Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CITLIVY ZUB NA SKUS

OBSAH

Příčiny skřípání zubů

  • Stres nebo napětí, které je často spojeno s úzkostí.
  • Hněv a frustrace, které byly delší dobu potlačovány.
  • Vadný skus nebo abnormality v zarovnání dolních a horních zubů.
  • Problémy se spánkem.
  • Skřípání zubů u dětí je způsobeno reakcí na bolest, která je zapříčiněná prořezáváním zoubků.
  • Skřípání zubů může být důsledkem určitých onemocnění – Parkinsonova choroba nebo Huntingtonova choroba.
  • Může jít o nežádoucí účinky vyvolané antidepresivy nebo jinými léky na ovlivnění psychického stavu.

Zdroj: Skřípání zubů

Diskuze

V diskuzi KŮŽE CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Co dělat proti loupání kůže na chodidlech? Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Domulenka.

Skus si to patlat mydlem a mastickama az po tom skus si to udelat pilnickem a potom tema mydlema

Zdroj: diskuze Kůže chodidlech

Nová plomba – jak dlouho nejíst

Po nové plombě se doporučuje alespoň dvě hodiny nekousat, to znamená nejíst. Je normální, že po plombování bude zub citlivý (i několik týdnů) na teplé, studené i skus. Také dásně mohou pobolívat několik dní. Nežvýkejte tvrdé jídlo na své nové plombě 24 hodin. Jestli je to možné, zkuste žvýkat na opačné straně. Pokud máte bílou výplň, můžete kousat ihned po ukončení návštěvy.

Zdroj: Zubní plomba

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola gaborova.

jemi 18let a zniceho nic mi zacali padat vlasi padajimi cimdal vic bralasem nato be 12inekce viskosela sem vselijake samponi a nepomaha mi ni poradte mi negdo comam delat dekuji potrebujini pomoc nikola

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sabina Kucerova.

skus se si je ostrihat

Zdroj: diskuze Vlasy

Bolest zubů na skus

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem KDYŽ BOLÍ ZUB NA SKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Někdy se může stát, že čep zasazený v čelisti nemusí být přijat a způsobí vnitřní infekci. To většinou pozná lékař při kontrole. U některých lidí však může vzniknout alergická reakce na oxidy kovů obsažených v čepu. To pak není možné řešit jinak, než výměnou čepu. V každém případě je potřeba zůstat v kontaktu se zubním lékařem a pravidelně ho informovat o subjektivních pocitech, aby mohl zvážit další postup vedoucí k vašemu pohodlí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

u lekaru jsem jiz byla a stejne si nevi rady a cep nechteji ani vyndat ze zubu takze trpim dal.

Zdroj: diskuze Když bolí zub na skus

Bolest zubů na skus

Bolest zubu na skus je nepříjemným a limitujícím pocitem.

Příčiny

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy. Bez vyšetření ale bohužel můžeme o příčině obtíží jen spekulovat.

Rychlá léčba

Potřete zub například zubní pastou Sensodyne a dojde k úlevě. Každopádně navštivte svého zubního lékaře, který stanoví diagnózu a doporučí další postup.

Zdroj: Co na bolest zubů

Diskuze

V diskuzi NEMOC NEBO CO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Paduchová.

Máme betu třetím rokem byl v pohodě až poslední cca tři týdny stale se zdržuje u hladiny tlamičkou nahoru je to asi špatný přirovnání ale téměř( stojí ) a ani se moc nepohybuje a potravu moc také nepřijímá.Je mi ho líto a nevím jak mu pomoci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bety.

To se mi stalo taky skus k ní přikoupit paví očka ( 2 a víc ). O ni ho navnadí ale nevím jak dlouho přežijou( ty paví očka) beta je asi do týdne ... ale budeš ji mít ještě apon 2 týdny.

Zdroj: diskuze Nemoc nebo co?

Citlivý zub pod korunkou

Příčiny

Pokud je zub citlivý pod korunkou, může se nejspíše jednat o infekci v kořenovém kanálku. Navštivte svého zubního lékaře, jelikož se problém lepšit nebude, maximálně přejde do chronicity (což sice nemusí bolet, ale na léčbu už potom bude pozdě).

Léčba

Pokud zub bolí, je bohužel jediným řešením odstranění nervu. Zub potom rozhodně bolet nebude, bude takzvaně mrtvý. Jiný postup není možný, bolesti by pravděpodobně přetrvávaly.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ A CITLIVÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kryštofová.

Mám na špičce jazyku po obvodě prasklny a v nich hnisavé bílé flíčky. Velmi bolestivé ! Co tento stav signalizuje ? Díky za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený a citlivý jazyk

Léčba naraženého zubu

Vymknuté vazy zubů mohou nějakou dobu bolet, než se zahojí. Je to proto, že je těžké nepoužívat zuby. Používáte a dále namáháte zuby žvýkáním, mluvením a polykáním. Další namáhání pohmožděných zubů může zhoršit příznaky bolesti. Může způsobit rozšíření bolesti i do okolních tkání.

Odpočinek je počáteční, doporučená léčba pohmožděného zubu. Zubní zákroky bolest zhorší. Pokud máte bolest zubu a nedávno jste podstoupili zubní ošetření a váš skus není v pořádku, navštivte znovu svého zubaře. Může zkontrolovat, zda je třeba upravit váš skus.

Zubař vám také může předepsat léky ke snížení bolesti a zánětu.

Pokud si všimnete, že zatínáte nebo skřípete zuby, zvažte použití chrániče úst pro ochranu a úlevu. Váš lékař vám může doporučit jíst měkká jídla, dokud bolest neustoupí.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek Skolnik.

Dobry den.
A co Warfarin a kefir? Je mozne cca 0,5 lizru denne?
Dekuji
Skolnik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je citlivý na příjem vitamínu K. Kefír obsahuje jen velmi malé množství tohoto vitamínu, takže se může konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Bolest zubu pod korunkou

Příčiny

Pokud se objeví bolest zubu pod korunkou, jedná se s největší pravděpodobností o zánět zubu – pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce se doporučuje bolest zubu na skus endodonticky ošetřit (zaplnit kanálky).

Léčba

Pokud se projevuje bolest zubu pod korunkou, tak byly pravděpodobně korunky nafixovány na živé zuby. Je nutné vyjmout nervy. Také je možné zub uklidnit, ale zde je dobré zkontrolovat, zdali zub reaguje přiměřeně na chladovou zkoušku a je poklepově nebolestivý, ještě před nasazením fixní práce.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Poradna

V naší poradně s názvem KDYŽ BOLÍ ZUB NA SKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

Dobrý den mám v zubů čep a od té doby mě bolí zub při kousání ale i v noci občas mám pocit i že my jako vystoupíme lékař mi řekl že si.musim na to zvyknout a nemyslet na to čep mám v zubů už teď měsíc a půl a pořád je to stejné jim prášky aby se to zmírnilo alespoň na noc ale nic moc nevím co STIM prosím o řadu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někdy se může stát, že čep zasazený v čelisti nemusí být přijat a způsobí vnitřní infekci. To většinou pozná lékař při kontrole. U některých lidí však může vzniknout alergická reakce na oxidy kovů obsažených v čepu. To pak není možné řešit jinak, než výměnou čepu. V každém případě je potřeba zůstat v kontaktu se zubním lékařem a pravidelně ho informovat o subjektivních pocitech, aby mohl zvážit další postup vedoucí k vašemu pohodlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Když bolí zub na skus

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

Zdroj: Furolin a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHO TRVAJÍCÍ PRŮJEM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Štrbka.

Od doby, kdy mi postupně byl přidáván lék Siofor na snížení hladiny cukru z dávky 500 na 950 mám organismus velmi citlivý na jakoukoliv stravu,což se projevuje na déle trvajících průjmech.poraďte mi prosím jak prújem léčit.- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Siofor je lék na cukrovku a mezi jeho časté nežádoucí účinky patří právě zažívací potíže, jako je nevolnost (nauzea), zvracení, průjem, bolesti břicha (v břišní krajině) a ztráta chuti k jídlu. Tyto nežádoucí účinky se nejčastěji objevují na počátku léčby přípravkem Siofor. Pro zmírnění těchto nežádoucích účinků si zkuste své dávky léku Siofor rozdělit na ještě více menších dáveček a ty pak užívejte společně s jídlem. Pokud příznaky přetrvají, přestaňte Siofor užívat a neprodleně kontaktujte svého lékaře, který Vám lék předepsal. On se pokusí upravit medikaci, aby lépe vyhovovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouho trvající průjem.

Zapečené těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou

Ingredience: 1 brokolice, 1 balíček špaget, 1 smetana na vaření, 150 g nivy, 2 trojúhelníčky libovolného taveného sýra, 3 stroužky česneku, máslo, 1 vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 250 g šunky nebo šunkového salámu, sůl, voda

Postup: Těstoviny uvaříme na skus v osolené vodě. Na pařáku necháme změknout brokolici rozebranou na růžičky. Připravíme bešamel z másla, mouky a smetany s trochou vody. K bešamelu přidáme oba druhy sýrů, pokrájenou šunku a necháme provařit do roztavení sýrů, zjemníme smetanou. Dochutíme česnekem a podle potřeby osolíme. Uvařené těstoviny promícháme s brokolicí a sýrovou omáčkou, vložíme do tukem vymazané formy a dáme zapéct. Podáváme se zeleninovým salátem.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Diskuze

V diskuzi ČÍM KRMIT STARÉHO PSA SE ŠPATNÝMI ZUBY A BOLESTÍ PŘI KOUSÁNÍ GRANULÍ A NEUBLÍŽIT MU ZMĚNOU JÍDELNÍČKU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Horová.

Prosím o radu, znáte někdo krmivo měkké a kvalitní. Nebo recept na kašovitou stravu pro psa. Je jí už přes patnáct a nechci jí ublížit, má citlivý žaludek, naše zlato....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vilda.

Namočte granule do vody na 5 minut před krmením. Granule změknou a půjdou dobře polykat. Čubince zůstane chuť, na kterou je zvyklá a to je ve stáří důležité.

Zdroj: diskuze Čím krmit starého psa se špatnými zuby a bolestí při kousání granulí a neublížit mu změnou jídelníčku ?

JEZEVČÍK DLOUHOSRSTÝ

Postava: malá, svalnatá

Velikost: standardní, trpasličí, králičí

Zbarvení: červené, černé s rezavými znaky, tygrované, žíhané

Lov: norování, nadháňka a dosled

Schopnosti:

  • hlasitost
  • vynikající čich

Povaha: inteligentní, vynalézavý, charakterní, značně umíněný, odvážný, tvrdý, vytrvalý, citlivý

Vztah:

  • k lidem: svou rodinu má rád, k cizím lidem může přistupovat nedůvěřivě, stejně tak i s některými dětskými hrami může mít problém
  • ke zvířatům: pokud je na ostatní psy a jiná domácí zvířata zvyklý, nemá s nimi problém

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – jezevčíci

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ptám se na warfarin a jedlá soda,děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soda bikarbona (hydrogenuhličitan sodný) neobsahuje žádný vitamín K, na který je Warfarin citlivý a ani není známa žádná interakce mezi Warfarinem a jedlou sodou. Při léčbě Warfarinem můžete jedlou sodu používat jak potřebujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a warfarin

Calocephalus popis

Calocephalus neboli krásnohlávek či drátovec je malý, hustě spletitý, stálezelený keř s jehlicovitými listy směřujícími dolů. Krásnohlávek má větve velmi blízko u sebe. Má stříbřitou barvu. Snese mořskou vodu a slaný vzduch. Calocephalus v Česku pěstujeme jako pokojovou rostlinu, přenosnou rostlinu anebo jako zahradní jednoletku, protože je citlivý na mráz. Dobrou zprávou ale je, že pohledově atraktivní zůstává krásnohlávek i dávno po tom, co uschne nebo umrzne, takže se z něj venku můžeme těšit prakticky celou zimu. Kromě nádob a závěsných košů je vhodný do obrub a na skalku.

Zdroj: Krásnohlávek

Parodontax bez fluoru

Pro každého, kdo je citlivý na fluor, je k dostání Parodontax bez fluoru. Klinická studie potvrdila, že i Parodontax bez fluoru dokáže snížit krvácivost dásní! Krvácení dásní je jedním z prvních příznaků zánětu dásní. Neléčený zánět dásní může způsobit i ztrátu zubů. Čištění zubů touto zubní pastou pomáhá efektivně odstranit plak a zastavit krvácení dásní.

Jde o zubní pastu proti krvácení dásní a parodontóze. Obsahuje výtažky z bylin a bikarbonát sodný. Omezuje růst škodlivých bakterií, potlačuje tvorbu zubního plaku a má stahující efekt na dásně. Napomáhá ústupu zánětu dásní a krvácení.

Zdroj: Parodontax

Zapečená brokolice v sýrové omáčce

Ingredience: 1 lžíce tuku na osmahnutí cibulky, 1 střední cibule najemno nakrájená, 250 g brokolice na malé růžičky (košťál nepoužívat), 100 g taveného sýra, mléko nebo smetana, podle potřeby sůl, pepř

Postup: Na tuku, nejlépe na sádle, osmahneme cibulku, přidáme drobné kousky brokolice a chvíli restujeme (musí zůstat na skus, nesmí zcela změknout). Pak přidáme sýr nakrájený na kousky a cca 1 dl mléka nebo smetany. Za stálého míchání necháme sýr zcela rozpustit. Opepříme a osolíme podle chuti, je-li třeba, přidáme mléko a necháme přejít varem. Do promaštěné zapékací mísy dáme růžičky brokolice, polijeme je sýrovou omáčkou a dáme zapéct. Máme-li rádi tužší brokolici, tak ji nevaříme a dáme ji do zapékací mísy syrovou. Podáváme jako samostatný pokrm s opečeným toustem a salátem.

Zdroj: Sýrová omáčka s brokolicí

Lečo pečené v troubě

Ingredience:150 g paprik, 180 g rajčat, 200 g cukety, 1 cibule, 2 moravské klobásy, 3 vejce, máslo, stroužek česneku, sůl, mletý pepř, tymián, bazalka

Technologický postup: Do vymazaného pekáčku dáme na větší kusy pokrájená rajčata, cukety, papriky, cibuli. Na kolečka pokrájenou klobásu (můžeme oloupat) a pak dále dle chuti česnek, bylinky a pepř. Vše v pekáčku promícháme a na vyšší stupeň pečeme v předehřáté troubě v nižší vrstvě cca 15–20 minut. Pak opět zlehka ode dna promícháme, osolíme a dle potřeby ještě pečeme. Šťávy ze zeleniny by v pekáčku mělo zůstat minimálně, spíše jen hustší sos z rozpečených rajčat a dozlatova opečené klobásy. Jestliže máme zeleninu upečenou na skus a dochucenou podle svých představ, vmícháme dvě nebo tři vejce, která ve směsi necháme srazit a můžeme podávat. Podáváme s pečivem, bramborem, rýží nebo těstovinami, nebo jako chuťovku na chlebu či housce.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Recept na rizoto od Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: 300 g rýže, 1 dl bílého vína, 3 dl kuřecího vývaru, 2 šalotky, 1 pórek, 2 vejce, ocet, 100 g parmazánu, 20 g másla, sůl, pepř

Postup:

V hrnci rozehřejte olivový olej, orestujte na něm 2 šalotky.

Z bílé části pórku nakrájejte kolečka a vhoďte je k šalotce do hrnce, nechte zesklovatět.

Poté k zelenině přisypte rýži a chvilku orestujte, aby se všechna zrnka obalila tukem.

Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem.

Až se alkohol vypaří, můžete rýži zalít vývarem. Vývar nechte pomalu vařit.

Jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijte a postup opakujte do té doby, než bude rýže „al dente“, to znamená na skus.

Hrnec pak stáhněte z ohně, přidejte nastrouhaný parmazán a vmíchejte kousek másla.

V jiném kastrůlku přiveďte vodu k varu, kápněte do ní trochu octa a vyklopte do ní vejce. Žloutek se díky octu krásně obalí bílkem.

Vejce vyndejte, jakmile bílek ztuhne. Žloutek bude stále tekutý.

Zdroj: Rizoto Zdeňka Pohlreicha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP