CHIO SEMÍNKO LÉČEBNÉ ÚČINKY a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Lněné semínko je charakteristické svým vejcovitým plochým tvarem a lesklou žlutou až hnědošedou barvou. Pochází z Asie, ale u nás se používá již od středověku, kdy se len využíval především jako přadná rostlina pro výrobu plátna. Jeho uplatnění se osvědčilo také v bylinářství. Lněná semínka známe ve dvou základních odrůdách: len zlatý a len hnědý. Oba druhy mají stejné výživové složky. Liší se v podstatě jen barvou semene.
Lněné semínko proti rakovině
Lněné semínko je složeno ze 42 % tuků a 28 % vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.
Protirakovinové látky se ve lněném semínku nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semínka, proto jej musíme umlít ve mlýnku na mák nebo kávu a ihned konzumovat maximálně do 2 hodin po rozemletí. V žádném případě nemelte semínko do zásoby. Protirakovinný účinek se dostavuje jen v syrovém stavu, tudíž bez tepelné úpravy. Pro jiné léčebné účely se semínko používá vcelku a po zalití studenou nebo vroucí vodou.
Lněné semínko nebo olej se musí vždy konzumovat spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru – a to se sýry, ořechy, cibulí, pórkem, česnekem, pažitkou. Nejlepší kombinací je cottage sýr, tvaroh, kefír nebo jogurt. Tuky se stanou ve vodě rozpustnými jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí a mohou škodit. Tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže lněný olej nebo semínko spíše škodí, než léčí. Preventivní dávka je denně 1 PL – bez přestávek.
Zácpa je problém, který trápí mnoho lidí. V případě, že je vyloučena jakákoli patologie tlustého střeva, je na místě užívat různé preparáty a pomocníky, kteří od nemožnosti vyprázdnit se pomohou. Mezi ně patří i lněné semínko, které pomáhá v boji proti zácpě. Působí především jako projímadlo – je velmi oblíbené hlavně u těhotných žen – v tomto případě se lněné semínko může užívat až od 34. týdne těhotenství. Semínko změkčuje stolici, uvolňuje porodní cesty a zvyšuje množství hlenu v porodních cestách, což může mít vliv na ulehčení průběhu porodu. Lněné semínko obsahuje hemicelulózu a lignin, lunistatin, linamarin, některé oleje a bílkoviny, které ve střevě způsobí zvětšení objemu stagnující potravy, lehce povzbudí střevo k reflexivnímu pohybu tím, že ho roztáhne zevnitř. Současně působí jako „mazivo“, které pokryje stěnu ochrannou slizovou vrstvou. Nasadit ho lze nejen u zácpy, ale i u zanícených výchlipek střevních, u dráždivého tračníku, zevně v obkladech, například na bolesti žlučníku. Absolutní nezbytností je přívod tekutin, neboť při omezeném pití dochází až k bolestivému nadýmání. Lněné semínko snižuje vstřebávání jiných léků.
V naší poradně s názvem WARFARIN A LNĚNÝ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Studený.
dobrý den, mám dotaz jestli mohu užívat lněná semínka když beru warfarin a v jakém množství, děkuji Studený Josef
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lněné semínko může zpomalit srážení krve, takže užívání spolu s Warfarinem může způsobit nežádoucí účinky ve formě zvýšeného rizika krvácení nebo podlitin. Tento účinek je způsoben omega-3 mastnými kyselinami obsaženými ve lněném semínku. Než začnete užívat lněné semínko, tak se spojte se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin a dohodněte si s ním začátek této doplňkové léčby, aby vám mohl přeměřit srážlivost krve a upravit dávkování Warfarinu.
Lněné semínko obsahuje velké množství vysoce kvalitních tuků, hlavně pak omega-3 esenciální mastné kyseliny, 30 gramů lněného semínka denně stačí pro pokrytí jejich denní potřeby. Lněné semínko podporuje imunitní systém, je zdrojem energie pro svaly, prospívá pleti a vlasům, snižuje hladinu cholesterolu, je silně protizánětlivé. Má i množství cenné vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Lněné semínko má schopnost tlumit hlad tím, že snižuje glykemický index potravin, čímž také pomáhá při prevenci obezity. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli – do polévek, salátů, masových karbanátků, pečených moučníků či palačinek. Používá se i k posypu pečiva, čerstvě rozemleté do různých pomazánek, kaší a podobně.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.
Můžu jíst na warfarin arašídy a Smetanově semínko. Je obsazeno v sušené.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Arašídy i sezamové semínko můžete jíst bez omezení, i když užíváte Warfarin. Arašídy a ani sezamové semínko neobsahují žádný vitamín K a proto nijak neovlivňují účinky Warfarinu.
Vzhledem k tomu, že lněná semínka jsou velmi drobná a jejich pevná slupka zabraňuje jejich trávení, je vhodné semínko před podáváním upravit. Lněné semínko je velmi tvrdé, a pokud ho zkonzumujete jen tak vcelku, projde tělem a nezískáte z něj cenné látky. Nejlepší je umlít lněné semínko v mlýnku na kávu a přidávat ho do různých pokrmů, do pomazánek, do těsta na chleba, do salátů, do rizota a podobně. Zatímco neporušené lněné semínko vydrží velmi dlouho, po namletí rychle žlukne. Proto je dobré umlít ho vždy čerstvé. Jestliže si ho chcete připravit do zásoby, skladujte jej vždy v lednici a do 3–4 dnů spotřebujte. Zvlášť dobrá jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi.
Ve svém příspěvku LNĚNÉ SEMÍNKO DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.
k lněnému semínku: všimla jsem si v zimě,když jsem nasypala ptáčkům směs ovesných vloček,slunečníkových semem ,pšeničných semen a lněných semínek, ptáci sezobali vše, kromě lněných semínek a tak jsem přemýšlela, zda nejsou také škodlivá, protože jsem užívala lněné semínko proti zácpě (dvě lžičky rozemleté, namleté asi na 3dny a uložené v ledničce,) když jsem nádobku po spotřebování hned neumyla,,zůstal tam zápach po žluklém oleji..Nebo kupovala jsem celozrný chléb , byl velmi chutný čerstvý s lněnými sermínky na povrchu i uvnitř,ale někdy v některých místech při kousnutí bylo cítit plíseň, tak teď už jsem opatrná při jeho kupování . V některém receptu se doporučují jádra meruněk, ty se kdysi přidávaly do meruňkových zavařenin, potom se zavrhovaly- prý pro jejich jedovatost , není tady podobná spojitost se lněnými semínky ?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Lněné semínko je obecně bezpečné, ale je zdrojem vlákniny, která může způsobovat nadýmání a plynatost, také zácpu nebo i bolesti břicha. Dostatek pitné vody během dne pomáhá minimalizovat tyto nežádoucí účinky. Lněné semínko také může ovlivňovat – zpomalovat vstřebávání některých léků a doplňků stravy, takže je třeba lněné semínko brát v jiný čas, než tyto léky. Před užíváním lněného semínka se vždy poraďte se svým lékařem, pokud máte rakovinu prsu, diabetes, potíže s prostatou nebo schizofrenii.
Některé ženy konzumují lněné semínko po celé těhotenství, jiné jej jedí raději až od 30. týdne. Každý den stačí 2 polévkové lžíce. Semínko uvolňuje porodní cesty, zjemňuje hladké svalstvo a tím se také lépe otvírá děložní hrdlo. Hlen ze lnu obalí dítě, proto se tak snadno porodí. Ve 40–50 gramech denně, to je dávka odpovídající zhruba 2 polévkovým lžícím, není lněné semínko nebezpečné ani v těhotenství ani při kojení.
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Vašíčková.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala k detoxikační kůře lněným semínkem. Píšete, že semínko nemá nabobtnat. Dokážete objasnit, z jakého důvodu by to měl být problém? Také jsem nikde nenašla odpověď na otázku, jak často lze tuto třítýdenní kůru praktikovat.
Děkuji předem za reakci
Majka Vašíčková z Čejkovic
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tím, že lněné semínko bobtná, tak započne proces klíčení, při kterém se začnou spotřebovávat prospěšné látky v něm obsažené k vytvoření klíčku. Nabobtnáním dojde ke změně v jeho obsahu. Proto je žádoucí předejít nabobtnání lněného semínka.
Třítýdení kůru můžete praktikovat tak často, jak vám to bude vyhovovat. Nehrozí zde žádné předávkování ani výživový nedostatek.
Kefír a lněné semínko patří mezi superpotraviny. Zajímá vás proč? Tak si přečtěte následující řádky.
Kefír chutná podobně jako jogurt, je to hladká bílá směs, která je plná enzymů s obsahem probiotik. Kefírové částice jsou doslova nabité makro- i mikroživinami, esenciálními vitamíny a minerály, jako jsou bílkoviny, vitamín B, vitamín K, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor. Kefír vzniká kvašením za pomoci kefírové kultury. Domněnka některých lidí, že stačí nechat zkysnout krabicové mléko, je opravdu mylná. Obecně existují dva druhy kefírové kultury. Mléčný druh žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou, gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco vodní druh žije ve sladké vodě, je pružný, průsvitný a křehký. Kefírová houba je vlastně společenstvím různých druhů kvasinek a bakterií. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat střevní mikroflóru v perfektní kondici.
Lněné semínko je plodem lnu setého a obsahuje přibližně 42 % tuku. Mastné kyseliny lněného oleje jsou ze 47–71 % tvořeny omega-3 mastnou kyselinou α-linolenovou, z 10–22,5 % kyselinou olejovou (omega-9), z 12–24 % kyselinou linolovou (omega-6), z 4–7 % nasycenou kyselinou palmitovou a z 2–4,5 % nasycenou kyselinou stearovou. Lněně semínko dále obsahuje okolo 20 % bílkovin a 29 % sacharidů, z toho 27 % je vláknina. Mezi další důležité složky patří fytoestrogeny, fenolické látky (především lignany), slizy, vitamíny B1, B6, B3, kyselina pantothenová, hořčík, zinek, železo a vápník. Látky obsažené ve lněném semínku mohou zabraňovat nebo snižovat riziko vzniku některých onemocnění. Vliv mají hlavně omega-3 mastné kyseliny, vláknina, antioxidanty a lignany. Doporučená denní dávka jsou přibližně 2 polévkové lžíce lněného semínka. Výhodou užívání lněného semínka je i fakt, že dosud nebyly zjištěny vedlejší účinky, pouze se při opravdu nadměrné konzumaci může negativně projevit neurotoxický vliv obsaženého linamarinu a imunosupresivní vliv cyklických nonapeptidů. Všechny odrůdy lnu mají stejnou nutriční hodnotu.
Lněné semínko obsahuje vysoké procento tuku, a to až 40 %, 30 % vlákniny a 20 % bílkovin. Většinu tuku ve lněném semínku tvoří omega-3 mastné nenasycené kyseliny. Vzhledem k tomu, že u nás není běžná konzumace ryb a především těch mořských v takovém měřítku, abychom plně pokryli potřebu omega-3 kyselin, je len vynikající alternativou. Len a v něm obsažené nenasycené kyseliny chrání kardiovaskulární systém, snižují riziko infarktu o 1/3 a pomáhají rozvíjet centrální nervový systém. Je doloženo, že děti konzumující omega-3 mastné kyseliny mají lepší výsledky v inteligenčních testech. Pokud jíme semena celá, očišťují trávicí trakt a zrychlují metabolismus, nicméně nevstřebávají se z nich do organismu zdraví prospěšné látky. Před použitím je tedy vhodné je namlít či nadrtit, popřípadě dobře kousat. Lněné semínka lze konzumovat samotně nebo v salátech a podobně. Není potřeba je tepelně upravovat. Mají vynikající oříškovou chuť. Lněné semínko je vhodnou alternativou pro vegetariány a vegany. Pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus, snižuje riziko mozkových příhod, zabraňuje tvoření zánětlivých látek, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, povzbuzuje imunitu a zlepšuje naše zdraví.
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.
Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?
Děkuji a přeji příjemný den.
Pavel Postler
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.
Loupané konopné semínko má vysoký obsah bílkovin, obsahuje 20 aminokyselin, z toho 8 esenciálních. Tedy takových, které si lidské tělo neumí vytvořit samo a musíme je doplnit pouze potravou. Dále obsahuje vzácné proteiny albumin a edestin, což jsou velice dobře stravitelné bílkoviny. V loupaném konopném semínku najdeme i mnoho bioaktivních látek, jako jsou vitamíny E, B1, B2, a také minerály a stopové prvky: vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor a zinek. Důležitý je také obsah esenciálních nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, fytosterolu, chlorofylu a lecitinu.
Použití: Tyto látky snižují hladinu cholesterolu, mají protizánětlivé účinky a zlepšují regenerační a imunitní systém lidského organismu. Konzumací loupaných konopných semínek dodáváte tělu všechny potřebné aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny omega-3, 6 a 9 v optimálním poměru pro lidský organismus. Semínka obsahují velké množství stopových prvků zajišťujících přísun všeho potřebného k vytvoření gama-globulinů, které jsou nezbytné pro naši imunitu. Je tedy opravdu vhodné zařadit konopné semínko do našeho jídelníčku.
Ve svém příspěvku DETRALEX CENA LÉKÁRNA DR MAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.
Posílám vám všem ceny Detralexu z lékáren Dr Max.
- doplatek na Detralex 60 tablet je 239 Kč a osoby starší 60 let zde doplácejí jen 190 Kč.
- doplatek na Detralex 120 tablet je 439 Kč a osoby starší 60 let zde doplácejí jen 348 Kč.
Výhodnější je nechat si předepsat balení se 120 tabletami, kde u osob starších 60-ti let vychází jedna tableta na 2,90 Kč. Tak si to užijte. :-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Szabová.
Dobrý den, užívám Detralex již několik let, nyní jsem 2 roky po operaci srdce-bypass, jako doplněk stravy jsem užívala omega3 kyseliny a chio semínka. Vzhledem k potížím s nohama mi tyto doplňky byly doporučeny na jiný dotaz týkající se operace srdce mi bylio doporeučeno doplňky neužívat. Co mám tedy dělat? Děkuji za radu.
Semínka lnu jsou osvědčeným přírodním prostředkem při léčbě chronické zácpy. Na rozdíl od ostatních laxativ ho lze používat dlouhodobě. Další výhodou semínka je, že nemá nepříznivé vedlejší účinky, pouze zpočátku užívání může vést u některých pacientů k nadýmání a plynatosti.
Semínko se proti zácpě užívá následovně: ráno a večer pacient sní 2 polévkové lžíce semen, která nechal minimálně 8 hodin (lépe však 12 až 24 hodin, protože se vytvoří více slizu) namočená ve vodě. Namočením semínka nabobtnají a obalí se množstvím slizu, který zlepšuje střevní peristaltiku a usnadňuje vyprazdňování. Semínko rovněž změkčuje stolici.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Zánět je jedním z hlavních hráčů v tvorbě akné. Lněné semínko obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny a alfa-linolenovou kyselinu, které mají silný protizánětlivý účinek. Díky těmto látkám pomáhá lněné semínko snížit zánět u různých zdravotních problémů, jako jsou zánětlivá střevní onemocnění, onemocnění srdce a některých kožních chorob. Typická západní strava bývá bohatá na omega-6 mastné kyseliny, které naopak podporují zánět v těle, tedy i akné. Přidáním lněného semínka do stravy můžete pomoci obnovit zdravou rovnováhu mastných kyselin a může tak zlepšit i své akné.
Konopné semínko Carun loupané je vyrobeno z vybraných odrůd, které neobsahují psychoaktivní látku THC. Carun semínko je loupáno velice šetrně, aby se uchovaly veškeré hodnotné živiny. Je možné ho přidávat prakticky do všech jídel při vaření i pečení a je také chutnou přísadou do studených pokrmů, protože se vyznačuje příjemnou oříškovou chutí. Při tepelném zpracování se však snižují výživové hodnoty semínka.
Velice vhodné je pro kojící matky, protože podporuje laktaci a zvyšuje množství kyseliny gama-linolenové (GLA) v mateřském mléce.
100 g výrobku průměrně obsahuje: 2451,6 kJ/591,8 kcal, bílkoviny 30,0 g, sacharidy 2,4 g (z toho cukry 1,4 g), tuky 52,5 g (z toho nenasycené mastné kyseliny 5,3 g), mononenasycené mastné kyseliny 7,8 g, polynenasycené mastné kyseliny 39,4 g, kyselina linolová 27,5 g, kyselina alfa-linoleová 9,3 g, kyselina gama-linoleová 1,9 g, vláknina 1,3 g, sodík 0,005 g.
Po otevření se doporučuje uchovávat v chladničce. Doporučená denní dávka 15–20 g. Neobsahuje lepek ani ořechy.
Rovněž lněné semínko je výborný pomocník při léčbě vysokého krevního tlaku a aterosklerózy. Lněné semínko obsahuje velké množství vlákniny, dále omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny a široké spektrum vitamínů a minerálních látek (vitamíny B, C, E, železo, draslík, vápník a hořčík). Lněné semínko dokáže pomoci i při dalších obtížích, jako jsou žaludeční problémy, zácpa, je dobrou prevencí proti virovým onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu a proti rakovině.
Ve svém příspěvku LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUZEME NEKDO SDELIT KDE KOUPIM TVAROH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.
Dobrý den, také by mne zajímalo,zda lněný olej skutečně míchat s tučným tvarohem,když už i ve více článcích jsem našla s nízkotučným tvarohem. Ten má totiž více bílkovin, které jsou důležité při užívání lněného oleje dle dr.Budwig. Tak kde je pravda,kdo to vysvětlí? Nejlépe nějaký doktor ale. Děkuji Zuzana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana navratilova.
opravdu dobry tvaroh jsem si dělala z mleka kupovaného primo od sedlaka taky trvalo aspoň tri dny stalo na okne na slunku nez zkyslo a to byl tvaroh desne dobry sladky a hrudkovany. Momentalne kupuji Olešnický tvaroh podle mně je nejlepší ale i toje tovarni výroba fakt je ten že berrou mléko od místních zemědělcu
a je to poznat ale i tak by mě zajímalo kde kdo byl na tom 10 procentním tvarohu. A michat ruzne oleje asi není na zavadu aspoň na o tom nevim. Ahoj
Quinoa je surovina, která na rozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselin, čímž se řadí mezi neobvykle komplexní potraviny. Quinoa představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.
Quinoa se zeleninou
Ingredience: 1 cibule, 250 g dýně Hokkaido nebo máslové dýně, 1 větší cuketa, 200 g čerstvých žampionů, 2 lžíce zeleninového vývaru bez glutamanů (například Würzl), dle chuti provensálské koření, 1 hrst dýňových semínek, 1 lžíce sójové omáčky Shoyu, 150 g quinoy, bylinková nať.
Postup: Quinou minimálně 3x spaříme vařící vodou (jako jáhly − ztratí tím hořkost) a dáme vařit v poměru 1 díl quinoy k 2,5 dílu vody. Nesolíme. Vaříme cca 20 minut, poté necháme 5 minut pod pokličkou dojít. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, dýni oloupeme (Hokkaido nemusíme) a nastrouháme nahrubo. Cuketu nakrájíme na kostky, mladou nemusíme loupat. Žampiony nakrájíme na libovolně velké kousky. Cibuli osmažíme (zvolíme větší pánev, například WOK) na oleji (z hroznových jadýrek, pokud chceme opravdu košer jídlo, jinak stačí olej řepkový), záhy přidáme dýni a krátce smažíme (cca 5 minut). Můžeme přihodit hrst dýňových semínek. Na druhé pánvičce na trošce oleje rychle osmahneme žampiony a cuketu a přidáme trochu sójové omáčky. Žampiony a cuketu vložíme do pánve s dýní, přidáme koření (kdo má co rád, totéž platí o zelenině − žádná dogmata) a 2 lžičky bujónu Würzl. Mírně podlijeme vodou a dusíme cca 10−15 minut. Na závěr do zeleninové směsi přidáme quinou a čerstvé zeleninové natě dle libosti. Do hotového pokrmu můžeme ještě vmíchat 1 lžíci lněného oleje, jenž dobře promazává nejen střeva.
Quinoa na salát
Ingredience: 100 g quinoy, 100 g rajčat, 1 avokádo, 1 menší červená cibulka, hladkolistá petrželka, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř na dochucení.
Postup: Quinou propláchneme vodou, abychom ji zbavili hořkosti, a poté ji uvaříme dle návodu na sáčku. Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibulku najemno a pokrájíme rajčata a petrželku. Avokádo omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu pokrájíme na kostičky. Nakrájené avokádo pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědlo. Nyní smícháme veškeré připravené ingredience, vše zalijeme olejem a dle chuti osolíme a opepříme. Tento salát můžeme využít jako přílohu nebo samostatně jako lehký oběd či večeři.
Quinoa s kuřecím masem
Ingredience: 300 g quinoy, 500 g kuřecích prsíček, 2 barevné papriky nebo 2 cukety, 1 avokádo, 2 rajčata, 3 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce lněné
Požadované množství lněného semínka rozmixujte těsně před konzumací, i když některé zdroje tvrdí, že lze „lněnou mouku“ připravit do zásoby a nechat v uzavřené nádobě v lednici.
Nikdy nepoužívejte celé lněné semínko, takto nemá léčebnéúčinky!
Lněná semínka sypte do kefíru bezprostředně před konzumací, aby nedošlo k nabobtnání.
Očistnou kúru je vhodné doplnit konzumací pitné vody – cca 8 sklenic vody.
Bílá vrba obsahuje salicyláty, tedy látky mající podobné účinky, jako má acylpyrin. Jedinou kontraindikací kůry vrby bílé může být vaše přecitlivělost na salicyláty včetně acylpyrinu. Pokud tyto léčivé látky dobře snášíte, povařte asi deset minut v hrnku vody tři gramy sušené vrbové kůry a odvar pijte třikrát denně.
Bohaté lněné semínko
Lněné semínko a lněný olej jsou opravdovým elixírem života. Je tomu tak díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin. Potřebné kyseliny pomohou organismu snížit hladinu prostaglandinů, což jsou látky na bázi hormonů, které mají svůj podíl na vzniku zánětů a stahování cév. Pomleté lněné semínko užívejte denně, postačí jedna nebo dvě čajové lžičky. Pokud raději sáhnete po oleji z lněných semínek, nezapomeňte jej skladovat v chladu a temnu, abyste o cenné látky nepřišli. Olej i semínka můžete běžně přidávat do salátových zálivek, semínka do salátů i do jogurtu.
Devětsil lékařský
Jestli vám nevadí, že si čas od času pěkně odříhnete, devětsil lékařský může být vaším pomocníkem v boji proti migréně. Užívejte tedy extrakt z kořene devětsilu lékařského, obsahuje spoustu protizánětlivých a protikřečových sloučenin. Jak už bylo řečeno, jediným negativním účinkem devětsilu je říhání.
Každé ráno kopretina řimbaba
Tahle bylinka umí snižovat intenzitu i četnost migrén. Účinky nemůžete očekávat hned druhý den, jde spíše o dlouhodobou terapii. Každé ráno si dejte výtažek z kopretiny řimbaby a pomalu očekávejte pozitivní účinky. V ten správný čas můžete používat i čerstvé lístky této byliny. Jak je použít? Úplně jednoduše, klidně si je dejte na chleba s máslem.
Když nejsou bylinky po ruce
Samozřejmě ne každý má doma nachystanou kůru z vrby bílé, ale rozmarýnový čaj doma možná máte. Ten alespoň zabrání zhoršení bolesti. Stačí jednu lžičku rozmarýnu zalít šálkem vroucí vody, nechat deset minut vyluhovat a vypít. S bolestí zatočí i černý silný čaj s nadrcenými hřebíčky. Čaj pomůže díky kofeinu a hřebíček má protizánětlivé účinky. K čaji zakousněte pár mandlí, ty také zmírňují bolest.
Výskyt náhlých bolestí
Proti náhlým bolestem hlavy pomáhá tato čajová směs: vezmeme po dvou polévkových lžících květu heřmánku a lípy, po jedné polévkové lžíci natě meduňky, máty, třezalky a komonice. To vše dáme do jednoho litru vody, povaříme jednu minutu a necháme louhovat po dobu třiceti minut. Takto připravený čaj si dáme do termosky a v případě dostavujících se bolestí hlavy vypijeme tři až čtyři doušky. Čaj můžeme pít i preventivně po dobu několika týdnů.
Voňavý obklad
Při jakémkoliv druhu bolesti hlavy můžete vyzkoušet následující léčebný obklad. Připravíme si bylinnou směs ze stejných dílů natě l