Zajímáte se o téma CIBULKY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Vypadávání vlasů neboli plešatost (alopecie) je ztráta vlasů z hlavy nebo ochlupení z těla. Plešatost může být způsobena normálním vypadáváním vlasů. Vypadávání vlasů je specifičtější pro muže než pro ženy. Některé typy plešatosti mohou být vyvolány autoimunitním onemocněním. Nejznámější autoimunitní onemocnění způsobující plešatost je alopecia areata. Plešatost může mít mnoho příčin. Mezi nejčastější příčiny patří plísňové infekce a traumatická poškození.
Vypadávání vlasů u mužů
Vypadávání, řídnutí, slábnutí vlasů a s tím spojený vznik koutů a lysinek převážně na temeni hlavy a dalších částech hlavy trápí zejména mužskou populaci. Někteří muži jsou na své vlasy obzvláště citliví, a tak může tento vlasový problém kromě fyzických projevů přerůst také do psychické roviny a mít dopad i na osobní život. Je důležité si ověřit, jestli nejsou vaše závěry o vypadávání vlasů předčasné. Jestliže vlasy vypadávají v rozmezí 25–60 vlasů za den, je to jev zcela běžný. Pokud je to větší množství, jedná se opravdu o nadměrné vypadávání vlasů. Tyto problémy jsou z velké části zapříčiněny větší či menší dědičnou dispozicí způsobující přeměnu hormonu testosteronu na takzvaný DHT (dihydrotestosteron), který oslabuje vlasové cibulky a je příčinou toho, že vlasy začnou vypadávat. Postupné řídnutí vlasů se může projevit již v mládí, ale nebývá to časté, většinou se první příznaky projevují až po třicátém roce věku, u každého muže je to velmi individuální. Někdy se také může stát, že alopecii neboli plešatění může způsobovat i suchá pokožka a s ní spojené lupy, proto je třeba dbát o své vlasy kvalitními kosmetickými přípravky. Kromě těchto hlavních příčin existují ještě další příčiny, zejména stres, který je vědecky prokázán jako jedna z častých příčin tohoto problému, protože působí na vlasové cibulky přílišnou produkcí takzvaných volných radikálů; dále je to nedostatek důležitých prvků, jakými jsou kupříkladu železo, měď, zinek, silikon, vitamín B; nebo držení různých diet; tuhnutí tkáně okolo vlasové cibulky; vyšší produkce mazových žláz; časté teplotní změny; špatná péče o vlasy – u mužů především časté nošení čepic, klobouků, různých helem a dalších pokrývek hlavy. Také roční období působí na padání vlasů, především pak jaro (březen, duben) a podzim (září, říjen). V těchto měsících zpravidla vypadne vlasů více než po celý zbytek roku, ale toto vypadávání je pouze přechodným jevem. Další možností, proč vlasy vypadávají, může být znečištěné ovzduší, ve kterém se pohybujete, nebo práce či pobyt v zakouřených barech a hospodách, protože vlasy jsou tím neustále zatěžkávány, nemohou si odpočinout a ztrácejí důležité živiny. Pokud nejste spokojeni s kvalitou svých vlasů a domníváte se, že vám jich na hlavě stále jen ubývá, určitě boj hned tak nevzdávejte. Mnoho mužů se prostě smíří s tím, že vlasy mít nebudou, přestože existují způsoby, kterými lze růst vlasů obnovit, podpořit, nebo alespoň zpomalit jejich vypadávání. Pokud vyzkoušíte všechny možné vlasové tipy a triky, ale žádné z nich vám nepomohou, nebojte se navštívit dermatologa a poradit se o dalších možnostech léčby.
V naší poradně s názvem BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.
Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto.... Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
To je folikulitidní absces. Většinou se dělá v období horka, kdy se pokožka na šourku převlhčí a do cibulky, odkud vyrůstá chlup se dostanou bakterie, které se přemnožily na povrchu. Obvykle se to samo vyléčí do jednoho měsíce. Můžete místo potírat dvakrát denně 70% ethanolem (lékařský líh). Případný výpotek nemačkejte, ale nechte přirozeně bez mačkání vyhojit.
Postup: Maso nakrájíme na malé kousky, rozpálíme olej, na kterém maso orestujeme. Cibulky a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky, popřípadě rozdrtíme v lisu na česnek, přidáme k masu a společně smažíme 5 minut. Zalijeme vývarem a necháme 40 minut dusit na mírném ohni. Mezitím oloupeme brambory a nakrájíme na kostičky. Fazolky omyjeme a očistíme. K bramborám a fazolkám po 25 minutách vaření přidáme saturejku.
Svačina
100 g tuňáka nebo sardinek ve vlastní šťávě a sójové pečivo, 1 kus
Večeře
Pestrý salát s houbami šíi-take
Pestrý salát s houbami šíi-take: 1 malý ledový salát, 1 červená a žlutá paprika, 300 g hub šíi-take, 2 lžíce másla nebo olivového oleje, 2 čajové lžičky vinného octa.
Postup: Ledový salát rozdělíme, omyjeme, necháme okapat a natrháme. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na proužky. Pažitku omyjeme a nadrobno nasekáme. Ocet rozmícháme se solí a přilíváme olej za stálého míchání, aby vznikla krémová zálivka. Veškeré přísady do salátu dáme do zálivky. Houby šíi-take očistíme, zbavíme nožiček, větší houby rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Tuk rozpálíme na pánvi, houby na něm minutu smažíme při vysoké teplotě, osolíme a zchladíme octem. Ještě teplé dáme na salát a podáváme.
Houby šíi-take můžeme nahradit žampiony nebo hlívou ústřičnou.
Ve svém příspěvku VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.
Dobrý den. Po chemoterapii mi vlasy začaly růst až po 7 týdnech, hrozně pomalu a ne po celé hlavě. Nyní jsem 16 měsíců po chemu a na temeni mám hodně prořídlé vlasy. Říká se, že pak rostou vlasy jak o závod a jsou lepší a pevnější. Mám jich sotva polovinu a někde mi prosvítá hlava. Dřív jsem měla hodně husté vlasy. Obočí mám poloviční. Od kožního jsem dostala Methionin a 2x týdně Alpicort. Léčbu jsem absolvovala s toxickou ablací nehtů a po čtyřech posledních dávkách jsem měla i teploty. Mám šanci, že se cibulky obnoví po tak dlouhé době? Zatím žádný náznak, že by přibývaly, jen obočí se stále snaží? Vím, že důvodů může být víc - menopauza, štítná žláza (je léčená), stres.
Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Dobrý den,dávejte si obklady z ricínového oleje.Mně vyrostli vlasy husté,pevné a bez šedin.Ale cca o dva až tři odstíny tmavší.Tak vydržte.Ala
Postup: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nasekáme najemno. Květák a oloupanou větší batátu nakrájíme na malé kousky. Na kokosovém oleji osmahneme cibuli s česnekem. Následně přisypeme kari a chilli papričku a koření necháme lehce osmažit. Poté přidáme nakrájený květák a batátu a zalijeme kokosovým mlékem se zeleninovým vývarem nebo vodou. Zeleninu vaříme do změknutí. Potom vše důkladně rozmixujeme do hladkého krému. Nakonec do polévky přilijeme limetkovou šťávu a polévka je hotová. Pro barvu můžeme přidat petrželku.
Hrudky s kešú ořechy
Ingredience: 20 g medu, 100 g kešú ořechů, 150 g strouhaného kokosu, 60─70 g banánu, 20 g kokosového oleje.
Ingredience na obalení: 100 g čokolády, kokosový olej.
Postup: Kešú ořechy přes noc namočíme. Banán oloupeme a připravíme si ostatní suroviny. Kokos, banán, kešú ořechy, kokosový olej a med vložíme do mixéru a rozmixujeme. Z hmoty tvoříme hrudky, které namáčíme v rozpuštěné čokoládě s trochou oleje. Hotové hrudky vložíme do ledničky a necháme je ztuhnout.
Postup: Kuře uvaříme v osolené vodě, do které přidáme bobkový list rozdrcený na jemný prach. Měkké masíčko vyndáme, odstraníme kůži, vykostíme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi osmahneme plátky očištěné mrkve, cibulky a česnek. Přidáme koření, zamícháme a vše vložíme do polévky. Vaříme asi 30 minut a doléváme vodu. Nakonec do polévky vrátíme maso a případně ji dosolíme. Hotovou polévku podáváme s natvrdo uvařeným vejcem nakrájeným na nudličky. Polévku ozdobíme bylinkami.
Postup: Do pánve wok dáme olej, přidáme zelenou kari pastu a asi 2 minuty restujeme. Následně přidáme kokosový krém, dobře rozmícháme a poté do pánve vložíme na menší kousky pokrájené filety pangasia a vaříme. Po cca 5 minutách dáme do woku ještě krevety a vaříme přibližně další 3 minuty. Nakonec s
Ve svém příspěvku VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Suchá.
Absolvovala jsem 3 pondělky po sobě chemoterapii.Po té třetí mi začaly vypadávat vlasy.Chemoterapií budu absolvovat ještě více.Na rady zkušených pacientek jsem si nachala oholit hlavu,ale ne zcela dohola (prý je to lepší pro vlasové cibulky).Teď samozřejmě padají ty malé vlásky.Je to nepříjemné,ale s tím jsem počítala,nosím chladivý šáteček z prodejny paruk,ten vždycky vyklepu,abych nedělala nepořádak po bytě.Vadí mi jen svědění hlavy.Měla jsem vždy citlivou pokožku na hlavě,po barvení vlasů mě vždy svědila a byla začervenalá.Chtěla bych se poradit,zda neexistuje nějaký prostředek,kterým bych si hlavu občas natřela a který by trochu zamezil svědění.Asi by to taky chtělo nechat hlavu častěji "dýchat" úplně holou na vzduchu.Děkuji za každou zkušenost,kterou mi sdělíte.
Vím,že vlasy jsou to poslední co je důležité,zase narostou.Důležité je se vyléčit,čemuž musíme věřit.Psychika je důležitá.Ale dá to fušku.
P.S.Paruku mám už koupenou krásnou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Adamcová.
Dobrý den Jani, v první řadě Vám chci říct že Vám budu držet palce, ať vše dopadne dobře
Pokud se jedná pouze o nedostatek vitamínů, je to jednoduché. Stačí doplnit vitamíny jako železo, selen, vitamín C, či přímo aminokyselinu methionin, která je základní součástí keratinu, ze kterého jsou vlasy a nehty. Při jejich užívání hlava ve většině případů přestane svědit a vlasy začnou znova růst z nepoškozené vlasové cibulky. Ta musí být ovšem zdravá. Pokud tomu tak není, vyhledejte odborníka, který pomocí aplikace výtažků z kmenových buněk pomůže přímo u vlasové cibulky.
Jestliže u vás náhle dojde k většímu vypadávání vlasů nebo k jejich lámavosti a zároveň svědění hlavy, trvá to delší dobu a je to nesnesitelné, může být důvodem nějaký neodhalený zdravotní problém. Může se jednat o onemocnění štítné žlázy, nedostatek železa nebo o autoimunní onemocnění. I některé léky mohou způsobit vypadávání vlasů a svědění hlavy. Ve všech případech navštivte dermatologa, který určí přesnou příčinu.
V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.
Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: https://www.prozdravi.cz/pc…
V 1. fázi, která trvá cca 4 týdny, pijete 5x denně bílkovinný koktejl a jíte neomezené množství doporučené zeleniny. Ve 2. fázi, která ideálně trvá 1,5násobek 1. fáze, pijete koktejl 3x denně a k tomu jíte 2 opravdová bílkovinná jídla + neomezené množství všech druhů zeleniny. Ve 3. fázi přecházíte k „normální stravě“. Tedy začleňujete do jídelníčku ovoce + sacharidy (nikoli rychlé cukry). Předpokládá se, že takzvaný racionální jídelníček budete dodržovat navždy, proto nenastane žádný jo-jo efekt. Pohyb je od 2. fáze samozřejmě žádoucí. I v průběhu diety si můžete dopřát nějakou dobrotu! Odměnit se. A nebojte, kila na vás nezačnou hned útočit.
Dietní zmrzlina
Ingredience: 1 porce KetoDiet (Element nebo Basic), 200 ml odtučněného mléka, 1 odtučněný tvaroh (250g miska), sníh ze 2 bílků
Postup: Namíchejte si KetoDiet nápoj ve 200 ml odtučněného mléka a přidejte 5 ks příchuťových tablet. Nechte alespoň 10 minut hydratovat. Nápoj poté v misce smíchejte s tvarohem a nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Směsí naplňte zmrzlinová tvořítka a dejte cca na 12 hodin do mrazničky. Samozřejmě pokud máte doma zmrzlinovač, použijte ho.
Burger
Ingredience: 1 snítka čerstvého koriandru, malý kousek čerstvého zázvoru, 2 jarní cibulky, 1 květák, 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce pažitky, pepř dle chuti, sůl dle chuti, 1 vejce
Postup: Mleté maso – doporučuje se v rámci diety spíše hovězí – dobře promícháme s vejcem a nasekaným koriandrem, přidáme sušený česnek a nasekanou zelenou jarní cibulku (případně pórek, pokud jste ve 2. kroku). Zázvor oloupeme a nakrájíme, případně nastrouháme najemno, a přidáme ke směsi. Osolíme a opepříme podle chuti a tvarujeme menší burgery, které následně opečeme na kapce olivového oleje, případně je můžeme připravit v troubě v pekáčku na pečicím papíře.
Květákové pyré: růžičky květáku uvaříme doměkka a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, doladíme nasekanou pažitkou, kterou buď vmícháme přímo do pyré, nebo jí porci posypeme.
Houbová polévka
Ingredience: 200 g žampionů, 1 polévková lžíce olivového oleje, pepř dle chuti, 1 pórek, sůl dle chuti, tymián dle chuti, 0,5 l zeleninového vývaru
Postup: Pórek nakrájejte na silnější kolečka. Žampiony oloupejte a nakrájejte na kostky. Ve velkém hrnci orestujte pórek a poté přidejte nakrájené žampiony a pár lístků čerstvého tymiánu. Zalijte zeleninovým vývarem tak, aby houby byly ponořené. Jemně osolte. Vařte
V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Anopyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která vám pomáhá udržet krev bez tvorby krevních sraženin. Jednou z hlavních funkcí vitamínu K je kontrola hustoty krve a umožnění srážení krve v případě zranění. Vitamin K může aktivovat řadu proteinů zapojených do buněčné komunikační cesty zvané koagulační kaskáda. Tato kaskáda podporuje shlukování krevních buněk, nazývaných krevní destičky, což způsobuje tvorbu krevní sraženiny. Máte-li ve stravě příliš málo vitamínu K, tak to může zabránit vašemu tělu v řádné reakci na zranění, což zvyšuje riziko vzniku modřin a jiného třeba i vnitřního krvácení. Vitamin K také interaguje s léčivy, která mají vliv na srážení krve, včetně Warfarinu a Anopyrinu.
Anopyrin a vitamin K mohou pracovat společně, aby pomohly udržet vaši krev na vhodné hustotě. Správná rovnováha Anopyrinu a vitaminu K umožňuje vašemu tělu správně reagovat na poranění a zároveň zabraňuje spontánní tvorbě sraženin. Změny v dávkování vitamínu K nebo Anopyrinu mohou tuto rovnováhu narušit, což zvýhodňuje krvácení nebo tvorbu sraženin. Pokud užíváte Anopyrin, tak byste se měl ve stravě vyvarovat pouze potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, jarní cibulky, brokolice, chřest, okurky, švestky výrobky ze soji a plnotučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Takže vám zbývá dostatečně pestrá paleta z které můžete čerpat potřebné vitamíny a minerály. Pokud i přesto budete pociťovat, že potřebujete vitamínový doplněk stravy, tak volte ten, který nebude obsahovat vitamín K.
Uprostřed řapíkatého celeru je takzvané srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí na vitamínový salát s řapíkatým celerem. Čím jsou stonky řapíkatého celeru světlejší (ideálně až bílé), tím bude jeho chuť jemnější.
Postup: Jablka oloupeme, stonky celeru oloupeme a pokrájíme. Smícháme majonézu a zakysanou smetanu, kápneme citron a opepříme, osolíme dle chuti. Smícháme s jablky a celerem. Necháme v chladu odstát.
Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev smícháme s nastrouhanou kedlubnou a na tenké plátky nakrájenými stonky celeru. Promícháme a posypeme semínky. Salát přelijeme zálivkou z mléka a pomerančové šťávy a ozdobíme lístkem celeru.
Salát z řapíkatého celeru s tuňákem
Ingredience: 1 menší řapíkatý celer, 1 vařené vejce, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, citron, sůl, tuňák ve vlastní šťávě
Postup: Celer omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, přidáme rajčata nakrájená na kostky, vejce také na kostičky a česnek na slabounké plátky. Pokud chceme mít salát „silnější“, dáme o stroužek nebo dva více. Nakonec vmícháme tuňáka, zakapeme citronem a osolíme. Tento recept je vhodný jako lehký oběd či večeře s tmavým pečivem.
Ingredience na zálivku: 1 kelímek kysané smetany, 125 g majonézy
Postup: Celer nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu s měkkým salámem. Ananasový kompot a sterilovanou kukuřici scedíme. Ananas můžeme pokrájet na drobnější kousky. Uvařená vejce a salám nakrájíme na kostičky. Kysanou smetanu smícháme v misce s majonézou. Všechny ingredience promícháme se zálivkou. Salát z řapíkatého celeru je chutnější, když jej vychladíme v lednici. Servírujeme do misek a jako přílohu podáváme pečivo.
Zeleninový salát s řapíkatým celerem
Ingredience: 1 červená paprika, 1 salátová okurka, 250 g řapíkatého celeru, 3 jarní cibulky, 1 rajče, 250 g červeného zelí, 250 g kuskusu, 250 ml vody, 1 zeleninový vývar, 1 lžička kari koření, 1 lžička mořské soli, trocha pepře, 5 lžic olivového oleje, 1 limetka, 4
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.
Je možné jíst aspoň malé množství česneku při užívání Warfarinu a pít čaj z oregana? Existují podrobnější tabulky, co je a není možné konzumovat při užívání Warfarinu a kde je sehnat? Děkuji předem za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Přikládáte moc velkou váhu té dietě při Warfarinu. Není tak náročná. Česnek můžete konzumovat jak chcete. Nesníte ho přeci tolik, aby to ovlivnilo účinky Warfarinu. Česnek používáte jen k ochucení a nebudete ho jíst tolik jako třeba brambor. Zrovna tak i čaj z oregana můžete pít, když vám chutná. Vynechat musíte jen na některé druhy zeleniny, jako je kapusta, zelí, brokolice, jarní cibulky, chřest, švestky, sója a tučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Rovněž choťte každý měsíc na kontrolní vyšetření krve (quick), abyste se ujistila, že je vše v pořádku s vaší stravou.
Hladké pleti můžete dosáhnout buď depilací, nebo epilací.
Depilace spočívá ve zkrácení chloupků nad povrchem pokožky za pomoci žiletky, holicího strojku nebo třeba břitvy. Má jen krátkodobý efekt, po zhruba dvou až třech dnech je nutné holení opakovat. Kvůli ostrosti holicího náčiní skýtá riziko poranění. U holení rozsáhlejších partií je časově náročná. Na druhou stranu jde o bezbolestné a levné řešení.
Epilace je oproti tomu odstraňování chloupků i s kořínky. Funguje na principu vytržení celého chloupku z jeho folikulu, tedy vlasové cibulky. Vybrat si lze z několika druhů – epilace voskem, laserem či metodou IPL – fotoepilace. Některé způsoby mohou být bolestivé. Je finančně náročnější než depilace.
Fotoepilace je druh epilace, při níž se využívá k odstraňování chloupků intenzivní pulzní světlo, které zahřátím vlasové cibulky (folikulu) odstraní buňky, které obsahuje, což zapříčiní, že na daném místě už chloupek neporoste. Fotoepilace je vhodná pouze pro osoby se světlou pletí a tmavými chloupky, na ty blond, rezavé či šedé nefunguje. Pro použití této metody je i spousta dalších kontraindikací, například těhotenství, nemoci srdce či štítné žlázy nebo užívání některých léků. IPL paprsky zasáhnou jen chloupky v růstové fázi, kterých je v jednom okamžiku asi 20 až 30 procent, a ty ostatní dorůstají v cyklech. Pro dosažení viditelných výsledků je třeba proceduru s odstupem několika týdnů, později měsíců opakovat. K dosažení trvalého odstranění chloupků se v prvním roce doporučuje sedm až osm depilací, v následujících letech pak stačí dvě epilace. Už po čtyřech použitích s dvoutýdenními rozestupy by ale mělo dojít k redukci růstu chloupků. IPL epilaci můžete podstoupit buď v kosmetickém salonu, nebo si pořídit přístroj pro domácí použití. Nabídka na trhu je široká, a zorientovat se v ní není jednoduché. Rozdíly mezi jednotlivými výrobky jsou ve velikosti aplikačního okénka – v rozpětí od tří do sedmi centimetrů čtverečních. Obecně se dá říct, že čím větší aplikační okénko, tím rychlejší by měla být epilace, protože záblesky v jednom okamžiku zasáhnou více chloupků. Ceny IPL epilátorů se pohybují v řádech tisíců korun a některé z nich překračují i hranici deseti tisíc. Před koupí takového přístroje asi každého napadne, jak dlouho vydrží. U epilátorů jde o řadu let, ba desetiletí, takže v případě, že ten, po kterém toužíte, disponuje ve srovnání s konkurencí nižším počtem záblesků, nezoufejte. Každý přístroj obsahuje několik stovek či tisíc záblesků, a to od 100 000 do 250 000. V praxi to vypadá tak, že na epilaci celého těla spotřebuje průměrný člověk zhruba 300 až 500 záblesků. Pokud počítáme s doporučovanými sedmi až osmi epilacemi v prvním roce a další jednou až dvěma v následujících letech, dostaneme se ke dvanácti epilacím za tři roky. Za tuto dobu se tedy spotřebuje zhruba 3 600 až 6 000 záblesků, což je méně než desetina výbavy nejchudšího výrobku.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cibuli je možné konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin. Cibule ale musí být zralá a nesmí být se zelenou natí. Takové ty jarní cibulky jsou bohužel nevhodné a při Warfarinu byste je neměla jíst vůbec.
Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody
Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.
Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.
Sirup z kopřiv II
Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové
Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.
Pomazánka s kopřivami
Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl
Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.
Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.
Kopřivová polévka
Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350 g mladých kopřiv, 350 g brambor, 1 cibule, 30 g másla, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku
V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vostrá.
Dobrý den ?
starám se o tetu,která užívá warfarin.Co ji mám dávat k jídlu? Má k němu dobrý vztah.Ale má problémy ,nevychází ji dobře qvik.Má 2.1.1.6,23.1.1.9,20.2.1.8,30.3.1.2.Je poslaná na interní vyšetření.Zajímá mě co ji mám vařit a vůbec připravovat k jídlu aby se to srovnalo.Jaké smí čaje ,nebo pít pouze vodu.Co zelenina ovoce?
Děkuji moc za odpověĎ.Tetě je 69 roků.Užívá léky na štítnou žlázu Euhtyrox 50mikro. na tlak prestanceneo combi 5 mg/1,25 a warfarin
S pozdravem J.Vostrá neteř
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro správnou funkci léku Warfarin je nezbytné, aby každý den teta přijala stravu s obsahem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů. Ne více, ale ani ne méně - každý den stejně. Obvyklá česká strava založená na mase, omáčce a přílohách z mouky (těstoviny, knedlíky) nebo rýže je chudá na vitamín K a jedno takové jídlo obsahuje do 10 mikrogramů vitamínu K. Vitamín K se tedy musí navíc doplňovat prostřednictvím zeleniny. Nejvíce vitamínu K obsahují zelí, kapusta, ledový salát, brokolice, chřest, jarní cibulky a okurky. Například tři listy zelí, kapusty nebo salátu obsahují 90 mikrogramů vitamínu K a hodí se tehdy, když víte, že ten den nebyla strava bohatá na zeleninu, tak to s tím lze rychle doplnit. Aby však byla strava zábavná a přesto obsahovala potřebné množství vitamínu K, tak zde máme připravené jídelníčky. Můžete je vidět tady:
Hovězí na houbách je klasika, co ale zkusit pochoutku z hovězího a hub od Pohlreicha v této podobě:
Hovězí bourguignon
Ingredience: 1 kg hovězí kýty, cibule, mrkev, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibulky, žampiony, koňak, olivový olej, máslo, sůl, celý pepř, rozmarýn, tymián, petrželka
Postup: Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, několika kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.
Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby nám nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, kterou spojíme s výpekem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.
V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat). Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.
V naší poradně s názvem WARFARIN A LOUPANÁ SLUNEČNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
chci se zeptat jak působí slunečnicová semínka a warfarin, děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat denní příjem vitamínu K. Vitamín K totiž přímo ovlivňuje účinky Warfarinu. Denní množství vitamínu K pro ženy činí 90 mikrogramů. Tento objem vitamínu K je třeba sníst každý den, ne více a ani ne méně. Některé potraviny mají vitamínu K hodně a i při malém množství dokáží tuto hranici rychle dosáhnout. Patří sem zelí, kapusta, chřest, jarní cibulky a okurky. Slunečnicová semínka také obsahují vitamín K. 100 gramů jadérek ze slunečnice bez skořápky obsahuje 5,5 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte za den 200 gramů slunečnice, tak přijmete 11 mikrogramů vitamínu K. K dosažení limitu budete muset ještě zkonzumovat další potraviny, které dodají zbylých 79 mikrogramů vitamínu K. Slunečnicová semínka, krom obsahu vitamínu K, nijak dále neovlivňují účinky Warfarinu.
Jedná se o jedlou hnědou houbu, které se daří v lesích východní Asie. V Japonsku je považována za symbol dlouhověkosti. Je totiž velmi bohatá na stopové prvky, jako je měď, hořčík, selen, vitamíny skupiny B a mnoho antioxidantů. Shiitake posiluje imunitní systém a tím aktivuje určité proteiny a buňky, které bojují s rakovinou.
Zde můžete vidět, jak vypadá houba shiitake (Lentinula edodes).
Recepty na použití
Shiitake v pivním těstíčku
Ingredience: 400 g shiitake, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 1 dl piva (Budvar), olej na smažení, mletý černý pepř, sůl
Postup: Z vajec oddělíme žloutky a rozmícháme je s pivem a moukou na husté těstíčko. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech ho vmícháme do těstíčka, osolíme ho a lehce opepříme. Houby omyjeme, osušíme a větší nakrájíme na čtvrtiny. Obalíme je v připraveném těstíčku, vložíme do většího množství rozehřátého oleje (nejlépe do fritovacího hrnce) a usmažíme dozlatova. Usmažené houby necháme odkapat na savém ubrousku a podáváme je s vařenými či opečenými brambory nebo bramborovou kaší.
Postup: Houby shiitake omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Chilli papričky omyjeme, překrájíme (pokud nechceme mít polévku příliš pálivou, zbavíme je nejprve semínek) a zprudka je opečeme spolu s houbami na rozehřátém oleji. Po chvilce přidáme nakrájený česnek, očištěné cibulky nakrájené na větší kousky a krátce opečeme. Pak vše zalijeme vývarem a povaříme 10 minut. Přidáme sójovou a rybí omáčku, citrónovou kůru, polévku osolíme (měla by být ostřejší i slanější, protože nudle do sebe vtáhnou část chuti) a vaříme ještě 5 minut. Nudle uvaříme podle návodu na obalu, ale asi o třetinu času méně, aby zůstaly pevnější, vmícháme je do polévky a ještě krátce povaříme.
Masové kuličky s houbovou omáčkou
Ingredience na kuličky: 5 plátků toustového chleba, 1 dl drůbežího vývaru, 200 g kuřecího masa, 150 g libového vepřového masa, 1 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, koření do mletého masa, sůl
Ingredience na asijskou houbovou omáčku: 1 lžíce másla, 100 g shiitake, 100 g žampionů, 2 lžíce bílého vína, 2/3 silného masového vývaru, 1/8 dl smetany, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce hladkolisté nasekané petržele, pepř, sůl, olej na pečení
V naší poradně s názvem LILEK A PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamyna.
Prosím o sdělení ,zda lilek neškodí při léčbě Warfarinem.
Děkuji.Smolíková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno a nedá se říct, že by něco bylo škodlivé vzhledem k Warfarinu. Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K. Každý den je třeba sníst potraviny, které dodají 90 mikrogramů vitamínu K pro ženy a 120 mikrogramů vitamínu K pro muže.
Nejvíce vitamínu K má zelená zelenina, jako je kapusta, zelí, okurky, jarní cibulky, chřest, brokolice.
Lilek patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. 100 gramů lilku obsahuje 3,5 mikrogramů vitamínu K.
Zatím není žádná konkrétní dieta nebo potravina, která by pomohla od vzniku pih nebo skvrn na povrchu kůže. Existuje celá řada instrukcí stravy, které podporují zářivou a světlou pleť. Doporučuje se konzumace celozrnných zrn, čerstvé zeleniny, příjem vitamínu A, vitamínu B komplex a vitamínu C. Tyto vitamíny jsou nezbytné pro zdravou kůži. Kromě toho se doporučuje i konzumace zelí, vajec, mléka, pivovarnických kvasnic a pšeničných klíčků. Ve všech těchto potravinách je obsažen vitamin B5, který je prevencí před vysušením pokožky. Také jsou zapotřebí esenciální mastné kyseliny. Tyto kyseliny jsou přítomny v potravinách v nezměněném stavu nebo v za studena lisovaném rostlinném oleji. Jedná se především o mastné kyseliny z lněného semínka. Díky těmto kyselinám je udržována měkkost a odolnost kůže. Zvyšují příjem vitaminu C, který dělá pleť méně náchylnou na sluneční záření. Mezi potraviny, které obsahují vysokou hladinu vitaminu C, patří jablka, citrusové plody, zelené cibulky, šípkový čaj, černý a červený rybíz.
Opar na rtech rozhodně nikoho nepotěší. Většinou se chceme schovat před celým světem a počkat, dokud problém nezmizí. Občas si přitom vypomáháme různými léky a mastičkami, které nám doporučí lékárníci. Ale existuje i domácí léčba oparu, na kterou mnoho lidí nedá dopustit.
Česnek
Kdyby měl člověk sestavit seznam nemocí a zdravotních problémů, na které se doporučuje česnek, tak by asi zjistil, že je téměř totožný se souhrnným soupisem všech chorob pronásledujících lidstvo. Není proto divu, že je doporučován i na opary. Měli bychom si vždy vybrat nějaký hezký, velký a šťavnatý stroužek, který pak přikládáme na bolavé místo. Léčba je nejúčinnější, když ji zahájíme ve chvíli, kdy pozorujeme či spíše cítíme první příznaky, jako například pocit bolesti a svědění. Nevýhoda tohoto způsobu léčby je samozřejmá, zápach česneku je ve společnosti nepřijatelný, ale pokud sedíme doma, tak to nikomu vadit nebude.
Cibule
Kdopak je něžnou a jemnou sestřičkou všemocného česneku? Samozřejmě že se jedná o cibuli. Ta má také ověřené antibakteriální a protivirové účinky, které v boji proti oparu na rtech určitě můžeme využít. Způsob aplikace je podobný, odkrojíme si plátek cibulky a připevníme ho na bolavé místo. Je nutné ho celkem často měnit, protože nejlepší účinek má čerstvá šťáva, která vychází z místa řezu. Ret je možné potírat přímo šťávou, kterou získáváme stejným způsobem, jako když vyrábíme sirup na kašel, to znamená, že stačí nakrájet cibuli, promíchat s medem a nechat několik hodin odstát.
Citrón
Od podzimu do jara jsou naše ledničky obvykle plné citronů, které používáme na posílení imunity nebo při léčbě různých nachlazení. A kupujeme je často i v létě, kdy jsou zase základem mnoha osvěžujících nápojů. A můžeme je dokonce použít celoročně také proti oparům, protože jejich organické kyseliny ve spojení s vitamínem C dokážou dát tomuto nepříjemnému onemocnění docela hezky na frak. Citrón na opary užíváme velmi jednoduše, stačí prostě přikládat plátky čerstvě nakrájeného ovoce na nemocné místo tak často, jak je to jen možné. Před krájením pečlivě ovoce umyjte, případně oškrábejte (abyste se náhodou nedotýkali obličeje chemicky ošetřenou kůrou).
Ocet
Mezi babské rady proti oparům, které mohou znít hodně zvláštně, patří i použití octa. Ten sice nemá vitamíny, ale kyseliny, které očišťují postižené místo a zabraňují viru dále se množit. Pro úspěšnost léčby je nutno začít s opatrným potíráním ve chvíli, kdy ucítíme, že opar pomaličku přichází. Slovo opatrně je velmi důležité, octa můžeme použít jen trochu a přesně na místo, kde tušíme problém, protože sice jeden neduh léčí, ale zároveň vysouší a mírně poškozuje pok
Historicky sloužilo ochlupení zvířat k regulaci tělesné teploty. Tato funkce je u člověka potlačena. I když každý, kdo si nechá ostříhat svoji hřívu nakrátko, pocítí, že je mu náhle na hlavu zima. Vlasy také chrání hlavu před účinky slunečního záření. Přesto ale je nejvýznamnější funkcí vlasů funkce estetická. Vlasy slouží lidské rase jak k přitahování druhého pohlaví, tak i k vyjádření životních názorů a společenské příslušnosti.
To, co vidíme vyrůstat z kůže, se jmenuje vlasový stvol a ten je vytvořen z látky zvané keratin. Keratin je pozoruhodný svou elasticitou, pevností a velkou odolností proti působení různých chemických látek. U člověka je vlasový stvol po celé délce stejně silný a teprve na volném konci se ztenčuje a končí zaobleně. Část, která je v kůži, je vlasový kořen, a kůže, která jej obaluje, se nazývá vlasová pochva nebo folikul. Kořen se na svém konci rozšiřuje do vlasové cibulky. Proti cibulce se vyklenuje cévnatý výběžek, vlasová papila, která zajišťuje výživu vlasu.
Ve vlasové cibulce je zvláštní a velmi důležité nahromadění buněk (zárodečná vrstva), kde dělením vznikají nové buňky, z nichž vlas vyrůstá.
Pokud bychom vlas příčně rozřízli, zjistili bychom, že se skládá ze tří vrstev. Zevní vrstva se nazývá kutikula. Chrání vnitřek vlasu a je velmi pevná. Je složena ze zploštělých, zrohovatělých buněk, které vytvářejí do sebe zapadající sedmibuněčné prstence. Šest až deset vrstev kutikuly obepíná vnitřek vlasu jako manžety. S postupující vzdáleností vlasu od kůže vrstev kutikuly ubývá a vlas se roztřepuje. Kutikula má největší vliv na vzhled vlasů.
Ve středu vlasu se nachází kanálek vyplněný nepravidelně uspořádanou hmotou. To je dřeň, medulla. Její průměr se liší podle tloušťky vlasu. Některé vlasy ji nemají, nebo ji mají jen místy. Dřeň má význam u zvířat, a to buď jako tepelná izolace, nebo pomáhá stabilitě kožešiny. U člověka svůj význam ztratila. Dřeň se však spolupodílí na lesku vlasů, protože její nepravidelné uspořádání působí lom světla.
Od středu vlasové pochvy šikmo do kůže probíhá u každého vlasu malý sval. Při stahu způsobí napřímení vlasu a vytlačení mazu. Jeho funkce není ovlivnitelná vůlí.
Přehled některých léků, které se mohou aplikovat při léčbě specifických nemocí vlasů.
Regaine
Je lék, který byl původně vyvíjen pro léčení srdečně-cévních onemocnění, ale během výzkumu přípravku se přišlo na jeho dobrý vliv na růst vlasů. Je určen výhradně pro léčení mužské plešatosti u dospělých mužů. V některých případech ho mohou používat i ženy. Podává se místně do vlasů speciálním aplikátorem dvakrát denně co dvanáct hodin, a to tak, aby se pokryla celá postižená plocha. Účinkuje pouze u některých pacientů tím, že především zastavuje a zpomaluje padání vlasů. Nárůst nových vlasů v místech, kde se již zcela ztratily, nelze očekávat, pouze růst méněcenných chloupků. Pro dosažení požadovaného efektu je nutné přípravek používat nepřetržitě nejméně čtyři měsíce. Pro zachování efektu je třeba Regaine používat trvale. Po ukončení užívání se stav vrací během čtyř měsíců do původního stavu. Regaine se vyrábí ve dvou koncentracích, a to jako dvouprocentní (gel) a pětiprocentní (roztok). Používání slabší koncentrace není příliš účinné. Těhotné a kojící ženy a děti do 18 let nesmí tento lék užívat. Hlavní účinnou složkou Regaine je chemická látka minoxidil. Přípravek je vyráběn belgickou firmou Pharmacia. Je k dostání pouze v lékárnách na lékařský předpis, přičemž pacient musí zaplatit plnou cenu přípravku.
Bioderma Nodé Oral je intenzivní výživa vlasové pokožky a vlasů. Díky obsahu pšeničných proteinů, cystinu a metioninu Bioderma Nodé Oral podporuje tvorbu keratinu. Obsahuje vitamíny B5, B6 a B8, které stimulují růst vlasů, vitamín B3 podporuje zvlhčování vlasů. Řeřicha, kopřiva a olej z pšeničných klíčků dodávají vlasům sílu a lesk. Obohacením o hořčík zabraňuje nadměrnému vypadávání vlasů. Díky kompletní textuře Bioderma Nodé Oral jsou vlasy silnější a vlasová pokožka znovu získává svoji vitalitu.
Jde o jediný dostupný lék pro léčení plešatosti, který se podává vnitřně ve formě tablet. Byl vyvíjen původně jako lék na léčení onemocnění prostaty, ale během výzkumu léku se přišlo na dobré účinky proti plešatosti. Účinnou látkou tohoto přípravku je finasterid. Podstatou účinku Propecie je snížení hladiny derivátu mužského hormonu testosteronu, dihydrotestosteronu, který je jedním z hlavních příčin mužské plešatosti. Lék je určen hlavně k léčení mužské plešatosti u dospělých mužů, není vhodný pro ženy. Děti jej užívat nesmějí. Propecia nedokáže obnovit růst vlasů tam, kde již definitivně odumřely vlasové cibulky. Její účinek spočívá v pozastavení procesu vypadávání vlasů a zároveň ve zlepšení j
Cibule má v sobě velmi prospěšné látky, které hrají důležitou roli při posilování růstu vlasů. Obsahuje nejen síru, která má přímo kouzelný vliv na vlasy, ale i spoustu vitamínů a minerálních látek jako draslík, hořčík, germanium, vitamín B6 a vitamín C. Ty jsou pro vlasy a vlasovou pokožku velmi důležité. Cibule umí stimulovat a aktivovat vlasové cibulky a podpořit vlasy v růstu. Takže pokud chcete mít vlasy zdravé a krásné, určitě vyzkoušejte cibulovou masku. Jak správně použít cibuli na vlasy se dozvíte v našich receptech.
Lidská kůže se skládá ze tří částí: z pokožky, škáry a podkožního vaziva.
Pokožku (latinsky epidermis) tvoří vrstvy buněk dlaždicového epitelu. Buňky ve spodních vrstvách se neustále dělí a vytlačují starší buňky blíže k povrchu. Buňky v horních vrstvách se tak postupně vzdalují od zdroje krve a živin, degenerují, naplňují se keratinem, rohovatí a postupně odumírají a odlupují se. Díky tomuto neustálému procesu se celá pokožka obmění zhruba za tři týdny. Člověku se za celý život odloupe asi 18 – 22 kg mrtvých buněk kůže. Pigmentové barvivo a melanin (chrání před ÚV zářením) jsou obsaženy ve spodních vrstvách.
Škára (latinsky dermis) je druhou vrstvou kůže, jedná se o pevnou a pružnou vazivovou vrstvu kůže, kterou tvoří síť kolagenových a elastických vláken. Na hranici škáry s pokožkou se nachází škárové papily, ve kterých jsou nervová zakončení a kapilární sítě. Právě papily tvoří otisky prstů. Čím je člověk starší, tím se pomalu ztrácí pružnost škáry, protože se kůže uvolňuje a skládá se do záhybů a vrásek. Škára také obsahuje nervová tělíska, která jsou receptory dotyku (Meissnerova), chladu (Krauseova), tepla (Ruffiniho). Kromě tělísek jsou tam i kožní a mazové žlázy a vlasové cibulky.
Třetí část podkožní vazivo (latinsky hypodermis) se nachází pod škárou. Obsahuje tukové buňky, které jsou zásobárnou energie a rozpouštějí vitamíny A, D, E a K. Nachází se zde také tělíska, která jsou receptory tlaku a tahu (Vater-Paciniho). Podkožní vazivo izoluje a chrání svaly a nervy, také tato podkožní tuková vrstva určuje tvar a hmotnost těla.