Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA OTEKLÉ DÁSNĚ

OBSAH

Oteklé dásně

Latinský název dásně je gingiva. Dáseň je vlastně sliznice ústní dutiny, která obklopuje zuby. Dásně najdeme na horní i dolní části čelisti. Zdravé dásně mají korálově červenou barvu. Mají hladký obloukovitý nebo vroubkovaný vzhled kolem každého jednoho zubu. Nejsou citlivé na dotek a jsou pevné. Tkáň dásní, která je nezdravá, má často měkkou strukturu a je citlivá na dotek. Signálem je i páchnoucí dech nebo zvláštní pachuť, kterou postižený pociťuje. Mezi další projevy patří otok, brnění, napětí nebo krvácení dásní. Signálem, že se něco děje, je také změna barvy. Vedle zarudlosti mohou být postižené dásně namodralé, nebo dokonce zabarvené do bílé barvy.

Nateklá dáseň po vytržení zubu není nic neobvyklého. Otok by však měl během několika dní vymizet. Pokud přetrvává, nebo se dokonce zhoršuje, navštivte zubního lékaře. Může se jednat o infekci v ráně. V podobném duchu to je i s bolestí.

Rakovina se může projevovat různými boulemi a zduřeninami, které může laik zaměnit za otok dásně. Ačkoliv se říká, že rakovina nebolí, nemusí tomu tak být. I proto je v případě jakýchkoliv problémů a nejasností vhodné navštívit lékaře.

U parodontózy se může objevit otok a bolestivost dásní. Jestliže trpíte tímto onemocněním, měli byste být v péči zubního lékaře.

Infekce ve váčku může způsobit bolest dásní a okolní otok tkáně. Řešením je rozříznutí váčku, vypláchnutí dutiny a nasazení antibiotik.

Bolest a nateklá dáseň se po odstranění zubního kazu mohou vyskytnout u hlubokého zubního kazu, nebo pokud byl kaz v bezprostřední blízkosti dásně. Obojí by mělo během pár dní odeznít.

Na oteklé dásně je nejlepší šalvěj lékařská. Připravte si silný čaj a dlouho vyplachujte, tekutina musí být přiměřeně teplá. Použijte i řapík lékařský, který je vynikající nejen na oteklé dásně, ale i na afty či dásně poraněné třeba od oříšků nebo bonbonů. V lékárně se dá koupit – nejlepší je sypaný, ne v sáčcích.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘÍŠKO POD PRSTY LEVÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Už víc jak půl roku mám oteklé a trochu i zdeformované prsty na levé noze.Často mi do nich chytají křeče a pod prstama mám i oteklé podbříško,kde mi i bodá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé bříško pod prsty levé nohy

Bolestivé dásně

Někdy stačí zrníčko z housky nebo ostrý drobek, který se zabodne do dásně, a za chvíli bolestí doslova lezete po zdi. Rozjede se tak zánět, který už stejně máte, jen jste mu nevěnovali pozornost. I malý neřešený zánět ale může přerůst v parodontitidu, která pak zatíží nejen pacienta, ale i rozpočet zdravotnictví. Se záněty však nesouvisí jen parodontitida, je to často i nepříjemný zápach z úst. Zánět dásní bývá výsledkem nedostatečné domácí i profesionální dentální hygieny i zanedbávání preventivních prohlídek. Zdravé zuby a dásně jsou zrcadlem tělesného zdraví. Bolestivé dásně se také mohou projevit při opožděném prořezávání zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

Poradíte mi někdo něco na oteklé oči po včerejším tahu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Patriku, na oteklé oči je nejlepší pytlík s použitým černým čajem, který se přiloží na zavřené oko. Když se vaří čaj z porcovaného černého čaje, tak po vyluhování se pytlíček s čajem jemně vymačká, aby zůstal dále vlhký a chladný se pak přiloží na zavřené oko a nechá se v leže působit asi 10 - 20 minut. Tím otoky na oku splasknou. Někdy je snížení otoku oka tak markantní, že na krátko vzniknou i vrásky kolem očí, tím jak je zredukována podkožní výstelka se kůže na několik minut jakoby zkrabatí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽIVOČIŠNÉ UHLÍ NA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA ŠVANCAROVÁ.

Prosím jaký vliv má Živočišné uhlí na dásně? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Živočišné uhlí se používalo v minulém století a vyrábělo se spalováním zvířecích kostí. V dnešní době se k farmaceutickým účelům již nepoužívá a nahradilo ho uhlí aktivní. Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů.

Jaký vliv má aktivní uhlí na dásně?
V poslední době se objevují černé zubní pasty používající aktivní uhlí. Tyto zubní pasty obvykle neobsahují fluor, což zvyšuje potenciál zubního kazu a zánětu dásní.
Aktivní uhlí může pomoci odstranit pevné částice, ale nedetoxikuje zuby ani dásně. Pomáhá tak omezovat plak, ale žádné přítomné toxiny pravděpodobně neodstraní.
Pokud nepoužijete další zubní pastu, která se osvědčila jako bezpečná a účinná, budete vystavena riziku zubních kazů a onemocnění dásní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Živočišné uhlí na dásně

Oteklé kotníky u dítěte

Ve většině případů mohou být otoky kotníku u dítěte způsobené nevhodnou obuví nebo příliš těsnými ponožkami. Po odstranění nevhodné obuvi a ponožek se vše vrátí do původního stavu.

Zdroj: Oteklé kotníky

Diskuze

V diskuzi LÉČBA USTUPUJÍCÍCH DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kišová.

Dobrý den prosím o radu . Jak léčit ustupující dásně , odhalené krčky. Žádné jiné potíže se zuby jsem nikdy neměla . Nemám ani jeden kaz ,dásně nekrvácí. Děkuji Kišová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Pěničková.

na zuby a dásně se mi nejvíc osvědčily české bylinné produkty od Herbadentu, hlavně zubní pasta, ústní voda a bylinný roztok z extraktů bylin. Moc mi to pomohlo.

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Gaborovai.

Dobrý den dne 21.1.me vytrhli dva zuby a sílí mě dásně dnes je 23.1.mam natekle dásně a tváře. beru anopirin co mám nebo jak postupovat dál dekuji

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT V TLAMĚ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav ladman.

Pes bigl špatně žere a má zarudlé dásně. Díky za radu. Jar Ladman

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zarudlé dásně signalizují topické podráždění (například při žvýkání nové hračky), zánět dásní a / nebo infekci. Dásně psa bolí a proto nechce přijímat potravu. Bude potřeba podrobnější vyšetření, aby se našla příčina onemocnění dásní, a mohla se stanovit účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět v tlamě psa

Bolest dásně na dotek

Bolest dásně na dotek po extrakci zubu může být alveolitida (suché lůžko), ta se objevuje u každého pátého, který si nechal trhat dolní osmičky. Je to místo, které se hůře hojí a drží se zde zbytky jídla a podobně. Nahoře je riziko mnohem menší. To však neznamená, že byste neměli vytržení těchto osmiček řešit. Pokud se objeví výše uvedené komplikace, tak se jednoduše zaléčí. Nemějte z toho strach. Rozhodně to samo nepřestane bolet – lékař lůžko ošetří a do několika hodin to přestane bolet.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi BULKA BOLESTIVÁ VE VNITŘNÍ TVÁŘI CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den,asi před rokem mi můj zubní lékař našel na levé vnitřní straně tváře menší bulku s tím že to je něco čemu jsem nerozuměla ale dodal že to není rakovina.Před týdnem jsem zjistila že se trochu zvětšila(asi 1cm ) má tmavě červenou.barvu s bílofi jalovou špičkou ,mírně bolestivá.CHtěla bych poprosit o radu co to může být a z jakým lékařem to řešit.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika kotlárová.

Už dlouho době mám Bulku v puse u dolním patře zubů u dásně (ve tváři) Do dnes mě to nebolelo začlo mě to bolet a natika mi tvar nemůžu moc otevřít pusu a nevím co stim mohly by ste mi pomoct

Zdroj: diskuze Bulka bolestivá ve vnitřní tváři co to je

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ZUBY, DÁSNĚ, PARADENTÓZA POTÍŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlička J.

no to je pravda, Herbadent používala i moj babička, zubní pastu a jiné produkty, s dásněmi nikdy problém neměla. Je možná lepší si připlatit za bylinnou zubní pastu, či ústní vodu která pomůže

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leona H.

Vyzkoušela jsem produkty od Herbadentu a je fakt že na dásně mi pomohly. Akorát je u nás v lékárně neměli. Paní lékarnice mi je ale objednala na druhej den. Ta zubní pasta je velmi kvalitní, je po ní velmi svěží dech po bylinkách.Děkuji za tip

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Dlouhodobě oteklé nohy

Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným kardiovaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat tlačit krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lýtkové oblasti a v oblasti chodidla a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku, po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také potřeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení jako běžné silonky, takže nejsou nápadné.

Zdroj: Oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi LEDOVANI OTEKLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepyk.

mam otekle nohy a bojuji uz 2 roky , muze me nekdo prozradit , napiste na email TODEYPOP@seznam.cz dik

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledovani otekle nohy

Obrázky

Takto může vypadat rakovina dutiny ústní.

Zdroj: Rakovina dásně

Mám dlouhodobě oteklé nohy, jak se toho zbavit

Dlohodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem. V cévách se povolí zpětné klapky, které přestanou pomáhat vytláčet krev vzhůru a ta se pak hromadí pod koleny v lítkové oblasti a v oblasti nohy a kotníku. Celá noha bývá často nakypělá a někdy může měnit barvu, jako by na ní byla modřina. V takových případech je na takto oteklé a bolavé nohy vhodný lék Detralex. Detralex se užívá 2x denně 1 tableta a k dostání je v lékárnách na lékařský předpis. Léčba by měla trvat půl roku a po této době by se měly zhodnotit její účinky a případně v léčbě dále pokračovat. Současně s léčbou je také třeba nosit kompresní punčochy. Kompresní punčochy se dnes dají sehnat v provedení, jako běžné silonky, takže nejsou nápadné. Podrobné informace o léku Detralex, jeho cena a příbalový leták jsou k dispozici Detralex.

Zdroj: Lék na oteklé nohy

Zánět okostice čelisti

U zánětu okostice se jedná o onemocnění obalu kosti. Lidé se s ním nejčastěji setkají v souvislosti se vznikem zánětu kořenového kanálku zubu. V ústech je nejčastějším původcem vzniku zánětu okostice infekční váček u zubu, ze kterého se šíří dál. Nemoc je zákeřná a hlavně překvapivá, protože velmi často vypukne náhle a nečekaně. Největší bolest cítí postižený během jídla. Také zde platí přímá úměra, že větší zánět přináší větší bolest.

Příznaky zánětu okostice v ústech:

  • zarudlé a oteklé dásně
  • dásně se odtahují od zubů a vytvářejí kapsy
  • krvácivost dásní při čištění zubů
  • neustálý tlak mezi zuby
  • okolí postiženého zubu je oteklé a objevuje se zápal
  • bolesti zubů, které rostou při konzumaci jídla

Zvýšená teplota

Pokud nenavštívíte včas stomatologickou ordinaci, může dojít k pokročilejšímu zánětu. Ten se rozvine do té míry, že začnou ustupovat dásně. Příznaky jsou takové, že prostor mezi zuby postihne hnisání a extrémní bolest. Bude se zvyšovat tělesná teplota, nemocný začne být malátný a unavený, dostaví se otoky měkkých tkání. Celkově se příznaky často podobají chřipkovému onemocnění. Dřeň může odumřít a bolest dočasně zeslábne. Jenže to neznamená, že je problém vyřešený. Infekce i nadále pokračuje a bolest se změní na pulzující, která je pro zánět okostice typická.

Léčba

Zubní lékař u zánětu okostice ošetří zubní kanálky. To rozhodně není nic příjemného, a proto se pro zmírnění bolesti podává anestetikum. Zubní kanálky se musí vydezinfikovat a v některých případech také vyplnit. Je na posouzení stomatologa, zda není lepším řešením vytržení postiženého zubu. Tímto krokem se může vyloučit riziko opakování zánětu ve stejném místě. U zanedbaného zánětu může lékař nasadit antibiotickou léčbu, aby nedošlo k šíření bakteriální infekce.

Každé zanedbání léčby se vymstí. Nesnažte se o domácí léčbu a neprodleně navštivte zubního lékaře. V tomto případě nečekejte na dlouhé objednací lhůty, protože se jedná o akutní stav.

Operace zánětu okostice zubu

V některých případech je dokonce nutné odstranit infekci okostice odklopením sliznice a odvrtáním části kosti. Vše se děje v anestezii.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá otok prstů na ruce.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Proč vznikají oteklé oči?

Za opuchlé oči může několik faktorů. Nejhorším scénářem jsou skryté zdravotní problémy –oslabená funkce ledvin, štítné žlázy, záněty očí či uší nebo alergie. Otékat ale můžete i následkem nějakého úrazu, rýmy, hormonálních změn nebo po užívání některých léků. Na vině je zpravidla také vliv prostředí – klimatizace nebo zakouřené prostředí, dále používání nevhodné kosmetiky nebo nezdravý životní styl. Škodí nám zejména málo spánku, nepřetržitá práce u počítače a nadměrné užívání alkoholu či soli.

Zdroj: Babské rady na oteklé oči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP