Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO JE PSORIÁZA

OBSAH

Lupénka foto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět psoriáza: psoriáza foto.

Zdroj: Moderní léčba lupénky

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Psoriáza (lupénka)

Psoriáza se často projevuje na různých částech těla vyvýšenými červenými ložisky, které jsou pokryty stříbrolesklými odlupujícími se šupinami. Hlavními místy výskytu jsou lokty, kolena, a vlasatá část kůže.Psoriáza se ale může vyskytnout prakticky kdekoliv na těle.
Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo. Zhruba 15% pacientů s lupénkou má postižení rozsáhlé a bolestivé, někdy zcela znemožňující plnohodnotný život. U 5% případů se dokonce objevují otoky a bolesti kloubů jako v případě revmatoidní artritidy. Asi čtvrtina lidí s psoriázou má pak postižené ruce a nohy. Tento druh lupenky se jmenuje palmoplantární psoriáza. Pokud se u vás tedy vyskytuje lupenka na chodidlech a nebo lupénka dlaních, tak jde o palmoplantární psoriázu.

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst z důvodu hojení drobných zánětů v trhlinkách kůže
  • bolestivé otoky a ztuhlé klouby podobné artritidě
  • změna povrchu nehtů

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarkamanky@seznam.cz.

prosím jaké bylinky jsou na léčbu lupénky?poradíte děkuji Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kupříkladu měsíček lékařský je vhodný na koupele lupénkou postižených oblastí.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Psoriáza ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět psoriázu ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Co je lupénka?

Psoriáza (nebo také lupénka, latinsky psoriasis vulgaris) je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění postihující především kůži, avšak kromě pokožky může zasáhnout též nehty a klouby. Nemoc postihuje přibližně 2–3% europoidní populace, její výskyt může být však častější, jelikož projevy nemoci jsou často nevýrazné, takže ji nelze diagnostikovat.

Nejčastěji se změny kůže poprvé objevují mezi 10. a 25., nebo mezi 35. a 60. rokem života. V průběhu života může docházet k opakovaným výskytům nemoci.

Trpí jí asi 3 % populace. Psoriáza je onemocnění charakterizované zanícenými plochami na kůži, které jsou obvykle pokryté šupinkami. Projevuje se většinou jako stříbrné šupinky na těle či ve vlasaté části hlavy. Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kapička.

Paní Zdeno, tu léčbu syn platí? Nejedná se o nějaký podvod?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Psoriáza ve vlasech – příčiny

Psoriáza, také nazývaná lupénka, je autoimunní onemocnění kůže. Projevuje se lokálními záněty pokožky, které jsou nepříjemné a někdy až velmi bolestivé. Poměrně často se potkáváme s problémem, kdy se lupénka vyskytuje i ve vlasech. Lupénku nelze zcela vyléčit, je však možné ji poměrně dobře eliminovat. Je zřejmé, že tam, kde nestačí klasická medicína, přichází na pomoc příroda. Podívejme se na problém trochu blíže.

Buňky zdravé kůže mají cyklus obnovy trvající 28 dní, při němž se odumírající buňky dostávají na povrch, kde se odlupují. V případě lupénky se kožní buňky obnovují mnohem rychleji a tento cyklus trvá pouhých několik dní. Důvod, proč k tomu dochází u nemocných lupénkou, zatím není zcela jasný. Genetičtí odborníci vědí, že občas se nějaká buňka změní a jako taková by měla správně zaniknout. V tomto případě však nezaniká a dál předává špatnou genetickou informaci.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Deformované nehty

Pokud trpíte onemocněním, jako je psoriáza či ichtyóza, nebo máte problémy s krevním oběhem, mohou se u vás objevit deformované nehty. Onychogryfóza je hypertrofie, která může způsobovat nehty připomínající drápy nebo roh berana.

Příznaky

Výrazná deformita s bizarními tvary nehtové ploténky, zahnutými dolů či do stran.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají deformované nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Zvedání nehtu

Zvedání nehtu může být způsobeno onemocněním označovaným jako onycholýza, což znamená oddělení, uvolnění nehtové ploténky od nehtového lůžka.

Příčiny

Jedná se o patologický proces vyvolaný různými příčinami. Může být způsoben traumaticky, různými kožními chorobami, jako je psoriáza, onychomykóza, či některými celkovými nemocemi, například tyreotoxikózou. Zvláštním případem je fotoonycholýza.

Příznaky

Pokud máte onycholýzu, začnou se vám nehty „odlupovat“ nahoru od nehtové podložky a pravděpodobně uvidíte bílé zabarvení. Proces naštěstí není bolestivý.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá zmiňované zvedání nehtu.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Jak se ty léky jmenujou? A jak často musí na tu kliniku jezdit? Já jsem z jižní Moravy a tak by to pro mě bylo hrozně daleko. Jak dlouho na tý klinice musí být?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Svrab a lupénka

Svrab nebo i psoriáza způsobuje rychlé nahromadění suchých, odumřelých buněk, což vede k šupinatému vzhledu kůže. Pokud je kůže na hrudníku drsná nebo šupinatá, může jít o lupénku. Toto onemocnění je chronické a může být doprovázeno artritidou. U lidí s lupénkou často dochází k zesílení nehtů a ke ztuhlosti kloubů. Příznaky se objevují po několika týdnech nebo měsících a postihují buňky lymfocytů, které pak napadají nejen viry v těle, ale i zdravé kožní buňky. Stres a některé léky na předpis (například lithium a beta-blokátory) mohou příznaky lupénky zhoršit.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Diskuze

V diskuzi PSORIÁZA (LUPÉNKA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana.

Dobrý den, trpím touto nemocí už tři roky a žádné léky mi nezabírají. Znamená to, že je mám "vyměnit" za tyto doporučené látky? Jak dlouho je budu muset užívat? Děkuji. Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DZ.

Dobry den, klasickou lecbu nevynechavejte, pouze ji doplnte o uvedene pripravky. Pokud se stav zlepsi, muzete medicinske pripravky vynechat uplne. Je mozne, ze prirodni latky budete muset uzivat nekolik let, nebo do konce zivota - aby se Vam nemoc podarilo drzet pod kontrolou. Nekdy se vsak povede nemoc potlacit uplne. Hodne stesti. Poradna DZ

Zdroj: diskuze Re: Psoriáza (lupénka) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Jídelníček - vhodné a nevhodné potraviny

Lupénka souvisí s kyselinou arachidonovou. Čím více této kyseliny proudí v těle, tím horší je průběh lupénky. Vhodná strava, může podpořit omezování tvorby kyseliny arachidonové v buňkách.

Pro omezení tvorby AA kyseliny se pokuste ze svého jídelníčku odstranit:

  • vejce,
  • vnitřnosti (játra, srdce, drůbeží droby),
  • hovězí maso,
  • mléčné výrobky atd.,
  • smažená jídla (hranolky, připálené jídlo, maso na rožni apod.).

Pomoci vám mohou:

  • zelenina,
  • ovoce,
  • semínka slunečnicové, dýňové, sezamové či lenové,
  • ryby (makrela, sardinky, tuňák, losos a sleď).

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamélie.

To je sice taky pravda. Lupenku to řeší taky ale nasazují to jenom lidem v nejhorším možném stádiu. Takže záleží hodně na tom, jak moc je to s tebou špatné, jestli to nejde řešit nějak jinak.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Nežádoucí účinky

Byly hlášeny různé nežádoucí reakce na lindanová léčiva, od podráždění kůže po záchvaty a ve vzácných případech i smrt. Nejčastějšími vedlejšími účinky jsou pocity pálení, svědění, suchost a vyrážka. Zatímco vážné účinky jsou vzácné a nejčastěji vznikly v důsledku nesprávného použití, ale i při správném použití se objevily nežádoucí účinky.

Lindan by se neměl používat u předčasně narozených dětí a jedinců se známými nekontrolovanými záchvatovými poruchami a měl by být používán s opatrností u kojenců, dětí, starších osob a jedinců s jinými kožními onemocněními (např. dermatitida, psoriáza) a lidí, kteří váží méně než 50 kg, protože mohou být vystaveni riziku vážné neurotoxicity.

Zdroj: Skabicid

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Můj syn biologickou léčbou prochází poslední rok. Měl psoriázu v těžkém stadiu a přidali se mu bolesti kloubů, nesnášel léky. Nejezdí do Prahy často, asi každý 8. týden a vypadá zdravě. I se tak cítí. Já se jenom tiše modlím, aby to tak zůstalo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Svědění ovlivňující tříselnou oblast

Tinea cruris

Je dermatofytická infekce způsobující svědění a podráždění v oblasti třísel, postihuje zejména muže. Tato vyrážka je zapříčiněna pocením a těsným oblečením. Někdy se v záhybech kůže může objevit zarudlá vyrážka se šupinami, která se šíří plošně dále.

Kandidóza

Kandidóza je kvasinková infekce, která se objevuje u obou pohlaví. U žen se objevuje v oblasti pochvy a způsobuje výtok spojený s pálením nebo intenzivním svěděním. U mužů bývá spojena s infekcí „glans penis“, která je prvotním příznakem onemocněním cukrovkou. Kandidóza může být způsobena nejen pohlavním stykem s nakaženou osobou, ale i užíváním antibiotik, které narušují střevní bakteriální flóru. Kvasinková infekce způsobuje podráždění, pálení, svědění a bolest v oblasti třísel. Těhotné ženy mohou být ke kandidóze náchylnější.

Psoriáza

Psoriáza je chronické kožní onemocnění vyznačující se zarudlou a svraštělou kůží se stříbrnými šupinami. Tyto šupiny se objevují na kolenou, loktech, spodní části zad a na pokožce hlavy. Lupénka se může objevit i v rozkroku, zejména v oblasti třísel, protože se jí lépe daří na vlhkých místech, kde vytváří červené skvrny se šupinami.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida rovněž zasahuje třísla a je podobná lupénce (psoriáze).

Zdroj: Rada proti svědění varlat

Indikace

Používá se k léčbě subakutních i chronických hyperkeratotických suchých dermatóz, které reagují na místní léčbu glukokortikoidy. Dexametazonem léčená kožní onemocnění jsou například atopická dermatitida, psoriáza, lichen ruber planus, různé druhy ekzémů (kontaktní, numulární, dishydrotický, ekzém rukou, ekzematoidní dermatitida), seboreická dermatitida, ichtyóza a jiné ichtyotické změny kůže.

Dexamethason-acetát a dexametazon tvoří bílý nebo téměř bílý krystalický prášek, prakticky nerozpustný ve vodě. Dexamethason-acetát je snadno rozpustný v acetonu a v 96% lihu. Dexametazon se rozpouští v 96% lihu těžce. Dexamethasoni natrii phosphas je velmi hygroskopický prášek, který je snadno rozpustný ve vodě.

Zdroj: Dexametazon mast

Psoriáza ve vlasech – projevy

Psoriáza je onemocnění charakterizované zanícenými plochami na kůži, které jsou obvykle pokryté šupinkami. Projevuje se většinou jako stříbrné šupinky na těle či ve vlasaté části hlavy. Toto onemocnění se nejčastěji objevuje mezi desátým až třicátým rokem života, není to však pravidlo. Trpí jím asi 3 % populace.

Dnes již víme o některých faktorech, které mohou lupénku zhoršit, nebo dokonce vyvolat. Patří sem například stres, alkohol, konzumace mastných jídel, nechráněný pobyt na slunci, poranění kůže a tak dále. Avšak hlavní příčina tkví pravděpodobně v něčem zcela jiném.

  • Právě stres se podle některých teorií podílí na vzniku lupénky a nejspíš i na momentálním zhoršení choroby. Svou roli však hrají také geny.
  • Snížit váhu na přijatelnou úroveň, respektive si ji udržovat ve svém doporučeném rozmezí, je základní prevencí. Nadváha může výrazně ztížit péči o pokožku a zhoršit vyrážku, a to nejen v kožních záhybech.
  • U kouření a alkoholu platí prakticky to samé jako u hmotnosti. Člověk s lupénkou (ale samozřejmě i bez ní, pokud nechce riskovat vážné zdravotní potíže včetně rakoviny) by rozhodně neměl kouřit. Některé studie navíc dokládají, že kuřáci jsou vystaveni zvýšenému riziku rozvoje tohoto onemocnění. U alkoholu se rovněž vyplatí střídmost. Nadměrná konzumace zvyšuje riziko onemocnění lupénkou, a pokud už touto chorobou trpíte, měli byste v ideálním případě alkohol úplně vyškrtnout.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Svědění hlavy a lupy

Svědění pokožky a šupinky kůže, lupy, jsou kousky odumřelé kůže. Někteří odborníci vidí příčinu v jediné věci, jiní zmiňují působení více faktorů najednou. Příčiny jsou: vypjaté emoce, stresové situace, prodělané trauma, nedostatek vitamínu B2, nadměrná činnost mazových žláz, maštění hlavy (zde má patrně vliv i hormon testosteron), vysušení vlasů (časté mytí, vysušující vlasové přípravky), plísně napadající kůži, snížená imunita, genetika, vrozené dispozice, přítomnost v rodině, jiné kožní onemocnění (například lupénka, psoriáza), kvasinková infekce. Dnes existuje na trhu celá řada účinných prostředků pro nesvědivý vlasový porost, informujte se ideálně v lékárně. Léčba by však neměla znamenat jen zakoupení drahé vlasové kosmetiky, ale též změnu stravy (zdravá výživa).

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Bílé strupy ve vlasech

Bílé strupy ve vlasech mohou signalizovat psoriázu neboli lupénku vlasové pokožky. Toto onemocnění je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních defektů postihující především kůži. Na vlasové pokožce se zpravidla projevuje velkými stříbrošedými strupy, a to většinou na celé vlasové pokožce. Kromě pokožky může postihovat též nehty a klouby. Nemocí trpí přibližně 2–3 % populace. Může být dědičná. Nejčastěji se změny kůže poprvé objevují mezi 10. a 25. nebo mezi 35. a 60. rokem života. V průběhu života může docházet k opakovaným výskytům nemoci.

Příčiny

Přestože přesná příčina, proč psoriáza u některých lidí vzniká, není známá, lékaři se domnívají, že se objevuje na základě dědičnosti, autoimunity a vlivu vnějšího prostředí.

Léčba

Lehčí případy psoriázy mohou být léčeny šampony, které jsou speciálně určeny pro péči o vlasovou pokožku a zmírňují svědění. Zpravidla se jedná o šampony proti lupům nebo nadměrnému maštění. Těžké případy psoriázy pak mohou vyžadovat léčbu steroidy. Je-li lupénka doprovázena zvětšenými lymfatickými uzlinami, může být nutná antimikrobiální léčba. V krajním případě se přistupuje i k biologické léčbě. Biologická léčba zasahuje cíleně do imunitních mechanismů. Tlumí zánět v časné fázi, tedy v situaci, kdy ještě není dostatečně nastartovaný. Kůže se vyčistí a zůstává čistá. Léčba dále zlepšuje výskyt a závažnost přidružených onemocnění, která jsou typická pro pacienty s psoriázou, například metabolického syndromu, kardiovaskulárního onemocnění, zánětu kloubů, depresí, úzkostí, únavy a podobně. Vrací pacienta do normálního pracovního i společenského života.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá psoriáza ve vlasech.

Zdroj: Strupy na hlavě u dítěte

Psoriáza

Psoriáza je dlouhodobé, nenakažlivé autoimunitní onemocnění charakterizované vyvýšenými oblastmi abnormální kůže. Tyto oblasti jsou červené, růžové nebo fialové, suché, svědivé a šupinaté. Psoriáza se liší v závažnosti od malých, lokalizovaných skvrn až po kompletní pokrytí těla. Poranění kůže může v tomto místě vyvolat psoriatické kožní změny, které jsou známé jako Koebnerův fenomén. Právě Koebnerův fenomén je velmi podobný příznakům onemocnění svrabem. Další podobnost psoriázy a svrabu je svědění a malé lokalizované červené skvrny.

Vodítkem k rozpoznání můžou být charakteristické znaky psoriázy a svrabu:

  1. Nejčastěji postiženými oblastmi těla u psoriázy jsou zadní strana předloktí, holeně, oblast pupku a pokožka hlavy. Zatímco u svrabu je to mezi prsty na rukou a nohou, v podpaží, kolem pasu, po vnitřní straně zápěstí, na přední straně předloktí, na ploskách nohou, na hrudi a kolem bradavek.
  2. U většiny lidí s psoriázou jsou v určitém okamžiku postiženy jejich nehty na rukou i na nohou. Postižení může vypadat jako důlky v nehtech nebo změny barvy nehtů. Svrab žádné takové příznaky nemá.

Psoriáza je obecně považována za genetické onemocnění, které je vyvoláno faktory prostředí. Jestliže jedno dvojče má psoriázu, druhé dvojče je třikrát více pravděpodobně ohroženo, pokud jsou dvojčata identická, než když jsou neidentická. To naznačuje, že genetické faktory predisponují k psoriáze. Příznaky se často zhoršují během zimy a při užívání určitých léků, jako jsou betablokátory nebo volně prodejné léky proti bolesti NSAID. Svou roli mohou hrát i infekce a psychický stres. Základní mechanismus nemoci je nevysvětlitelná obranná reakce imunitního sytému proti vlastním kožním buňkám.

Léčba

Pro psoriázu jsou k dispozici různé možnosti léčby v závislosti na typu přítomné psoriázy a její závažnosti.

Lokální léčba je první linií léčby mírné psoriázy. Studie z roku 2020 zjistila, že lokální léčba zůstává účinná při léčbě mírné psoriázy.

Místní léčba zahrnuje:

  • Změkčovadla: Patří sem hydratační krémy a krémy proti svědění.
  • Uhelný dehet: Uhelný dehet může pomoci snížit svědění a šupinatost psoriázy, stejně jako snížit zarudnutí a otoky a zpomalit rostoucí kožní buňky.
  • Lokální kortikosteroidy: Patří sem krémy, jako je hydrokortison. Ty pomáhají snižovat svědění a zánět.
  • Kyselina salicylová: Kyselina salicylová může pomoci změkčit šupiny a snížit otoky.
  • Lokální retinoidy: Jedná se o syntetickou formu vitaminu A. Retinoid, který může léčit lupénku, se nazývá tazaroten.

U středně těžké až těžké psoriázy může zlepšení stavu vyžadovat fototerapii, systémovou terapii a biologické léky.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP