Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CHUTOVE PAPILKY


CHUTOVE PAPILKY je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Česká přírodní kosmetika RYOR nabízí nejen široký sortiment maloobchodních výrobků ošetřujících pleť a tělo, ale i profesionální řadu pro kosmetické salony. Byla založena v roce 1991 a dodnes je rodinnou firmou.


Ryor Lymfodren

Ryor Lymfodren je čaj, jehož účinky se projeví nejen na zdraví, kvalitě pleti a vnitřním stavu organismu, ale také na zlepšení funkce lymfatického systému. Působení čaje Lymfodren je zaměřeno na dokonalé pročištění lymfatického systému, hlavně zlepšení funkce sleziny, která je řídicím orgánem tělesného imunitního systému. Kromě bylin určených na čištění a detoxikaci organismu je v čaji i květ ibišku a citronella, které působí i jako chuťové korigens a dodávají čaji vynikající lahodnou chuť.

Složení:

  • ibišek květ – čistí a detoxikuje celý organismus, působí jako antisklerotikum a celkově zlepšuje oběh krve a lymfy, chuťové korigens
  • pampeliška list – účinná při otocích lymfatických uzlin a zvětšeních sleziny
  • vřes květ – pomáhá při čištění krve a lymfy, zlepšuje činnost sleziny, odstraňuje otoky a zduření
  • měsíček květ – hojí vnitřní rány a záněty, pomáhá v prevenci rakoviny lymfatických uzlin
  • jetel luční květ – imunostimulans, účinný při otocích lymfatických uzlin
  • třapatka květ – imunostimulans, podporuje lymfatický systém
  • pýr oddenek – pročišťuje velice důkladně celý organismus (včetně lymfy)
  • citronella – chuťové korigens

Příprava: 1 čajovou lžičku čaje přelít 250 ml vroucí vody, přikrýt a nechat vyluhovat 15 minut. Čaj pít teplý 1–2x denně. Kúru provádět 2x ročně, vždy po dobu 6 týdnů.

Doporučení: Omezit příjem tučného mléka a mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku. Jíst syrovou zeleninu, především celer, petržel, mrkev, kedlubny, zelí a jiné. Pravidelně konzumovat jablka (zlepšují stav krve a lymfy). Po dobu kúry omezit namáhavou fyzickou činnost (při velkém zatížení znečištění v uzlinách narůstá). Dbát na pravidelnou stolici, při potížích užívat vlákninu.

Zdroj: článek Kosmetika Ryor

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVNÍ LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav.

Dobrý den, maminka má zhoubný nádor na ledvině. Jedna ledvina vyoperovaná, druhá částečně vyoperovaná (zbytek ledviny nefunkční). Jedná se o grawitzův tumor, metastáze v uzlinách, cévách , svalech a zřejmě i na plicích. Nádor je označen g4- tedy nejvíce agresivní. Lékaři již nedávají žádnou naději a na vlastní riziko ji zřejmě odvezeme domů (dle lékářů zemřít). Nechceme se však vzdát bez boje proto bojujeme alternativní léčbou, které věřim více než chemoterapiím. Mamka pobírá z prášků pouze paralen na teplotu a zřejmě nějaký prášek na srdce. Dále proti problémům při dýchání dostává cca jednou za den morfín.
Chtěl jsem se zeptat na níže sepsaný jídelníček, který jsme sestavili.


Ráno – 250 ml zeleninové štávy,
Tvaroh se lněným olejem a rozemletými lněnymi semínky cca 8lžic
Aloe vera – 30ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Oběd- zásaditá potrava (zelenina)
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Odpoledne- zeleninová štáva 250ml
Večeře- zelenina/ovoce
Aloe vera 30 ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Čaj z kořene pampelišky
Případné doplňky-liposomální vitamín C, koloidní stříbro,chlorela, graviola , cordyceps
Z těchto doplňků bych vybral pouze něco, aby se vše nepřeplácalo a aby bylo tělo schopno vše strávit a vyloučit. Celkem se mi líbí graviola a vit. C. Mam ale obavy vzhledem k nefunkčnosti ledvin zda nemohou nastat nějaké problémy? Proto prosim o radu, opakuji že ledviny nefungují a mamka chodí 3x týdně na dialízu.
Dále bych chtěl poradit s léčbou chloridem cesným- tato léčba se mi zdá velmi účinná , ale myslím, že je zde nutné poradit se o dávkování,aby se to více nezhoršilo. Mamka váží cca 60kg a je jí 59let. Našel jsem toto dávkování , nevím co je z toho nejvíce důležité, nebo zda jde něco vynechat, či není li problév v ledvinách?
Denní dávkování rozložené na 3 až 4 dávky
a. CsCl (chlorid cesný) 3 – 6 gramů (viz poznámky autora 1,2,3)
b. KCl (chlorid draselný) 2 – 4 gramy
c. Vitamn C 5 – 10 gramů
d. Vitamín A 50 000 international units
e. Zn gluconate 100 – 200 miligramů
f. Organický selén 100 – 200 mikrogramů
g. Amygdalin (laetrile) Podle ošetřujícího lékaře

Mohl byste mi něco doporučit či poradit? Děkuji mnohokrát
Vladislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle popsané diagnózy se skutečně jedná o terminální fázi v životě vaší maminky. Chápu vaši snahu za každou cenu něco podniknout k prodloužení života, ale v některých situacích to bohužel nedokážeme vůbec ničím a toto je zřejmě ten případ. Váš jídelníček je dobrý. Důležité je aby vyhovoval požadavkům nofrologů, kteří dozorují dialýzu, s nimi je to třeba prodiskutovat. Také je třeba brát ohledy na chuťové požadavky vaší maminky, aby ji především jídlo chutnalo.
Připravte se na to že maminka brzi zemře a přijmněte to jako součást její další existence v nové dimenzi. Vnímejte to jako transofrmaci jejího života do nových podmínek, kde nebude tato její nemoc ani bolesti, které nyní má. Tím že zemře se vysvobodí z pozemských těžkostí a nalezne klid a odpočinek. Když toto přijmete, tak ulehčíte její odchod pro ní samotnou i pro sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alternativní léčba rakoviny

Chuť k jídlu medicínsky

Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.

Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.

Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. Tyto receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Chuť k jídlu

Poradna

V naší poradně s názvem KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Káva i skořice zrychlují metabolizmus a nabuzují.

Zdroj: příběh Káva+skořice

Co je to papila

Sliznice jazyka je tvořena vícevrstevným dlaždicovým epitelem. Jazykové papily, které jsou normálním nálezem na jazyku, jsou výběžky povrchového epitelu jazyka. Tyto papily jsou různého druhu, více či méně vystouplé a mohou se vnímat jako zvětšené a citlivé na některé potraviny z důvodu podráždění sliznice dutiny, jako jsou citrusy a rajčata, která jsou kyselá.

Epitel hřbetu a hrotu jazyka vybíhá v papillae linguales (jejich epitel na povrchu rohovatí).

Papillae filiformes (papily nitkovité) – jsou nejčastěji zastoupené a nejvíce početné, štíhlé, na konci roztřepené, epitel na povrchu podléhá keratinizaci, důležité při rozmělňování sousta během pohybu jazyka oproti tvrdému patru.

Papillae conicae (kuželovité) – ostré, u člověka jich je málo, časté u šelem (drsný jazyk koček a jiné).

Papillae fungiformes (houbovité) – kyjovitého tvaru, jednotlivě mezi papillae filiformes, červené (přes tenčí epitel prosvítají kapiláry ve vazivu).

Papillae foliatae (listovité) – po stranách sulcus terminalis; obsahují chuťové pohárky.

Papillae vallatae (hrazené) – největší, ve stěnách chuťové pohárky (caliculi gustatorii), hluboká brázda kolem každé papily, v počtu 7 sestaveny do tvaru „V“ těsně před sulcus terminalis, obsahují též chuťové pohárky – jsou nejvýznamnějším centrem chuti.

Na kořenu jazyka nejsou papily, nýbrž tonsilla lingualis (jde o soubor lymfatických folikulů).

Zdroj: článek Zvětšené papily na jazyku

Příběh

Ve svém příspěvku JEDLÁ SODA JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tyllerová.

Dobrý den, při zakoupení jedlé sody pod latinským názvem Natrii hydrogencarbonas připravené v lékárně a Sody v prášku (hydrogenuhličitam sodný) výrobce Vitar s.r.o. ve Zlíně jsme zjistili odlišné chuťové vlastnosti s tím, že Soda v prášku chutnala lépe zatímco ta z lékárny byla výrazně slanější. Dotazem v lékárně jsme byli ubezpečeni, že jejich soda je farmaceuticky čistá a jako taková se používá při míchání jiných směsí. V čem prosím spočívá chuťový rozdíl obou jedlých sod ? Případně jaký vliv to má na vnitřní užívání.
Děkuji.
Ivana Tyllerová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jedlá soda jako lék

Dieta proti vysokému krevnímu tlaku - recept

Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.

Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.

Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.

Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta na vysoký krevní tlak

Příběh

Ve svém příspěvku ALAVIS NA KLOUBY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květka.

Ahoj, může ten Alavis i moje 60-ti letá babička?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Jasný, určitě, můj děda ho bere taky, rozpustíš prášek ve vodě a vypiješ. Chuťově to sice není moc dobrý ale zase Triple Blend obsahuje řírodní suroviny a je fakt hlídanej a kontrolovanej.

Zdroj: příběh Alavis na klouby diskuze

Arabica a Robusta

Na celosvětové produkci kávových zrn se Robusta podílí zhruba 30%. Chuťově je Robusta mnohem výraznější a má menší zrna než Arabica. Naopak Arabica je mnohem rozšířenější a tvoří asi 70% celosvětové produkce. Průměrná velikost zrnek je 6-8mm. Arabica se vyznačuje ušlechtilým aroma, jemnou a lehce nakyslou chutí.

Zdroj: článek Jak připravit šálek dobré kávy

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA - NA IMUNITU-ZAŠLU NA 1/2L MLÉKA-ZÁRUKA MNOŽSTVÍ A KVALITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím tuto léčivou houbu do mléka- kvalitní mladé houbičky, zašlu na dobírku- druhý den je u Vás sterilně zabalená v AMPULCE S MLÉKEM vč. NÁVODU + recepty, cena 100kč + pošt.

Vlastní dobrá zkušenost, dospělí a děti, ti také potřebují zajistit od mala dobrou funkci střev ve kterých je 70% naší IMUNITY, posílám houbu, která dobře startuje v každém mléce,/ jen nepoužívám krabicové/ , kefír obsahuje vit. B a kyselinu listovou,které v kupovaných výrobcích nejsou a chuťově je domácí kefír vynikající, při použití kvalitního mléka.

Zasílám houbu na 1/2 l mléka - záruka MNOŽSTVÍ A KVALITY, houbičku budete mít nastálo.Do budoucna kdykoliv poradím.
Z kefíru a ovoce získáte výborný a zdravý koktejl
z kefíru také-tvaroh a jogurt

Pište na email: jasinkocin@seznam.cz/ volejte 732231707

V Č.Budějovicích možno osobní předání s návodem-RÁDA PORADÍM

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Dvořáková.

ch těla bych od vás koupit Tibetskou houbu-prosím o info.Děkuji Dvořáková

Zdroj: příběh Tibetská houba do mléka - na IMUNITU-zašlu na 1/2l mléka-záruka množství a kvality

Zásadní chyby v jídelníčku

Příliš mnoho tuků a sacharidů v potravě a téměř žádná zelenina či ovoce společně se sníženou pohybovou aktivitou mají za následek zvyšující se počet lidí s nadváhou a obezitou. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední evropské pozice. Zhruba 25,6% žen a 22,6% mužů (zdroj: obesitas.cz) spadá do kategorie obézních, avšak nadváhou trpí více než polovina dospělé populace. Je důležité si uvědomit, že při redukčních dietách nepomůže žádná zázračná pilulka. Ideálním a současně jediným řešením je propojení zdravého životního stylu se zdravou stravou a pohybem.

PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB, doporučuje: "Při redukci váhy je třeba nejen sledovat množství přijímané energie, ale i skladbu jídelníčku. Je důležité, aby hubnoucí přijímali dostatečné množství bílkovin. Avšak hlavně živočišné bílkoviny jsou často provázené tuky, které je potřeba omezovat. Tento problém pomáhá řešit potravina pro zdravou výživu - Šmakoun- jehož základem je bílkovina z vaječných bílků podobná kuřecímu masu. Sto gramů této potraviny obsahuje pouze 282kJ". Jako součást jídelníčku nabízí Šmakoun hned několik předností. Díky své nízké energetické hodnotě i glykemickému indexu představuje tento výrobek ideální volbu pro lidi, kteří se chtějí zbavit přebytečného tuku, ale zachovat si svalovou hmotu.

Výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organismus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a organismus po nich sáhne jako po zdroji energie pouze v extrémních podmínách. Podle posledních informací se však vyspělá populace se potýká nikoli s nedostatkem bílkovin, ale se zdroji, které nejsou provázené tuky. Proto je bílkovinný plátek Šmakoun z vaječných bílků se svými 0% tuku tak hodnotnou potravinou.

Vaječné bílky jako základ

Bílkovinný plátek najdeme na našem trhu pod názvem Šmakoun. Tato velmi hodnotná a nízkokalorická potravina je získávána z vaječných bílků. Unikátní patentovaná technologie vyvinutá v ČR umožňuje zpracování bílků do takové formy, aby chuťově i vůní připomínala maso, přičemž si stále uchovává veškeré kvalitativní přednosti. Nelze opomenout fakt, že při výrobě Šmakoun plátku nejsou použity umělé konzervační látky či stabilizátory. Šmakoun je potravina prakticky bez tuků, sacharidů, cholesterolu, a je tedy ideální volbou pro všechny, kteří drží redukční diety. Vyhledává ho stále více lidí z řad sportovců, obézní lidé, ale i osoby s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetici (vyjma těch, kteří trpí problémy s ledvinami) či odborná veřejnost.

Nutriční hodnoty ve 100g: energetická hodnota 282 kJ (66&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Superpotravina, po které se netloustne

Typy epilepsie

Existuje mnoho typů epilepsie, ale všechny mají společné to, že vyvolávají záchvaty. Nejen z tohoto důvodů bývá těžké je rozlišit, u každého jedince se totiž mohou projevovat z různých příčin a různou formou.

Některé specifické typy epilepsie:

  • Dětská benigní fokální epilepsie způsobující ztuhlost a trhavost svalů po celém těle. Tento druh epilepsie se vyskytuje zejména v noci.
  • Dětská a juvenilní epilepsie s absencemi způsobující zírání do prázdna, částečné ochrnutí oka a mírné svalové záškuby.
  • Infantilní spasmy způsobující svalové křeče, které ovlivňují hlavu, trup a končetiny. Infantilní spasmy se obvykle objevují do 6 měsíců od narození.
  • Juvenilní myoklonická epilepsie je příčinou škubání v ramenou nebo pažích.
  • Lennox-Gaastautův syndrom způsobující časté a různé záchvaty. Tento syndrom vede k pádům během záchvatů a způsobuje různá poranění.
  • Epilepsie temporálního laloku (nejběžnější typ u dospělých) vyvolává samovolný pohyb rtů, tření rukou, citové nebo myšlenkové poruchy a halucinace zvukové, pachové či chuťové.

Epilepsie není druh mentálního postižení nebo duševní nemoci. Několik forem dětské epilepsie je spojeno s podprůměrnou inteligencí, problémy s fyzickým a duševním rozvojem. Ale sama epilepsie tyto problémy nezpůsobuje. Záchvaty vypadají často děsivě nebo absurdně, ale nedělají z člověka blázna nebo násilníka.

Ne každý, kdo dostane záchvat, trpí epilepsií. Záchvaty mohou být vyvolány z mnoha jiných příčin (otrava, horečka, mdloby, opilost nebo drogové odnětí). Rovněž záchvaty vyskytující se v době vzniku onemocnění, zranění nebo nemoci nesouvisejí s epilepsií. Pokud se záchvaty vyskytují opakovaně (chronicky) a vyskytují se týden, měsíc či rok po úrazu nebo nemoci, došlo pravděpodobně v důsledku stavu k epilepsii.

Zdroj: článek Příznaky epilepsie

Složení Obenzinu

Výživový doplněk má čistě přírodní složení, které není škodlivé lidskému zdraví. Na sestavení Obezinu se podílel tým specialistů. Obezin se skládá z patentovaného rostlinného komplexu přírodních viskózních polysacharidů. Významnou složkou je látka Spirulina (řasa), která obsahuje fenylalanin. Tato aminokyselina působí na chuťové centrum v mozku a tím snižuje chuť k jídlu. Produkt neobsahuje žádné alergeny a díky obsahu přírodních látek udržuje přirozenou hladinu cholesterolu v krvi.

Zdroj: článek Obezin na hubnutí

Potlačení sladkých potravin

Vedle změny stravovacích návyků je třeba potlačit i chuť na sladké. Obezin obsahuje výtažek z řasy Spirulina platensis, zejména konkrétní složku aminokyseliny fenylalaninu potlačující chuť. Působí na chuťové centrum v mozku, které ji efektivně snižuje. Pokud nedokážete vydržet bez rafinovaného cukru, Obezin je ta správná volba, jak začít.

Zdroj: článek Obezin na hubnutí

Domácí recepty na ucpaný nos

  • Křen. Zkuste ucpané dýchací cesty uvolnit tím, že sníte lžičku nastrouhaného křenu. Má totiž pořádnou sílu. Podobný účinek má i nastrouhaný zázvorový oddenek. Křen i zázvor ovšem užívejte po jídle, abyste si nepodráždili žaludek.
  • Zázvorový čaj. Zázvorový čaj si připravíte buď ze sáčku, nebo ze strouhaného čerstvého zázvoru. Zázvor brání vzniku látek, které způsobují neprůchodnost průdušek, a navíc obsahuje sloučeninu gingerol potlačující kašel.
  • Chilli. Do jídel si přisypte chilli nebo jiné pálivé přísady. Přidáte-li je do jakéhokoli vhodného pokrmu, okamžitě se vám bude snadněji dýchat.
  • Zábal z hořčice. Tři lžíce hořčičných semen rozemelte na prášek, smíchejte se šálkem mouky a s vodou, aby vznikla pasta. Hrudník si natřete vazelínou nebo mastným krémem a poté naneste hořčičnou pastu. Pronikavé aroma přispěje k uvolnění dutin, teplo povzbudí krevní oběh a uvolní hlen. Zábal nechte působit maximálně 15 minut.
  • Posílení imunity. Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. Med obsahuje obrovské množství železa a vitamínů a posiluje bílé krvinky v jejich boji s infekcemi. Podobně působí i česnek. Allicin v něm obsažený blokuje enzymy, které virům, bakteriím i plísním dodávají schopnost napadat a poškozovat tkáně. Denně proto snězte jeden rozmačkaný stroužek.
  • Výplach solným roztokem. Dokonce i lékaři ORL doporučují při nachlazení provádět každé ráno proplachování nosu mírně slanou vlažnou vodou. Malou sklenku s osolenou vodou přiložíte k nosu. Jednu nosní dírku stiskněte a druhou dírkou pomalu vtáhněte slanou vodu. Pak ji ústy vyplivněte. Takto proplachovat nos můžete i preventivně. Bakterie totiž nemají rády slanější prostředí, než je to původní na sliznici.
  • Na noc si navlékněte mokré ponožky. Je to jeden z uznávaných alternativních postupů, jak srazit horečku a uvolnit ucpané dýchací cesty. Tím, že se krev stáhne do chodidel, dojde k povzbuzení celkového krevního oběhu. (Krev stagnuje na nejméně průchodných místech.) Chodidla si nejprve nahřejte v horké lázni. Pár tenkých bavlněných ponožek namočte do studené vody, vyždímejte je a natáhněte si je, až si půjdete lehnout. Přes mokré ponožky si oblečte ještě suché vlněné ponožky. Tuto metodu nepoužívejte, pokud spíte v chladné místnosti.
  • Užitečným pomocníkem je horká koupel. Stačí si jen napustit vanu, ale výraznějšího efektu dosáhneme, když do ní ještě přikápneme trošku aromatických silic (jehličnany, eukalyptus, tea tree atd.), nebo i stačí trocha mořské soli. Pozor, pokud vás trápí horečky, tak tuto metodu raději nepoužívejme, protože oslabíme vlastní organismus.
  • Horká voda je přímo spojená s&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na ucpaný nos

Okurková limonáda i bez okurek

Vyrábět okurkový fresh ne všechny restaurace baví, naštěstí existuje ještě jednodušší řešení – náhražka v podobě okurkového sirupu. Ovocné sirupy se při výrobě nápojů používají běžně, takže proč by to nešlo i s okurkami. Konkrétně se dá použít okurkový sirup Giffard. Giffard vyrábí sirupy opravdu z ovoce/zeleniny, takže chuťově jsou dobré. Namíchání koktejlu podle chuti vůbec nic nebrání, výborná je okurkáda v kombinaci s Tonicem, citronovou šťávou nebo „alko varianta“ s ginem a Tonicem. Asi by se toho k okurkám hodilo daleko víc, ale to už je na vás, co vyzkoušíte?

Zdroj: článek Okurková limonáda

Využití černého bezu

  • V potravinářství: používají se především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z těchto plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce pak především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.
  • V domácí kuchyni: květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – tato pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda.

Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.

  • Ve farmacii: moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují.
  • V lidovém léčitelství: všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se také na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

Zdroj: článek Léčivé účinky černého bezu

Mučenka

Mučenka (Passiflora L.) je rod vytrvalých, většinou popínavých bylin, ale také keřů z čeledi mučenkovitých. Většina z nich se vyznačuje nápadnými pravidelnými květy neobvyklých tvarů i barev (například Pasiflora racemosa vytváří hrozny červených poupat, která po jednom rozkvétají do asi 10 cm velkých, jasně červených květů). Najdeme ale i druhy s květy zcela nenápadnými (například Passiflora suberosa má nejvýše 2 cm velké květy zelené barvy). Květy vyrůstají z paždí listů a kvetou obvykle jen jeden den. Jejich počet je výrazně závislý na tom, jak se rostlině daří – v ideálních podmínkách není výjimkou, že z paždí listu vyrostou květy hned dva, nebo i čtyři. Poupata je rostlina schopna vytvořit i na úponkách, kterými se přidržuje opory. Celý rod obsahuje přibližně 520 druhů, mučenka modrá se pěstuje po celém světě, v teplejších krajích jako okrasná, jinde jako pokojová rostlina, mučenka jedlá se pěstuje v subtropech kvůli plodům (bobulím).

Význam

Mučenky jsou nejenom okrasné rostliny, ale používají se i v potravinářství a medicíně. Plody řady mučenek jsou jedlé, nejznámější je maracuja (Passiflora edulis) nebo granadilla (Passiflora lingualis). Mezi další známé jedlé druhy patří Passiflora alata, Passiflora quadrangularis, Passiflora laurifolia (známá jako vodní citrón) nebo Passiflora maliformis – jeden z jejích několika lidových názvů by se dal přeložit jako sladká tykev. Aromatické plody se zpracovávají do šťáv, džusů nebo marmelád – často ve směsi s jiným ovocem (multivitamíny). Najdete je například i v ovocných jogurtech a podobně. V lécích se používají pro svoje mírně analgetické, sedativní a spasmolytické účinky (například kombinované fytofarmakum Novo-Passit se používá na léčbu neurotických příznaků). Dále se využívají jako chuťové korigens.

Zdroj: článek Bylinky na spaní

Kolonoskopie a klystýr

Kolonoskopie je velmi přesná metoda vyšetření konečníku, tlustého a tenkého střeva. Do konečníku pacienta je zaváděn endoskop – optický přístroj určený k vyšetření dutých orgánů a tělních dutin. Prohlídka je prováděna za účelem zjištění zánětů, hemoroidů, polypů a nádorových onemocnění. Kolonoskopie je šetrné vyšetření, které není doprovázeno bolestmi, pouze nepříjemnými pocity, které se dají přirovnat k plynatosti. Při pronikání hlouběji do střeva totiž endoskop před sebou tlačí vzduch. Vyšetření však ve většině případů probíhá v částečné anestezii, čímž se práh bolestivosti snižuje (u citlivějších pacientů je možná i celková anestezie). Z tohoto důvodu by s sebou měl mít pacient doprovod a po zbytek dne se již nevěnovat činnostem vyžadujícím soustředění. Doba vyšetření se může pohybovat od patnácti minut až po jednu hodinu, celkové trvání kolonoskopie se liší. Během prohlídky lékař může provést biopsii, a to za předpokladu, že se ve střevě vyskytne nepatřičný objekt (například polyp), který je nutné poslat na histologii. Ani v tomto případě není třeba se zbytečně obávat, biopsie je také bezbolestná. Jestliže byly odebrány vzorky pro histologii, je možné, že lékař navrhne, aby pacient jeden den strávil v nemocnici pod odborným dohledem – pro případ, že by po zásahu začalo krvácení.

Aby mohla být střeva důkladně vyšetřena, je pochopitelně nutné jejich celkové vyprázdnění. Obecně však platí, že alespoň tři dny před výkonem byste měli držet přísnou dietu. Vyhněte se celozrnnému pečivu (nahraďte jej bílým), luštěninám, masu a všemu, co obsahuje vlákninu, tedy ovoci a zelenině. Z nápojů se nedoporučuje káva a mléko. Pokud je to možné, přejděte na kašovitou stravu (zejména dva dny před vyšetřením). Takzvaná laxativa (běžná projímadla) se začínají užívat odpoledne, nebo v předvečer vyšetření. Obyčejně se jedná o míchané nápoje, které v určitém časovém rozmezí musí pacient vypít. Jedním z nejužívanějších je Fortrans, který je zřejmě nejšetrnější a chuťově nejpřijatelnější. Jeho nevýhodou je, že se ho musí vypít větší množství – cca 3 litry za 5 hodin. Yal gel se používá k vyprázdnění pouze koncové části střeva (esovitý tračník a konečník). Pokud ale máte podstoupit kolposkopii, tedy vyšetření celého tlustého střeva, adekvátní příprava je možná pouze pitím roztoku. Pokud nejste schopni vypít celou dávku 4 litrů, prodlužte dobu lačnění před vyšetřením, i tak se ale snažte vypít co nejvíce vyprazdňovacího roztoku. Zkuste ho zapíjet tekutinami, které mají pro vás příjemnější chuť, a k tomu se snažte vypít co nejvíc dalších tekutin (minerálky, čaje). Jako novinka by měl být od letošního roku k dostání i preparát Picoprep, ale pojišťovna ho zatím nehradí. Je to 2 x 150 ml přípravného roztoku, také k tomu je ovšem potřeba vypít dostateční množství dalších tekutin. Tento preparát má samozřejmě i své kontraindikace a je na lékařský předpis, tak se o jeho eventuálním použití prosím poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: článek Jak správně provést klystýr

Epsomská sůl jako detox

To, že je epsomská sůl velice oblíbená a často používaná na detoxikaci těla, je obecně známá věc. Tradičně se používá jak na vnitřní, tak i na vnější detoxikaci.

Játra jsou orgán, který lze velmi dobře regenerovat a pro zdravou funkci organismu je třeba játra a žlučovody pravidelně čistit. Epsomská sůl žlučovody dobře znecitliví a roztáhne, takže jimi může projít i kámen velikosti švestky. Při jaterní očistě se tělo zbavuje hlavně mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Před čistěním jater je velmi vhodné jíst par dní hodně jablka a věnovat cca dva dny vyprázdnění střev, a to proto, aby obsah jater mohl snadno opustit střeva. Jakmile totiž vypijete olej se šťávou, veškerá nahromaděná žluč ze žlučníku a žlučovodů doslova vystřelí z jater, sebere s sebou vše, co jí překáží v cestě a vytlačí to do střeva.

Pro jaterní kúru zvolte nejlépe noc z pátku na sobotu, abyste v sobotu, případně i v neděli, mohli odpočívat. Den před vlastní kúrou nejezte nic mastného, konzumujte hlavně hodně ovoce, kdo vydrží jen na ovoci, tím lépe. Kdo ne, dejte si jídlo, které neobsahuje tuky a mléko. Pijte hodně vody, domácí džusy z ovoce či zeleniny, případně slabý neslazený čaj. Tyto potraviny umožní nastřádání žluče v játrech. Zvýšený tlak nastřádané žluče pak vytlačí více kamenů.

Před samotnou konzumací detoxikačního roztoku vypijte litr jablečného džusu a poté pijte již jen čistou vodu. V den detoxu nejezte.

Připravte si roztok: do litrové nádoby nalijte 720 ml vody, přidejte 60 ml epsomské soli, zamíchejte a nádobu dejte do ledničky. Po chvilkách, cca 30 minut, promíchávejte slaný roztok, aby došlo k úplnému rozpuštění epsomské soli. Nádobu uchovávejte v ledničce, protože studená slaná voda se snadněji pije, ale není to podmínkou.

Odlijte si z rozpuštěné epsomské soli, kterou máte v lednici, 180 ml a najednou toto množství vypijte. To je první dávka. Je vhodné opravdu vypít roztok naráz, protože je dost hořký. Někomu může pomoci brčko, které vsune až na za konec jazyka. Není-li to pro vás chuťově příjemné, pomůže po vypití rozpuštěné epsomské soli sníst lžíci javorového sirupu, čímž se chuť soli vytratí.

O dvě hodiny později vypijte druhou dávku 180 ml připraveného roztoku. Počítejte s projímavým účinkem.

Za další dvě hodiny vypijte následující emulzi – vymačkejte šťávu z grapefruitu nebo z citronu, je potřeba získat 180 ml čerstvé šťávy. Nalijte do 500ml lahve s víčkem 120 ml olivového oleje a přidejte 180 ml šťávy z grapefruitu nebo citronu. Uzavřete víčko a několik minut silně, až zuřivě třeste s lahví. Smysl věci je, aby 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Epsomská sůl

Hřebíček v těhotenství

Bylinky v těhotenství a celkově bylinky, jakožto i farmaceutické léky obsahují účinné látky a působí na různé orgánové systémy lidského těla. Větší množství bylinek může v těhotenství svým účinkem působit negativně na matku nebo plod, může ovlivňovat tvorbu mateřského mléka a jeho chuťové vlastnosti. Některé bylinky v těhotenství je tedy potřeba užívat s mírou. Mezi ně patří i hřebíček vonný, který má dezinfekční a místně znecitlivující účinky. V těhotenství se dříve využívala jeho schopnost vyvolávat kontrakce.

Zdroj: článek Jak se dá použít hřebíček

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Nina Vinšová


chut zeleza v puse po antibiotikach
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
chuťové pohárky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.