Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO JE ZÁVRAŤ

OBSAH

Virové příznaky ušní infekce

Symptomy virové infekce ucha závisí na tom, v které části ucha se infekce nachází.

U dospělých symptomy zahrnují:

  • horečku
  • bolest uší
  • ztrátu sluchu
  • pocit zablokování ucha
  • závrať

Příznaky u kojenců jsou:

  • popudlivost
  • potíže se spánkem
  • tahání uší
  • horečka
  • výtok z uší
  • ztráta rovnováhy
  • známky sluchových obtíží

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Diskuze

V diskuzi ZÁVRAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, Už 2 měsíce mám potíže: motání hlavy (ne že by se mnou něco točilo, ale spíš jako by mě něco unášelo, houpalo se se mnou, pocit opilosti), tupá bolest krční a hrudní páteře. Byla jsem na CT hlavy - nic, neurologii- nic, odběrech krve a testech na boreliozu- nic. Ležela jsem 14 dní na rehabilitaci, kde mi odblokovali krční páteř, cvičili se mnou, ale obtíže neustupují. Fyzioterapeutka mi říkala, ze mám nejenom zablokovanou páteř, ale i žebra, svaly zatuhlé, nejvíce v oblasti AO spojení. Po propuštění jsem byla odeslaná zpět na neurologii, kde mi objednali magnetickou rezonanci hlavy a krční páteře k vyloučení roztroušené sklerózy a jiných onemocnění. Ale výsledky se dozvím až 14.12.Mám hrozný strach, jestli to není něco jiného než páteř...Nyní jsem doma, potíže přetrvávají a některé se přidaly - když si jdu lehnout, tak mi škube ve svalech, lehce trhnu nohou, rukou, hlavou někdy. Dále se přidala bolest kříže, kostrče, kyčlí....Tyto dlouhé obtíže mi už negativně působí na psychiku, nic ne mi nechce, na nic nemám náladu, brečím někdy, nikam se mi nechce(protože se bojím, že se mi zamotá hlava). V zimě jsem teda měla drobnější autonehodu, při které jsem prudce trhla hlavou. U lékaře jsem nebyla, protože potíže jsem měla minimální. Mohla bych vás požádat o Váš názor? Už jsem vážně bezradná. Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromir.

Dobry den,
1-Zkusil bych zajit na orl,
2-cinsky lekar (paty element) v Praze ve vrsovicich,

Zdroj: diskuze Závrať

Motání hlavy po operaci šedého zákalu

Závrať je v tomto případě nespecifickým signálem a může být způsobena různými faktory. Závrať, která se projevuje ihned po operaci šedého zákalu, může souviset s anestezií nebo sedativy, které byly podány během operace. V takovém případě je to vedlejší účinek léků podaných na operačním sále a měla by se začít postupně zlepšovat s časem, jak se tělo od těchto léků očistí. U starších lidí můžou vyvolat závratě některé oční kapky snižující nitrooční tlak, především Alphagan, Combigan nebo Luxfen (vše s účinnou látkou brimonidin). Závrať může také souviset se zvykáním si na vizuální vjemy v operovaném oku a jejich vyvážení s druhým okem, zvláště pokud jde o velký rozdíl v nápravě vidění. Pokud nevolnost nebo závratě není doprovázeno žádným dalším očním nepohodlí nebo zhoršení vidění, měl by pravděpodobně vymizet spontánně nebo s pomocí některých léků. Některé nevolnosti se mohou stupňovat až ke zvracení a mohou způsobit vysoký krevní tlak, který se může převádět i do oka a může zapříčinit i krvácení v oku. Pokud nevolnosti nebo závratě nevymizí do několika dnů po operaci šedého zákalu, tak je nutné přehodnocení zákroku.

Zdroj: Bylinky proti šedému zákalu

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRAT A SLABOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Daníšková.

Mám po mozkové mrtvici cca 2.měsíce.nebyla silná ,ale trpím zpomalenou reakcí a závrati lehkou.mimo jiné mám jakoby pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak.nevím ,zdali požádat o jiné konkrétní vyšetření at jsem v klidu.Mám léky propanorm na srdce a silnější aritmiíí a pradaxu na ředění krve

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dva měsíce po mozkové příhodě se právě seznamujete s novými pocity, které nastaly po této příhodě. Zpomalená reakce, lehká závrať, pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak můžou být následky mozkové mrtvice, ale také můžou naznačovat nevyřešený problém ve vašem mozku. Určitě by bylo vhodné informovat o těchto pocitech svého neurologa a domluvit se s ním na vyšetření magnetickou rezonancí nebo CT hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Závrat a slabost

Co je závrať a co točení hlavy

Točení hlavy je stav, kdy postižený vnímá zdánlivý pohyb okolí vůči sobě v různých směrech. Závrať je pocit porušení rovnováhy. Dochází ke ztrátě přesného rozeznání polohy těla či jeho částí v prostoru, což může vést k vrávoravé chůzi, tápání po opoře nebo pádu. Závrať může být doprovázena nevolností (pocitem na zvracení) a zvracením.

Projevy závratě jsou velice rozdílné. Periferní závrať se projevuje jako závrať z otáčivého pohybu, polohová závrať nebo pocit snění. Hodiny nebo dny dlouhá závrať je typická pro Meniérovu chorobu, záněty sluchového nervu nebo poškození vnitřního ucha. Tyto formy závratě jsou často doprovázeny náhlou nevolností a zvracením. Centrální závrať se projevuje jako pocit snění, nejistota nebo omámení a případnou tmou před očima. Nápadně často se společně vyskytují projevy závratě, nedoslýchavosti a tinitu.

Závrať neznámého původu by měla být co nejdříve vyšetřena neurologem. Je-li provázena silnými přidruženými příznaky (zvracením, bolestí hlavy), může si vyžádat i transport záchrannou službou na neurologické oddělení. Při závrati po tupém úraze hlavy bychom postiženého měli vždy transportovat na chirurgické oddělení či traumatologii k řádnému vyšetření.

Zdroj: Točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPŮSOBUJE ZÁVRAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,
prosím o radu. Asi 2 měsíce trpím nočními závratěmi. Pokaždé když se otočím z boku na záda, nebo naopak, se budím se šílenými závratěmi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Noční závratě, které vás probudí, bude potřeba řešit vyšetřením, protože můžou mít mnoho příčin. Od onemocnění vnitřního ucha, přes diabetes a výkyvy v krevním tlaku až po anémii z nedostatku železa. Začněte nejdříve u svého praktického lékaře, který udělá základní zjištění a pak vás nasměruje dále. Než se vám to podaří objasnit a vyléčit, tak zatím si můžete pomoci tím, že si na noc podložíte horní část těla, což vám umožní spát v polosedě. Při této poloze u některých pacientů dochází ke zmírnění nočních závratí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co způsobuje závrať

Co se může stát při masáži karotického sinu?

Nemusí se stát absolutně nic, což by bylo interpretováno jako negativní test. Pokud je test pozitivní, může se vám dočasně snížit krevní tlak nebo se může zpomalit srdeční frekvence, což může způsobit závrať nebo mdloby. Pokud masáž vyvolává vaše příznaky, pak by lékaři měli být schopni nabídnout léčbu.

Zdroj: Masírování krkavice

Užívání antikoncepčních tabletek je nutné přerušit v následujících situacích

  • neobvyklý kašel;
  • silná bolest na hrudníku, která může vystřelovat do levé paže;
  • dušnost;
  • jakákoliv neobvyklá, silná nebo dlouhodobá bolest hlavy nebo záchvat migrény;
  • částečná nebo úplná ztráta zraku nebo dvojité vidění;
  • nezřetelná výslovnost nebo ztráta schopnosti mluvit;
  • náhlá změna sluchu, zkreslené čichové nebo chuťové vjemy;
  • závrať nebo mdloba;
  • slabost nebo omezená pohyblivost kterékoliv části těla;
  • silná bolest břicha;
  • silná bolest nebo otok dolní končetiny.

Zdroj: Hormonální antikoncepce jen pod dohledem lékaře

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

V únoru jsem začla brát Cipralex 10 mg, pak jsem v červnu dostala 20 mg. Mám pocit, že moje úzkost celkově ustoupila, ale chvíle, kdy ji mám, jsou naprosto hrozné a závratě jsou v podstatě konstantní od doby, kdy jsem začala Cipralex užívat. Všimla jsem si, že to na pár měsíců trochu kleslo, ale v poslední době se mi to vrací docela extrémně. Nevyrovnaná, unavená, letargická, závrať, která vyvolává pocit děsu. Mám pocit, jako bych neustále měla omdlít, což mou úzkost ještě více pohání a vyvolává ve mně pocit, že mám každou chvíli zemřít. Za pár dní mám schůzku s doktorem, tak uvidím, co mi řekne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Moc děkuji za odpověď, mám úplně stejné pocity já jdu k lékaři až 22.8 .když jsem mu posledně sdělila své problémy
Předepsal mi pregabalin a jeho vedlejším účinkem je točení hlavy, ale prý snižuje úzkost.Nemám odvahu si tobolku vzít už takhle se.mi hlava točí a mám rozmazané vidění
Budu ráda pokud zůstaneme v kontaktu
Je dobré pokud si můžete promluvit s člověkem, který má stejné problémy.

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i GUTTALAX nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Gastrointestinální poruchy: Velmi často (u více než 1 z 10 pacientů) se objeví průjem, často (u více než 1 ze 100 pacientů, ale méně než 1 z 10 pacientů) se mohou vyskytnout křeče a bolest v břiše, břišní (střevní) obtíže. Méně často (u více než 1 z 1 000 pacientů, ale méně než 1 ze 100 pacientů) se může vyskytnout nevolnost a zvracení.

Poruchy imunitního systému: S četností není známo (z dostupných údajů nelze určit), že se může vyskytnout přecitlivělost včetně angioneurotického edému (otok vzniklý náhlým nahromaděním tekutin v kůži a sliznicích v oblastech hrdla a jazyka, který může způsobit dýchací obtíže) a kožních reakcí.

Poruchy nervového systému: Méně často (u více než 1 z 1 000 pacientů, ale méně než 1 ze 100 pacientů) se může vyskytnout závrať. S četností není známo (z dostupných údajů nelze určit), že se mohou vyskytnout mdloby. Závrať a mdloby, které se objeví po požití pikosulfátu sodného jsou spojeny s křečemi v břiše a vyprazdňováním.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne u vás v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Zdroj: Projímadlo Guttalax

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Ano, cvičí se na tu stranu, kde je problém (v mém případě vpravo). U mě problémy pominuly již po prvním cvičení. Obrovská úleva.
Nejdříve se ve mně vše vzpouzelo, protože se vlastně položíte do polohy, která je nejvíc nepříjemná, které se snažíte vyhnout. Takže hlavu natočit 45 st. doprava (když je problém vpravo) a rychle si lehnout na záda. Během 2 - 5 vteřin dojde k masivní závrati, točí se vše kolem. Měla jsem strach, že budu zvracet nebo omdlím. Pomohlo mi soustředit mysl na to, že to přejde, že musím klidně a pravidelně dýchat, nezavírat oči a snažit se je i při těch "otáčkách" fixovat na jeden předmět. Oči nezavírat - je to mnohem horší. Taky ruce mírně tlačené k podložce do určité míry pomáhají uvědomovat si, že ležím, že se opravdu netočím. Nejhorší točení trvalo tak 30 vteřin, pak se zpomalovalo, až do úplného zastavení. Pak hlavu stále v leže rychle otočit doleva. Opět závrať, ale už ne tak hrozná a kratší. I po zastavení ležet ještě 1 minutu. Pak se překulit na levý bok a hlavu položit, aby se nos dotýkal podložky. ležet minutu a posadit se. Opět chvíli sedět.
Nakonec mi pocity po cvičení připadaly horší než cvičení. Bylo mi "slabo", nejisto, žaludek na vodě, jako po omdlení.
Závrať nebolí, ale je hrozně nepříjemná.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

Nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky, může mít i GUTTALAX nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Gastrointestinální poruchy: Velmi často (u více než 1 z 10 pacientů) se objeví průjem, často (u více než 1 ze 100 pacientů, ale méně než 1 z 10 pacientů) se mohou vyskytnout křeče a bolest v břiše, břišní (střevní) obtíže. Méně často (u více než 1 z 1000 pacientů, ale méně než 1 ze 100 pacientů) se může vyskytnout nevolnost a zvracení.

Poruchy imunitního systému: S četností, jež není známa (z dostupných údajů nelze určit), se může vyskytnout přecitlivělost včetně angioneurotického edému (otok vzniklý náhlým nahromaděním tekutin v kůži a sliznicích v oblastech hrdla a jazyka, který může způsobit dýchací obtíže) a kožních reakcí.

Poruchy nervového systému: Méně často (u více než 1 z 1000 pacientů, ale méně než 1 ze 100 pacientů) se může vyskytnout závrať. S četností, jež není známa (z dostupných údajů nelze určit), se mohou vyskytnout mdloby. Závrať a mdloby, které se objeví po požití pikosulfátu sodného, jsou spojeny s křečemi v břiše a vyprazdňováním.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Zdroj: Projímadlo Guttalax

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela Žáková.

V sobotu ráno jsem začala čurat krev. Na záněty močových cest trpím. Vlastně mám špatnou imunitu, takže atb beru celkem často. Už vím, že s nimi musím probiotika. Na pohotovosti mi napsali Furolin. Už po první tabletě jsem necurala červeně nýbrž žlutě. Bolesti v podbřišku vždy ráno, nejspíše po noci bez čurání. V moči nalezena bakterie e-coli.
Ale v neděli odpoledne už nechutenství a závratě. Trpím na nízký tlak, beru i léky, protože sebou často seknu. Tak si říkám, je to od toho.
V pondělí od rána zvracím jak šakal. Neudržím v sobě ani léky, ani jídlo a ani tekutiny. Do toho bolest hlavy, zimnice a silná závrať.
Po poradě s lékařem ihned vysazuju. Zítra kontrola a uvidíme, jestli jiná antibiotika nebo už je to v pořádku.
Žádná jiná atb mě nikdy takto nepolozila

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Příčina vzniku úžehu

Úžeh vzniká přehřátím způsobeným přímým účinkem slunečních paprsků především na hlavu, která není kryta žádnou pokrývkou. Úžeh obvykle vzniká ve spojitosti s úpalem, ale zde je přímo drážděn a poškozen mozek se svými obaly. Příznaky jsou podobné jako u úpalu: bolesti hlavy, závrať, zmatení, zvracení. Objevuje se ale také spálená kůže vlivem slunečního záření. Často se příznaky úžehu objeví až několik hodin po vystavení slunci, zpravidla až po opuštění nepříznivého prostředí a po částečném odpočinku organismu, například v noci po slunění a podobně. Jen občas se mohou dostavit i křeče a bezvědomí. Poněvadž se jedná o závažnou poruchu termoregulace, je jasné, že rychleji jsou postiženy děti, především kojenci, jejichž termoregulace sama o sobě není ještě dokonalá a dostatečná.

Zdroj: Úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem GODASAL NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zágorová.

Mám nemoc trojklanného nervu v dasnich, je to hrozně boestivé, můžu si případně vzit imobrufen, godosal užívám 1 tabletu denně a druhý dotaz gynekolog mi předepsalantibotika macmiror, není mi po nich dibře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Godasal obsahuje kyselinu acetylsalicylovou a používá se k prevenci srdečních záchvatů nebo mrtvice. Časté nebo pravidelné užívání ibuprofenu může snížit účinnost Godasalu. Kromě toho může kombinace těchto léků zvýšit riziko vzniku gastrointestinálních vředů a krvácení. K bezpečnému užívání obou léků možná budete potřebovat úpravu dávky nebo častější sledování lékařem. Pokud si vezmete ibuprofen a objeví se u vás silná bolest břicha, nadýmání, náhlá závrať nebo točení hlavy, nevolnost, zvracení (zejména s krví), ztráta chuti k jídlu a/nebo černá dehtovitá stolice, okamžitě kontaktujte svého lékaře.
Pro tlumení silné bolesti při užívání Godasalu budete potřebovat silnější lék proti bolesti, který je na předpis. Domluvte se se svým neurologem na vhodném léku ve vašem případě.
Co se týče antibiotika Macmiror, tak mezi jeho nežádoucí účinky patří poruchy zažívacího traktu. Kontaktujte svého gynekologa a informujte ho o svých obtížích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Godasal na ředění krve

Jak vyřešit točení hlavy

Závratě a motání hlavy mohou doprovázet řadu nemocí, ale mohou být také fyziologické. Patologické závratě můžeme dělit na periferní vestibulární, nevestibulární a centrální. Závrať se projevuje jako motání hlavy, nevolnosti, nejistota, vrávorání, může být provázena zvracením, zblednutím či pocením. Ne vždy je možné závratě léčit, v nejlepším případě postačí vyloučit ze života vyvolávající příčinu. V případě akutních atak spojených například se zvracením je vhodné použít antiemetika a antiverginóza. Další možnou léčbou je podávání vasodilatačních léků a léků zlepšujících okysličení mozku a jeho zásobení živinami. V některých případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace. Mnohdy je nutný i chirurgický zákrok, zvláště pak u příčin nádorových, u traumat, zánětů či uzávěrů cév a jiných.

Točení hlavy nikdy nepodceňujte. Může se jednat o život ohrožující stav.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Závratě podpoří i velké teplo

Mladí a zdraví jedinci se vyrovnají s tepelnou zátěží mnohem lépe pomocí svých specifických funkčních mechanizmů, které potom ve stáří už mají trošku problém. Je to proto, že tyto ochlazovací mechanizmy jsou založeny na rozšíření kožních cév, které se projeví zčervenáním kůže, teplem a zvýšeným pocením. Dále tyto mechanizmy způsobují také pokles krevního tlaku, protože vlastně to krevní řečiště se jakoby rozšíří. A to může být právě i ten váš případ, kdy jste v podstatě cítila určitou závrať nebo malátnost. Vaše srdíčko musí reagovat na tuto zvýšenou činnost ochlazovacího systému, aby ten pokles krevního tlaku kompenzovalo a ve vašem věku, i když přesně nevím kolik vám je let, tak už může chvíli trvat, než se krevní tlak srovná, takže vám chvilku trvalo, než jste se třeba zorientovala, než u vás taková ta malátnost přestala.

Zdroj: Závratě při horku a letním vedru

Poradna

V naší poradně s názvem NAMIESTO WARFARIN INY LIEK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.

Bolo by bezpečnejsie užívať iný liek ako warfarin?5 rokov ho užívam po operácii mitralnych chlopní.a ešte otázka,môžem omega 3?Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život tím, že zabraňuje tvorbě sraženin. Když dobře zvládnete dietu, která je u tohoto léku největší nevýhodou, tak není potřeba ho měnit ani po dlouhé době.
Na vaší otázku, jestli můžete užívat omega 3 mastné kyseliny, odpověď zní ano, ale musíte podstoupit změření srážlivosti krve po prvních dvou až třech dnech této doplňkové léčby. Omega 3 mastné kyseliny, a to i rybí tuk, různé oleje (i řepkový) totiž zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.
Domluvte se se svým lékařem a dohodněte si plán, kdy začít, a kdy přijít na odběr krve. Lékař vám přizpůsobí dávkování Warfarinu a vaše doplňková léčba tak může být bezpečná. Užívat společně s Warfarinem Omega 3 mastné kyseliny jen občas jak se vám zachce není dobrý nápad. Pokud se u vás objeví neobvyklé krvácení nebo modřiny, nebo máte jiné zvláštní příznaky, například závrať, tak vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Další možné nepříjemnosti, které se při této společné kombinaci mohou vyskytnout jsou: slabost; červená nebo černá, dechtová stolice; vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo vysušené krve, která vypadá jako káva; těžká bolest hlavy; a slabost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Namiesto warfarin iny liek?

Příčiny točení hlavy

Vnitřní ucho představuje soubor orgánů zodpovědných za přeměnu vibrací ve vzduchu do signálů, které přecházejí přímo do mozku a následně jsou zpracovány ve formě zvuku. Také obsahuje orgány, které jsou odpovědné za koordinaci, rovnováhu těla a pohyb.

Periferní vestibulární vertigo neboli periferní vestibulární syndrom vzniká jako porucha vzájemné rovnováhy vestibulárních aparátů. Vestibulární systém je zodpovědný za udržování rovnováhy, proto při jeho narušení vzniká takzvané vertigo neboli závrať. Vestibulární aparát je ukryt v labyrintu vnitřního ucha a patří mezi smyslové orgány. Periferní vestibulární syndrom paří mezi nejčastější poruchy vestibulárního systému. Druhým typem je centrální vestibulární syndrom.

Příčinou vestibulárního syndromu je porucha vestibulární dráhy, kde bývá narušen jeden z nervů, který ji tvoří. Nerv může být poškozen mnoha patologickými procesy, například bakteriemi, zánětem nebo hlukem. Výjimkou není ani růst nádoru v oblasti zadní jámy lebeční.

Hlavním příznakem periferního vestibulárního syndromu je závrať, obvykle rotačního charakteru. Dalším projevem je takzvaný nystagmus neboli kmitavé pohyby očních bulbů. Závratě mohou být doprovázeny pády na postiženou stranu. Poškozen bývá také sluch.

Diagnostika se stanovuje na základě Hautanovy zkoušky. Pacient při ní sedí se zavřenýma očima, ruce má předpažené. Na straně poškozeného labyrintu bude docházet k výchylce ruky směrem do strany.

Léčba periferního vestibulárního vertiga se odvíjí od příčiny onemocnění. Pokud je původcem bakterie, předepíše lékař antibiotika. V případě nádoru je nezbytná operace.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Cosyrel a alkohol

Cosyrel obsahuje dvě účinné látky bisoprolol a perindopril. Kombinace těchto dvou látek slouží ke snížení krevního tlaku.

Pití alkoholu může zvýšit účinek perindoprilu i bisoprololu tak, že příliš sníží krevní tlak, což může způsobit závrať nebo točení hlavy. Během prvních několika dnů užívání léku Cosyrel nebo po zvýšení dávky některé z účinných látek, je nejlepší přestat pít alkohol, dokud neuvidíte, jak na vás lék působí.

Při kompenzaci krevního tlaku do terapeutických úrovní je možné konzumovat alkohol v bezpečném množství. Takové množství znamená 2 alkoholické nápoje pro muže a jeden alkoholický nápoj pro ženy. Jedním alkoholickým nápojem se rozumí 2 deci vína, půllitr piva, jeden panák.

Při užívání léku Cosyrel byste se měli vyvarovat opití alkoholem, neboť může dojít k významnému snížení krevního tlaku a tím ke ztrátě vědomí a k oslepnutí na jedno nebo obě oči.

Zdroj: Cosyrel zkušenosti

Únava a závrať

Únava a závratě jsou nejčastějšími projevy při užívání léků na tlak. Toto platí zejména pro starší pacienty. Pokud jste měli po nějaký čas vyšší tlak a nyní začnete brát léky na jeho snížení, po určitou dobu se zpomalí proudění krve v krevním řečišti, zejména v oblasti mozku. Je třeba chvíli posečkat, než se vše uklidní. Tyto příznaky jsou ale mírné a zpravidla časem odezní, pokračujte tedy v užívání léků.

Pokud pociťujete únavu, kvůli lékům na tlak, které užíváte každý den, může zkusit po dohodě s lékařem užívat léčivo s menší frekvencí například obden. Ve dnech, kdy neužijete lék, tlak opět stoupne a budete se cítit lépe. Lékaři jsou ale k tomuto postupu skeptičtí a říkají „Pokud takhle budete pokračovat, je možné, že tyto vedlejší efekty nikdy neodezní, což se obvykle děje do dvou až šesti týdnů nepřerušované léčby.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Vedlejší účinky

Nebivolol perorální tableta může způsobit únavu. Vyhněte se řízení vozidla nebo obsluhování strojů, dokud nezjistíte, jak vás tento lék ovlivňuje.

Tento lék může také způsobit další vedlejší účinky.

Častější vedlejší účinky

Mezi častější vedlejší účinky, které mohou nastat s nebivololem, patří:

  • závrať
  • únava
  • pomalejší srdeční frekvence
  • bolest hlavy
  • průjem
  • nevolnost

Pokud jsou tyto účinky mírné, mohou zmizet během několika dní nebo týdnů. Pokud jsou závažnější nebo neodcházejí, obraťte se na svého lékaře nebo lékárníka.

Vážné vedlejší účinky

Pokud máte závažné nežádoucí účinky, volejte ihned svého lékaře. Zavolejte na číslo 112 nebo 155, pokud cítíte, že aktuální příznaky vás ohrožují váš život nebo pokud si myslíte, že potřebujete lékařskou pohotovost. Závažné nežádoucí účinky a jejich příznaky mohou zahrnovat následující:

  • Bolest na hrudi
  • Velmi pomalý srdeční rytmus. Příznaky mohou zahrnovat:
    • extrémní únava
    • silné závratě
    • motání hlavy
    • mdloby
  • Otok rukou, paží, nohou, kotníků nebo chodidel
  • Problémy s dýcháním nebo dušnost
  • Vyrážka

Zdroj: Nebivolol

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Možné nežádoucí účinky

Alergické reakce

Pokud dojde k alergické reakci, okamžitě informujte svého lékaře.

Příznaky mohou zahrnovat:

  • Kožní reakce (vyrážka, svědění, kopřivka) nebo jiné závažné kožní reakce;
  • Potíže s dýcháním;
  • Horečka

Další nežádoucí účinky

  • Zánět jater (akutní hepatitida);
  • Změny v některých laboratorních testech (zvýšení jaterních enzymů, zvýšení bilirubinu v krvi, zvýšení typu krevních buněk zvaných eosinofily);
  • Krev v moči.

LIDÉ S INTESTINÁLNÍ STRONGYLOIDÁZOU MOHOU MÍT NÁSLEDUJÍCÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:

  • Slabost;
  • Ztráta chuti k jídlu, zácpa, průjem, bolesti břicha;
  • Nevolnost nebo zvracení;
  • Ospalost nebo závratě;
  • Třes (třes);
  • Snížení počtu bílých krvinek (leukopenie);
  • Snížení počtu červených krvinek a / nebo hemoglobinu (anémie);
  • Také u střevní strongyloidiázy (anguilulózy) se ve stolici vyskytují dospělé formy škrkavek.

LIDÉ S STŘEVNÍ INFEKCÍ ZPŮSOBENOU ČERVEM LOA LOA MOHOU MÍT NÁSLEDUJÍCÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:

  • Zhoršená funkce mozku;
  • Bolest krku nebo zad;
  • Krvácení do bělma oka (červené oči);
  • Dušnost;
  • Ztráta kontroly nad funkcí močového měchýře nebo střev;
  • Problémy s chůzí;
  • Duševní změny;
  • Ospalost nebo zmatenost;
  • Ztráta vědomí (kóma).

LIDÉ S MIKROFILAREMIÍ V DŮSLEDKU LYMFATICKÉ FILARIÓZY ZPŮSOBENÉ WUCHERERIA BANCROFTI MOHOU MÍT NÁSLEDUJÍCÍ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY:

  • Pocení nebo horečka;
  • Bolest hlavy;
  • Neobvyklá slabost;
  • Bolesti svalů a kloubů a bolesti rozptýleného těla;
  • Ztráta chuti k jídlu, nevolnost;
  • Bolest žaludku (bolest břicha a epigastrie);
  • Kašel nebo červené hrdlo;
  • Dýchací potíže;
  • Nízký krevní tlak při vstávání - závratě;
  • Zimnice;
  • Závrať;
  • Bolest nebo nepohodlí ve varlatech.

LIDÉ INFIKOVANÍ ČERVEM „ONCHOCERCA VOLVULUS“, KTERÝ ZPŮSOBUJE TZV. ŘÍČNÍ SLEPOTA MŮŽE MÍT NÁSLEDUJÍCÍ VEDLEJŠÍ ÚČINKY:

  • Vyrážka nebo svědění;
  • Bolesti kloubů nebo svalů;
  • Horečka;
  • Nevolnost nebo zvracení;
  • Otok lymfatických uzlin;
  • Otoky, zejména rukou, kotníků nebo nohou;
  • Průjem;
  • Závrať;
  • Nízký krevní tlak (hypotenze). Při vstávání můžete pociťovat závratě;
  • Zrychlená srdeční frekvence;
  • Bolest hlavy nebo únava;
  • Změny vidění a další oční poruchy, jako je zarudnutí, infekce nebo neobvyklé pocity;
  • Krvácení do bělma oka nebo otok očních víček;
  • Zhoršení astmatu.

Zdroj: Ivermectin příbalový leták


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP