Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO MŮŽU JÍST PŘI DNĚ

OBSAH

Srovnání piva a ostatního alkoholu

Riziko vzniku dny je větší u těch, kteří pravidelně konzumují pivo, než u lidí, kteří pijí ekvivalentní množství alkoholu ve formě lihovin či vína. Dna byla dvaapůlkrát častější u mužů, kteří pijí dvě lahve piva denně, zatímco dvě sklenky vína denně nebyly spojeny se zvýšeným rizikem vzniku dny.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Diskuze

V diskuzi CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fojtik jaroslav.

PROSIM MUŽU NAPŘ. KVĚTAK - KEDLUBEN - DĚKUJI FOJTIK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kročil Stanislav.

Co mužu jíst při léčbě walfarinem-

Zdroj: diskuze CO MUŽU JIST PRI LEČBĚ WALFARINEM

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef schurger.

co pri nem nesmim jist

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst co chcete. Jen u některých potravin musíte dávat pozor na množství. Jde především o zelenou zeleninu, jako je například zelí, kapusta, okurky, zelený hrách, chřest, jarní cibulka, brokolice. Vše, co je zelené a vyrostlo to, tak toho by se mělo jíst jen trochu. Všechno ostatní můžete jíst dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin a chci se zeptat, zda mohu jíst okurky (čerstvé, sterizilované, kvašáky)

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste na Warfarinu, tak byste měla udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni. Vitamín K je hlavně v zelených věcech. Ani okurka není vyjímkou. Obsah vitamínu K v okurkách není moc velký, takže když dostanete chuť na okurku, tak si ji s klidem dejte, ale v ten den už nejezte tolik zelených vecí, jako obvykle. Jedné okurce se vyrovná třeba jeden klas kukuřice, jedna velká hruška nebo menší brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst

Koření

Problémy nejsou s používáním koření, jenom petrželová nať a řeřicha mají hodně vitaminu K, a proto je lepší se jich vyvarovat.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Společné užívání warfarinu a pangaminu je možné jen pod dohledem lékaře. Některé vitamíny řady B (B6 a B8) zvyšují účinky Warfarinu a může pak docházet ke krvácení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fojtik jaroslav.

DOBRY DEN . UŽIVAM WALFARIN . LEKAŘ MI ŘEKL ŽE NESMIM JIST ŽADNOU ZELENINU ANI OVOCE . MAM DOTAZ ZDA MUŽU CIBULI A ČESNEK . A POKUD MOŽNO PROSIM ZDĚLTE KTERE POTRAVINY OBSAHUJI VITAMIN K. TAK NEVIM CO MUŽU JIST A CO NE. DĚKUJI FOJTIK

Zdroj: diskuze Warfarin

Výrobky z mléka

Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Maso

Z masa je povoleno vepřové a rybí podle zásad správné výživy, u vepřového tedy jedině libové. U drůbeže, hovězího a telecího se doporučuje menší příjem, protože mají poměrně vysoký obsah vitaminu K. Nepovoluje se konzumace jater či jiných vnitřností.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO PŘI NĚM JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vymazalova.

jakou zeleninu při warfarinu mužu jist

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete jíst všechnu zeleninu. Pouze tu zelenou je třeba omezit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co při něm jíst

Dieta

Warfarinová dieta nemá s hubnutím nic společného, je určena výhradně pro pacienty užívající tento lék na úpravu krevní srážlivosti. Dnes už lékaři netrvají na přísném omezení nebo úplném vynechání určitých potravin. Mnohem důležitější jsou stabilní hodnoty vitaminu K, bez výkyvů. Doporučuje se proto především vyvážená strava založená na pestrém jídelníčku.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A TĚSTOVINY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu jíst těstoviny? A luštěniny třeba čočku půl skleničky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Těstoviny, jako všechny výrobky z pšeničné mouky, obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez obav do syta.
200 gramů uvařené čočky obsahuje jen 3,4 mikrogramu vitamínu K proto není třeba tuto potravinu moc hlídat.
Fazole jsou na tom trochu hůře. 200 gramů vařených žlutých fazolí obsahuje 20 mikrogramů vitamínu K a je třeba s nimi počítat pro udržení nezbytné dávky vitamínu K.
Hrách uvařený 200 gramů obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se na warfarin kedlubna?

Čaje

Bylinné čaje se doporučují v malém množství – 1 šálek denně. Zelený čaj je nevhodný, ovšem černý čaj nebo ovocné čaje si můžete dopřát bez omezení. Z alkoholu se denně povoluje půllitr piva, dvě deci vína nebo štamprle destilátu. Ovšem pozor, větší množství alkoholu než uvedené výrazně zvyšuje riziko krvácení.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin (5 mg)a chci se zeptat, zda můžu jíst rajčata a pokud ano v jakém množství denně? Mohu také jíst kapustu?

Děkuji

Iveta Mikendová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je dobře, že se na to ptáte. Rajčata jsou ve spojení s Warfarinem relativně bezpečná a můžete jich sníst kolik chcete. S kapustou je to horší. Kapusta je zelená rostlina, která obsahuje vitamín K. Hlávková kapusta, která je vidět na těchto fotografiích www.google.cz/images… má jen vyšší obsah vitamínu K a je možné ji občas v MALÉM množství zařadit do jídelníčku. Nebezpečí hrozí u kadeřávku www.google.cz/images… ten má opravdu vysoké množství vitamínu K a pokud užíváte Warfarin, tak byste rozhodně neměla kadeřávek vůbec konzumovat. Mezi další podobné druhy, které je třeba hlídat patří: růžičková kapusta, brokolice, vařený i čerstvý špenát, vařené zelí, čerstvá brokolice, chřest, okurka a zelená jablka. Když si něco z těchto věcí dáte, tak v ten den musíte omezit jinou potravinu s obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Jak dlouho nejíst

Otázka, kdy můžu jíst po plombě, je opravdu důležitá, protože nedodržení stanovené doby může vést k nevratnému poškození výplně a nutnosti jejího předělání. To se týká především tmavých výplní z amalgámu.

Tmavá plomba

U amalgámové výplně se nesmí nic kousat po dobu minimálně 2 hodin od jejího dokončení.

Bílá plomba

U fotokompozitní bílé plomby se může kousat ihned po jejím dokončení.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Vhodné potraviny

Vitamin K je rozpustný v tucích a má vliv právě na krevní srážlivost, kromě toho ovlivňuje stavbu kostí a ukládání zásobního glykogenu v játrech. Ženám se doporučuje asi 70 μg vitaminu K ve stravě, mužům 80 μg. Dieta by při užívání Warfarinu měla mít spíše nižší obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem MED S RAKYTNÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmara.

můžu jíst med s rakytníkem když beru warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin společně s rakytníkem nejsou dobrá kombinace. Rakytník posiluje účinky Warfarinu i ostatních léků proti srážení krve a hrozí krvácení a tvorba modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Med s rakytníkem

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Jíst zdravě je základ

Konzumace vyvážené stravy je důležitá pro každého. Zdravá strava pomáhá kontrolovat váhu a poskytuje všechny potřebné živiny pro udržení dobrého zdraví.

Čtyři hlavní skupiny potravin by měly být konzumovány každý den, a to:

  • dostatek ovoce a zeleniny – poskytují vlákninu, vitamíny, minerály nezbytné pro dobré zdraví
  • chléb, obiloviny a brambory – snažte se jíst celá zrna, brambory upravujte i se slupkou, tím si zajistíte dostatek vitamínů, minerálů
  • maso, ryby a bílkovinné alternativy – vyhněte se však velkým porcím
  • mléčné výrobky – doporučené množství jsou tři porce mléčných výrobků denně, například 200 ml sklenice mléka, kelímek jogurtu a 30 mg tvrdého sýra

Vyhněte se komerčně vyráběným nápojům, uzeninám a konzervovaným potravinám!

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Alkoholové mejdany

Alkoholové mejdany u některých pacientů vyvolávají rychlé zhoršení jejich stavu. Je dobře známo, že nadměrné pití může vyvolat záchvaty u lidí, kteří trpí dnou, i když užívají léky na toto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Banán a cukrovka

Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP