Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO JE ZVÝŠENÝ KREATININ

OBSAH

Urea kreatinin

Kreatinin v moči se využívá pro posouzení funkce ledvin, pro orientační standardizaci látek vylučovaných močí vzhledem k objemu moče a pro orientační posouzení výživy a svalové hmoty.

Zdroj: Kreatinin

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA VYSOKÉHO KREATININU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Mám vysokou hladinu kreatininu v krvi-180 až 190.Dá se léčit doma,či je již nutná pomoc lékařů ? Děkuji Vladimír.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při takto vysokých hodnotách kreatininu je nezbytný lékařský dohled nad léčbou. V prvopočátku se dá zvýšený kreatinin léčit domácí dietou, ale při dlouhodobém zvýšení už na to dieta nestačí. Určitě se obraťte na lékaře, který vám dělal odběry nebo na urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba vysokého kreatininu

Co je to kreatinin

Kreatinin je látka vznikající ve svalech jako konečný produkt odbourávání kreatinfosfátu, který je energetickou zásobárnou pro svalový stah. Kromě vlastní tvorby se kreatinin dostává do organismu potravou. Vylučován je převážně ledvinami, zpět do krve z moče se nevstřebává. Denní tvorba a vylučování kreatininu je pro danou osobu konstantní, závisí hlavně na množství svalové hmoty, tvorbě kreatininu ve svalech, míře vylučování ledvinami a na dietě. Stanovení koncentrace kreatininu se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin.

Zdroj: Kreatinin

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
léčím se na nefrologii s chronickým selháváním ledvin. Píšete v článku, že je potřeba zvýšit pitný režim, aby se kreatinin z ledvin vyplavil. Uvědomujete si, že jsou to obecné informace, které můžou člověku s chronickým selháváním ledvin ublížit??? Při tomto onemocnění je více tekutin spíše na škodu, dle odborného názoru nefrologa.
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte pravdu, že při špatné funkci ledvin může být nadbytek tekutin rizikový. Do článku jsme proto doplnili informaci pro koho je text určen, neboť byl koncipován pro zdravé lidi jejichž zvýšený kreatinin souvisí s jejich aktivní sportovní či hubnoucí činností.
Z vašeho příspěvku je cítit, že vás toto nedorozumění rozčílilo, což je nám všem v redakci velmi líto a věříme, že toto opatření zamezí opakování této situace. Zároveň vám ale děkujeme, že jste nám dala o této situaci vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Kreatinin v krvi hodnoty

  • Novorozenci 0–6 týdnů: 12,0–48,0 μmol/l (SÉRUM)
  • Kojenci 6 týdnů – 1 rok: 21,0–55,0 μmol/l (SÉRUM)
  • Děti 1–15 let: 27,0–88,0 μmol/l (SÉRUM)
  • Muži 15–110 let: 44,0–110,0 μmol/l (SÉRUM)
  • Ženy 15–110 let: 44,0–104,0 μmol/l (SÉRUM)

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi PATER PLESKAC LECENI RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina zabloudilova.

Dobry vecer pane Pleskac prosim o radu,boli me prava pata byla jsem na rengene mam patni ostruhu.Jeste me asi 2 mesice sumi v pravem uchu.Predem Vam dekuji za radu. Zabloudilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Je mě 76 let. Na laboratorním výsledku jsem měla:
P/S Kreatinin 119
qS-GF Kreatinin 0,63
Je toro třeba léčit,nebo stačí jen více pít a dieta, aby se stsv zlepšil.
V posledních 5 měsících jsem měla 5x zánět moč.měchýře a užívala antibiotika.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pater pleskac leceni recepty

Kreatinin v séru

Kreatinin v séru je obvykle o něco vyšší u mužů než u žen. Stanovení kreatininu v séru je dobrým indikátorem a využívá se při sledování průběhu onemocnění ledvin včetně dialyzovaných pacientů. Při poklesu glomerulární filtrace se vylučování kreatininu snižuje. Jeho hodnoty v séru začínají stoupat nad horní hranici normy až při snížení glomerulární filtrace pod 50 %. Z toho je zřejmé, že pro rozpoznání časného stadia poškození ledvin je samotné stanovení sérového kreatininu málo citlivé.

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi KREATININ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter Lahita.

Ahoj,mam ted 1 oblicku,pred rokem operace,a kreatinin 160.Je to v norme?Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kreatinin

Dieta na vysoký kreatinin

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. A na závěr: pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie a vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manzel Oskar.

Jak co nejrychleji snizit kreatin v krvi, nyní je 429,9 sedimentace 60/102 mocovina 16,4 CRP 5,2 Také krev v moči. Děkuji za radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Machacek.

Jak snížit kreatinin v krvi.

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Vysoký kreatinin u psa

Je běžné, že u psů, kteří přicházejí na konzultaci, veterináři nacházejí vysoký kreatinin. I když instinktivně v těchto případech budou myslet na onemocnění ledvin, před stanovením diagnózy vždy musí vzít v úvahu, zda je přítomen některý z nerenálních faktorů ovlivňujících hodnotu kreatininu.

Jakmile je toto provedeno, je důležité posoudit výsledky dalších parametrů, které mohou být u psů s onemocněním ledvin zvýšeny: Symetrický dimetylarginin (SDMA), hustota moči, proteinurie, fosfatémie.

Pokud se výsledky rozcházejí, je nejvhodnější analýzu zopakovat, jakmile je pes stabilizovaný. U psů s akutním poškozením ledvin a v závislosti na závažnosti je možné, že se hodnoty vrátí k normálu za několik hodin nebo dní. Nebo se může stát opak a ve stejném časovém období je zesílen výskyt těchto abnormálně vysokých hladin sloučenin obsahujících dusík, jako je močovina a kreatinin.

Pokud máme podezření, že pes má chronické onemocnění ledvin doprovázené zvýšenou hladinou močoviny, nitrátů a kreatininu v krvi, a pokud nebylo mírné a nebylo možné jej upravit hydratací, bude zvýšení koncentrace kreatininu přetrvávat, jakmile bude pes hydratován.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.

Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.

Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.

Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.

Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.

Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako:
Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu.
Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).

Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Kreatinin a kreatin

Nepleťte si pojmy kreatinin a kreatin. Kreatin je látka, která je primárně tvořena v játrech a transportována do svalů, kde se využívá jako zdroj energie pro svalovou aktivitu. Jakmile se dostane do svalu, část kreatinu je spontánně přeměněna na kreatinin. Množství kreatinu a kreatininu závisí na svalové hmotě, proto muži mají obvykle vyšší hladinu než ženy. Kreatin je v dnešní době dostupný jako doplněk stravy. V případě, že budete užívat kreatin, hladina kreatininu v krvi se vám zvýší. Měli byste oznámit lékaři všechny doplňky stravy, které užíváte, aby mohl laboratorní nález správně vyhodnotit.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Jak snížit kreatinin

Pro snížení kreatininu je nutná velká konzumace tekutin, dále snížení příjmu kreatinových doplňků. Důležitá je pravidelná kontrola úrovně kreatininu pomocí krevních testů – podle nich přesně poznáte, zda je tato látka vylučována z těla správně. Nezbytná je konzumace dietních jídel, která prospívají ledvinám a nezatěžují je. Pokud nedoje ke snížení keratinu dietou a ani léky, jedná se pravděpodobně o závažnější poruchu ledvin.

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi LÉČBA VYSOKÉHO KREATININU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Mám vysokou hladinu kreatininu v krvi-180 až 190.Dá se léčit doma,či je již nutná pomoc lékařů ? Děkuji Vladimír.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Dobrý den,prosím o radu : mám cukrovku 2 typu,kreatinin 200-208.Lékařka na interním mně doporučila pít denně 2l tekutin. Na nefrologii se lékař k tomu nijak nevyjádřil.Existují nějaké léky na snížení kreatininu? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Léčba vysokého kreatininu

Kreatinin clearence

Clearence kreatininu slouží k vyšetření filtrační schopnosti ledvin (glomerulární filtrace). Jedná se o výpočet, který nám poskytne informaci o množství krve profiltrované ledvinami za 24 hodin. Pro vyšetření je potřeba znát koncentraci kreatininu v krevní plazmě, moči a daný objem moči vyloučený za 24 hodin. Vzhledem k závislosti hladin kreatininu na svalové hmotě má význam vypočtenou hodnotu clearence kreatininu vztáhnout na povrch těla (odvozený z tělesné výšky a váhy).

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi PROČ JE VYSOKÝ KREATIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva Dornaková.

Dobrý večer,mám prosbu, zda je při léčbě cukrovky druhého typu špatný, že má múj přítel vyšší hodnoty kreatinu.Mohli byjste mně napsat zda ano nebo ne. Děkuji za laskavost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Dobrý den,

prvně je potřeba si uvědomit, že kreatin a kreatinin jsou dvě odlišené látky. Kreatinin vzniká odbouráváním kreatinu v ledvinách. Pokud má tedy Váš přítel zvýšené hodnoty kreatininu (který asi v dotazu myslíte), znamená to, že ledviny nepracují tak by mě by měli a nedokáží dostatečně kreatinin vyfiltrovat a odstranit z krve.
Zda je tento stav vážný nebo ne, Vám nedokážu říct. Záleží jak moc jsou hodnoty zvýšené oproti normálnímu stavu, a také jak dlouho.
Rozhodně to ale není nic pozitivního a je potřeba tuhle situaci nepodcenit a aktivně ji řešit. RZ

Zdroj: diskuze Proč je vysoký kreatin

Referenční hodnota v krevní plazmě: 0,06–0,10 mmol/l

Kreatin se rychle spotřebovává při zvýšené fyzické námaze. Uvolní se energie a molekula kreatinu se přemění na odpadní produkt – kreatinin. Mnozí již o této látce slyšeli v souvislosti s laboratorním vyšetřením činnosti ledvin. Kreatinin se vylučuje z našeho těla pouze ledvinami, slouží tedy jako poměrně vhodný indikátor jejich činnosti.

Před vyšetřením hladiny kreatininu je třeba vyloučit zvýšenou fyzickou námahu. Ta totiž vede ke zvýšení hladiny kreatininu v krvi. Hodnoty vyšetření by tak falešně naznačovaly zhoršenou funkci ledvin.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Diskuze

V diskuzi KREATININ LABORATORNÍ HODNOTY 420 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bláha.

Stále u mě dochází ke zvyšujícím hodnotám kreatininu,lékař mě hrozí dialýzou.Je možné jiné řešení?Jak je možno tyto hodnoty snížit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kodl.

Jak pozoruji, tady nikdo nic kloudného neví ani neporadí ...

Zdroj: diskuze Kreatinin laboratorní hodnoty 420

Dieta na snížení kreatininu

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi, a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Také pravidelně cvičte, protože tím nejen spalujete kalorie, ale i vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Proč se vyšetřuje kreatinin

Kreatinin je chemický odpadní produkt kreatinu. Kreatin je chemická látka vytvořená tělem a používá se k dodávání energie především svalům.

Toto vyšetření se provádí, aby se zjistilo, jak dobře fungují vaše ledviny. Za normálních okolností je kreatinin zcela odstraněn z těla ledvinami. Pokud funkce ledvin není normální, hladina kreatininu ve vaší krvi se zvýší. Je to proto, že močí se vylučuje méně kreatininu.

Váš lékař si může objednat test kreatininu z následujících důvodů:

  • Pro stanovení diagnózy, pokud máte známky nebo příznaky onemocnění ledvin.
  • Pro screening onemocnění ledvin, pokud máte cukrovku, vysoký krevní tlak nebo jiné stavy, které zvyšují riziko onemocnění ledvin.
  • Ke sledování léčby nebo progrese onemocnění ledvin.
  • Sledování nežádoucích účinků léků, které mohou zahrnovat poškození ledvin nebo změněnou funkci ledvin.
  • Ke sledování funkce transplantované ledviny.

Zdroj: Kreatin v krvi hodnoty

Pro koho je článek určen

Pro zdravé osoby věnující se sportu, kulturistice, ale také lidem v redukčních dietách. Lidé s chronickým onemocněním ledvin by ze zde uvedených informací měli vynechat zmínky o zvýšení příjmů tekutin a se svým pitným režimem se držet doporučení svého nefrologa.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Příčiny

  • Nízký objem krve nebo krevní tlak;
  • Infekce;
  • Horečka;
  • Trauma (např. popáleniny);
  • Toxicita kortikosteroidů;
  • Dieta s vysokým obsahem bílkovin;
  • Gastrointestinální krvácení;
  • Akutní nebo chronické onemocnění ledvin;
  • Obstrukce moči.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Hodnoty kreatininu

Normální hodnoty kreatininu v krvi:

  • u žen: 53–97 mmol/l
  • u mužů: 55–115 mmol/l
  • u dětí do 1 roku: 18–35 mmol/l
  • u dětí do 14 let: 27–62 mmol/l

Co znamená kreatinin 115 

Hodnota kreatininu 115 je mírně zvýšená hladina kreatininu, kterou lze eliminovat doporučeními uvedenými výše v článku.

Co znamená kreatinin 130

Jedná se o kritickou hodnotu kreatininu. Může se ovšem jednat i o referenční chybu. Zvýšená hladina kreatininu v krvi naznačuje onemocnění, které postihuje funkci ledvin.

Mezi tato onemocnění patří:

  • glomerulonefritida (poškození nebo otok krevních cest v ledvinách způsobené například infekcí nebo autoimunitním onemocněním);
  • pyelonefritida (bakteriální infekce ledvin);
  • akutní tubulární nekróza (smrt buněk v malých ledvinový tubulech způsobená například drogami nebo toxiny);
  • obstrukce v močovém traktu; onemocnění prostaty, ledvinové kameny;
  • snížený tok krve do ledvin v důsledku šoku, dehydratace, městnavé selhání srdce, ateroskleróza, nebo jako komplikace diabetu.

Kreatinin může být přechodně zvýšený i v důsledku svalového poranění.

Nízké hladiny kreatininu nejsou běžné a obvykle se nesledují. Hladina kreatininu koresponduje s množstvím svalové hmoty v těle člověka, nízké hladiny tedy mohou být důsledkem snížení svalové hmoty v těle (tak jako ve stáří). Hladina kreatininu je obecně lehce nižší i během těhotenství.

Léky jako aminoglykosidy (gentamicin) mohou způsobit poškození ledvin, a proto se při jejich užívání hladina kreatininu monitoruje. Jiné léky, jako jsou cefalosporiny, mohou zvyšovat hladinu kreatininu bez vlivu na funkci ledvin.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Přírodní léčba vysoké hladiny kreatininu v krvi

Chcete-li pomoci tělu s vylučováním nadbytečného kreatininu, zde jsou některá doporučení, kterými byste se měli řídit:

  • zvyšte příjem tekutin, aby byl vyplaven kreatinin z ledvin;
  • pijte brusinkový džus, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest;
  • zahrňte do jídelníčku okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy;
  • zdržte se nadměrné konzumace alkoholu;
  • vyhněte se červenému masu a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin;
  • použijte ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi;
  • pijte šťávu z Aloe vera, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak;
  • pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP