva v trávicím traktu. Dřevěné uhlí z lipového dřeva lze tedy dobře využít pro úlevu od střevních potíží nebo onemocnění žlučníku.

Horečka

Lipové květy obsahují flavonoidy, tedy sloučeniny, které mimo jiné podporují pocení.

Nervozita

Sedativní vlastnosti lípy jsou účinným lékem na úzkost u dospělých a dětí. Podle bylinkářů se doporučuje čaj z lipového květu pro mlsné a neklidné děti, zároveň je účinný proti bolestem hlavy, stresu a žaludečním potížím. Šálek čaje z lipového květu pomáhá uvolnit napjaté svaly, čímž napomáhá i proti nespavosti.

Dýchací ústrojí

Čaj z lipového květu je i tradičním lékem na nachlazení a kašel. Slizové látky obsažené v lípě totiž pomáhají k uklidnění nepříjemného kašle a velké množství flavonoidů podporuje funkci imunitního systému. Aromatické oleje pak dávají květům z lípy sladkou chuť, tak typickou a populární přísadu do sirupů proti kašli.

Kardiovaskulární obtíže

Ačkoli je lípa tradičním lékem na některé kardiovaskulární choroby, některé studie tvrdí, že dlouhodobé užívání může naopak způsobit poškození srdce. Pokud trpíte kardiovaskulárním onemocněním, poraďte se určitě se svým lékařem dříve, než začnete používat tento bylinný lék. Lípa má močopudné vlastnosti, které podporují močení a mohou přispět ke snížení vysokého krevního tlaku. Vysoký obsah flavonoidů pomáhá při léčbě aterosklerózy nebo kornatění tepen, zároveň snižuje a zmírňuje bušení srdce.

Zdroj: článek Léčivé účinky lípy

Obsah živin v meruňkách

Dvě čerstvé meruňky (asi 70 gramů) obsahují tyto živiny:

  • Sacharidy: 8 gramů;
  • Vláknina: 1,5 gramu;
  • Bílkoviny: 1 gram;
  • Tuk: 0,27 gramů;
  • Kalorie: 34;
  • Vitamín A: 8 % denní dávky;
  • Vitamín C: 8 % denní dávky;
  • Draslík: 4 % denní dávky;
  • Vitamín E: 4 % denní dávky.

Meruňka je také slušným zdrojem luteinu, zeaxantinu, beta karotenu atd. To vše jsou účinné antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům v těle člověka. Meruňky je třeba si vychutnat tak jak jsou, neoloupané, protože slupka meruněk obsahuje obrovské množství živin a vlákniny.

Meruňka je významným zdrojem antioxidantů, jako jsou vitamíny A, C, E a beta karoten. Navíc obsahují bohaté množství polyfenolových antioxidantů zvaných flavonoidy. Ty mají ochranný účinek proti různým onemocněním, jako jsou kardiovaskulární problémy a cukrovka.

Mezi hlavní flavonoidy v tomto sušeném ovoci patří kvercetin, kyselina chlorogenová a katechin. Tyto flavonoidy působí tak, že neutralizují volné radikály. Jedná se o škodlivé sloučeniny, které poškozují tělesné buňky a mají za následek oxidační stres. Oxidační stres je spojen s řadou chronických problémů, jako je srdeční porucha.

Vysoký příjem flavonoidů a antokyanů je spojen se snížením míry zánětu. Vysoká spotřeba flavonoidů také souvisí se snížením míry oxidačního stresu.

Meruňky obsahují mnoho sloučenin životně důležitých pro zdraví očí. Jsou to vitamíny A a E. Vitamín A zabraňuje šeroslepotě, poruše vyplývající z nedostatku světelných pigmentů v očích. A vitamin E je antioxidant rozpustný v tucích, který se dostává do očí a chrání je před škodlivými volnými radikály.

Beta karoten dodává meruňkám jejich žlutooranžovou barvu. Působí jako prekurzor vitaminu A, což znamená, že ho tělo člověka může přeměnit na tento vitamin. Dalšími významnými karotenoidy přítomnými v meruňce jsou lutein a zeaxantin. Ty jsou přítomny v čočkách a sítnicích očí. A karotenoidy pomáhají chránit před oxidativním stresem.

Zdroj: článek Meruňky a cukrovka

Mycí prostředky

Gyntima Intimní pěna

Charakteristika:

Gyntima Intimní pěna je účinný, příjemný, osvěžující a jemný mycí prostředek s optimálním pH, vyvinutý speciálně pro intimní hygienu ženy. Pomáhá předcházet vaginálním infekcím. Díky optimálnímu složení z vybraných přírodních látek, především aloe vera, která má antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky, nepůsobí dráždivě na pokožku. Intimní pěna představuje pro pokožku vašeho těla dlouhotrvající svěžest a ochranu, a proto by neměla chybět při každodenní intimní hygieně ženy.

Gyntima Intimní pěna je vhodným doplňkem vaginálních čípků Gyntima.

Návod k použití:

Pěnu naneste na navlhčenou pokožku v intimních místech a jemně roztírejte při každém mytí celého těla.

Balení: 150 ml

Gyntima Intimní mycí gel

Charakteristika:

Gyntima Intimní mycí gel je účinný, osvěžující a jemný prostředek, určený pro každodenní intimní hygienu ženy, pomáhá předcházet vaginálním infekcím. Díky optimálnímu složení a vybraným přírodním látkám je pokožkou velmi dobře snášen. Intimní mycí gel obsahuje účinnou látku pinarol – výtažek ze smrkových výhonků a čerstvého jehličí. Pinarol a aloe vera mají antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky. Intimní mycí gel zajistí pokožce vašeho těla dlouhotrvající svěžest. Kyselina mléčná reguluje pH a působí jako hydratační faktor.

Složení: výtažek aloe vera, voda, glycerin, chlorid sodný, výtažek borovice, kyselina mléčná, parfém, zelený čaj

Návod k použití:

Gel naneste na vlhké tělo a důkladně opláchněte.

Balení: 200 ml

Gyntima Dětský intimní mycí gel

Charakteristika:

Dětský intimní mycí gel je určen pro dívky od 3 let věku, kdy ještě není obranyschopnost pochvy dostatečná. Při hře na písku, při nesprávném ošetření po stolici, při nedostatečné hygieně a podobně může snadno do pochvy vniknout infekce. Proto jsou onemocnění stydkých pysků a pochvy nejčastějšími gynekologickými potížemi u dívek mezi 3. a 9. rokem věku. Je nezbytné, aby děti již od útlého věku byly vedeny ke zvýšené a pravidelné intimní hygieně a získaly si tak návyky do budoucna.

Složení: Aqua, Sodium Laureth-2 Sulphate, Laura-midopropyl Betaine, Coca-mide DEA, Acidum lacticum, Salvia officinalis, Parfum Aroma Heřmánek, Alantoin, Bisabolol, Acnibio MXR

Návod k použití:

Gel naneste na navlhčenou pokožku na intimních místech, jemně napěňte a roztírejte, poté opláchněte vodou.

Balení: 100 ml

Zdroj: článek Gyntima

Osnova kazuistiky

1. Charakteristika klienta a jeho výchozí situace – konkretizace jedince

Věk, pohlaví, vzdělání, socioekonomický status, rodinná situace, pracovní situace, životopis, zdravotní stav a podobně, podle toho, o jakého klienta se jedná. Stručná anamnéza (osobní nebo rodinná podle typu případu). Jaký je problém, situace nebo potřeba. Zde je nutné respektovat ochranu osobních údajů, informace by měly být uváděny v takové formě, aby nebylo možno konkrétního klienta identifikovat!

2. Popis a analýza případu

  • a) Charakteristika situace prvního kontaktu s klientem (souvisí s dostupností informací o poskytovaných službách, iniciativa klienta, iniciativa jiné organizace, jiná situace, například v průběhu programu poskytovaného organizací a podobně)
  • b) Identifikace problému nebo potřeby klienta primárně klientem, organizací (uvádí se diagnostické metody)
  • c) Stanovení cíle – způsoby vytyčení cílů (diagnostika, aktivita, iniciativa), druhy cílů: konkrétní a dosažitelné cíle, včetně jejich „měřitelnosti“, průběh stanovení cílů (1 nebo více konzultací)
  • d) Volba intervence – typ zvolené intervence/intervencí, zdůvodnění volby metody, postupu a podobně

3) Průběh

  • a) Konzultace – forma, počet, použité postupy, programy či metody, interakce, například aktivita-pasivita klienta
  • b) Vývoj případu – účinnost
  • c) Výsledek – kritéria hodnocení, způsob ověřování výsledků
  • d) Prognóza – předpokládaná trvalost, udržitelnost výsledků
  • 4) Návaznost
  • 5) Diskuze případu: Alternativní možnosti řešení případu, případná úvaha

Vzory

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s Alzheimerovou chorobou.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta po CMP.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s hypertenzí.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s diabetem.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s CHOPN.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s Parkinsonovou chorobou.

Zde můžete vidět kazuistiku pacienta s demencí.

Zdroj: článek Kazuistika pacienta

Potraviny na čištění jater

Česnek na detoxikaci jater

I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.

Grapefruit k detoxikaci jater

Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.

Řepa a mrkev na očistu jater

Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.

Zelený čaj pročistí játra

V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.

Listová zelenina na detoxikaci jater

Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.

Avokádo k očistě jater

Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.

Jablka na čistá játra

Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.

Olivový olej při detoxikaci jater

Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.

Cereálie při detoxikaci jater

Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a odlehčují játra. Pokud je to možné, tak se nedoporučuje jedení potravin s obsahem bílé mouky. Doporučuje se jedení celozrnné alternativní potravy.

Brukvovitá zelenina na detoxikaci jater

Brokolice a květák zvyšují množství glukosinolátů ve&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny na detoxikaci jater

Péče o pleť

Klíčem ke zdravé kůži, pleti je náležitá péče v každém věku, zdravý životní styl a vyvážená strava. Chcete-li chránit svou pokožku před oxidačním stresem, měli byste konzumovat a pravidelně doplňovat vitamíny A, C a E, které neutralizují volné radikály a chrání kožní buňky před škodlivými vlivy. Vitamín C podporuje také strukturu a funkci pojivové tkáně. Ovoce a zelenina jsou důležité pro příjem karotenoidů a flavonoidů, které rovněž bojují proti volným radikálům, stejně jako koenzym Q10. Vitamíny B, zejména niacin a biotin, jsou považovány za „vitamíny krásy“, protože mají pozitivní účinek na metabolismus kůže. Vitamín B5 stimuluje produkci pigmentů, které nejen dělají pleť krásnější, ale mohou také snížit škodlivé účinky záření. Minerály, jako je vápník, hořčík a fosfor, aktivují metabolismus, a tím podporují tvorbu kožních buněk. Ze stopových prvků se k ochraně pokožky doporučují obzvláště měď, zinek a hořčík.

Zdroj: článek Vitamíny pro zdravou pokožku

Zdraví srdce a žaludek

Vyvážená strava s nízkým obsahem soli, bohatá na živiny a s nízkým obsahem tuku je důležitá pro zdraví srdce a pro ochranu cév, chrání před kardiovaskulárním onemocněním. Vitamín B12 a kyselina listová jsou v těle vyžadovány pro tvorbu červených krvinek a transport kyslíku. Kromě toho významným způsobem oba vitamíny přispívají k ochraně cév. Stopový prvek měď je dalším stavebním prvkem v tvorbě červených krvinek. Železo napomáhá distribuci kyslíku z plic do těla, tím zajišťuje účinnost svalů, orgánů, nervů a mozku. Jako součást červených krvinek také hraje ústřední roli v kardiovaskulárním systému. Účinek draslíku a selenu ovlivňuje příznivě činnost srdečního svalu. Dvojnásobně pozitivní účinek na kardiovaskulární systém má vitamín E. Pomáhá snižovat špatný cholesterol, má pozitivní vliv na tvorbu červených krvinek, brání shlukování červených krvinek, a tím zlepšuje průtok krve. Vitamín K je základním koagulačním faktorem v krvi, čímž významně ovlivňuje tekutost krve a hojení ran. Vápník je jeden z minerálů nezbytných pro srážlivost krve. Pozitivní účinek flavonoidů na kardiovaskulární systém byl potvrzen teprve nedávným výzkumem. Rostlinné barvivo, které se nachází například v hroznech, může snížit riziko trombózy a krevního tlaku. Srovnatelná cévní ochrana je pomocí omega-3 mastných kyselin, jejich příznivý vliv na krevní lipidy a hustotu krve může pomoci v prevenci aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních chorob.

Zdroj: článek Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Účinky černého bezu na organismus

Zápar z květů, ale i plody snižují příliš vysokou teplotu. Černý bez podporuje pocení, což je přínosem při infekcích a všech diagnózách, u nichž je nutné se důkladně vypotit. Pomáhá při neuralgických potížích – při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, ischiatické bolesti. Vysoký obsah flavonoidů má výborný účinek na pružnost cév. Pomáhá léčit praskání cév, hemeroidy a křečové žíly. Černý bez podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, a proto je vhodný při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater. Čaj z bezinek čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu. Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy, vyrážky a hluboká zánětlivá ložiska.

Zdroj: článek Léčivé účinky černého bezu

Bylinky a spaní

Kozlík lékařský

Jednou z bylinek, jejíž výtažek se objevuje poměrně často, je kozlík lékařský. Kozlík je rostlina odedávna používaná v lidovém léčitelství pro řešení poruch spánku. Účinná látka kyselina valerenová přímo zasahuje do metabolismu kyseliny aminomáselné, což je látka zodpovědná za navození spánku. Navíc zkracuje dobu usínání. Kozlík lékařský (Valeriana officinalis), zvaný též valerián, je víceletá rostlina dorůstající až do výšky 1,5 m, má bílé až bleděrůžové květy a roste v Evropě. Kozlík má uklidňující a uvolňující účinky, zmírňuje svalové napětí a podráždění a celkově uklidňuje nervový systém. Působí nejen proti nespavosti, ale i přepracovanosti či migréně a navozuje příjemnou rovnováhu organismu. Je třeba ovšem dávat pozor na to, že jeho uklidňující účinky mohou vést ke zpomalení reakcí.

Chmel otáčivý

Další často využívanou léčivou rostlinou je chmel. Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je ovíjivá dvoudomá bylina rostoucí až do výšky 6 m, rozšířená po celé Evropě. Chmel se užívá již odpradávna, plnili se jím například polštáře s cílem vyvolat spánek. Doporučoval se také jako mírné sedativum. Chmel obsahuje silice, vitamíny skupiny B a hlavně vysoké procento hořčin. Právě hořčiny a silice uklidňují stavy podráždění a nervozity a vyvolávají spánek. Chmel tak působí proti mírné nespavosti, uvolňuje napětí a zmírňuje nervovou podrážděnost. Navíc také podporuje trávení. Jeho účinnými látkami jsou určité druhy flavonoidů se sedativními a relaxačními účinky. Často se objevuje především v kombinaci s kozlíkem. K lepšímu spánku přispívá také L-theanin, což je hlavní volná aminokyselina obsažená v zeleném čaji. Má relaxační účinky a příznivě ovlivňuje kvalitu spánku. Omezuje probouzení během noci, eliminuje vznik „nočních můr“ a přináší výraznější pocit odpočinku po probuzení.

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je keříkovitá vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 1 m. Má žluté květy. Je rozšířená v Evropě, Severní Americe a Asii. Je zřejmě nejznámějším a nejrozšířenějším přírodním antidepresivem. Třezalka zmírňuje mírné formy deprese, zlepšuje náladu, snižuje úzkost, apatii a nespavost. Působí proti sklíčenosti, nervové podrážděnosti, hysterickým záchvatům i melancholii. Je ale důležité vědět, že není vhodné užívat přípravky s třezalkou v době těhotenství a kojení, při poškození ledvin, jater a při užívání léků na srdce. Také slunění není při užívání přípravků s třezalkou doporučováno. Rovněž pacienti užívající léky ze skupiny antidepresiv nesmí třezalku užívat, protože může dojít k ovlivnění účinku léku.

Meduňka lékařská

Často se v přípravcích objevuje výtažek z meduňky lékařské. Jako

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bylinky na spaní

Důkazy o quercetinu

Většina výzkumů quercetinu a rakoviny byla provedena v buněčných kulturách nebo při studiích na zvířatech. Tyto studie naznačují možné užitečné účinky, ale neposkytují důkazy, že tyto účinky budou slibné i u lidí. Je stále nejasné, jak je quercetin absorbován lidským tělem. Studie provedené v buněčných kulturách ukázaly, že tato fytochemikálie má pozitivní účinky proti některým typům nádorových buněk. To může být způsobeno jejími antioxidačními nebo protizánětlivými vlastnostmi. Podle nedávných studií lze prokázat zpomalení růstu rakovinných buněk a zlepšit tak apoptózu (naprogramovanou buněčnou smrt). Některé studie na zvířatech prokázaly, že tato fytochemikálie je ideální prevencí před některými typy rakoviny, zejména rakoviny tlustého střeva.

Studie u lidí se zaměřují spíše na flavonoidy a nejsou tak průkazné jako klinické studie. Některé z těchto populačních studií však zjistili, že lidé s dietou nebo vysokým obsahem flavonoidů v těle mohou mít nižší riziko rakoviny prsu, plic či slinivky.

K prevenci a léčbě rakoviny je ale zapotřebí dalších studií. Do průkazných výsledků klinických výzkumů byly zahrnuty potraviny, které obsahují quercetin, zejména se jedná o ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky. Interakce mezi některými fytochemikáliemi a dalšími sloučeninami obsaženými v potravinách nejsou doposud dobře známé. Vyvážená strava, která obsahuje 5 nebo více porcí ovoce a zeleniny, spolu s potravinami z různých jiných rostlinných zdrojů, jako jsou ořechy, semena, celozrnné obiloviny a fazole, je ale určitě správnou volbou při snižování rizik rakoviny.

Zdroj: článek Na co je dobrý Quercetin?

Sladké brambory na pleť

Lilek brambor je jednoletá plodina z čeledi lilkovitých, jeho vzdáleným příbuzným je brambor sladký, který patří mezi nejvýživnější potraviny. Sladký brambor má také mnoho zdravotních a kosmetických výhod. Sladké brambory obsahují omega-3 mastné kyseliny, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek a vitamíny A, B, C, K a E. Sladké brambory jsou považovány za vynikající zdroj přírodních zdraví prospěšných látek, zejména beta-karotenu a anthocyaninu. Beta-karoten snižuje rizika vzniku některých chronických onemocnění, včetně rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu. Anthocyanin je účinný proti boji s pigmentací. Vitamíny A, B a C mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají v boji proti poškození organismu volnými radikály.

Sladké brambory jsou škrobové a sladce chutnají, poskytují tělu dostatečné množství důležitých minerálních látek, jako je železo, vápník, hořčík, mangan a draslík. Tyto minerální látky jsou nezbytné pro enzymy, proteiny a přeměnu sacharidů. Tato škrobová kořenová zelenina je rovněž bohatým zdrojem flavonoidů, antioxidantů a vlákniny. Sladké brambory mají vyšší nutriční hodnotu než bílé či žluté brambory. Výhodou sladkých brambor je, že neobsahují žádné nasycené tuky nebo cholesterol.

Příznivé účinky sladkých brambor na kůži

  • Udržují pružnost pokožky. Sladké brambory jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C, který produkuje kolagen. Kolagen pomáhá udržovat pružnost pokožky a dělá ji mladší.
  • Sladké brambory obsahují beta-karoten a vitamín A, což je velmi dobré v prevenci proti rakovině. Tyto látky také poskytují vnitřní ochrannou vrstvu před škodlivými UV paprsky slunce.
  • Sladké brambory obsahují dostatečné množství minerálů. Hořčík například pomáhá při relaxaci a působí jako likvidátor stresu, který se projevuje i na naší pokožce.
  • Sladké brambory také obsahují vitamín E, který je prospěšný pro zdraví pokožky, zlepšuje pleť, projasňuje ji, dělá ji celkově krásnější.

Zdroj: článek Zdravotní účinky brambory na pleť

Flavonoidy hesperidin a diosmin

Flavonoidy jsou přírodní látky, které se nacházejí v malém množství v ovoci, zelenině, v květech, v čaji a jiných potravinách, které denně přijímáme. Flavonoidy citrusových plodů, které se označují jako herpesinový komplex, se získávají průmyslově ze slupek citrusových plodů. K extrakci se využívají především citrony, mandarinky a grepy. Látky takto extrahované mají antioxidační účinek a nejsou toxické. Z flavonoidů se používá rutin neboli vitamin P, který zpevňuje cévy a používá se nejen na bolesti nohou žilního původu, ale i při vysokém krevním tlaku, cukrovce a při poškození kapilár. Dalším důležitým prvkem je diosmin, který se synteticky získává z hesperidinu a používá se jako protizánětlivý prostředek při hemoroidech.

Zdroj: článek Diosminol na žíly a hemoroidy

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


charakteristika draslíku
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
charakteristika fluóru
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.