Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CIBULOVÉ


Zajímáte se o téma CIBULOVÉ? Tak právě pro vás je určen tento článek. Cibule je populární lidový lék proti vypadávání vlasů, který u některých lidí dokáže omezit kouty ve vlasech. Cibule je osvědčený produkt, který byl používán po staletí nejen pro své silné posilující účinky na vlasy, ale i k jiným léčebným účelům. Ve skutečnosti lékaři ve středověku používali cibuli k neutralizování hadího uštknutí a na bolest ucha, bolest hlavy a také proti ztrátě vlasů. Proč a jak cibule může zastavit anebo omezit vypadávání vlasů se podíváme v tomto článku.


Cibule proti vypadávání vlasů

Nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak okamžitě posílit kvalitu nových vlasů pomocí síry je použít výtažek z cibule přímo na pokožku hlavy. Studie zveřejněná v červnu 2002 v časopise Journal of Dermatology hovoří o účinnosti výtažku z cibule na onemocnění alopecia areata, lépe známé jako místní úplné vypadávání vlasů - lysinky. Studie uvádí, že u 73% ze všech zkoumaných jedinců, kteří používali cibulovou šťávu na pokožku hlavy, došlo k nějaké formě posílení jejich vlasů. Zde uvádíme použité varianty léčby, které byly použity v tomto výzkumném experimentu:

Cibule a med

Smícháme čtvrt šálku šťávy z cibule s jednou polévkovou lžící pravého medu. Se vzniklou medovou pastou si pak denně masírujeme pokožku hlavy. Před každým použitím si uděláme vždy čerstvou medovou pastu.

Cibule a rum proti padání vlasů

Nakrájíme středně velkou cibuli na malé kousky a přidáme k ní jeden šálek pravého bílého rumu a necháme to jeden celý den uležet. Druhý den to potom scedíme a výslednou tekutinu aplikujeme na pokožku hlavy formou masáže. Tuto masáž s rumem a cibulí proti padání vlasů a na kouty ve vlasech používáme dvakrát až třikrát do týdne. Směs je stabilní a vydrží několik dní v chladu.

Cibule a kopřiva proti vypadávání vlasů

Do zavařovací sklenice si dáme šálek nadrobno nakrájené cibule a napěchovaný šálek sušené kopřivy dvoudomé. Směs promícháme, urovnáme a celou ji pokryjeme, respektive zalijeme 40% 6x destilovanou vodkou a dobře uzavřeme. Takto to necháme louhovat sedm dní a každý den to protřepeme. Osmý den to přecedíme a získanou tekutinu aplikujeme 3 krát týdně na pokožku hlavy. Tekutina je stabilní a vydrží několik dní v chladu.

Další možná použití cibule proti padání vlasů

Odborníci na alternativní medicínu, nebo lépe česky řečeno babské rady na padání vlasů, doporučují napříč rozpůlit cibuli a řez potřít medem. Pak s touto medem namazanou stranou třít pokožku hlavy. V případě potřeby si znovu cibuli natřete medem. Toto by mělo být prováděno dvakrát denně – ráno a večer.
Další babská rada na padání vlasů je lék v podobě cibulové koupele. Cibulová koupel využívá účinků suchých hnědých cibulových slupek. 3 šálky hnědých cibulových slupek zalijeme litrem vroucí vody a necháme to louhovat 50 minut a pak to přecedíme. Umyjeme si vlasy šamponem, jako obvykle, a osušíme je ručníkem. Pak vlasy přelijeme několikrát cibulovou lázní a masírujeme přitom pokožku hlavy.

Zdroj: článek Na vypadávání vlasů zkuste cibuli

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Sokolovská.

Zdravím a mám velikou prosbu. Nemohu sehnat cibulovou mast na bradavice. Tak hledám návod, jak si ji udělat doma. Pomůže mi někdo a poradí.
S touto mastí jsem byla velice spokojená, ale když jsem si ji chtěla objednat, již to nejde. Prosím pomozte. Předem Vám děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agar agar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.

Zdroj: příběh Prosba

Péče o zanícené lůžko

  • Pokud se zánět nelepší nebo se rozšiřuje a zesiluje se bolest, je nezbytné navštívit lékaře.
  • Při normálním průběhu se na zánět nehtového lůžka se výborně hodí krém s jódem, který se přelepí náplastí.
  • Prospěšný je také višňák (Višněvského balzám), který se nanáší 2 i 3 krát denně a kryje se průhlednou fólií.
  • Proti zánětu nehtového lůžka se také osvědčilo vtírání cibulové šťávy.
  • Obklady, masti, krémy nebo tinktury z květů měsíčku lékařského se rovněž používají k vnějšímu ošetření zánětů nehtového lůžka.
  • Výrazný efekt má i takzvaný měkký laser. Nezbytným doplňkem této laserové léčby jsou regenerátory nehtového lůžka – olejovité kapaliny s vysokým obsahem účinných látek, které se vtírají na ošetřené místo.

Zdroj: článek Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Dieta na vysoký cholesterol

Pravidla diety

Příjem cholesterolu do 300 mg/den a méně docílíme výběrem netučných mléčných výrobků (sýrů, tvaroh v dávce 50–100 g na porci, jogurty 150 g). I libová masa obsahují cholesterol, proto je důležitá hmotnost jednotlivých porcí – hovězí, vepřové 90 g, drůbež – 150 g, ryby – 200 g na porci za syrova. Na přípravu pokrmů používáme bez omezení pouze bílky z vajec, které neobsahují cholesterol. Vaječný žloutek obsahuje cca 250 mg cholesterolu. Obsah cholesterolu v některých potravinách uvádíme níže. Pokud chceme omezit celkový příjem tuků na 60 g/den a méně, vybíráme striktně netučné potraviny. Dávka volných tuků určených na namazání nebo přípravu pokrmů by neměla překročit 30 g/den. Nesmažíme.

Kvalitativní výběr tuků zaměřený na zvýšení podílu nenasycených mastných kyselin monoenových nebo polyenových a omezení nasycených a transnasycených mastných kyselin provedeme nahrazením živočišných tuků rostlinnými a omezením úpravy jídla smažením a pečením. Místo másla, sádla, slaniny jsou vhodnější oleje, rostlinná másla a tvrdé margaríny poněkud omezujeme. Také časté zařazování ryb do jídelníčku je velmi žádoucí.

Zvýšení vlákniny na 30 g/den zajistí denní konzumace 500 g ovoce nebo zeleniny, 1x denně brambory. Bílé pečivo zaměníme za tmavý chléb, dalamánky, budeme často jíst luštěniny, obilniny – jáhly, pohanku, ovesné vločky, rýži natural a tak dále. Omezení energetického příjmu u obézního pacienta je velmi důležité, protože se sníží riziko dalších onemocnění – kardiovaskulárních chorob, cukrovky, zlepší se pohyblivost pacienta. Je důležité zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin. Čokoláda, zákusky, sušenky, smetanové krémy a zmrzliny obsahují mimo cukrů také tuky a cholesterol, a proto jsou nevhodné. Naopak chléb, celozrnné druhy pečiva, rýže, těstovin, brambory, ovoce a zelenina nejlépe splňují pravidla racionální výživy. Omezení příjmu alkoholu cca na 1 dávku denně, jen občas a jen u pacientů bez dalších onemocnění (jater, hypertenze).

Technologická úprava stravy

Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme, grilujeme, zapékáme. Vhodná je příprava v mikrovlnné a horkovzdušné troubě, v nádobí typu Zepter a teflonovém nádobí, kde při přípravě nemusíme použít tuk, cibulové základy ani slaninu. Nezahušťujeme jíškou. Nesmažíme. Povolené množství tuku vkládáme až do hotových pokrmů. Lépe se tak odhadne množství tuku a do masitých pokrmů se nemusí přidávat vůbec, protože se při přípravě uvolňuje tuk skrytý v mase. Rostlinné oleje nejlépe používáme do dušené zeleniny a do zeleninových salátů. Při kuchyňské úpravě masa dochází cca o 40% pokles váhy.

Zdroj: článek Tuky v krvi

Účinky cibulové masti

Cibulová mast má tyto nesporné výhody:

  • má omlazovací účinky;
  • používá se proti vráskám;
  • lze ji uplatnit i v péči o vlasy nebo pokožku celého těla;
  • neobsahuje chemické látky, které mohou způsobit alergické reakce;
  • má samoopalovací efekt.

Zdroj: článek Cibulová mast

Cibulová mast na bradavice

Cibulová mast na bradavice šetrně naruší vrstvu hrubé a tuhé kůže na povrchu, kde vytváří tenký film. Po opakované aplikaci účinné cibulové masti se zrohovatělá tkáň odloupne a kůže se znovu obnoví. Další možností je, že na bradavice a kuří oka můžete přikládat plátek cibule namočené v octu a nechat působit přes noc.

Komerčně vyráběná a dostupná v lékárnách je HBF mast cibulová 30g. Účinné látky obsažené v masti změkčují zrohovatělý povrch bradavic, napomáhají jejich olupování a zpomalují růst bradavic. Dlouhodobé používání vede v převážné většině případů k jejich odstranění. Mast změkčuje vrchní vrstvy ztvrdlé pokožky a příznivě tak působí při pravidelném potírání nepříjemných a bolestivých otlaků. Ve většině případů tato mast odstraní bradavičky během měsíce. Bohužel v současné době je těžko dostupná.

Zdroj: článek Cibulová mast

Domácí výroba cibulové masti

Ingredience: cibule, bílá křída, miska, leukoplast, nůžky

Postup: Domácí cibulová mast se připravuje tak, že nastrouháme cibuli a obyčejnou bílou křídu a smícháme, aby se vytvořila kašička, která nestéká. Poté si vezměte leukoplast a vystřihněte v ní otvor na bradavici. Leukoplast nalepte kolem bradavice, aby kůže byla chráněná, na bradavici navrstvěte vytvořenou kašičku a přelepte leukoplastí tak, aby bylo vše zakryto a nevytékal aplikovaný obsah. Nechte 3 dny působit, takto ošetřené místo se nesmí namočit. Po uplynutí doby sundejte náplast a postiženou oblast řádně umyjte. Bradavice by měla být již odumřelá. Zasažená kůže se bude postupně drolit, pomoci tomu může i vydrbání žínkou, pilníčkem nebo pemzou.

Zdroj: článek Cibulová mast

Recepty na hlavní jídla

Bramboračka

Ingredience: 200 g brambor, 80 g mrkve, 60 g petržele, 35 g cibule, 15 g česneku, 25 g žampionů, 1 vejce, máslo, sůl, pepř, kmín, majoránka, Podravka

Postup: Brambory, mrkev, petržel a česnek orestujeme na másle, okořeníme a zalijeme vodou. Uvaříme a přidáme vajíčko.

Kuřecí stehenní řízečky

Ingredience: olej, 1 mrkev, 1 cibule, 1 menší cuketa, 300 g vařené rýže Basmati, 500 g kuřecích stehen bez kosti, olivový olej, hořčičné koření, cibulové koření

Postup: Vykostěné kuřecí stehenní řízečky nakrájíme na kousky, posypeme hořčičným kořením a s olivovým olejem naložíme na 20 minut do lednice. Mezitím si pokrájíme mrkev na nudličky, cuketu a cibuli na kostičky. Orestujeme na oleji cibulku, přidáme mrkev a nakonec cuketu. Posypeme cibulovým kořením a dusíme do měkka. Kuřecí řízečky vyjmeme z lednice a prudce orestujeme do zlatova. Podáváme s uvařenou rýží Basmati.

Treska na bazalce

Ingredience: 150 g tresky, olej na marinádu, citron, 3 stroužky česneku, 150 g vařených brambor, 1 polévková lžíce bazalky

Postup: Připravíme si marinádu – olivový olej, citronová šťáva, čerstvá nakrájená bazalka, prolisovaný česnek, sůl. Do této marinády vložíme tresku a necháme buď přes noc, nebo alespoň hodinu marinovat. Poté tresku z marinády vyndáme, vložíme do pekáčku a pečeme v předem rozehřáté troubě 15–20 minut. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Nevhodné potraviny

Mezi nevhodné potraviny patří zejména ty s vysokým obsahem tuku. Smažené a mastné potraviny mohou způsobit uvolnění jícnové záklopky, což usnadňuje návrat žaludečního obsahu do jícnu. Tyto potraviny také zpožďují vyprazdňování žaludku a prodlužuje se doba, kdy se kyseliny mohou vrátit zpět. Konzumace potravin s vysokým obsahem tuku zvyšuje podstatně riziko příznaků refluxu, takže snížení celkového denního příjmu tuků opravdu může pomoci.

Příklad potravin s vysokým obsahem tuku, kterých byste se měli vyvarovat, případně je konzumovat jen střídmě:

  • francouzské hranolky a cibulové kroužky;
  • plnotučné mléčné výrobky, jako je máslo, plnotučné mléko, tučné sýry, zakysaná smetana;
  • tučné nebo smažené hovězí, vepřové nebo skopové maso;
  • slanina a sádlo;
  • dezerty, zákusky, zmrzlina a bramborové lupínky;
  • smetanové omáčky, omáčky, krémové a salátové dresinky;
  • pečivo a sladkosti, protože cukry (včetně škrobů) podporují zvýšenou produkci žaludečních šťáv.

Ovoce a zelenina jsou důležité pro zdravou výživu, ale některé druhy mohou projevy refluxu vyvolat nebo zhoršit.

Nevhodné ovoce a zelenina:

  • ananas;
  • papája;
  • rajčata a produkty z nich, jako je rajčatová omáčka (včetně potravin, u kterých rajská omáčka nebo pasta je hlavní složkou, jako je pizza nebo chilli) a salsa.
Další nevhodné potraviny:
  • müsli se spečenými vločkami
  • sušenky
  • čokoláda – obsahuje látku zvanou methylxanthin, u níž bylo prokázáno, že přispívá k relaxaci hladkého svalstva a ke zvýšení refluxu;
  • česnek, cibule a kořeněná jídla – pikantní potraviny jako cibule a česnek mohou vyvolat příznaky pálení žáhy u mnoha lidí. Tyto potraviny nespouští reflux u každého, ale pokud budete jíst hodně cibule nebo česneku, ujistěte se, že konzumaci pečlivě sledujete ve svém deníku.

Zdroj: článek Reflux jícnu - dieta

Recept na obklad z cibule

V některých situacích může být vhodnější použít obyčejný cibulový obklad bez přimíchané soli. I bez soli to může fungovat velmi dobře. Sůl je zde hlavně pro extra čerpací sílu, kterou se vytáhne voda v koleni. Zde je návod, jak vyrobit lék z cibule na vodu v koleni. Namelte nebo nakrájejte najemno tolik cibule, aby pokryla oblast, které chcete pomoci. Do cibulové kaše přidejte sůl v poměru 2:1, to znamená, že na 1 šálek nakrájené cibule byste přidali asi 1/2 šálku soli. Nejlepší je mořská sůl a v každém případě je nejlepší použít sůl, která není jodizovaná.

Zdroj: článek Voda v koleni a lék z cibule

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


cibulová šťáva na suchý kašel
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
cibulovy caj a warfarin
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.