Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA KVASINKOVOU INFEKCI

OBSAH

Svědění v pochvě ukazuje na kvasinkovou infekci

Váš problém bude zřejmě zaviněn kvasinkovou infekcí, při které dochází k nezdravému přemnožení bakterie kandida (Candida albicans). Proti této kvasinkové infekci jako domácí léčba skvěle zabírá česnek, živý jogurt, speciální hlína, ale i vhodná dieta. Dále se v článku podíváme, jak tyto přírodní látky proti kandidě působí.

Zdroj: Domácí léčba vaginální kvasinkové infekce

Diskuze

V diskuzi KVASINKOVÁ INFEKCE U MUŽŮ FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek richter.

Mám kvasinkovou infekci penisu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kvasinková infekce u mužů foto

Léčba vaginální kvasinkové infekce

Pokud jste měla dříve kvasinkovou infekci a dokážete rozpoznat příznaky, ale hlavně pokud nejste těhotná, můžete se léčit sama léky, které lze koupit bez lékařského předpisu. Většinou se používají fungicidní krémy nebo čípky, které vložíte do pochvy, nebo antimykotické tablety, které se užívají perorálně. Pokud jsou příznaky mírné, můžete počkat, zda se uklidní samy. Kvasinková infekce se však může objevit i během těhotenství, v tom případě byste neměla používat přípravky na kvasinkovou infekci bez konzultace s lékařem.

U mnoha žen dochází k opakující se infekci. Jestliže jste měla čtyři nebo více kvasinkových infekcí za rok, navštivte svého lékaře. Budete se muset podrobit testům, které zjistí, zda není kvasinková infekce způsobena jiným zdravotním problémem, například cukrovkou.

Zdroj: Vaginální kvasinková infekce

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodové puchýřky na prstech by mohly poukazovat na nějakou kvasinkovou infekci, ale může to býti i příznakem jiného závažnějšího onemocnění. Proto by bylo nejvhodnější zajít za dermatologem na kožní, aby tyto projevy viděl a mohl tak nejlépe určit správnou diagnózu a pak následnou léčbu. Jen tak se toho dá rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Pupínky na zadku

Pupínky na zadku mohou být způsobeny kvasinkovou infekcí. Můžete vyzkoušet Imazol krém, pastu, která problémová místa vysuší. Pokud by to zabralo, pokračujte s Imazol krémem alespoň po dobu 3 týdnů. Jinak se doporučuje návštěva kožního lékaře, který vás důkladně prohlédne a určí diagnózu. Pokud jde o nehnisavé pupínky a ložiska, která hodně svědí, pak je třeba použít protizánětlivé krémy na předpis (například Belogent krém).

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Já používám jablečný ocet. Smíchám 1 šálek jablečného octa a 4 šálky vody. Před aplikací šamponu dvakrát nebo třikrát týdně opláchnu vlasy touto směsí. Jablečný ocet obsahuje silné antifungální sloučeniny, které zabíjejí houby a léčí kvasinkovou infekci ve vlasech. Antioxidanty v octu zase pomáhají rychle obnovit kůži. Kdo nemá rád ocet, může místo něj použít citronovou šťávu v poměru 6 lžic citronové šťávy na 1 šálek vody.

Zdroj: diskuze Babské rady

Co způsobuje vaginální kvasinkovou infekci?

Většina kvasinkových infekcí je způsobena typem Candida albicans. Zdravá vagína má mnoho bakterií a malý počet kvasinkových buněk. Bakterie pomáhají udržovat jiné organismy pod kontrolou. Když se něco stane, dojde ke změně rovnováhy těchto organismů, která se pak projeví určitými symptomy. Nerovnováhu mohou způsobit například antibiotika, vysoká hladina estrogenů v těhotenství nebo hormonální substituční terapie. Ale na vině mohou být i zdravotní problémy, například cukrovka nebo HIV.

Zdroj: Vaginální kvasinková infekce

Poradna

V naší poradně s názvem FLEK NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie K..

Dobry den udelal se mi flek na jazyku neboli ale trochu se zvetsil od vcera co to muze byt?a mam zajit ke sve obvodni doktorce?dekuji za odpoved a zasilam foto jazyka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět kandidóza jazyka známá také jako orální kandidóza. Jde o kvasinkovou infekci, která způsobuje červené skvrny na jazyku. Tato situace se pravděpodobně vyskytne za následujících okolností: pokud jste nedávno užívala antibiotika, máte slabý imunitní systém, praktikujete nesprávnou ústní hygienu, a u starších lidí je to, když nesnáší zubní protézy nebo trpí cukrovkou.
Kandidóza může být snadno ošetřena použitím antimykotických léků, jako jsou tablety, gely nebo kapaliny, které jsou aplikovány přímo na skvrny. Pokud příznaky přetrvají a nebo se v ústech vyskytne zánět, tak byste neměla váhat s návštěvou svého stomatologa. Jazyk patří do kompetence zubního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pálení jazyka

Příčiny vzniku

Mezi kvasinkové infekce patří moučnivka a plenková dermatitida. Moučnivka postihuje hlavně novorozence a kojence. Moučnivka se u dětí po porodu může objevit v případě, že jejich matka měla vaginální kvasinkovou infekci, dále při kojení z matčiných prsů, při léčbě antibiotiky či u dětí s poruchami imunitního systému. Plenková dermatitida se vyskytuje v místech zakrytých plenkami. Častou příčinou je nadměrná vlhkost způsobená močí a potem pod plenkami.

Zdroj: Kvasinková infekce u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem GARDNERELLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,
přítelkyni zjistili infekci gardnerella. Jak zjistím, jestli jí mám taky a jak jí vyléčit? K jakému doktorovi si zajít.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nákaza bakterií gardnerella se u mužů dá poznat z vyšetření moče. Moč můžete k vyšetření předat u svého praktického lékaře, kde rovněž dostanete vhodnou nádobku na naplnění. Výsledky vyšetření moči na přítomnost bakterií bývají obvykle do týdne. V laboratoři rovnou vyzkouší i účinné antibiotikum, které vám pak lékař předepíše a vy ho bezezbytku využíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gardnerella

Prevence mykózy u dětí

Při kojení dodržujte hygienu, před a po kojení si umyjte ruce. Pokud jsou vaše bradavky popraskané nebo červené, použijte pečující masti a krémy určené na tyto potíže. V případě závažnějších prsních ragád používejte kloboučky na ochranu bradavek.

Pokud kojíte, omezte příjem cukru. Pokud jste již kvasinkovou infekci měli, vyzkoušejte protikvasinkovou dietu.

Vyvářejte dudlíky a láhve. Kvasinky odstraní 10minutový var při teplotě 100 stupňů. Dudlíky a láhve pravidelně měňte.

Zdroj: Kvasinky v krku léčba

Poradna

V naší poradně s názvem NA CO JE DOBRÁ KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sisi.

urolog nám nabídl injece (10x) kyseliny hyaluronové do močového měchýře proti infekci e-colli, je to standartní postup?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová aplikovaná injekčně do močového měchýře (Intravezikální léčba) pomáhá zmírňovat bolesti močového měchýře a příznaků střádání intersticiální cystitidy/syndromu bolesti močového měchýře. Můžete plně důvěřovat svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Opruzeniny

Ne všechny vyrážky u dětí jsou způsobeny kvasinkami. Opruzeniny související s kvasinkami jsou:

  • tmavě červené skvrny na kůži v oblasti plenek, zejména v záhybech u stehen;
  • žluté skvrny naplněné tekutinou, které mohou šupinatět.

Pokud má vaše dítě opruzeniny, navštivte dětského lékaře. Je důležité, aby byla zjištěna příčina jejich vzniku. Pokud se zjistí, že jde o kvasinky, lékař doporučí antimykotika, která se nanesou na bolavou a podrážděnou pokožku. Tento lék je v krémové formě, masti nebo v prášku. Nepoužívejte žádné přípravky na kvasinkovou infekci bez konzultace s dětským lékařem.

Zdroj: Kandidóza

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kovar.

Dobry den , velice me zajima, kdy je spravna doba na rez/zastrihnuti svestky. Po precteni Vaseho clanku , jsem bohuzel nejak zmaten. V odstavci jak prorezat svestku pisete:Řez švestek doporučujeme provádět hned zjara po vykouknutí prvních pupenů.
A hned pote v nasledujicim odstavci:Stříhání švestek na jaře pisete-Peckovinám nesvědčí časný jarní řez. Měly by se stříhat jen v období, kdy už mají listy. Případně po sklizni.

Je mozne to nejak objasnit , nekolikrat v clanku pisete opakovane, ze se ma strihat/rezat na jare a pak obratem dodavate , ze nejlepsi doba je po sklizni zacatkem zari ..


diky za vysvetleni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší doba na řez švestek je druhá polovina června nebo hned po sklizni. Jarní řez se doporučuje jen začátečníkům, aby jim v orientaci v koruně nebránily listy. U jarního řezu je nebezpečí zanesení infekcí do řezných ran.

Zdroj: diskuze Stříhání švestek

Léčba popraskaných koutků úst

Nejúčinnějším lékem na popraskané koutky je udržet je suché a vláčné. Pokud jsou popraskané koutky doprovázeny i kvasinkovou infekcí, která se projevuje moučnými usazeninami v koutcích, tak je vhodné použít antimykotické masti například Clotrimazol mast. Vhodná je také zinková pasta anebo pro udržení vláčnosti rtů lékařská vazelína.

Jestliže jsou popraskané koutky úst způsobeny infekcí v ústech, tak i po jejich vyléčení bude probíhat častá recidiva, dokud se nevyléčí primární příčina, například stomatitida pod protézami. Ta se nejlépe vyléčí pomocí výplachů chlorhexidinem. V chlohexidinu můžeme nechat přes noc také vyčistit zubní protézu.

Pokud jsou popraskané koutky způsobeny přemírou alkoholu nebo nedostatkem vitamínů B, tak je velice účinným pomocníkem lék riboflavin, což je vitamín B2.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ BOLÁKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den, jsem 7.den po operaci - odstraneni obou krcnich mandli. Od druheho dne od operace jazyk zacal natekat a zacly se objevovat afty. Dostavala jsem pravidelne v nemocnoci kapacky od bolesti,ted jiz jen talvosilen.
Jazyk urputne boli, je bily a afty jsou hlavne vepredu. Uzivam bekomplex,tantum verde, borax, i homeopatika,piju salvejovy a hermankovy caj. Mista po mandlich uz ani neboli, zato ten jazyk velmi. Bolest vystreluje do usi. Jist se temer neda. Uz zacinam byt zoufala.
Existuje neco co by mi ucinne pomohlo nebo musim jen vytrvat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, který dozoroval extrakci mandlí. Může jít o pouhou avitaminózu, ale i o nastupující infekci. Správné určení vyžaduje vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolestivé boláky na jazyku

Afty v ústech

Afty neboli Candida albicans patří mezi běžné dětské infekce způsobené množstvím přírodních kvasinek přítomných v každém z nás. Pokud je kojencův imunitní systém oslaben z důvodu fyzické nezralosti nebo nemoci, začne Candida přerůstat a způsobí například moučnivku, opruzeniny nebo u dívek vaginální kvasinkovou infekci. Děti s aftami mohou mít popraskané ústní koutky a bílé skvrny na rtech, jazyku a vnitřní straně tváří, což bývá hodně bolestivé, zvláště při jedení. Záleží na věku dítěte, jaká léčba je zvolena, může tedy zahrnovat antimykotické krémy, stejně jako zvýšený přísun laktobacilů v jogurtové formě. Aby se zabránilo opakované infekci, je nutné udržovat sací část láhve čistou, stejně tak by měly mít maminky při kojení vždy čisté bradavky.

Zdroj: Nemoci úst u dětí

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO PÚSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomi.

Antibiotický účinek léků proti bakteriální infekci se po ukončení léčby vytrácí po uplynutí dvojnásobné doby, která byla mezi dávkami.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Dobrý den,srdečně vás zdravím a prosím o radu.Měla jsem zánět průdušek a brala jsem antibiotikum Ciplox 500 co 12 hod. Protože při užívání mívám vedlejší účinky a to hlavně bolesti kříže a kloubů,přikoupila jsem si k Ciploxu i Probiotika Premium a po celý čas,co jsem brala antibiotika,jsem byla v pohodě,bez vedlejších účinků.Po dobrní Ciploxu jsem už nebrala ani Probiotika a během 3 dnů se mi objevili bolesti zad,v oblasti kříže a taky bolesti kloubů.Neumím si o vysvětlit,bolí mne už druhý den,i když už méně a proto prosím o odpověď,zda to může být ještě vedlejší účinek antibiotika a jak dlouho to může působit.Zda je nutné dál brát probiotika? Děkuji moc za odpověď.Marta.

Zdroj: diskuze Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Pupínky ve vlasech

Pupínky ve vlasech patří mezi časté problémy vlasové pokožky. Může se jednat o banální vyrážku i o kvasinkovou infekci nebo o infekci jiného bakteriálního či mykotického původu. Pupínky se týkají dětí i dospělých. Pokud jste na ně ve svých vlasech narazili, zamyslete se nad možnou příčinou tohoto nepříjemného problému. Častým problémem především u mladých lidí je akné ve vlasech, které se šíří z pokožky v okolí vlasů. Na akné ve vlasech mohou pomoci speciální krémy a mastičky. Vhodné je také vlasy oplachovat antibakteriálním výluhem, například z heřmánku nebo řepíku lékařského. Pupínky se mohou objevit také po barvení vlasů. Nemusí se však jednat pouze o alergii na barvu. „Osypat se“ můžete také po nevhodně snědené potravině, po šamponu nebo po jiné kosmetice. Vyrážce zamezíte tak, že odstraníte její příčinu. Pokud vás svědí, rozhodně si ji neškrábejte. Pokožku se pokuste udržovat dostatečně hydratovanou, například použitím rostlinných olejíčků.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi ZVYSENE JATERNI ENZYMY ALT,GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobry den,chci se zeptat,mam dlouhodobe zvysene jaterni enzymy alt-1.3,a ggt-1.5,asi pred rokem jsem prodelal infekci ve svalu leve ruky,nejprve lecenou na dnu obvodnim lekarem,ktery me lecil asi mesic antibiotiky a injekcemi,az po neuspesne lecbe jsem byl odeslan na chirurgii,kde odebranim vzorku tekutiny odsavane z otoku zjistili jiz zminovanou infekci,a byl jsem behem tydne uspesne dolecen dalsimi antibiotiky,zrejme temi spravnymi.Je mozne,ze leceni teto infekce ma po roce vliv na jaterni testy?
Dekuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvysene jaterni enzymy alt,ggt

Jak se zbavit podélných rýh na nehtech

Pokud pozorujete, že jsou vaše nehty celkově oslabené, a trápí je tedy nejen nevzhledné rýhy, začněte užívat vhodné vitamíny a minerály.

Vroubkováním nehtů se obvykle projevuje nedostatek vitamínů B, D, vápníku, zinku nebo železa.

Z doplňků stravy se doporučuje například Biosil. Jedná se o unikátní komplex látek, který zakoupíte v lékárnách.

Podélné rýhy na nehtech pomůže vyřešit detoxikace organismu. Jestli je váš organismus zanesený, poznáte také dle zašedlé pokožky, únavy nebo zažívacích potíží, které mohou signalizovat například kvasinkovou infekci. Opět je zde namístě úprava jídelníčku spolu s kompletní očistou těla. Zařaďte do svého denního režimu více čerstvé zeleniny, ovoce a celozrnné potraviny, jistě se to odrazí i v lepší kvalitě vašich nehtů.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Hlavní příčiny popraskaných koutků úst

Popraskané a zanícené koutky úst se nejčastěji objevují u dětí a mladých dospělých, kteří slintají během spánku anebo mají ortodontická rovnátka. U starších dospělých zase proces stárnutí způsobuje kožní vrásky na rtech s povrchními nebo i hlubokými linkami, které sahají od úst až dolů k bradě. Do těchto vrásek na rtech se kapilárním efektem dostávají sliny z úst a vrásky na rtech pak trpí podobně, jako koutky. Popraskané a zanícené koutky mohou být více zřejmé v zimě, kdy je chladnější počasí a sušší vzduch. Praskání koutků úst a následné jejich olizování pro udržení jejich vlhkosti, vytváří půdu pro infekce. Jakmile jsou koutky úst popraskané nebo prasklé, tak nahromaděné sliny mohou zapříčinit vznik kvasinkové infekce. Nejběžnější kvasinkovou infekci doprovázející popraskané koutky způsobuje candida albicans.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Léky na kvasinkovou infekci bez předpisu

Léčba kvasinkových onemocnění by neměla být pouze lokální. Může být neúčinná a obtíže se dříve nebo později dostaví znova. S kvasinkami je nutné bojovat na všech frontách a dostatečně dlouho. Flukozanol narušuje stavbu buněčné stěny, a tak brání množení kvasinky. Sporanox, Ekonazol a kyselina dodecylbenzensulfonová jsou účinná antimykotika pro muže, mají ovšem mnoho nežádoucích účinků. Zastavují dělení kvasinek anebo je přímo hubí. Na léčbu kvasinkové infekce se používají lokální krémy, čípky a masti, které zahubí kvasinky v intimních partiích. Domácí léčba (léčba doma) je pouze první pomocí a neměla by probíhat bez dohledu lékaře, mast nedokáže zázraky bez vyšetření.

Při léčbě kvasinkové infekce u mužů se klade důraz na současné přeléčení sexuálních partnerů. Pro léčbu jsou vhodná antimykotika, například Canesten, který je bez předpisu. Více se o této problematice můžete dočíst zde.

Zdroj: Nejúčinnější mast na kvasinky u mužů

Rozpraskané ústní koutky

Může se jednat o kvasinkovou infekci anebo o nedostatek vitaminů skupiny B, zinku a železa. Kandidóza se může vyskytovat také v ústech či na jiných částech těla. Obvykle se projevuje při oslabení organismu (více se dočtete v článku kandidóza). Nedostatek vitaminů, minerálů snadno doplníme formou doplňků stravy, doporučujeme např. pivovarské kvasnice. Tomuto stavu bychom však měli věnovat zvýšenou pozornost, neboť vitaminy skupiny B jsou nezbytné pro funkci imunitního systému a jejich nedostatek má negativní vliv na funkci nervů a zraku.

Opar rtů

V dospělosti je virem typu HSV-1 infikováno až 95 % populace v ČR. Virus ve zdravém organismu spí a neaktivně přežívá. Opary se objevují tehdy, je-li imunitní systém oslaben a organismus přetížen. Spouštěčem může být i sluneční záření. K léčbě, anebo dokonce i prevenci slouží tyčinky s vysokým UV faktorem, dále s obsahem tea tree oleje, meduňky či měsíčku. Jako doplněk stravy lze využít Herpexin, který obsahuje blokátor herpes viru HSV-1.

Zdroj: Pro krásné a zdravé rty

Kvasinková infekce genitálií

Vaginální kvasinková infekce je častější u žen. Mezi běžné příznaky patří:

  • extrémní svědění v poševní oblasti;
  • bolest a zarudnutí ve vaginální oblasti;
  • bílý poševní výtok, který vypadá jako tvaroh;
  • bolestivý pohlavní styk.

Muži mohou trpět kvasinkovou infekcí také, pravděpodobnější je u mužů bez obřízky. Příznaky kvasinkové infekce u mužů jsou:

  • červená vyrážka na penisu;
  • svědění nebo pálení na špičce penisu.

Léčba kvasinkové infekce je nutná. K dispozici je dostatečné množství léků určených jak pro ženy, tak muže. Bývají ve formě krémů nebo čípků (fungují na podobné bázi), které se umístí do pochvy či na penis.

Pokud se infekce často vrací, lékař vám předepíše antimykotické léky po dobu 14 dnů, následně jednou týdně po dobu šesti měsíců. Tobolky s obsahem kyseliny borité jsou vhodnou léčbou na dva týdny. Lékař vám může doporučit i probiotika, zdravé bakterie podobné těm, které se přirozeně vyskytují ve střevech. Probiotika se nacházejí v jogurtech, doplňcích stravy a v některých potravinách. Pokud se kvasinková infekce vrací stále, musí lékař zjistit příčiny návratu, které bude nutno odstranit.

Zdroj: Kandidóza

Infekce pupíku

Častá je infekce pupíku. Zvýšené riziko infekce pupíku mají lidé s piercingem v oblasti pupku. Špatná hygiena kůže může také vést ke zvýšenému riziku infekce.

Infekce je běžná v pupíku, protože oblast je tmavá, teplá a vlhká. To přispívá k růstu bakterií a plísní, což může vést k infekci.

Příznaky

Příznaky se budou lišit v závislosti na příčině infekce. Pokud máte například bakteriální infekci, můžete mít jiné příznaky, než kdybyste měli plísňovou infekci. Mezi obecné příznaky a příznaky patří:

  • přecitlivělost;
  • bolest;
  • zarudnutí nebo změny zbarvení kůže v pupeční oblasti nebo kolem ní;
  • pocit svědění, brnění nebo pálení;
  • hnisem naplněný absces, který by mohl signalizovat bakteriální infekci;
  • otok na pupíku nebo kolem něj;
  • pupík, který je teplý na dotek;
  • páchnoucí výtok, který se může jevit jako bílý, žlutý, zelený, šedý nebo hnědý;
  • závrať;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • krvácení.

V závislosti na příčině infekce můžete mít pouze některé příznaky.

Diagnóza

Pokud má váš lékař podezření, že máte infekci, začne fyzickou zkouškou. Pomocí tamponu vám také odebere vzorek z pupíku. Tento vzorek lze otestovat. Výsledky pomohou lékaři určit příčinu infekce. Znát příčinu pomůže lékaři určit plán léčby.

Léčba

Pokud je vaše břicho infikované, lékař vám pravděpodobně kromě léků doporučí i režimová opatření:

  • nosit volné oblečení;
  • dodržování dobré osobní hygieny;
  • udržování infikované oblasti v suchu;
  • odstranění jakýchkoli šperků - piercingu.

Pokud máte kvasinkovou infekci, lékař vám předepíše antimykotický prášek nebo krém. Jiné bakteriální infekce jsou často léčitelné opláchnutím oblasti teplou slanou vodou. Ujistěte se, že jste oblast po opláchnutí důkladně vysušili. Váš lékař může také předepsat antibiotické krémy, které aplikujete přímo na infikovanou oblast. Pokud je vaše infekce závažná, mohou vám být předepsána perorální antibiotika.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP