Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA KOPŘIVKU

OBSAH

Léky na kopřivku

Některé byliny jsou známé pro svou schopnost léčit kopřivku a snižovat její příznaky. Pro léčbu se používají tyto byliny či produkty z nich vyrobené: vojtěška, extrakt borůvky, řemdihák plstnatý, heřmánek, echinacea, lékořice, kopřiva, zázvorové pivo a šťovík kadeřavý. Velmi užitečná je i gelová forma aloe vera. Dalšími prospěšnými bylinami jsou lilek černý a červená olše (její listy a kůra).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Diskuze

V diskuzi NA CO JE PROPOLIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KARLA.

Mužu použit prololisoou tinkturu na ekzem nebo na kopřivku po těle Bakalova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na co je propolis

Vitamíny a minerály

Vitamíny jsou užitečným domácím lékem na kopřivku. Vitamín C snižuje hladinu histaminu a příznaky kopřivky. Doporučená dávka je 2–4 gramy denně. Vitamín E a zinek také napomáhají při léčbě kopřivky, protože hojí pokožku. Vitamín E a zinek se obvykle aplikují lokálně, přímo na zasaženou oblast.

Zdroj: Domácí léky na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

Dobrý den,mám též kopřivku ale nevím co mám jíst po všem me svedi celé tělo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste si na kopřivku koupit lék Claritine a užívejte ho podle návodu. Do týdne by měly být vidět změny k lepšímu. Když to nepřejde, tak se obraťte na kožního lékaře, který vám může předepsat účinnější léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kopřivka dieta

Náhlá kopřivka v noci

Kopřivka, která se objeví náhle v noci, signalizuje akutní kopřivku. U pacienta se pozoruje prakticky každodenní výsev pomfů, tato forma kopřivky se hojí do 6 týdnů. Nebo se může jednat o kontaktní kopřivku, ta je charakterizována vznikem na kůži při kontaktu s látkou, která má schopnost kopřivku vyvolat, a to imunologickým či neimunologickým mechanismem.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi MARIE TREBEN KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona matějková.

dobrý den ,na kopřivku mi nezabírají žádné léky,jen prednison,má někdo zkušenosti z léčbou kopřivky Bio identické hormony?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Svobodová.

chronicka kopřívka může mi někdo poradit už naní trpím dlouhych 15lét a jeto chvilemii lepší a zas horší zabira jen prednison což není pro organismus moc dobré jístě chapete nejsem nejmladší jsem 45ročnik prosím o radu snad mě někdo poradí jak nato, bylinky moc nesnaším. Děkuji Jana Svobodova Ostrava..

Zdroj: diskuze Marie treben kopřivka

Kopřivka

Kopřivka se projevuje otoky na kůži, které mohou pálit nebo způsobovat bodavou bolest. Dochází k tomu tehdy, když kožní tkáň reaguje na určité chemické látky obsažené v krvi a následně „vypouští“ do krevního oběhu histamin. Spouštěčem mohou být některé potraviny, léky, environmentální faktory a alergeny (pyly a latex). Rovněž některé bakteriální infekce a viry mohou vyvolat kopřivku (například viry hepatitidy typu B).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Jak zvládnout kopřivku?

  • Nanášejte na postiženou oblast mokré obklady.
  • Pokuste se pracovat a spát v chladné místnosti.
  • Noste volné oblečení.

Zdroj: Kopřivka

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patrik.

Můj prakticky lékař mi předepsal antibiotika která mi nepomáhají, říkal že se mi udělala plíseň na těle a jelikož mám kopřivku tak jsem si to roznesl po celém těle.
Testy na HIV nejsou třeba
Zdravím Patrik

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Byliny

Doporučuje se pití heřmánkového čaje, neboť heřmánek namočený v horké vodě uvolňuje chamazulen pohlcující volné radikály, které způsobují záněty tím, že zastavují produkci leukotrienů v imunitním systému. Na postiženou oblast můžete používat éterické oleje z heřmánku. Silné antihistaminické účinky má list kopřivy.

Zdroj: Domácí léky na kožní vyrážky a kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČENÍ KOPŘIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš Prázný.

Dobrý den, již asi dva roky chodím na kožní kliniku v Hradci Králové nejprve se seboroickou dermatitidou, která přešla v kopřivku. Nejprve mi dávali Elocom, který pomáhá i na kopřivku, pak Xados,, Jovesto a nyní Advantan krém, Sumamed a Ewofex, který se bojím vzít, protože jsem byl před měsícem na čtvrté negativní biopsii prostaty a měl jsem
brát Tanyz Eras 0,4 mg. Když však vezmu oba tyto poslední léky, zastavuje se mi močení.
Kopřivka je čím dál větší v rozsahu a když ji namažu jakýmkoli krémem /Nivea, Advantan,
Bepanthen/ kopřivka po hodině na namazaném místě se ztratí a vyrazí ve větší formě jinde a na více místech a ve větším rozsahu, to zn. třeba na celé lopatce a i jinde najednou.
Jsem již nešťastný a domnívám se, že nejsem dobře léčen. Můžete mi pomoci?
Děkuji Vám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léčby kožního onemocnění, která trvá déle než dva roky a nikam nevede, tak je lepší změnit kožního lékaře. Tím se vám dostane nového zájmu nevyčerpaného lékaře a možná se pak povede i vyléčení. K takto zapeklitému výskytu kopřivky bude těžké hledat pomoc na internetu, protože bez vyšetření a biochemických testů je to jako házet hrách na zeď. Zkuste najít ochotného kožního třeba v Pardubicích a nebo někde jinde v Hradci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená vyrážka na břiše

Co je to potravinová alergie

Potravinová alergie je reakce imunitního systému, která se vyskytuje brzy po požití určité potraviny. Dokonce i malé množství způsobuje vyvolání příznaků alergie, které zahrnují zažívací potíže, kopřivku nebo otok dýchacích cest. U některých lidí může způsobit potravinová alergie život ohrožující reakce, známé jako anafylaxe.

Zdroj: Potravinová alergie

Diskuze

V diskuzi ASI MÁM KOPŘIVKU ? KDO PORADÍ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav (64 let).

Z ničeho nic mám každé ráno po téle svědivé pupeny a červenou vyrážku, již asi 14 dní. Také jsem měl oteklý ret a oční víčko. Jinak jsem poměrně zdravý, mám slabší cukrovku II.typu, neberu žádné láky, Během dne se mi vyrážka a pupeny téměř ztratí. Zkoušel jsem vynechat různá jídla a pití ale bez ůzpěchu. Je to zřejmě nějaká alergie a nemohu zjistit na co. Kdo máte podobné problémy a poradíte ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den předpokládám že už váš problém asi nebude aktuální, ale mám takový problém také. Doktoři na nic nepřišli. V lednu roku 2016 se mi to objevilo poprvé trvalo asi čtyři měsíce a z ničeho nic přestalo každý den ráno výsev puchýřů po těle pokaždé na jiných místech jiné velikosti. A před dvěma dny to samé. Po 4 letech se mi to znovu vrátilo.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vyrazka na tele

Jak se diagnostikuje kopřivka a angioneurotický edém?

Lékař vám bude klást mnoho otázek, aby mohl objevit možnou příčinu tohoto onemocnění. Neexistují totiž žádné speciální testy na kopřivku nebo související otok angioneurotického edému. Výsledek závisí na důkladném vyšetření vašeho zdravotního stavu lékařem a také na kožních testech dermatologa (provádějí se k určení alergických látek).

Zdroj: Kopřivka

Vedlejší účinky

Nežádoucí účinky se vyskytují u méně než 1 % pacientů a zahrnují svalovou slabost, bolest hlavy, arteriální hypotenzi, nevolnost, zvracení, dyspepsii a sucho v ústech. Všechny účínky jsou reverzibilní. Alergické reakce se vyskytují u méně než 0,1 % pacientů a zahrnují kožní vyrážku, kopřivku, Quinckeho edém a v některých případech anafylaktický šok.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Mydocalm

Diskuze

V diskuzi FLEKY NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Riegerová Dana.

flek je mírně vyvýšen, je asi 13 cm nad kolenem na vnitřní straně stehna, nesvědí, nezvětšuje se a je stejný asi dva měsíce velikost je v průměru 2 cm, není přesně zaoblený, stejně teplá kůže na fleku, jako okolí,mazala jsem flek pouze pudrem na kopřivku, protože jsem si myslela, že je to z citronu, který si dávám jak do čaje, tak do vody při pití.V ,mládí jsem trpěla kopřivkou, ale tento flek nesvědí.Citrónu spotřebuji asi tak každý den půlku.
děkuji a přeji hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dajda.

takže vyléčeno, byla to AVIVÁŽ, takže si lidé dejte pozor na Aviváže!!!!

Zdroj: diskuze Fleky na stehnech

Zelený čaj na kopřivku

Doporučená denní dávka zeleného čaje jsou tři šálky ke zmírnění kopřivky. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje 240 až 320 mg polyfenolů. Chcete-li používat zelený čaj, potřebujete sušený zelený čaj nebo zelený čaj v nálevových sáčcích, který zalijete vroucí vodou a necháte po dobu 10 až 15 minut vylouhovat. Po uplynutí doby vyjměte sáček a ihned vypijte.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Změny životního stylu

Jakmile jsou určeny zdroje/příčiny kožních problémů, je nutné se jim vyhnout. Mezi možné spouštěcí mechanismy patří sluneční záření, teplo, chlad a nesteroidní protizánětlivé léky (Aspirin). Doporučuje se nošení volného oblečení vyrobeného z nedráždivých látek. Častým spouštěčem chronické kopřivky u mnoha lidí je stres. Ke změně životního stylu pomůže i cvičení, jóga a meditace.

Zdroj: Domácí léky na kožní vyrážky a kopřivku

Upozornění

U některých jedinců mohou bylinné léky vyvolat alergickou reakci. Proto před použitím aloe vera zkuste nejprve nanést malé množství gelu za ucho nebo do podpaždí, abyste včas zjistili případnou alergickou reakci. Pokud máte obavy z  nežádoucích účinků, je dobré se setkat s vyškoleným zdravotním poradcem, ten vás seznámí s možnými riziky a poradí vám s dávkováním.

Zdroj: Byliny na kopřivku

Jak rozpoznat alergii?

Alergii poznáte tak, že vás postižené místo začne svědit. Pak následují i další příznaky, které zahrnují zarudnutí, zblednutí, puchýřky a kopřivku. Projevy alergie se mohou z postiženého místa rozšířit dál po těle. Další používání make-upu pak způsobuje ekzém. Ten vzniká asi po třech až čtyřech použitích kosmetiky, která obsahuje alergeny. Kůže zarudne, svědí, většinou vznikají menší puchýřky, pokožka mokvá a může i otékat.

Zdroj: Alergie na make-up

Běžně používané léky

Gelová forma aloe vera je běžně používaným rostlinným lékem. Aloe vera je léčivá bylina, která se používá po staletí k léčbě takových kožních onemocnění, jako jsou popáleniny, různá podráždění kůže a rány. Rostlina aloe vera má masité listy obsahující léčivé složky a antimikrobiální vlastnosti podporující regeneraci tkání. Přípravky z aloe by však perorálně neměly užívat těhotné ženy.

Zdroj: Byliny na kopřivku

Výživa a hydratace

Kopřivka může být způsobena toxiny, které jsou vylučovány kůží. Velké množství vlákniny eliminuje toxiny již ve střevech, proto se doporučuje konzumování potravin s vysokým obsahem aktivních kultur (jogurt). Aktivní bakteriální kultury jsou silné v boji proti plísni Candida, která je častou příčinou kopřivky. Pokud trpíte alergií na mléko, konzumujte raději syrové zelí.

Zdroj: Domácí léky na kožní vyrážky a kopřivku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP