Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CIM MAZAT KOPRIVKU

OBSAH

Nebezpečí

Mějte na paměti, že acylpyrin je kyselina a má exfoliační efekt. Mazat možná ano, ale nedělat kašičky a nedávat žádný Priessnitzův obklad.

Zdroj: Acylpyrin a francovka

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie .

dobrý den. už 3 týdny mě každý večer hrozně svědí ruce víc a víc nevím jak se toho zbavit dekuji za radu Lucie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mazat, mazat a mazat. Zkuste krémy s heřmánkem, popřípadě můžete zkusit promazávat kalciovou mastí, která je volně prodejná v lékárně. Když to nepřejde, tak bude potřeba vyšetření u kožního lékaře, který určí příčinu a zvolí vhodnou léčbu.

Zdroj: diskuze Svědení rukou

Léky na kopřivku

Některé byliny jsou známé pro svou schopnost léčit kopřivku a snižovat její příznaky. Pro léčbu se používají tyto byliny či produkty z nich vyrobené: vojtěška, extrakt borůvky, řemdihák plstnatý, heřmánek, echinacea, lékořice, kopřiva, zázvorové pivo a šťovík kadeřavý. Velmi užitečná je i gelová forma aloe vera. Dalšími prospěšnými bylinami jsou lilek černý a červená olše (její listy a kůra).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Kalciová mast na opruzeniny

Kalciová mast na opruzeniny působí regeneračně, aplikace na opravdu popraskanou kůži sice trochu štípe, ale stojí za to vydržet, protože skutečně léčí. Ideální je, pokud můžete mazat několikrát denně a vydatně na noc.

Zdroj: Kalciová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Dobrý den chci se zeptat o jakou koprivku se jedna objevuje se jen v noci přes den ne jen když spím tak mi viskace virazka děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokuste se popsat blíže svůj problém.
Svědí ta vyrážka?
Jak dlouho ji máte?
Kde se vám vyskytuje?
Za jak dlouho vyrážka zmizí?
Zmizí zcela a nebo na kůži něco zůstane?
Pupínky jsou rozesety samostatně a nebo jsou téměř spojeny s okolními pupínky?
Obsahují pupínky nějakou tekutinu?
Dělá se pupínek ve stejném místě odkud vyrůstá chloupek.
Jste na něco alergická?
Jak často a čím se myjete?
Jak často měníte ložní prádlo?
Potíte se při spánku?
Kdy jste naposled měnila matrace?
Měnila jste v poslední době prací prostředek nebo aviváž?
Máte stejné projevy, i když spíte jinde, například v hotelu?
Užíváte nějaké léky?
Jaký je váš celkový zdravotní stav?
Má v rodině někdo podobné příznaky?
Pošlete také fotku, na které to bude dobře vidět. Foťte ráno na denním světle a nebo to při focení důkladně osvětlete elektrickým svítidlem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka

Vitamíny a minerály

Vitamíny jsou užitečným domácím lékem na kopřivku. Vitamín C snižuje hladinu histaminu a příznaky kopřivky. Doporučená dávka je 2–4 gramy denně. Vitamín E a zinek také napomáhají při léčbě kopřivky, protože hojí pokožku. Vitamín E a zinek se obvykle aplikují lokálně, přímo na zasaženou oblast.

Zdroj: Domácí léky na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den už jsem vám psala ohledně koprivky posílám foto zda li se opravdu jedna o koprivku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Zkuste na to mazat Fenistil gel.

Zdroj: diskuze Koprivka

Jak používat hřebíčkový olej na svrab

Nejprve by mělo proběhnout přeléčení sirnou mastí. Poté se doporučuje mazat se po opravdu horké koupeli hřebíčkovým olejem zředěným 1 : 4 s olivovým olejem. Následně je vhodné aplikovat mast zakoupenou v lékárně na zklidnění pokožky.

Zdroj: Hřebíčkový olej na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem OPRUZENINA CO NA NÍ POMÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabinka .

Je mi 13 za chvíli mi bude 14 let mám cukrovku opruzeniny mám skoro každý rok nikdy jsme to neřešila ale teťkon jak jsem velká tak mi to už vadí požívám bepanthen chtěla by jsem se zeptat kolikrát denně si to mm mazat a jestli si to nemám mazat krémem na ruce??? a ještě by jsem se chtěla zeptat zmizí to tak do 3 dnů???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sabino, musíš si opruzená místa důkladně mýt vodou a mýdlem dvakrát denně a hned po umytí jemně, ale důkladně osušit a nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Nic jiného na to nedávej. Teprve až když se to hojí (většinou po dvou dnech) můžeš použít kalciovou mast podle návodu. Celé by se to mělo zahojit do týdne.

Zdroj: diskuze Opruzenina co na ní pomáha

Co způsobuje praskliny na patách

Pokožka na patách vysychá, což není nic nepřirozeného. Výrazně silnější vrstva přirozeně zrohovatělé kůže se nachází na místech, která jsou více namáhaná nebo kde je větší riziko poškození kůže. Zrohovatělou kůži na patách bychom měli pravidelným škrábáním redukovat, protože právě tím odstraníme i nejobvyklejší příčinu vzniku popraskaných pat. Některé příčiny lze ale jen těžko ovlivnit. K takovým patří genetické predisposice, mykózy či plísně, ale také vyšší věk, užívání různých léků (protisrážlivých), revma nebo lupénka. A co musíme učinit, abychom zabránili popraskání kůže na nohou? Mazat, mazat a mazat.

Správná péče o nohy: Tvrdou kůži na patách odstraňte mechanicky, tedy pemzou nebo škrabkou na nohy. Kůži na chodidlech můžete změkčit koupelí se speciálním olejem. Nejpostiženější místa ošetřete korekčním gelem nebo tyčinkou, která pomůže zacelit největší rány. Nohy namažte krémem na popraskané paty nebo regeneračním balzámem, jenž kůži na nohou zvláční a zajistí, aby tento efekt vydržel co nejdéle. Nakonec si oblečte bavlněné ponožky a nechte krém působit celou noc.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Diskuze

V diskuzi SVĚDENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie .

dobrý den. už 3 týdny mě každý večer hrozně svědí ruce víc a víc nevím jak se toho zbavit dekuji za radu Lucie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HELA.

Nemýt v jaru používat jen sodu s mýdlem mazat calciovou mastí

Zdroj: diskuze Svědení rukou

Kopřivka

Kopřivka se projevuje otoky na kůži, které mohou pálit nebo způsobovat bodavou bolest. Dochází k tomu tehdy, když kožní tkáň reaguje na určité chemické látky obsažené v krvi a následně „vypouští“ do krevního oběhu histamin. Spouštěčem mohou být některé potraviny, léky, environmentální faktory a alergeny (pyly a latex). Rovněž některé bakteriální infekce a viry mohou vyvolat kopřivku (například viry hepatitidy typu B).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobrý den,také mám artrozu 3stupne na palci na levé noze,pan doktor mi říkal,že to mám od dny,a že mě čeká oprace,v dubnu jsem dostal dotoho kloubu antibaktetialni zánět,prostě hodně sem ten kloub namohl,zak mě dal opich a ještě nejakou látku tam pichnu,upřímně řečeno bolelo to strašně,ale druhý den v uvozovkách bylo po bolesti,půl roku sem měl da se říct úplný pokoj,v září to samí,muj lékař mi dal inijekci proti bolesti a diklofenak a mast dolgit,ale jesli můžu poradit,daval sem si nato nastrouhaný brambor nato igelit a z lehka ovázal gazou pres noc to opravdu bolest srazí

Zdroj: diskuze Artróza palce u nohy

Svěží citronová poleva

Ingredience: 1 lžíce horké vody, 1 lžíce citronové šťávy, 100 g moučkového cukru

Technologický postup: Vodu a citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci. Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy. Na klasický plech moučníku je většinou třeba dávku minimálně ztrojnásobit. Citronová poleva se hodí na perníky, cuketové moučníky a podobně.

Zdroj: Citrónová poleva

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den chci se zeptat zda je možné mit alergii jen Mandle! Dříve me po nich svedeli dlaně a nedavno jsem si dal prazene mandle a mel jsem asi 5hodinovou koprivku! Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na mandle

Jak zvládnout kopřivku?

  • Nanášejte na postiženou oblast mokré obklady.
  • Pokuste se pracovat a spát v chladné místnosti.
  • Noste volné oblečení.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO MAZAT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,dceři 6 let byla předepsana mast na zanicene misto na tváři,měla boulicku pod kůží,ktera diky masti uzrala a cast se po tydnu vymackala. Mazeme nyni uz druhy tyden,boulicka na tvari je stale a jiz vymacknout skoro nejde. Ma otazka zni jak dlouho je mozne masti mazat? A jak osetrit flek po masti aby se kuze zregenerovala a nezustal hnedy flek? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte ješte jednou na kontrolu k lékaři, který vám předepsal tu mastičku, aby mohl zkontrolovat účinky léčby a případě ji změnil. V tomto věku je potřeba nepodceňovat riziko vzniku nových tvarů na tváři, které můžou pak otravovat celý život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho mazat?

Léčba

Léčba poruchy imunitního systému není jednoduchá, podobně jako u alergií, ale v mnoha případech se léčit dá. Pokud chcete zahájit léčbu svého zánětu v nehtu okamžitě, tak je možné v lékárně koupit višněvského balzám s bukovým dehtem a začít si bolavé místo mazat. Višňák by měl být na bolavém místě co nejdéle v tekutém stavu, takže je dobré ho namazat a hned zakrýt igelitem. Pokud by višňák nezabral a záděra hodně bolela, tak je možné začít užívat Ibuprofen 400mg v dávkování 1 tabletu každých 6 hodin po dobu tří dnů. Ibuprofen je volně prodejný v lékárně, ale i tak si před jeho užitím prostudujte příbalovou informaci o kontraindikacích a nežádoucích účincích, jde o vysoké dávky protizánětlivého léku.

Zdroj: Plíseň pod nehtem

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Děkuji mnohokrát,
a je možné to mazat něčím, co není antibiotikum?
Nechci je užívat, ale když nebude zbytí...
Něco přírodního, nebo třeba višněvského balzám?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám bude účinkovat jen na folikulitidu. Na močové cesty zaberou ty brusinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Odlupování kůže kolem nehtů

Někdy se stává, že se kolem nehtů zaříná odlupovat kůže a mohou se díky tomu i tvořit záděry. Odlupující se kůže kolem nehtů může ukazovat na probíhající mykózu - plíseň kolem nehtu, v takovém případě pomůže několik dní mazat postižená místa mastí Clotrimazol. Další možností, proč se kůže kolem nehtů odlupuje je vysušená pokožka rukou. Ta může vzniknout zejména při častých návštěvách bazénů nebo výřivek, ve kterých je chlorovaná voda. Chlórem upravená voda totiž kůži nadměrně vysušuje a výsledkem je pak popraskaná pokožka, která se po několika dnech začne olupovat a často se po tom třepí i nehty. První pomocí na takto vysušenou pokožku jsou noční olejové zábaly na nehty. Ruce se natřou olivovým olejem a navléknou se na ně bavlněné rukavice, které jsme před tím také namočili do oleje a dobře vyždímali.

Foto: Fotolia.cz

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Byliny

Doporučuje se pití heřmánkového čaje, neboť heřmánek namočený v horké vodě uvolňuje chamazulen pohlcující volné radikály, které způsobují záněty tím, že zastavují produkci leukotrienů v imunitním systému. Na postiženou oblast můžete používat éterické oleje z heřmánku. Silné antihistaminické účinky má list kopřivy.

Zdroj: Domácí léky na kožní vyrážky a kopřivku

Jak se diagnostikuje kopřivka a angioneurotický edém?

Lékař vám bude klást mnoho otázek, aby mohl objevit možnou příčinu tohoto onemocnění. Neexistují totiž žádné speciální testy na kopřivku nebo související otok angioneurotického edému. Výsledek závisí na důkladném vyšetření vašeho zdravotního stavu lékařem a také na kožních testech dermatologa (provádějí se k určení alergických látek).

Zdroj: Kopřivka

Zelený čaj na kopřivku

Doporučená denní dávka zeleného čaje jsou tři šálky ke zmírnění kopřivky. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje 240 až 320 mg polyfenolů. Chcete-li používat zelený čaj, potřebujete sušený zelený čaj nebo zelený čaj v nálevových sáčcích, který zalijete vroucí vodou a necháte po dobu 10 až 15 minut vylouhovat. Po uplynutí doby vyjměte sáček a ihned vypijte.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Změny životního stylu

Jakmile jsou určeny zdroje/příčiny kožních problémů, je nutné se jim vyhnout. Mezi možné spouštěcí mechanismy patří sluneční záření, teplo, chlad a nesteroidní protizánětlivé léky (Aspirin). Doporučuje se nošení volného oblečení vyrobeného z nedráždivých látek. Častým spouštěčem chronické kopřivky u mnoha lidí je stres. Ke změně životního stylu pomůže i cvičení, jóga a meditace.

Zdroj: Domácí léky na kožní vyrážky a kopřivku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP