Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHVILKOVÉ ROZMAZANÉ VIDĚNÍ

OBSAH

Vidění

Syndrom suchého oka může způsobovat potíže s udržením konstantního jasného vidění, protože slzný film zvlhčuje rohovku na přední straně oka. Pokud nemá oko dostatečné množství slz nebo má špatnou kvalitu slzného filmu, začne rohovka vysychat, což způsobí rozmazané vidění. U většiny lidí mohou tyto příznaky zlepšit umělé slzy. Pokud se vám rozostří vidění během čtení nebo při dlouhodobějším používání počítače, doporučuje se zvýšit frekvenci mrkání, aby byla rohovka dostatečně zvlhčována. Umělé slzy takovýmto změnám vidění předcházejí a pomáhají tak při déletrvající práci.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

Diskuze

V diskuzi KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetta G..

Už uplynulo hodně vody, od doby co jsem zde podstoupila operaci očí a jsem stále spokojená s mým rozhodnutím… Za sebe bych doporučila neotálet, ale jinak jsou zde opravdu profi a mě se to rozhodně vyplatilo. 

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Jsem po operaci obou očí 6 roků.Mám voperovány multifokální čočky.Po třech letech jsem byl na reoperaci ohledně rozmazanému vidění.Jsem muzikant a hraji na trumpetu. Můj problém je vtom,že mám rozmazané vidění a z 80cm mám noty rozmazané.Rovněž také z 5m obrazovka televize je rozmazaná.Denně si kapu oční kapky 5krát. Mám unavené oči a je to pro mně deprimující.Z 30cm čtu vše normálně.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Jaké jsou příznaky šedého zákalu?

Šedý zákal se tvoří obvykle pomalu a projevuje se často těmito symptomy:

  • Vidění je zatažené, rozmazané, mlhavé.
  • Progresivní krátkozrakostí – starší lidé najednou nepotřebují brýle na čtení.
  • Změna způsobu vidění barev, protože objektiv filtruje barvy.
  • Problémy s řízením v noci, dochází k oslnění světly protijedoucích vozidel.
  • Problémy s oslněním během dne.
  • Dvojité vidění, překrývající se obraz.
  • Náhlé změny dioptrií.

Zdroj: Šedý zákal

Poradna

V naší poradně s názvem ROZTROUŠENÁ SKLEROZA A VĚK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda roztroušenou sklerozu může mít 12-ti letý syn. Roztroušenou sklerozu má sestra a syn má podobné příznaky: rozmazané vidění, bolesti hlavy, bolest hlavy za očima, bolesti nohou. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv je roztroušená skleróza onemocnění spíše dospělých lidí, není vyloučen její výskyt ani u dětí. V předpubertálním věku se ale velmi těžko diagnostikuje, neboť příznaky mohou souviset s růstem nebo jinými onemocněními. Pokud máte v rodině již výskyt tohoto onemocnění, tak by bylo vhodné provést preventivní vyšetření u dětského neurologa, aby se předešlo zanedbání a případnému rozvoji onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roztroušená skleroza a věk

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Neždoucí účinky,zkušenosti s cipralexem
Beru cipralex 10 mg. jeden denně. Mám nadměrnou plynatost,nadměrné nadýmání,zácpu,bolest břicha, bolest nohou, rozmazané vidění Nevim si rady co bych měla dělat,aby bolesti se zmenšily.K lékaři jsem objednána 12. října.

Děkuji, s pozdravem
Zdenka Olivová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Cipralexu

Co způsobuje astigmatismus?

Astigmatismus způsobuje rozmazané vidění, bolest hlavy, noční slepotu a závratě, tedy pokud není správně léčen.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Poradna

V naší poradně s názvem TROZARA A ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ORLICKÝ.

DOBRÝ DEN, MÁM ZNÁMOU MĚLA RAKOVINU PRSU, KTERÉ JE ODOPEROVÁNO. BYLO JI ŘEČENO, ŽE MUSÍ UŽÍVAT LÉK TROZARA, KTERÝ JI PŮSOBÍ OSLABOVÁNÍ ZRAKU A NEJVYŠŠÍ STUPEN ARTROZY. RÁDA BY ŠETRNĚJŠÍ LÉČBU. JEDNÁ SE O 60 LETOU ŽENU. PROSÍM O RADU.

DĚKUJI ORLICKÝ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trozara může skutečně výrazně zhoršovat vidění, které se stává rozmazané a také může ovlivnit bolestivost kostí a kloubů, které se nazývá atralgie. V obou případech je nutná okamžitá konzultace s lékařem, který lék předepsal. Je třeba aby objektivně zhodnotil stav pacientky a zvážil další léčbu. Poraďte své známé, aby navštívila svého lékaře a popsala mu své problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trozara a artroza

Příznaky glaukomu

U většiny lidí se objevují buď jen malé, nebo žádné příznaky vzniku glaukomu. Mezi první příznaky glaukomu patří ztráta periferního nebo bočního vidění. Občas může být nitrooční tlak tak velký, že se objevuje náhlá bolest oka, bolest hlavy, rozmazané vidění nebo můžete vidět „svatozář“ kolem světel. Včas zjistit glaukom je pádným důvodem, proč chodit na pravidelné prohlídky ke svému očnímu lékaři.

Pokud máte některý z těchto příznaků, vyhledejte okamžitou lékařskou pomoc:

  • viditelná svatozář kolem světel;
  • ztráta zraku;
  • zarudnutí oka;
  • zamlžené oko, zejména u kojenců;
  • nevolnost nebo zvracení;
  • bolesti v oku;
  • zúžené vidění.

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

V únoru jsem začla brát Cipralex 10 mg, pak jsem v červnu dostala 20 mg. Mám pocit, že moje úzkost celkově ustoupila, ale chvíle, kdy ji mám, jsou naprosto hrozné a závratě jsou v podstatě konstantní od doby, kdy jsem začala Cipralex užívat. Všimla jsem si, že to na pár měsíců trochu kleslo, ale v poslední době se mi to vrací docela extrémně. Nevyrovnaná, unavená, letargická, závrať, která vyvolává pocit děsu. Mám pocit, jako bych neustále měla omdlít, což mou úzkost ještě více pohání a vyvolává ve mně pocit, že mám každou chvíli zemřít. Za pár dní mám schůzku s doktorem, tak uvidím, co mi řekne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Moc děkuji za odpověď, mám úplně stejné pocity já jdu k lékaři až 22.8 .když jsem mu posledně sdělila své problémy
Předepsal mi pregabalin a jeho vedlejším účinkem je točení hlavy, ale prý snižuje úzkost.Nemám odvahu si tobolku vzít už takhle se.mi hlava točí a mám rozmazané vidění
Budu ráda pokud zůstaneme v kontaktu
Je dobré pokud si můžete promluvit s člověkem, který má stejné problémy.

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Snížené periferní vidění

Konzumace alkoholu snižuje schopnost periferního vidění. To může vést k pocitům nebo přímo efektu tunelového vidění.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Měl jsem na dálku cca 7 dioptrií s mírným rozdílem jednotlivých očí, které mi srovnali na 0. Odpoledne jsem přijel na kliniku, udělali mi sérii vstupních vyšetření, po kterých mě navečer oči znecitlivěli a odoperovali. Samotný zákrok na obou očích byl bezbolestný a trval asi 15 min. Poté jsem zaplatil a s mým doprovodem jsem odjel domů. Bezprostředně po operaci jsem měl vidění mírně rozmazané, ale běžně se pohybovat nebyl žádný problém. Jak se u zákroku uvádí, asi týden jsem měl chvílemi mírně rozostřené vidění na blízko spíše při koukání do obrazovky, u tištěného textu téměř nebyl rozdíl. Pak se vše srovnalo do normálu. Asi měsíc po zákroku je doporučen klidnější režim bez extrémního namáhání se zvýšenou opatrností, aby do oka něco nespadlo, jinak ale s běžnými pracemi nebyl problém.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Tip na lesklé řasy

Výrazně lesklé řasy lze v domácím prostředí dosáhnout pomocí lékařské vazelíny. Lékařská vazelina řasy obalí, tím je mírně zmohutní a krásně projasní. Vazelína se na řasy musí nanést jen v nepatrné vrstvičce pomocí čistého štětečku z nějaké staré maskary. Tímto štětečkem se pak řasy několik sekund vyčesávají a tím se účasně pomocí vazeliny vyleští. Vazelina řasy nijak zvlášť nevyživuje a ani nijak významně nedráždí oči, Vazelína v oku může na několik minut zapříčinit rozmazané vidění, které se samo napraví. Stejný postup se dá použít i pro lesklé obočí.


Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Diskuze

V diskuzi TOČENÍ HLAVY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Borčová.

Na dnešní noc mě vzbudilo silné ač chvilkové motání hlavy, bylo mi až na zvracení. Pak to pokračovalo i přes den. Cítím se jako po větší zábavě. Opakovalo se to a z ničeho nic,asi tak šestkrát. Mám zvýšený tlak, beru na tlak léky jednou denně, Tezeo HCT 80mg/12,5 mg. Mohla bych vědět příčinu prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lidka.

Dobrý den ....mám problém točení hlavy ve spánku a při stávání si dávám pozor at neupadnu ,,není to celý den jen málo ,Chtěla bych poradit před měla narkozu na operaci kolena ,mívám nízký tlak ..děkuji za radu

Zdroj: diskuze Točení hlavy ve spánku

Injekce ocriplasminu

Pokud je makulární díra způsobena vitreomakulární trakcí, může být možné ji léčit injekcí ocriplasminu aplikovanou přímo do oka. Injekce pomáhá sklivci uvnitř oka oddělit se od zadní části oka a umožňuje uzavření makulární díry.

Injekce trvá jen několik sekund, přičemž dostanete lokální anestetikum ve formě očních kapek nebo injekce, takže nebudete cítit žádnou bolest. Před zákrokem dostanete také oční kapky k rozšíření zornice, aby oční lékař mohl vidět zadní část oka.

Injekce ocriplasminu se obvykle používá pouze v raných stádiích – když makulární díra je široká méně než 400 mikrometrů.

Ocriplasmin může způsobit mírné vedlejší účinky, které obvykle odezní, jako například:

  • dočasné nepohodlí, zarudnutí, suchost nebo svědění;
  • otok oka nebo očního víčka;
  • citlivost na světlo;
  • záblesky;
  • rozmazané, zkreslené vidění;
  • snížení vidění nebo slepých míst.

U malého počtu lidí se mohou vyvinout závažnější vedlejší účinky, jako je znatelná ztráta zraku, zvětšení makulární díry nebo odchlípení sítnice. Chirurgický zákrok je obvykle nutný ke korekci zvětšení makulární díry nebo odchlípení sítnice.

Komplikace po operaci, kdy je potřeba vyhledat okamžitou pomoc:

  • výrazně snížené nebo zkreslené vidění,
  • silná bolest očí,
  • dvojité vidění, bolesti hlavy nebo je vám nevolno.

Bezprostředně po injekci může být vaše vidění rozmazané. Neměli byste řídit ani používat žádné nástroje nebo stroje, dokud se to nevrátí k normálu.

Pokud injekce ocriplasminu selže v uzavření makulární díry, může být navržena operace s názvem vitrektomie, při které dojde k uzavření makulární díry a zlepšení vidění.

Zdroj: Makulární díra, operace a prognóza

Poradna

V naší poradně s názvem RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavomir.

Dobry večer...mam velmi suchy nos až do prasknuti a urobia sa chrasty až to boli. Beriem lieky na tlak, cholesterol(možno že to je od tabletiek). Neviem ako by som to vyliečil...dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud s tím vážně chcete něco dělat, tak budete muset začít spolupracovat s lékařem z ORL. Tam získáte prohlídku z které se dá určit příčina a k tomu má lékař plnou paletu možností léčby. Z běžné dostupných prostředků by mohla pomoct Vincentka ve spreji k vidění zde www.lekarna.cz/amp/v… a potom nosní mast proti krustám k vidění zde www.lekarna.cz/amp/r…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Noční vidění levně

Na specializovaných bazarech se dají najít k prodeji i přístroje na noční vidění. Přístroje je třeba si ale vyzkoušet. U některých typů se nedoporučují přístroje první generace, ty nejsou již příliš kvalitní a neplní očekávání uživatelů.

Zdroj: Noční vidění

Diskuze

V diskuzi DYSFUNKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Reumulus.

ono ne vzdy se da uplne rozlisit co je dysfunkce a co je pouze chvilkove oslabeni. nekdy kvuli stresu a unavy erekce slabne, ale jinak je penis zdravy. pokud ale clovek je vzruseny a nema jine potize, ale pouze mu proste nestoji, kdyz potrebuje, tak je uz podezreni ane dysfunkci . doporucuji clanek zde a podle nej se da hodne zjistit o erekci www.vimax.cz/jak-pre…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dysfunkce

Zhoršená kvalita vidění

Alkohol může změnit vaše vidění, protože při nadměrné konzumaci poškozuje funkce mozku. Velmi často dochází k rozmazanému nebo dvojitému vidění kvůli oslabení koordinace očních svalů. Může se objevit i zpožděná reakce při řízení.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem LIDSKÉ OKO NAPADENÍ CIZOPASNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Kesslerová.

Potřebuji vědět jaký cizopasník mě mohl napadnout oko , mám zastřené vidění na levém oku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oko vám mohl zasáhnout například virus herpes simplex, který způsobuje opary na rtu. Typické příznaky viru v oku jsou pocit cizího předmětu v oku, četné červené žilky, škubání, rozostřené vidění. Léčba bývá pomocí antivirotiky a je k dostání v lékárně na předpis. Zastřené vidění může mít ještě mnoho dalších příčin. Blíže vám k tomu řekne oční lékař po vyšetření rohovky. Neodkládejte vyšetření, ať se toho co nejdříve zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lidské oko napadení cizopasníky

Dávkování mátového oleje

Dávky mátového oleje u dospělých jsou v rozmezí 0,2 – 0, 4 ml třikrát denně. Dětské dávky jsou v rozmezí 0,1 – 0,2 ml užívané třikrát denně. Pokud je mátový olej užíván v neobvykle velkých dávkách, může produkovat nebezpečné toxické účinky. Nežádoucí účinky spojené s normálním používáním patří alergické reakce, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, rozmazané vidění a pálení v oblasti mezi konečníkem a genitáliemi. Mátový olej by se také neměl užívat při problémech s chorobami jícnu, žlučníku a hiátové hernie.
Pokud užíváte léky na glukózu v krvi, poraďte se svým lékařem, jestli můžete používat mátový olej nebo jiné mátové produkty. To samé platí u těhotných žen.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Videa k fungování noční optiky

Ukázky fungování přístrojů na noční vidění lze vidět ve videích na youtube.cz: https://www.youtube.com/results?q=hunting%20night%20view

Zdroj: Noční vidění

Infračervená svítilna

Jedná se o svítilnu, která vyzařuje světlo v pro člověka neviditelném spektru. Obecně se pro noční vidění doporučují přísvity o vlnové délce 850 nm. Přestože toto světlo člověk nevidí, zvěř na něj může reagovat. Světlo z této svítilny může pocházet z laserové diody, nebo z LED. Přísvit musí lovci používatu digitálního očního vidění, na rozdíl od některých noktovizorů, které mají velké zesílení zbytkového světla.

Zdroj: Noční vidění

Mžitky v periferním vidění

Mžitky v periferním vidění mohou souviset s nízkým tlakem, který na rozdíl od toho vysokého není životu nebezpečný a přináší s sebou pouze mírnější zdravotní komplikace. K dalším příznakům nízkého krevního tlaku patří únava, ospalost, zimomřivost nebo závratě.

Zdroj: Mžitky před očima

Monokuláry

Dalšími přístroji využívanými k nočnímu vidění jsou monokuláry, u nichž jsou dostupné všechny typy technologií, a proto si uživatel může pořídit monokulár s termovizí, ale i digitální, nebo noktovizorní, k dispozici jsou ale i klasické optické pozorovací monokuláry.

Shrnutí hodnocení monkulárů

Výhody monokulárů

Nevýhody monokulárů

Dobrá cena

Nedá se nasadit na zbraň

Lehká konstrukce


Kompaktnost


Zdroj: Noční vidění

Příčiny červených žilek v oku

  • Suchý vzduch způsobující podráždění očí.
  • Přílišné vystavování se slunečnímu záření a prachovým částicím.
  • Výskyt cizího tělesa v oku.
  • Alergická reakce a nachlazení.
  • Trauma způsobené přílišným namáháním nebo kašlem.
  • Únava nebo stres.
  • Subkonjuktivální krvácení (zarudnutí očí).
  • Zánět očního víčka. Příčinou této infekce je kožní bakterie. Kromě zarudnutí očí, způsobuje také citlivost na světlo, suché oči a rozmazané vidění.
  • Zánět spojivek. Jedná se o zánět membrány sliznice víčka. Dalo by se říci, že jde o vysoce nakažlivé onemocnění, které je způsobeno viry, bakteriemi nebo alergiemi.
  • Vředy na rohovce způsobené virovou nebo bakteriální infekcí. Tyto vředy se objevují na vnější vrstvě oka.
  • Zanícení oka spojované s autoimunitním onemocněním. Zároveň k tomuto onemocnění může přispět infekce nebo výskyt toxinů.
  • Akutní glaukom, který je příčinou náhlého zvýšení tlaku oka. Akutní glaukom způsobuje bolest a může se vyvinout v problémy se zrakem.
  • Poškození rohovky způsobené užíváním kontaktních čoček.
  • Problém s krvácivostí zapříčiněnou nadměrným užíváním léků na ředění krve (Warfarin).
  • Centrální okluze retinální žíly.
  • Graveho nemoc nebo hypertyreóza.

Zdroj: Rady na červené žilky v oku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP