Snídaně: ovocný salát z jednoho nakrájeného jablka, jednoho pomeranče a dvou kiwi smícháme s trochou jablečné šťávy. K tomu 125 g nízkotučného jogurtu a 1 lžíce chia semínek.
Snídaně: dvě míchaná vejce s 1 lžící chia semínek a čerstvá šťáva vymačkaná z pomeranče.
Snídaně: dva plátky melounu, manga nebo ananasu s jogurtem nebo sýrem cottage a 1 lžíce chia semínek.
Snídaně: dvě jablka nebo hrušky nakrájené na plátky, k tomu sklenice (200 ml) odstředěného mléka s 1 lžící chia semínek.
Snídaně: koktejl ze sójového mléka, jednoho banánu, hrstky lesního ovoce a 1 lžíce chia semínek.
Snídaně: dvě míchaná vejce, s dvěma plátky libové šunky a 1 lžící chia semínek.
Oběd:
Oběd: 100 g konzervovaného krabího masa (nebo 4 až 5 krabích tyčinek) a půl avokáda. Podáváme s rajčaty nakrájenými na plátky, s červeným pepřem a třemi lžičkami řecké omáčky tzatziki se lžičkou chia semínek.
Oběd: 100 g pečeného kuřete nebo krůty se 100 gramy vařené zeleniny nebo zeleninové kaše, ale ne bramborové. Zkuste třeba petržel s 1 lžičkou chia semínek.
Oběd: salát z poloviny avokáda, dvou rajčat nakrájených na plátky a s 1 lžičkou chia semínek. Přidejte lžičku olivového oleje.
Oběd: salát s dvěma hrstmi čerstvého špenátu, 1 lžíce chia semínek, dvě růžičky květáku a jedno nakrájené rajče. Přidejte 200 g tuňáka ve vlastní šťávě, smíchaného s jednou lžičkou olivového oleje nebo s citronovou šťávou.
Oběd: dietní salát – nakrájejte mrkev a zelí nadrobno, smíchejte s nízkotučným jogurtem a lžičkou olivového oleje a chia semínky. Osolte a opepřete dle chuti.
Oběd: ledový salát se 100 gramy grilovaných kuřecích prsou, s čerstvým špenátem, 1 lžičkou chia semínek, 4 jahodami a lžící balzamikového octa.
Oběd: řecký salát – nakrájejte rajčata, okurky a cibuli a podávejte s pěti černými olivami a 50 g sýru feta a 1 lžičkou chia semínek.
Večere:
Večeře: 125 g zapečené světlé ryby s plátky červené papriky, s cuketou a s lilkem, posypané rozmarýnem, a se lžičkou olivového oleje a chia semínek. Pečeme na 200 °C 15 až 20 minut.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.
Rajčata v jakém množství? Chiasemínka z warfarinu - lze?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když jste na Warfarinu, tak na rajčata i chiasemínka si musíte dávat pozor. Určitě je oboje nejezte nárazově v jeden den. Když máte chuť na rajčata, tak si je dejte, ale v ten den omezte jinou zelenou potravinu, například papriky, salát a nebo i ořechy či brambory. Když máte chuť na chiasemínka, tak postupujte obdobně, zase v ten den omezte nějakou jinou potravinu, která zvyšuje účinky Warfarinu. Když se rozhodnete, že chcete jíst chiasemínka nebo rajčata trvale každý den, tak po dvou dnech od začátku jejich pravidelné konzumace si nechte u lékaře změřit srážlivost krve a po ukončení pravidelné konzumace znovu.
Semínkachia obsahují hodně proteinů, které jsou potřebné pro udržení svalové hmoty. Mnoho lidí hubne naprosto nesprávným způsobem, a to tak, že tělu nedopřává dostatečný přísun bílkovin. Tělo si pak v případě hladovění vyrábí energii z vlastní svalové hmoty. Právě proto mnoho lidí během hubnutí ztrácí svalovou hmotu a ne tuky. Ztracená svalová hmota má za následek zpomalení metabolismu a zpomalení celého procesu hubnutí. Mnoha lidem, kteří drží dietu, se nedostávají důležité minerály, vitamíny a sacharidy. Chiasemínka všechny tyto důležité živiny obsahují. K hubnutí velmi významně přispívá gel z chia semínek. Konzumací gelu se v žaludku vytvoří fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Díky tomu je mnohem delší přeměna sacharidů na jednoduché cukry. Výkyvy hladiny cukru v krvi jsou tak mnohem menší a snižuje se tím i chuť na sladké. Lidé, kteří budou při dietě konzumovat chiasemínka zažehnají lépe stavy, kdy budou mít chuť na sladké potraviny, které do jejich dietního jídelníčku rozhodně nepatří. Chiasemínka můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu. Jídlo tím nabude na objemu a tím pádem bude sytější. Chiasemínka můžete míchat i do nápojů. Ty jsou pak mnohem hustší a zasytí vás. Stačí přidat jednu či dvě lžičky do pokrmu a váš žaludek se bude cítit mnohem sytější a nebudete mít potřebu tak často jíst. Gel z chia semínek si můžeme připravit i předem. Stačí smíchat 1 díl chia semínek s 9–10 díly vody. Semínka díky svým hydrofilním vlastnostem rychle nasají vodu a stane se z nich gel. Ten můžeme uložit do lednice, kde vydrží až 10 dní. Hustota gelu lze libovolně měnit. Chcete-li hustší gel, přidejte chiasemínka, v opačném případě pak vodu.
V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.
Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chiasemínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
U každého působí chiasemínka trochu jinak, a jestli právě vám způsobují zácpu zjistíte tak, že je na pár dní nebudete používat a uvidíte, jestli se vše vrátí do původního stavu. Kdyby ne, tak do jogurtu přidejte kromě chia semínek i trochu psyllia. Psyllium je vláknina, která omezuje vznik zácpy.
Chiasemínka mají blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a imunitu. Jsou zkrátka pro všechny bez rozdílů věku a pohlaví. Ale i tak v sobě skrývají určitá nebezpečí, která je třeba respektovat:
Chiasemínka můžou zvýšit účinky léků na snížení krevního tlaku. Pokud v současné době užíváte anti-hypertenzní léky, nebo máte jiná rizika pro onemocnění srdce, poraďte se se svým kardiologem před použitím Chia semínek.
Chiasemínka můžou zvyšovat aktivitu léků určených pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, promluvte si se svým diabetologem o používání Chia semen ve vaší stravě.
Pokud užíváte lék Warfarin na ředění krve, pak Chiasemínka raději vynechte.
Chiasemínka můžou způsobovat alergické reakce. Nejvíce u lidí, kteří jsou alergičtí na hořtici a na hořčičné semeno.
U některých lidí se může projevit nadýmání po snědení většího množství Chia semínek.
Vedlejší účinky těchto semen nejsou ještě plně známy. Doposud byly pozorovány tyto vedlejší účinky:
Gastrointestinální problémy, jako je tvorba plynu a nadýmání po požití chia semen.
Chia semena a jejich složky se chovají jako alergeny v případě některých jednotlivců, zejména tam, kde již je alergie na hořčici a hořčičné semínko.
Chia semena obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mohou mít vliv na ředění krve. Pokud užíváte léky na ředění krve a plánujete chirurgický zákrok, nebo užíváte pravidelně aspirin, doporučuje se, abyste se poradili o konzumaci chia semen s lékařem. Zejména hemofilici by se měli držet dál od těchto semínek.
Chia semena obsahují velké množství kyseliny alfa-linolenové. Některé výzkumy naznačují, že velké množství kyseliny alfa-linolenové ve stravě může zvýšit šance na získání karcinomu prostaty. Pokud již tímto onemocněním trpíte anebo máte předpoklady k jeho výskytu, tak byste v žádném případě neměli chia semena konzumovat.
Chia semena jsou potenciálně schopná snížit diastolický krevní tlak na alarmující úroveň, proto by se pacienti s nízkým krevním tlakem měli jejich konzumaci vyhýbat.
Chia semena by měla být konzumována v krátkých fázích s následnou přestávkou, neboť jednotlivé případy ukázaly, že se někteří jedinci stávají závislými na této superpotravině.
Těhotné a kojící matky by se měly držet stranou konzumace chia semen, jelikož nebyly provedeny dostatečné výzkumy této problematiky.
Superhodnoty vitamínu B17 při větší spotřebě chia semen mohou vést k předávkování tímto vitamínem.
V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.
Dobry den. Chtela jsem se zeptat , jestli mohu pridavat do jidla nebo piti take ghia seminka memu malemu synovi ,ma 11 mes. Jen jestli to nevadi u deti
Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Chiasemínka jsou prospěšná i pro 11 měsíčního syna. Nechte je 15 minut před konzumací namočená v mléce, jogurtu, kefíru nebo ve vodě.
Do misky nasypte ovesné vločky, přidejte rozinky a strouhaný kokos dle chuti. Nasypte 2-3 lžičky chia semínek. Zalijte horkou vodou do výše vloček. Zamíchejte. Misku přiklopte a nechte cca 3 minuty odstát. Oslaďte medem.
Ovocný salát
Nakrájejte a smíchejte jakékoliv ovoce. Do bílého jogurtu vymačkejte ½ citrónu a přidejte 3 lžičky chia semínek. Dresink nalijte na ovoce a promíchejte.
Citrónové muffiny s chia semínky
Připravte si dvě těsta. Na první si připravte: 2 vejce, 1 kelímek bílého jogurtu, šťávu ze dvou citrónů, 2 lžičky vanilkového cukru, 4 lžíce medu. Na druhé připravte: 2 a ¼ kelímku pšeničné mouky, 1 prášek do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, ¼ kelímku chia semínek a špetku soli. Obě těsta spojte dohromady a přisypte kelímek borůvek. Těsto nalijte do forem na muffiny do třetiny objemu. V předehřáté troubě na 180 stupňů pečte cca 20 minut.
Jablečná šťáva s chia semínky
Do 200 ml sklenice nalijte přírodní jablečnou šťávu (nebo kvalitní džus), přidejte 2 lžičky chia semínek a špetku mleté skořice. Nechte 10 až 15 minut odstát. Poté jednoduše vypijte.
Povzbuzující citrus nápoj
Do 200 ml sklenice s vodou vymačkejte šťávu z jednoho grapefruitu a dvou citrónů. Přidejte lžíci chia semínek a asi 2 cm oloupaného zázvoru. Vše důkladně rozmixujte v mixéru.
A na závěr zdravé mlsání nejen pro děti: ostružinovo – kokosová lízátka
Do mixéru nalijte ½ šálku kokosového mléka, ½ šálku mandlového mléka, jeden šálek ostružin, dvě lžičky chia semínek a lžičku medu. Vše smíchejte v celistvou hmotu a nechte asi čtvrt hodiny odstát, aby semínka nasála vodu. Poté vložte do formy na lízátka nebo nanuky, doprostřed zapíchněte špejli a nechte přes noc zmrazit.
Ingredience: 250 ml mléka, 3 lžíce chia semínek, 1 lžíce medu nebo cukru, či agávového sirupu k oslazení, 1/2 lžičky skořice nebo vanilkového extraktu, nebo 2 lžíce strouhaného kokosu, nebo 1 lžíce kakaa k ochucení, ovoce – pokrájené nebo rozmixované: banán, ananas, mango, granátové jablko, kaki, kiwi, broskev, dále lze přidat: ovesné vločky nebo domácí müsli, slunečnicová semínka
Postup: V uzavíratelné sklenici smícháme mléko s chia semínky, můžeme osladit, případně ochutit. Promícháme, přikryjeme a dáme přes noc do lednice. Druhý den poklademe navrch ovoce a můžeme podávat.
Sušenky z chia semínek
Ingredience: 70 g špaldové mouky, 30 g hladké mouky, 70 g jemných ovesných vloček, 3 polévkové lžíce chia semínek, 30 g rozinek, 20 g kustovnice čínské, 120 ml vlažné vody, 20 g medu, 2 g vanilky v prášku
Postup: Chiasemínka namočíme na 5 minut do vlažné vody. Stejně tak rozinky a kustovnici. Jakmile semínka vytvoří gel a rozinky s kustovnicí mírně změknou, přendáme vše do mísy, přidáme mouku, ovesné vločky, vanilku, med a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, ze kterého po rozválení vykrajujeme různé tvary. Přendáme na pečicí papír a pečeme do zezlátnutí sušenek. Po vychladnutí můžeme slepit dobrou marmeládou, melasou nebo medem.
V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA A JEJICH VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Vejrostová.
zajímalo by mě jestli chia semínko škodí štítné žláze u žen,beru eutyrox
děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Chiasemínka jsou prospěšná při snížené funkci štítné žlázy. Určitě by měla být konzumována několikrát do týdne. Další podobné potraviny prospěšné při snížené funkci štítné žlázy jsou rýže, pohanka, quinoa a lněná semena.
Chiasemínka jsou velkou zásobárnou vápníku potřebného jednak pro normální vývoj a fungování pohybového aparátu u dětí, sportovců, jednak jako prevence osteoporózy, a to zejména u žen po menopauze. Studie ukázaly, že semena obsahují 5krát více vápníku než mléko. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech, působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku. Chia semena jsou však i zdrojem dalších minerálů, jako hořčík, fosfor, zinek, draslík a železo, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů, hormonů a pro správnou funkci endokrinního systému. Studie ukázaly, že chiasemínka obsahují 3krát více železa než špenát a 15krát více hořčíku než brokolice. Jsou rovněž vynikajícím zdrojem fosforu, důležitého pro normální fungování nervového systému a paměti. Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý pro aktivní lidi. Měď, mangan, molybden a některé další prvky jsou důležité složky pro tvorbu mnoha enzymů a hormonů. Chiasemínka v neposlední řadě obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12, které hrají významnou roli ve vývoji těla, při fungování metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti. Chiasemínka můžete použít i pro malé děti, roční dítě je klidně může dostat při krmení.
Nadýmání naštěstí není vážné onemocnění, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Navíc může být příznakem nejen špatného stravování, ale i něčeho nebezpečnějšího.
Bylinné likéry podporují trávení, čímž nás zbavují nadýmání. Jeden z takových bylinných likérů proti nadýmání si můžete připravit sami.
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, zalijte destilátem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Likér musíte denně protřepávat. Po dvou týdnech přeceďte a při potížích užívejte 1krát denně jednu štamprli.
Mezi další přírodní prostředky proti nadýmání patří:
Máta: jako první pomoc proti nadýmání nám poslouží nálev ze sušené máty, který připravíme zalitím jedné čajové lžičky máty sklenicí vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Nálev se popíjí po jídle.
Fenykl: při nadýmání důkladně žvýkáme jednu čajovou lžičku fenyklových semen nebo si z nich připravíme čaj. Fenyklový čaj pomáhá nejen při nadýmání, ale zklidňuje i žaludek. Fenykl je velmi šetrný, slabý fenyklový čaj mohou pít i malé děti.
Heřmánek: čaj z květů heřmánku je osvědčený a šetrný prostředek proti nadýmání. Heřmánkový čaj se podává malým dětem.
Kmín: kmín se používá jako koření pro ochucení jídel i jako prevence proti nadýmání a k podpoře trávení. Plody kmínu obsahují silici s vysokým obsahem karvonu a limonenu. Karvon podporuje produkci žaludečních šťáv, činnost střev a odstraňuje nadýmání. Kmín je možné při potížích žvýkat nebo si z něj uvařit čaj. Zalijeme 3 čajové lžičky mletého kmínu 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme.
Anýz: je známý jako koření přidávané do některých druhů cukroví i do anýzových sušenek. Používá se také jako prostředek proti nadýmání.
Kopr: nabízí nejen zelenou nať na přípravu výtečné koprové omáčky, brambor na kyselo či řeckého salátu tzatziki, ale jeho semena jsou rovněž výtečným prostředkem proti nadýmání. Přelijeme-li jednu čajovou lžičku semen kopru 2 dl vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté přecedíme, získáme účinný prostředek proti nadýmání. Čaj z kopru popíjíme pomalu.
Zázvor: pomáhá nás zbavit jak kašle a nachlazení, tak i na nadýmání. Nálev připravený z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, do kterého přidáme lžíci šťávy z citronu nebo limetky, nám poskytne rychlou úlevu od nadýmání.
Pozoruhodnou vlastností chia semínek je, že jsou vysoce hydrofilní. Dokáží totiž na sebe navázat tolik vody, že svůj objem zvětší až 12x! Mají tak příznivý vliv na vnitřní hydrataci našeho organismu, který je díky tomu schopen vydržet i velkou fyzickou zátěž. Gel, který vytvářejí při styku s vodou, je jemný a lehce stravitelný. Pokud chiasemínka konzumujete bez předchozího namočení, gel se z nich stane následně v žaludku působením žaludečních šťáv. Vytváří tak jakousi fyzickou bariéru, která zpomaluje trávení polysacharidů na glukózu a tím ovlivňuje resp. snižuje hladinu cukru v krvi. Proto jsou chiasemínka velmi oblíbená mezi diabetiky.
Díky vysokému obsahu Omega-3 mastných kyselin (zdravých tuků) jsou chiasemínka vhodná před a během zvýšeného fyzického výkonu. Tyto tuky se tráví pomaleji než cukry a jsou tak vydatným a stálým zdrojem energie. Zároveň tím vykazují značné sytící vlastnosti (spolu s vlákninou, které mají 2x více než vločky) a jsou tedy velmi dobrým pomocníkem při hubnutí.
Další vlastností chia semínek je, že mají protizánětlivý účinek. Ten je dán velkým množstvím antioxidantů a skořicových kyselin. Jsou doporučována všem, kteří trpí nedostatkem vápníku, neboť jsou jeho vydatným zdrojem – obsahují ho 5x více než mléko. U kojících matek předcházejí padání vlasů a lámání nehtů, dětem pomáhají při růstu, starším lidem, vegetariánům a veganům dodávají nezbytné živiny. Ať už jsou to bílkoviny, železo, mangan, zinek, draslík, selen, hořčík nebo fosfor.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chiasemínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
Šalvěj hispánská – Chia (Salvia hispanica) – je exotická rostlina, která je nejen dekorativní, ale především velice zdravá. Tato bylina patří do čeledi hluchavkovitých a pochází z horských oblastí Střední Ameriky. Je pěstována pro jedlá semínka zvaná chia. Šalvěj hispánská je jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr, rozkvétající bílými nebo fialovými květy. Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku, a to s jogurtem nebo jako součást zeleninových salátů, nebo se přidávají do pečiva. Když se zalijí vodou, vytvoří výživný rosol, který může sloužit jako náhražka oleje a vajec. Díky rychlému růstu se šalvěj hispánská používá také jako dekorativní rostlina: semínka se sadí do květináčů ve tvaru zvířat a vytvářejí takzvané „chia pets“.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.
Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zař
Chiasemínka, řadící se mezi superpotraviny, nám mohou pomoci na naší cestě k trvalému a snadnému zhubnutí, a navíc nám přinášejí mnoho benefitů prospěšných pro vitalitu celého těla. Proč zrovna semínkachia a hubnutí? Právě proto, že nás zbavují pocitu hladu a dokážou naše tělo zasytit na dostatečně dlouhou dobu natolik, abychom nesáhli po něčem nezdravém, co nám vůbec neprospěje. Zároveň napomáhají ke snižování hladiny cukru, což je zásadní u lidí trpící diabetem.
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.
Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?
Děkuji a přeji příjemný den.
Pavel Postler
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chiasemínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.
Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.
Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.
Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.
Doporučení:
Zastavte se a najděte si na sebe čas.
Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice, vždy tepelně upravte.
Luštěniny pokaždé před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu minimálně jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.
Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.
Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejenže nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.
Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty, například kefír nebo bílý jogurt.
Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Také polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.
Od potíží uleví samozřejmě bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.
Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to bezpochyby naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.
Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.
Dopřávejte si s chutí exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.
Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi – působí příznivě na střevní mikroflóru.
K nadýmavým a těžko stravitelným potravinám přidáváme bylinky a koření jako petržel, kopr, saturejka, kmín, šalvěj, zázvor, tymián, majoránka, oregano, chilli.
Nadýmavý účinek luštěnin zmírníme nejen kořením, ale i jejich několikahodinovým namočením před tepelnou úpravou. Vaření i mixování rozruší jejich vlákninu, čímž se opět sníží účinky nadýmání.
Prevencí proti nadýmání je rovněž česnek, který má své nezastupitelné místo v naší kuchyni. Česnek působí nejen proti nadýmání, ale zlepšuje i trávení. Má jedinou nevýhodu – typický nepříjemný zápach, který je možné odstranit žvýkáním čerstvé petržele, konzumací jablka nebo rozkousáním kávových zrnek.
Zázvor dodá stejně jako česnek jídlům nejen chuť, ale zároveň podpoří trávení a zamezí nadýmání.
Také skořice zlepšuje trávení a je výbornou prevencí proti nadýmání.
Ovoce s vysokým obsahem vody (meloun, švestky, jahody a další lesní plody), dále ananas, pomeranče, mandarinky, grapefruity, to vše je dobrá prevence proti nadýmání.
Mezi další potraviny, které nás ochrání před nadýmáním, patří dýně a med.
Na trhu existuje nepřeberné množství prostředků a léků na hubnutí, které využívají různé účinné látky. Obvykle snižují chuť k jídlu anebo fungují na principu účinného projímadla, pokud se zapomenete a sníte kousek tuku. Nic proti lékům, ale než je začnete užívat, přečtěte si nejdříve příbalový leták s vedlejšími účinky na organizmus. Doplňky stravy a zdravotnické prostředky můžeme využít jako drobnou berličku v našem snažení, jenže sami o sobě za nás nic nevyřeší. Zbývá ještě zmobilizovat zdravý rozum a odhodlání a vsadit na staletí osvědčené metody: méně energie, více pohybu.
Často se jako dobrý pomocník na hubnutí uvádí vláknina, která v kombinaci s vodou v žaludku nabobtná, a tím méně sníte. Rovněž konzumace proteinů dodá tělu potřebnou energii, odbourá chutě na sladké a poskytnete výživu svalům na úkor tuku. Bílkoviny se totiž v tuky nikdy neproměňují. Málokdo zná semínkaChia Benexia (drobná semínka o něco větší než mák), která mohou hubnutí významně usnadnit a přitom fungují velmi jednoduše. Díky vysokému obsahu vlákniny a kvalitních bílkovin se vyznačují vysokou sytivostí. Semínka zgelovatí při styku s vodou zhruba po 25 minutách, čímž zaplní žaludek a potlačují hlad. Stejnou funkci zajistí i vláknina, jenže ta není tak bohatá na cenné látky. Lidé v redukčních dietách bývají často unavení, bez energie a navíc hladoví. Proteiny obsažené v semínkách Chia Benexia – jediná pravá semínkaChia – jsou zdrojem energie, tělo tedy nestrádá a netrpí únavou.
Znáte to: Váš soused se vysloveně přejídá, ale nepřibere ani gram, zatímco vy se držíte zpátky, ale po každém jídle přibíráte (a v lepším případě znovu shazujete). Může za to metabolismus – neboli látková výměna neboli „spalování“ – který máme každý do určité míry daný geneticky, dále je ovlivněn (rovněž do určité míry) naším způsobem života a stravování v dětství, no a to, co nás nejvíce zaujme, je, že jej i v přítomném čase můžeme povzbudit zařazením některých potravin a nápojů. (A samozřejmě pohybem na čerstvém vzduch.)
Pozor: Nepravidelné stravování a časté krátkodobé diety mohou metabolismus zpomalovat. Proto se snažte jíst vždy ve stejnou dobu, nejlépe třikrát denně, množství přiměřené výdeji energie. Někteří výživoví specialisté doporučují (nejen při hubnutí) častější jídlo, ale malé dávky. Proč ne, můžete jíst například 5x denně. Nejdůležitější je ovšem to, aby ty dávky zůstávaly skutečně malé. A rozhodně nevynechávejte snídani, která by měla Váš metabolismus nastartovat!
Uvádíme zde seznam tzv. „superpotravin“, které jsou známy tím, že metabolismus povzbuzují... tady jsou:
Superpotraviny zrychlující metabolismus
Zelený čaj
Grapefruit
Zázvor
Chilli papričky
Chiasemínka
Ryby
1. Zelený čaj
Zelený čaj neobsahuje žádné kalorie. Navíc obsahuje tzv. EGCG (epigallocatechin gallate) – látku, která urychluje spalování tuků, čímž podporuje hubnutí. Působí také antioxidačně a má lékařsky prokázané protirakovinné účinky.
2. Grapefruit
Grapefruit obsahuje látku (jeden z flavonoidů), která vyrovnává hladinu cukru v krvi. Pomáhá tak předcházet metabolickému syndromu, což je prediabetický stav. Jeden grapefruit po ránu nastartuje váš metabolismus raz dva.
3. Zázvor
Zázvor zahřívá a aktivuje trávicí orgány. Zázvor zvyšuje rychlost látkové proměny, čímž nutí tělo, aby využilo své tukové zásoby. Mj. se užívá také při nemocech z nachlazení, protože prohřívá tělo a má antiseptický účinek. Je navíc zdrojem řady vitaminů (A, B1, B2, C, E).
4. Chilli papričky (a také papričky habanero, jalapeño)
Účinek, o který nám jde, zajišťuje látka kapsaicin: ten zrychluje metabolismus. Zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu, což je energeticky náročné, a tak se přitom více spalují tuky.
Na chilli papričky si postupně zvykneme: zkraje nás dosti pálí, a pak si jich do jídla přidáváme čím dál více. Proto s nimi zacházejme přece jen trochu opatrně s ohledem na některé tělesné orgá