Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CITLIVÉ PODPAŽÍ

OBSAH

Léky na tmavé podpaží

Chcete-li vybělit tmavou pokožku v podpaží, použijte domácí směs z mouky, citrónové šťávy, kurkumy a limetkové šťávy. Poté směsí umývejte podpaží po dobu 30 minut. Nebo je účinné použití směsi z okurkové šťávy, citrónu a kurkumy v prášku rozmíchané ve vlažné vodě, lze také přidat bělicí činidla, jako jsou brambory, které pomáhají zesvětlit tmavé podpaží. Použití santalového dřeva v prášku ve směsi s růžovou vodou je také velmi účinné a vede ke světlému podpaží.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Pocení v podpaží jsem zmírnila a pak se i zbavila používáním podpažních aplikátorů. Přítel má doma Antipe, tak jsme je jen přiobjednali a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení v podpaží

Příčiny tmavého podpaží

Zde jsou důvody vzniku tmavého podpaží:

  • Pokud člověk nosí oblečení, které těsně přiléhá v oblasti podpaží, dochází ke tření, které může způsobit ztmavnutí kůže v oblasti podpaží.
  • Dalším důvodem tmavého podpaží je časté holení nebo vytrhávání ochlupení v této oblasti, používání depilačních krémů.
  • Používání chemikálií a silných deodorantů, zejména se jedná o produkty, které jsou založené na bázi alkoholových vůní, silných mýdel a dalších kosmetických výrobků, které jsou příliš drsné pro podpaží a vedou tak ke vzniku tmavých skvrn.
  • Další možnou příčinou jsou nesprávné hygienické návyky, které mohou způsobit infekci v podpaží, nadměrné pocení, a dokonce i hyperpigmentaci.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Delší dobu mám problémy s pocení v podpaží. A přes léto to bylo ještě horší. MAnžel měl problémy s pocením nohou. Koupili jsme mu Antipe a má po starosti. Já si objednala podpažní aplikátory a cítím se skvěle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení v podpaží

Domácí léčba tmavého podpaží

  • K bělení některých částí těla (lokty a kolena) se často používají citróny, lze je tedy použít i na zesvětlení podpaží. Rozřežte citrón na čtvrtiny, umyjte si podpaží mýdlem a osušte. Vložte si jednu čtvrtinu citrónu do podpaží, držte jej a pomalu ho začněte vymačkávat. Nechte šťávu působit po několik minut, následně podpaží opláchněte a osušte. Opakujte i u druhého podpaží.
  • Jedlá soda je také vhodným prostředkem na zesvětlení podpaží. Naneste jedlou sodu přímo na umyté podpaží nebo si vytvořte pastu z jedlé sody a citrónu. Tuto směs pak rozetřete v podpaží. Nechte několik minut působit a poté opláchněte. Tento domácí lék zároveň zabraňuje zápachu z podpaží.
  • Kokosový olej je ideálním prostředkem na odstranění tmavých skvrn. Stačí ohřát trochu kokosového oleje a vetřít jej do podpaží za použití bavlněné utěrky.
  • K bělení můžete použít rovněž bramborovou šťávu. Oloupejte a nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich šťávu. Tuto šťávu pak vetřete do podpaží pomocí bavlněné utěrky.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Delší doubu trpím pálením - štípáním dutiny ústní včetně rtů, dásně jsou příliš citlivé až bolestivé a je to čím dál horší.
Co by se na to dalo použít?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Uhry v podpaží

Uhry v podpaží jsou pupínky velmi podobné akné. Pupínky jsou často zduřelé a bolestivé. Jejich výskyt souvisí s holením, používáním nevhodného prádla, potem a v neposlední řadě s kosmetikou. Při výskytu těchto defektů je potřeba absolutně vyřadit dráždivé kosmetické přípravky a používat bavlněné oblečení, které dobře odvádí pot. Důležitá je i návštěva dermatologa, který určí přesnou diagnózu a stanoví případnou léčbu.

Uhry v podpaží foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry v podpaží.

Zdroj: Uhry

Poradna

V naší poradně s názvem MENOPAUZA KYRETÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Je mi 52 let, již rok nekrvácím. Nyní velice citlivé vaječníky, v děloze sliznice vysoká 8 mm. Byla mi nasazena antibiotika. Dá se to vyléčit nějakými bylinnými čaji apod. nebo co to může značit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapomeňte na bylinné čaje! Něž se začala používat antibiotika, tak se léčilo alternativnímy metodami a ženy na tyto komplikace umíraly. Důvěřujte svému lékaři a užívejte léky přesně podle jeho pokynů. Když budete dodržovat léčbu, tak se rychle uzdravíte a budete se zase moci naplno věnovat užívání si života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Menopauza kyretáž

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem ŠTÍPNUTÍ,NEBO ROZSKRÁBLÝ NEŽID? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Ludvík.

Objevil se mi na hýždi červený flek,mám za to,že jsem si rozškrábl pupínek ,ale nikdo nikdy neví. Nemohli by jste odhadnout?? Je to ,citlivé,zarudlé,.. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět alergická reakce po štípnutí hmyzem, na kterou pomůže namazání Fenistilem. Je zde však další možnost, že v místě centrálního pupínku bylo přisáté klíště, které jste mohl nevědomě při škrábání vyrýpnout. Klíště může přenášet bakterie způsobující onemocnění zvané borelióza a rizika z neléčené boreliózy jsou opravdu nebezpečná. V případě, že borelióza není léčena včas, může přejít do stadií s rozvinutím dlouhodobých následků. Mezi nejčastější patří chronický zánět kolenního kloubu, poruchy periferních nervů a lícního nervu. Dále dochází k poruchám rytmu srdeční činnosti a následkům z postižení centrálního nervového systému projevující se zejména poruchami paměti, nebo až jejími výpadky, zmenšením schopnosti koncentrace a udržení pozornosti, změnami nálad a v neposlední řadě také změnami spánku.
Doporučuji zajít na kožní a nechat si svůj červený flek na kůži vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Aterom v podpaží

Aterom v podpaží je cysta vyplněná kožním mazem a epitelem, zbytky vlasů a podobně. Je to velmi častý kožní nález.

Příčiny ateromů v podpaží jsou dány ucpáváním mazových žláz, traumatickým poškozením mazových žláz, zánětem folikulů, hormonální nerovnováhou, metabolismem, nadměrnou olejnatostí kůže. Další příčinou vzniku ateromu v podpaží může být genetický předpoklad, jde o určitou vývojovou odchylku při tvorbě kůže, preventivně se nedá nic dělat.

Příznakem zánětu ateromu v podpaží je zarudnutí kůže v oblasti lokalizace, na povrchu ateromu může být zvýšená teplota a místo je bolestivé.

Aterom diagnostikovaný v podpaží je kosmetický problém a léčit se nemusí. Pokud se aterom neléčí, může se čas od času zanítit a případně zhnisat, jiné riziko nehrozí. Někteří lidé mají aterom řadu let a žádné komplikace nemají. Ateromy v podpaží se mohou léčit chirurgicky, nebezpečné nejsou.

Zdroj: Tuková cysta alias aterom

Diskuze

V diskuzi MATERSKE ZNAMINKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Horká.

Dobrý den,
Mám pihu jako větší znaménko na tváři ale zničeno nic se mi nějak zvětšilo.
Vypadá jako podebraný uhr.
Nesvědí ani nebolí ale je vystouplé a při doteku je tvrdé a citlivé.
Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Materske znaminko

Mízní uzliny v podpaží

Mízní uzliny jsou v podpaží také dobře hmatatelné. Uzliny v oblasti podpažní jamky mohou svým zvětšením mimo jiné signalizovat rakovinu prsu u žen.

Zdroj: Mízní uzliny

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ POHOTOVOST PRAHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nguyenová Ngoc Anh.

Dobrý den,
Trápí mě již 4. den seskupení vodových puchýřku na zadní hýždí, jsou svědivé a citlivé na dotek, počet puchýřku se už nezvětšuje ale samotné puchýřky se zvětšují a plní vodou, některé se i spojí.

Děkuj za odpověd.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Herpes gladiatorum je kožní infekce způsobená virem herpes simplex typu 1. Herpes gladiatorum je také známý jako chmatový herpes, protože se nejčastěji vyskytuje u zápasníků. Tento virus také způsobuje opary nebo puchýře na rtech.
Infekce herpes gladiatorum jsou běžné u sportovců, kteří provozují kontaktní sporty. Jakmile se člověk nakazí virem herpes simplex 1, zůstane nakažen po celý život. Člověk pak může zažívat „vzplanutí“ příznaků, které může vyvolat stres nebo nemoc.
Prvotní infekce se může objevit kdekoli na kůži, ale u sportovců se nejčastěji vyskytuje na hlavě, krku a trupu.
Neexistuje žádný lék na herpes gladiatorum. Jakmile jednou dostanete tento virus, budete ho mít na celý život. V začátku aktivní fáze mohou být podávány antivirové léky, aby pomohly zmírnit příznaky. Účinné jsou zejména během prvních hodin výskytu oparu, kdy výrazně zkracují délku případů, kdy má osoba epizodu. Začátek léčby v pozdějších stádiích po 4. dni a déle již nemá uspokojivý účinek.
Antivirové léky:
- acyklovir, který se užívá v dávce 800 mg každé 4 hodiny s noční pauzou vynechání dávky,
- valacyklovir, který se užívá v dávce 1g kazdých 8 hodin.
Bez léčby se epizoda spontánně ztratí do třech týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní pohotovost Praha

Nadměrné pocení v podpaží

Nadměrné pocení v podpaží má ve většině případů hormonální a psychogenní příčiny, tudíž faktory jen obtížně ovlivnitelné. Nadměrné pocení v podpaží, které způsobuje odpuzující kruhy na košili, je pro postižené i okolí zdrojem nepříjemných chvil a velmi ztěžuje společenský styk. Při opakovaném intenzivním pocení vzniká navíc živná půda pro plísně a bakterie. Tyto infekce nejčastěji postihují podpaží, ale i další partie těla, jako jsou lokality mezi prsty, u žen pod prsy nebo v záhybech podbřišku. Nepříjemné jsou také výsevy potniček. Proti pocení v podpaží se používají přípravky se sloučeninami hliníku. Sloučeniny hliníku rozkládají vývody potních žláz, díky čemuž dochází k omezení pocení. Stejně jako parabeny nejsou tyto sloučeniny zdraví škodlivé, ale někteří citlivější jedinci na ně mohou mít kontaktní alergii.

Zdroj: Nadměrné pocení

Diskuze

V diskuzi JE MOŽNÉ TENTO ROZTOK POUŽÍVAT DLOUHODOBĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Baboubart.

Je možné při vysoce citlivé pleti tento roztok používat dlouhodobě jako čistící pleťovou vodu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Já jaryše používám už pátý rok, jinou pleťovou vodu si nekupuju. Pleť mám zdravou. A ušetřila jsem spoustu peněz.

Zdroj: diskuze Je možné tento roztok používat dlouhodobě?

Fibrom v podpaží

Jedná se o velmi běžnou benigní kožní lézi, která se projevuje jako jeden nebo více měkkých stopkatých papul barvy kůže, někdy mírně hyperpigmentovaných, s výskytem nejčastěji na krku, v podpaží a tříslech. Vypadá to jako takové visací bradavice. Obvykle je asymptomatický, někdy může být bolestivý a měnit barvu, například po traumatu. Kožní výrůstky mohou připomínat névy, seboroické keratózy, méně obvykle rovněž neurofibrom.

Zdroj: Fibrom

Diskuze

V diskuzi KRÉM NA CITLIVÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Szajkoova.

Dobrý večer hledám krém na tváře mám ap.ekzém co koupím krém pečlivé vybyrám a posledné doby hlavne v lete všetky mne ščípou ,poradteme prosím co mám vybírat.Děkují na odpověd paní Szajkoova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milka.

Taky mám problémy s některýmy pleťovými krémy - pálí mě a dráždí oči, jakoby štípou. Zatím jsem objevila jeden, se kterým tyhle problémy nemám, je to UltraLift od Granieru, po něm mě pleť ani oči nepálí ani nštípají. Zkus to, jestli to bude u tebe fungovat taky. Kdyby to u tebe nefungovalo, tak se pak ptej v drogérce na hypoalergenní pleťový krém a vyzkoušej ten. Napiš, jak jsi dopadla.

Zdroj: diskuze Krém na citlivé tváře

Aterom v podpaží

Aterom v podpaží je cysta vyplněna kožním mazem a epiteliemi, zbytky vlasů a podobně. Je to velmi častý kožní nález a jeho přítomnost je daná geneticky (určitá vývojová odchylka při tvorbě kůže). Aterom je kosmetický problém a léčit se nemusí. Pokud dojde k chirurgickému zákroku, je třeba provést vyjmutí celého útvaru i s pouzdrem, jinak dochází k recidivám. Když aterom zůstane v místě vzniku, může se čas od času zanítit a případně zhnisat, jiné riziko nehrozí. Někteří pacienti mají aterom řadu let a žádné komplikace nejsou.

Zdroj: Aterom

Diskuze

V diskuzi POTRAVINOVÁ ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Pardubska.

Prosim o radu jaká antihistaminika použit u 9 letého bišona opakovaně trpi na záněty ucha a často se drbe má hypoalergenni stravu ale občas sni něco co nemá už si nenechá na ucho šáhnout nemůžu použit kapky ani výplachy prosim o radu má potravinovou alergii už 8 let děkuju Pardubska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli pes může mít alergii na granule, v raních hodinách je neklidný a polyká jako by měl špatné trávení. Tře si čumák o koberec a olizuje si tlapky. Má hypoalergeni granule starvita jehněčí vyhráli detest
Chtěla jsem změnit na citlivé zažívání, přikládám foto d/d

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Potravinová alergie

Testované produkty hodnocení

Testované produkty byly hodnocené mimo jiné také na základě profylaxe zubního kazu, což je ochranné opatření, uskutečňované až v době možnosti bezprostředního ohrožení jedince nebo skupiny osob určitou chorobou, patologickým stavem nebo úrazem (za profylaxi lze např. považovat místní aplikaci fluoridů na povrch již prořezaných zubů formou výplachů, prostřednictví fluoridovaných zubních past, laků, gelů ap.).

Dalším kritériem bylo obrušování, některé zubní pasty mohou způsobovat obrušování zubní skloviny, která chrání zuby 24 hodin denně. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Kategorie v tomto smyslu znamená, zda se jedná o klasickou zubní pastu v tubě, nebo o jinou variantu, která zde nebyla použita.

Použití den a noc je posuzované měřítko uvedené výrobcem.

Citlivé zuby vznikají na základě eroze zubní skloviny. Citlivost se u jedinců projevuje při požití některých potravin, jako jsou sladkosti, teplé nebo studené potraviny. Tyto způsobují bodavou bolest v rané fázi eroze zubní skloviny.

Aronal forte

Profylaxe zubního kazu je dostatečná (30 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Aronal forte.Testované produkty hodnocení

blend-a-med complete plus extra svěží

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med complete plus extra svěží.

blend-a-med Medic nacht

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med Medic nacht.

blend-a-med Medic weiss

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku blend-a-med Medic weiss.

Colgate Fresh Gel

Profylaxe zubního kazu je dostatečná (70 %), obrušování je hodnoceno jako střední, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Colgate Fresh Gel.

Colgate Total

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Colgate Total.

Elmex prevence proti zubnímu kazu

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Elmex prevence proti zubnímu kazu.

Elmex Sensitive

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, pasta určena pro citlivé zuby. Absence klasické kategorie použití a použití den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Elmex Sensitive.

Lavera Basis sensitiv zubní krém mátový

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby, ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Lavera Basis sensitiv zubní krém mátový.

Odol Med 3 40 plus

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 40 plus.

Odol Med 3 Extreme + mírné bělení

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 Extreme + mírné bělení.

Odol Med 3 Original

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne pro citlivé zuby a ne pro den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Odol Med 3 Original.

Sensodyne F

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby, ne použití klasické a ne na noc a den.

Zde můžete vidět cenu výrobku Sensodyne F.

Sensodyne Proschmelz (posilující sklovinu)

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby, ne kategorie klasická a ne na noc a den.

Zde můžete vidět cenu výrobku Sensodyne Proschmelz (posilující sklovinu).

Signal Optimal 4 

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Signal Optimal 4.

Signal prevence proti zubnímu kazu

Profylaxe zubního kazu je jen dobrá (70 %), obrušování hodnoceno jako střední, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a není určeno pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Signal prevence proti zubnímu kazu.

Theramed 2in1 

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed 2in1.

Theramed 2in1 Original

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako nízké, kategorie klasická, ne kategorie den a noc a ne pro citlivé zuby.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed 2in1 Original.

Theramed S. O. S. Sensitive

Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako střední, určeno pro citlivé zuby. Absence klasické kategorie použití a použití den a noc.

Zde můžete vidět cenu výrobku Theramed S. O. S. Sensitive.

Zdroj: Nejlepší zubní pasty

Zanícená potní žláza v podpaží

V oblasti zanícené potní žlázy se tvoří bolestivé léze (poškození) ve formě vyrážek a bolestivé bulky v podpaží, které obvykle vznikají na místech, kde se nachází určitý typ potních žláz (známé jako apokrinní žlázy – pachové žlázy). Někdy je také patrný hnis v podpaží. Zanícená potní žláza není infekční nebo nakažlivá choroba.

V současnosti existuje několik způsobů léčby

Lehké stadium onemocnění se většinou léčí konzervativně. Jde o lokální medikamentózní léčbu mastmi nebo antiseptickými roztoky, případně o celkovou léčbu antibiotiky.

Pokročilejší formy vyžadují chirurgické odstranění poškozené kůže, ale to je vždy na individuálním posouzení stavu každého pacienta. Chirurgický zásah s sebou přináší naději na vyléčení, ale i riziko pooperačních komplikací. U části pacientů může onemocnění propuknout znovu i po operaci.

Novinku v léčbě představuje biologická léčba. Její úspěch spočívá zejména v minimalizování zánětlivých projevů, díky čemuž se zmírní výtok, sníží zánětlivá aktivita onemocnění a jeho bolestivost. Biologická léčba může být indikována i před plánovaným chirurgickým zákrokem, čímž se zmírní zánět. Následně je možné přistoupit k chirurgickému odstranění ložiska a stav udržovat pod kontrolou pomocí biologické léčby.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Absces v podpaží

Stejně jako na ruce, tak i v podpaží mohou snadno vzniknout abscesy, které vzhledem k častým pohybům rukou bývají velmi bolestivé a je třeba se jich proto brzy zbavit, aby pacientovi příliš neznepříjemňovaly život. Opět se jedná o zasažení kůže, tedy o furunkly. Nezasahují tedy žádný orgán.

Příčiny

Stejně jako u ostatních kožních abscesů je i v tomto případě viníkem stafylokok, případně streptokok (ve výjimečných případech i plísně), který napadl tělo pacienta v důsledku oslabení jeho organismu a „vrhnul“ se na místo kůže, které bylo nějakým způsobem poraněné, oslabené. V případě abscesu v podpaží nahrává těmto bakteriím i fakt, že řada lidí v této oblasti těla zanedbává hygienu, která je pro zabránění vzniku abscesu velmi důležitá.

Léčba

Kožní abscesy se obvykle léčí chirurgicky. Jen v případě, že jsou příliš malé a nerozvinuté mohou zabrat samotná antibiotika bez nutnosti chirurgického zásahu. Často se ale pacientům stává, že se jim abscesy v tomto místě stále vrací. I na abscesy v podpaží se pro zmírnění bolesti (a v některých případech i odstranění abscesu) dají aplikovat teplé obklady, obklady z popence obecného, nebo z rozvařené cibule. Chirurgický zásah dá ale pacientovi jistotu, že místo abscesu bude od hnisu zcela vyčištěno a že zákrok zabrání tomu, aby se v daném místě hnis nadále vytvářel (pokud by to hrozilo, lékař na dané místo vloží drény, nebo hadičku, jíž může hnis vytékat ven a neusazuje se tak v podkoží pacienta). V rámci léčby je důležité respektovat nařízení lékaře, chodit na převazy a místo abscesu čistit až se svolením lékaře.

Zdroj: Absces


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP