Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO JE ANGÍNA PECTORIS

OBSAH

Typy anginy pectoris

  • Stabilní angina pectoris způsobuje relativně pravidelné záchvaty přicházející po zátěži, bolest na hrudi trvá pár minut.
  • Nestabilní angina pectoris je závažnější forma, která má zhoršující se průběh. Dochází k nárůstu četnosti záchvatů, prodloužení doby jejich trvání i k jejich vzniku v klidových podmínkách. Nestabilní angina pectoris způsobuje zúžení tepen, které má mnohem větší tendenci zablokovat průtok a přivodit tak srdeční infarkt.
  • Variační angina pectoris způsobuje náhlou bolest na hrudi z důvodu tepenných křečí. Tyto bolesti se objevují, i když je srdce v klidu, a to zejména v časných ranních hodinách. Jedná se o mimořádně vzácnou nemoc.

Zdroj: Angina pectoris

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Děkuji mnohokrát za odpověď.Přeji HEZKÝ VEČER.Jiřina

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

Angina pectoris

Infarktu většinou předchází onemocnění, které se označuje jako angina pectoris. Anginu pectoris řadíme stejně jako infarkt mezi ischemické choroby srdeční, pro něž je typické špatné prokrvení srdce, které může být způsobeno buď nedostatečným přísunem kyslíku, nebo zvýšenou spotřebou kyslíku srdcem při zátěži. Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které se shrnují pod společný název ischemická choroba srdeční (ICHS). Jejím nejznámějším projevem je infarkt myokardu, častějším a hlavně dlouhodobým projevem jsou svíravé bolestivé pocity na hrudi, které se označují jako anginózní bolesti neboli stenokardie. Zásadní rozdíl mezi infarktem a anginou pectoris je ten, že při angině nedochází k odumírání srdeční tkáně.

Zdroj: Jak bolí angina pectoris

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,mám časté bolesti na levé straně hrudi .Někdy i v noci kdy jsem v klidovém stavu.Někdy zvažují jestli si mám zavolat rychlou.
.Léčím se se štítnou žlázou,v současné době mi byla změněna terapie.Lékař mi řekl že by se mohla vyvinout z toho angína pectoris.,TSH mám v současné době 0,14.Užívám euthyrox.
PROŽÍVÁM v této době i stresovou situaci,přišlo k úmrtí 2 blízkých osob,jeden z nich byl vnuk.
Děkuji za případnou odpověď.Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

Jiné příčiny anginy pectoris

Angina pectoris může být zhoršena jinými chorobami:

  • trvale rychlým srdečním tepem;
  • anémií (chudokrevnost);
  • onemocněním srdeční chlopně;
  • zesílením srdečního svalu (hypertrofie), které je způsobeno vysokým krevním tlakem;
  • abnormálně vysokým tlakem na pravé straně srdce zapříčiněným plicním onemocněním.

Ve velmi vzácných případech může dojít ke křeči věnčité tepny způsobené tukovými usazeninami. Dalším druhem onemocnění, které má podobné příznaky jako angina pecoris, je astma. Astmatický záchvat je rovněž vyvolán cvičením, zátěží. Rozpoznat příznaky astmatu však není těžké, projevuje se dušností a takzvaným pískotem.

Zdroj: Angina pectoris

Co může udělat lékař?

Váš praktický lékař vám může:

  • pomoci s identifikací a snížením rizikových faktorů (vysoká hladina cholesterolu, vysoký krevní tlak), které nereagují na změny životního stylu;
  • předepsat léky na zmírnění anginy pectoris;
  • vás odkázat na další vyšetření u kardiologa (srdečního specialisty).

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi ZASE ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Angína, chvíli klid a zase angína. Dlouho jsem nevěděla, co s tím. Pak mi na ORL poradili Bactoral. Z jeho účinku jsem nadšená. Angína se mi už nevrátila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zase angína

Chirurgie

Pokud trpíte těžkou anginou pectoris, která nereaguje na léky, kardiolog může rozhodnout, že je k obnovení srdečních funkcí na původní úroveň a snížení pravděpodobnosti infarktu nutná operace. Pak lze provést jednu z následujících operací:

  • angioplastika koronárních tepen;
  • bypass (náhrada tepen).

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi ZVÁPENATĚLÉ VĚNČITÉ TEPNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lisková.

pročištění organismu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Warfarin a nedostatek vitaminu K mám kovovou chlopen a ted anginu pectoris a co dál vše je od warfarinu mám zřejmě poškozené věnčity cévy a jak se to dá léčit a ještě budu mit infarkt bolí mě hlava,To není jedna nemoc vše je vinna doktorů neumí léči jen předepisovat léky,aby měli práci ,ale i na ně dojde ,někteří jsou na h**no už,abych to měla za sebou katra

Zdroj: diskuze Zvápenatělé věnčité tepny

Jaké jsou příznaky anginy pectoris?

Příznaky se objevují vlivem fyzické námahy nebo emocionálního stresu, někdy i po nadměrné konzumaci potravin. Často je zhoršuje chladné nebo větrné počasí:

  • tlak na hrudi;
  • zvýšená dušnost při cvičení;
  • pocit tíže nebo znecitlivění v paži, ramenu, lokti nebo ruce, obvykle na levé straně;
  • pocit přiškrcení;
  • nevolnost, která se objevuje v obou pažích, čelistech, zubech, uších, žaludku a ve vzácných případech mezi lopatkami.

Nestabilní angina pectoris má stejné příznaky, ale projevují se i tehdy, když je srdce v klidu. V některých případech může dojít k prasknutí tepny. Prasknutí je zapříčiněno krevními sraženinami, které jsou tak velké, že zablokují tepnu a omezí přítok krve. Tyto problémy pak ústí v nestabilní anginu pectoris nebo v infarkt.

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monik.

Angínu jsme zahnali pomocí užívání Bactoralu. Působí i jako prevence, takže se angína znovu neobjevila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Angína

Co je to angina pectoris

Angina pectoris znamená v doslovném překladu „úzkost hrudi“ a označuje typický obraz obtíží, který má svůj původ ve sníženém zásobení srdečního svalu (myokardu) kyslíkem. Anginu pectoris dělíme na stabilní a nestabilní. Stabilní forma je chronické srdeční onemocnění, při kterém bolest propuká vždy na stejný podnět a obtíže mívají podobný charakter. Příkladem je pacient, u kterého se bolest rozvíjí při chůzi do schodů. Nemocní se stabilní anginou pectoris jsou na problémy vždy připraveni a mají po ruce účinný lék, který si v případě potřeby aplikují pod jazyk (nitroglycerin). Nestabilní angina pectoris je buď ta, která se objeví úplně poprvé, anebo má podobu výrazného zhoršení stabilní formy nemoci. Při nestabilní angině pectoris se může vytvořit v oblasti zúženého místa krevní sraženina, která v kritické míře omezuje průtok krve a přísun kyslíku. Obtíže vznikají v tomto případě také v klidu a povolují až po delším čase. Například nemocný, který se zadýchával a měl bolesti při chůzi do schodů, začne pociťovat obtíže již při běžné chůzi po rovině. Vždy je však nutné pamatovat na nejhorší variantu, pokud bolesti neodeznívají do deseti minut nebo nepomáhá podání nitroglycerinu, může angina pectoris přecházet do infarktu myokardu, což je stav, při kterém již dochází k nevratnému odumírání srdeční tkáně.

Angina pectoris je varovným příznakem dlouhodobě hrozícího srdečního infarktu. Obzvlášť u nestabilní anginy pectoris je riziko infarktu velice zvýšeno.

Zdroj: Jak bolí angina pectoris

Diskuze

V diskuzi PRYČ S ANGÍNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

Angínu jsem měl během roku 3x. Bylo to dost nepříjemné. Pak mi kdosi poradil Bactoral. Je to prý i jako prevence. Zkusila jsem ho a s angínou je konec. Už se nevrátila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romi.

Angína a zase angína. Stopku jsem jí dala užíváním Bactoralu. A to už na delší dobu. Snad na hoooodně dlouho.

Zdroj: diskuze Pryč s angínou

Jak zabránit angině pectoris?

Mnoho rizikových faktorů lze odstranit pomocí změny životního stylu:

  • konzumujte pestrou a zdravou stravu s dostatkem listové zeleniny; vyhněte se sladkým potravinám, nasyceným tukům a plnotučným mléčným výrobkům.
  • přestaňte kouřit;
  • pokud trpíte nadváhou, zhubněte;
  • procházejte se denně alespoň po dobu 30 minut;
  • dodržujte předepsanou léčbu, pokud máte cukrovku nebo vysoký krevní tlak.

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Beru léky na deprese a To Citalex 1 x Rivotril 1x Lamictal 2x Quetlapin 300mg 1x Dále na tlak Rilmenidin aTwynstu Na šttnou žlázu letrox A warfarin a mám velké bolesti kloubů tak beru Aclexu a to bych neměla kvůli warfarinu mám chlopen tak musím byt na warfarinu na pradagu a xarelto a jiné léky na ředění nedostanu to je jen pro vyvolené a pojištovna to nechce hradit no ještě ,že jsem starší,ale potřebuji silné léky na bolesti mám výrustky na kloubech tak co mám dělat asi někomu na ko pr , a ještě se budu někoho prosit at si to dají za klobouk ,ale už toho mám dost a nenechám se trávit jedem na krasy .Co vám lékař neřekne Warfarin pří delším užívání způsobí mozkovou příhodu a k pomalému poleptání všech vnitřních orgánů dále poleptání krvinek a cévní stěny .Umí poškodit metabolismus vitamin K a studovaný tvor vám zakazuje zeleninu.Cévy vitamin K uzdravuje a warfarin způsobuje jejich vápenatění .Měli by si to ti vzdělanci žrat sami a ještě chcete radu at jdou někam daleko.Sbohem Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katra Novackova.

Pani MUDr Vanková-Cenková mě honem přidala 4 léky .železo a helicit,sortis,protevasc a zapoměla,že mám nemocná játra už týden nespím pořádně a drbuse jak kdybych měla blechy nedá se to vydržet a to všechno je z warfarinu ze vším bych se vyrovnala ,ale z tim ,že mám anginu pectoris a jsem uplně vyřazena ze života to jim neodpustím všem co mě zničili zdraví jen z warfarinu no šlo jim o peníze a na každého dojde I na ty lékaře vBrně na kardiologii dála na Cardu z Třebiče a i na vankovku ze ZnojmaJana N

Zdroj: diskuze Warfarin

Jaké jsou rizikové faktory anginy pectoris?

Každý z nás má v tepnách usazeniny tuku. Ateroskleróza se může objevit již ve 20 letech a prohlubuje se s věkem. Níže jsou uvedeny známé rizikové faktory, které zvyšují ukládání mastných usazenin a způsobují zúžení tepen.

  • rodinná anamnéza aterosklerózy;
  • vysoká hladina cholesterolu v krvi;
  • vysoký krevní tlak;
  • kouření;
  • pohlaví (muži);
  • cukrovka;
  • obezita;
  • stres;
  • nedostatek pravidelného cvičení;
  • stárnutí (patří mezi nejsilnější rizikové faktory).

Zdroj: Angina pectoris

Diskuze

V diskuzi ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpy.

Jak se zbavit angíny? Zkuste jako já Bactoral a bude mít po starostech.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Angína

Spálová angína v těhotenství

Spálová angína v těhotenství nevede k žádnému bezprostřednímu ohrožení plodu, ale představuje samozřejmě určitou zátěž pro organismus matky a nutnost antibiotické léčby.

Zdroj: Spálová angína

Diskuze

V diskuzi OPAKOVANÁ ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Bactoral mě neuvěřitelně rychle a účinně zbavil opakovaných angín. Poradily mi ho v lékárně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opakovaná angína

Co způsobuje anginu pectoris?

Příčinou je koronární ateroskleróza neboli zúžení tepen (zesílení jejich stěn), které zásobují srdce krví, kyslíkem a živinami. K tomuto dochází, pokud konzumujete tučné potraviny, ve stěnách tepen se usazuje tuk, tepny se zužují a následně se snižuje průtok krve do srdce. Příznaky se objevují v době, kdy srdce potřebuje více krve a musí začít pumpovat rychleji, aby splnilo tělesné nároky. Srdce je nedostatečně zásobeno kyslíkem, což způsobuje bolest v srdci, která se projevuje jako bolest na hrudi. V závažných případech k výše uvedenému dochází, i když je srdce v klidu.

Zdroj: Angina pectoris

Co léčí lék Prenessa

Lék Prenessa se kromě léčby vysokého tlaku předepisuje také u onemocnění srdečního svalu (stavy po infarktech, různé kardiomyopatie včetně dilatační, angina pectoris a podobně), u selhávání srdce a u onemocnění ledvin (například poškození ledvin u cukrovky 1. typu nebo 2. typu, některé glomerulonefritidy a další příčiny selhávání ledvin). Používá se rovněž do kombinovaných preparátů s jinými účinnými látkami, například s diuretiky.

Zdroj: Lék Prenessa

Další typy angíny

Streptokoková angína

Vyvolána bývá zejména streptokokem skupiny A. Nejčastěji postiženými bývají děti od 5 do 10 let věku.

Streptokoková angína začíná náhle horečkou, připojí se bolesti břicha, zvracení a polykací obtíže. Různé druhy angíny mají různé symptomy, pokud jde o povlak v krku a jeho rozsah: šarlatově rudé hrdlo a tonzily („mandle“), případně petechie (drobné výronky krve) na měkkém patře.

Pokud je streptokoková angína provázena typickou vyrážkou, pak jde o spálu (spála nebo spálová angína).

Plautova-Vincentova angína

Vyvolává ji anaerobní flóra – obvykle v místě primárně poškozené sliznice. Vzácně se tato nemoc šíří měkkými tkáněmi až na krk. Registrován je u ní jen ojedinělý výskyt.

Méně obvyklé formy bakteriálních angín jsou gonokoková faryngitida a sekundární lues.

Adenovirová tonzilofaryngitida

Jde o nejčastější typ angíny u starších kojenců a batolat. (Kdežto streptokokový původ se u nich vyskytuje pouze vzácně.) Obvykle postihuje i další části dýchacích cest.

Příznaky: kašel, rýma, konjunktivitida.

Herp-angína

Tato angína je vyvolána enteroviry skupiny A. Častější výskyt byl u ní prokázán v létě. Tady najdete bližší informace o herpetické angíně.

Příznaky: horečka, zarudnutí tonzil i patrových oblouků, zduření podčelistních uzlin obvykle chybí.

Angina pectoris

Samostatnou kapitolou je angina pectoris, což je (dle wikipedie) středně těžké srdeční onemocnění spočívající v tom, že vlivem zmenšeného přísunu kyslíku k srdečnímu svalu nedochází k jeho správnému stahování, což vede k neschopnosti pumpování krve do celého těla. Onemocnění se projevuje záchvaty, které mohou v extrémních případech trvat až okolo 15 minut. Během záchvatu nejprve nastupuje ostrá palčivá bolest, která postupně mizí.

O angině pectoris si přečtěte více zde: angína pectoris.

Zdroj: Angína

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Spálová angína fotografie

Zde můžete vidět spálovou angínu.

Zdroj: Spálová angína

Inkubační doba

Spálová angína se vyskytuje většinou u dětí ve věku od 3 měsíců do 3 let a poté nad 10 let. Inkubační doba u spálové angíny je asi 1–5 dní.

Zdroj: Spálová angína


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP