Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHLADNY NOS

OBSAH

Jak léčit spálený jazyk u dětí

Pokud dojde ke spálení jazyka u dětí, nepodávejte dítěti nic kyselého ani slaného (rajčata, citrusové ovoce). Pokud chcete dát dítěti pomerančovou šťávu, nařeďte ji vodou. Potraviny a tekutiny by měly být vlažné, alespoň do té doby, než se citlivost jazyka zklidní. Jako okamžitou pomoc můžete podat studenou tekutinu, a pokud to váš potomek vydrží, můžete mu potřít jazyk olejem s E vitamínem. Také dítěti můžete podat lžičku medu. U menších dětí pomáhá chladný odvar z heřmánku.

Zdroj: Spálený jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

Poradíte mi někdo něco na oteklé oči po včerejším tahu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Patriku, na oteklé oči je nejlepší pytlík s použitým černým čajem, který se přiloží na zavřené oko. Když se vaří čaj z porcovaného černého čaje, tak po vyluhování se pytlíček s čajem jemně vymačká, aby zůstal dále vlhký a chladný se pak přiloží na zavřené oko a nechá se v leže působit asi 10 - 20 minut. Tím otoky na oku splasknou. Někdy je snížení otoku oka tak markantní, že na krátko vzniknou i vrásky kolem očí, tím jak je zredukována podkožní výstelka se kůže na několik minut jakoby zkrabatí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Čaj na unavené oči

Zapomeňte na chladné plátky okurky a raději zvolte vychladlé použité čajové sáčky pro uklidnění svých očí. Použitý sáček z horkého čaje se vymačká a nechá vychladnout. Pokud jsou vaše oči unavené z práce na počítači, ze slunce nebo z nedostatku spánku, tak je čajový obklad ten nejlepší způsob jek je nechat odpočinout a osvěžit je. Lehněte si na pohovku nebo postel, na každé oko přiložte jeden chladný sáček od čaje (oči musí být zavřené) a relaxujete 10 až 15 minut. Díky tomuto relaxu budou vaše oči vypadat svěží a budete se cítit lépe.
 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem GEKONČÍK TURECKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Máme mládě gekona tureckého. Utekl nám z terária, ale za týden se vrátil - odchytli jsme ho u terária. Nevím však jestli jsme ho nějak nezmáčkli. Je pomalý, pohybuje se zpomaleně. V teráriu má červíky, gelové vitamíny, hmyz, ale zdá se mi, že to nejí. Je chladný.Měla jsem ho v ruce a hýbne hlavou, nohou, olízne se, ale nic víc. Zdá se mi, že je to den ode dne horší. Velikostně s ocáskem může být dlouhý jako malíček. Dle mého je velmi hubený. Mám mu svítit i v noci? Možná zimuje, nevím, zda může i teď v červenci. Přes den má v teráriu asi 24C, v noci zhasínáme a teplota dost klesá. Nechci, aby mi umřel, prosím, poraďte mi, co by mohlo být příčinou a co dělat, jaký máte názor. Děkuji moooooc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Všechny druhy gekonů, bez ohledu na druh, potřebují doplňkové topení ve svých výbězích. Teplo může být zajištěno tepelnou žárovkou nad teráriem nebo topnou rohoží pod polovinou terária. Topné kameny se nedoporučují, protože se mohou velmi zahřát a plazi se z nich často nepohnou, než se spálí.
Terária gekonů by měly mít k dispozici celou teplotní škálu s teplou a studenou zónou. Ideální teplotní rozsah pro gekona tureckého je v teplé zóně 32°C a v chladné zóně 21°C po celý den.
Teploty v teráriu musí být denně sledovány pomocí teplotních pistolí „namířit a vystřelit“, které jsou k dispozici ve většině obchodů se zvířaty, nebo pomocí tradičních teploměrů, které se nalepí na vnitřní stěny terária.
Také vlhkost musí být sledována pomocí měřidel zvaných vlhkoměry. V ideálním případě by měla být vlhkost udržována mezi 50-70 procenty, aby bylo zajištěno, že ještěrky jsou hydratované a správně svlékají kůži. Každodenní mlžení terária pomáhá udržovat přiměřenou vlhkost.
Většina druhů gekonů jsou ve volné přírodě noční tvorové, aktivní v noci, takže nejsou vystaveni velkému množství slunečního záření. V důsledku toho se někteří chovatelé plazů a veterináři domnívají, že gekoni nevyžadují UV světlo. Poskytování UV záření gekonům je však kontroverzní a někteří veterináři se domnívají, že se gekonům daří lépe a je méně pravděpodobné, že se u nich vyvinou běžná kosterní onemocnění, jako je metabolické onemocnění kostí, když jsou vystaveni denně na několik hodin UV záření z celospektrální UV žárovky, zejména pokud jsou umístěny zcela uvnitř.
Zatímco gekoni ve volné přírodě mohou žít na písku nebo půdě, tyto substráty se obecně nedoporučují ve výběhu gekonů, protože zvíře je může neúmyslně pozřít a vyvinout gastrointestinální impakce nebo obstrukce. Lepší je papírová podestýlka, jako jsou pelety z recyklovaného papíru, které se obvykle používají pro morčata a králíky, nebo drcený novinový papír, protože jsou při konzumaci stravitelné.
Pro přirozenější vzhled lze jako podestýlku použít kusy koberce pro plazy, prodávané v obchodech se zvířaty. Koberec pro plazy se však musí často měnit, protože se rychle zašpiní jídlem a výkaly.
Rovněž velikost terária je pro gekona důležitá. Terárium by mělo mít objem 38 až 70 litrů. Větší terária se nedoporučují z důvodu ztížené možnosti udržet správnou teplotu a vlhkost.

Zdroj: diskuze Gekončík turecký

Léčba horečky

Horečku snižujeme podáváním přípravků obsahujících například paracetamol nebo ibuprofen, případně aplikujeme chladný zábal nebo sprchujeme v chladné vodě (pozor na sekundární podchlazení u dětí!). Pouze pokud horečka není zvládnutelná uvedenými prostředky, obracíme se na lékaře.

Zdroj: Rady jak na horečku

Tvarohový krém s pudinkem

Ingredience: 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 2 lžičky smetany Fix, 40 g cukru krupice, 250 g plnotučného tvarohu, rumová tresť, 500 ml mléka

Postup: Z půllitru mléka, několika lžic cukru a vanilkového pudingového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme zcela vychladnout. Do mísy dáme cukr, tvaroh, přidáme již chladný pudink, 2 lžičky smetany Fix a ručním šlehačem chvíli šleháme. Dle chuti můžeme přidat trochu rumové tresti. Tvarohový dortový krém rozetřeme na vychladlý piškot.

Zdroj: Tvarohový krém do dortu

Základní pravidla pro výběr barvy čoček 

  • Pokud máte teplé tóny pleti (žluté či zlatavé), blonďaté nebo hnědé vlasy, tak pro Vás jsou ideální kontaktní čočky v odstínech hnědé, medové, ořechové a zelené.
  • Jestli naopak máte chladný odstín pleti a barva vlasů je laděna do červena nebo do modro-černa nebo je tmavá, tak i takový typ čoček byste si měli vybrat. Chladné barvy kontaktních čoček, jako je ledově modrá, fialová nebo švestková, mohou být v této kompozici velmi přitažlivé.
     

Zdroj: Jakou barvu kontaktních čoček zvolit

Fíkus benjamín a opadávání listů

Pokud fíkus benjamín ztrácí listy, příčiny mohou být různé. Nejpravděpodobnější příčinou bývá přelití, dále nízká zimní teplota, přehnojení a chladný průvan. Další možností opadu listů u fíkusu benjamín je nedostatek světla nebo náhlá změna prostředí. Nedostatkem podvýživy také dochází k opadu listů, proto v létě a na jaře používejte organické hnojivo (kravský hnůj a podobně). V zimě nehnojte fíkus vůbec. Pokud listy u fíkusu benjamín zasychávají a svinují se, je příčinou tohoto stavu silné sluneční záření, nízká vzdušná vlhkost nebo přesychání substrátu, s tímto problémem se můžete setkat především u převislých fíkusů.

Zdroj: Fíkus

Babské rady na suchý kašel

Na většinu onemocnění způsobujících suchý kašel postačí domácí léčba. Dodržujte klidový režim a často a krátce v pokoji větrejte, chladný a vlhký vzduch má příznivý vliv na sliznici, naopak teplý a suchý ji dráždí. Při otevření okna dejte ale pozor na průvan, ten má naopak tendenci onemocnění zhoršovat.

Vzduch zvlhčujte zvlhčovačem nebo po pokoji rozvěšenými mokrými prostěradly. Inhalace vodní páry s vonnými olejíčky vám může pomoci urychlit léčbu, vhodné jsou například levandulové a eukalyptové oleje.

Doporučuje se i podložení hlavy. Nezapomínejte na dostatek tekutin, ideálně teplých bylinkových čajů. Pomáhá bylinkový nálev z islandského lišejníku a levandule, louhujte jej 10 minut a pijte dvakrát denně. Mezi účinné bylinky patří také heřmánek, šalvěj nebo lipový květ, všechny tyto rostliny jsou vhodné v podobě čaje.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Choroby

U dracén se můžete setkat s těmito problémy:

  • hnědé špičky a žluté okraje listů dracény – nejčastější příčinou je suchý vzduch, chladný průvan nebo suchý substrát;
  • vybělené suché skvrny na listech – důvodem je příliš mnoho slunce; rostlinu zachráníte, pokud ji přemístíte na světlé místo, kde bude chráněna před přímými slunečními paprsky;
  • žloutnutí spodních listů – pokud toto žloutnutí postupuje pomalu, jde o přirozený proces stárnutí listů, listy totiž mají omezenou životnost pouze na 2 roky, poté odumírají;
  • listy mají hnědé okraje a jsou zkroucené – příčinou je téměř vždy příliš nízká teplota; dracény jsou na teplotu okolí dosti choulostivé;
  • hnědé skvrny na listech – na vině bývá nedostatek vody;
  • uhynutí dracény – příčinou může být příliš mnoho vody během zimního období nebo také pěstování rostliny při nízké teplotě.

Zdroj: Dracéna

Anturie hnědnutí listů

Anturie jsou rostliny náročné na vodu, a to zvláště v letním období, kdy může dojít k hnědnutí listů. Nezapomínejte tedy na vydatnou zálivku, zejména když se oteplí. Další možnou příčinou hnědnutí listů může být, že je rostlina vyčerpaná a potřebovala by změnu. Můžete ji zkusit pěstovat v hydroponii, anturie jsou pro tento způsob pěstování vhodné rostliny. Mají rády pokojovou teplotu a přímo nesnášejí přímé slunce, takže letnění u nich není vhodné. Nesnášejí ani průvan anebo příliš chladný vzduch. Vzduch jim vyhovuje vlhčí, takže do misky pod květináč můžete nasypat keramzit, nalít na něj vodu a na to teprve postavit květináč, tím se vzduch v okolí rostliny provlhčí. Lze je i pravidelně rosit a nezapomínejte otírat prach z listů. Dále zkontrolujte kořenový systém rostliny, zda není příliš odkrytý, rostlina by tak byla vystavena nežádoucímu proudění studeného vzduchu. Všechny tyto záležitosti mohou ovlivňovat také kvetení.

Zdroj: Anturie

Mobilní klimatizace do bytu

Mobilní klimatizace je kompaktní přístroj, který odvádí horko z vnitřních prostor ven. Výhodou mobilní klimatizace je snadná manipulace s přístrojem, rychlé zapojení bez stavebních úprav a okamžitý provoz. Mobilní klimatizace se používají zejména k překlenutí nejteplejších dnů, přičemž na zbytek roku je možné je uklidit. Jsou často vyhledávány domácnostmi v panelákových bytech, kde by byla instalace stacionární jednotky náročná, nebo v historické zástavbě, kde je umístění stacionární klimatizace vyloučené. Nespornou výhodou mobilních klimatizací je možnost snadného přesunu po jednotlivých místnostech, kde zrovna potřebujeme chladit.

Jednodílná přenosná klimatizace je ekonomicky přijatelným řešením pro horké letní dny. Nasává teplo z místnosti a zároveň vyfukuje chladný vzduch do místnosti. Odpadní teplo odvádí do venkovního prostoru horkovzdušnou trubicí, zpravila o průměru cca 12 cm. Tato trubice bývá zakončena násadkou do přivřeného okna. Pro trubici můžeme také připravit průchodku zdí nebo výřez v okně. Lepší těsnění o něco zvýší efektivitu chlazení, je však třeba myslet na to, že odvodem horkého vzduchu ven vzniká v místnosti v každém případě podtlak, který si vzduch z venku či jiných místností stejně postupně nasává. Proto nelze počítat s tím, že jako u dvoudílných klimatizací rozvedeme chladný vzduch i do dalších místností. Pro jednodílnou přenosnou klimatizaci platí: 1 klimatizace = 1 chlazená místnost.

Pokud si pořídíte mobilní klimatizaci domů, jako první vás zarazí velká hlučnost, která rozhodně není příjemná ve dne, natož večer. Může za to kompresor, který je součástí přístroje, a tak ho máte přímo v místnosti.

Mnohem větší problém však pro mobilní klimatizace představuje odvod horkého vzduchu. Výrobci doporučují vysunout hadici otevřeným oknem ven. Když to uděláte, zjistíte, že otevřeným oknem přichází do místnosti více tepla, než stačí klimatizace ochladit. Systém se tak stává neúčinným.

Cena mobilních klimatizací není nijak závratná.

Zdroj: Klimatizace do bytu

Afty na jazyku u dětí

I když nejde o život ohrožující onemocnění, je třeba zabezpečit přijatelnou energeticky bohatou výživu včetně tekutin. Jinak by se mohlo stát, že bude nutné zajistit výživu nitrožilně, což by znamenalo pobyt na lůžkovém zařízení. Aby k tomu nedošlo, je nutné podávat dítěti tekutiny chladné, slazené Glukopurem, nesmí být kyselé (případně bylinkový čaj s heřmánkem, ovocné čaje jsou nevhodné), střídat je s neperlivou minerálkou (opět přidat Glukopur). Stravu podávat výhradně kašovitou, vlažnou (rozmačkaný banán, různé mléčné kaše, pudinky, bramborovou kaši, polévku ve formě bujónu – hovězí či drůbeží, maso jen rozmixované). Vše je třeba podávat po lžičkách, třeba každou hodinu jednu dvě lžičky, a hlavně dbát na dostatečnou dodávku tekutin. K ošetření postižených míst lze použít gelové přípravky obsahující znecitlivující látky, dítěti je nutné vše pečlivě vysvětlit. Mějte na paměti, že dítě nesmí a ani nemůže kousat, nesmí ani nic teplého a nic kyselého. Tříletému dítěti lze již také vysvětlit, jak si vypláchnout po jídle ústa (použijte heřmánkový chladný čaj).

Zdroj: Afty na jazyku

Sběr nejen v přírodních podmínkách

Medvědí česnek roste v listnatých nebo smíšených lesích. Vyhovuje mu půda pokrytá spadaným listím. Také potřebuje vlhkost, proto se často drží u potoků, v lužních lesích či v listnatých hájích kolem menších toků či říčních ramen. V čistě jehličnatých suchých lesích je zbytečné se po něm ohlížet.

Ze země vyráží brzy zjara, kdy na stromech ještě nejsou listy. Žene za světlem, a to opravdu „silou medvědí“. Podle nadmořské výšky a venkovních teplot lze jeho výskyt zařadit mezi březen (teplý rok a nížiny) a začátek června (chladný rok a podhůří). V květnu česnek medvědí vykvétá. V tu dobu dost často kvetou i stromy nad ním, takže když jsou listy česneku medvědího pokryty jemným popraškem, je to pouze pyl ze stromů. I květy česneku medvědího jsou aromatické a lze je sbírat a jíst. Při trhání listů česneku medvědího nesmíme být moc důrazní, ale počínat si šetrně. Zejména z vlhkého a měkkého podloží jej při prudším pohybu můžeme vytáhnout ze země i s cibulkou. Když sbíráme do košíku, je dobré jednou rukou přidržet řapík a druhou utrhnout list. Při trhání jednou rukou (v druhé držíme sběrný sáček) si dvěma prsty přidržíme řapík a tlačíme ho do země a dlaní odtrhneme list.

Tak mě napadá, není lepší si dojít pro česnek medvědí raději do lesa a nechat jeho růst na přírodě? Co myslíte? Pokud máte vlastní zkušenosti s pěstováním medvědího česneku, podělte se s nimi.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Jak na dávivý kašel u dospělých

Zpočátku probíhá jako běžné nachlazení – katarální stadium (rýma, slzení, mírný suchý dráždivý kašel se subfebriliemi), toto období trvá jeden až dva týdny, kašel se v průběhu nemoci zhoršuje a přechází v záchvatovitý kašel.

Záchvatovitý kašel se projevuje sérií po sobě jdoucích zakašlání a zajíkavým nádechem, obvykle končí vykašláním hlenu a zvracením – příznaky trvají jeden až dva měsíce i déle.

Rekonvalescentní stadium se vyznačuje snížením počtu záchvatů a zmírněním kašle, trvá několik týdnů.

Kašel se léčí antibiotiky, jako preventivní opatření je hygieniky doporučováno očkování.

Na většinu onemocnění způsobující suchý kašel stačí i domácí léčba. Mějte klidový režim a často a krátce větrejte v pokoji, chladný a vlhký vzduch má příznivý vliv na sliznici, naopak teplý a suchý ji dráždí. Při otevření okna dejte ale pozor na průvan, ten má naopak tendence onemocnění zhoršovat.

Vzduch zvlhčujte zvlhčovačem, nebo rozvěšenými mokrými prostěradly po pokoji. Inhalace vodní páry s vonnými olejíčky může pomoci urychlit léčbu, vhodné jsou levandulové a eukalyptové oleje.

Lékaři doporučují podložení hlavy, především u dětí. Udržujte dostatek tekutin, ideálně teplých bylinkových čajů. Pomáhá bylinkový nálev z islandského lišejníku a levandule, louhujte jej 10 minut a pijte dvakrát denně. Mezi účinné bylinky patří také heřmánek, šalvěj nebo lipový květ, všechny tyto rostliny jsou vhodné v podobě čaje.

Zdroj: Babské rady na dávivý kašel

Co léčí květ černého bezu?

Černý bez má v lidovém léčitelství zasloužený respekt při léčbě nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění, jako jsou chřipka, angína, bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a další. Stimuluje pocení, čímž dokáže snižovat teplotu, a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách, zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání. Pro tento účel ho můžeme používat ve formě čaje, buď samotný, nebo v kombinaci s lipovým květem, podbělem, diviznou, hluchavkou, kopřivou, jitrocelem a podobně. I sirup z květů je vhodným lékem, připravujeme z něj šťávu s citrónem, kterou podáváme nemocnému, užívat ho můžeme i po lžičkách několikrát denně, nebo ho přidáváme do čaje.

Květ černého bezu má i čisticí účinek na naše tělo. Pomáhá nás zbavovat usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí tedy neduhy, jako je revma a dna, popřípadě je výbornou prevencí těchto nemocí.

Stejně tak nám pomůže i v případě potíží s močovými cestami a ledvinami (nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky), působí močopudně a čistí od usazenin. I při nadměrném zadržování tekutin v těle a otocích je vhodné pít čaj z bezu nebo užívat sirup.

Léčivé účinky květu černého bezu ocení i ti z nás, kteří trpí problémy s krevním tlakem a cévními chorobami. Bez totiž zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak.

Chladný neslazený čaj z květů je skvělým lékem i při zažívacích potížích, jako jsou žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku. Bezový čaj nebo sirup přidaný do nápojů má i mírně projímavé účinky, může nám tedy ulehčit život, trpíme-li zácpou.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu

Tinktura

Postup: 150 g sušených plodů hlohu zalijeme 1 litrem 50% alkoholu (vodky nebo slivovice) a necháme 3 týdny v uzavřené láhvi za každodenního protřepávání louhovat. Tinktura se podává 3x denně po 20 až 30 kapkách, při preventivním užívání postačuje 2x denně po 15 kapkách – v závislosti na typu srdečního onemocnění.

Nálev

Postup: 1 čajovou lžičku sušených nadrcených plodů přelijeme 1/4 l vroucí vody a louhujeme 15 minut. Čaj pijeme chladný ráno a večer po jednom šálku. Užívá se při srdečních neurózách, bušení srdce, srdeční slabosti, nespavosti, proti vysokému krevnímu tlaku, kornatění tepen a během rekonvalescence po mrtvici.

Odvar

Postup: 2 lžíce plodů vaříme v 1/2 l vody 10 minut. Odvar pijeme vlažný, 2 šálky denně. Užívá se i proti ledvinovým kamenům.

Recept na marmeládu

Ingredience: 1 kg čerstvých plodů hlohu, 1/2 kg cukru nebo medu (případně 1/2 kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek), šťáva a kůra z 1 ½ citronu, sůl, pepř

Postup: Plody hlohu omyjeme, obereme stopky, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme cca 20 minut do změknutí plodů. Vařené plody i s vodou rozmixujeme v mixéru nebo ponorným mixérem přímo v hrnci a dužinu propasírujeme přes jemné sítko. Propasírovanou dužinu vrátíme zpět do hrnce, přidáme citronovou šťávu a kůru, cukr nebo med a podle chuti špetku soli a pepře. Svaříme na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířek a nechte zchladnout, pokud marmeláda neteče, je hotová). Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek nebo místo cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo. Hotovou marmeládu nalijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Marmeláda z hlohu je lehce nahořklá, proto se do ní přidává citron, špetka soli a pepře. Sůl vytáhne chuť a pepř zůstává jako jemný závěrečný tón na jazyku. Marmeláda má nádhernou rubínovou barvu.

Pálenka z hlohu

Postup: Plody hlohu se nasypou do vodky nebo žitné, přidá se cca 100 g cukru, nechá se 4 až 6 měsíců stát a potom se užívá jako lék.

Zdroj: Hloh

Co znamená dávivý kašel bez teploty

Kašel je především reflex k očistě dýchacích cest od vnějších látek. Suchým kašlem můžete trpět po vdechnutí kouře, prachu nebo kousku jídla. Současně je ale kašel součástí většiny respiračních chorob. Nástup suchého kašle je jedním z prvních příznaků onemocnění dýchacích cest. Bývá projevem astmatu, alergií a zánětů dýchacích cest. Nejčastěji se objevuje při infekci hrtanu, tedy laryngitidě. Při té totiž vzniká zánět horních cest dýchacích, kdy se nadměrně prokrvuje sliznice, která dráždí k suchému kašli. Dráždivý kašel na rozdíl od kašle vlhkého nevytváří hleny a nemocný nic nevykašlává, přesto do vlhkého kašle většinou přechází.

Když se kašel zdá být hluboký, bývá způsoben zánětem průdušnice, v takovém případě se podávají antihistaminika. Když zánět přejde až na průdušky a plíce, jedná se o akutní infekci dýchacích cest. Tou je například bronchitida, která je nejčastějším onemocněním dýchací soustavy.

Když kašel přetrvává, nemocný mnohdy vyhledá lékaře a žádá o antibiotika. Ta ale většinou nepomohou, protože se využívají k léčbě bakteriálních onemocnění a kašel bývá způsoben viry. Naopak, při jejich podání může dojít k mutaci nemoci a vy snižujete efektivitu antibiotik ve vašem těle.

Především na noc tlumte kašel léky. Pomoci mohou různé sirupy na suchý kašel, dětem podávejte pouze sirupy bez kodeinu. Stejně jako u většiny nemocí je doporučeno dodržovat pitný režim a mít dostatek tekutin.

Na většinu onemocnění způsobujících suchý kašel postačí domácí léčba. Mějte klidový režim a často a krátce větrejte v pokoji – chladný a vlhký vzduch má příznivý vliv na sliznici, naopak teplý a suchý ji dráždí. Při otevření okna dejte ale pozor na průvan, ten má naopak tendenci onemocnění zhoršovat.

Vzduch zvlhčujte zvlhčovačem nebo mokrými prostěradly rozvěšenými po pokoji. Inhalace vodní páry s vonnými olejíčky může pomoci urychlit léčbu, vhodné jsou levandulové a eukalyptové oleje.

Doporučuje se podložení hlavy, především u dětí. Udržujte dostatek tekutin, ideálně teplých bylinkových čajů.

Zdroj: Dávivý kašel babské rady


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP