Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO JSOU VZDUCHOVÉ BUBLINKY ZA UŠNÍM BUBÍNKEM

OBSAH

Co dělat při výtoku z ucha

Někteří pacienti mají strach z návštěvy lékaře a z případného zákroku, tudíž jsou ochotni udělat cokoliv, aby se výtoku a bolesti zbavili sami (do ucha různě zasahují...). Avšak sami si většinou nepomohou, neboť se příčina bolesti nachází až za ušním bubínkem, kam se žádným „manévrem‟ nedostanou. Situaci mohou naopak ještě zhoršit. Pokud zánět již probíhá, správné řešení je jen jedno, a sice cesta k lékaři na oddělení ORL.

Zdroj: Výtok z uší

Diskuze

V diskuzi ŠPEKÁČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

nevím no.....já nálev nedělám.....zaliju prostě octem a zatáhnu sklenice....každý si zředí,jak potřebuje:)....

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Co při ušním vyšetření bolí

Otoskopie může být pro některé pacienty trochu nepříjemná, ale rozhodně to je bezbolestná vyšetřovací metoda. Celé vyšetření navíc zabere jen pár minut. Pokud máte zduřelou část zevního ucha či kožní defekt, tak pro vás tlak na boltec směrem dozadu a vzhůru a následné zavedení ušního zrcátka mohou být trochu bolestivé.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním

Diskuze

V diskuzi ANTURIE - DOTAZ K PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Dobrý večer.
Děkuji moc za odpověď, 2 anturie mám na parapetech - JZ okno, ale stíněné balkonem a jedna na SZ. Takže je zkusím přemístit. Moc krát ještě jednou děkuji za radu..
Tancíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloslava.

Dobrý den,
prosím o radu. Dostala jsem mladou Anturii která byla oddělena od starší rostliny. Po přenosu se ale kořeny ulomily, ale zůstaly tam dva silné kořeny, asi vzduchové, jsou ale na spodu rostliny. Anturii jsem tedy zasadila do zeminy, mám jí asi 14 dní, ale rostlinka vypadá povisle a už zežloutly dva listy. Chtěla bych se proto prosím zeptat, zda mám rostlinu raději ze zeminy vytáhnout a dát ji ještě raději do vody. Předem děkuji za odpovědi.
Míla

Zdroj: diskuze Anturie - dotaz k pěstování

Na co je lék Otipax

Otipax ušní kapky se používají k místní symptomatické léčbě bolestivých onemocnění středního ucha s neporušeným bubínkem.

Zdroj: Otipax ušní kapky

Diskuze

V diskuzi NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenni.

U mně se plíseň objevila neodbornou modeláží gelových nehtů, pod gelem byly bublinky, což je častý důvod... - www.specialista-neht… Nehty šly dolů a hned bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nehty

Rozdíl mezi jedlou sodou a práškem do pečiva

Jak jedlá soda (bicarbona) používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při pečení pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky, čímž ho nakypřují. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž po smíchání přísad okamžitě vznikají bublinky oxidu uhličitého. Z toho důvodu musíte těsta kypřená jedlou sodou péct hned po přidání této přísady, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.

Zdroj: Léčivé účinky jedlé sody

Poradna

V naší poradně s názvem RE: DODATEK K DOTAZU BAZÉN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den Kamčo,

Děkuji za rady. Díky též za odkaz na ceny, pomohlo mi to a vybral jsem.

Dnes jsem vážil, kolik tam odhadem bylo prve nasypáno a asi něco okolo 15g manganistanu na 30m3 vody. Dnes už voda není růžová, ale hnědá. To manganistam asi postupem času dělá, barví mi stěny, je to později odstranitelné?

Peroxid jsem koupil a nalil tam 2 litry. Barva vody se vůbec nezměnila, stav je stále stejný. Zítra koupím další 2 litry, ale má to ještě cenu tam lít? Pokud by mi to přestalo barvit stěny, voda je v podstatě desinfikovaná a koupal bych se klidně v ní.
Děkuji.
m

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tahle reakce vypovídá o tom, že barva bazénové vody není změněna hypermanganem. Její hnědá barva bude spíše organického původu a jistota o 100% nezávadnosti této vody bude vyžadovat laboratorní rozbor. Můžete provést vlastní test pomocí lakmusového papírku, podle kterého by pH nemělo přesáhnout meze nad 7 a pod 6. Také dejte do vody kus nemastné rezivějící oceli a po hodině zkontrolujte, zda se z ní neuvolňují bublinky. Bublinky by znamenaly přemíru peroxidu. Zkuste příště použít tablety určené přímo k čištění bazénové vody. Tyto výrobky mají atest nezávadnosti a určené dávkování. Budete bez starostí a bez obav z ekzémů a poleptání.

Zdroj: diskuze RE: dodatek k dotazu Bazén

Bílé skvrny v těhotenství

Bílé skvrny na nehtové ploténce v těhotenství způsobují drobné vzduchové bublinky uvízlé v nehtové ploténce. Obvykle jde o následek poranění nehtového lůžka. Může pomoci zinek a vápník.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech v těhotenství.

Jednoduše chraňte své nehty před jakýmikoli nežádoucími vlivy a poraněními. V tomto případě je skvrna jako kdyby modřinou na těle, čili zvýšená opatrnost je určitě namístě. Pokud věříte teorii o nedostatku vitamínů a minerálů, pak byste měli přehodnotit jídelníček a rozhodnout se pro speciální výživové doplňky. Zpestření stravy o prospěšné suroviny vám nemůže uškodit, ba právě naopak. Vhodná strava pozitivně ovlivňuje nejen takové poruchy, jakými jsou bílé skvrny, ale léčí i lámavé nehty a jiné zdravotní problémy. Pravidelná péče o vaše tělo vám zajistí nejen nádherné nehty, ale také husté pevné vlasy či jemnou pokožku. A pozor, pokud se k problémům s nehty přidruží kožní příznaky nebo vypadávání vlasů, může jít o vážnější poruchu, která vyžaduje odbornou péči.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mispulina.

dobry den,
ze strany vzadu na jazyku jsem objevila cervene bublinky a uprostred jazyka takove cervene hrbolky,pritom mam trochu zluty povlak na jazyku ale kdyz si zuby vycistim i s jazykem,tak je to lepsi.taky par let uz kourim.
Nevim z ceho to muze byt.
Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzadu na jazyku jsou takové červené hrbolky, které vystupují z šedší tkáně. Někdy se stane, že se zduří a pak vytvářejí pocit, že vám uvízlo jídlo v krku. Zduření nastává jako reakce většinou na bakteriální nákazu. Někdy si s ní poradí imunitní systém a zduření za den dva zmizí. Někdy to nezvládne a infekce propukne s typickou bolestí a škrábáním v krku. preventivně můžete zkusit kloktat Stopangin nebo kloktadlo JOX. Žlutý povlak na jazyku může být způsoben kouřením. Zkuste ho odstranit dvouminutovým výplachem úst pomocí čerstvě vymačkané neředěné citronové šťávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene skvrny

Tiramisu z mascarpone se šlehačkou

Ingredience: 200 ml silného espresa, 50 ml amaretta, 4 žloutky, 50 g krupicového cukru, 500 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání, 20 ks cukrářských piškotů, 2 lžíce kakaového prášku

Postup: Připravte si espreso nebo silnou kávu podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s amarettem a nalijte do větší misky. Žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají. Rozmíchejte mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily. Ušlehanou šlehačku přimíchejte k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažte se zachovat vzduchové bublinky. Jde vám přece o lehký, nadýchaný krém. Nachystejte si hranatou misku nebo pekáček a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s amarettem a skládejte je vedle sebe do pekáče. Když spotřebujete polovinu piškotů, přelijte je polovinou krému. Vyskládejte na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijte je zbylým krémem. Přes sítko poprašte tiramisu kakaem a nechte v lednici alespoň tři hodiny chladit.

Tip: Tiramisu se dá připravit i ze syrových vajec. Pokud se nebojíte salmonelózy, nemusíte žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a místo šlehačky můžete použít sníh z bílků. Tiramisu se dobře mrazí. Můžete si ho připravit předem a v „den D“ už jen vytáhnout z mrazáku a nechat povolit v lednici.

Zdroj: Tiramisu z mascarpone se šlehačkou

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Kepáková.

Dobrý den, už téměř rok trpím zahleněním, všechny klasické metody - napařování, proplachování a inhalace Vincentky jsem absolvovala, ale nic nezabírá. Slyšela jsem, že existuje "zadní rýma", nevím, zda by se v mém případě mohlo jednat o můj problém a jak se tohoto úporného pokašlávání a zahleňování zbavit. Děkuji za odpověď Blažena Kepáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Nejlépe koupit si v lékárně konvičku na proplach ování nosních dutin.Všechno je v návodu nebo na ORL Vami poradit. Nalít do konvičky vincentku nechat odstát bublinky co vždycky jen spotřebujete na výplach nosu...Dělám výplach nosu každý den a nezahlenuji se.Můžete dle situace,alespoň vždycky tři dny po sobe určíte. Už to dělám dva roky.Zvyknete si,jako čištění zubů. Tak to zkuste.Po par dnech hlavně nevzdávat! !

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Co když nakládaný hermelín kvasí

Existuje několik receptů na nakládaný hermelín. Všechny jsou založeny na stejném principu, což je olejová báze, v octu by to zajisté nebylo ono. Nakládaný hermelín může být chutnou svačinou, večeří, nebo i doplňkem hlavního chodu. A jak na to? Nejprve si připravíme nádobu, do které budeme hermelín nakládat. Můžeme zvolit několik způsobů, jak na to. Jedním je, že si nejprve do nádoby nalijeme olej a poté přidáváme ingredience, druhým způsobem je opačný postup, nejprve vložíme sýry a přídavné suroviny a poté vše zalijeme olejem. Záleží na každém z vás, jaký zvolíte postup. Ale pozor, v obou případech je důležité, aby v nádobě nezůstaly vzduchové bubliny! Jejich výskytu se vyvarujeme právě vhodně zvoleným způsobem plnění. Pokud tam zůstanou, právě ony vzduchové bubliny způsobují pozdější kvašení a kazivost naložených sýrů. Důležité je ponechat sýry pod hladinou oleje, což se ne vždy podaří.

Zdroj: Nakládaný hermelín

Diskuze

V diskuzi NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.

Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dobry den zacala jsem drzet dietu v naturhouse na doporocuni vyzivove poradkyne .omezila jsem uplne sul cukr a kavu ...ale po trech dnech jsem zacala mit svalove krece a pocituju rychlejsi unavu ,v.e svalech citim jako by ve me praskaly bublinky .prosim o radu jestli to je v poradku dekuji Zajicova preji krasny den

Zdroj: diskuze Nedostatek soli v těle

Cukrová pasta postup výroby

Vše dejte do hrnce, důkladně promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, až se začnou tvořit bublinky, pak snižte teplotu plotýnky a nechte probublávat, ale stále míchejte! Toto provádějte až do chvíle, kdy tekutina začne mít světle zlatou barvu. Pak to nechte vychladnout. Při vaření je důležité nezahřívat to moc dlouho, aby to nezhnědlo, protože pak se z toho udělá karamel a ten vám akorát tak zalepí hrnec, ale depilaci s tím pak už neuděláte.

Zdroj: Cukrová pasta, návod na její výrobu

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Gregorová.

dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat moje betta pestrá je sameček a už 3 den je letargický a furt leží v jednom rohu a je v tom rohu skroucený a hlavu strká nahoru navíc ztrácí modrou barvu z šupinek a místo ní má šedobílou co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Zdravim...mám bettu a po zapnuti filtrace..kterou jsem po chvili vypnula..byla dost silná..se betta chová divně...mám v akvárku vetsi kameny...plovouci kytky a ukryt a male topenicko 24 stupňů...je už týden v rohu nahoře..vypouští bublinky a neplave...na jeden den jsem ji dala do malého akvária a lepšila se...tak ji vrátila zpět do vyčištěného většího a je zase špatná...prosím poradíte...můžou vadit plovoucí rostlinky a nebo kameny?

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Léčba výtoku z ucha

Při nekomplikovaném virovém zánětu stačí obvykle místní léčba. Při ní lékař vkládá do ucha vatové tampónky napuštěné léčivou látkou. Bolest v uchu lze zmírnit i aplikací tepla: na postiženou stranu přiložte ohřívací láhev naplněnou teplou vodou a zabalenou do ručníku. Teplotu sníží paracetamol (Paralen, Panadol a podobně), ucpaný nos uvolní nosní kapky. Při přetrvávajících horečkách a známkách bakteriální infekce se musí nasadit antibiotika, jež se užívají obvykle 10 dnů.

Při nahromadění většího množství tekutiny za bubínkem a jeho vyklenutí se může lékař rozhodnout pro již zmíněnou paracentézu. Jedná se o propíchnutí bubínku, díky kterému odteče hnis ze středoušní dutiny.

Zdroj: Výtok z uší

Diskuze

V diskuzi HERPES NA UŠNÍM LALŮČKU A NA PATŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Tak teď už konečně vím, co jsem měla před dvěma měsíci na ušním lalůčku. Praktická lékařka z toho tehdy byla vyděšená, nevěděla co to je a jelikož mne k tomu hodně bolely i uzliny, nasadila ATB. Trpím na chronické čepy na mandli a před týdnem se mi udělal herpes na patře a k tomu akutní angina. Bez teplot. Teď je mi jasné, že se přeléčení opět nevyhnu. Navíc, když mi bolest z patra občas vystřeluje po dráze lícního nervu. To by asi nemuselo dopadnout dobře! Děkuji za tento článek - velmi mi pomohl.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Herpes na ušním lalůčku a na patře

Domácí droždí z hroznů révy vinné

Hrozny, spolu s mnoha dalšími druhy ovoce, jako jsou například jablka, pomeranče a grapefruity, obsahují ve své slupce přirozené kvasinkové spóry.

U hroznů je důležité je nemýt, protože to vymyje kvasinky, které se pokoušíte pěstovat. Hrozny normálně ručně rozdrťte a umístěte do nádoby pokryté tenkou tkaninou. Ponechejte nerušeně po dobu tří dnů. V tekutině byste měli začít vidět malinkaté bublinky, což znamená, že kvasinky rostou. Pokud je vše zdravé a jsou vidět bublinky, tak do tekutiny zamíchejte pšeničnou mouku do zhoustnutí a ponechte hroznový kvásek při pokojové teplotě po dobu 24 hodin. Pro rozmnožení přidejte následující den šálek mouky a šálek vody. To samé udělejte i další den nebo dva. V tuto chvíli byste měli mít hutný kvásek.

Když budete experimentovat s různými plody (a dokonce i rajčaty!), zjistíte, že každý druh kvásku má trochu jinou chuť. Najděte si ty, které se vám nejvíce líbí. Nezapomeňte, že musíte použít domácí nebo divoce rostoucí ovoce, protože plody, které si koupíte v obchodě, budou pokryty pesticidy, voskem a kdo ví, čím dalším - pravděpodobně na nich nebude tolik kvasinek, aby se to povedlo.

Zdroj: Domácí výroba droždí

Diskuze

V diskuzi NALEZ NA PATERI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MAGDA NEMCOVA.

stp. stabilizacni operaci -oboustrane transpedikularne ve vysi L2-5 VRUTY SPOJENE DVEMA SVISLIMI TYCOVIMI KOMPONENTAMI V KOSTNIM OKNE NEKONTRASTNIMI. DOBRY DEN POTREBUJI PORADIT BYLA JSEM CT PATERE MAM TAM NAPSANO KOLEM SVISLE TYCOVE KOMPONENTYY V PRAVO JE PATROVY CIRKULARNI OHRANICENY HYPODENZNI LEM TLOUSTKY KOLEM 10-15 mm DELKY CELKEM CCA 125mm UVNITR TYCE I BUBLINKY PLYNU -NALEZ SUSP.Z TEKUTINOVEHO LEMU ZANETLIVE ETIOLOGIE-ABCESU A PROTO POTREBUJI VEDET JESTLI SE TO DA LECIT NEJAKYMI ANTIBIOTIKY JESTLI ANO NAPISTE ME JAKE A JESTLI SE DOSTANOU BEZ PREDPISU DEKUJI MUZETE ME NAPSAT NA IMEL DEKUJI NEMCOVA OPERACE PATERE BYLA 2006

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nalez na pateri

Ochrana před environmentálními dráždidly

Alergie na pyl, prach, domácí mazlíčky a plísně jsou častou příčinou vysychání očí. Je spousta jedinců trpících různými alergiemi, z nich asi ¼ lidí má alergii spjatou s očními příznaky. Suchým a podrážděným očím způsobeným alergií lze pomoci nošením slunečních brýlí, používáním vzduchových filtrů i řízením vozidla se zavřenými okny. Vzduchové filtry odstraňují prach a další environmentální dráždidla ze vzduchu, brýle chrání oči před větrem a sluncem. Také se doporučuje přestat kouřit, tedy pokud kouříte, a rovněž se vyhýbat místům, kde se kouří.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Míchané nápoje

Držte se jednoho drinku. Míchání dokáže napáchat mnohem větší škody než celkové množství. Proto si už na začátku večera určete, co budete pít, a u toho zůstaňte. Pozor na nápoje s bublinkami, jako je šampaňské, ale třeba také na víno s colou. Bublinky urychlují vstřebávání alkoholu do krve. Pijte pomalu. Když do sebe kopnete několik panáků za sebou, koledujete si o pěknou opici. Decentní usrkávání slučí víc, a navíc je to jednoduchý trik, jak oklamat „nutiče“ do pití. Když vás stále uvidí se sklenkou v ruce, nebudou vám vnucovat další nápoj.

Zdroj: Jak se neopít

Zavařování v troubě

Chcete zavařovat, ale nemáte k dispozici speciální zavařovací hrnec? Nevadí, do zavařování se můžete pustit i bez něj. Zavařování ovoce i zeleniny je možné také v troubě – elektrické, plynové či horkovzdušné. Zavařování v troubě má ovšem také svá pravidla a jistá úskalí, proto se mnozí mohou potýkat s nezdarem.

Než se pustíte do samotného zavařování v troubě, postarejte se o pečlivou čistotu sklenic. Postup je stejný jako v případě sterilizace pro zavařování v hrnci. Sklenice musí být čisté, stejně tak i víčka či gumičky. Doporučuje se používat vždy nová víčka, stará mohou být deformovaná a nebudou dobře těsnit.

Při zavařování v troubě je dobré naplněné a uzavřené sklenice vložit na plech s vodou. Gumičky nebo víčka totiž vlivem horkého vzduchu trpí a mohou začít praskat, ponořením do vody vytvoříte vlhké prostředí a přiblížíte se zavařování v zavařovacím hrnci. Do hlubokého plechu nalijte přibližně 2 cm vody a naskládejte do něj zavařovací sklenice.

Vždy zavařujte jen ve stejně velkých sklenicích, ty se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu. Na 1 standardní plech se vejde zpravidla 6 velkých zavařovaček.

Přes sklenice můžete také položit větší počet vrstev navlhčených novin, tím se vyhnete přehřívání skla. Tento postup s novinami se doporučuje především při zavařování v horkovzdušných troubách.

Návod

Pokud máte sklenice umyté, naplněné, uzavřené a přichystané na plechu, můžete se pustit do samotného zavařování. Postup se mírně liší pro zavařování v plynové či elektrické troubě a v troubě horkovzdušné.

Zavařování v elektrických troubách je vždy snazší než v těch plynových, protože u nich můžeme teplotu jen odhadovat. U elektrické trouby nastavte režim ohřevu na horní i dolní topné těleso a teplotu dejte na 170 °C.

Plynovou troubu nastavte na stupeň 1–2 podle konkrétního typu, pravděpodobně budete muset zkoušet a experimentovat.

Do předehřáté trouby vložte sklenice na plechu a zahřívejte, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce se v troubě zavařuje přibližně 45 minut, zelenina pak 60 minut. Po této době můžete troubu vypnout, sklenice ale ponechte uvnitř ještě dalších 30 minut. Až poté je můžete vyndat a zchladit. Proces zavařování je u konce!

Horkovzdušnou troubu nastavte na 250 °C a plech se sklenicemi vložte na rošt ve spodní části. Zavařování menších sklenic trvá zpravidla jen 5 až 10 minut, při zavařování větších sklenic pak 10 až 15 minut. Jak jsme zmiňovali výše, při zavařování v horkovzdušné troubě doporučujeme sklenice obalit několika vrstvami namočených novin.

Zdroj: Postup při zavařování

Strach z ušního je zbytečný

Otoskopie může být pro některé pacienty trochu nepříjemným vyšetřením, ale rozhodně to je bezbolestná vyšetřovací metoda. Celé vyšetření navíc zabere jen pár minut.

Zdroj: Jak se vyšetřuje na ušním

Vzduchové solární vytápění

Solární topné systémy používají vzduch jako plynulý přenos solární energie. Solární vzduchové kolektory mohou přímo vytápět jednotlivé místnosti, nebo mohou popřípadě ohřívat proniknutý vzduch do ventilátoru, nebo být zdrojem vzduchu tepelného čerpadla, prostřednictvím cívky.

Vzduchové kolektory produkují teplo dříve a zároveň déle než kapalinový systém, tímto mohou produkovat více použitelné energie během topné sezóny, než kapalinové systémy stejné velikosti. Také na rozdíl od kapalinových systémů jsou systémy stlačeného vzduchu chráněny před mrazem a drobné úniky, z kolektoru nebo přívodního potrubí, nezpůsobují výrazné problémy, i když dojde ke snížení výkonu. Nicméně, vzduch je méně účinné přenosné zařízení tepla než kapalina, takže solární kolektory vzduchové pracují při nižší účinnosti, než kapalinové solární kolektory.

Ačkoliv některé rané vzduchové solární systémy používaly vyhřáté kameny (lože hornin) k uchovávání energie, přesto není tento způsob doporučován, protože je neefektivní, může způsobovat problémy s kondenzací a plísněmi v loži hornin a má nežádoucí účinky, této vlhkosti a plísní, na kvalitu vzduchu.

Solární vzduchové kolektory jsou často zabudovány do stěn nebo střech, bývají skryté. Například mohou být pod taškami na střeše, kde je při proudění vzduchu využíváno teplo absorbované do tašek.

Většina topných solárních systémů jsou ohřívače vzduchu přímo v místnosti, ale i relativně nová zařízení vzduchových kolektorů mají omezené použití v domácnostech.

Ohřívače vzduchu v místnosti

Vzduchové kolektory pro vytápění jednoho nebo více pokojů lze instalovat na střechu nebo na vnější zdivo (směrované na jih). Přestože jsou k dispozici pro instalaci tovární kolektory, jste-li kutil, můžete se rozhodnout postavit a instalovat svůj vlastní vzduchový kolektor.

Kolektor se skládá z vzduchotěsného, izolovaného rámu a černé kovové desku, která absorbuje teplo přes sklo před ní. Sluneční záření ohřívá desku, která ohřívá vzduch v kolektoru. Ventilátor táhne vzduch z místnosti do kolektoru a vyfukuje ho zpět do místnosti. Střešní kolektory vyžadují potrubí, jimž proudí vzduch mezi jednotlivými místnostmi. Nástěnné kolektory jsou umístěny přímo na jižní zdi a otvory jsou prořezány stěnou, pro přísun vzduchů do kolektorů a dodávku tepla to místnosti.

Jednoduché boxy okenních kolektorů se vejdou do stávajícího okenního otvoru. Mohou být aktivní (pomocí ventilátoru) nebo pasivní. U pasivních typů vzduch vstupuje do spodní části kolektoru, zahříváním se zvedá a proudí do místnosti. Přepážka nebo klapka zabraňuje proudění vzduchu z místnosti zpět do panelu, když nesvítí slunce. Tyto systémy poskytují pouze malé množství tepla, protože plocha kolektoru je poměrně malá.

Absorbující vzduchové kolektory

Absorbující vzduchové kolektory používají jednoduchou technologii pro zachycení sluneční teploty, na vyhřátých budovách. Kolektory se skládají z tmavých, perforovaných plechů, instalovaných v průběhu stavby na jižní zdi. Prostor vzduchu je vytvořen mezi starou zdí a novou fasádou. Tmavá vnější fasáda absorbuje sluneční energii a ve slunné dny rychle ohřívá vzduchovou kapsu, i když je venkovní vzduch studený.

Ventilátor čerpá přiváděný vzduch do budovy přes malé otvory v kolektorech a ze vzdušných prostorů mezi kolektory na jižní stěně. Solární energie ohřívá vzduch v absorbovaných vzduchových kolektorech až o 4,5°C. Na rozdíl od jiných technologii, pro vytápění vnitřních prostor, absorbující vzduchové kolektory nevyžadují drahé zasklení.

Absorbující vzduchové kolektory jsou nejvhodnější pro velké budovy s maximem větracích zařízení, což je skutečnost, která z nich dělá, v dnešní době dobře utěsněných domů, nevhodné. Nicméně malé absorbující vzduchové kolektory mohou sloužit k předehřátí vzduchu, proudícího do ventilátoru obnovy tepla, nebo by mohly zahřát vzduch v cívce, která je zdrojem tepla vzduchového čerpadla, zlepšit jeho účinnost a komfortní úroveň pro chladné dny. Žádné informace, k nákladové efektivnosti pomocí absorbujících vzduchových kolektorů, v současné době nejsou k dispozici.

Zdroj: Solární vytápění

Přírodní léčba

  1. Otok v koleni lze úspěšně léčit kostivalem. Čerstvý kostivalový kořen nastrouháte, dáte na kus plátýnka, obložíte jím oteklé koleno a ovážete šátkem. Nejlépe je toto udělat na noc. Ráno obklad vyměníte. Provádějte do té doby, než otok zmizí (vytahuje vodu).
  2. U tohoto častého onemocnění pijeme čaj ze směsi stejných dílů natě přesličky, břízy, kopřivy a tužebníku. Současně děláme na několik hodin teplé zábaly postižených míst z pomačkaných listů zelí nebo listů či kořene kostivalu.
  3. Květy heřmánku zalijeme malým množstvím mléka oslazeného medem a krátce povaříme. Necháme stát a hustý odvar i s heřmánkem dáme v tenké vrstvě na plátno, polijeme vaječným bílkem, přiložíme na koleno a teple je zabalíme, nejlépe na noc. Přes den léčbu doplníme přiložením křenové placky. Nastrouhaný kořen křenu smícháme s troškou mouky, másla a přírodního octa. Dáme do tenkého plátna, vytvarujeme placku a přikládáme na bolavé místo, které před podrážděním pokožky chráníme bylinkovou mastí nebo kosmetickým krémem. Placku necháme působit nejvýše 30 minut, a opakujeme až za několik hodin.

Výborně zabírá i Priessnitzův obklad. Priessnitzův obklad je studený zapařovací obklad pojmenovaný po zakladateli přírodního léčitelství pomocí vody a čerstvého vzduchu Vincenci Priessnitzovi. Priessnitzův obklad se přikládá na povrch určité části těla, aby došlo k lokálnímu prokrvení a zrychlení hojení. Nejprve se na kůži přiloží látka namočená ve studené vodě (neboť správný zábal se namáčí ve studené vodě). Tento chlad by měl vyvolat žádanou reakci. Je důležité teplotu vody přizpůsobit stavu pacienta, obzvláště pokud je nemocný velmi oslabený nebo vyhublý: pak nemusí mít dostatek energie k zahřátí. U dětí můžeme volit teplotu cca 22 °C. Je vhodné nejdříve mokrou látku vyždímat. Pro tělo je totiž daleko snazší zahřát látku s menším obsahem vody než látku, ze které kape voda.

Aby studený zábal byl úspěšný, je potřeba dostatečné prohřátí pacienta. Pokud tělo nemocného toto nezvládne samo, je zapotřebí mu pomoci (teplá koupel, ohřívací láhev, suchým třením). Látka by na tělo měla dobře přilnout (nikde by neměly vznikat vzduchové bublinky).

Přiložený chladný vyždímaný obklad se překryje plastovou fólií („igelitem“) a vše se obalí suchou látkou. (Některé postupy doporučují igelit vynechat.) Pod obkladem nejprve dojde k hypotermii, teplota se sníží. Toto trvá přibližně dvě až tři minuty a dochází k vasokonstrikci cév. Poté se teplota stabilizuje a vasokonstrikce (zúžení cév) se mění na vasodilataci (rozšíření cév). Tato fáze by měla trvat přibližně 30 až 40 minut. Nakonec dochází ke zvýšení teploty a na místě dochází k přehřátí. Dochází k lokální vasodilataci. Tato poslední fáze by měla trvat 60 až 80 minut. Obklad by se měl sundat po dvou, nejdéle třech hodinách. Pokud by se měl používat opakovaně, je třeba dodržet přestávku zhruba tří až čtyř hodin.

Zdroj: Voda v koleni


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP