Zajímáte se o téma CIM ZABRANIT CERNANI LISTU NA JAHODACH? Tak právě pro vás je určen tento článek. Je snad mezi námi někdo, kdo by neměl rád jahody? Toto chutné voňavé ovoce znali již pravěcí lidé, ve starověkém Římě pak byly jahody považovány za vybranou lahůdku a ve středověku nesměly chybět na zámeckých hostinách. Skvělé sladké plody jsou nejen vynikající po chuťové stránce, ale obsahují i spousty vitamínů a minerálních látek prospěšných pro lidský organismus. Kromě jiného obsahují také organické kyseliny, které jim dodávají charakteristickou chuť a vůni. Jahody jsou zároveň vhodné pro různé typy diet, a to pro svou nízkou kalorickou hodnotu. Tvoří je totiž z 87 % voda a je v nich snadno rozpustná vláknina a nízký obsah sacharidů. Více informací naleznete v následujících řádcích.
Vitamíny v jahodách
Není žádným tajemstvím, že jahody jsou nejen chutné a voňavé ovoce, ale i velmi zdravé. Obsahují mnoho důležitých vitaminů a kyselin, ale i minerálů a stopových prvků důležitých pro lidský organismus.
V jahodách nalezneme jmenovitě tyto vitaminy:
Vitamin C: 84,7 mg
Vitamin K: 3,2 mcg
Vitamin A: 17 IU
Thiamin: 0,035 mg
Riboflavin: 0,032 mg
Niacin: 0,556 mg
Kyselina listová: 35 mcg
Kyselina pantotenová: 0,18 mg
Vitamin B6: 0,068 mg
Vitamin E: 0,42 mg
Vitamin C je v jahodách obsažený dokonce v množství, které je srovnatelné s citrusovými plody. Tento účinný antioxidant přispívá k posílení imunity organismu, preventivně chrání cévy, podporuje vstřebávání železa a tím předchází chudokrevnosti, mimo jiné je potřebný pro metabolismus aminokyselin, chrání buňky a podporuje růst. Jahody dále obsahují vitaminy skupiny A, kyselinu listovou a beta-karoten, který prospívá našemu zraku, pleti a regeneraci sliznic. Důležitá je i kyselina ellagonová, kterou kromě jahod obsahují z ovoce jen třešně a hroznové víno. Bylo zjištěno, že tato vzácná kyselina brání karcinogenům měnit zdravé buňky na nádorové. Vitaminy skupiny B a E se v jahodách nacházejí pouze v menším množství.
Ve svém příspěvku LÉČBA BOBKOVÝM LISTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil.
Vážení,jsem rezervovaný vůči "babským" radám ale nálev z bobkového listů je skutečně unikátní,jedinečný prostředek,který vám velmi rychle pomůže od chronických bolestí pohybového aparátu.Jak praví italské přísloví "L' esperienza è madre di scienza" či-li "Praxi ničím nenahradíš",vyzkoušel jsem sám na sobě účinky nálevu z bobkového listu.Předesílám,je velmi vhodné vyčistit zažívací trakt nálevem perorálně a chcete-li i klystýrem,vyprázdnit se a alespoň tři dny v průběhu pitné kůry bobkového listu dodržet půst.U mne proběhla bouřlivá reakce organismu třetí den hladovky když jsem první den započal s kůrou a druhý den zopakoval ještě jednou konzumaci popíjením svařeného bobkového listů 5 gramů v 300 ml vody.Je velmi důležité po desetiminutovém varu slit obsah nádoby včetně bobkového listu do termosky a zde nechat přes noc vyluhovat.Druhy den popíjet po doušcích-ja nejsem tak důsledný,popíjel jsem zcezený obsah termosky ca 8 hodin.Budete velmi mile překvapeni razantním ústupem bolesti v kloubech i zádech a navrátí se vám elán do života.Dalsí zisk bude po skončení kůry až euforická nálada,zbystření mysli a získání nové energie.Zkuste kůru,to,co zde píši je můj osobní prožitek.Trpěl jsem delší dobu bolestmi hlezna,kolenního i kyčelního kloubu,zápěstí,zad-páteře . . . Dnes,čtvrtý den už jím a jsem téměř bez bolesti.Pamatujte ale jediné,úsadu solí jsme si způsobili sami nemírným životním stylem.Až nabudete po očistě elánu do života bez bolesti, vězte,že konzumaci masa,kyselinotvorné složky potravy je třeba výrazně omezit.Rovnež alkoholu,pochutin,uzenin,sladkostí též - ty zase způsobují a podporují nežádoucí pomnožení patogenů v zažívacím traktu.Uazeniny v organismu se hromadily mnoho let,proto bude také nějakou dobu trvat,než se jich zbavíte.Stručně řečeno,stravujeme se blahobytně,nezdravě. Přeji vám zdařilé provedení očisty kloubů a budu rád za vaše postřehy.S pozdravem Vlasta.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jahody jsou rovněž zdrojem mnoha minerálních látek, jmenujme například bor, draslík, molybden, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síru, zinek, mangan a vápník.
Zinek a mangan jsou dva prvky prospěšné pro tvorbu krve, podporují nervovou činnost a ovlivňují sexuální výkonnost, mají totiž vliv na tvorbu mužského pohlavního hormonu testosteronu, který u mužů aktivuje spermie a ženám pomáhá rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu. Je tedy jasné, proč má kombinace jahod se šampaňským takový afrodiziakální účinek... Jahody pro vysoký obsah manganu prospívají také naší pokožce a vlasům. Takže pokud vám zbudou nějaké horší plody, můžete si z nich připravit pleťovou masku nebo účinný zábal na vlasy.
Díky obsaženému fluoru byly jahody dříve využívány k bělení zubů. Dalším důležitým minerálem v jahodách je i draslík, který podporuje odvodňování, detoxikaci organismu a upravuje krevní tlak.
Jahody ale kromě minerálů obsahují i jiné látky důležité pro naše zdraví. Například třísloviny, které na sebe při průchodu trávicím traktem vážou toxické látky, především pak těžké kovy, a odvádějí je ven z těla. Působí tak proti infekcím, některým virům a bakteriím. Dále vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a odstraňují z těla jedovaté a zdraví škodlivé látky, čímž zlepšují trávení, pomáhají při střevních onemocněních a čištění organismu. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu cukru jsou pak jahody vhodným ovocem pro diabetiky. Jahody obsahují i vzácnou kyselinu ellagovou, u níž byly zjištěny antioxidační a protirakovinné účinky. Antokyaniny obsažené v jahodách nejen dodávají plodům červenou barvu, ale také snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty. Organické kyseliny – jablečná, citronová, chiniová, šťavelová a salicylová – pak jahodám dodávají jejich charakteristickou chuť a vůni. Mohou ale u některých lidí způsobit alergickou reakci.
Ve svém příspěvku A AKO ZABRANIT TVORBE DALSICH LIPOMOV ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laco.
Je toho na nete vela popisaneho ale vie alebo ma uz niekto skusenost ako zabranit co najviac vzniku dalsich lipomov a pripadne da sa niejako zbavit alebo zmensit tie ktore uz su? Ale prosim o odpoved niekoho komu sa to uz podarilo-zaujima ma vsetko ako kremi alebo tabletky,caje,vitamini.Ja som sa uz cirka jeden rok dal na zdravsie stravovanie,dodrzujem pitny rezim+beriem lecitin -vlakninu-uz jeden rok ale nemozem povedat ze by tie lipomo ustupovali,vopred dakujem za pomoc.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 2159.
Zdravím, napište mi na email, pobavíme se o tom spolu co a jak.
Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:
Mají vysoký obsah vlákniny Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů). Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
Máte potravinovou intoleranci Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
V naší poradně s názvem GINKO BILOBA PĚSTOVÁNÍ SUSENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerova.
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli vadí když listy otrham třeba v červnu.Dekuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginko biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginko biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginko biloba jsou dobré jako antioxidanty.
Mohu jíst jahody, když mám cukrovku? Pokud máte cukrovku, stále můžete jíst sladké dobroty, jako jsou dorty, sušenky i zmrzlinu. Avšak umírněnost je klíčem k předcházení výkyvům hladiny cukru v krvi.
Jahody jsou nejen lahodné a osvěžující, ale jsou i perfektní pochoutkou, protože jejich sladkost dokáže uspokojit vaše mlsné chutě.
Jahody jezte s mírou
Dejte si pozor na některá jídla, která se mohou zdát zdravější, než jsou, jednoduše proto, že obsahují jahody.
Některé dezerty, jako jsou koláče a tvarohové koláče, zahrnují jahody jako polevy. Přesto mnoho z těchto dezertů není zrovna přátelských k cukrovce, protože celkový obsah cukru může způsobit rázové zvýšení hladiny cukru v krvi.
Nutriční obsah jahod
Jíst samotné jahody je zdravé, protože ovoce má nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií.
To je užitečné, pokud si hlídáte svou váhu. Udržování zdravé hmotnosti může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a pomůže vám snížit riziko komplikací diabetu.
Vláknina v jahodách
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek celých čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny, tedy zhruba 12 procent doporučeného denního příjmu.
Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se déle sytí. To také přispívá k udržení zdravé hmotnosti.
Vitamíny a minerály v jahodách
Mezi další důležité živiny a vitamíny nacházející se v jahodách patří vitamín C a hořčík.
Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko cukrovky 2. typu a zlepšit zvládání cukrovky.
Vitamin C je spojován s nižším rizikem rozvoje diabetu 2. typu a může pomoci snížit skoky hladiny cukru v krvi po jídle. Antioxidanty ve vitaminu C mohou dokonce pomoci snížit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.
Dobrý den. Je možné při přípravě čaje přidat mátu, nebo meduňku? Některé publikace uvádějí, že někteří lidé po požití můžou mit bolesti žaludku. Děkuji za odpověď M.P.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obohacení čaje z listů Ginkgo o meduňku a mátu je běžné. Osvědčená je i kombinace se ženšenem.
Sám čaj z listů Ginkgo může způsobit některé menší vedlejší účinky, jako je žaludeční nevolnost, bolest hlavy, závratě a alergické kožní reakce. Existují také určité obavy, že extrakt z listů ginkgo může zvýšit riziko modřin a krvácení nebo způsobit arytmii.
Dávkování je vždy individuální dle druhu onemocnění. Níže uvádíme několik receptů a způsob podávání.
Afty: Nálev k výplachům dutiny ústní – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme vylouhovat cca 5 minut, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem vyplachujeme ústa několikrát denně, tekutinu pak vždy vyplivneme.
Angína: Kloktadlo z listu šalvěje – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme přibližně 5 minut vylouhovat, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem kloktáme nejlépe každé dvě hodiny.
Angína: Obklad – jednu polévkovou lžíci šalvěje přelijeme 500 ml vroucí vody, necháme louhovat 5–10 minut, přecedíme a do odvaru namočíme šátek, který uvážeme kolem krku a poté překryjeme suchým šátkem, šálou nebo omotáme ručníkem. Šátek vyměňujeme několikrát denně, krk musí být stále v teple, kombinujeme s kloktadlem ze šalvěje.
Bodnutí hmyzem: Obklad z čerstvých listů – čerstvé a omyté listy šalvěje rozdrtíme dřevěným náčiním (ne kovovým) a vzniklou kaši přiložíme na místo bodnutí.
Bolestivá menstruace: Čaj z listů šalvěje – jednu čajovou lžičku listů přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2x až 3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden.
Cukrovka: Čerstvé listy – užíváme denně 5 čerstvých syrových listů šalvěje, které žvýkáme vždy mezi jídly během celého dne, rozžvýkané listy spolkneme.
Detoxikace organismu: Čaj z natě – jednu čajovou lžičku natě šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 1–2x denně jeden hrníček.
Horečka: Čaj ze šalvěje s heřmánkem – jednu čajovou lžičku šalvěje a jednu čajovou lžičku heřmánku smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2–3x denně hrníček před jídlem.
Klimakterium: Šalvějové víno – 50 g čerstvých nebo 30 g sušených listů šalvěje naložíme do 0,7 l vína, uzavřeme a necháme louhovat 10 dnů, pak vše přecedíme a pijeme půl skleničky vína denně před hlavními jídly.
Parodontóza: Šalvěj s medem – do jedné polévkové lžíce medu přidáme jednu čajovou lžičku sušených listů šalvěje a necháme krátce přejít varem, vzniklý šalvějový med necháme působit v ústech co nejdéle, pak jej vyplivneme.
Péče o vlasy: Tinktura proti svědění hlavy a mastným vlasům – nať čerstvé šalvěje (může být i sušená) pokrájíme a napěchujeme do sklenice, zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme 14 dní v teple a na světle louhovat, potom přecedíme, šalvěj vymačkáme, tinkturu uzavřeme do tmavé sklenice a uchováváme v ledničce. Vždy před použitím naředíme tinkturu destilovanou vodou v pom
Ve svém příspěvku OČISTNÁ KÚRA Z BOBKOVÉHO LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JARČA.
Dobrý den,
věnuji se už nějakou dobu frekvenčním metodám a čištění organismu k návratu ke zdraví neinvazivními způsoby a již jsem vyzkoušela mnoho věcí jako doprovodné orální pomucky k čištění.
zajímá mne kůra z bobkového listu,
u Postupu č. 2 u bobkové kury nerozumím následujícímu
A DOTAZY VLOŽÍM VELKÝMI PÍSMENY PŘÍMO DO KOPIE VAŠEHO TEXTU
CELÝ POSTUP Č. 2 JE SAMOSTATNÝM POSTUPEM JAKO SAMOSTANOU VARIANTOU NEBO JDE O CELEK KURY A NAVAZUJE NĚJAK NA POSTUP Č .1 KDY SE PRACUJE CELÝ ROK POSTUPNĚ?
Balíček majoránky a 20 bobkových listů semelte v elektrickém kávovém mlýnku. Ke směsi poté přidejte malou lžičku (čajovou) sušeného zázvoru a 8 lžic hroznového cukru. Vše promíchejte, dejte do skleničky a tu uzavřete.
Užívejte
JAKOU FORMOU UŽIJI ROZMIXOVANÉ INGREDIENCE? SUCHÉ POLKNU NEBO ZAPIJI? PROČ JE TAM TEN HROZNOVÝ CUKR JAK DOHROMADY PŮSOBÍ S MAJORÁNKOU TEN BOBKOVÝ LIST NEŽ SAMOTNÝ?
2krát denně
MAXIMÁLNĚ 3 TÝDNY KAŽDÝ DEN?
KDY? PŘED NEBO PO JÍDLE A S JAKÝM ODSTUPEM?
1/2 kávové lžičky směsi zapijte.
MYŠLENO ZAPÍT ČÍMKOLI NEBO NĚČÍM KONKRETNÍM - NEBO PŘÍMO ODVAREM Z BOBKOVÉHO LISTU A TEN TEDY V TOMTO POSTUPU MOHU UŽÍVAT KAŽDÝ DEN, NE DÉLE NEŽB 3 TÝDNY?
Očistu provádějte maximálně 3 týdny, poté by měla následovat 3týdenní pauza.
PAK MOHU POKRAČOVAT?
První den očisty
PRVNÍ DEN KDY SPOLKNU MLETOU SMĚS CUKR MAJORÁNKA BOBKOVÝ LIST?
dochází k bouřlivému procesu v celém organismu. Proto je dobré skončit s pitím odvaru kolem 20. hodiny a před spaním si ještě udělat klystýr
JAKÝ KLYSTÝROVÝ ROZTOK DOPORUČEJETE KONKRETNĚ A V JAKÉM MNOŽSTVÍ?
Při silném vylučování solí a dalšího odpadu z těla se sliznice střeva na čas zahltí, čímž se aktivizují obranné buňky v mandlích, nosních dutinách i v průduškách. Příznaky jsou stejné jako při nachlazení, avšak druhý den už se budete cítit dobře. Při této proceduře je důležité jíst hodně ovoce a lehká jídla, úplně nejlepší je pak takzvaný alternativní půst, při němž se pijí pouze ovocné šťávy a voda. Kromě toho, že očistná kúra ulevuje kloubům, páteři i celému tělu, má tato procedura zajímavý vedlejší efekt: výrazně povzbuzuje libido a erekci.
MÁTE TO VYZKOUŠENO NA SOBĚ?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Černání nohy se může objevit i u lidí, kteří cukrovkou netrpí, ti ale na rozdíl od diabetiků cítí v dané oblasti bolest způsobenou defektem. Tím, že cítí bolest, mohou také začít tento problém řešit dříve, než k samotnému černání dojde, a tak tomu zabránit. Diabetici tedy bolest v důsledku diabetické neuropatie v noze necítí, a tak u nich dochází k neustále přetěžování dané oblasti, stále se zvyšuje tlak na spodinu chodidla, dochází tam k mikropoškozením chodidel a prstů. Pokud se diabetická noha neřeší, může dojít k prolomení hyperkeratózy, poškození kožního krytu a ke vzniku vředu. Infekce se může dostat i do hlubších tkání.
V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.
dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.
Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:
Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.
Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.
Kandovaná aloe vera
Suroviny:
100 g gelu z listu aloe vera
100 g cukru
Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.
Aloe vera džus
Suroviny:
100 g dužiny aloe vera
300 ml pomerančového džusu
200 ml minerální vody bez bublinek
2–3 lžíce medu
Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.
Med z aloe vera
Suroviny:
3 listy aloe
med
Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.
Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem
Suroviny:
200 g červené řepy
2 jablka
25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
sůl
½ čajové lžičky nastrouhaného křenu
Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.
Aloe vera nápoj s malinami a mangem
Suroviny:
½ manga
1 pomeranč
25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
100 ml medového melounu (bez slupky)
50 g malin
Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.
Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Při zploštění klenby dochází k prodloužení a rozšíření nohy, takže tlakem a třením o svršek obuvi může vzniknout v rizikových oblastech černání nehtů.
Nepříjemnou komplikací je, když se k poúrazovým změnám nehtů přidá plíseň.
Tmavé nehty s namodralým odstínem, stejně jako konečky prstů na všech končetinách, vás upozorňují na to, že se váš organismus potýká s nedostatkem kyslíku. Může se například jednat o nepříjemné plicní onemocnění, nebo o důsledek těžké infekce, jako je zápal plic, případně ještě vážnějšího plicního onemocnění CHOPN.
Černající prsty u nohou mohou být rovněž projevem cévní aterosklerózy a specifických změn při cukrovce, kterým se říká diabetická angiopatie a stavu souhrnně „diabetická noha“. Je to závažné onemocnění, protože poškozené tkáně snadno podléhají zánětu a z ohraničeného poškození může snadno nastat šířící se zánět (flegmóna), případně se může rozvinout i sepse (otrava krve).
Černání kůže na nohou ve vyšším věku často přichází při žilní insuficienci, tedy při poruchách žilní stěny. Vyhledejte proto svého obvodního lékaře nebo dermatologa, aby zjistil diagnózu a stanovil vhodnou léčbu.
Ve svém příspěvku KOSTIVALOVÁ MAST NEJEN Z LISTŮ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gustav z Mostu.
Přiznám se, že o výrobě kostivalové masti z listů jsem slyšel, ale nikidy jsem se o to nepokoušel, protože znám a take využívám postup výroby kostivalové masti z jeho kořene. Tento postup mám léty odzkoušeny a osvědčil se nejen mně. U vašeho postupu se mi jeví cezení hmoty přes hadřik nebo sítko jako skifi (obě se určitě hzned zanesou) Lepší by bylo teplou lázeň rozmixovat a takto vznikla hmota by se po vychladnutí mohla nazývat kostivalová mast z listu!
Jak vyrobit kostivalovou mast z jeho kořene!
Kořen kostivalu se řádně omyje (není třeba oškrabávat) a nařeže se, může i nastrouhat, na co nejmenší kousky a vloží se do sklenice (s až 4 násobným objemem) a zaleje čistým lihem, nebo ostřejším alkoholem, nebo směsi 1:1 alpy a lesany (velké balení). Vše se nechá min 14 dnů v tmavé a chladnější místnosti, chladničce?odležet. Doporučuje se občas obsah promíchat. Takto připravenou směs kostivalového kořene a lihu rozmixujeme v mixerem,(nejlépe ponorným).
Upozorňuji, že před mixováním hmoty je třeba si připravit dostatečné množství některého výše uveden "výluhovadla".Tato rada vám pomůže ředit mixováním vznikající gel. Pokud se tak nepřipravíte tak se vám mixer bude zpomalovat, až se zastaví.
Protože takto vzniklý kostivalový gel použitý jako čistý velmi vysušuje pokožku, tak doporučuji do gelu dodat ještě v mixeru 30 - 50% rozpuštěného vepřového střevního sádla, nebo nějakého mastného krému, na př. indulonu. Kostivalovou mast skladujeme v uzavřené sklenici v tmavém a chladnějším místě.
Použití: Bolavé místo před rozetřením masti namočíme studenou vodou. Na takto ošetřenou část těla přiložíme (zabalíme) mokrý plátěný hadřík a vše zabalíme suchou bavlněnou látkou nebo obvazem a necháme působit až 8 hod (nejlépe přes noc). Po rozbalení obkladu ošetřované místo očístime. Plátěný hadřík použijeme následně. Po týdnu určitě nastane zjevné zlepšení!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
U cévních obtížích je dobré navštívit specializovaná centra pro „diabetickou nohu“, většinou se zde nález konzultuje s angiologem (odborníkem na cévy), případně chirurgem (je-li nutné lokální odstranění již odumřelé tkáně).
Nejčastější příčinou tmavnutí nohou je diabetická noha. Diabetická noha vzniká poruchou prokrvení dolních končetin, což je velice negativně ovlivňuje vývoj chorobných procesů – vředů. Kvůli dlouhodobě a špatně vyživované tkáni se tvoří defekt neboli gangréna, při níž tyto tkáně odumírají. Právě tento defekt vede mnohdy k amputaci končetiny.
Jestliže nejsou tkáně dolních končetin dostatečně prokrvené, může se objevit i známé černání prstů nebo jiné části nohy – gangréna. Tento stav je velice nebezpečný a mnohdy i zbytečný. Lékaři ve většině případů své pacienty dobře poučí o riziku diabetické nohy, nicméně samotní pacienti si rady lékařů neberou příliš k srdci. Každý diabetik by měl již od počátku být seznámen s riziky svého onemocnění a měl by být také poučen o určitém denním režimu, který je nutné naprosto přesně dodržovat. Všichni diabetici by si měli pravidelně kontrolovat glykemii a samozřejmě by měli přestat kouřit, aby si tak zcela vědomě a úmyslně nesnižovali průchodnost cév v dolních končetinách. Právě amputace dolní končetiny děsí většinu diabetických pacientů. A ano, tohle riziko zde skutečně je. Lze mu však aktivně předcházet. Každý pacient s cukrovkou by měl spolupracovat se svým lékařem a také by měl svým končetinám dopřávat pravidelnou péči. Léčba diabetické nohy není nijak jednoduchá, je dlouhodobá a poměrně komplikovaná. Pro léčbu diabetické nohy je nutné obnovit průtok krve končetinou, což bylo možné dříve pouze za pomocí chirurgického bypassu. V dnešní době se však lékaři přiklání k angioplastice, díky níž je možné zprůchodnit zúžené či uzavřené bércové tepny pomocí balónkového katétru. Při tomto zákroku je možné obnovit průtok v několika cévách najednou a cévy se nijak neporuší. Díky vstříknuté kontrastní látce tak může radiolog pečlivě sledovat kudy krev proudí, kde jsou cévy ucpané a tenkým balonkovým katétrem je může pomalu zprůchodňovat. Celá procedura klade mnohem menší nároky na pacientův organismus, je bezpečnější a pacient se po ní rychle zotaví. Tento zákrok v mnoha případech předchází obávané komplikaci – amputaci končetiny. Tímto však léčba nekončí. Je nutné i nadále sledovat pečlivě stav pacienta, potlačit možnou infekci, odlehčit končetinu vhodnou protetickou pomůckou, je nutné i nadále měřit glykemii a krevní tuky, srážlivost krve a podobně.
Černý odstín pod nehtem je často sražená krev, která prosákla z poškozených cév vlivem úrazu. Tato vrstvička krve oddělí nehet od nehtové ploténky a nehet už drží jen u svého kořínku, odkud ho asi do měsíce vytlačí nový nehet. Tím dojde k samovolnému oddělení nehtu od prstu. Rozhodně nehet násilím neoddělujte, protože hrozí infekce houbami a bakteriemi. Nový nehet doroste asi tak za 6 až 8 měsíců. Vždy je dobrá konzultace s lékařem.
V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST NA KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.
Pod prvním článkem pro očistu těla je poznámka,že bobkový list je možné použít i pro očistu slinivky a trávení. Platí i pro slinivku výše uvedený recept,nebo je ještě nejaký jiný? Děkuji Olga.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Oslabená slinivka a zvýšená hladina cukru v krvi se dá léčit pomocí listů vavřínu velmi podobně.
Do termosky hoďte 10 bobkových listů, zalijte 300 ml vroucí vody, přikryjte a nechte louhovat jeden den. Potom směs přeceďte a půl hodiny před každým jídlem vypijte 50 ml. Až léčivý nápoj z bobkového listu dojde, tak si stejným způsobem připravte další. Takto se postupuje po dobu dvou týdnů.
Před i po započetí této léčby se doporučuje podstoupit kontrolní vyšetření krevního cukru, buď u lékaře a nebo osobním měřičem krevního cukru s lancetou. Analýza výsledků vám pak ukáže, jaké pozitivní změny se uskutečnily ve vašem těle.
V naší poradně s názvem PUKLICE NA BOBKOVÉM LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.
Koupila jsem si krásný vavřín s tím, že budu sbírat jeho listy. Teď jsem ale zjistila, že má na listech puklice. Nevím, jak se jich mám zbavit, abych mohla listy používat.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Puklice jdou zničit těžko, protože jsou chráněny odolným krunýřem, který nedovolí přístup sebesilnějšího jedu. Puklice je možné zničit jen mechanicky a nebo chemickou cestou. Mechanické zničení bude pro váš účel nejlepší řešení. Spočívá v tom, že každou pukličku musíte z listu seškrábnout příborovým nožem. Jestli je vaše rostlina zamořená moc a je veliká, tak si raději namnožte z jejich vrcholků rostliny nové. Na sadebních výhonech 15 cm dlouhých pečlivě očistěte všechny puklice a nechte jen pět posledních listů. Ostatní listy odřezejte. Chemická cesta spočívá v kontaminaci vnitřních tekutin v rostlině, protože to je jediná cesta, jak se k puklicím dostat - otrávit jim mízu, kterou sají. K tomu slouží přípravek Mospilan 20 SP, kterým se rostlina postříká. Mospilan je pro rostlinu neškodný, ale pro člověka je po dobu 3 dnů od postřiku zdraví škodlivý. To by ovšem nemuselo vadit při pěstování nových rostlin ze semenáčků.
Oči jsou dobrým ukazatelem našeho celkového zdraví. Nejdůležitější složkou našeho jídelníčku by měla být zelenina a ovoce. Doporučuje se pět porcí ovoce a zeleniny každý den. Měli bychom jíst zejména tmavou zeleninu, jako je mrkev, brokolice, špenát, a barevné ovoce, které je zdrojem beta-karotenu a dalších vitamínů.
Vitamín C
Jde o ve vodě rozpustný vitamín a účinný antioxidant, který pomáhá udržovat oči mladé a zdravé a chrání některé části oka před poškozením ultrafialovým světlem. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají chránit buňky před přírodním, ale škodlivým vlivem oxidace. Vitamín C může zabránit šedému zákalu nebo oddálení jeho vývoje, ale toto tvrzení nebylo ještě dosavadními studiemi dostatečně prokázáno. (Šedý zákal může způsobit rozmazané nebo „šedé“ vidění a neobvyklou citlivost na světlo.) Vitamín C najdeme nejen v citrusových plodech, ale i v červené paprice, papáji, brokolici, růžičkové kapustě, kedlubnu, mangu, jahodách, malinách a ananasu.
Vitamín E
Tento v tuku rozpustný vitamín a silný antioxidant může pomoci při prevenci šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degeneraci (AMD) a dalších očních chorob spojených se stárnutím. AMD zhoršuje vidění ovlivněním makuly, což je malé místo v centru sítnice, kde je vize (vidění) nejostřejší. Rozmazané vidění je často prvním příznakem tohoto onemocnění a nejčastější příčinou nevratné slepoty u lidí nad 65 let. Vitamín E je zastoupen v rostlinných olejích, nejlepším zdrojem tohoto vitamínu jsou například lískové oříšky, mandle, olej z pšeničných klíčků, slunečnicový olej, jádra ze slunečnicových semen, olej z bavlníkových semen, olej z pšeničných klíčků, papája, obohacené cereálie a arašídové máslo.
Zinek
Tento stopový prvek může mít ochranný vliv na vývoj některých forem raného AMD. Zinek je velmi důležitý pro sítnici, tedy zadní část oka, která snímá světlo. Příjem zinku klesá stárnutím organismu, v této době jej však oči potřebují nejvíce. Dostatek zinku mají pšeničné klíčky, cizrna, slunečnicová semena, mandle, tofu, hnědá rýže, mléko, mleté hovězí maso a kuře.
Beta-karoten
Beta-karoten pomáhá při nočním vidění a udržení dobrého zraku. Může hrát i malou roli v prevenci šedého zákalu. Naštěstí lze beta-karoten, který je v organismu přeměněn na vitamín A, snadno získat prostřednictvím stravy. Beta-karoten obsahují například meruňky, mrkev, sladké brambory, zelené zelí, tuřín, kapusta, špenát, papája, červená paprika, meloun a římský salát. Karotenoidy jsou antioxidanty rostlinného původu a jsou očními lékaři doporučovány. Je známo více než 600 karotenoidů, ale jen několik z nich se nachází ve stravě a ještě méně v lidském těle. Alpha-karoten, beta-karoten, kryptoxanthin, lykopen, lutein a zeaxanthin se vyskytují v celém organismu, ale pouze lutein a zeaxanthin najdeme v oku. Konkrétně se jedná o dva karotenoidy, které pomáhají udržovat zdravou sítnici a makulu a chrání oko proti AMD. Potravinami bohatými na tyto látky jsou špenát, kapusta a brokolice (karoten je uložen právě v tmavě zelené barvě listů). Karotenoidy obsahují také rajčata, melouny a sladké brambory.
Ve svém příspěvku STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.
Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.
Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.