Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CHEMICKÉ SLOŽENÍ L TRYPTOFANU


CHEMICKÉ SLOŽENÍ L TRYPTOFANU je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Kdo z vás to už nezažil: je hluboká noc a vy zíráte na strop ve své ložnici, myslíte na práci, na problémy nebo na děti. Spánek prostě nepřijde, takže sáhnete po prášcích na spaní. Ale víte, že léky na spaní se od sebe liší v oblasti bezpečnosti a jsou určeny jen pro krátkodobé použití? Trvalá nespavost je obvykle příznakem lékařského nebo psychologického problému, který nelze vyléčit prášky na spaní.


Tryptofan a L-tryptofan jako léky na spaní

Tryptofan je základní aminokyselina používaná při tvorbě chemické informace serotoninu. Serotonin je látka v mozku, která také pomáhá předávat informaci tělu o spánku.

L-tryptofan je společný vedlejší produkt z tryptofanu, který tělo může změnit na serotonin. Některé studie ukázaly, že L-tryptofan může lidem pomoci usnout rychleji. Výsledky však byly nekonzistentní.

Zdroj: článek Prášky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené triglyceridy jsou považovány za rizikový faktor pro srdeční onemocnění. Představují další typ tuku, který se přenáší v krvi ve formě komplexů nazývaných lipoproteiny. Vysoké hladiny trialglycerolů mohou zvyšovat riziko onemocnění srdce, proto je důležité snažit se udržovat si hladinu triglyceridů nízkou.
Pokud jsou triglyceridy, LDL a HDL cholesteroly v nerovnováze, hrozí riziko infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody.

Optimální hodnoty jsou:
- celkový cholesterol 5,0 mmol/l nebo méně
- LDL cholesterol 3,0 mmol/l nebo méně
- HDL cholesterol 1, 0 mmol/l nebo více u mužů 1, 2 mmol/l nebo více u žen
- Triglyceridy 1, 7 mmol/l nebo méně

Co dělat pro snížení triglyceridů:
- zhubněte
- vyřaďte ze své potravy cukr a nahraďte ho například stévií
- omezte příjem fruktózy (ovocný cukr obsažený ve sladkém ovoci)
- jezte stravu s nízkým obsahem tuku
- nahraďte trans mastné kyseliny zdravějšími tuky například zvýšením příjmu omega-3 mastných kyselin (rybí tuk)
- nepijte alkohol
- cvičte pravidelně několikrát do týdne
- užívejte léky na snížení triglyceridů, které vám předepíše váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jaterní testy

Léky plně hrazené pacientem B

BACLOFEN SINTETICA 0,5MG/ML INF SOL

BACLOFEN SINTETICA 2MG/ML INF SOL

BALANCE 1,5% GLUCOSE, 1,25 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BALANCE 1,5% GLUCOSE, 1,75 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BALANCE 2,3% GLUCOSE, 1,25 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BALANCE 2,3% GLUCOSE, 1,75MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BALANCE 4,25% GLUCOSE, 1,25 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BALANCE 4,25% GLUCOSE, 1,75 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BARYTA IODATA 3CH-200CH GRA

BARYTA MURIATICA 3CH-200CH GRA

BELANETTE 0,02MG/3MG TBL FLM

BELARA 0,03MG/2MG TBL FLM

BELKYRA 10MG/ML INJ SOL

BELLADONNA 3K-10MK GRA

BELLVALYN 0,15MG/0,02MG TBL FLM

BENELYTE INF SOL

BENFOGAMMA 50MG TBL OBD

BENLYSTA 200MG INJ SOL PEP

BENOXI 4MG/ML OPH GTT SOL

BENZOICUM ACIDUM 3CH-200CH GRA

BERINERT 2000IU INJ PSO LQF

BERINERT 3000IU INJ PSO LQF

BESREMI 250MCG/0,5ML INJ SOL PEP

BICAVERA 1,5 % GLUCOSE, 1,25 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BICAVERA 1,5 % GLUCOSE, 1,75 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BICAVERA 2,3 % GLUCOSE, 1,25 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BICAVERA 2,3 % GLUCOSE, 1,75 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BICAVERA 4,25 % GLUCOSE, 1,25 MMOL/L CALCIUM PRN SOL

BIKTARVY 30MG/120MG/15MG TBL FLM

BIOFENAC 100MG POR PLV SUS

BIPHOZYL HMD/HFL SOL

BIRGI 0,060MG/0,015MG TBL FLM

BISMUTHUM 3K-10MK GRA

BOCOUTURE 100SU INJ PLV SOL

BOCOUTURE 50SU INJ PLV SOL

BONADEA 2MG/0,03MG TBL FLM

BOOSTRIX INJ SUS ISP

BOSULIF 100MG TBL FLM

BOSULIF 500MG TBL FLM

BRAIN-SPECT KIT 0,3MG RAD KIT

BRIDION 100MG/ML INJ SOL

BRINTELLIX 15MG TBL FLM

BRIVIACT 10MG/ML INJ/INF SOL

BROMAZEPAM MEDREG 1,5MG TBL NOB

BROMAZEPAM MEDREG 3MG TBL NOB

BRYONIA 31CH-200CH GRA

BUFO RANA 3K-10MK GRA

BUPIVACAINE GRINDEKS 5MG/ML INJ SOL

BUSULFAN FRESENIUS KABI 6MG/ML INF CNC SOL

BYFAVO 20MG INJ PLV SOL

BYLVAY 200MCG CPS DUR

Zdroj: článek Léky na předpis, které od července nehradí zdravotní pojišťovny

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY13MMOL/L se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janetschek Bedřich.

Dobrý den,
je mi 84 let a naměřili mi zvýšenoíu hodnotu 13,8mmol/l. Nevím, do jaké míry je tato hodnota špatná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Urea neboli močovina v krvi je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Je syntetizována v játrech a vylučována močí. Koncentraci urey v séru zvyšuje:
- množství bílkovin přijímaných potravou,
- míra katabolismu exogenních i endogenních proteinů,
- ureosyntetická schopnost hepatocytů,
- stav hydratace a míra vylučování ledvinami.
Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.
Zvýšená hodnota kolem 13 mmol/l říká, že jíte hodně masa nebo, že naopak hladovíte, málo pijete a nebo se změnila funkčnost vašich ledvin.

Nejčastější důvody zvýšené urey:
- zvýšené odbourávání proteinů (exogenních nebo endogenních) - hladovění, infekce, horečka, krvácení do trávicího ústrojí, rozsáhlé pohmožděniny, transfúzní příhody, sepse, pooperační stavy, generalizované zhoubné novotvary, užívání kortikoidů; (hodnoty bývají v rozmezí 16 - 20 mmol/l);
- akutní ledvinová nedostatečnost různé etiologie (více než 10 mmol/l, většinou 20 - 50 mmol/l);
- chronická glomerulonefritida, pyelonefritida aj. chronické renální onemocnění;
- obstrukce močových cest, např. nádorem;
- snížení prokrvení ledvin pro hypovolemii například při dehydrataci a srdeční nedostatečnosti.

Měl byste zůstat v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a absolvovat častější odběry krve, aby lékař mohl zhodnotit vývoj koncentrace močoviny během delší doby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Urea hodnoty13mmol/l

Zde vám přinášíme podrobný návod jak namíchat lehký ekostyrenbeton s poměry míchání.

Receptura na 1 m3 podle parametrů nezhutněného betonu

Objemová hmotnost (kg/m3) 200 350 500 700 900
Ekostyren m3 1,285 1,285 1,200 1,100 0,950
Cement (kg) 130 220 280 280 270
Písek frakce 0 – 4 mm (kg) 30 40 100 330 510
Voda (litry) 75 90 120 130 140
Pevnost v tlaku (MPa) 0,2 0,3 0,5 0,9 1,8
Součinitel tepelné vodivosti (W/mK) 0,057 0,086 0,140 0,177 0,235
Hořlavost (stupeň) B B B A A
Hygienická nezávadnost
vhodné pro použití v interiéru

Receptura na 1 pytel ekostyrenu (0,2 m3)

Objemová hmotnost (kg/m3) 200 350 500 700 900
Cement (kg) 20 35 45 50 55
Písek frakce 0 – 4 mm (kg) 6 7 17 60 110
Voda (litry) 12 14 20 25 30

Receptura na 1 m3 podle objemové hmotnosti

Objemová hmotnost 200 kg/m³ 350 kg/m³ 500 kg/m³ 700 kg/m³ 900 kg/m³
Cement 32,5 R 125 kg 210 kg 250 kg 175 kg 100 kg
Betonový potěr suchý 40 kg 50 kg 125 kg 450 kg 700 kg
Voda 75 l 90 l 120 l 130 l 140 l
Ekostyren 1,285 m3 1,285 m3 1,2 m3 1,1 m3 1 m3

Receptura na 1 pytel

Objemová hmotnost 200 kg/m³ 350 kg/m³ 500 kg/m³ 700 kg/m³ 900 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ekostyren

Příběh

Ve svém příspěvku NAROK NA LAZNE PRI NEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pražák Petr.

Již několik let se lečím na neuropatii dolních končetin před rokem jsem byl vlázních na k l l kdy mohu dostat opětovně k l l. Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Lázně můžete dostat hednou za rok. Zkoušejte prodávat návrh na lázně každý rok.

Zdroj: příběh Narok na lazne pri neuropatii

Doporučené hladiny glukózy v krvi

Následující rozsahy jsou pouze orientační a cílové rozmezí každého jednotlivce by mělo být schváleno jeho lékařem nebo diabetologem.

Doporučené cílové hladiny glukózy v krvi jsou uvedeny pro dospělé s diabetem 1. typu, diabetem 2. typu a děti s diabetem 1. typu. Kromě toho jsou uvedeny cílové rozsahy pro osoby bez diabetu.

Tyto informace poskytují pouze obecný návod. Individuální cíl stanovený vaším zdravotnickým týmem je ten, na který byste se měli zaměřit.

Doporučené cílové rozsahy hladiny glukózy v krvi

Cílové úrovně pro zdravé lidi bez diabetu:

  • před jídlem 4,0 až 5,9 mmol/l;
  • 90 minut po jídle pod 7,8 mmol/l.

Cílové úrovně pro lidi s cukrovkou 1. typu:

  • po probuzení 5 až 7 mmol/l;
  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90 minut po jídle 5 až 9 mmol/l.

Cílové úrovně pro lidi s cukrovkou 2. typu:

  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90 minut po jídle pod 8,5 mmol/l.

Cílové úrovně pro děti s diabetem 1. typu:

  • po probuzení 4 až 7 mmol/l;
  • před jídlem 4 až 7 mmol/l;
  • 90minut po jídle 5 až 9 mmol/l.

Zdroj: článek Glykémie 1h po jídle

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA CRP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevyjel.

Dobrý den,
při kontrole u lékaře mi kromě jiného zjistili zvýšenou hodnotu CRP tj. 7,7
ale nic mi neřekli. Přesto bych chtěl vědět jestli tato zvýšená hodnota
je ještě akceptovatelná nebo je nutné požadovat antibiotika. Pravdou je,
že mi mírně bolí v krku a hlavně mi delší dobu bolí zub (asi dásno).
Děkuji za radu
Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hladiny mezi 3 mg / l až 10 mg / l jsou mírně zvýšené a obvykle jsou důsledkem chronických stavů, jako je cukrovka, hypertenze nebo faktory životního stylu, včetně kouření tabáku a sedavosti. Mírně zvýšené hladiny CRP mohou být také způsobeny revmatoidní nebo infekční artritidou, ke které dochází při infikování kloubu.
Zpozornět je třeba až u hodnot hladiny CRP nad 10 mg / l. To už jsou významně zvýšené hladiny CRP, ke kterým obvykle dochází u závažných infekcí, jako jsou bakteriální nebo plísňové infekce. U přibližně 80 procent případů s hodnotou hladiny CRP vyšší než 10 mg / l, je na vině infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená hodnota CRP

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Normální hodnota glykemie, tedy glukózy v plazmě žilní krve, je do 5,6 mmol/l (milimolů na litr), zvýšená hodnota je 5,6–7,0 mmol/l, při hodnotách nad 7,0 mmol/l se jedná o diabetes mellitus (cukrovku). Ovšem pozor, toto měření je nutné opakovat minimálně dvakrát a v různých časových intervalech. Všechny hodnoty nad 5,6 mmol/l nalačno lze považovat za zvýšení glykemie. Hyperglykemie dosahující hodnot nad 15–20 mmol/l je nutno řešit neodkladně.

Dlouhodobý cukr: Hladina dlouhodobého cukru (HbA1c) by měla být alespoň pod 53 mmol/mol, ideálně pod 48 mmol/mol, jako mají lidé bez diabetu. U některých pacientů (pokud se léčí se srdcem nebo mají vyšší riziko hypoglykemií) může být individuálně stanovena hladina vyšší, obvykle kolem 60 mmol/mol.

Diabetes mellitus může být diagnostikován třemi různými způsoby:

  1. přítomnost klasických příznaků cukrovky + náhodná glykemie ≥ 11,1 mmol/l
  2. glykemie nalačno ≥ 7,0 mmol/l
  3. glykemie ve 120. minutě oGTT ≥ 11,1 mmol/l

Glykemie mezi 5,6 a 6,9 mmol/l (takzvaná hraniční glykemie nalačno) vyžaduje vyšetření pomocí oGTT (orálního glukózového tolerančního testu). Hodnota 6,7 mmol/l může signalizovat takzvaný prediabetes, který za určitých podmínek lze léčit jako diabetes mellitus nasazením metforminu, což je lék první volby.

Zdroj: článek Vysoký cukr v krvi

Příběh

Ve svém příspěvku JATERNÍ TESTY - NORMÁLNÍ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavěna Danielová.

Dobrý den, nevím, co znamenají tyto hodnoty, můžete mi to vysvětlit? je tam rakovina? labolatorní vysledky krve jsou ALT 0,270 ukat/l, AST JE 0,280 ukat/l GMT JE 0,630 ukat/l AMS 0,990 uka/l je tam vidět velké množství požití alkoholu? je mi 52 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jaterní testy - normální hodnoty

Jak měřit cukr v krvi

K měření se používají dnes už převážně automatické přístroje zvané glukometry, které stanovují hladinu glukózy po nanesení kapky krve na testovací proužek. K dispozici jsou kompletní sety, které obsahují vlastní glukometr, několik proužků, autolancetu a lancety.

Kapka krve se v domácím prostředí získává pomocí speciálních odběrových per, takzvaných autolancet. V tomto peru je vždy vyměňována jen jehla, takzvaná lanceta. Většina dnešních autolancet má nastavitelnou hloubku vpichu pro snížení bolestivosti při odběru. Standardně se vpich provádí na bříšku některého z prstů ruky. Pro větší pohodlí pacienta je však možné odebrat vzorek krve i z jiného (alternativního) místa (vyvýšená svalová část na palcové straně dlaně, vyvýšená svalová část dlaně na malíkové straně, paže, stehno či lýtko). Je ale důležité se ujistit, že glukometr lze použít i pro krev odebranou z těchto míst. Dezinfekce místa vpichu není nutná při zachování běžných hygienických návyků.

Takto odebraná kapka krve se ihned přenese na testovací proužek. Testovací proužky ke glukometrům jsou nezaměnitelné a nedají se dělit – jinými slovy, ke každému glukometru existují speciální proužky a nelze zvýšit jejich počet rozstříháním. Při koupi náhradních proužků je nutné provést kalibraci přístroje. Ta se provádí několika způsoby – vložením kalibračního čipu do glukometru, kde čip zůstává po celou dobu stanovování proužky z jednoho balení, nebo pouze jednorázovým vložením kalibračního proužku, ze kterého si glukometr informaci přečte a uloží ji, anebo pomocí přiloženého kódu, který se do glukometru zadá.

Po nanesení kapky krve se testovací proužek podle návodu vloží do těla glukometru, který provede měření. Na displeji se pak objeví naměřená hodnota glykemie.

Hodnoty naměřené v domácím prostředí mají vždy pouze informativní charakter.

V závislosti na době od posledního příjmu potravy rozlišujeme dvě základní hodnoty glykemie, a to náhodná glykemie a glykemie nalačno, viz výše v našem článku.

Pro koho je domácí stanovení glykemie vhodné i bez porady s lékařem? Týká se zejména lidí, u kterých se již cukrovka v rodině projevila, lidí trpících vysokým krevním tlakem či zvýšeným cholesterolem, pacientů po cévní mozkové příhodě nebo infarktu myokardu, při nadváze nebo obezitě, popřípadě žen trpících cukrovkou v těhotenství.

Ranní glykemie

Glykemie nalačno se provádí nejlépe ráno před prvním jídlem. Doporučené hodnoty glykemie nalačno u zdravého člověka by měly být 5,5 mmol/l. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako usp

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Doporučená hladina cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám cukrovku 2typu 8roku.Posledni rok ji mám hodně nestabilní.Picham si inzulín Humulin R a noční Lantus.Utoho nočního mám pocit že mě moc nepomáhá.Mam někdy ráno 17mol.Snazim se to paní doktorce vysvětlit,ale spíš mě to zvisila.Je to stejný.Snazim se večer málo večeřet.Nepomahato.Zeli kyseli,taky nic moc.Treba ho jim malé množství.Timto vás prosím o radu,pomoc.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšenou ranní glykemii můžete zkusit snížit jedním malým jídlem před spaním. Právě dlouhodobé několikahodinové hladovění během noci často zvyšuje hodnotu krevního cukru po probuzení. No a co je nejlepší jídlo před spaním? Správné jídlo před spaním by mělo obsahovat složené sacharidy, bílkoviny a jen málo tuku.

Komplexní sacharidy, jako jsou celá zrna, ovoce a zelenina, vám poskytnou stálý zdroj energie při usnutí.

Bílkoviny s malým množstvím tuku vám pomůžou udržet vydatný spánek po celou noc a udrží stabilní krevní cukr.

Tyto kombinace však mohou mít i další výhody.

Některé důkazy naznačují, že jídlo bohaté na uhlohydráty s vysokým glykemickým indexem před spaním můžou pomoci usnout. Je to proto, že sacharidy mohou zlepšit transport aminokyseliny tryptofanu, který může být přeměněn na neurotransmitery, které pak pomáhají navodit spánek. Stejný účinek může platit i pro potraviny bohaté na tryptofan, jako je mléko, ryba, drůbež nebo červené maso.

Některé důkazy také naznačují, že jídlo bohaté na tuk může zlepšit kvalitu spánku.

Tipy na noční občerstvení:
- jablko s arašídovým máslem,
- celozrnné sušenky a plátek krůtího masa,
- kombinace sýrů a hroznů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Co zvyšuje hladinu cukru v krvi

U zdravého člověka se cukr (tedy glukóza) přesouvá z krve do tkání, kde je ho potřeba jako zdroje energie. Jeho správné fungování zajišťuje inzulin. Pokud se ve slinivce břišní tvoří málo nebo žádný inzulin (nebo tělo případně inzulin produkuje, ale nereaguje na něj), nedostává se cukr tam, kam má, a zůstává v krvi. Dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi potom může poškozovat nejen cévy, ale i další tkáně.

U cukrovky je nutná pravidelná kontrola. Zvýšená hladina cukru v krvi se sleduje dle situace i několikrát denně. Jedině takto zjistíte, jak vaše tělo reaguje na potraviny, na léky, na pohyb, na stres a na denní aktivity, které jsou součástí vašeho života. Změřit se můžete nechat buď v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře, na kterou máte nárok jednou za dva roky, nebo pokud máte glukometr (přístroj na měření hladiny cukru v krvi), tak sami doma. Regulace cukrovky se zaměřuje na udržení hladiny krevního cukru co nejblíže normálním hodnotám. Vysokou hladinu krevního cukru často doprovázejí další zdravotní potíže včetně vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a vysokých triglyceridů, a to vše přispívá k onemocnění srdce.

Cukrovka často vzniká kvůli nezdravému životnímu stylu. Může vzniknout například i po operacích či při zánětech slinivky břišní.

Hladina (množství) glukózy v krvi se nazývá glykemie. Glykemie se udává v mmol/l. U zdravého člověka glykemie neklesne pod 3,3 mmol/l a nalačno nestoupne přes 6 mmol/l. Jen krátce po jídle je o trochu vyšší, ale za hodinu už klesá pod 7,7 mmol/l a pokles do rozmezí mezi 3,3–6 mmol/l i potom rychle pokračuje. Glykemie je tedy hladina krevního cukru v žilní krvi odebraná nalačno a stanovená v laboratoři, nikoliv na glukometru.

Hladiny cukru v krvi:

  • do 5,6 mmol/l se nejedná o diabetes mellitus
  • 5,6–7 moll/l může se jednat o prediabetes
  • nad 7,0 moll/l jedná se o diabetes mellitus

U obou variant diabetu, tedy jak u prvního, tak u druhého typu, začne stoupat hladina glukózy, a když dosáhne určité úrovně, začne její přebytek odcházet močí. Organismus se snaží snížit nebezpečně vysokou hladinu glukózy v krvi, což je stav zvaný hyperglykemie, a to tím, že převádí vodu zadrženou v buňkách do krevního oběhu, aby tak přeslazenou krev poněkud zředil a následně přebytečný cukr vyloučil močí. Důsledkem je vysoká hladina glukózy v moči. Naopak pokles glykemie pod hodnotu 2,2 mmol/l se označuje jako hypoglykemie. Při hypoglykemii je ohroženo zásobování mozkové tkáně glukózou. Mírná hypoglykemie se u zdravých lidí projevuje například při nízkém příjmu potravy či vysoké tělesné zátěži. Příznaky jsou však mírnější. Většinou dojde k několikavteřinové mdlobě. Pravidelné měření je tedy jediný způsob, jak snadno zjistit, jaká je vlastně hodnota cukru v krvi.

Zdroj: článek Zvýšený cukr v krvi

Příběh

Ve svém příspěvku DMSO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sergei.

Vážená paní magistro. Měla byste si doplnit vzdělání a nemást lidi, kteří o některých léčivech nemají potuchy. Píšete, že MMS je "přesná koncentrace chloritanu sodného". To je ovšem naprostý nesmysl! MMS je oxid chloričitý rozpuštěný ve vodě v přesné koncentraci, která zabíjí bakterie, viry, plísně či parazity! Ten vzniká chemickým spojením dvou látek. Právě chloritanu sodného 24,5% a hydrogensíranu sodného 33% (před tím kyseliny citronové, ale po tom bylo lidem nevolno, neboť tam nebyly obě látky úplně rozloženy v chemické reakci). Obě látky se do chemické reakce používají ve stejném objemu, tj. v našem případě kapky certifikovaným kapátkem! Doporučuje se maximálně za 8 hodin pozřít 24 kapek od každé látky k výrobě oxidu chloričitého, který se pak naředí vodou a v podstatě se pijí 3 kapky od každé z dvou látek rozředěné 1 a 1,5 dcl vody po hodině, takže celkově člověk vypije v osmi dávkách 0,8 až 1,2 litru vody. Reakce obou látek, než z nich vznikne oxid chloričitý trvá minimálně 30 vteřin, ale nic se nezkazí, když člověk počká o chvíli děle, aby obě látky opravdu zreagovaly.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh DMSO

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: článek Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ NESPAVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Večer usnu s ještě jednou nohou na zemi. Ale v noci se vzbudím a nejméně dvě hodiny mám oči jeko tenisáky. Jestli někdo máte podobný problém, dejte vědět, jak to řešíte. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dobrý a hluboký spánek vyzkoušejte doplněk stravy s názvem L-Tryptofan. Užívejte doporučenou denní dávku L-Tryptofanu NAJEDNOU, vždy přesně hodinu a půl před spaním. L-Tryptofan je volně prodejný v lékárnách a jeho nejlevnější cena je uvedena tady: https://www.zbozi.cz/?q=try…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Noční nespavost

Hladina cukru v krvi pro diagnostiku cukrovky

Následující souhrn uvádí kritéria pro diagnózy diabetu a prediabetu v případech náhodného odběru, odběru po plánovaném půstu a odběru 90 minut po jídle.

Výsledky náhodného testu cukru v krvi:

  • normální je cokoliv pod 11,1 mmol/l;
  • diabetes je cokoliv nad 11,1 mmol/l nebo více.

Výsledky testu cukru v krvi po plánovaném půstu:

  • normální jsou hodnoty pod 5,5 mmol/l;
  • prediabetes je v rozmezí hodnot 5,5 až 6,9 mmol/l;
  • diabetes je 7,0 mmol/l nebo více;

Výsledky testu cukru v krvi 2 hodiny po jídle:

  • normální jsou hodnoty pod 7,8 mmol/l;
  • prediabetes je v rozmezí hodnot 7,8 až 11,0 mmol/l;
  • diabetes 11,1 mmol/l nebo více

Pro náhodný test glukózy v plazmě lze vzorek krve odebrat kdykoli. To nevyžaduje tolik plánování, a proto se používá při diagnostice diabetu 1. typu, když jde o čas.

Test glukózy v plazmě nalačno se provádí po nejméně osmi hodinách hladovění, a proto se obvykle provádí ráno. Výsledek testu plazmatické glukózy nalačno, který je v rozmezí 5,5 až 6,9 mmol/l se považuje za vyšší riziko rozvoje diabetu 2. typu, zvláště když je provázen dalšími rizikovými faktory diabetu 2. typu.

Orální test glukózové tolerance (OGTT) zahrnuje nejprve odběr vzorku krve nalačno a poté velmi sladký nápoj obsahující 75 g glukózy. Po tomto nápoji musíte zůstat v klidu, dokud nebude po 2 hodinách odebrán další vzorek krve.

Zdroj: článek Glykémie 1h po jídle

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospa.

Je hodnota 530 umol- l hodně.


děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezní hodnoty kyseliny močové v krvi jsou pro muže 420 µmol/l a pro ženy 340 µmol/l. Hodnota kyseliny močové 530 µmol/l je vysoká a hrozí nebezpečí rozvinutí onemocnění dnou. Pokud jde o první zjištění takto zvýšené kyseliny, tak se dá snížit dietou zaměřenou na snížení příjmu purinů. Když by to nepomohlo, tak pak existují léky, které pomohou dostat přebytečnou kyselinu močovou ven z těla. Doporučuji zůstat v péči lékaře a pravidelně kontrolovat obsah kyseliny v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Hodnoty kyselina močova

Zdroje vitamínu B3 

Libové maso a ryby jsou bohaté na vitamín B3. Velké množství niacinu obsahují rovněž celozrnné potraviny, mléko a vejce. Tento vitamín může být v těle vyroben z aminokyseliny tryptofanu, která je obsažena v mase.

Zdroj: článek Vitamín B3 (niacin)

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Prosím,sdělte který je dobrý a který cholesterol je dobrý. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cholesterol můžeme rozdělit na tak zvaný cholesterol dobrý označený HDL a špatný označený LDL.
Špatný, nebo chcete-li zlý cholesterol LDL, je takový tuk, který se podílí na vzniku aterosklerózy a jejích komplikacích.
K jeho zvyšování přispívá kromě zvýšeného příjmu nasycených tuků v potravě i
nedostatečný pohyb, přibývání na váze a kouření. Jeho hladina by měla být do 3,5
mmol/l.
Hodný nebo chcete-li dobrý cholesterol HDL plní roli vychytávače toho špatného cholesterolu. Působí protizánětlivě a antioxidačně. Ke zvyšování HDL cholesterolu vede dostatek fyzické aktivity. U žen by jeho hladina měla být v rozmezí 0,9-1,4 mmol/l a u mužů 0,9-1,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Tvorba melaninu

Co je melanin? Z chemického hlediska je odvozen z aminokyselin tyrosinu či tryptofanu, které jsou oxidovány a polymerizovány. Nejběžnější formou je hnědočerný polymer eumelanin. Další běžná forma je červenohnědý polymer feomelanin, který je zodpovědný za zrzavé vlasy a pihy. Oba mají mírně odlišnou chemickou strukturu.

Melanin chrání pokožku proti poškození světlem. Pokožka nesmí být nadměrně vystavena světelnému UV záření. Udává se, že nesmí docházet k oxidaci kyseliny listové v pokožce, ale při nedostatku světla by zase nemohl vznikat vitamín D. Melanin pohlcuje především ultrafialové záření, čímž zabraňuje tvorbě volných radikálů a chrání DNA buněk před poškozením a vznikem zhoubného nádoru melanomu.

V lidské kůži je tvorba melaninu stimulována v okamžiku, když dojde k poškození DNA. Pokožka tak při opalování hnědne. Různé lidské rasy mají geneticky zakódované odlišné barvy pleti, což zřejmě záviselo na tom, v jak intenzivním slunečním záření se daná populace vyvíjela. Buňka, v níž vzniká melanin, se označuje melanocyt a je zodpovědná za pigment.

Melanocyt čili pigmentová buňka je typ živočišných buněk roztroušených ve svrchní vrstvě pokožky, ve vlasových folikulech, v oční živnatce, ve vnitřním uchu, mozkových plenách, kostech i v srdci. Melanocyty produkují pigment melanin a jsou neuroektodermálního původu. Melanocyty jsou buňky s mnoha výběžky, jimiž se napojují na přilehlé keratinocyty. V cytoplazmě melanocytů jsou zvláštní organelové struktury, takzané melanozomy. Se vzrůstající velikostí melanozomů se dá usuzovat na temnější barvu pleti. Pokud jsou pokožkové buňky vystaveny UV záření, dochází k produkci intermedinu (melanocyty stimulující hormon, MSH), který podporuje tvorbu melaninu v melanozomech. Melanin se poté po malých částech předává do sousedních keratinocytů a způsobuje zde opálení.

Nadměrnou lokální činností melanocytů vznikají různé skvrny, například pihy (ephelides), kávové skvrny („café-au-lait“) či některá lentiga. Horší bývají melanocytové névy, z nichž se může vyvinout maligní melanom.

Vlasové barvivo (melanin) je uloženo převážně v kortexu a částečně v medule.

Typy melaninu:

  • eumelanin (tmavý);
  • feomelanin (světlý);
  • erytromelanin (červený).

Zdroj: článek Melanin tablety

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Léky plně hrazené pacientem A

ABELLA 3MG/0,03MG TBL FLM

ABILIFY 7,5MG/ML INJ SOL

ABROTANUM 2CH-200CH GRA

ABRYSVO INJ PSO LQF

ACIDUM ASCORBICUM BBP 100MG/ML INJ SOL

ACTYNOX 50%/50% GAS CRS

ACYCLOSTAD 50MG/G CRM

ADACEL INJ SUS ISP

ADACEL POLIO INJ SUS ISP

ADDAVEN INF CNC SOL

ADELE 0,15MG/0,03MG TBL NOB

ADORMA 10MG TBL FLM

AERINAZE 2,5MG/120MG TBL MRL

AETHOXYSKLEROL 10MG/ML INJ SOL

AETHOXYSKLEROL 20MG/ML INJ SOL

AETHOXYSKLEROL 30MG/ML INJ SOL

AETHOXYSKLEROL 5MG/ML INJ SOL

AETHUSA CYNAPIUM 3K-1000K GRA

AFEXIL 500MG TBL FLM

AGAPURIN 20MG/ML INJ SOL

AGNUS CASTUS 3K-1000K GRA

AIDEE 2MG/0,03MG TBL FLM

AKEEGA 100MG/500MG TBL FLM

AKNEMYCIN 20MG/G DRM SOL

AKNEMYCIN 20MG/G UNG

ALADEZ 600MG TBL FLM

ALDACTONE 200MG/10ML INJ SOL

ALGOMINAL 500MG TBL FLM

ALLERGODIL 1MG/ML NAS SPR SOL

ALLIUM CEPA 31CH-200CH GRA

ALLIUM SATIVUM 2CH-200CH GRA

ALLUZIENCE 200SU/ML INJ SOL

ALOFISEL 5X10^6BUNĚK/ML INJ DIS

AMBROBENE 15MG/2ML INJ SOL

AMFIDOR 100MG TBL FLM

AMINOMIX 1 NOVUM INF SOL

AMINOMIX 2 NOVUM INF SOL

AMINOMIX PERIPHERAL INF SOL

AMINOPLASMAL 15% INF SOL

AMINOPLASMAL B.BRAUN 10% INF SOL

AMINOPLASMAL B.BRAUN 5% E INF SOL

AMINOPLASMAL HEPA 10% INF SOL

AMINOSTERIL N HEPA 8% INF SOL

AMINOVEN 10% INF SOL

AMINOVEN 15% INF SOL

AMINOVEN 5% INF SOL

AMINOVENOES N PAED 10% INF SOL

AMIPED INF SOL

AMMONIUM MURIATICUM 3K-1000K GRA

AMOKSIKLAV 457 MG/5 ML 400MG/5ML+57MG/5ML POR PLV SUS

AMPICILLIN/SULBACTAM APTAPHARMA 1G/0,5G INJ/INF PLV SOL

AMPICILLIN/SULBACTAM IBI 1G/0,5G INJ PLV SOL

AMYLIUM NITROSUM 3CH-200CH GRA

ANAGALLIS ARVENSIS 2CH-200CH GRA

ANGUSTA 25MCG TBL NOB

ANTABUS 400MG TBL EFF

ANTIMONIUM CRUDUM 3K-10MK GRA

APROKAM 50MG INJ PLV SOL

APULCO 0,28%/9,5% GAS CRS

AQUA PRO INIECTIONE ARDEAPHARMA 100% PAR LQF

AQUA PRO INJECTIONE BRAUN 100% PAR LQF

AQUA PRO INJECTIONE MEDIEKOS 100% PAR LQF

ARALIA RACEMOSA 31CH-200CH GRA

ARANEA DIADEMA 2CH-200CH GRA

ARDEAELYTOSOL CONC. KALIUMCHLORID 7,45% 74,5MG/ML INF CNC SOL

ARDEAELYTOSOL CONC. L-ARGININCHLORID 21% INF CNC SOL

ARDEAELYTOSOL CONC. NATRIUMHYDROGENFOSFÁT 8,7% 87MG/ML INF CNC SOL

ARDEAELYTOSOL CONC. NATRIUMCHLORID 10% 100MG/ML INF CNC SOL

ARDEAELYTOSOL CONC. NATRIUMCHLORID 5,85% 58,5MG/ML INF CNC SOL

ARDEAELYTOSOL D 1/1 INF SOL

ARDEAELYTOSOL EA 1/1 INF SOL

ARDEAELYTOSOL EL 2/3 INF SOL

ARDEAELYTOSOL F 1/1 9G/L INF SOL

ARDEAELYTOSOL F 1/2 4,5G/L+25G/L INF SOL

ARDEAELYTOSOL F 1/3 3G/L+33,33G/L INF SOL

ARDEAELYTOSOL H 1/1 INF SOL

ARDEAELYTOSOL H 1/3 INF SOL

ARDEAELYTOSOL R 1/1 INF SOL

ARDEAELYTOSOL R 1/2 INF SOL

ARDEAELYTOSOL R 1/3 INF SOL

ARDEAELYTOSOL RL 1/1 INF SOL

ARDEANUTRISOL G 10% 10% INF SOL

ARDEANUTRISOL G 20% 20% INF SOL

ARDEANUTRISOL G 40% 40% INF SOL

ARDEANUTRISOL G

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Léky na předpis, které od července nehradí zdravotní pojišťovny

Příběh

Ve svém příspěvku UREA HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strosserová.

Dobrý den, při kontrole na diabetologii mi bylo zjištěno množství urei 3,9 mmo/l, 3,5 mmol/l.
Paní doktorka mluví o zvýšené hladině.
Jak je to prosím s výsledky, vy nahoře píšete o normě pro ženy 2-6,7 mmo/l. Takže moje výsledky vychází na průměrnou hodnotu tohoto rozmezí.
Proč mě tedy vytýkají zvýšenou hladinu?
Děkuji za odpověď Strosserová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Urea hodnoty

Nemoci švestek

Mezi nejčastější choroby a škůdce švestek patří puchrovitost švestek, šarka, pseudošarka, moniliová hniloba plodů, červená skvrnitost listů a také obaleč švestkový.

Puchrovitost švestek (Taphrina pruni): Puchrovitost švestek způsobí, že švestky jsou podlouhlé, zploštělé a pokryté bělavým povlakem houby. Plody jsou uvnitř duté a bez pecky. Během léta napadené švestky vysychají a opadají nebo v případě vlhkého počasí hnijí. Původcem onemocnění je houba Taphrina pruni.

Chemické ošetření: V místech, kde se onemocnění vyskytuje, se doporučuje provést alespoň jedno ošetření švestek v době rašení a další dvě těsně před tím, než stromy začnou kvést, a pak ihned po odkvětu. Vhodné je ošetření stromů fungicidním přípravkem na bázi mědi, například Champion 50 WG.

Šarka (Plum pox virus): Šarka švestek je vláknitý virus, jeho škodlivost se liší podle náchylnosti jednotlivých odrůd švestek. K největším škodám dochází, pokud jsou napadeny mladé stromy. Na listech vznikají světlé až žlutozelené skvrny, kroužky, proužky a ornamentální kresby. Okraje skvrn nejsou ostře ohraničeny. Příznaky jsou na listech zřetelné již na jaře, a to od května, u většiny odrůd se v pozdním létě intenzita příznaků zmenšuje. U některých odrůd se skvrny nebo okraje skvrn koncem léta zbarvují červenofialově nebo hnědofialově. U velmi náchylných odrůd dochází i k nekrózám. Následkem šarky listy žloutnou a opadávají, dochází také k retardaci růstu.

Pseudošarka: Pseudošarka je choroba, která vyvolává podobné symptomy na plodech švestky jako šarka. Jedním z původců pseudošarky může být virus tmavozelené kropenatosti (Dark green sunken mottle virus).

Chemické ošetření před šarkou a pseudošarkou: Neexistuje. Základním ochranným opatřením je pěstování odolných (rezistentních) odrůd. Napadenou rostlinu je nutné vykopat a spálit. Důležité je také dodržování zásad dezinfekce nástrojů při manipulaci s rostlinami (například při prořezávání).

Moniliová hniloba plodů (Monilinia laxa): Slupka i dužnina švestek začnou měknout a hnědnout. Na hnědých skvrnách se vytvářejí špinavě bílé polštářky, tyto polštářky jsou většinou uspořádány v soustředných kruzích. Napadené plody opadávají, velmi často zůstávají mumifikované viset na stromech, kde jsou zdrojem další nákazy.

Chemické ošetření: Napadené plody je nutno ze stromu odstranit. Vhodné je také použití přípravků na bázi mědi, například Champion 50 WG.

Červená skvrnitost slivoně (Polystigma rubrum): Na listech slivoní se tato choroba projevuje tvorbou žlutozelených, později červených skvrn o velikosti 5 až 10 milimetrů. Při silném napadení dochází k deformaci a usychání listů.

Chemické ošetření: Napadené listy je nutno ze 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Postřik švestek

Příběh

Ve svém příspěvku SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nicola.

Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat,jestli je normální,že když už se druhý den léčím krémem Infectoscab,tak se mi pořád dělají nové pupínky,které furt šíleně svědí.Už se mi nedělají tolik,ale sem tam nějaký jo..znamená to,že paraziti i po masti ještě pořád žijí,nebo to jen doznívá.děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor84.

Tahle bežnej lek na to nebude fungovat Infectoscab neje známo že by večina prípadu fungoval tahle vrab kuži by ste musela mat min 50 % nebo použivat silnejší leky Poklad z pekla Nimbový olej nbo nimba čaj najlepe a pak tu máte kvapky :
Použitie bylinného koncentrátu Cistus complex
Tento výrobok je schválený ako výživový doplnok. Nie je to liek, nemožno ho zamieňať za predpísané lieky.
Viď.: Smernica Európskej komisie 432/2012, ktorá upravuje obaly a reklamy výživových doplnkov..

Cistus complex je bioinformačný prípravok obsahujúci vysoko koncentrovaný extrakt dvoch druhov bylín – Cistus incanus a Cistus ladanifer, doplnený o čistú esenciu Cistus ladanifer.

Bioinformácie sú frekvencie, ktoré napodobňujú riadiace impulzy podkôrových centier mozgu, regulujúcich vegetatívnu nervovú sústavu a činnosť vnútorných orgánov. Ich pôsobením sa narúšajú negatívne informácie a vyvolá sa spätný regeneračný proces.

» je účinný predovšetkým pri infekčných ochoreniach spôsobených vírusmi
» pôsobí aj proti plesniam a chlamýdiám
» vhodný je najmä pri všetkých typoch zápalov horných dýchacích ciest
» pomáha pri infekciách s prolongovaným priebehom, komplikáciami, recidívami a rezistencii na inú liečbu
» zvyšuje obranyschopnosť organizmu
» pôsobí ako prírodný antioxidant (neutralizuje voľné radikály)
» chráni tkanivá pri infekcii pred poškodením zápalom a odpadovými toxínmi






Energetické pôsobenie Cistus complex
podľa princípu TČM
Cistus complex ovplyvňuje predovšetkým energetické dráhy pľúc, hrubého čreva, sleziny, troch žiaričov (troch ohnísk), perikardu a srdca.




Zloženie a účinky Cistus complex
Cistus incanus aj ladanifer patria do stredomorskej flóry. Rastú divoko na teplých, strmých horských úbočiach a ich pravidelné kvety hrajú farbami od bielej až po fialovú. Historicky môžeme dohľadať používanie rastlín z čeľade cistovitých až do roku 330 p.n. l. V perzskej tradičnej medicine, v oblasti dnešného Iránu, patrili tieto byliny medzi najcennejšie. V priebehu nasledujúcich storočí sa použitie cistu vďaka početným obchodným cestám rozšírilo z Perzskej ríše po celom Stredomorí, najviac medzi Cyprus, Taliansko, Turecko a Grécko.
Extrakty z oboch cistov obsahujú mnoho dôležitých prvkov: vápnik, horčík, zinok a železo. Zásadný pre pôsobenie v ľudskom organizme je však úhrnný obsah viac než 800 druhov proantokyanidínov, flavonoidov a polyfenolov vo vzájomnej optimálnej väzbe.
Obidva cisty pôsobia nielen synergicky, ale svojím mierne odlišným zložením podstatne zväčšujú záber účinkov na oveľa širšie spektrum infekcií.
Cistus complex zabezpečuje účinnú chemicko-fyzikálnu ochranu, ktorá sa dá využiť nielen pri ochorení, ale aj pri prevencii. Zabraňuje vírom prenikať do buniek, a tým následne eliminuje ich rozmnožovanie. Najznámejšie je použitie cistu pri akejkoľvek nákaze označovanej ako zápal horných dýchacích ciest, či už vírusovej, bakteriálnej či plesňovej. Druhou silnou zbraňou cistu je jeho schopnosť neutralizovať voľné radik

Re: svrab
🔍 ZVĚTŠIT

Zdroj: příběh Svrab

Druhy éček

Barviva

Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.

Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:

  • První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
  • Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
  • Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.

Látky patřící do této skupiny:

  • E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
  • E101 - Riboflavin (vitamín B2)
  • E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
  • E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
  • E107 - Žluť 2G
  • E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
  • E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • E121 - Citronová červeň 2
  • E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
  • E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
  • E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
  • E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
  • E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
  • E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
  • E131 - Patentní modř V
  • E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
  • E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
  • E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
  • E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
  • E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
  • E143 - Fast green FCF
  • E150 - Karamel
  • E151 - Brilantní čerň BN
  • E153 - Uhlík z rostlinné suroviny (Rostlinná čerň)
  • E154 - Hněď FK (CI potravinářská hněď 1)
  • E155 - Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
  • E160a - Karoteny (CI potravinářská oranž 5)
  • E160a(i) - Směs karotenů
  • E160b - Annato, Bixi

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Seznam éček

Příběh

Ve svém příspěvku SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobrý en,
no, abych pravdu řekl, tak mi léčba stoprocentně taky nezabírá, hlavně v létě je to horší, ale když si léky vysadím, je to mnohem horší a opravdu poznám, že se blíží šestá hodina, kdy léky beru. No a vlastně to ani není léčba, jen potlačování projevů svědění.. Rád bych se mýlil, ale někdy mám takový dojem, že jsem si už za ty asi tři roky, vytvořil i závislost, ale jsem za léky vděčný, protože to svědění bez těch léků mě opravdu úplně vyřadilo z běžného života. Nejhorší na tom je, že většině lékařů je to úplně, ale úplně jedno, já jsem si musel všechna vyšetření zařizovat sám, několikrát jsem měnil i kožní lékařku, ta první mi stále celý rok cpala nějaké masti. Ani neurolog nejevil moc velký zájem o moji léčbu a to mě docala mrzí, nebo spíš mi to dost vadí, vždyť si doktory platíme, tak proč je platit ještě jednou??
Asi vás bude zajímat, jaké léky teď beru. Tak je to kombinace Tutus, nebo jim podobné (Zaldiar), s Babakirem.Ráno užívám 1 krát Zaldiar a 1 krát Babakir 150mg.
Večer pak zase 1krát Zaldiar(ten mi teď doktor napsal místo Tutusu, ale je to jen jiný výrobce, složení je stejné jako u Tutusu)a pokud možno tak 1krát Babakir jen 75 mg.
Ale je docela možné, že složení léků je individuální, mně se doktor na Amb. bolesti trefil do tohoto složení napoprvé. Zpočátku jsem asi tři měsíce do tohoto složení bral i nějaká antidepresiva od psychiatra, až tam mě to svědění dohnalo. Začalo to u mě vlastně krátký čas po tom, co jsem přestal kouřit a samozřejmě začal přibírat na váze.V březnu to byli dva roky, co beru léky, které alespoň trochu pomáhají.
Tak doufám a přeji vám, aby vám váš doktor na Amb. bolesti našel nějakou vhodnou a hlavně účinnou léčbu co nejdřív, protože vím, že je to svědění opravdu k zbláznění a jen těžko vám to uvěří někdo, kdo to nezažil. Tak hodně štěstí, hlavně teda zdraví.....
Zdenek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jakub.

Dobry den,
Dekuji za vasi odpoved. Je mozne s vámi komunikovat emailem na přímo? Mel bych par otazek a diskuze tu neni zrovna vhodne reseni.

Predem dekuji,

Zdroj: příběh Svědění a pálení v tříslech

Hodnoty glykemie

U zdravého člověka připadá asi 80 – 100 mg glukózy na 100 ml krve.

U zdravého člověka by hodnoty glykemie nalačno neměly překročit hodnotu 5,5 mmol/l. Glykemie se dá zkoumat i jinak než nalačno a to kdykoliv během dne. Obvykle se měří zhruba hodinu až dvě po jídle. U zdravého člověka by glykemie měla dosáhnout maximální hodnoty zhruba hodinu po jídle. U diabetika je to o hodinu později. Hladina cukru v krvi po jídle by u zdravého jedince neměla překročit hranici 7,5 mmol/l. Hodnoty nad 8 mmol/l jsou považovány za neuspokojivé.

U diabetika jsou ale optimální hodnoty odlišné. Ideální glykemie nalačno se u nich pohybuje v rozmezí 4 – 6 mmol/l, po jídle by optimální hodnota u diabetika neměla přesáhnout 7,5 mmoll. Hodnoty nad 9 mmol/l jsou u diabetika považovány za neuspokojivé.

Pokud se hodnota glykemie pohybuje mezi 7,8 až 11,1 mmol/l nemusí se vždy jednat hned o diabetes, může to být dočasná porucha glukózové tolerance. Pokud je ale hodnota vyšší než 11,1 mol/l už se vždy jedná o diabetes mellitus. Cílem všech léků, diet a omezení je, aby absolutní většina denních hodnot byla co nejvíce optimální.

Hodnoty nad 15 – 20 mmol/l je třeba řešit neodkladně. Takto zvýšená hladina cukru výrazně působí na cévy a tepny, hlavně v ledvinách, v očích a také působí i na nerovovou soustavu. Může tak dojít ke selhání ledvin, k poškození sítnice očí, k úplné slepotě, u nervové soustavy může způsobovat mravenčení končetin, snížení citlivosti končetin, problémy s chůzí, i problémy s vyprazdňováním jak žaludku, tak močového měchýře.

Hodnoty při cukrovce se pro větší přehlednost dají najít ve formě různých tabulek a obrázků. Vyhledat se dají třeba zde: cukrovka naměřené hodnoty.

Zdroj: článek Důležité pojmy související s cukrovkou

Leishmanie

Jedná se o skupinu parazitických prvoků vyvolávající celé spektrum parazitárních nákaz. Zdrojem nákazy bývají psovité šelmy nebo hlodavci. U nákaz vyvolaných Leishmania donovani a Leishmania tropica je zdrojem člověk. Přenos na člověka probíhá přes štípnutí bodavého hmyzu rodu Phlebotomus (Eurasie, Afrika) nebo Lutzomiya (Amerika). Leishmaniózy přenášené rodem Phlebotomus se vyskytují spíše v suchých oblastech polopouští, stepí a savan, zatímco americké mouchy jsou vázány na zalesněné oblasti. Problém představují rozvojové a chudé oblasti, ve kterých je leishmanióza rozšířenou smrtelnou nemocí vedoucí až k epidemiím. Podle lokalizace klinických projevů se rozlišují dvě základní formy leishmanióz: viscerální (postihuje vnitřní orgány) a kožní. Prevenci představuje vhodné oblečení a používání moskytiér a repelentů. Tato onemocnění podléhají epidemiologickému hlášení. Životní cyklus leishmanióz probíhá mezi lidským hostitelem a komárem. Leishmanie se u člověka vyskytují ve formě bez bičíku, napadají buňky, ve kterých dochází k jejich neustálému dělení, dokud napadená buňka nepraskne. Uvolněním parazitů dochází k šíření nákazy přes napadání dalších zdravých buněk. Pokud dojde k nasátí krve, dostávají se do trávicího traktu komára, kde se mění v bičíkatou formu. Zde dochází k dalšímu dělení, z jeho střev putují do hltanu a odtud při sání na člověku pronikají do nového hostitele a cyklus se opakuje. Původcem kožní formy jsou Leishmania tropica, L. major, L. infantum, L. ethiopica a americké druhy L. braziliensis a L. mexicana. Onemocnění se vyskytuje ve Středomoří, na Blízkém a Středním východě a ve Střední a Jižní Americe, odkud bylo importováno do Evropy. Inkubační doba je od několika týdnů do několika měsíců, ale ke kožním projevům může docházet i po několika měsících po návratu. Projevuje se vznikem papuly v místě, kde došlo k napadení hmyzem. Ta se postupně rozpadá na nebolestivý a špatně se hojící vřed se zduřeným okrajem. Může ale dojít k sekundární infekci, která mívá závažnější průběh. Kromě vzniku papul na kůži dochází i k postižení lymfatických uzlin v okolí vstupu infekce. Vyvolavateli kožně-slizniční formy jsou jihoamerické druhy Leishmania braziliensis a L. guyanensis, které se z místa vstupu infekce mohou pomocí lymfatických cest šířit do slizničního epitelu a dále do horních cest dýchacích. Ke klinickým projevům může dojít i po několika měsících či letech, kdy se již kožní projevy zhojily, ale nově se objevují vředy v ústech, nose nebo hltanu. Nebezpečí představuje skutečnost, že se šíří hluboko, čímž dochází k destrukci tkání a chrupavky. Viscerální forma je nejz

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Odčervení lidí

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jiří Dvořák

 Bc. Jakub Vinš

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Jitka Konášová


chemické složení
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
chemické složení wobenzimu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.