Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO JIST U KOPRIVKY

OBSAH

Jak se léčí kopřivka a angioneurotický edém?

Nejlepší léčbou kopřivky a angioneurotického edému je identifikace příčin a jejich odstranění. Obvykle vám lékař předepíše antihistaminika, aby se vám co nejrychleji ulevilo. Pravidelné užívání antihistaminik omezuje příznaky kopřivky. Chronická kopřivka se dokonce léčí pomocí antihistaminik nebo pomocí jejich kombinace s dalšími léky. Pokud antihistaminika neposkytují úlevu, předepisují se perorální kortikosteroidy. U těžkých případů kopřivky nebo angioneurotického edému se užívají adrenalinové injekce nebo kortizonové léky.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den už jsem vám psala ohledně koprivky posílám foto zda li se opravdu jedna o koprivku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Zkuste na to mazat Fenistil gel.

Zdroj: diskuze Koprivka

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANCIKOVA .

Prosim,mužu u chronicke koprivky užívám xados,brát antibiotika rovamycine.Děkuji za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koprivka

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin a chci se zeptat, zda mohu jíst okurky (čerstvé, sterizilované, kvašáky)

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste na Warfarinu, tak byste měla udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni. Vitamín K je hlavně v zelených věcech. Ani okurka není vyjímkou. Obsah vitamínu K v okurkách není moc velký, takže když dostanete chuť na okurku, tak si ji s klidem dejte, ale v ten den už nejezte tolik zelených vecí, jako obvykle. Jedné okurce se vyrovná třeba jeden klas kukuřice, jedna velká hruška nebo menší brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst

Kopřivka na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět kopřivku.

Zdroj: Bylinná léčba kopřivky

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sestavte s maminkou vyvážený týdenní jídelníček z toho co ji chutná a ten pak několik týdnů neměňte. Po prvním týdnu tohoto jídelníčku nechte mamince odebrat krev na zjištění její krevní srážlivosti u lékaře, který ji předepisuje Warfarin. Lékař podle výsledků upraví dávkování Warfarinu. Až se jí jídelníček přejí, tak sestavte nový a celý proces s odběrem krve zopakujte. V jídelníčku zcela vynechte grapefruity a kadeřávek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Rada na závěr:

Ujasněte si, jak moc je pro vás změna důležitá. Někdy je lepší začít postupně a malými kroky, než velké převraty. Jíst lépe a kvalitněji znamená mít zdraví na dosah, pohodovou mysl, lepší pocit ze sebe samého a mít spoustu energie na všechno, co máte rádi.

Zdroj: Speciál pro muže: Jak jíst, abyste žili déle?

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šlápota.

PŘI posledním měření inr qick testu byla honota 3 co mám jíst aby to kleslo pod 3

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Výrobky z mléka

Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍ SE JÍST RAJČATA PŘI VYSOKÉM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Mašková.

Prosím o odpověď,zda se smí jíst rajčata,když se bere Varfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Domácí léčba kopřivky

  • Aplikace mokrých studených obkladů na postiženou oblast kůže.
  • Pití bylinných čajů, velmi účinné jsou zelené čaje, lékořicové čaje, heřmánkový čaj.
  • Rostlinná antihistaminika – kopřiva nebo bazalka.
  • Velmi účinná je teplá ovesná koupel, která zmírňuje svědění a uklidňuje pokožku.
  • Použití gelu aloe vera (tato rostlina je účinná na všechny kožní onemocnění).
  • Použití zázvoru.
  • Obohacení jídelníčku o vitamíny, zejména vitamín C, který posílí imunitní systém a předchází kožním onemocněním.
  • Pokud se kopřivka nelepší, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Bylinná léčba kopřivky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČENÍ KOPŘIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš Prázný.

Dobrý den, již asi dva roky chodím na kožní kliniku v Hradci Králové nejprve se seboroickou dermatitidou, která přešla v kopřivku. Nejprve mi dávali Elocom, který pomáhá i na kopřivku, pak Xados,, Jovesto a nyní Advantan krém, Sumamed a Ewofex, který se bojím vzít, protože jsem byl před měsícem na čtvrté negativní biopsii prostaty a měl jsem
brát Tanyz Eras 0,4 mg. Když však vezmu oba tyto poslední léky, zastavuje se mi močení.
Kopřivka je čím dál větší v rozsahu a když ji namažu jakýmkoli krémem /Nivea, Advantan,
Bepanthen/ kopřivka po hodině na namazaném místě se ztratí a vyrazí ve větší formě jinde a na více místech a ve větším rozsahu, to zn. třeba na celé lopatce a i jinde najednou.
Jsem již nešťastný a domnívám se, že nejsem dobře léčen. Můžete mi pomoci?
Děkuji Vám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léčby kožního onemocnění, která trvá déle než dva roky a nikam nevede, tak je lepší změnit kožního lékaře. Tím se vám dostane nového zájmu nevyčerpaného lékaře a možná se pak povede i vyléčení. K takto zapeklitému výskytu kopřivky bude těžké hledat pomoc na internetu, protože bez vyšetření a biochemických testů je to jako házet hrách na zeď. Zkuste najít ochotného kožního třeba v Pardubicích a nebo někde jinde v Hradci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená vyrážka na břiše

Koření

Problémy nejsou s používáním koření, jenom petrželová nať a řeřicha mají hodně vitaminu K, a proto je lepší se jich vyvarovat.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef schurger.

co pri nem nesmim jist

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst co chcete. Jen u některých potravin musíte dávat pozor na množství. Jde především o zelenou zeleninu, jako je například zelí, kapusta, okurky, zelený hrách, chřest, jarní cibulka, brokolice. Vše, co je zelené a vyrostlo to, tak toho by se mělo jíst jen trochu. Všechno ostatní můžete jíst dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO PŘI NĚM JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete jíst všechnu zeleninu. Pouze tu zelenou je třeba omezit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Při Warfarínu prý mohu jíst vše ale né zase často aby se nám t.z. INR nesnižovalo jako třeba po kyselém zelí.

Zdroj: diskuze Warfarin a co při něm jíst

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Jíst zdravě je základ

Konzumace vyvážené stravy je důležitá pro každého. Zdravá strava pomáhá kontrolovat váhu a poskytuje všechny potřebné živiny pro udržení dobrého zdraví.

Čtyři hlavní skupiny potravin by měly být konzumovány každý den, a to:

  • dostatek ovoce a zeleniny – poskytují vlákninu, vitamíny, minerály nezbytné pro dobré zdraví
  • chléb, obiloviny a brambory – snažte se jíst celá zrna, brambory upravujte i se slupkou, tím si zajistíte dostatek vitamínů, minerálů
  • maso, ryby a bílkovinné alternativy – vyhněte se však velkým porcím
  • mléčné výrobky – doporučené množství jsou tři porce mléčných výrobků denně, například 200 ml sklenice mléka, kelímek jogurtu a 30 mg tvrdého sýra

Vyhněte se komerčně vyráběným nápojům, uzeninám a konzervovaným potravinám!

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dieta u kolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Alkoholové mejdany

Alkoholové mejdany u některých pacientů vyvolávají rychlé zhoršení jejich stavu. Je dobře známo, že nadměrné pití může vyvolat záchvaty u lidí, kteří trpí dnou, i když užívají léky na toto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP