CO MŮŽE ZPŮSOBIT NADBYTEK VLÁKNINY je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Konzumací dostatečného množství vlákniny se můžeme vyvarovat určitým zdravotním rizikům, chránit své tělo před škodlivými vlivy a zlepšovat imunitu organismu. Rozlišují se dva typy vlákniny, rozpustná a nerozpustná, každá z nich vykonává v zažívacím traktu různé funkce. Vláknina má schopnost omezovat vstřebávání cholesterolu, molekuly cholesterolu na sebe vázat a poté je vyloučit stolicí ven z těla.
Zdroje rozpustné vlákniny
Za významný zdroj vlákniny se považuje zelenina, ovoce a celozrnné výrobky. Mezi potravinové doplňky bohaté na vlákninu patří například vláknina z jitrocele indického (Psyllium), ovesná, jablečná či jiná vláknina. Tyto doplňky lze využít stejně jako otruby v pokrmech, rozpustné formy užívat jako nápoje či tablety. Přidáním otrub se pečivo obohacuje o vlákninu. Lze koupit i samotné otruby, které se mohou přidávat do pokrmů (do jogurtu, tvarohových pomazánek nebo moučníků).
Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících: luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), oves, žito, ječmen, některé ovoce (především jablka a banány) a bobule, některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina, brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu), semena Psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).
Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.
Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující potraviny: celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby, ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer, slupky některých druhů ovoce a rajčat.
Při spotřebě vlákniny je tedy velice důležitý výběr správných potravin. U některých surovin je vysoký podíl vlákniny pozitivní. Pokud se s ní zachází správně a jejími zdroji jsou především nutričně bohaté a pro lidský zažívací trakt přirozené potraviny, které jsou součástí pestré stravy, je samozřejmě vše v nejlepším pořádku. V rozumném množství je vláknina zdraví prospěšná. Pokud je ale váš jídelníček zatížen nepestrou a nevyváženou stravou, zaměřenou na vysoký přísun vlákniny z celozrnných potravin, nebo dokonce otrub či potravinových doplňků, pak je všechno jinak.
Mezi nejbohatší potraviny obsahující vlákninu patří luštěniny, ořechy a semínka, otruby. Z ovoce švestky a asijská hruška.
V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.
Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z práš
Mimořádný nadbytečný příjem vlákniny může způsobit nadýmání, a dokonce i břišní koliku (křeče). Dlouhodobý nadbytekvlákniny má za následek menší vstřebatelnost některých minerálních prvků, například vápníku, železa, zinku či mědi. Celozrnná strava, nebo dokonce otruby, nejsou tedy žádným patentem na zdraví střev. To, co dělá prostředí střev zdravým, jsou především střevní bakterie. Vyrovnaná a zdravá mikroflóra tlustého střeva, je to, co u zdravého člověka částečně tvoří a správně formuje stolici.
Ve spojitosti s otrubami a dalšími zdroji vlákniny, obsahujícími i kyselinu fytinovou, bylo prokázáno zhoršení osteoporózy především u žen. Přibližně 50 % žen po přechodu trpí na řídnutí kostí, a co je horší, přibližně každá pátá z těchto žen na následky osteoporózy zemře. Řídnutí kostí se v současné době ale objevuje čím dál častěji i u mužů. Také nabourání metabolismu vápníku z důvodu nevhodného zdroje vlákniny může být pravděpodobně jedním z faktorů ovlivňujících Alzheimerovu chorobu nebo demenci.
V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.
Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?
Děkuji Melicharová Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.
- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.
- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.
- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.
- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.
- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.
- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.
- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.
- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.
- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.
Doporučenou denní dávku vlákniny pro dítě zjistíme tak, že počet gramů je číselně věk dítěte plus 5 (například čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).
Tato problematika se tedy týká i dětí. Celozrnná strava, spotřeba otrub, vegetariánství a s tím spojená spotřeba sóji a používání takových alternativních náhražek, jako je například sójové mléko, které je plné kyseliny fytinové, vede samozřejmě k silnému nedostatku některých minerálů. Nedostatek zinku vede ke špatnému vývoji, nebo dokonce i poškození mozku u dětí. Nedostatek železa způsobuje anémii. S nedostatkem těchto dvou minerálů je spojená i nízká porodní hmotnost, pomalý růst, mentální retardace, mentální anorexie a deprese. S bezhlavým spotřebováváním vlákniny je u dívek spojováno dokonce i zpomalení růstu dělohy a problémy s menstruací. Kdysi byla dost běžnou vadou u dětí i křivice. Zvýšená spotřeba masa, skutečného mléka a mléčných produktů dokázala tento problém solidně potlačit. Jenomže křivice se díky zaměření na jednostrannou stravu zase vrací. Ve Velké Británii zaznamenali dokonce takový nárůst křivice i jiných problémů, že se tamní lékaři snaží prosadit, aby bylo vegetariánství posuzováno jako týrání dětí. Tyto problémy se samozřejmě ale netýkají pouze vegetariánů. A právě tyto hrozící následky jsou důvodem, proč někteří lékaři před vysokým užíváním vlákniny z celozrnných potravin a před užíváním vlákninových doplňků stravy varují především těhotné ženy. Vláknina totiž není pro zdraví organismu přímo nezbytná, naopak její nadbytek je prokazatelně nebezpečný.
V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.
dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.
Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:
Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.
Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
Vláknina funguje jako tzv. kartáč střev. Co způsobuje nedostatek vlákniny? Při dostatečném příjmu vlákniny nedochází ve střevě k rozvoji hnilobné mikroflóry způsobující zácpu, ale naopak. Některé vlákniny fungují jako takzvané prebiotikum – vytváří vhodné prostředí pro pomnožení bakterií prospěšných pro naše trávení, jako jsou bifidobakterie a bakterie mléčného kvašení.
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.
prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.
Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:
1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk
Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:
Mají vysoký obsah vlákniny Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů). Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
Máte potravinovou intoleranci Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Menstruační bolesti po menstruaci mohou vznikat drážděním nervových zakončení v břiše. Dráždit mohou různé látky tělu vlastní i cizí, záněty, výrůstky, vředy až nádory.
Nejčastější příčiny jsou:
špatná strava, přejídání (kde je řešením ubrat na množství a zlepšit svou výživu);
poruchy menstruace (únava, bolest břicha, podbřišku, zad, kříže, beder, hlavy, otoky nohou, svědění pochvy, zvracení, podrážděnost, úzkost, lítostivost);
zánět slepého střeva (bolest břicha a pravého podbřišku citlivá na dotek, pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, zvýšená teplota);
celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
dráždivý tračník (průjem či zácpa, silná potřeba vyprazdňování nejčastěji po jídle, bolest břicha, plynatost, pocit plnosti, deprese);
zánět žlučníku, žlučových cest a městnání žluče (bolest břicha, bělavá, mastná stolice, průjem, tmavá moč, žloutenka, svědění kůže, teplota, potíže s trávením);
zánět žaludku nebo gastroduodenální vřed (bolest břicha, nevolnost, zvracení, nechutenství, pocit plnosti, bolest hlavy, zápach úst, krev ve stolici);
střevní neprůchodnost, ileus (záchvatovitá, urputná bolest břicha, zvracení, absence stolice).
Další možné příčiny:
zánět močových cest (časté močení, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, možná příměs hnisu či krve, bolest zad);
Crohnova choroba (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolest kloubů, žlučové, ledvinové kameny, zánět duhovky, bolestivé uzlíky v podkoží);
ulcerózní kolitida (únava, krev ve stolici, bolesti břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty);
V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.
dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.
Množství bílkovin: 8 g v 1 hrnku (14 % doporučené denní dávky)
Hrášek má v sobě 8krát více bílkovin než špenát. Zároveň je v něm vysoká hodnota vitamínu C, která pokryje téměř ze 100 % jeho denní potřebu. Pokud máte dostatek bílkovin a vitamínu C, bude váš imunitní systém fungovat výborně. Přidávejte hrášek do salátu nebo k vajíčkům, zvýšíte tím jejich výživnost.
Guava
Množství bílkovin: 4,2 g v 1 hrnku (8 % doporučené denní dávky)
Guava je ovoce s nejvyšším obsahem proteinu, hrnek guavy ho obsahuje více než 4 gramy a spolu s 9 g vlákniny má celkem jen 112 kalorií. Zároveň má 6krát více vitamínu C, než je jeho denní potřeba. 1 hrnek guavy vydá za 7 středně velkých pomerančů! Toto tropické ovoce je třeba oloupat a sníst. Také ho můžete přidat do jakéhokoliv salátu nebo nakrájet na plátky a ponořit do vody, tím vytvoříte speciální nápoj, který detoxikuje vaše tělo. Nebo si z něj připravte mražený krém a přidejte do něj jen nezbytně nutné množství cukru.
Konopná semena
Množství bílkovin: 6 g na polévkovou lžíci (11 % doporučené denní dávky)
Konopná semena se chuťově podobají slunečnicovým semínkům. Při stejné hmotnosti mají konopná semena vyšší obsah bílkovin než například hovězího maso anebo ryby. Zároveň obsahují nenasycenou mastnou kyselinu, která je velmi dobrá pro fungování srdce. Tyto ořechy najdete v obchodě se zdravou výživou nebo v sekci přírodních produktů v klasickém supermarketu.
Čočka
Množství bílkovin: 18 g v 1 hrnku (36 % doporučené denní dávky)
Jeden hrníček čočky má stejný obsah bílkovin jako tři vejce a přitom méně než 1 g tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny má také velkou sytící schopnost a urychluje spalování tuků. Lidé, kteří jedí čočku 4krát týdně, ztrácejí rychleji na váze a hodnota cholesterolu v jejich těle je nižší. Jezte tedy čočku jako přílohu nebo si z ní uvařte polévku.
Kozí sýr
Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)
Všechny mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, ale tento sýr je skutečnou proteinovou jedničkou. Z jedné porce získáte skoro 10 % svého denního příjmu bílkovin a tělu dodáte 76 kalorií. Přidejte kozí sýr do salátu a zalijte jej octovou zálivkou. Abyste zvýšili rychlost spalování tuků, jezte jej spolu s melounem nebo cizrnou. Také ho můžete použít spolu se sýrem feta, rukolou a rajčaty při výrobě domácí pizzy.
Dýňová semínka
Množství bílkovin: 8 g v 1/2 hrnku (14 % doporučené denní dávky)
Polovina hrnečku semínek má o 20 % více bílkovin než vejce. Obsahují i vysoké množství železa, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku. Při
Ve svém příspěvku NADBYTEK ŽELEZA A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
prosím jak přírodní cestou nebo dietou,snížit nadbytek železa v krvi. Která zelenina či bylinky jsou vhodné a čeho seprosím vyvarovat? děkuji velmi.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.
dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.
Záškub prstu je krátká a spontánní kontrakce svalu. Záškuby prstů jsou mimovolní, což znamená, že je nemůžete ovládat. Škubnutí prstu bude v podstatě jen vypadat jako malé chvění prstu. Tento třes prstů může být příznakem základního stavu, jako je esenciální třes, ale u zdravých jedinců může být škubání způsobeno věcmi, jako je nadměrný příjem kofeinu, únava, stres nebo nedostatek vitamínů.
Když záškuby prstů nejsou doprovázeny žádnými dalšími příznaky, s největší pravděpodobností to není důvod k obavám. Je však stále užitečné vědět, proč může váš prst škubat. Zde jsou některé příčiny cukání prstů:
Kofein Pití příliš velkého množství kofeinu může způsobit nebo dokonce zhoršit příznaky škubání prstů. Je to proto, že kofein je stimulant, který ovlivňuje centrální nervové symptomy, a když ho pijete v nadměrném množství, může způsobit tyto mimovolní pohyby prstů. Pokud máte přecitlivělost na kofein, je nejlepší se mu úplně vyhnout. V opačném případě byste měli omezit příjem kofeinu, abyste snížili riziko záškubů prstů.
Tělesné cvičení Je rozhodně pravda, že fyzické cvičení je pro vás dobré, ale přílišná námaha může ve skutečnosti způsobit pravý opak. Cvičení může způsobit únavu svalů, což může vést k záškubům prstů v přetížených svalových vláknech. Cvičení může také způsobit nerovnováhu elektrolytů, když se potíte, a ztráta elektrolytů ve svalových vláknech může také vést k záškubům prstů.
Únava Nedostatek spánku a únava mohou vést k řadě zdravotních problémů, včetně záškubů prstů. Když nemáte dostatek spánku, může to ovlivnit způsob, jakým fungují vaše neurotransmitery, a způsobit hromadění neurotransmiterů v mozku. To může nakonec vést k cukání prstů, protože vaše neurotransmitery přenášejí informace z mozku do nervů, které řídí svalové kontrakce.
Stres a úzkost Stres a úzkost mohou mít velký dopad na vaše zdraví a mohou dokonce způsobit záškuby prstů. Vysoká hladina stresu a úzkosti může způsobit nadměrné svalové napětí a může ovlivnit vaše neurotransmitery, což může vést k záškubům prstů.
Nedostatky vitamínů Nedostatek určitých vitamínů, jako je hořčík a vitamín E, může zvýšit pravděpodobnost, že budete pociťovat záškuby prstů.
Nedostatek hořčíku může způsobit svalové křeče a třes a je běžný u lidí s poruchou užívání alkoholu. Kromě záškubů prstů patří mezi další příznaky nedostatku hořčíku ztráta chuti k jídlu, nevolnost, zvracení a únava.
Nedostatek vitaminu E může také způsobit škubání prstů. Nedostatek vitaminu E totiž může způsobit poškození nervů a svalů a vést ke svalové slabosti a ztrátě kontroly nad svaly v těle. Někdo s nedostatkem vitamínu E může také zaznamenat ztrátu zraku, potí
V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ TMAVÝCH KRUHŮ V KOUTKU OCICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.
radu prosim
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zde je přehled toho, co se dá dělat s kruhy pod očima.
Domácí léčba:
Použijte studený obklad
Studený obklad může pomoci snížit otoky a zmenšit rozšířené cévy. To může snížit výskyt otoku a pomoci odstranit tmavé kruhy. Zabalte několik kostek ledu do čisté žínky a aplikujte na oči. Můžete také navlhčit žínku studenou vodou a aplikovat ji na kůži pod očima po dobu 20 minut. Tento proces opakujte, než se látka zahřeje nebo se led roztaví.
Spánek navíc
Více spánku může také pomoci snížit výskyt tmavých kruhů. Spánková nedostatečnost může způsobit, že se vaše pleť bude jevit bledá. Dopřejte si sedm až osm hodin odpočinku, abyste zabránila vzniku tmavých kruhů.
Podložte si hlavu
Mimo spánkovou nedostatečnost může hrát roli při vzniku tmavých vaků pod očima i způsob, jak spíte. Podložte hlavu několika polštáři, abyste zabránila hromadění tekutin pod očima. Nahromaděná tekutina může způsobit, že okolí očí vypadá nafouklé a oteklé.
Léčba čajovými sáčky
Aplikace studených čajových sáčků na oči může zlepšit jejich vzhled. Čaj obsahuje kofein a antioxidanty, které pomáhají stimulovat krevní oběh, zmenšují krevní cévy a snižují retenci tekutin pod kůží. Namočte dva sáčky s černým nebo zeleným čajem do horké vody na pět minut. Nechte je vychladnout v chladničce po dobu 15 až 20 minut. Jakmile jsou chladné, aplikujte je na zavřené oči po dobu 10 až 20 minut. Po odstranění opláchněte oči studenou vodou.
Make-up líčení
I když make-up a kosmetika nevyléčí tmavé oční kruhy, mohou vám pomoci s jejich maskováním. Korekrory mohou zakrýt tmavé kruhy, takže pak vypadají jako vaše normální barva pleti. Nezapomeňte, stejně jako u jakékoli lokální léčby nebo make-upu, používat náležitou péči k očistě pleti. Některé přípravky mohou způsobit zhoršení vašich příznaků a mohou vyvolat alergickou reakci. Pokud začnete pociťovat neobvyklé příznaky z jakékoli lokální léčby, okamžitě ji přestaňte užívat a naplánujte návštěvu u svého lékaře.
Lékařské ošetření tmavých kruhů pod očima
Pro efektivnější a trvalé řešení jsou k dispozici některá léčebná opatření, která snižují výskyt tmavých kruhů. Mezi běžné metody patří:
- chemické peelingy ke snížení pigmentace;
- laserová chirurgie k obnově pokožky;
- lékařské tetování pro vstřikování pigmentu do řídčích oblastí kůže;
- tkáňové výplně zakrývají krevní cévy a melanin, které způsobují obarvení kůže pod očima;
- odstranění tuku, dstraněním přebytečného tuku a kůže se docílí hladší a rovnoměrnější povrch v okolí očí;
- chirurgické implantáty z tuků nebo syntetických materiálů.
Než se rozhodnete pro jakoukoliv kosmetickou proceduru, poraďte se s lékařem. Chirurgická léčba může být drahá, bolestivá a často vyžaduje dlouhou dobu zotavení.
Po odstranění žlučníku je velmi častým následkem průjem, který může z vašeho těla vyčerpat vitamíny, minerály a tekutiny, takže je důležité zůstat hydratovaný. Pijte hodně vody, vývaru a sportovních nápojů. Ale opět se vyhněte alkoholu alespoň 2 dny po operaci, zvláště pokud pociťujete účinky anestezie nebo léků proti bolesti. Po zdárné rekonvalescenci absence žlučníku nevyžaduje žádná omezení v pití alkoholu.
Nízkotučné potraviny
Nízkotučné potraviny budou pro vás snadněji stravitelné a je méně pravděpodobné, že způsobí plynatost, nadýmání nebo průjem. Po operaci byste neměli jíst více než 30% kalorií z tuku, i když je to z nízkotučných potravin. Mezi nízkotučné potraviny patří:
Nízkotučné, 1% nebo beztučné mléčné výrobky;
Sýry bez tuku;
Vaječné bílky nebo náhražky vajec;
Vegetariánské hamburgery;
Fazole, hrášek, čočka;
Ovesné vločky;
Celá zrna;
Hnědá rýže;
Nízkotučné sušenky a chléb;
Ovoce;
Zelenina;
Polévky se zeleninovým základem;
Omáčky vyrobené z odstředěného mléka;
Lehký margarín;
Lehká majonéza;
Lehké salátové dresinky.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci normalizovat pohyby střev. Během několika týdnů byste však měli postupně zvyšovat příjem vlákniny, protože příliš rychlé zvýšení může zhoršit plynatost a křeče. Existují dva druhy vlákniny, rozpustná a nerozpustná. Obojí by mělo být součástí vašeho jídelníčku.
Rozpustná vláknina při trávení absorbuje vodu. Může zvýšit objem vaší stolice a zpomalit trávení. Příklady potravin s vysokým obsahem rozpustné vlákniny:
Černé fazole;
Velké bílé fazole;
Drobné bílé fazole;
Žíhané fazole;
Tofu;
Cizrna;
Sójové hamburgery;
Ovesné vločky;
Ovesné otruby;
Jablka;
Řepa;
Hrušky;
Sušené švestky.
Nerozpustná vláknina se ve vodě nerozpouští. Absorbuje tekutinu a přilne k jiným materiálům. Tím se tvoří měkčí, objemnější a pravidelnější stolice. Nerozpustná vláknina pomáhá vašemu tělu lépe zpracovávat odpad. Mezi dobré zdroje nerozpustné vlákniny patří:
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.
co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.
Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.
Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.
Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.
Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako:
Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu.
Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).
Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.
Když se rozhodujete, které pečivo koupit a kterému se vyhnout, ujistěte se, že jste si důkladně přečetli nutriční informace.
Místo bílého chleba zvolte celozrnný chléb nebo 100% celozrnný chléb. Bílé pečivo se vyrábí z vysoce zpracované bílé mouky a přidaného cukru.
Zde je několik chutných a zdravých chlebů, které můžete vyzkoušet:
Chléb pita.
Nemůžete mít autentické jídlo ve středomořském stylu bez pita kapes. Tato low-carb verze má 8 gramů sacharidů a 4 gramy vlákniny na jeden pita.
Chléb z naklíčeného obilí
Chléb se 7 naklíčenými zrny je bez mouky s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny má 15 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny na plátek. Je chutný a sytý, je ideální k snídani, zvláště když je opečený a podávaný se sázenými vejci a lesním ovocem. Další chleby a produkty Food for Life jsou také dobrou volbou.
Naklíčený pšeničný vícezrnný chléb
Tento hutný, bohatý chléb získává svou mírnou sladkost z melasy a medu. Navzdory požitkářské chuti je nutričně v pořádku. Každý plátek obsahuje 15 gramů sacharidů, 5 gramů bílkovin a 2 gramy vlákniny.
Chleby na farmářských trzích
Chleby, které jsou domácí, dostupné na farmářských trzích a vyrobené v místních pekárnách, mohou mít vyšší obsah vlákniny a nižší obsah cukru. Pravděpodobně budou méně zpracované než ty na pultech obchodů s potravinami.
Zpracované potraviny se obvykle rychleji tráví a vstřebávají. To může zvýšit hladinu cukru v krvi.
S možnostmi, jako jsou tyto, může být snazší, než si myslíte, omezit nebo odstranit méně zdravé pečivo z vašeho jídelníčku. Zvažte odstranění pečiva s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou například:
Toustový chléb. Při 22 gramech sacharidů na plátek si je možná budete chtít rezervovat jem pro zvláštní příležitosti nebo pouze pro návštěvy.
Malý máslový croissant. Pravděpodobně bude lepší vynechat. Každý totiž obsahuje 32 gramů sacharidů, méně než 1 gram vlákniny a 11 gramů nasycených tuků.
V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.
Dobrý den, v pátek jsem začala užívat ostropestřec mariánský a v sobotu jsem se mi po celém obličeji udělaly červené pupínky, nejvíc na čele a okolí pusy. Užívám ještě antibiotika tak nevím jestli to není redakce i k nim. Ostropestřec jsem vysadila a zkusím ho začít užívat až po dobrání antibiotik. Budu doufat, že pupínky zmizí co nejdříve.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Společně s antibiotiky byste vůbec žádné bylinky používat neměla, protože to může způsobit předávkování nebo naopak poddávkování. Bylinky mohou způsobit zpomalení vylučování antibiotika a při další dávce to způsobí předávkování, protože to, co mělo být z předchozí dávky pryč, je stále v těle. Jiné bylinky zase naopak mohou urychlit průchod trávicím traktem a způsobit nedostatek antibiotika v těle, což vede ke vzniku rezistentních bakterií, které pak nejdou vyléčit stejným antibiotikem. Takže ještě jednou: společně s antibiotiky se nesmí užívat žádné bylinky! Pokud si chcete pomoci při léčbě antibiotiky, tak jedině doplňkovou léčbou probiotiky. Probiotika udržují střevní flóru v rovnováze, kterou právě antibiotika ničí.
Dýně má vysoký obsah vlákniny, asi 3 gramy na hrnek pokrájené vařené dýně. Vláknina je nezbytnou součástí zdravé výživy, protože pomáhá udržovat náš trávicí systém ve správném rytmu a podporuje růst prospěšných střevních bakterií. U některých jedinců však konzumace přílišného množství vlákniny může vést k plynatosti a nadýmání. Je důležité postupně zvyšovat příjem vlákniny a zůstat hydratovaný, abyste předešli nepříjemným příznakům trávení.
Kromě obsahu vlákniny je dýně také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je vitamín A, draslík a železo. Vitamin A je důležitý pro udržení zdravého zraku a pokožky, zatímco draslík pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje funkci svalů. Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík po celém těle. Přidání dýně do vašeho jídelníčku může poskytnout řadu zdravotních výhod nad rámec pouhého obsahu vlákniny.
V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.
Psyllium je rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. Vyčištěné semenné obaly jsou ceněné právě pro bohatý zdroj rozpustné vlákniny. Psyllium zvyšuje denní spotřebu vlákniny, změkčuje stolici a napomáhá ke zdravé funkci střev a trávicího systému, proto je vhodné jej užívat při zácpě, hemoroidech, trávicích potížích a v těhotenství. Nejúčinnější je konzumace čisté vlákniny zředěné vodou. Psyllium lze také užívat ve formě tobolek nebo slaných tyčinek.
Při konzumaci nalačno navozuje psyllium pocit sytosti, je tudíž vhodné při redukčních dietách. Psyllium zvětšuje svůj objem v trávicím traktu až 40krát. Gel, jenž takto vzniká, pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním (mechanickou silou jako píst) odsouvá z traktu škodlivé zplodiny. Základem čistého organismu i pevného zdraví je totiž každodenní zdravá stolice.
Psyllium stolici změkčuje a zároveň zvětšuje její objem, čímž významně napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování. Psyllium podporuje správný metabolismus tuků, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a zvyšuje denní spotřebu vlákniny.
Vláknina psyllium představuje doplněk stravy, není návyková a neobsahuje cukry, chemické látky a barviva.
Psyllium užívejte nejlépe nalačno zhruba 30 minut před jídlem. Jednu až dvě čajové lžičky (2,5–5 g) vlákniny psyllium rozmíchejte ráno, případně i večer v 250 ml vody (nebo v džusu). Roztok pak vydatně zapijte dalším šálkem tekutiny (vodou, bylinným čajem, ovocnou šťávou a podobně). Maximální denní dávka vlákniny je 5 čajových lžiček (12,5 g). Psyllium můžete použít také do polévek, omáček, jogurtů, jako součást müsli a tak dále.
V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.
Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.
Ano, jahody mohou způsobit průjem. Jahody jsou plné vlákniny a jsou velmi účinné při konzumaci. Průjem a řídká stolice vznikají pouze tehdy, když se jahody konzumují ve velkém množství. Jeden hrnek jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Podle výživových doporučení je zdravý denní příjem vlákniny 38 gramů pro muže a 25 gramů pro ženy.
Proč jahody způsobují průjem?
Je to všechno o přejídání čehokoli, co může přivodit zažívací problémy, jako je průjem. Jednou z významných nevýhod konzumace ovoce je vysoký obsah cukru, o kterém je dobře známo, že způsobuje průjem a žaludeční nevolnost. I když je toto ovoce plné živin, včetně manganu, vitamínu C, draslíku, kyseliny listové, vlákniny, bílkovin, tuku, kalorií a cukru, přesto může způsobit průjem z následujících důvodů:
Vysoký obsah salicylátů
Kyselinu salicylovou obsahuje mnoho druhů ovoce, jako jsou jahody, broskve, švestky, jablka, pomeranče, meruňky, grapefruity, kiwi a nektarinky. Salicyláty jsou organické chemikálie, které naše tělo musí při jídle detoxikovat. Někteří lidé mohou zvládat více než jiní, to závisí na tom, jak aktivní je enzym v těle, který je zodpovědný za výkon takových úkolů. Pokud budete jíst mnoho salicylátů nad možnosti, které vaše tělo může zvládat, můžete zaznamenat příznaky podobné alergii, včetně průjmu a nadýmání.
Alergická reakce
Dalším potenciálním pachatelem jsou alergie. Alergie jsou běžné na mléko, měkkýše a arašídy, ale jahody? Ano, bohužel je to možné, i když velmi zřídka. Když někdo sní moc jahod, spěchá pak rychle na záchod. Příznaky obvykle začínají do dvou minut po konzumaci ovoce a trvají téměř dvě hodiny. Svědění, otok, zvracení, zarudnutí, žaludeční křeče, kašel a průjem jsou běžným příznakem alergie. Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky nejsou škodlivé a trvají pouze krátkou dobu. Pokud si však myslíte, že máte alergii na jahody, poraďte se se svým lékařem.
Komplikace s fruktózou
Fruktóza je druh cukru, který je nejběžněji používaným typem přidávaným do zpracovaných potravin, protože je sladší než glukóza. Jedná se o přírodní cukr, který najdete i v jahodách. Jíst stravu bohatou na surový cukr způsobuje zvýšenou plynatost. Pokud jíte jahody ve velkém množství, může být vedlejším účinkem průjem, nadýmání a plynatost.
V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.
Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.
I když jsou méně časté, nejzávažnější vedlejší účinky omeprazolu jsou popsány níže, spolu s tím, co dělat, pokud k nim dojde.
Problémy s ledvinami. Kdykoli během léčby omeprazolem se může objevit typ ledvinového problému nazývaný akutní tubulointersticiální nefritida. Pokud zaznamenáte snížení množství moči nebo uvidíte krev v moči, okamžitě zavolejte svého lékaře.
Průjem spojený s antibiotiky. Přemnožení zárodků zvaných Clostridioides difficile označené „C. diff“, může nastat ve vašem střevě během léčby omeprazolem. Okamžitě zavolejte svého lékaře, pokud máte některý z následujících příznaků tohoto stavu:
Vodnatý průjem.
Průjem, který neustupuje.
Krev ve stolici (krvavé hovínko).
Silné žaludeční křeče.
Horečka, která se objeví po zahájení nebo ukončení léčby.
Závažné kožní reakce. Omeprazol může způsobit závažné kožní reakce, jako je Stevens-Johnsonův syndrom (SJS) a toxickou epidermální nekrolýzu (TEN), které mohou vést ke smrti, pokud nejsou léčeny. Pokud se u vás objeví vyrážka, přestaňte užívat omeprazol a okamžitě zavolejte svého lékaře. Pokud máte některý z následujících příznaků SJS nebo TEN, zavolejte okamžitou pomoc v nouzi na čísle 112.
Bolestivá červená nebo fialová kůže, která vypadá jako spálená a odlupuje se.
Plochá červená vyrážka nebo puchýře na kůži, ústech, nose a genitáliích.
Červené, bolestivé, slzící oči.
Těžká alergická reakce zvaná DRESS. Omeprazol může způsobit specifický typ alergické reakce nazývané DRESS. DRESS je zkratka pro Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms. Někdy se jí také říká multiorgánová hypersenzitivita. Jedná se o reakci, která může ovlivnit více částí těla včetně jater, ledvin a srdce. Přestaňte přípravek používat a okamžitě vyhledejte pomoc, pokud máte některý z následujících příznaků této závažné alergické reakce:
Kožní vyrážka nebo světle červené pupínky na kůži nazývané kopřivka.
Horečka nebo celková nemoc.
Zduřené lymfatické uzliny.
Dušnost.
Otoky nohou, kotníků nebo nohou.
Tmavě zbarvená moč.
Nažloutlá kůže nebo oční bělmo (také nazývané žloutenka).
Lupus. Některé léky, jako je omeprazol, mohou způsobit určité typy lupusu nebo způsobit zhoršení lupusu, který již máte. Lupus je autoimunitní porucha, kdy vaše imunitní buňky napadají jiné buňky nebo orgány ve vašem těle. Okamžitě informujte svého lékaře, pokud máte novou nebo zhoršující se bolest kloubů nebo vyrážku na pažích nebo tvářích.
Nedostatek vitaminu B-12. Omeprazol může způsobit, že budete absorbovat méně vitaminu B-12 než obvykle, což může způsobit nízké hladiny vitaminu B-12. Máte vyšší riziko, pokud užíváte omeprazol dlouhodobě (3&nbs
V naší poradně s názvem IDIOPATICKÁ PLICNÍ FIBRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mira.
Dobrý den, rozumím tomu správně, že IPF se vyléčit nedá, pouze nějakým způsobem udržovat? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V současné době neexistuje žádný lék na idiopatickou plicní fibrózu (IPF). Hlavním cílem léčby je co nejvíce zmírnit příznaky a zpomalit jejich progresi.
Jakmile se stav stane pokročilejším, bude nabídnuta péče na konci života (paliativní péče).
Existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste zůstal co nejzdravější, pokud máte IPF.
Patří sem:
- přestat kouřit, pokud kouříte;
- pravidelně cvičit a udržovat se tak fit, jak jen můžete;
- jíst zdravou, vyváženou stravu;
- každoroční vakcína proti chřipce a jednorázová vakcína proti pneumokokům;
- snažte se držet dál od lidí s plicními infekcemi a nachlazením, kdykoli je to možné.
Z léků stojí za zmínku 2 nejdůležitější:
- pirfenidon: Bylo prokázáno, že pirfenidon pomáhá zpomalit proces zjizvení v plicích snížením aktivity imunitního systému. Obvykle se užívá ve formě tablet 3krát denně pod názvy ESBRIET, FREDALIX a PIRFENIDONE TEVA.
- nintedanib: Novější lék, který může také pomoci zpomalit zjizvení plic u některých lidí s IPF. Obvykle se užívá ve formě tablet dvakrát denně pod názvem OFEV.
- kyslík: IPF může způsobit pokles hladiny kyslíku ve vaší krvi, což může způsobit, že se budete cítit dušnější. Pokud k tomu dojde, kyslíková léčba vám může pomoci s dýcháním a umožní vám být aktivnější.
- lázně: Plicní rehabilitace se používá u mnoha dlouhodobých plicních onemocnění. Pomůže vám vyrovnat se se svým stavem, naučit se nejlepší způsoby, jak se s ním vypořádat, a zlepšit vaši schopnost fungovat každý den bez těžké dušnosti.
Díky vláknině mají meruňky některé příznivé účinky na hladinu cukru v krvi. Dietní vláknina zpomaluje trávení, tím lépe řídí uvolňování cukru do krevního oběhu, a zlepšuje schopnost vašeho těla reagovat na inzulín, což pomáhá dále kontrolovat hladinu cukru v krvi. Jeden hrnek nakrájených čerstvých meruněk obsahuje 3 gramy vlákniny, zatímco půl hrnku sušených meruněk se může pochlubit 4,7 gramy. Každá porce sušených meruněk poskytuje 18 procent denní spotřeby vlákniny pro ženy a 12 procent pro muže.
Vláknina a zdraví střev
Meruňky mohou podporovat zdravé trávení. Přibližně 1 hrnek (165 gramů) nakrájených meruněk dodá asi 3 gramy vlákniny. Meruňky obsahují obě formy vlákniny, rozpustnou i nerozpustnou. Rozpustný typ je rozpustný ve vodě a zahrnuje gumy, pektin a polysacharidy. A nerozpustný typ není rozpustný ve vodě a zahrnuje lignin, celulózu a hemicelulózu.
Meruňka je bohatá zejména na rozpustnou vlákninu. Ta je životně důležitá pro udržení zdravé hladiny glukózy a cholesterolu v krvi. Vláknina také zpomaluje pohyb potravy střevem a vyživuje příznivé střevními bakterie. Zlepšený střevní mikrobiom je spojen se sníženým rizikem obezity.
Konzumujete-li více než 40 g vlákniny denně, může se u vás objevit plynatost, nadýmání, křeče nebo průjem. Při extrémně vysokém příjmu vlákniny hrozí i zhoršení vstřebávání důležitých minerálů jako vápník, železo, hořčík či zinek. Pokud užíváte Psyllium a vyskytnou se u vás výše uvedené problémy, dávkování snižte. Psyllium neobsahuje složky mléčné bílkoviny ani lepek a je vhodné i pro vegany a vegetariány, může však obsahovat zdroj fenylalaninu.
Dávkování se u dospělých pohybuje v rozmezí 5–10 g Psyllia rozmíchaného ve 100 ml tekutiny, poté je třeba tuto dávku zapít dalšími 250–300 ml vody. Denní dávka by měla zohlednit celkový příjem vlákniny, denní příjem by dlouhodobě neměl překračovat doporučené množství. Psyllium se doporučuje užívat ráno na lačno asi 15–30 minut před jídlem. V případě druhé dávky, se doporučuje užití večer. Psyllium je bez výrazné chuti a je možné jej užívat jako příměs do jogurtů, kaší, koktejlů a podobně. Obvykle se rozmíchá jedna dávka (1 až 2 čajové lžičky) ve sklenici vody, čaje nebo šťávy. Po vypití se doporučuje ještě jednou zapít větším množstvím tekutin. Psyllium nikdy nezpracovávejte tepelně.
Informujte svého lékaře nebo lékárníka o tom, jaké léky užíváte, včetně vitamínů. Neberte digoxin (Lanoxin), salicyláty (aspirin), nebo nitrofurantoin (Macrodantin, Furadantin, Macrobid) během 3 hodin po užití Psyllia.
Informujte svého lékaře, pokud máte nebo jste někdy měli cukrovku, srdeční choroby, vysoký krevní tlak, onemocnění ledvin, krvácení z konečníku, střevní blokádu nebo potíže s polykáním.
Informujte svého lékaře, pokud jste těhotná, plánujete otěhotnět nebo kojíte. Pokud otěhotníte během užívání Psyllia, kontaktujte svého lékaře.
Informujte svého lékaře nebo lékárníka, pokud jste na dietě s nízkým obsahem sodíku.
Dávejte pozor, abyste se nenadýchali Psyllia v práškové podobě při míchání dávky. To může způsobit alergické reakce při náhodném vdechnutí.
Abyste zabránili zácpě při užívání psyllia, pijte dostatek tekutin, pravidelně cvičte a jezte stravu s vysokým obsahem vlákniny, včetně celých zrn (například otruby) obilovin, ovoce a zeleniny.
Psyllium může způsobit i nežádoucí účinky. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou plnost a nadýmání. Máte-li některý z následujících příznaků, ihned kontaktujte svého lékaře: