Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.
Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.
Vitamin K je rozpustný v tucích a má vliv právě na krevní srážlivost, kromě toho ovlivňuje stavbu kostí a ukládání zásobního glykogenu v játrech. Ženám se doporučuje asi 70 μg vitaminu K ve stravě, mužům 80 μg. Dieta by při užívání Warfarinu měla mít spíše nižší obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cibuli je možné konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin. Cibule ale musí být zralá a nesmí být se zelenou natí. Takové ty jarní cibulky jsou bohužel nevhodné a při Warfarinu byste je neměla jíst vůbec.
Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.
V naší poradně s názvem JAKOU ZELENINU JÍST PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Dočkalová.
Dobrý den,
zatím jsem nikde nezjistila, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Warfarinu 3mg. Nyní užívám 1 1/2 Warfarinu denně. Všude čtu jenom o té zelenině, která se nesmí.
Proto vás prosím o sdělení, kterou zelenimu tedy mohu jíst, jak se říká, bez zábran.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.
Pro léčebné účely se hodnota INR udržuje většinou mezi 2 a 3, v některých indikacích mezi 2,0 a 3,5 nebo 2,5 a 3,5. Při nižším INR je tedy nutné dávku Warfarinu zvýšit a naopak. Hodnoty vyšší než 4 už signalizují předávkování se zvýšeným rizikem krvácivých komplikací. Při výrazném předávkování Warfarinem je nezbytné lék přechodně vysadit, v případě vážnějšího krvácení se podává krevní plazma nebo koncentrát koagulačních faktorů, který dokáže účinek Warfarinu prakticky okamžitě zrušit. Podání vitamínu K vede k trvalejšímu snížení účinku Warfarinu, tento efekt se však rozvine až po několika hodinách. Předávkování Warfarinem se projeví pouze při krvácení (krvácení se obtížně zastavuje), proto je tolik důležité provádět krevní testy zjišťující hodnotu INR pravidelně.
V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.
Červená řepa se může konzumovat, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně, pak jde INR dobře nastavit. Je také důležité se vyvarovat extrémů, například 1 týden „zeleninový“ a druhý týden bez zeleniny – toto je zcela nevhodné, docházelo by k velkým výkyvům hladiny Warfarinu.
Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.
Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)
Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné je až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované. Warfarinová dieta by měla odpovídat zásadám zdravého a vyváženého stravování s dostatkem živin, vitaminů a minerálů.
V diskuzi NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Prosím o zděšení co mohu jist když užívám warfarin
Taktéž mandarinky nejsou u Warfarinu zakázané. Mandarinky obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízejí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.
Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin, obsažená v grapefruitu. Naringenin „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.
Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.
Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.
Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.