Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CO JÍST PŘI LUPÉNCE


Zajímáte se o téma CO JÍST PŘI LUPÉNCE? Tak právě pro vás je určen tento článek. Špatné jídlo, nervozita ze zkoušek, návrat do dětského kolektivu a mnoho dalších podobných situací jsou častými příčinami střevních potíží, jako je průjem a zvracení. V některých případech mohou být samozřejmě příčiny vážnější, ale obvykle stačí nasadit klidový režim a respektovat dietu.


Co jíst při průjmu a bolesti břicha

Při průjmu je důležité na začátku zcela vynechat nevhodnou stravu a naopak zvýšit příjem tekutin. Není ale dobré vynechat jídlo zcela (prvních pár hodin třeba ano, ale pak tělo potřebuje energii). Pro první den s tímto zdravotním problémem je vhodné jíst třeba rýži, pečivo (ne čerstvé!), kuřecí maso (minimum koření). Piškoty a pečivo se doporučují jako potraviny na zastavení průjmu.

Během průjmu je třeba jíst malé porce, ale pravidelně, zhruba po 2 - 3 hodinách.

Během dalších dní se při zlepšení střevních potíží ke konzumaci doporučuje rýže (ve formě rýžových odvarů, nebo rýžové kaše), mrkev (vařená i dušená, nebo mírně osolený zeleninový vývar s mrkví a rýží), starší bílé pečivo (housky, rohlíky, veka, toastový chléb, netučná vánočka, chléb), dětské piškoty, těstoviny, brambory (je možná i bramborová kaše, ale bez mléka), banány, jablka, kuřecí maso (vařené i dušené). Kromě jablek a banánů se doporučuje z ovoce konzumovat i meruňky. Ze zeleniny je kromě mrkve vhodný i celer, petržel, dýně a špenát, lisovaná zelená fazolka. Kromě kuřecího masa, se může jíst i krůtí nebo králičí maso. V dalších dnech se mohou přidat i libové vepřové kotlety, nebo kýta ať už vepřová nebo hovězí, ryby a dietní šunka.

Zhruba po dvou dnech, když se průjem zlepší, je možné zkusit zakysané výrobky. Postupně se může přidat netučný tavený sýr, nízkotučné tvrdé sýry, nízkotučné tvarohy, netučné jogurty.

Při průjmu je důležité nejen to, co člověk smí jíst, ale i to co jíst rozhodně nesmí (nedoporučuje se). Je důležité se vyhnout všem tučným a smaženým jídlům. Na průjem se nedoporučuje jíst mléčné výrobky (mléko, plísňové sýry, smetanové sýry, šlehačky, atd). Nedoporučuje se také konzumace uzenin, paštik, tučného a smaženého masa. Vyhnout se je potřeba veškeré zelenině, která je nadýmavá, jako zelí, kapusta, květák, cibule, kukuřice a hrášek, paprika, okurky, hlávkový salát, rajčata. Nevhodné jsou také maliny, borůvky, třešně, ostružiny, ovoce, fíky, švestky, hroznové víno, rybíz, angrešt, kiwi, višně. Člověk trpící průjmem by se měl vyhnout i hrachu, fazolím, čočce, a dalším luštěninám. Z pečiva není vhodné konzumovat vše kynuté (buchty, koláče, koblihy), celozrnné potraviny, sladké pečivo a hlavně vše, co je čerstvé a müsli.

I po několika dnech je potřeba se vyhýbat smaženým jídlům, pálivému koření a všemu s vysokým obsahem tuků.

Při střevních potížích všeobecně platí, že zhruba první tři dny by se nemělo jíst nic mastného, naopak se doporučují neosolené rýžové polévky, piškoty, rýže, tvrdé pečivo, brambory, mrkev, banán. Maso by se do stravy mělo řadit zhruba až od pátého dne (nejprve ale nepříliš ochucené). Přestože střevní potíže často doprovázejí pocity nechutenství, pacient se musí "přemoci" a jíst a pít. Jeho tělo příjem živin nutně potřebuje, aby mělo energii "bojovat" s onemocněním.

Zdroj: článek Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČBA LUPENKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adélka.

ahojte chci se vás tady zeptat jestli nevíte o nějakém dobrém gelu, mastičce, prášku nebo čemkoliv co pomáhá při lupence... mám pocit že už jsem zkoušela všechno a nic mi nezabralo :/ děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

pro Adéla: a zkoušela jsi už mastičky z tuku pštrosa? Zkus tuhle https://www.topleky.cz/zboz…(psoriaza) já jsem si jí koupila a mnohem víc se mi to zlepšilo, takže to stojí za to ;) tak třeba pro inspiraci nebo na zkoušku ti pomůže ;)

Zdroj: příběh Léčba lupenky diskuse

DMSO na lupénku

DMSO neboli dimethylsulfoxid byl studován pro svůj potenciál v léčbě lupénky, zejména v kombinaci s kortikosteroidy. Zatímco některé studie naznačují, že může být účinný, zejména u rezistentních případů, je zapotřebí dalšího výzkumu k potvrzení jeho přínosů a pochopení jeho mechanismů. Před použitím DMSO na lupénku je nezbytné poradit se s lékařem kvůli potenciálním vedlejším účinkům a interakcím s jinými léky.

V čem je DMSO přínosem při lupénce?

V kombinované terapii

DMSO byl zkoumán jako nosič pro jiné léky, jako jsou kortikosteroidy, pro zlepšení jejich pronikání do kůže a potenciálně zlepšení jejich účinnosti při léčbě psoriázy.

Při rezistentní formě lupénky

Studie ukázala, že postupná aplikace DMSO v plné síle a silných lokálních kortikosteroidů by mohla být účinná při léčbě psoriázy rezistentní na steroidy, což by vedlo k úplnému vymizení během 3–4 týdnů.

Mechanismus účinku

Předpokládá se, že DMSO zlepšuje podávání léků zvýšením propustnosti kůže a potenciálním ovlivněním zánětlivých drah zapojených do lupénky.

Potenciální přínosy

DMSO při použití s ​​kortikosteroidy může pomoci snížit zánět, olupování a zarudnutí spojené s lupénkou.

Bezpečnostní upozornění

DMSO může způsobit podráždění kůže, pálení nebo štípání. Současné užívání kortikosteroidů může pomoci zvládnout tyto nežádoucí účinky. Je nezbytné prodiskutovat potenciální rizika a přínosy s lékařem.

Další využití DMSO při lupénce

DMSO byl také studován v kombinaci s jinými látkami, jako je plazmid interleukin-4 (pIL-4), pro potenciální transdermální podání při léčbě lupénky.

Důležité upozornění

Poraďte se s lékařem

Před použitím DMSO na lupénku nebo jakékoli jiné onemocnění je nezbytné poradit se s dermatologem nebo zdravotnickým pracovníkem.

Není to lék

Lupénka je chronické onemocnění a DMSO není lékem, ale spíše potenciální možností léčby pro zvládání symptomů.

Možné nežádoucí účinky

DMSO může způsobovat nežádoucí účinky, včetně podráždění kůže, pálení a štípání. Může také interagovat s jinými léky.

Individualizovaná léčba

Léčba lupénky je často individualizovaná a to, co funguje u jednoho člověka, nemusí fungovat u jiného. Zdravotnický pracovník může pomoci určit nejlepší léčebný plán na základě individuálních potřeb a anamnézy.

Zdroj: článek DMSO

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: https://www.zbozi.cz/?q=pol…

Zdroj: příběh Dehet psoriáza ekzém

Antibiotika a lupénka

Někdy se skutečně setkáváme také s přáním pacientů aplikovat na léčbu lupénky antibiotika. Antibiotika se soustředí na hubení bakterií v lidském organismu, ale lupénka je projevem genetického onemocnění buněk kůže. Při lupénce špatná genetická informace přikazuje kožním buňkám nadměrné množení, čímž vzniká charakteristické olupování kůže. Kůže se díky přehnanému růstu nevejde na své místo a doslova překypuje a jako nepotřebná se pak odlupuje.

Antibiotika nejsou určena na léčbu lupénky, protože nedokáží napravit genetickou poruchu v kožních buňkách. Je ale možné je použít jako podpůrnou léčbu při lupénce, když by se do prasklinek v kůži dostala infekce a stav lupénky by se tím sekundárně zhoršil.

Zdroj: článek Antibiotika na lupénku

Poradna

V naší poradně s názvem NÁHRADA ZAK LÉK ANAVENOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den, já jsem se neptala ostatních, aby mně to řekli, ale ptala jsem se Vás, tak bych si představovala slušnou odpověď, jsem vředařka, a myslím si, že mně odpoví lékárník, nebo PhDr., který lék nepůsobí potíže se žaludkem, nebo nedělá potíže při lupence a různých vyrážkách, nebo průjmu. S pozdravem Jarmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určení správného léčivého prostředku bude vyžadovat širší dialog, proto byste se měla obrátit přímo na pracovníka své oblíbené lékárny. Vezměte s sebou seznam všech léků a doplňků stravy, které užíváte a poraďte s některým ze sympatických lékárníků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Náhrada zak lék Anavenol

Brániční kýla dieta

Tyto informace vám poskytnou rady o tom, co můžete jíst po operaci brániční kýly.

Během operace je část vašeho žaludku volně ovinuta kolem dolního jícnu. Síťka je chirurgem upevněna volně, aby nesvírala jícen. Nicméně několik týdnů po operaci bude tento zábal oteklý a průchod jícnem zúžený. To by mohlo způsobit uvíznutí některých potravin v dolním jícnu. Otok se do šesti týdnů úplně srovná, ale do té doby musíte dávat pozor na to, co jíte.

1. až 3. týden

První tři týdny jen čiré tekutiny a měkká nebo tekutá strava. Pít můžete začít během několika hodin po operaci. Pijte v malých množstvích, vyhněte se velkým douškům.

Mezi čiré nápoje patří voda, čaj, většina džusů a čiré polévky. Můžete dokonce jíst zmrzlinu, pokud se před spolknutím rozpustí. Vyhněte se perlivým nápojům a alkoholu. Někteří pacienti uvádí, že kofein a citrusové šťávy (jako je pomeranč šťáva) je dráždí a je lepší se jim vyhnout.

Den po operaci můžete začít jíst měkkou nevýraznou stravu. Měkká nevýrazná strava je jakékoli jídlo, které je vlhké, lze ho rozmělnit na kousky vidličkou a nevyžaduje mnoho žvýkání. Příklady zahrnují cereálie změkčené v mléce, hladkou polévku (bez hrudek) a pyré. Nesmíte jíst chléb, krekry, sušenky, tuhá masa jako steaky a suchá jídla jako např. uzeniny.

4. a 5. týden

Čas na měkkou dietu. Nyní můžete začít jíst měkká jídla, jako jsou dobře uvařené těstoviny, mleté maso, rybí vločky, dobře uvařená rýže, luštěniny a zelenina se spoustou omáčky.

6. týden

Normální strava. Pokud jste bez obtíží prošli měkkou dietou, můžete začít jíst normální stravu začátkem šestého týdne po operaci. Chléb (zejména bílý chléb) a kuřecí maso nechte až na pozdější dobu, protože ty mají největší sklon k uvíznutí v jícnu. Typická strava pro dietu po operaci brániční kýly by měla obsahovat semena, ořechy a celozrnné výrobky. Zhruba 50 procent stravy může tvořit čerstvé ovoce, stejně jako syrová nebo lehce vařená zelenina. Zdá se, že také pomáhá důkladné žvýkání jídla. Příznaky pálení žáhy spojené s hiátovou kýlou lze často kontrolovat vhodnou dietou a změnami životního stylu.

Pokud ale máte stále potíže s měkkou dietou i v šestém týdnu, vyhněte se normální stravě, dokud nebudete mít následnou kontrolu v ambulanci. Možná budete muset zůstat na měkké dietě o něco déle.

Zdroj: článek Dieta po operaci brániční kýly

Příběh

Ve svém příspěvku MORBUS CROHN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Ale to tak není. Ono u obou nemocí záleží na tom v jakém jsi stadiu. Lupénka může probíhat zcela mírně, stejně tak Crohn v některých případech bývá zcela kontrolován prášky. Ovšem v případě, že se obě nemoce rozběhnou do těch vážných stádií, je to skutečně mnohem horší. Tak potom v těch vážných případech se nasazuje biologická léčba. Ale nemůžeš srovnávat velmi vážně rozvinutého Crohna (což byly zřejmě ty případy, které jsi viděla na internetu) oproti lupénce, která třeba v tvém případě tak vážná není. Já chodím na léčbu a viděl jsem psoriatiky, kterým už šlo skutečně o život (a to nemluvím o jeho kvalitě).

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Re: Morbus Crohn

Filozofie stravování podle Mačingové

První krok – Detoxikace

Detoxikace podle Mačingové spočívá v konzumaci předepsaného jídla dle 28denního jídelníčku. Nemusíte cvičit ani vynaložit jinou fyzickou aktivitu, stačí se pouze držet jídelníčku a receptů, které definovala Antónia Mačingová. Tento přístup ocení velké množství žen, které hledají cestu nejmenšího odporu a nechtějí se předvádět v posilovně nebo pobíhat po městě. Hubnout můžete v klidu doma a bez větší pozornosti. Množství jídla není vůbec omezené, takže můžete jíst zcela do sytosti. Zkonzumované jídlo samo o sobě „požírá“ tuk, který je nahromaděn v oblasti břicha a dalších problematických partií, které trápí podstatnou část populace. Také je nutné pít velké množství tekutin, nejlépe vody. Dostatek tekutin – 3 až 4 litry denně – udržuje metabolismus v chodu a to je to, co je pro hubnutí důležité. Prožijete kompletní očistu, oddálíte riziko cukrovky, zmenšíte riziko infarktu a jiných zdravotních problémů. Po 28denní detoxikaci vaše tělo omládne o řadu let a budete se cítit dobře.

Je důležité naučit se jíst pravidelně a nebýt hladový. Pro zahnání hladu mezi jídly sáhněte po mandlích nebo rozinkách. Stravování dosyta zamezí i stavu dát si něco na zub. Nejen proto má dieta podle Mačingové výsledky. Po ukončení detoxikace následuje druhý krok

Druhý krok – Semafor ve stravě

Určitě si již kladete otázku „Kolik zhubnu?“. Na tuto otázku však neexistuje jednoznačná odpověď. Každý má jiné tělo, jinou minulost, sportování, dřívější dietářství a podobně, a proto nelze stanovit přesný úbytek na váze. Existují však zřejmé důkazy, že tento způsob stravování pomohl ubrat i desítky cm v pase bez většího úbytku váhy. Jednoznačným cílem této diety tedy není úbytek váhy, ale zlepšení fyzického a psychického stavu. Otázka z knihy „Chcete raději zhubnout 12 kg, nebo 3 cm v pase?“ je tedy naprosto zásadní pro pochopení úspěšnosti diety. Ne vždy je lepší ubrat váhu.

Po ukončení 28denního programu

Po ukončení 28denního programu z knihy Zhubněte jednou provždy je doporučeno stravování podle takzvaného semaforu. Stravování podle semaforu je velmi jednoduchý systém stravování, jedná se o dělenou stravu, kdy jídla jsou rozdělena do základních skupin a barev na sacharidové, bílkovinové a neutrální. Sacharidové jídlo má v knize zelenou barvu a není je možné kombinovat s bílkovinovým jídlem, které má červenou barvu semaforu, ovšem neutrální jídlo, v knize označeno oranžovou barvou, se dá jíst dohromady se sacharidovým i bílkovinovým jídlem. V knize je uvedena ještě jedna barva, a to hnědá. Touto barvou jsou označeny pamlsky, které si můžete dát jednou za čas jako samostatný chod. Nikdy si nedávejte slad

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stravování podle Mačingové

Příběh

Ve svém příspěvku LUPENKA A DEPILACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

ahoj poradi nekdo depilaci nohou pri rozsahle lupence?dik za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Brendl.

Dobrý den.Na celém těle mám jediné místo,kde se mi vytvořila asi lupénka a zrovna na šourku.Svědí to jako svině a loupí se střední lupínky.Mažu to všemi možnými mastěmi a ty občas pomůžou a po té se to zase rozjede.Prosím někoho,kdo s tím má zkušenost,aby mi poradil.Moc děkuju.

Zdroj: příběh Lupenka a depilace

Příběhy lidí s anorexií

Projímadla

„Když mě po pár měsících propustili s váhou 45 kilo, hned druhý den jsem zašla do lékárny a nakoupila projímadla. Začala jsem se přejídat, pak jsem vše vyzvracela a na to si dala desítky pilulek projímadel denně, abych měla jistotu, že z těla vypudím i poslední tukovou buňku. Zdálo se mi to mnohem lepší než se mučit hlady. Sice jsem si ničila vnitřnosti, ale byla jsem hubená. A na ničem jiném mi nesešlo. Kupovala jsem tolik projímadel, že mi je postupně všude odmítli prodávat. Celé dny jsem nakupovala jídlo, cpala se, zvracela a plánovala, co sním zítra. Byla jsem už tak nemocná, že to tělo nedokázalo zvládnout a přepadaly mě záchvaty a křeče. Máma byla zděšená. Zoufale se mi snažila nějak pomoci, ale všechno bylo marné. Myslím, že nebýt jí, už bych byla dávno mrtvá. Doktoři se mě pokusili ještě několikrát izolovat v nemocnici, ale když jsem trochu nabrala a pustili mě, pokaždé jsem vše zase hned shodila. Jediným efektem pobytu v nemocnici bylo, že jsem na tom byla čím dál hůř. Dívky, se kterými jsem se v nemocnici potkávala, mi vše ještě ztěžovaly, pořád jsme mezi sebou soutěžily a navzájem se hecovaly. Která z nás je nejhubenější? Kterou propustí, aniž by začala jíst? Doktoři nakonec díkybohu pochopili, že ústavní léčba na mě nezabírá, a povolili mi zůstat doma a hlídat si váhu. Teprve tehdy mi začalo docházet, co dělám svému tělu. Třikrát mě znovu vezli do nemocnice, protože mi tělo vypovědělo službu. Zuby se mi drolily, oči nedokázaly snášet jasné světlo a měkly mi kosti. Nenáviděla jsem se za to, co si provádím, ale nestačilo to, abych se rozhodla nabírat váhu. Chtěla jsem jen zvítězit nad bulimií. A s máminou pomocí se mi to nakonec podařilo. Jenže jak jsem přestala s přejídáním a zvracením, přestala jsem zároveň i jíst. Přestěhovaly jsme se s mámou do Prahy, abychom začaly nový život, ale vlastně se nic nezměnilo. Nenabrala jsem ani kilo. ,Lenko, jestli nezačneš jíst, umřeš,ʽ řekl mi nakonec nový doktor. Nechtěla jsem umřít a nechat tady mámu samotnou. Jenže touha po štíhlosti byla příliš silná. Přišla jsem na to, že jediný způsob, jak to můžu zvládnout, je udržovat si alespoň stejnou váhu. A to se mi zatím daří. Poslední čtyři roky mám pořád 23 kilo. Přežívám na čokoládě a kole. Nejím zeleninu, protože jsem přesvědčená, že když už musím jíst, pak jen něco, co mi skutečně chutná. A zeleninu vážně nemusím. Nyní chodím pravidelně k psychologovi a také jednou za čtrnáct dní k doktorovi na krevní testy a vyšetření ledvin a jater. Už nikdy nechci znovu do ústavu, a tak beru denně 15 tablet sodíku, abych vše zvládla. Moc dobře vím, co jsem se sebou

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak překonat anorexii

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA PSORIÁZA, LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně článku k lupénce. Trpím touto kožní nemocí asi tři roky a běžné léky mi nezabírají. Můžu zkusit tyto doporučené doplňky? Jak dlouho je musím užívat? Je jich poměrně hodně, můžete mi říct, kolik to zhruba bude stát? Děkuji. Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemusíte opouštět klasickou léčku přípravky, které vám předepsal lékař. Naopak, používejte je dále, ale uvedené přípravky z článku k nim prostě zařaďte. Pokud potíže ustoupí, můžete od léků upustit a používat jen tuto kombinaci látek. Důležité je, aby jste užívala všechno v předepsaných dávkách. Je to ověřená kombinace čistě přírodních látek, která byla podrobena výzkumu po dobu několika let.
Je možné, že se Vám lupénku podaří potlačit úplně, nebo ji udržíte pod kontrolou. V tom druhém případě, budete muset užívat přípravky do konce života, ale záleží jen na vás, jak moc s tím chcete bojovat. Otázka ceny je také čistě na vás, protože mnoho z doporučených látek se dá v akci koupit za sníženou cenu. Můžete nemoc kontrolovat, nebo ji prostě mít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Co jíst při lupénce

Strava bohatá na ovoce, zeleninu, libové bílkoviny a zdravé tuky může pomoci zvládat příznaky lupénky. Konkrétně se doporučuje zařadit do svého jídelníčku potraviny, jako jsou ryby, libové bílkoviny (tofu, tempeh), ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, semena a olivový olej. Prospěšné může být také omezení zpracovaných potravin, červeného masa a alkoholu.

Vhodné potraviny

  • Ovoce a zelenina: Bohaté na antioxidanty a vlákninu mohou pomoci snížit zánět. Mezi příklady patří listová zelenina, borůvky, mrkev a hrušky.
  • Libové bílkoviny: Prospěšné pro celkové zdraví a lze je nalézt v rybách (losos, tuňák, sleď), fazolích, čočce a vejcích.
  • Zdravé tuky: Prospěšné mohou být omega-3 mastné kyseliny z ryb a lněného oleje, stejně jako avokádo a vlašské ořechy.
  • Celozrnné obiloviny: Dodávají vlákninu a další živiny.
  • Malé množství nízkotučných mléčných výrobků: Mohou být součástí vyvážené stravy.
  • Luštěniny: Poskytují bílkoviny a vlákninu.
  • Ořechy a semínka: Dobré zdroje zdravých tuků a živin.
  • Olivový olej: Pouze pro studenou kuchyni, obsahuje zdravé tuky a antioxidanty.

Nevhodné potraviny

  • Ultrazpracované potraviny: Často mají vysoký obsah nezdravých tuků, cukru a soli, které mohou přispívat k zánětu. Patří sem především slazené nápoje, brambůrky, balené dorty a sušenky, zmrzlina, sladkosti a čokoláda, některá hotová jídla jako fastfood, masové pirohy, koláče a paštiky.
  • Červené maso: Může být u některých jedinců spouštěčem.
  • Alkohol: Může zhoršit příznaky lupénky.
  • Potraviny s vysokým obsahem nasycených a trans-tuků: Ty mohou také přispívat k zánětu.

Co funguje u jednoho člověka, nemusí fungovat u jiného, proto je důležité věnovat pozornost tomu, jak vaše tělo reaguje na různé potraviny.

Před provedením významných změn ve stravování je vždy dobré se poradit se zdravotníkem nebo registrovaným dietologem.

Protizánětlivá dieta

Zaměření se na protizánětlivou dietu, která zahrnuje dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a libových bílkovin, může pomoci lépe zvládat příznaky lupénky.

Pití

Pít dostatek vody je také důležité pro celkové zdraví a může pomoci se zdravím pokožky.

Zdroj: článek Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef schurger.

co pri nem nesmim jist

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst co chcete. Jen u některých potravin musíte dávat pozor na množství. Jde především o zelenou zeleninu, jako je například zelí, kapusta, okurky, zelený hrách, chřest, jarní cibulka, brokolice. Vše, co je zelené a vyrostlo to, tak toho by se mělo jíst jen trochu. Všechno ostatní můžete jíst dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin - co můžu jíst

Jídelníček - vhodné a nevhodné potraviny

Lupénka souvisí s kyselinou arachidonovou (AA). Čím více této kyseliny proudí v těle, tím horší je průběh lupénky. Vhodná strava, může podpořit omezování tvorby kyseliny arachidonové v buňkách.

Pro omezení tvorby AA kyseliny se pokuste ze svého jídelníčku odstranit:

  • vejce,
  • vnitřnosti (játra, srdce, drůbeží droby),
  • hovězí maso,
  • mléčné výrobky atd.,
  • smažená jídla (hranolky, připálené jídlo, maso na rožni apod.).

Co jíst při lupénce:

  • zelenina,
  • ovoce,
  • semínka slunečnicové, dýňové, sezamové či lenové,
  • ryby (makrela, sardinky, tuňák, losos a sleď).

Zdroj: článek Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Bezpečná cesta

Nejprve je nutné říct, že odkyselení těla je dlouhodobý proces a nejlépe byste se měli chovat tak, aby byl organismus neustále v rovnováze a nedocházelo k překyselení. Nutné je dodržovat základní zásady, aby se organismus daných kyselin zbavil. Potřebujete omezit konzumaci kyselinotvorných potravin a jíst dostatek zásadotvorných potravin, hodně pít (bylinné čaje, zelený čaj, voda), jíst hodně čerstvé sezónní zeleniny, jíst libové maso, celozrnné potraviny... K tomu je nutné jíst pravidelně a střídmě, není vhodné jíst chvíli před spaním. Vyhýbejte se také pití alkoholu, kávy a sladkých nápojů. Nestresujte se. Vyhledávejte prostředí s čistým ovzduším. Více se hýbejte.

Většina dostupných přípravků je určená k udržení acidobazické rovnováhy organismu, pomáhá neutralizovat škodlivé kyseliny, odstraňovat z těla usazené odpadní látky a doplnit vhodné minerály.

  • Bylinné směsi – bylinky jsou velice účinným pomocníkem při odkyselování nebo detoxikaci. Je však vhodnější spolehnout se na již namíchané směsi bylin, kde máme jistotu přesného dávkování. Takové čaje nám pak dodají i potřebné minerály.
  • Multivitamíny – není od věci doplnit nejdůležitější vitamíny a minerály v potřebných dávkách. Pomůžeme tak organismu rychleji nastolit rovnováhu. Vyváženou kombinaci nabízí například přípravek Rosen Multivitamín.
  • Tablety – na našem trhu existuje velká spousta tablet podporujících odkyselení organismu, určitě je z čeho vybírat. Obecně ovšem platí, že vhodnější jsou tablety rozpustné, které se snadněji vstřebávají, a tělo je dokáže zužitkovat celé.
  • Koupele – určitě není od věci dopřát si občas i odkyselující koupel. Ta pomáhá vyrovnávat pH pokožky, zprůchodnit póry a odplavit kyseliny a toxiny kůží. Účinné jsou solné, bylinné nebo přímo koupel s léčivými účinky hnědé rašeliny Rosen SPA, která detoxikaci aktivně podporuje. Zakoupit je můžete například v lékárnách.

Zdroj: článek Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dieta při průjmu u dětí

U dětí k průjmovým onemocněním dochází často i přenosem virů, ty se v dětských kolektivech lehce šíří. Aby se šíření viru zamezilo, je třeba co nejvíce respektovat hygienická pravidla. Zcela se ale průjmu zabránit nedá, viry totiž ulpívají na všech předmětech, kterých se nemocný dotknul bez umytí rukou. U malých dětí je ještě nutnější než u dospělých respektovat pitný režim s dostatečným příjmem nezbytných minerálů. Někteří lékaři i dětem tak předepisují iontové nápoje. Malé děti mohou první den jíst i zeleninové (kukuřičné, mrkvové, s rýží nebo bramborem) nebo ovocné (jablkové, banánové) pyré.

U malých dětí je třeba při průjmu hlídat příjem tekutin, kojencům hrozí dehydratace během pár hodin. Kojené děti by tak měly být kojené častěji než běžně, přestože mohou mít maminky pocit, že je to začarovaný kruh, protože jim přijde, že to co jde tam, jde i ven, ale není to zcela pravda. Pokud by ale dítě kojení odmítalo, nebo vše hned vyzvracelo, je třeba vyhledat neodkladně lékařskou pomoc, protože u takto malých dětí je vysoké nebezpečí dehydratace. Varováním pro rodiče může být, že dítě nemůže tekutiny přijímat ústy, v takovém případě je potřeba vyhledat neodkladně lékaře. Nasadí se pak infuzní léčba.

Při střevních potížích se u velmi malých dětí (asi do 6 měsíců) doporučuje pro jistotu vyhledat lékařskou pomoc. U větších dětí stačí k lékaři jít asi za čtyři dny, když se stav dítěte nejlepší (pokud ale přijímá dostatek tekutin) a netrpí dehydratací (v takovém případě se musí lékař vyhledat co nejdříve). Dehydratace se pozná podle apatičnosti, suchých rtů, propadlé fontanely (vazivový lupínek na lebce mezi kostmi). Dítě by měl vidět lékař, i když se v jeho stolici objevuje krev, dítě odmítá jíst a pít, má bolesti, nebo nafouklé břicho. Je lepší vyhledat doktora, i když je průjem během dne opravdu velmi častý. Dá se říct, že návštěvou lékaře se v podstatě nic nezkazí (obzvlášť u malých dětí).

Rodiče by dětem také neměli podávat žádné léky na průjem bez rady lékaře. Co naopak mohou samy udělat je, nasadit dítěti přísnou dietu a hlídat jeho pitný režim. Strava dítěte při průjmu se nijak výrazně neliší od stravy dospělého trpícího tímto nepříjemným onemocněním. I dítěti se v prvních dnech doporučuje jíst starší pečivo, piškoty, rýži, brambory, mrkev, banán a hlavně hodně pít. K dispozici jsou mu nejrůznější rehydratační roztoky dostupné v lékárnách.

Zdroj: článek Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA – CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr G.

Dobrý den mám dotaz, Mám problém s krví tak že ji musím ředit Wanfarinem, tak že nemohu vše jíst ! Váha je taky docela dost ysoko na moji postavu 115Kg I když jsem váhu snížil stále to není ono a dnu tu potkávám docela často, a to ještě ostruhy. A řeknu Vám že dost trpím . Tak tedy co teda jíst?!? Je to k zlosti!! Co s tím??????
Děkuji za úpřimnou radu. Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, léčba Warfarinem vyžaduje dietu, která zase úplně nevyhovuje dietě proti dně. Warfarinu nevadí maso, dně ano. Warfarinu vadí mnoho zeleniny a dně naopak pomáhá. Ale jde zde nalézt vhodný průnik a obé sladit. Vzhledem k tomu, že trpíte i nadváhou, tak bude nejlepší oslovit výživového poradce, který s vámi probere současné stravovací návyky a ukáže vám chyby, které vám přináší ony těžkosti. Vyhledejte si nejbližšího výživového poradce ve svém okolí a dohodněte si poradu. Výživové poradce ve svém okolí uvidíte zde: https://www.google.cz/maps/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nemoc dna – co jíst

Makrobiotická strava

V makrobiotické stravě jde především o to, dodat tělu vše, co v danou chvíli potřebuje. Stejně jako v běžném stravování víme, že pokud těžce pracujeme, potřebujeme jinou skladbu jídelníčku, než když sedíme osm hodin v kanceláři. Tak je tomu i v makrobiotice. Jinak se budeme stravovat v souladu s přírodou na věčně zamrzlé Aljašce nebo Sibiři (jako vegetarián bych tam umřel hlady), jinak v teplých krajích u moře, jinou potravu potřebujeme ve věku dvou let, jinou v šedesáti a zcela odlišně jíme v devadesáti letech. Jinou stravu budu jíst jako nemocný s alergií, jinou s cukrovkou. Mám-li málo pohybu, musím to vyvažovat stravou. Nebo naopak. Když hodně jím, musím se více hýbat.

Cílem makrobiotiky je vědět a cítit, co je třeba tělu dodat. Rodinnými zvyklostmi ve stravování, ve školních jídelnách, v rychlých občerstveních, v restauracích, v cukrárnách, v supermarketech jsme ztratili cítění pro potřeby organismu. Při makrobiotickém stravování a způsobu života se vrací i cit a správné chutě v jídle.

Stačí si vzpomenout na zvyky našich babiček a dědů. Ovoce jedli pouze v době jeho zralosti. Ne v zimě. V zimě bylo ovoce sušené, v marmeládách a později, s vynálezem zavařování, v kompotech. Toto je respektování makro- i mikrokosmu, kdybychom žili na jihu, jedli bychom po celý rok ovoce jižní, ale my jsme v Česku. Zde se rodí ovoce jednou za rok a v tu dobu se má jíst. Lidský organismus ví, kdy jíst jaké ovoce – když je zralé, čerstvé. Jedině tehdy dodává energii, nejenom různé prvky a vitamíny. V tu dobu je to „živá“ strava.

V zimě se v našich zeměpisných šířkách jedlo kysané zelí, okurky. A hlavně sušené ovoce. Tělo si žádalo vitamíny a stopové prvky v této formě. Navíc v zimě ovoce a zeleninu tolik nepotřebujeme, dle makrobiotiky se všichni svým způsobem ukládáme k zimnímu spánku. Vše v těle se nám zpomalí, naše orgány si chtějí odpočinout. Jenže v dnešní době se stejně stresujeme v pracovním či soukromém životě, ať je zima, jaro, léto, podzim. Svítí umělá světla, čili je stejná doba svitu, spíme v teplých místnostech, tělo v noci neprochladne, zrovna tak v létě nechodíme bosky, chodidla, na kterých máme důležité body, nejsou otužilá a podobně. Samozřejmě, doba jde dál, ale zkusme si zlepšit zdraví pomocí makrobiotické stravy.

Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu (ještě lépe ve vaší oblasti) a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vyřaďte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny. Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované (polotovary si nechte na&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Info o makrobiotice

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Šimková.

Dobrý den, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Eliguis na ředění krve. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď je jednoduchá. Když užíváte Eliquis, tak můžete jíst jakoukoliv zeleninu. U Eliquisu není třeba držet žádnou dietu. Ale pozor! Vždycky je v tom nějaký háček. Když užíváte Eliquis neměla byste jíst grapefruity a šťávu z nich. Ostatní citrusy můžete konzumovat bez omezení. Druhý háček je schován ve volně prodejných lécích proti bolesti. Z nich můžete použít pouze paracetamol (Paralen, Coldrex...) ostatní volně prodejné léky proti bolesti se při užívání Eliquisu nesmí používat, kvůli zvýšenému riziku krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Co jíst a nejíst při medové dietě

Med působí jako palivo pro játra, aby mohla produkovat glukózu. Tato glukóza udržuje vysokou hladinu cukru v mozku a nutí ji k uvolnění hormonů potřebných pro spalování tuků. Chcete-li mít prospěch z medové stravy, jednoduše nahraďte svůj celodenní příjem cukru za med. Kromě toho byste měli před spaním sníst tři lžíce medu s teplou vodou každý večer. Tuto metodu zkombinujte s cvičebním režimem (zkuste cvičení třikrát týdně) a uvidíte značný pokles ve své hmotnosti.

Co nejíst

Většina z nás se snaží zhubnout, protože konzumujeme příliš mnoho cukru a zpracované potraviny. Když začnete konzumovat med před spaním, tělo začne spalovat více tuků již během prvních hodin spánku. Když půjdete o krok dále a nahradíte všechny rafinované cukry ze své stravy medem, můžete vyslat mozku signál, který způsobí snížení vaší chuti na sladké věci. Cukr byste měli ze svého jídelníčku zcela vymazat. To znamená, že se budete také muset vzdát umělých sladidel. Používejte namísto rafinovaného cukru do čaje, kávy a sladkých pokrmů med.

Chcete-li plně těžit z medové stravy, musíte přestat jíst nezdravé jídlo, především zpracovávané potraviny, které obsahují prázdné kalorie. Rozhodněte se pro nerafinované sacharidy. To znamená, že se musíte zříci rafinované bílé mouky a bílých těstovin, bílé rýže, protože tyto produkty způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Konzumujte celozrnnou mouku, je dobrá pro trávení a udrží vás syté po delší dobu. Jezte bílkoviny v každém jídle, zabráníte tím zvýšení hladiny cukru v krvi, která vede k chuti na sladké. Ovoce je vhodnou volbou při hubnutí, ale nezapomeňte, že většina ovoce má vysokou hladinu cukru. Konzumujte spíše ovoce s nižším obsahem cukru, jako jsou jahody a rebarbora. Žádné brambory, každá forma brambor může způsobit zvýšenou hladinu inzulínu ve vašem těle.

Rozlučte se s nezdravými potravinami (sladkosti, chipsy, šumivé nápoje, smažené potraviny, zpracované potraviny a bílé pečivo).

Žádné sacharidy jeden den v týdnu. Jeden den v týdnu byste se měli zcela vyhnout sacharidům úplně. To znamená, že byste neměli konzumovat chléb, těstoviny, mouku, brambory, rýže a obiloviny. Měli byste jíst jen ovoce a zeleninu, maso a ryby, nesmíte zapomenout ani na vejce, jogurt, ořechy a semena, nebudou se tak ukládat jakékoliv nežádoucí tuky.

Zákaz všech forem brambor – chipsy, hranolky, vařené, kaše, pečené.

Co jíst

Nahraďte veškerý cukr medem. Všichni jsme byli naprogramováni tak, abychom si mysleli, že tuk je největší nepřítel, pokud jde o hubnutí, ale je mnoho důkazů o tom, že ten skutečný pachatel je cukr. Vyvarujte se tedy všem cukrům, sladidlům. Začněte svůj den medem v&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hubnutí s medem

Poradna

V naší poradně s názvem JAKOU ZELENINU JÍST PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Dočkalová.

Dobrý den,
zatím jsem nikde nezjistila, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Warfarinu 3mg. Nyní užívám 1 1/2 Warfarinu denně. Všude čtu jenom o té zelenině, která se nesmí.
Proto vás prosím o sdělení, kterou zelenimu tedy mohu jíst, jak se říká, bez zábran.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jakou zeleninu jíst při warfarinu

Čím zmírnit projevy

Při nádorovém onemocnění a chemoterapii hraje velmi důležitou roli psychika nemocného. Je proto opravdu vhodné praktikovat různé relaxační techniky. Nejbližší okolí postiženého by se k němu mělo chovat normálně a nepřipomínat mu nezvyklým jednáním jeho nemoc. Někdy může pomoci návštěva psychologa. Pokud důvěřujete bylinné léčbě, tak během chemoterapie a po ní vám mohou pomáhat různé bylinné čaje.

Doporučení při chemoterapii: nekouřit a nepít alkohol, hodně spát a odpočívat, nerozčilovat se a vyhýbat se stresu, jíst a pít v menších dávkách, ale častěji, vyhýbat se tučným, mastným, smaženým, ostrým a přesoleným jídlům, nenosit upnuté oblečení (aby netlačilo jak na břicho – zažívání, tak na hrudník – dýchání), nejezte několik hodin před chemoterapií (předejdete nevolnosti).

Co jíst: mléčné tekuté přípravky (acidofilní mléko či podmáslí), čerstvé jogurty, netučný tvaroh, sýr Cottage, ovesné a obilné kaše, kuskus, luštěniny, libové maso, drůbeží, telecí či jehněčí, ryby (losos, tuňák), rýži, vařená vejce, oříšky (loupané mandle, lískové oříšky, vlašské, kešu). Z ovoce jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky. Ze zeleniny brokolici, zelí, artyčok, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek. Důležité jsou především kvalitní bílkoviny a dostatek všech vitamínů a minerálů. Je lepší jíst víckrát denně po malých porcích. Stravu mějte pestrou a vyváženou.

Jak jíst: vyhněte se jídlům s extrémní teplotou, suchým a silně kořeněným pokrmům, jezte raději studená jídla. Není nutné dodržovat pravidelné časy pro stravování, jezte podle své chuti. Intenzivní vůně ve stravě mohou vyvolávat nevolnost. Tekutiny pijte až 30 minut po jídle. Stravu dobře rozkousejte. Po jídle odpočívejte nejlépe vsedě. Při nevolnosti dýchejte zhluboka a pomalu.

Pokud už má pacient se snášením chemoterapie negativní zkušenost, může se u něj vyvinout takzvané reflexní zvracení, kterým pak trpí už při přípravě na další cyklus chemoterapie. Pak může přicházet na další léčbu s určitým odporem, špatně ji snáší, čímž se dopředu snižuje její celková účinnost.

Zdroj: článek Chemoterapie a její následky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk

Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.

Epsomská sůl jako detox

To, že je epsomská sůl velice oblíbená a často používaná na detoxikaci těla, je obecně známá věc. Tradičně se používá jak na vnitřní, tak i na vnější detoxikaci.

Játra jsou orgán, který lze velmi dobře regenerovat a pro zdravou funkci organismu je třeba játra a žlučovody pravidelně čistit. Epsomská sůl žlučovody dobře znecitliví a roztáhne, takže jimi může projít i kámen velikosti švestky. Při jaterní očistě se tělo zbavuje hlavně mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů. Před čistěním jater je velmi vhodné jíst par dní hodně jablka a věnovat cca dva dny vyprázdnění střev, a to proto, aby obsah jater mohl snadno opustit střeva. Jakmile totiž vypijete olej se šťávou, veškerá nahromaděná žluč ze žlučníku a žlučovodů doslova vystřelí z jater, sebere s sebou vše, co jí překáží v cestě a vytlačí to do střeva.

Pro jaterní kúru zvolte nejlépe noc z pátku na sobotu, abyste v sobotu, případně i v neděli, mohli odpočívat. Den před vlastní kúrou nejezte nic mastného, konzumujte hlavně hodně ovoce, kdo vydrží jen na ovoci, tím lépe. Kdo ne, dejte si jídlo, které neobsahuje tuky a mléko. Pijte hodně vody, domácí džusy z ovoce či zeleniny, případně slabý neslazený čaj. Tyto potraviny umožní nastřádání žluče v játrech. Zvýšený tlak nastřádané žluče pak vytlačí více kamenů.

Před samotnou konzumací detoxikačního roztoku vypijte litr jablečného džusu a poté pijte již jen čistou vodu. V den detoxu nejezte.

Připravte si roztok: do litrové nádoby nalijte 720 ml vody, přidejte 60 ml epsomské soli, zamíchejte a nádobu dejte do ledničky. Po chvilkách, cca 30 minut, promíchávejte slaný roztok, aby došlo k úplnému rozpuštění epsomské soli. Nádobu uchovávejte v ledničce, protože studená slaná voda se snadněji pije, ale není to podmínkou.

Odlijte si z rozpuštěné epsomské soli, kterou máte v lednici, 180 ml a najednou toto množství vypijte. To je první dávka. Je vhodné opravdu vypít roztok naráz, protože je dost hořký. Někomu může pomoci brčko, které vsune až na za konec jazyka. Není-li to pro vás chuťově příjemné, pomůže po vypití rozpuštěné epsomské soli sníst lžíci javorového sirupu, čímž se chuť soli vytratí.

O dvě hodiny později vypijte druhou dávku 180 ml připraveného roztoku. Počítejte s projímavým účinkem.

Za další dvě hodiny vypijte následující emulzi – vymačkejte šťávu z grapefruitu nebo z citronu, je potřeba získat 180 ml čerstvé šťávy. Nalijte do 500ml lahve s víčkem 120 ml olivového oleje a přidejte 180 ml šťávy z grapefruitu nebo citronu. Uzavřete víčko a několik minut silně, až zuřivě třeste s lahví. Smysl věci je, a

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Glykemický index u  jahod

Když se rozhodujete, které ovoce jíst a které omezovat, možná budete chtít vědět, jaká je jeho pozice na glykemickém indexu.

Glykemický index řadí sacharidy podle toho, jak rychle nebo jak pomalu zvyšují hladinu glukózy v krvi. Lidé s diabetem se často snaží jíst potraviny s nízkou glykemickou zátěží, včetně nízkoglykemického ovoce.

Jahody spadají do této kategorie, protože ovoce rychle nezvyšuje hladinu glukózy. Můžete je jíst bez obav z prudkého nárůstu hladiny cukru v krvi.

Znalost glykemického zatížení různých druhů potravin je užitečná. Může vám pomoci rozhodnout se, co jíst. Je také důležité vědět, že glykemický index měří, jak rychle jídlo způsobí zvýšení hladiny cukru v krvi. Nebere v úvahu nutriční složení potravin. I když tedy jídlo může mít nízké glykemické indexy, může mít vysoký obsah tuku – a to není nejlepší volba, pokud si chcete udržet zdravou váhu.

Zdroj: článek Jahody a cukrovka

Strava po odstranění sleziny

Vy a zdravotnický tým proberete, kdy můžete začít normálně jíst. Obvykle začnete pomalu s čirými tekutinami (jako je džus, želé, vývar, nanuky atd.). Pokud se cítíte dobře, měli byste být schopni jíst pevnou stravu během několika dní.

Když začnete jíst, jděte pomalu a jezte jen to, co vám chutná. Pokud se začnete cítit nevolně nebo sytí, měli byste přestat jíst. Po odstranění sleziny není nutná žádná dieta, která by souvisela s tímto chybějícím orgánem.

Zdroj: článek Dieta po odstranění sleziny

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová

 Nina Vinšová


co jist pri ledvinove kolice
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
co jíst při menstruaci
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.