Trojmocný chrom má význam při metabolizmu glycidů, při němž působí jako součást takzvaného glukozotolerančního faktoru. Chróm výrazně reguluje hladinu krevního cukru, čímž snižuje chuť na sladké. Výzkumem se zjistilo, že trojmocný chróm nějakým způsobem zasahuje do metabolismu glukózy. Tento závěr byl odvozen od pozorování, kdy při potravě chudé na chróm se u pokusných zvířat zhoršila schopnost přeměny glukózy na energii. Tato snížená tolerance glukózy se významně zlepšila po obohacení stravy o tento prvek. Trojmocný chróm je správným prostředkem na podporu metabolizmu cukrů a tím se stává i účinným léčebným prostředkem pro snižování příznaků cukrovky. Trojmocný chróm se stává účinnější, když je svázán s některou z aminokyselin.
Ve svém příspěvku CHROM HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žaneta.
zeleny caj spolu s chromem urcite,proto jsem zvolila c.l.a trio active ktrery obsahuje obe tyto slozky. Staci se k tomu trosku hybat a jde to skoro samo:-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Chrom je důležitý minerál, který pomáhá při regulaci hladiny krevního cukru a potlačuje především chuť na sladké. Pokud je ve vašem těle nestála hladina cukru v krvi, dostáváte častěji choutky na sladké, které určitě nepomáhají při hubnutí, právě naopak. Chrom je tak dobrým pomocníkem, bohužel však za vás přebytečná kila neshodí, o to se musíte postarat již sami. Účinkem aktivního trojmocného chromu dochází ke snížení hladiny cukru v krvi na fyziologickou hranici a podporuje se odbourávání cholesterolu. Kontrolování hladiny cukru v krvi v tomto případě nazývají vědci „spojení GTF“. GTF (glukózový toleranční faktor) je molekula, která funguje jako činidlo stabilizující inzulín. Podporuje inzulínem zprostředkovaný přenos cukru z krevního oběhu do buněk, kde se cukr přeměňuje na energii. GTF je závislý na chromu, a pokud trpíme nedostatkem tohoto stopového prvku, ovlivňuje to naši rovnováhu cukru. Proto se chrom v dnešní době hojně využívá ve „spalovačích tuků“ nebo jako jednotlivý doplněk stravy. Pokud chcete chrom tělu dodat kvůli hubnutí nebo z jiných důvodů, je zapotřebí si uvědomit, že mnohdy jeho přísun pouze skrze potraviny nestačí.
Účinky chromu na hubnutí:
regulace cukru v krvi;
správné využití bílkovin, tuků a cukrů;
vývoj kosterní soustavy.
Chrom je nejlepší přijímat ve své stravě, nebo jej můžeme začít užívat v podobě tablet. Účinky chromu se zvyšují, jestliže se užívá spolu s vitamínem C! Pozor, při přípravě potravy se značná část chromu ničí.
Ve svém příspěvku PŘÍPRAVEK, CO FUNGUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.
Moji nevětší a jedinnou chybou, kterou jsem se nedokázala odnaučit bylo přežírání se. Tak jsem hledala něco, co by mi pomohlo vyzkoušela jsem Chrom a ten mi nepomohl mimo oto i další přípravky celkem asi 7. Přemýšelala jsem i o obvázání žaludku. Na poslední chvíli přišla kamarádka, která mi doporučila Obethin. Ten užívám 3 týden a porce se opravdu zmešili je úžasný. Všem, co potřebují snížit své porce doporučuji objednejte si Obethin!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nedostatek chromu snižuje schopnost vašeho těla používat sacharidy (přeměněné na cukr) pro energii a zvyšuje potřebu inzulinu.
V přehledu 25 studií doplňovaly chromové doplňky HbA1C asi o 0,6 % u lidí s diabetem 2. typu a průměrný pokles hladiny cukru v krvi nalačno byl přibližně 21 mg/dl ve srovnání s placebem.
Malé množství důkazů naznačuje, že chrom může pomoci snížit hladinu cukru v krvi i u lidí s diabetem 1. typu.
Jak to funguje:Chrom může zvyšovat účinky inzulinu nebo podporovat aktivitu pankreatických buněk, které produkují inzulin.
Užívání: Typická dávka je 200 mcg denně, ale u lidí s diabetem byly testovány dávky až 1 000 mcg denně, které mohou být účinnější. Forma pikolinátu chromu je pravděpodobně absorbována nejlépe.
Opatření: Některá léčiva, jako jsou antacida a jiné prostředky předepisované proti pálení žáhy, mohou snížit absorpci chromu.
Závěr:Chrom může u lidí s diabetem typu 2 – a možná i u pacientů s typem 1 – zlepšit účinek inzulinu v těle a snížit hladinu cukru v krvi, ale nemoc nevyléčí.
Ve svém příspěvku ZELENÁ KÁVA EXTRA NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Henryho.
Je zelená káva schopná pomoci vám v hubnutí? Chcete se cítit lépe, být fit a v pohodě?
Zelená káva EXTRA s chrómem a vitamínem C vám prospěje v mnoha směrech díky vyváženému složení kapslí obsahujících
výtažek ze zelené kávy, chróm a vitamín C. Přírodní, účinná, šetrná, hubnutí bez Jojo efektu.
Jak působí extra Zelená káva?
spalovač tuků
potlačuje chuť k jídlu
zvýší vaši soustředěnost
dodá energii po celý den
zrychluje metabolismus a trávící procesy
zpomaluje proces stárnutí - vysoký obsah antioxidantů
Chrom v podobě potravinových doplňků můžete koupit jak v kamenné, tak internetové lékárně, anebo v potravinových a drogistických řetězcích. Například zde můžete zakoupit chrom jako potravinový doplněk.
Chrom je stopový prvek, pro organismus je potřebný pouze v nepatrném množství, ale v těle má nezastupitelnou roli, protože podporuje funkci inzulinu, má vliv na metabolismus sacharidů, bílkovin a lipidů. Pomáhá stabilizovat hladinu krevního tuku a hlavně snižuje chuť na sladké. Používá se jako doplněk stravy při snižování hmotnosti a pro úpravu hladiny cukru v krvi diabetiků.
Nedostatek chromu – u zdravých lidí je dostatečný přísun chromu zajištěn normální stravou. U nemocných jedinců se chrom ztrácí převážně močí. Stejné je to u osob s nadměrnou konzumací cukru či osob ve stresu nebo v těhotenství. Důsledkem je zhoršení schopnosti organismu využívat cukr, což vede ke zvýšení jeho množství v krvi. Slinivka břišní se snaží tvořit a vyloučit do krve další inzulin, aby se snížená citlivost vyrovnala. To však vede k poruchám metabolismu tuků a ke zvýšení tělesné hmotnosti. Trvá-li nedostatek chromu dlouho, mohou se objevit příznaky diabetu.
Zdroje chromu– důležitá je konzumace pestré a vyrovnané potravy, ta zajistí dostatek potřebného chromu. Přirozeným zdrojem jsou rostlinné potraviny, jako například obiloviny, ovoce, zelenina, mléko. Chrom je obsažen v mnoha potravinách. Preparáty s obsahem chromu se doporučují užívat diabetikům a osobám s poruchou glukózové tolerance. Zde se může projevit příznivý účinek a především zlepšení účinku inzulinu.
Glukóza – tak se označuje dextróza, krevní cukr nebo hroznový cukr. Je nepostradatelná pro všechny životní funkce a je základním energetickým zdrojem pro všechny buňky organismu. Bez glukózy se absolutně neobejde mozek, sítnice a červené krvinky, je to jejich jediný zdroj energie. Funguje tak, že se vstřebává v horní polovině tenkého střeva přenosem do krve a dále je odváděna do jater. Pokud v těle přebývá, ukládá se ve formě glykogenu, a pokud nastane potřeba, tělo ho přemění zpět na glukózu a využije ji jako primární zdroj energie. Pokud ale tato energie není využita, přemění ji tělo na tuk a uloží si ji do zásob. Po jídle bohatém na energii hladina krevního cukru vzroste, při hladovění naopak poklesne.
Zdroje glukózy – glukóza se hromadí především v plodech rostlin.
Změny hodnot glukózy – na základě naměřených hodnot glukózy v těle rozlišujeme glykemii, hypoglykemii a hyperglykemii. Hypoglykemie a hyperglykemie jsou nebezpečné stavy, které mohou vést k nevratnému postižení různých orgánů.
Glykemie – tak se nazývá hladina glukózy u zdravého člověka.
Hypoglykemie– je snížená hladinu krevního cukru, vzniká při hladovění, při onemocnění slinivky, kdy je postižena produkce hormonů, při hypotyreóze, nemocech hypofý
Chrom je esenciální stopový prvek, který má za úkol v našem těle pomáhat regulovat cukr v krvi. Chromu denně potřebujeme 0,1 mg a je obsažen v lesních plodinách, kvasnicích, pivu a obilovinách, přírodním hnědém cukru, melase, celozrnných obilovinách, obilných klíčcích, rybím či drůbežím mase. Zvýšený obsah chromu obsahují také fazolové lusky (fazole sklízené na zeleno) kvasniční biomasa Diastabil, přípravek Bio-Chrom firmy Pharma Nord. Chrom je třeba užívat nejméně měsíc, aby se dostavily maximální účinky.
Chrom má v těle řadu funkcí, především však podporuje vstřebávání cukrů našimi buňkami a tím přispívá k udržení optimální hladiny krevního cukru. Rovněž snižuje chuť na sladké, proto také bývá využíván jako pomocník při hubnutí. Kromě toho pomáhá odstranit z těla škodlivý cholesterol a také může zmírňovat bolesti hlavy. Velký nedostatek chromu vede nejen k vysokému obsahu cukru v krvi, ale může se běžně projevovat i bolestmi hlavy, únavou, depresí, podrážděností. Doporučené dávkování chromu jako potravinového doplňku je pro dospělé 1 tableta denně po jídle, kterou musí zapít dostatečným množstvím tekutiny. Nedoporučuje se překračovat doporučené denní dávkování. Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Chrom pomáhá nejen vyrovnávat hladinu cholesterolu, ale zajišťuje i správné využití bílkovin, tuků a cukrů a správný vývoj kosterní soustavy, takže se ukládá v kostech, játrech, slezině (všech tkáních našeho těla).
Ve svém příspěvku KARNITIN CHROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
No uvidíme, nechvalme dne před večerem. Ale asi to konečně dám protože jsem namotivovaná. A stravu budu dodržovat, ale ne striktně, sem tam zhřeším, tak uvidím.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Blahodárné účinky způsobují cenné látky, které hlíva ústřičná obsahuje. Dokážou zabraňovat různým infekcím v jejich rozvoji a mají regenerační schopnosti. Hlíva ústřičná se tak nejvíce zasazuje o posílení imunity a celkové kondice, mimo to však chrání před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami, protože příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuje se tedy, aby měl tuto zázračnou houbu ve svém jídelníčku každý (na webu „Hlíva ústřičná recepty“ najdete i různé varianty úprav). Nejvýznamnější složku představují beta-glukany, mimo nich je však hlíva ústřičná zásobárnou vitamínů ze skupiny B, vitamínu K, D a C, nenasycených mastných aminokyselin a také stopových prvků (selen, železo, chróm, jód, měď, sodík, zinek), v neposlední řadě také sterolů, proteinů a vlákniny.
Léčivé účinky hlívy ústřičné jsou už po tisíce let dobře známy asijským lékařům, díky nimž si postupně dobývá i naši západní medicínu. V Asii je hlíva považována za houbu pevného zdraví, energie a dlouhověkosti. Působí proti rakovině, snižuje cholesterol v krvi, silně povzbuzuje imunitní systém.
Hlíva – prevence a lék proti rakovině
Účinky látek obsažených v hlívě mají prokazatelně protirakovinný účinek. Celá řada odborných studií se i nadále zabývá jejich výzkumem, ale už dnes najdeme hlívu jako součást mnoha preparátů předepisovaných lékaři, nejen léčiteli a bylinkáři. Funguje nejen jako prevence, ale i jako lék, může zpomalovat rozvoj rakoviny, redukovat některé nádory a pomáhat při doléčení.
Onou úžasnou látkou, stojící za tak významnými účinky, je beta 1,3 d-glukan, který je vysoce zastoupen i v další asijské léčivé a výborné houbě – Shii Take. Výtažky z těchto dvou hub s obsahem beta 1,3 d-glukanu se v různých formách úspěšně terapeuticky využívají k léčbě rakoviny. O konzumaci samotné hlívy a pokrmy z ní najdete na konci článku.
Hlíva ústřičná efektivně posiluje naši imunitu
Stimulační vliv na naši obranyschopnost je u hlívy dán nejen výše zmíněnou látkou, ale i zastoupením důležitých vitamínů a minerálů. Najdeme v ní řadu vitamínů skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, zinek, jód, selen, chróm a tak dále. Dále obsahuje například bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu, která významně přispívá k detoxikaci střev.
Konzumací hlívy nebo výrobků s jejím extraktem pomáháme našemu tělu ve vybudování silného ochranného štítu, který nás obrňuje jak před vnějšími vetřelci ve formě virů, baktérií, plísní a toxických látek, tak před degenerativními procesy uvnitř našeho těla, ať jde o „banální“ nachlazení, chřipku, či angínu. Dále je účinná při léčbě chronických nemocí a potíží
Výsledky jedné studie ukázaly, že denní spotřeba šesti tablet pivovarských kvasnic po dobu 12 týdnů u diabetiků 2. typu může snížit hladiny HbA1c a FBS a zvýšit citlivost na inzulin. Součástí struktury GTF v pivovarských kvasnicích je totiž chrom. Absorpce pivovarských kvasnic je účinnější právě u jedince se špatným chromovým stavem. Výsledkem je, že tělový chromový fond u diabetiků s nedostatkem chromu je nasycen rychleji a jeho přebytek je vylučován močí. To podporuje teorii, že pacienti s diabetem 2. typu mohou mít nízkou hladinu chromu a že účinný zdroj pro obnovu chromu, jako jsou pivovarské kvasnice, může zlepšit jejich toleranci vůči uhlohydrátům. Sledování dospělo k závěru, že klinická odpověď, respektive snížená glukóza a zlepšená citlivost na inzulin, je pravděpodobnější u pacientů rezistentních na inzulin s diabetem 2. typu.
Když ale vědci doplňovali stravu zdravých jedinců pivovarskými kvasnicemi a kvasinkami rodu Torula po dobu 12 týdnů, nepozorovali žádnou významnou změnu v citlivosti na inzulin, a to u žádné skupiny, což se zdá být v rozporu s výše uvedenými výsledky. Tuto nesrovnalost však lze vysvětlit dvěma důvody. Zaprvé metody měření a hodnocení citlivosti na inzulin v těchto studiích nebyly stejné, takže v každé studii byla použita jiná metoda pro měření glukózy nalačno a 2hodinového inzulinu na základě poměru glukózy nebo hodnocení homeostázového modelu. Zadruhé ve studii byli všichni jedinci zdraví – tvrdí se, že některé osoby nemohou přeměnit nebiologické formy chromu na jeho biologicky aktivní formu. Naopak fenotyp subjektu je důležitý při hodnocení klinické odpovědi na pivovarské kvasnice, protože bylo zjištěno, že základní citlivost na inzulin způsobuje téměř 40 % rozptylu klinické odpovědi. Není jisté, zda je prospěšný účinek pivovarských kvasinek u jedinců s nedostatkem chromu způsoben přirozenou fyziologickou zpětnou vazbou těla, což vede ke zlepšenému využití chromu obsaženého v pivovarských kvasnicích. Je ale pozoruhodné, že pivovarské kvasnice měly podobné účinky jako jiné formy chromu navzdory výrazně nižším dávkám, což naznačuje, že organicky komplexní chrom v kvasnicích je metabolicky výhodný a další složka v pivovarských kvasnicích může zvýšit účinek chromu ohledně citlivosti na inzulin.
Zjištění současných výzkumů, které se týkaly inzulinové rezistence, byla podobná zjištění ze studie, která léčila dvě skupiny zdravých jedinců 5 g pivovarských kvasnic a 200 μg tobolek chloridu chromitého.
Hyperinzulinemie u diabetu 2. typu vede ke sníženým účinkům na inzulin. To může způsobit postupnou destrukci beta-buněk v pankreatu. Proto může doplnění chromu u těc
Ve svém příspěvku VYSOKÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bob.
Dobrý den,
prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji
Bob
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Lachmanová.
Dobrý den,
jsem léčena na diabet II stupně ( a 2x po infarktu) ,nyní mi naměřili hodnotu U- Albumin 106.60 mg/l - má být do 19.
Léky beru : Trombex, prestárium, Betalog, Godasal , na diabet Stadamet ( 500), a Vipidia ( 25 mg),
přídavné si kupuji, Chrom , Beta karoten, Ginko, Vápní, hořčík,zinek. je to měsíc a půl co jsem si nasadila Reishi 6100mg dovoz z Madridu zde se neprodává od firmy...Estado Puro . na cevy,srdce dělá mi moc dobře, je mi 64 let . Je možné, že by kombinace tohoto všeho byla příčinou tak vysokých hodnot výše uvedeného U - Albinu? Nikdy jsem nepila alkohol ani žloutenku neprodělala
a Index MAU/ KREA místo 2.8 mám 13.4 g/mol
Děkuji za odpověď a hezký den
Hanka
L-Carnitin společně s trojmocným hrómem, vitamínem C a Koenzimem Q10 je speciální kombinace, která je určená k redukci tukové tkáně a k podpoře sportovního a fyzického výkonu. Také se s její pomocí zlepšuje využití kyslíku ve svalech, podporuje tvorbu energie z tuků a tím přispívá k redukci nadváhy. Léčba posiluje srdeční sval a zabraňuje vzniku únavy. Také zlepšuje regeneraci po výkonu, protože napomáhá rychlejšímu odbourávání kyseliny mléčné ve svalech. L-Carnitin usnadňuje přenos molekul mastných kyselin v buňce a tím napomáhá k účinnější tvorbě energie z tuků a chróm při tom zvyšuje jeho účinnost, protože působí na hladinu inzulínu a tím reguluje hladinu krevního cukru, čímž snižuje také chuť na sladké.
Ve svém příspěvku SEZNAM STOMATOLOGICKÝCH ÚKONŮ HRAZENÝCH ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedláková.
Ráda bych se dozvěděla, zda musím hradit " Endodontické ošetření 1. KK Protaper "
( laicky řečeno - ošetření zubního kanálku )?? Platila jsem 500,- Kč.
Už mi byl takto ošetřen druhý zubní kanálek a nadále hrozí, že těchto ošetření prý budu potřebovat více, neboť předešlý zubní lékař mi prý tyto kanálky ošetřil špatně.
Jsem důchodkyně a takováto mimořádná vydání jsou pro mne problém. Děkuji za odpověď.
Sedláková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kotláriková Anna.
Dobrý den,
moje zubní lékařka mne poslala na celkovou rekonstrukci chrupu na kliniku u VFN
(Karlovo náměstí, Praha), zuby se mi nekazily, ale byly velmi křehké z důvodu špatného metabolismu (štítná žláza, osteoporoza). Nejdříve jsem šla na rekonstrukci, pak na alergologii (alergie na nikl a chrom), pak mi trhali zub, na kterém mi předtím vyměnily amalgán za bílou plombu (tu jsem zaplatila, peníze mi nevrátili), nakonec jsem skončila na protetice. Paní doktorka ale hned po tom, co mi sdělila, co mne čeká a kolik to bude stát, odešla. Předali mne jinému doktorovi. Při nasazování snímací náhrady mi tato vylétla i s korunkami, na kterých měla držet. Pan doktor použil silnější lepidlo, pak to sice drželo. ale otekly mi dásně, náhrada se těžko nasazovala a ještě hůř sundávala. Prý si mám zvyknout. Vše trvalo o d května 2007 do konce roku 2009.
Stálo mne to téměř 60 tisíc Kč (14 kVše trvalo o d května 2007 do konce roku 2009. orunek, snímací náhrada-tu jsem musela zaplatit), přitom mi neošetřili na zubech odhalené krčky. Byl to takový po estetické stránce kočkopes. Nikdy jsem netrpěla na afty, od roku 2009 neustále. Byla jsem dokonce na chirurgii, kde mi jeden dost velký chirurgicky odstranit. K čištění zubů používám i panenský olivový olej, ale nezabránila jsem, aby mi začaly černat dásně okolo zubů. Dásně mne bolí, začala mi z jednoho zubu téci krev. Mám naběhnuto na paradentozu. Ptám se, jak je možné, aby se dělaly metalokeramické korunky u alergiků. Co mám dělat. Domnívala jsem se, že budu mít zuby v pořádku. Za celou dobu nemám ani jeden kaz, jen mám neustále problémy s dásněmi.
Vysoká hladina cukru v krvi vzniká v situaci, kdy organismus nedokáže účinně dostávat cukr z krve do buněk. Pokud se tento problém neřeší, může vést ke vzniku diabetu.
Patnáctero na snížení hladiny cukru
Pravidelně cvičte: Mezi vhodná cvičení patří zvedání činek, rychlá chůze, běh, jízda na kole, tanec, pěší turistika, plavání a podobně. Cvičení přispívá i ke zvýšení citlivosti na inzulin, snižuje inzulinovou rezistenci, která je hlavní příčinou vzniku diabetu druhého typu.
Omezte konzumaci sacharidů: Počítání příjmu sacharidů pomůže k lepšímu plánování příjmu potravy, což rovněž pozitivně ovlivňuje regulaci hladiny cukru v krvi.
Zvyšte příjem vlákniny: Doporučený příjem vlákniny je zhruba 30 gramů na den (pro ženy kolem 25 gramů a pro muže kolem 38 gramů). To je zhruba 14 gramů na každých tisíc kalorií.
Pijte vodu a dbejte na dostatečnou hydrataci: Nejlepší je pít obyčejnou vodu a ostatní nápoje s nízkým obsahem kalorií. Slazené nápoje zvyšují hladinu glukózy v krvi, přispívají ke tloustnutí a zvyšují riziko diabetu. Dostatečná hydratace pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a brání vzniku diabetu.
Začněte si odměřovat porce: Čím pečlivěji budete sledovat, kolik toho sníte, tím větší kontrolu získáte nad svou glykemií a předejdete výkyvům.
Vybírejte si potraviny s nízkým glykemickým indexem: Je důležité vybírat si potraviny s nízkým glykemickým indexem a sledovat celkový příjem sacharidů. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří mořské plody, maso, vejce, oves, ječmen, čočka, luštěniny, sladké brambory, kukuřice a většina ovoce a zeleniny s nízkým obsahem škrobů.
Naučte se vypořádat se se stresem: Ve stresu začne organismus vylučovat hormony jako glukagon a kortizol, které způsobují zvýšení hladiny glukózy v krvi. Ke snížení využijte cvičení a relaxační techniky.
Měřte a sledujte hladiny cukru v krvi: Každodenní měření hladiny cukru v krvi a uchovávání naměřených údajů vám pomůže upravit jídelníček či změnit užívaná léčiva tak, aby hladina glukózy ve vaší krvi byla v přijatelných mezích.
Snažte se dostatečně spát: Kvalitní spánek pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi a přispívá k udržení zdravé hmotnosti. Naopak špatný spánek narušuje sekreci důležitých hormonů, které ovlivňují metabolismus.
Jezte potraviny bohaté na chrom a hořčík: Pravidelná konzumace potravin bohatých na chrom a hořčík pomáhá zabránit nedostatku těchto stopových prvků v těle a současně zmírňuje problémy související se špatnou regulací hladiny cukru v krvi.
Vyzkoušejte jablečný ocet: Jablečný ocet můžete do jídelníčku jednoduše zařadit nap
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
100 gramů Pangaminu obsahuje 10krát více vitaminu B1 než celozrnný chléb, můžete z něj získat 2krát více vitaminu B2 než z kuřecích jater, 10krát více vitaminu B6 než z masa, 5–10krát více takzvané kyseliny pantothenové, tedy vitaminu B5, než z přípravků na bázi obilovin a nakonec obsahuje 20krát více folátů než pšenice.
Pivovarské kvasnice obsahují mnoho stopových prvků a minerálů, například draslík, fosfor, vápník, sodík, železo a chrom. Energetická hodnota 100 gramů Pangaminu je 280 kcal, obsah bílkovin je téměř 50 procent, obsah uhlohydrátů 40 procent, obsah vlákniny takřka 5 procent, obsah tuku pouze 1,5 procenta. Vždy stojí za to věnovat pozornost nákupu takových pivovarských kvasnic, v nichž chrom není extrahovaný speciálním procesem.
V naší poradně s názvem LAGOSA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.
Môžem užívať lagosu pri warfarine a atorvastatine a exetrole? Vďaka za odpoveď.v.a.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lagosa obsahuje přírodní látku Salymarin, což není nic jiného, než výtažek z rostliny ostropestřec mariánský, slovensky pestrec mariánsky.
Ostropestřec mariánský má nepříznivéúčinky pro některé léky.
Ptáte-li se na Warfarin, Atorvastatin a Ezetrol, tak u všech těchto léků může užívání ostropestřce mariánského způsobit vyšší hladiny v séru. Je to proto, že ostropestřec mariánský i zmíněné léky využívají stejné jaterní enzymy pro svůj metabolismus a setrvání těchto léků v těle tak může trvat déle. Společné užívání tak zvyšuje riziko výskytu nežádoucích účinků těchto léků.
Před použitím Logosy nebo doplňků s obsahem ostropestřce mariánského, se vždy poraďte se svým lékařem, protože je důležité, aby o této společné léčbě věděl a mohl tak lépe dohlédnout na bezpečnost celkové léčby.
Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:
50 g droždí
300 g čočky
400 g kuřecího masa
Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.
V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.
Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.
Rostlinné steroly mají tendenci stabilizovat hladinu cukru v krvi, snižují závažnost poklesu hladiny cukru v krvi. Steroly mohou být pěstovány doma.
Je známo, že problémům s kolísáním cukru v krvi zabraňuje chrom. Doporučená denní dávka chromu je až 200 mg denně. Chrom je důležitou součástí glukózového tolerančního faktoru a hraje velkou roli v metabolismu sacharidů a inzulínu, zajišťuje jejich rovnováhu. Většina lidí získává běžnou každodenní stravou asi 30 mg chromu, což je množství zcela neodpovídající optimální denní dávce. Musíme si ale uvědomit, že nedostatek chrómu může vést ke spoustě nemocí. Optimální každodenní dávka představuje 100 mg, jde o množství velmi dobře organismem zpracovatelné a lehce vstřebatelné. Dvojitá dávka může být přijímána po dobu několika týdnů.
Studie prokázaly, že chlorella má tendenci normalizovat hladiny cukru v krvi a je tak ideálním přírodním lékem na hypoglykémii. Tato malá rostlina obsahuje nejvyšší známé množství chlorofylu v rámci přírodních zdrojů. Chlorofyl je „zelená krev“ obsažená ve všech rostlinách a má chemickou strukturu, která je velmi podobná struktuře hemoglobinu (molekuly červených krvinek). Chlorofyl přenáší kyslík, čímž dochází k lepšímu okysličení celého organismu. Chlorella obsahuje více než 20 přírodních vitamínů a minerálů. Na rozdíl od synteticky vyráběných doplňků jsou vitamíny a minerální látky obsažené v chlorelle přítomny ve formě, kterou tělo velmi snadno absorbuje a zcela využije.
Regenerační výživa prosazuje holistický přístup k přirozenému zdraví a pohodě. Schopnost těla uzdravit se závisí na spolupůsobení mnoha faktorů – diety, výživy, životního stylu a environmentálních faktorů. Při závažnějších problémech se vždy poraďte se svým lékařem.
Chrom je důležitý hlavně pro sportovce. Zvyšuje množství svalové hmoty a odbourává přebytečný tuk. Při dlouhodobém užívání velkého množství chromu se však může narušit vstřebávání železa a zinku. Naštěstí je jen velmi malá pravděpodobnost otravy chromem.
Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.
K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.
Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)
Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.
Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.
Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité