Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA POPRASKANÉ PATY

OBSAH

Babské rady na popraskané paty

Podle našich babiček funguje na popraskané paty syrovátka. Dopřejte proto svým chodidlům koupel ve vlažné syrovátce. Po koupeli paty pořádně promastěte vhodným výživným krémem. Na praskliny na nohou platí také odvar z heřmánku nebo měsíčku. Obě bylinky jsou známé svými uklidňujícími a hojivými účinky. Ani po této koupeli nezapomeňte chodidla namazat krémem.

Zdroj: Popraskané paty

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Cihelková.

Na popraskané paty pomáhá citron. Paty potřít, změkčí kůži a zároveň dezinfikuje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty

Prevence popraskaných pat

Nejlepším řešením je samozřejmě pravidelná a důkladná péče o pokožku nohou. Návštěva pedikúry je příjemným a praktickým relaxačním rituálem, který si jednou měsíčně může dopřát každý. Pedikérka odstraní zhrublou kůži pat, upraví nehty a na závěr nohy uvolní masáží. Zastánci domácí péče se pak neobejdou bez nástroje na odstraňování suché kůže pat.

Zdroj: Popraskané paty

Diskuze

V diskuzi ZABALY NA POPRASKANÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

prosím o radu,dcera má cukrovku a ted v letním počasí má velmi suché a hodně popraskané nohy až do krve.je na to nějaký domácí zábal?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Vackova.

Dobrý den,poradí mi někdo jak léčit popraskané paty?Manžel s tím má velké
problémy skoro nemůže chodit kvůli bolesti ani do bot se nedostane.Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Zabaly na popraskané nohy

Popraskané paty – foto

Zde je několik obrázků, na kterých je možné vidět popraskané paty.

Zdroj: Péče o popraskané paty

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Helekalova.

mam pořád popraskané paty už několik let nepomahájí od kožní lékařky mastičky ruzné rady , podstoupila jsem u terapueta ozařování proti bakteriím stojí to stále víc peněz a nevím co stím. šlapky i paty jsou tvrdé v noci palí a praskliny větší trva to už 10 let Věra Helekalova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty

Mast na popraskané paty

Rozpraskaná kůže na chodidlech se léčí jen jedním způsobem, a to mazáním, mazáním a zase mazáním.

Zde můžete vidět mast na popraskané paty.

Zdroj: Dírky na patách

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

Popraskané paty nemám protože o svoje chodidla se starám celkem pečlivě ale
v rámci prevence lehce namažu svoje paty klasickým měkkým lehce roztíratelným taveným sýrem a navléknu silikonové ponožky na paty a nosím asi půl dne. Potom chodidla opláchnu vodou a natřu hydratačním krémem na nohy.Napsal jsem svůj příspěvek jak to třeba dělám já tak že se mnou tady nemusí nikdo souhlasit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty babské rady

Onemocnění způsobující popraskané paty

  • genetika
  • diabetes
  • problémy se štítnou žlázou
  • dermatitida
  • žilně městnaná dermatitida
  • Downův syndrom
  • onemocnění ledvin nebo užívání diuretik
  • lupénka a ekzém

Zdroj: Péče o popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Láda.

Dobrý den, již několik let mám značně rozpraskané paty někdy po chůzi až do jizem-krvavých, byl jsem již na kožním, kde uvedli že mám plísen na nehtech a dokud toto nebude odstraněno že mi budou paty praskat /toto cca 3 roky/ používám lék Exoderil-mast i kapky - toto nepomáhá, dostal jsem i míchanou mast na kůži, taktéž bez úspěchu, používám různé krémy na nohy /aloe vera, cracked heel crem active repair K´plus, foot cream-algetics, cracked heels cream -tian De a jiné masti na promaštění kůže jako je plsní nesolené sádlo, měsíčková mast, mastné krémy na ruce atd./ bolest je v v klidu při sezení nebo lehu, pomáhá před spaním cca 20 min studená koupel nohou, provádím i pilníkování, broušení a vyřezávání kůže žiletkou k tomu určenou ke snížení vrstvy kůže, zatím nic nepomáhá, bolest vystřeluje až do lýtek nad patami-toto onemocnění mám na obou nohách /patách/, mám slabý diabetes do 6,8 - takže již nevím koho mám navštívit - říkal jsem to praktické lékařce, internistovi,fyzioterapeutce ale nikdo se k tomuto nevyjádřil-pouze uvedli že to musím mastit-prosím o radu jak případně dále pokračovat nebo radu jak toto léčit, otevřené ani oteklé nohy nemám ani nikterak deformované, nosím ponožky z důvodů infekce ale chodidla mě v tomto dosti pálí nosím většinou plnou obuv-mám pouze popraskané paty chodidel děkuji za radu Láda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Popraskané paty se léčí v ordinaci kožního lékaře. Dostal jste informaci, že za popraskané paty ve vašem případě může plíseň nehtů. Soustřeďte se tedy na eliminaci rozvoje této plísně. Kupte si v lékárně sprej proti plísni na nohách s názvem Clotrimazol a aplikujte podle návodu na celé chodidlo po dobu několika měsíců. Nohy se snažte mít co nejvíce holé na vzduchu. Vlhko, jako je pot, různé zvláčňující krémy, sádlo, atd, to vše vaši situaci jen zhoršuje. I přílišné obrušování či ořezávání kůže může podporovat průnik nových plísňových spór do pokožky. Zajděte znovu na kožní a zaměřte se na léčbu plísně nehtů. Dodržujte pečlivě lékařem poskytnutou léčbu a udržujte nohy v suchu, co nejvíce bez ponožek a uzavřených bot.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest pat

Účinky

Alpa dohromady s acylpyrinem prý zabírá na bolavá ouška. Doporučuje se také jako obklad na karpální tunely, na záněty, výrony nebo na popraskané paty či kuří oka.

Zdroj: Alpa a acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem ZABALY NA POPRASKANÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

prosím o radu,dcera má cukrovku a ted v letním počasí má velmi suché a hodně popraskané nohy až do krve.je na to nějaký domácí zábal?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Firma Scholl dodává speciální krém určený přesně pro tyhle problémy diabetiků s rozpraskanými patami. Je to Krém na rozpraskané paty s keratinem K+, který zaceluje rozpraskanou kůži na patách již za 3 dny. Lanolin a urea, které jsou obsaženy v krému, intenzivně hydratují a zvláčňují pokožku. Keratinový komplex urychluje samoregenerační proces kůže. Krém ulevuje od bolesti a zabraňuje infekci. Krém má jemné složení, které je vhodné i pro diabetiky. Tady je cena přehled obchodů, kde se dá tento krém na rozpraskané paty koupit: www.zbozi.cz/?q=Kr%C…
Nebo ještě taky funguje léčivý krém na rozpraskanou kůži Just krém na nohy. Jeho cena je zde: www.zbozi-kosmetika.…

Zdroj: diskuze Zabaly na popraskané nohy

Příčiny popraskaných pat

  • chození naboso nebo v obuvi s řemínky způsobuje popraskání pat;
  • dlouhé stání;
  • zvýšená tělesná hmotnost;
  • nevhodné hygienické okolnosti;
  • nezdravá, suchá, šupinatá kůže;
  • nedostatek vitamínů.

Zdroj: Péče o popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ústní voda Listerine podle mého názoru nemá vliv na popraskané žilky na tvářích. Už jen z toho důvodu, že ústní voda se používá na výplach dutiny ústní a nemá přijít do kontaktu s pokožkou na tvářích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Babské rady na popraskané paty

Na popraskané paty jsou výborné koupele, a to především z heřmánku. Mezi další přírodní léčiva patří komonice smíchaná se semeny pískavice nebo komonice s kořenem kostivalu, též lze přidat ovesnou slámu, měsíček lékařský, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí můžeme vytvořit téměř neomezené množství (podle vlastních preferencí a také podle toho, jak budou naše paty na jednotlivé rostliny reagovat). Bylinky v koupeli fungují nejen jako prevence, ale i jako léčba ve chvíli, kdy nám paty již popraskaly. Před koupelí je dobré prokrvit nohy jejich střídavým namáčením do teplé a studené vody. A po koupeli bychom je měli vždy namazat (ideální jsou krémy, které obsahují měsíček nebo propolis). Taktéž nezapomínejme dodržovat pitný režim (což v letních dnech znamená více tekutin než obvykle) a na nohou nosme mimo jiné obuv a ponožky, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Paty budou méně praskat, pokud omezíme nošení otevřených bot či chození na boso. Konečně náš jídelníček by měl obsahovat dostatek vitamínu A, jenž pomůže pokožku regenerovat.

Vhodné ponožky pro popraskané paty.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Diskuze

V diskuzi TVRDÉ PATY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Já si přes léto velmi často na paty naplácám jakýkoliv krém, např. za 40 kč z Penny celkem velká kulatá krabička. Ne jen namazat, ale udělám slabou vrstvu, překryju gázou a natáhnu ponožky. Paty mám do rána jak mimino. Přes zimu udržuju, tak jednou za 3-4 dny. Pokud Vám už paty praskají, můžete si za to sama. Na to, aby jste měli paty hezké, nejsou potřeba žádné drahé speciální masti a okrajovátka, stačí si o paty pečovat, jako o obličej a ruce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvrdé paty diskuze

Popraskané paty

Častým problémem jsou popraskané paty, které mohou pěkně bolet, pokud praskliny překročí určitou hranici. K tomuto jevu dochází jednak nedostatečnou výživou vrchních vrstev kůže, které krémy udržují pružnou, a tudíž odolnější. Jednak může být příčinou také nevhodná obuv. Pokud vám boty nesedí, jak mají, zaděláváte si na pořádný problém, a to nejen kosmetický.

Když nemá noha dostatečnou a správnou oporu v botě, začne se pochopitelně bránit, a to i právě nevzhlednými až bolestivými prasklinami. Dlouhé prostoje a nadváha se na tomto stavu významně podepisují. Na patě se totiž vyskytuje tukový polštář, na který je vyvíjen velký tlak: váha těla na něj tlačí a on zase na okolní kůži.

Pokud není pata správně zafixovaná ve správné poloze a nedostává se jí dostatečné opory z vnějšího okolí, začne praskat. Představte si rajče, na které je ze shora vyvíjen tlak. Co se stane? Rajče se začne zplošťovat a roztahovat do šířky, a je-li tlak skutečně silný, jeho slupka to nevydrží a praskne. A totéž se děje i s patami a celými chodidly.

Zdroj: Péče o popraskané paty

Jak na popraskané paty?

Nejlépe vám s popraskanými patami poradí zkušená pedikérka nebo pedikér. Pokud na tvrdou kůži na chodidlech trpíte, měli byste si jednou do měsíce dopřát pedikúru. Nejde finančně o nic náročného (zpravidla se cena pohybuje kolem 200 korun za ošetření). Odměnou vám budou zdravá a pěkně vyhlížející chodidla.

O své paty ale můžete pečovat také doma. V lékárně nebo drogérii je možné zakoupit speciální krémy určené na popraskanou pokožku. Na domácí ošetření lze použít také pemzu (lehkou pórovitou horninu), která vám pomůže odstranit nánosy odumřelé kůže. Nevýhodou ovšem je, že takové ošetření neodstraní veškerou popraskanou kůži, naopak použití pemzy může kůži zanechat i roztřepenou, což může následně způsobit další problémy.

Na pedikúře se zpravidla setkáte s použitím ořezávače kůže, který dokonale odstraní veškerou odumřelou kůži, takže vaše paty budou opět krásně hladké. Jeho používání však vyžaduje odbornost a zaškolení, proto si dejte pozor, abyste si domácím použitím spíše neublížili.

Zdroj: Popraskané paty

Diskuze

V diskuzi BOLENI PATY ZESPODU PO RANU PRI CHUZI A PO DELSIM SEZENI A CHUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Wagnerova.

Dobry den, muzete mi poradit s problemem boleni paty po ranu pri zacinajici chuzi se temer nemohu postavit na pravou nohu a to same pri delsim sezeni a pak chuzi. Po chvili pajdave chuze se to zlepsi, ale boli to stale. Dekuji za radu a zdravim Ivana Wagnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den.
Myslím si ,že máte tzv. ostruhu.

Někomu pomáhá od bolesti ořechové listí . Na gázu dát ze 3 listy ořechové,poklepat a přiložit na patu.Převázat,nejlépe na noc.

Nejlepší řešení ale je navštívit lékaře,rtg paty a léčba. Nejvíc účinné je ozáření paty
3x.

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Bolest paty v klidu

Bolest paty v klidu může být způsobena v souvislosti s nošením nevhodné obuvi, která postihuje především ženy nosící obuv na vysokých podpatcích. Další možnou příčinou je Haglundova exostóza, což je onemocnění způsobující otok na zadní straně paty. K léčbě se používá podpatěnka – ortopedická pomůcka zmírňující bolest paty.

Zdroj: Bolest paty

Na popraskané rty je dobrá okurka

Slupka z okurky totiž obsahuje blahodárné látky, které dokáží uzdravit popraskané nebo suché rty. Z okurky se oloupe tenká zelená slupka, která se pak uřízlou stranou pžikládá na rty. Zde se nechá působit tak 20 minut. Po té se ze rtů sundá a rty se namažou čistou lékařskou vazelínou.


Zdroj: Popraskané rty, to může být plíseň rtů!

Příčiny popraskaných pat

V naprosté většině případů bychom neměli hledat žádné složité a závažné příčiny. Ovšem, občas nás může potrápit nějaká mykóza nebo můžeme mít určité genetické predispozice, ale v naprosté většině případů se dá říci, že za tento problém může nedostatečná hygiena. Člověk by si měl zvyknout, že péče o paty patří k základním návykům, jako je například čištění zubů či používání mýdla nebo každodenní sprchování. Pokožka na patách prostě vysychá a není to nic nepřirozeného. Přirozeně zrohovatělá kůže má výrazně silnější vrstvu na místech, která jsou více namáhaná, nebo kde je větší riziko různých poškození kůže – jde o naturální ochranu. Samozřejmě v dnešní době nejsme nuceni běhat celý den, nebo dokonce celý život bez bot, proto silná zrohovatělá vrstva není až tak žádoucí. A pokud ji budeme pravidelným škrábáním redukovat, odstraníme i nejobvyklejší příčinu, díky které popraskané paty vznikají. Také bychom si měli hlídat, abychom tělu nevysílali signál, že má paty bránit před okolními riziky rychlejším tvrdnutím pokožky – stačí méně chodit na boso a tlačit na paty. Některé příčiny se však jen těžko ovlivňují, patří k nim výše zmíněné genetické predispozice, mykózy či plísně, ale také například starší věk, užívání různých léků (zvláště protisrážlivých), revma nebo lupénka.

Zdroj: Popraskané paty

Popraskané koutky úst foto

Fotografie, na kterých jsou vidět popraskané a zanícené koutky úst, jsou vidět tady popraskané koutky úst.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Mast na suché a popraskané paty

Lamisil

Lamisil 1% krém je antimykotikum, které usmrcuje houby způsobující kožní potíže. Lamisil krém se používá k léčbě těchto kožních infekcí: mykóza nohou − takzvaná atletická noha (tinea pedis), mykóza v oblasti třísel, lůna a v jiných kožních záhybech (tinea cruris), mykóza v oblasti trupu (tinea corporis). Dále se používá k léčbě kvasinkového onemocnění kůže (například kandidóza a pityriasis versicolor). Krém používejte podle doporučení po celou předepsanou dobu, i když po několika dnech budete mít pocit zlepšení. Infekce se totiž může znovu objevit, pokud se krém nepoužívá pravidelně nebo se s jeho používáním přestane příliš brzy. Úplné vyléčení a zahojení kůže trvá přibližně 4 týdny. Účinek Lamisil krému pak přetrvává i po skončení léčby, zlepšování stavu bude tedy pokračovat i v době, kdy už krém nebudete používat.

Příbalový leták Lamisil krému.

Zde můžete vidět další masti na suché a popraskané paty.

Bruska na paty

Kvalitní a výkonná elektrická bruska na paty nepotřebuje žádné baterie ani náhradní kotoučky. Vyhlazuje kůži, odstraňuje odumřelé buňky pokožky a hrubou kůži. Elektrická bruska je určena pro běžnou pedikúru.

Bateriová bruska na paty a chodidla rovněž účinně odstraňuje ztvrdlou kůži. Napájejí ji dvě AA baterie, hlavici lze snadno vyjmout a umýt.

Zde můžete vidět různé druhy brusek na paty.

Bolesti paty

Bolest paty se vyskytuje u dospělých osob poměrně často. Bolest bývá velmi nepříjemná a může působit významné potíže. Příčin bolesti může být celá řada, například choroby měkkých tkání a kostí nebo systémová onemocnění. Mezi nejčastější příčiny bolesti pat pak patří právě prasklá kůže na patě.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Co způsobuje praskliny na patách

Pokožka na patách vysychá, což není nic nepřirozeného. Výrazně silnější vrstva přirozeně zrohovatělé kůže se nachází na místech, která jsou více namáhaná nebo kde je větší riziko poškození kůže. Zrohovatělou kůži na patách bychom měli pravidelným škrábáním redukovat, protože právě tím odstraníme i nejobvyklejší příčinu vzniku popraskaných pat. Některé příčiny lze ale jen těžko ovlivnit. K takovým patří genetické predisposice, mykózy či plísně, ale také vyšší věk, užívání různých léků (protisrážlivých), revma nebo lupénka. A co musíme učinit, abychom zabránili popraskání kůže na nohou? Mazat, mazat a mazat.

Správná péče o nohy: Tvrdou kůži na patách odstraňte mechanicky, tedy pemzou nebo škrabkou na nohy. Kůži na chodidlech můžete změkčit koupelí se speciálním olejem. Nejpostiženější místa ošetřete korekčním gelem nebo tyčinkou, která pomůže zacelit největší rány. Nohy namažte krémem na popraskané paty nebo regeneračním balzámem, jenž kůži na nohou zvláční a zajistí, aby tento efekt vydržel co nejdéle. Nakonec si oblečte bavlněné ponožky a nechte krém působit celou noc.

Zdroj: Jak na popraskané paty


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP