Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CHOD


CHOD je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Cholesterol pomáhá tělu vytvářet nové buňky, izolovat nervy a produkovat hormony. Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Jeho příliš vysoká koncentrace v krvi však znamená pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce. Cholesterol je pro organismus nepostradatelný, ale na druhou stranu ho nesmíme mít v krvi nadbytek. Za zvýšené hodnoty cholesterolu považujeme koncentraci vyšší než 5 mmol/l krve. Zvýšená hladina cholesterolu a jiných tuků většinou nebolí ani se jinak neprojevuje, dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Cholesterol sám o sobě není příčinou zanesených cév a infarktu, vinen je nesprávný způsob našeho stravování. Víte, jak snížit hladinu tuků ve svém těle? Důležitá je především úprava jídelníčku a zařazení pravidelné fyzické aktivity. Pomáhá i česnek a vhodné doplňky stravy.


Snížení hladiny cholesterolu

Cholesterol pomáhá tělu vytvářet nové buňky, izolovat nervy a produkovat hormony. Za normálních okolností játra produkují cholesterol pro správný chod životních funkcí v těle. Cholesterol lze získat i jinými způsoby, zejména konzumací potravin, jako je mléko, vejce či maso. Vysoký příjem tuků, nasycených tuků a jednoduchý cukrů může zvýšit hladinu cholesterolu. Příliš vysoké množství cholesterolu v těle je pak hlavním rizikovým faktorem pro vznik srdečních chorob.

Zdroj: článek Cholesterol

Příběh

Ve svém příspěvku ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zázvorková.

Myslím, že by jste neměla zlehčovat zdravotní potíže lidí, o kterých vůbec nic nevíte.



Dobrým zdrojem je stránka https://www.biotronik.com Tam pokračujte pacienti / příručky pro pacienty / česky. Je tam velice jednoduše popsaný chod kardiostimulátoru.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Posledník.

Paní Zázvorková. Děkuji vám za pomoc. Ty stránky jsou skutečně výborně zpracované. A co možnost domácího monitorování? Všiml jsem si, že stránky jsou pro hodně dalších zemí a tak by mne zajímalo, zda a za jakých podmínek je možné mít podobnou službu též v naší republice.

Zdroj: příběh Re: život kardiaka

Schůdková metoda

Znamená delší proces odbourávání podkožního tuku. Účinky schůdkové metody se projeví na zlepšení života a zdraví. Schůdková metoda je složena ze 3 fází:

  1. fáze: 28denní detoxikace
  2. fáze: Semafor
  3. fáze: Udržování hmotnosti 5 : 2

Fáze 1

Fáze 1: začíná se 28denní detoxikací podle přesně stanoveného jídelníčku. Při 28denní detoxikaci se tělo zbaví překyselení a škodlivin. Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Tělo je zdravější po kompletní očistě, oddálí se riziko cukrovky, zmenší se riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po detoxikaci tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře. 28denní detoxikaci můžete zopakovat i dvakrát po sobě. Poté byste získanou změnu měli udržet tříměsíčním semaforovým stravováním.

Zde je odkaz na článek, který se tímto zaobírá více: 28 denní detoxikační dieta.

Fáze 2 

Fáze 2: 3 měsíce se stravujete podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinné a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a je neutrální, není možné je kombinovat s bílkovinným jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize je označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinným jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte sladkost po kompletním obědě, jak je zažitým zvykem. Po této konzumaci následuje stav ospalosti, překyseleného žaludku a následného hladu po něčem sladkém.

Tyto dvě fáze se opakují, dokud nedojde k požadované hmotnosti.

Fáze 3 

Fáze 3: Udržení požadované váhy v poměru 5 : 2. Pět dní v týdnu se stravujete podle semaforu a dva dny v týdnu si můžete dát to, na co máte chuť. V dalších pěti dnech tělo toxiny přijaté v těchto dvou dnech odbourá. Tento systém stravování nevytváří tlak na vaši psychiku.

Zdroj: článek Dietní plán podle Mačingové

Zuby a orgány

Každý zub představuje nějaký orgán nebo část lidského těla. Nesprávná funkce zubu nebo jeho zánět dokážou podle některých teorií vyvolat onemocnění v té určité části. Pokud vás dlouhodobě trápí bolesti žaludku, například vlivem stresu, může se to projevit i na stoličkách neboli žaludečních zubech. Opakují se u vás záněty dutin a vedlejších cest dýchacích? Nechte si u zubaře zkontrolovat třenové zuby. V případě, že vás opakovaně trápí bolesti uší, nechte si zkontrolovat zuby moudrosti. Ty bývají jako první napadeny záněty, které dokážou vyléčit antibiotika. Trpíte na záněty močového měchýře nebo ledvin? Na ně mají vliv především horní řezáky. S největší pravděpodobností na nich máte nevhodně umístěnou plombu. Zuby mají vliv i na sex a hormonální rovnováhu. Není novinkou, že lidé s pěkným úsměvem a dobrým chrupem jsou atraktivnější a na první pohled upoutají. Pokud jsou přední zuby rozbité, značí to neplodnost, impotenci nebo hormonální výkyvy. Poslední špičáky pak ovlivňují chod jater a žlučových cest.

Zdroj: článek Zuby

Bruska na nehty DR 278

Bruska na nehty DR 278 je ideální nástroj pro broušení nehtů při nehtové modeláži. Rotaci brusky lze upravit dopředu/dozadu podle toho, zda je nehtový stylista levák či pravák, rychlost otáček lze regulovat od nejnižších poloh 0 do 30 000 otáček. Tato bruska má velmi tichý chod.

Technické parametry brusky DR 278: napětí 220 V/50–60 Hz; výkon 35 W; průměr frézek 2,35 mm (3/32´); počet otáček 0–30 000 otáček za minutu.

Sada DR 278 obsahuje: ovládací panel, hlavu brusky, nožní pedál, stojánek a set frézek, nosič brusných válečků a brusné válečky (mix zrnitostí).

Zdroj: článek Bruska na nehty

Celostní medicína Zlín

MUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán zastávají filozofii: Člověk je složitý systém, jeho zdraví závisí na kvalitě orgánů, jejich vzájemných vazeb, stavu imunitního systému, dispozicích. To vše je ovlivněno stravou, pohybem, mezilidskými vztahy, zevním prostředím. Výsledkem je pak zdraví nebo nemoc. Celostní medicína hledá soubor příčin nemocí a snaží se je odstranit, nastavit přirozený chod organismu.

MUDr. Vladimíra Strnadelová absolvovala fakultu všeobecného lékařství v Olomouci, je atestovanou neuroložkou. Zabývá se tradiční čínskou medicínou, akupunkturou, homeopatií či dietologií. Studovala a účastnila se stáží u nás i ve světě (Srí Lanka, Thajsko, Holandsko, Švýcarsko). Má více než dvacetiletou praxi v přírodní medicíně.

Jan Zerzán se před více než 30 lety vyléčil z onkologického onemocnění pomocí stravy. Od té doby studuje nejrůznější dietologické směry u nás i v zahraničí. Mnoho let vede dietologickou poradnu pro lidi s nejrůznějšími chronickými nemocemi. Provádí testování individuálních potravinových zátěží.

Oba dva jsou autoři mnoha článků v nejrůznějších časopisech i odborné literatuře, vystupovali v mnoha televizních i rozhlasových pořadech. Jsou autoři několika knih. Pravidelně přednáší po celé republice a pořádají kurzy a tábory zaměřené na zdravou stravu a životní styl.

Více informací o Celostní medicíně Zlín naleznete zde.

Zdroj: článek Celostní medicína

Reflexní terapie nohou

Cílem reflexní terapie je obnovení toku životní energie v těle člověka. Podporuje odstranění škodlivých látek a příliv obranných, zmenšuje bolesti a harmonizuje činnost orgánů. Odstraňováním bloků reflexních drah ovlivňuje chod celého organismu. Během sezení se aktivují přirozené uzdravující děje, roste životní síla a rozpouštějí se i psychologické bloky.

Zdroj: článek Reflexní terapie

Kde se dá javorový sirup koupit

Pokud neustále spěcháte, stále jste ve shonu, těžko si uděláte čas na tak složitou proceduru, jako je výroba javorového sirupu, je nejjednodušším způsobem si ho prostě koupit. Javorový sirup můžete zakoupit například zde: Javorový sirup cena.

Javorový sirup má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje i vitamín skupiny B, železo, vápník a jiné stopové prvky důležité pro správný chod organismu. Také je vhodný jako prevence rakoviny. Zkrátka, používáním javorového sirupu rozhodně neprohloupíte.

Zdroj: článek Javorový sirup

Inhalátor Artsana ProJet

Ultrazvukový inhalátor Artsana ProJet se vyznačuje jednoduchou obsluhou, ovládáním i čištěním. Jeho charakteristikou je také tichý chod a možnost regulace množství a vlhkosti mlžiny. Je vhodný pro domácí používání, používá se pro léčbu astmatu, chronické bronchitidy a respiračních onemocnění. Snadno se obsluhuje, ovládá a čistí. Výhodou tohoto inhalátoru je, že se jedná o stolní ultrazvukový inhalátor, je tichý, vhodný i pro děti a je plně hrazen pojišťovnami. Nevýhodou je vyšší finanční částka.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor Artsana ProJet.

Zde naleznete cenu inhalátoru Artsana ProJet.

Zdroj: článek Inhalátor

Ultrazvukový inhalátor

Ultrazvukový inhalátor je nejmodernější technologií proudění vzduchu. Tento inhalátor zajišťuje tichý chod a mlžinu s vysokým počtem malých částic. Ultrazvukovým vlněním dojde k rozbití léčiva na mikroskopické částice. Inhalátor je vhodný pro všechna léčiva řídké konzistence, hustší medikamenty potřebují naředění.

Zdroj: článek Inhalátor

Účinky

Delifiber shake s obsahem lněného semínka, kakaa, karobu a stevie podporuje trávení a kontroluje naši hmotnost. Produkt neobsahuje žádné konzervanty, sladidla či umělé látky. Neobsahuje lepek a je vhodný pro pravidelné užívání. Použité suroviny jsou vyráběny jako BIO potraviny. Delifiber shake neslouží jako náhrada pestré stravy. Není určen po děti do 3 let, těhotné a kojící ženy.

Len, respektive jeho semínka byla už od pradávna našimi babičkami využívána pro své blahodárné účinky při problémech se zácpou, při zánětech žaludku a střev a při vředech. Vhodná jsou také pro jedince s vysokým cholesterolem nebo pro ty, kdo mají potíže s játry.

Karob, známý také jako svatojánský chléb, je plodem rohovníku obecného, který nám v podobě karobu přináší jedinečnou superpotravinu. Dříve běžná součást jídelníčku se bohužel v dnešní době příliš neobjevuje, přestože umí například kontrolovat hmotnost a pomáhá rychleji získat pocit sytosti, což je v dnešní době mnoha lákadel a dostupného jídla potřeba. Karob přidaný do nápoje umožní tělu získat rychle pocit zasycení, takže je vhodný v době, kdy nemáte čas na plnohodnotné jídlo anebo se snažíte regulovat svou hmotnost.

Kakao známe především z čokolád, které nám mnoho odborníků zdravé stravy nedoporučí. Přesto kakao díky své komplexnosti patří mezi superpotraviny. Obsahuje široké spektrum minerálů, vitaminů a antioxidantů, které naše tělo potřebuje pro správný chod organismu. Navíc má stimulující účinky a je důležitým zdrojem hořčíku, jehož nedostatek může způsobit problémy se srdcem.

Stévie je dokonalou náhražkou cukru ve 100% přírodní podobě. Tato rostlina je ideální pro osoby trpící hypertenzí a cukrovkou, které nemohou běžný cukr používat. Zapomeňte na umělá sladidla, jde to čistě přírodní cestou!

Zdroj: článek Delifiber fruits

Šišky s mákem

Ingredience: 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček mletého máku, moučkový cukr, máslo.

Těsto: 1 vejce, 150 g hrubé krupice, 100−150 g hrubé mouky, 800 g brambor vařených ve slupce, 50 g škrobové moučky, 1/2 lžičky soli.

Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce. Brambory necháme vychladnout, potom je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme je, přidáme škrobovou moučku a mouku s krupicí. Nakonec doprostřed všech ingrediencí uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Rukama vypracujeme vláčné a pevné těsto, jež se téměř nelepí. Těsto rozdělíme na stejné dílky a vyválíme z nich šišky. Ty vložíme do vroucí mírně osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut. Uvařené šišky vyndáme děrovanou naběračkou a necháme okapat (třeba na sítu). Šišky dáme na talíř a posypeme je mletým mákem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Podle chuti můžeme na teplé bramborové šišky položit plátky másla a ještě je pocukrovat. Bramborové šišky s mákem podáváme ihned po jejich přípravě jako hlavní chod.

Zdroj: článek Mák

Léčba

Léčba Kaposiho sarkomu je v současné době mnohem efektivnější, než tomu bylo před několika desetiletími, jelikož výzkum stále pokračuje a dnes již lépe známe příčiny vzniku tohoto onemocnění. Existuje několik možností léčby a je na ošetřujícím lékaři, aby zvážil, která bude pro konkrétního pacienta nejprospěšnější. Je nutné brát v úvahu především stav pacientova imunitního systému, vzhled, velikost a rozsah lézí a další jiná současně probíhající onemocnění. Nejdůležitější pro léčbu je zajistit lepší chod imunitního systému, to znamená, že se u pacientů s AIDS musí současně podávat léky proti HIV, jde o takzvanou vysoce aktivní antiretrovirovou terapii (HIV je retrovirus). Aby se předcházelo vytvoření nových a nových lézí, je vhodné nasadit léky ze skupiny antivirotik, jako je například ganciklovir; ty ale nenapomáhají hojení již existujících lézí, „pouze“ brání vytvoření nových. Jelikož se pacientův stav zhoršuje s nastupující bakteriální infekcí, je třeba na ni dávat pozor a dostatečně proti ní pacienta – třeba i farmakologicky – chránit.

Místní, lokální léčba se nedá použít v každém případě, je účinná pouze na určité typy lézí. Tato terapie se využívá především k vylepšení vzhledu pacienta a aplikuje se většinou hlavně na velice dobře viditelná poškození, například v oblasti obličeje. Tato terapie nebrání vniku nových defektů. K lokální terapii se používají hlavně retinoidy, deriváty vitamínů A, které se nanášejí přímo na léze několikrát denně. Dále se může použít kryoterapie, kdy se defekty mrazí tekutým dusíkem s poměrně velkou úspěšností.

Další možností místního léčení je vstříknutí velmi malého množství léku přímo do lézí, čímž je zaručena velmi nízká spotřeba a to, že se do organismu dostane celkově jen minimum látky. Pacienti také mohou být ozařováni. Záření o velmi vysoké energii se používá k zabití nádorových buněk, používá se místně hlavně na defekty v obličeji, přičemž redukuje bolest a otoky. Radiace se používá i na léze v ústní dutině či krku. Ozařování má samozřejmě řadu nepříznivých vedlejších účinků, jako je nevolnost, zvracení, změny na kůži, únava, může dojít k chudokrevnosti (anémii) a snížení počtu bílých krvinek, což ohrožuje pacienta v případě infekce. V ústech po ozáření může dojít k bolestivosti a vzniku bolestivých vředů. Malé a nečetné defekty se mohou chirurgicky odstranit, vyříznout.

Při léčbě se rovněž využívá chemoterapie podávaná systémově, která se dostává do krevního oběhu a hodí se především pro pokročilá stadia sarkomu. Většinou je tato léčba úspěšná, všechny příznaky však často zcela nezmizí. Chemoterapie zabíjí jak nádorové, tak i zdravé buňky, proto je

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Léze na kůži při HIV

Profesionální strojek na vlasy

Na trhu je množství velmi kvalitních profesionálních stříhacích a konturovacích strojků i s příslušenstvím. Mezi nejlepší výrobce profi zastřihovačů vlasů patří firmy Moser, Wahl, Oster, Remington, Valera a Babyliss.

Moser 1591 Chro Mini Profi konturovací střihací strojek – kontura je nový profesionální střihací a dokončovací strojek na kontury a designérské práce. Výška střihu je 0,5 mm. Střihací hlavice systému Star Blade má šíři 30 mm. Akumulátorový provoz vydrží až 100 minut a má velmi tichý chod. Hmotnost tohoto výrobku je 130 g. Součástí profi příslušenství tohoto zastřihovače vlasů je stojánek pro nabíjení, variabilní přídavný hřeben 3–6 mm, záruka je 2 roky. Zastřihovač vlasů Moser 1591 Chro Mini Profi konturovací střihací strojek – kontura je vyroben v Německu.

Zde můžete vidět cenu Moser 1591 Chro Mini Profi konturovací střihací strojek – kontura.

Zdroj: článek Strojek na vlasy

Recepty pro zdravé oči

Zeleninové rolky

Ingredience: mrkev, cuketa, pórek, avokádo, lístky salátu, nakládaný zázvor, žampiony, shoyu, rýžový papír

Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládaný zázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi.

Mrkvové rizoto

Ingredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej

Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod.

Zeleninové brambory

Ingredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana

Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu.

Zdroj: článek Dieta na zdravé oči

Zelenina

Nejjednodušší rozdělení zeleniny podle obsahu vitaminu K je na zeleninu listovou, která obsahuje většinou vysoké množství vitaminu K, a na zeleninu kořenovou, která obsahuje nízké množství vitaminu K. Důležité je uvědomit si skutečnost, že obsah vitaminu K v listové zelenině zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit a prakticky ani zjistit (to znamená například podle zralosti dané zeleniny, podle toho, zda se jedná o povrchový či vnitřní list, například u zelí, kapusty či hlávkového salátu, podle způsobu skladování po sklizni a podobně). Také způsoby, jimiž se listová zelenina většinou upravuje, fixují množství vitaminu K, případně ho ještě zvětšují, například kvasný proces (užívaný u kysané zeleniny) zvyšuje množství vitaminu K v dané potravině.

Listová zelenina obecně není vhodná a patří do kategorie potravin rizikových. Pokud je to možné, je vhodné nahradit ji ovocem nebo kořenovou zeleninou.

Kysaná listová zelenina obsahuje vysoké množství vitaminu K, typickým produktem je kysané zelí. Problémem je, že kolísání hladiny vitaminu K v tomto produktu a jeho vysoký obsah v něm, vede k riziku kolísání hladiny INR. Proto je větší množství kysaného zelí nebo jiné kysané listové zeleniny nevhodné. Pro pacienty s touto dietou tak nejsou vhodným jídlem například knedlíky s vepřovým masem a kyselým zelím vařeným („vepřo-knedlo-zelo“), ale ani nevařené kysané zelí, respektive salát z něj v běžném množství. Malé množství kysané zeleniny je možné použít do polévky nebo na ozdobení jídla. I toto malé množství je však nutné bezpodmínečně zanést do denní kalkulace potravin s vitaminem K.

Stejný postup je třeba zvolit u dalších druhů listové zeleniny, které jsou významným zdrojem vitaminu K, a to především u kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového salátu i zelí hlávkového (čerstvého), podobně i u salátů z polníčku, rukoly, smetánky a dalších. I zde platí podobný přístup – v běžném množství jako příloha nebo jako salát není jejich příjem vhodný, lze povolit jen malé množství (v dávce okolo 10–20 gramů) jako například součást polévky (růžičková kapusta) nebo přídavek do masových karbanátků (kapusta), případně jako ozdobu (čínské zelí, hlávkový salát). Náhradní zeleninou může být kedlubnové zelí nebo dušená mrkev jako alternativní příloha k masu. Špenát listový ani špenátový protlak nejsou vhodným pokrmem ze stejného důvodu. Stejnými pravidly se řídíme i v případě brokolice a květáku, které není vhodné používat jako výchozí surovinu pro hlavní chod jídla, použít by je bylo možné maximálně k dozdobení a zařadit je následně jako zdroj vitaminu K do denní kalkulace.

Petrželová nať, kopr a řeřicha obsahují rovněž velké množství vitaminu K, ale jejich zelené natě se&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co nejíst při užívání Warfarinu

Funkce štítné žlázy

Tkáň štítné žlázy je tvořena více typy buněk. Nejvíce zastoupeny jsou folikulární buňky (tyreocyty), jejichž úkolem je podílet se na tvorbě hormonů trijodthyroninu a thyroxinu. K produkci hormonů je zcela nezbytný jód, který je zde vychytáván z krve. Proto je důležité přijímat v potravě dostatečné množství tohoto prvku, aby mohly být hormony štítné žlázy, které jsou pro správný chod našeho těla nepostradatelné, tvořeny v dostatečném množství. Trijodthyronin a thyroxin se totiž podílejí na mnoha metabolických pochodech, zvyšují tvorbu bílkovin, odbourávání tuků, zrychlují procesy uvnitř buněk či ovlivňují spotřebu kyslíku. Zásadní je jejich funkce také při vývoji mozku u dětí.

V jiných buňkách, které se nacházejí ve štítné žláze, se tvoří kalcitonin. Ten se podílí na hospodaření s tělesným vápníkem, aby bylo jeho množství stále udržováno v rovnováze. Konkrétně tedy přesouvá vápník z krve do kostí, čímž například působí proti osteoporóze. Jeho funkce je opačná účinku parathormonu, což je hormon produkovaný příštítnými tělísky, který naopak zvyšuje množství vápníku v krvi.

Správná funkce štítné žlázy je pro organismus nesmírně důležitá. Tento orgán je náchylný k mnoha nemocem, nejčastěji pak na endokrinologické nemoci. Velmi často se setkáváme se zduřelou štítnou žlázou, jejími záněty, dále může docházet ke zvýšené či snížené produkci hormonů, ale i k výskytu nádorových procesů. Při včasné diagnóze je však v dnešní době většina onemocnění štítné žlázy dobře léčitelná. Záleží tedy především na ochotě nemocného spolupracovat s lékařem a důsledně dodržovat doporučenou léčbu.

Příštítná tělíska

K zadní straně štítné žlázy jsou obvykle pevně přirostlá takzvaná příštítná tělíska, jejichž počet se může u každého člověka mírně lišit, obvykle jsou však čtyři, dva páry u dolního i horního pólu štítnice. Ta jsou také součástí endokrinního systému lidského těla, jelikož produkují parathormon, který zvyšuje obsah vápníku v krvi.

Zdroj: článek Babské rady na štítnou žlázu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


choboty zubní léčba
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
chodící lupy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.