Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO JE TO LEPEK

OBSAH

Lepek a akné

Akné zobrazuje vnitřní stav organismu. Chceme-li ho tedy vyléčit, musíme pátrat po možných souvislostech. Příčinou může být i lepek. Ze 100 % lidí je 99 % alergických na lepek. Jedním z příznaku je i výskyt akné. Jestliže ze svého jídelníčku vyloučíte potraviny, které lepek obsahují, akné obvykle samovolně vymizí.

Zdroj: Lepek

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A LEPEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Rajniaková.

Dobrý den,
jdu asi s neobvyklým dotazem. Jsem celiak. V poslením roce mě pořád svědí tělo a když se poškrabu, naskáčou mi jizvy, stále koumám odkud jsem to vzala, ale jediný co mě napadlo, je lepek.Samozřejmě občas zhřeším. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Díiky

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V souvislosti s celiakií a svěděním mě napadá možnost rozvoje onemocnění zvaného Duhringova nemoc. Je to velmi vzácné autoimunitní onemocnění, které se projevuje právě v souvislosti s celiakií. Mezi hlavní příznaky Duhringovy nemoci patří puchýřovitá vyrážka, která se podobá oparu. Vyrážka se vyskytuje nejčastěji v místech, kde dochází k velkému namáhání kůže (loketní jamka, kolenní jamka, stehna), ale může se vyskytnout i na hlavě nebo na zádech. Vyrážka svědí a pálí a svádí ke škrábání. Kromě těchto příznaků na kůži se objevují i klasické příznaky celiakie (průjmy, nadýmání, nevolnost, zvracení a hubnutí, respektive nepřibývání na váze). Asi by bylo vhodné zajít za svým gastroenerologem a nechat si vyšetřit aktuální stav střev a podle toho určit další postup. Co můžete udělat hned, je vyřadit všechny zdroje lepku a proti svědění zkusit užívat lék Claritine. Celiakie se bohužel nedá vyléčit, ale dietou se dají výrazně omezit její negativní projevy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění a lepek

Co je to lepek

Lepek neboli gluten je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představují dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu. Lepek je důležitou součástí tradiční evropské kuchyně, kvalitou a množstvím lepku (obvykle je udáváno, že čím více lepku a méně škrobu, tím lepší mouka) je dána kvalita pšeničné mouky a kvalita těsta z ní vytvořeného. Dobrý lepek dává těstu pružnost a vláčnost, která se projeví i na výsledném pečivu. Údajně je lepek přidáván do výrobků, protože zvyšuje pocit hladu a nutí vás tak více konzumovat (to ovlivňuje zejména zvyšování hladiny ghrelinu v trávicím traktu).

Zdroj: Lepek

Diskuze

V diskuzi METHIONIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Prosím obsahuje tento výrobek lepek? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Methionin

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je dieta spočívající v omezení konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by totiž mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. Osoby držící bezlepkovou dietu konzumují nejlépe potraviny přirozeně bezlepkové. Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z běžných obilovin, jako je ječmen, pšenice, žito, které jsou na lepek bohaté. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie a alergie na lepek.

Potravin, které neobsahují lepek, je větší množství, než by se mohlo na první pohled zdát. Jedná se například o rýži, pohanku, kukuřici, amarant, proso, luštěniny (fazole, hrách, čočka, sója), veškerou zeleninu a ovoce, veškeré maso. U ostatních potravin, respektive výrobků, je zapotřebí pečlivě číst. Ani mléčných produktů není nutné se vzdát, jen je třeba sledovat složení, typ zahušťovadel a podobně.

Pečiva se také vzdát nemusíte. Místo pšeničného či žitného pečiva si zvolíte pečivo z kukuřičné mouky, prosa, pohanky.

Zdroj: Lepek

Poradna

V naší poradně s názvem METHIONIN NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka brodská.

Dobrý den, mohu přípravek užívat, když mám celiakii?
Děkuji Brodská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Methionin neobsahuje žádný lepek, takže z tohoto pohledu je při celiakii neškodný. U lidí s celiakií se jeho vstřebávání podporuje současným podávání vitamínu B12.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Methionin na vlasy

Alergie na lepek

Alergií na lepek tělo reaguje na přítomný antigen přehnanou imunitní odpovědí přes IgE protilátky a uvolněním histaminu. Alergií na lepek můžeme trpět v kterémkoli věku, někdy se stává, že časem sama odezní.

Konzumace lepku mívá u alergiků okamžité následky, jako jsou křeče, nevolnost, nadýmání, průjem, únava, otoky či bolest kloubů, ale také akné. U dětí je častým příznakem alergie na lepek mastná a zapáchající stolice, snížená chuť k jídlu, vzedmutí bříška, zpomalení růstu, neprospívání. Kromě již zmíněných se mohou u dospívající mládeže projevit i takové příznaky jako bolest kloubů, únava, nepravidelná menstruace, opožděná menstruace, potraty, neplodnost, nechutenství, nadýmání, řídnutí kostí, anémie, větší kazivost zubů a jiné.

V současnosti nejsou doposud žádné léky, které by pomohly s alergií na lepek. Jediným možným způsobem je dodržování takzvané bezlepkové diety, díky které se nemocný zbaví uvedených příznaků a dojde k obnovení poškozené střevní sliznice.

Zdroj: Lepek

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.

Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela Klečková.

Jo a ještě malý dodatek - za tu dobu, co jsem začala normálně jíst lepek, si jazyk zvykl a už tolik až moc v noci neštípe a nepálí jak ze začátku. Zodac je naprosto k ničemu, na plícním mi ho sice píšou,ale já už se s nikým nehádám, až budu mít můj malý byt téměř zavalený Zodacem, odnesu ho do lékárny a basta.

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk

Lepek a zdraví

Před 10 tisíci lety byly obilniny obsahující lepek zařazeny do stravy, jednalo se o evoluční chybu, která vedla k vytvoření onemocnění po pozření lepku – celiakii. Geny pro zvýšené riziko citlivosti k lepku dnes nese až 40 % populace! Avšak ne u všech se některá z forem nemocí vyvine, záleží na mnoha dalších faktorech, které mohou nemoc spouštět. Vysazení lepku je však vhodné jako pomocný krok při léčbě autoimunitních nemocí. Existuje celkem 35 onemocnění, která mohou být způsobena konzumací lepku. Lepek každého negativně poznamenává, některé jeho efekty jsou viditelné okamžitě, ale některé mohou čekat na své objevení několik let. Když dojde ke konečnému projevu onemocnění, jsou souvislosti s lepkem často přehlíženy nebo popírány. Život bez lepku je tak životní volbou pro zdravé tělo i mysl.

Zdroj: Lepek

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o radu již dlouhe roky beru prášky na spaní a jelikož jsem prošla velkými zdrav.problémy ,těžkou operaci,již 10 let co mne zjistili alergii na lepek,laktozu a jiné -vše jsem vyřešila držím dietu a žijí bez prášku(kortikoidu) vím že zhoršuji problémy stres,napětí,strach . vše s pomoci Boží jsem zvládla. Zatím spánek nevím jak a co dělat abych nemusela prášky.Moc vám děkuji za pomoc.Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Prosim poradte.dekuji lenka

Zdroj: diskuze Dlouho trvající průjem.

Nevhodné potraviny ve výživě

Kuřata, rajčata, vepřové a kuřecí maso, mušle, kraby, mořské plody, pšenice – lepek, výhonky mungo, políček, artyčoky, ředkvičky, ředkve, karambola, granátová jablka, sezamová semena, čočka, kukuřice, burské oříšky, pohanka.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Diskuze

V diskuzi DLOUHO TRVAJÍCÍ PRŮJEM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Štrbka.

Od doby, kdy mi postupně byl přidáván lék Siofor na snížení hladiny cukru z dávky 500 na 950 mám organismus velmi citlivý na jakoukoliv stravu,což se projevuje na déle trvajících průjmech.poraďte mi prosím jak prújem léčit.- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den otče Pleskáči.
Prosím o radu již dlouhe roky beru prášky na spaní a jelikož jsem prošla velkými zdrav.problémy ,těžkou operaci,již 10 let co mne zjistili alergii na lepek,laktozu a jiné -vše jsem vyřešila držím dietu a žijí bez prášku(kortikoidu) vím že zhoršuji problémy stres,napětí,strach . vše s pomoci Boží jsem zvládla. Zatím spánek nevím jak a co dělat abych nemusela prášky.Moc vám děkuji za pomoc.Lenka

Zdroj: diskuze Dlouho trvající průjem.

Jak správně hubnout

Dieta podle krevních skupin poskytne vše, co tělo potřebuje. Příčinou váhových problémů u krevní skupiny 0 je lepek. Lepek se nachází v obilninách, narušuje látkovou výměnu inzulínu a zabraňuje tomu, aby živiny byly optimálním způsobem zpracovány. Ty se pak ukládají jako zásobní tuk. Také některé druhy fazolí a luštěnin se negativně podepisují na tělesné hmotnosti. Lektiny obsažené v čočce a fazolích mohou uvést tkáňové svalstvo do zásaditého stavu, ale právě typ 0 potřebuje mírně kyselé prostředí ve svalech, aby se kalorie mohly spalovat optimálním způsobem.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou 0

Diskuze

V diskuzi KVALITNÍ GRANULE PRO PSY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frušinka.

Už nějakou dobu kupuju granule brit care www.zooo.cz/brit-car… a vždycky jsem byla já i pesan spokojená. O amanova jsem slyšela, že je kvalitní. Otázka je, jestli něco v granulích pejskovi nevadí. To bych chtělo počkat na veterináře a nechat udělat testy...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LenkaV.

Moc děkuju za reakci, za vetem jsem nakonec byla, zkoušeli jsme i dávat jednotlivé alergeny a zjistili jsme že to je lepek co dělá problém. nakonec jsme vzali ty granule Amanova právě bez obilnin takže jsem se trefila ještě před výsledkem testů. Feně i chutnají a už se ani nedrbe takže spokojenost. doma beru odsud www.juko-krmiva.cz/v… a v zahraničí jsme koupili normálně v kamenném obchodě

Zdroj: diskuze Kvalitní granule pro psy diskuze

Složení

Knäckebrot obsahuje 97 % celozrnné žitné mouky, žitnou mouku a sůl. Obsahuje lepek a také může obsahovat stopy sóji a sezamu. Nutriční hodnoty: ve 100 g výrobku je 1 345 kj energie, to je 317 kcal, 8,5 g bílkovin, 66,9 g sacharidů, 1,7 g tuku, 2,9 g cukru, 0,3 g nasycených mastných kyselin, 16,5 g vlákniny a 0,2 g sodíku.

Zdroj: Knäckebrot

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Mladý ječmen – vedlejší účinky

U některých osob se z počátku užívání mohou vyskytnout vedlejší účinky, jako jsou mírné bolesti hlavy, průjem, plynatost a podobně. Ty ale nejsou nebezpečné, jde pouze o projevy intenzivního čištění těla, kterých se lze zbavit dočasným snížením dávek. Většina uživatelů však pociťují pouze příliv energie.

  • Těhotenství a kojení: Ječmen je pravděpodobně bezpečný. Nedoporučuje se konzumace ječných klíčků, které mohou být nebezpečné. Při kojení se nedoporučuje konzumace mladého ječmene, protože nejsou známy vedlejší účinky.
  • Citlivost na lepek: Citlivost na lepek může být užíváním mladého ječmene zhoršena, proto je důležité se v tomto případě jeho konzumaci vyhnout.
  • Chirurgie: Ječmen snižuje hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Mladý ječmen

Diskuze

V diskuzi NEPRŮCHODNOST STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
můj syn byl loni v dubnu hospitalizován s urputnými bolestmi břicha. Diagnóza -divertikulóza sigmatu. Byl převeden do gastroenterologické poradny, kde mu dělali kolonoskopii, vyšetření žaludku- bez nálezu.V listopadu byl přeléčen antibiotiky a po požití většího množství burských oříšků-znovu velké bolesti břicha-břicho nafouklé, neodcházely větry, nemohl se vyprázdnit.Obvodní lékařka ho odeslala na chirurgii- tam mu lékař doporučil bezlepkovou dietu s tím, že divertikly nemá.( po třech týdnech z něj vycházely oříšky). Následovalo vyšetření na alergii na lepek a jiné potraviny- vše v pořádku. Bolestmi od prosince trpí doposud, má řetízkující stolici, větry odcházejí málo, neustále se cítí nafouklý, plný. Jelikož byl i na vyšetření s ledvinami( v jiné nemocnici) a současně s nimi mu udělali CT břicha, znovu mu diagnostikovali teď už těžkou divertikulózu sigmatu, s tím, že to má ihned konzultovat s gastroenterologem.Ten mu řekl, že je zdráv, že divertikly nemá. Tak už nevíme , co dělat. Syn se cítí velice špatně, jeho stav ho omezuje v pracovním i osobním životě. Děkuji Novoseljuková

zkoušel espumisan, probiotika,vlákninu,kompoty, algiphenové kapky,a různé léky na zánět střev....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
děkuji za odpověď, jen bych chtěla upřesnit,synovi je 42 roků. Z vaší odpovědi vyplývá, že se jedná oneprůchodnost tlustého střeva-zvětšené břicho, neodchází plyny, stolice- ale kam se ještě obrátit, když mu v nemocnici v Boskovicích loni v dubnu, kde byl hospitalizován, diagnostikovali divertikulózu,v Brně letos v lednu těžkou divertikulózu a gastroenterolog , který mezi oběma vyšetřeními provedl kolonoskopii ,gastroskopii, tvrdí, že je zdráv?? J á jsem přesvědčená, že při vyprázdnění a vyčištění střeva a úplném splasknutí ty divertikly mohl přehlédnout? Mám o něj strach, vždyť v prosinci to vypadalo, že ty bolesti už nevydrží a nikdo nepomohl- doporučili mu bezlepkovou dietu alergii na lepek nemá!

děkuji Novoseljuková

Zdroj: diskuze Neprůchodnost střeva

V kterých potravinách je lepek

Bezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu. Většina lidí automaticky předpokládá, že přirozeně bezlepkové potraviny lepek nemůžou obsahovat. To ovšem nemusí být nutně pravda.

Nařízení ES č. 41/2009 vymezuje dvě základní kategorie potravin pro zvláštní výživu vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, na které se vztahují odlišné požadavky na obsah i označování, a to potraviny označené údajem „BEZ LEPKU“: Obsah lepku může být nejvýše 20 mg/1 kg potraviny; nebo označené údajem „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: Obsah lepku může být nejvýše 100 mg/1 kg. V praxi to tedy znamená, že bezlepková potravina nemusí být zcela bez lepku. Je ovšem nutné, aby bezlepková potravina splňovala výše uvedenou maximální hranici obsahu lepku na 1 kg hmotnosti produktu. Označení „bez lepku“ je primárně určeno pro potraviny, které neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves nebo jejich křížence a obsahují jiné složky nahrazující pšenici, ječmen, žito a oves (to znamená přirozeně bezlepkové suroviny).

Lepek je obsažen v těchto potravinách: bulgur, kuskus, farro, hydrolyzovaný syrovátkový protein, slad, sladový extrakt, sladový sirup, sladový ocet, modifikovaný pšeničný škrob, seitan, robi. Z méně známých zdrojů sem patří attu (mouka na přípravu indických placek chapati), eikorn (pšenice jednozrnka), emmer (takzvaná biblická pšenice). Z komerčně prodávaných potravin pak lepek najdete například v pivu, těstovinách, nudlích, chlebu a dalším sladkém i slaném pečivu, knedlících, v instantních polévkách, cereáliích, sušenkách, bramborových chipsech, salátových dresincích, dochucovacích omáčkách, kečupech, sójové omáčce a podobně.

Oves jako takový lepek neobsahuje.

Zdroj: Lepek

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT BILLIRUBIN V JÁTRECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Volfová.

Syn 15 let prodělal 2013 žloutenku typu E, nevěděli jsme o tom a tak syn dvoufázově trénoval a nedodržoval dietu. Rok a půl ho bolí 3x do týdne břicho asi 5 cm vlevo od pupku. Má poškozená játra billirubin 101 stále pomalu stoupá, nesportujeme, máme dietu, užíváme essenciale forte, stále zameškáváme ve škole, ráno když se mu zvedá žaludek tak ho nemůžu poslat do školy, snídaně na to nemá vliv, zkoušíme alergie na potraviny zatím bez výsledku, lepek nemáme, stále mu odebírají krev vše OK. Moč Ok, stolice OK.Provedeno SONO-nic, CT nic, Fibroskopie nic, další vyšetření fibro po roce nic. Kam mám syna objednat na vyšetření sám už začíná být z bolesti břicha špatný, chce za kamarády do školy...děkuji za jakoukoliv informaci, jsem naprosto zoufalá VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit billirubin v játrech?

Upozornění

Jde o doplněk stravy. Produkt není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Pokud si nejste jisti, zda můžete užívat samostatně nebo v kombinaci s jiným lékem, poraďte se se svým lékařem či lékárníkem. Neobsahuje lepek, konzervační látky, barviva ani cukr. Není určen jako náhrada pestré vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Skladujte při teplotě 15–25 °C na suchém a tmavém místě v původním balení, mimo dosah dětí.

Cena za 120 tablet Vlasového hnojiva.

Zdroj: Hnojivo na vlasy

Mladý ječmen – popis

Mladý ječmen je k dostání ve formě instantního nápoje. Ten lze získat usušením a semletím výhonků mladého ječmene či lisováním výhonků na šťávu. Velmi kvalitní výhonky ječmene jsou získávány ze sopečných půd v Austrálii a USA. Užívání mladého ječmene není sezónní záležitostí. Vědci studují pozitivní účinky mladého ječmene více než 30 let. Mladý ječmen obsahuje široké spektrum živin, které přispívají k ozdravění organismu a k prevenci před nežádoucími vlivy prostředí. Je vhodný pro osoby každého věku a pohlaví. Neobsahuje lepek, a proto jej mohou užívat i celiatici. Pro vysoký obsah enzymů je oblíbený i u diabetiků.

Zdroj: Mladý ječmen

Špalda a stravitelnost, kalorie a alergie

Špalda mouka je lépe stravitelnější nežli pšeničná mouka. Špalda má také nižší kalorický objem než klasická pšeničná mouka. Ve 100 gramech mouky ze špaldy je 331 kcal a ve 100 gramech mouky z pšenice je 368 kcal. Špalda je podobná pšenici a proto také jako pšenice i špalda obsahuje lepek, díky čemuž není vhodná pro lidi s diagnózou alergie na pšenici nebo pro lidi s celiakií. Existují lidé, kteří používají pouze pšenici špaldu, protože jim to pomáhá cítit se lépe tím, že netrpí nadýmáním a zlepšuje jim to trávení. Možná zjistíte, že špalda mouka je ideální i pro vás, protože ji budete moci lépe snášet.

Zdroj: Mouka špalda

Jak správně hubnout

Lidé s krevní skupinou B by se měli vyhýbat pohance, sezamovým semínkům, čočce, kukuřici a burským oříškům. Tyto potraviny mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Další příčinou nadváhy u tohoto typu je lepek, který narušuje látkovou výměnu inzulínu a brání optimálnímu zužitkování živin. Ty se pak usazují jako zásobní tuk. U této skupiny je velmi dobrá snášenlivost mléčných výrobků. Užívané s mírou pomáhají při redukci váhy, jelikož podporují látkovou výměnu a optimální využití všech živin.

Pokud chcete zhubnout, nejezte výrobky z bílé mouky a nekonzumujte ořechy a kukuřici.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Žitný chléb při hubnutí

Celozrnný žitný chléb jednak neobsahuje lepek (asi jen 13 %, ale nelepivého), jednak obsahuje značné množství vlákniny (a to je velmi důležité pro správnou funkci střeva), obsahuje značné množství vitamínů a minerálů, které lidské tělo dnes a denně potřebuje nutně k životu, navíc je téměř bez tuku.

Už samotný přechod z bílého pečiva na celozrnný žitný chléb (a jiné výrobky z celozrnné žitné mouky) způsobí stabilizaci a pravidelnou denní stolici a snížení tělesné hmotnosti.

Samozřejmě je třeba si dát pozor při nákupu žitného pečiva, co vlastně kupujeme. Ne každý žitný chléb je jen ze žita. Naopak, většina žitných chlebů obsahuje značné množství pšeničné mouky, takže je nezbytné pečlivě číst popis výrobku. A pozor také na pečivo zabalené v ochranném obalu – vždy obsahuje chemii pro udržení trvanlivosti. Dávejte tedy přednost čerstvému, nebalenému pečivu.

Zdroj: Žitný chléb

Pohanka a zdraví

Pohanka je vynikající alternativou k pšenici. Neobsahuje však lepek, což je důležité pro všechny alergiky a pro ty, kteří se chtějí detoxikovat. Při svém vysokém obsahu proteinů je rovněž výbornou náhradou rýže. Po konzumaci pohankové kaše musí tělo například vyloučit daleko méně inzulínu než v případě rýže nebo pšenice. Pohanka dokonce dokáže zmírnit silné a dlouhé menstruační krvácení, pomáhá při dvanácterníkových a žaludečních vředech, střevních nádorech a při lokálním krvácení. Je dobrá na nechutenství i bolest hlavy.

Chystáte-li se jíst pohanku, měli byste vědět, že pohanková mouka nemůže nikdy vykynout, protože neobsahuje lepek. Což je samozřejmě výhoda pro celiaky a také pro pacienty s cukrovkou. V případě celiakie je však důležité, aby pohanková mouka pocházela ze specializovaného mlýna, aby v ní nemohly být příměsi běžné mouky.

Pohanka obsahuje mnoho prospěšných látek: 18 různých aminokyselin, vlákninu, zinek, měď, selen, mangan, vitamín B1, B2, niacin, vitamín E, vitamín C, cholin, rutin. Aminokyselina lysin, kterou pohanka také obsahuje, je důležitá v prevenci proti oparům. Vitamíny B nám dodávají energii, podporují správnou funkci nervů a spolu s rutinem a vitamínem C snižují nebezpečí cévních příhod. Cholin zajišťuje přenos nervových vzruchů, regeneruje jaterní buňky a pomáhá odbourávání tuku, nahromaděného v játrech. Pohanka obsahuje i kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

V 16. století u nás byla bezkonkurenčně nejoblíbenější potravinou. Pak začala její obliba klesat, až se téměř vytratila. Dnes však pohanka zažívá svou renesanci.

Zdroj: Pohanka jako lék


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP