Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA PROSTATU

OBSAH

Bolest varlat na dotek

Bolest varlat na dotek může být způsobena zánětem. Varle může být postiženo zánětem, spíše je však postiženo nadvarle. Typickými příznaky jsou především bolestivost, otok na postižené straně, zduření nadvarlete. Infekce se může přenést při kapavce a jiných onemocněních, které postihují močovou trubici a prostatu. Léčba spočívá především v podání antibiotik. Samozřejmě bolest varlat může způsobit i přílišná sexuální aktivita nebo naopak dlouhá sexuální abstinence.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA PROSTATU HRAZENÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Plíšek.

Zajímalo by mne, které léky na prostatu v současnosti hradí pojišťovna VZP.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír Skopalíkj.

Dobrý den,asi 10 let užívám Omnic Tokaz 0,4 tablety.Upravil jsem programy dne a jsem s ním spokojen a udržuji vodní rovnováhu těla. Jsem penzista 88 let a doplatek za lék v lékárně není pro mne zanedbatelný. Došla mi informace, že VZP ČR nově hradí nový lék na hypertrofii prostaty, který v účincích je totožný
s Omnic Tokazem . Zajiímá mne, zda teké v charekteristice účinku má prodloužené
uvolňování, které je pro mne tak důležité pro zažitý a realizovaný denní režim
na mé obecné denní potřeby- návšěva lékaře, nákupy,cesty autem a podobně a také
na kondiční chůze s trekovými holemi, návštěvy kulturních akcí , přátel a podobně.
Neznám název léku a prosím o jeho sdělení a zprávu, že jak je hrazen a zda
je možno již číst příbalovzý leták v počítači pro hlubší informovanost.
Děkuji za Vaši zprávu a ochotu mne poučit a jsem s pozdravem Skopalík

Zdroj: diskuze Léky na prostatu hrazené zdravotní pojišťovnou

Účinky

Doplněk stravy obsahující kůru ze slivoně africké vychází z podobného základu jako originální lék Tadenan, ale nejedná se o generikum. To by totiž za cenu požadovanou prodejcem za obdobný doplněk stravy bylo neprodejné.

Porovnání srovnatelných balení:

  • Tadenan, lék na lékařský předpis, 30 cps.: cca 300 Kč
  • Pygeum Pro 30 cps. doplněk stravy: 1 190 Kč
  • Di Prostan 30 cps. doplněk stravy: 230 Kč
  • Prostalex 60 cps. doplněk stravy: 319 Kč
  • Prostatex 60 cps. doplněk stravy: 399 Kč
  • PROSTATA 60 tbl. doplněk stravy: 216 Kč
  • PM Elixír 60 cps. doplněk stravy: 211 Kč
  • Prostabil 100 cps. doplněk stravy: 590 Kč

Všechny uvedené doplňky stravy jsou téměř identické s Pygeum Pro. Původní receptura přípravku na prostatu je zesílena účinkem dalších extraktů z urologických bylin.

Zdroj: Pygeum PRO

Diskuze

V diskuzi BYLINKY NA PROSTATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Just.

Dobrý večer
prosím Vás potřebuji radu jaké mám užívat směsi bylinek na prostatu. Prosím teť popíši
moje problémy v roce 2015 mě bylo odebráno kousek tlustého střeva tím jsem se dostal na onkologii a od tud mě posílají na různá vyšetření.Také na urologii tam mě zjistili
že mám zvětšenou prostatu.V únoru 2019 mám jít na biopsii prostaty proto bych chtěl
pomoci při uzdravení prostaty (zdá se mi že problémy s prostatou zhoršují).Proto Vás prosím o radu jaké přírodní produkty mám užívat aby jsem zlepšil moji prostatu.

Kde v Brně nebo v okolí mohu byliny koupit?
Děkuji za radu s přáním hezkých dnů vám přeje Jaroslav Just

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinky na prostatu

Co se stane v průběhu operace prostaty?

Operace bude zahájena hned po té, co jste dostal celkovou narkózu. V celkové anestezii nebudete během operace nic cítit. Po tom co usnete, tak váš doktor provede řez a vytvoří otvor ve vaší kůži v dolní části břicha pod pupíkem.
Pak chirurg odstraní vaši prostatu i s nádorem. Váš lékař bude také provede odstranění mízních uzlin v okolí vaší prostaty. Vaše lymfatické uzliny budou zkontrolovány, zda-li se vaše rakovina nerozšířila i do nich. Lymfatické uzliny jsou malé žlázy, kterou jsou rozmístěny po celém těle a které odvádějí jak bakterie, tak i rakovinné buňky, z vašeho těla. Někdy se nádorové buňky mohou prostřednictvím lymfatických uzlin přestěhovat i do jiné části těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZITI POD KŮŽI V ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek .

Jenže co mu mám říct.Byl jsem tam asi před dvěma týdny a doktor mi vyšetřil ultrazvukem ledviny,prostatu i varlata.PSA bylo odebráno v srpnu,v době,kdy už jsem měl svědění několik měsíců..Prostatu pak vyšetřil i prstem a co našel,tak prý jen mám zúžený konečník a pak něco říkal o trhlince na konečníku.Asi týden před tím jsem měl dost velkou zácpu.Myslíte,že to může mít nějakou spojitost??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ještě by mohla pomoci neurologie, akupunktura, kineziologie nebo také fyzioterapie. Protože by to také mohl být kožní nerv, který vyhodnocuje pohyby šourku chybně - jako svědivý pocit. Nerv může být mírně uskřinutý v oblasti bederní páteře nebo někde po své dráze a to pak také způsobuje tyto pocity. Zkuste hledat řešení ještě v těchto oblastech medicíny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůži v šourku

Norma pro leukocyty v moči

Všechny stavy, kdy se v moči nacházejí leukocyty, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu chronického zánětu, může dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin pozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Množství leukocytů v moči by u zdravého člověka nemělo přesáhnout 10 µl (miliontina litru!).

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi BYLINKÁŘ PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Jirousková.

Dobrý den,otče Pleskači.Dovoluji si Vás oslovit.Můj bývalý manžel je po transplantaci srdce.Je to necelý rok.Stále mu není dobře.Stále se vrací do pražského Ikemu.Nyní ho opět volali po hospitalizaci.Má špatnou krev.Tedy,špatné výsledky.Proto jsem si myslela,zda by nebylo dobré léčit ho bylinkami.Antibiotikama je nadopovaný dostatečně.Jestli byste byl tak laskav,napište mi svůj názor a radu,jaké bylinky by mu udělaly dobře.Věřím,že mi odpovíte a poradíte.S díky D.Jirousková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den,
prosím o radu jak eliminovat zvětšenou prostatu a s tím spojené problémy s močení. Je mi 58 roků a způsobuje mi to obtíže v zaměstnání. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Bylinkář pleskač

Příznaky

U mužů se rozvíjí akutní zánět s výraznými potížemi, jako je pálení močové trubice a bolest se silným hlenohnisavým výtokem. Vyústění močové trubice je zarudlé a zduřelé. Zánět se může při nesprávné léčbě šířit na prostatu, semenné váčky či nadvarle. Muži trpí zánětem semenných váčků, který může vést k neplodnosti. Zánět nadvarlete je provázen celkovými příznaky, jako jsou horečka, zarudnutí a bolestivost šourku. Po akutním stadiu příznaky slábnou a onemocnění přechází do chronické fáze, kdy se vyskytuje vleklý slabý výtok.

U žen může být počátek zcela bez příznaků nebo jsou velmi slabé – objevuje se pálení při močení, zarudlé děložní hrdlo. To představuje nebezpečí přechodu do chronického stadia s rozšířením infekce na čípek děložní, dělohu a vejcovody. Při postižení vejcovodů často dochází ke zjizvení, což je možná příčina neplodnosti. Komplikacemi uretritidy jsou rovněž častější potraty či předčasné porody.

Zdroj: Uretritida

Poradna

V naší poradně s názvem RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL.

Dobrý den.Prosím o radu.Mám vyšší hodnotu PSA v krvy.Po biopsii prostaty je histolické vyšetření bez záchytu turmorozní tkáně.Poradte mi prosím co užívat na snížení PSA a na zvětšenou prostatu. Je mi 66 roků.Děkuji KAREL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA aneb specifický prostatický antigen je hojně používaným ukazatelem zhoubného nádoru prostaty. Ne vždy však jeho zvýšené hodnoty souvisí s rakovinou. Hodnoty PSA rostou společně s věkem. Například ve 40 letech může být jeho hodnota až 2,5 krát větší než normální, v 60 letech je to až 4,5 krát a v 70 letech je to až 6,5 krát vyšší hodnota než normál a přesto nemusí být s prostatou žádný problém. Další častou příčinou zvýšeného PSA může být nezhoubná hyperplazie prostaty, kdy dojde ke zvětšení prostaty a ve zvětšené prostatě je pak i více buněk, které logicky produkují i více PSA a rovněž nejde o rakovinu. V tomto případě je vhodné potvrdit nezhoubnost právě biopsií, jako ve vašem případě. Další situace, které zvyšují hodnoty PSA, jsou častá jízda na kole a bakteriální onemocnění prostaty a močových cest - ty se zjistí laboratorním vyšetřením moči a léčí se antibiotiky. Rovněž je vhodné zdržet se ejakulace tři dny před testem na PSA, neboť výron semene rovněž zvýší hladinu PSA na příštích 24 hodin. Trvale zvýšená hladina PSA není nijak nebezpečná, pokud je jiným vyšetřením vyloučen zhoubný nádor.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rada

Lázně po operaci prostaty

Včasná a správná rehabilitace po radikálním chirurgickém výkonu odstraňujícím prostatu redukuje míru inkontinence, podílí se na zlepšení erektilních funkcí u pacientů a výrazně urychluje léčebný proces. V lázních Slatinice dosahují klienti pooperačním cvičením pod odborným vedením výrazně lepších výsledků než muži, kteří necvičí vůbec. Je prokázáno, že pooperační rehabilitace v lázních Slatinice urychlí návrat kontinence. Poté, co se pacient vyrovnal s nádorovým onemocněním a přijal jeho léčbu, čelí problému, který může významně ovlivnit jeho běžný, všední život. Močová inkontinence přes nástup nových operačních metod stále představuje klinicky závažnou komplikaci významně ovlivňující životní pohodu pacienta. Pánevní svalové cvičení je metodou první volby léčby, užívanou ke zlepšení funkce svalové síly a pevnosti pánevního dna i zlepšení funkce močového měchýře. Opakované stahy svalstva dna pánevního zvyšují nejen okamžitou sílu, ale i vytrvalost a pevnost.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem TRIBULUS ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Jursa.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Mám zvětšenou prostatu a beru lék duodart. Je vhodné brát tribulus?Mám také zvíšený chol. ten zlí 4.3.Děkuji za odpověd.Jursa.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Od svého lékaře dostáváte lék, který léčí nezhoubné zvětšení prostaty. Na zvětšování prostaty má vliv testosteron. Tribulus podporuje tvorbu testosteronu, to znamená, že jde svým účinkem proti vaší současné léčbě. Nelze tedy doporučit užívání tribulusu při zvětšené prostatě. Pokud i přesto chcete zkusit tribulus užívat, určitě o tom informujte svého lékaře, aby vás mohl v tomto ohledu lépe sledovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tribulus účinky

Bylinky na zánět prostaty

Organické potraviny – nejlepší je držet všechny chemické látky a pesticidy daleko od těla.

Rajčata – rajčata obsahují lykopen, který je pro zdraví prostaty velmi důležitý, zvláště účinný je ve vařených produktech z rajčat.

Dýňová semínka – tato semínka jsou plné zinku, který je pro zdravou prostatu potřebný.

Ryby – ryby obsahují velké množství omega-3 tuků, které mohou pomoci při zmírnění zánětu prostaty.

Zelený čaj – zelený čaj pomáhá při detoxikaci, i proto je dobrý pro zdraví prostaty.

Zinek (50 mg denně) – zinek je potřebný pro zdraví prostaty.

Olej z dýňových semínek – 8–10 gramů nebo 1 polévková lžíce denně může pomoci se zmírněním příznaků.

Rybí olej (1 000 mg denně) – EPA / DHA obsažený v rybím oleji pomůže zmírnit zánět.

Kořen kopřivy – 120 mg 2x denně může pomoci zmírnit příznaky.

Vitamín D – vitamín D3 dokáže pomoci udržet zdraví prostaty.

Při zánětu prostaty střídavě po dni popíjejte čaje s názvem Imunita, Ledviny muži a Prostatin. K tomu denně užívejte tinkturu z pupenů lichořeřišnice a kapsle prodávané pod názvem Ochránce.

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi ČEHO SE VYVAROVAT PŘI ZVĚTŠENÉ PROSTATĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Křikava.

Mám zvětšenou prostatu a přesto, že užívám předepsané léky (asi 2 měsíce), trápí mě časté noční močení, nebo nucení.
Pokud máte zkušenosti, jestli mám držet nějakou dietu - jídlo, pití, prosím poraďte.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čeho se vyvarovat při zvětšené prostatě

Strava při karcinomu prostaty

Zlepšením jídelníčku můžeme výrazně zlepšit průběh onemocnění prostaty rakovinou. Některé potraviny, zejména červené ovoce a zelenina, můžou mít léčivé účinky na rakovinu prostaty a to vše díky obsaženému lykopen. Lycopen je červené barvivo a propůjčuje rajčatům jejich ohnivě červenou barvu, proto jsou rajčata na prostatu nejlepší.

  • rajčata a jídla z rajčat - 1/2 hrnku vařených rajčat úžívaných dvakrát týdně,
  • vodní meloun, červený grepfruit a růžová guava v množství 1 až 2 hrnky týdně,
  • tofu, sójové mléko a výrobky ze sóji, například hrnek sójového mléka denně nebo 1/2 hrnku tofu denně,
  • zelený čaj, který má vítečné antioxidační účinky, dva až čtyři šálky denně,
  • šťáva z granátového jablka, která v sobě má mnoho polyfenolů, stačí jeden hrnek této šťávy denně,
  • losos, sardinky,mořský pstruh,makrela a další tučné ryby ze studených mořských vod, stačí tři porce ryb týdně,
  • brokolice květák, růžičková kapusta a brukvovitá zelenina, dva až tři hrnky této zeleniny týdně,
  • česnek a cibule, jeden stroužek česneku denně a k tomu jedna až dvě lžíce cibule denně,
  • vitamín E 200IU denně,
  • selen 200μg denně,
  • vitamín C 120mg denně,
  • zinek maximálně 20mg denně.

Žádné tučné maso, žádné tučné mléčné výrobky, žádné rafinované cukry.

Foto: Wikimedia Commons

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Caska.

Dobrý den, přes 5 let užívám Warfarin 5 mg.Nyní mi oční lékařka doporučila užívat vit.doplňky sk.B. Zakoupil jsem přírodní B komplex PANGAMIN, ale protože to obsahuje i kyselinu listovou, tak mám dotaz zda současné užívání warfarinu a pangaminu není pro mne nebezpečné.
V lékárně mi na tento dotaz nedali jasnou a jednoznačnou odpověď.
Děkuji za informaci.
Petr C.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ján Zuskač.

Uživam warfarin 1,5 denně.Jaké ovoce a zeleninu mohu jist? Mám cukrovku 2.typu,vysoký krevní tlak a prostatu.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Jaké druhy operace jsou k dispozici?

Operace prostaty zahrnuje odstranění části rozšířené tkáně. Nejběžnější operací je endoskopický chirurgický zákrok, známý jako transuretrální resekce prostaty. Tato operace se dělá pod celkovou nebo spinální anestezií, kdy je endoskop vložen přes penis do močové trubice a následně do prostaty. Zvláštní řezací smyčka se pak používá k odstranění malých částí prostaty, dokud není kanál rozšířen. Díky tomuto kanálu pak moč prochází nerušeně ven.

Je-li prostata jen mírně zvětšena, lze provést transuretrální incizi prostaty. Urolog endoskopicky provede pouze jeden nebo dva řezy na prostatě, uvolní tak hrdlo močového měchýře a sníží tlak na močovou trubici. Urolog prostatu pouze nařízne, ale neodstraňuje.

Pokud je prostata značně zvětšena, může být nutný řez v podbřišku a provádí se otevřená operace pro odstranění prostaty. Ale tento postup se provádí jen zřídka.

Operace představuje větší riziko než lékařské ošetření a přináší možné komplikace, včetně retrográdní ejakulace. V retrográdní ejakulaci vstupují spermie během ejakulace do močového měchýře místo toho, aby byly vyloučeny přes penis. Později jsou propláchnuty močí. Tento jev není škodlivý, ale má dopad na plodnost člověka, proto je důležité, aby lékař věděl, zda chcete mít děti.

Výhodou operace je dlouhodobý účinek, ale je odstraněna pouze část prostaty, takže někteří muži mohou později potřebovat další operaci.

Zdroj: Benigní hyperplazie prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem SMEGMA PENISU A SPATNÁ EREKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pedro.

dobrý den ,
prosím mám v poslední době problém s erekcí.Je možné že je to způsobeno lékem Duodart na prostatu? je možno tento lék nahradit nebo kombinovat s jiným pro erekci?L
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při léčbě lékem Duodart bohužel často dochází ke snížení schopnosti dosáhnout erekci. Zároveň to způsobuje poruchy erekce a snížení libida. O tom, jestli je ve vašem případě možné nahradit Duodart jiným lékem, může rozhodnout jen ošetřující lékař. Nečekejte ale výrazné zlepšení při náhradní léčbě. Léčba benigní hyperplazie prostaty vždy zhorší sexuální funkce. Prostata je nedílnou součástí sexuálního ústrojí a proto má její léčba tyto dopady.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smegma penisu a spatná erekce

Jaká je délka života u rakoviny prostaty

Rakovina prostaty, respektive její léčba, může vyvolat různě závažnou únavu – od lehké únavy až po stavy tělesného vyčerpání, které mohou znemožňovat běžné denní činnosti. Pacienti se cítí unavení, objevuje se letargie, spavost a vyčerpání, které neustupuje ani po odpočinku. Ovlivněna bývá psychika pacienta, jeho motivace, schopnost se koncentrovat, potlačeno je libido (sexuální touha). Je-li únava způsobena terapií rakoviny prostaty, tak většinou po jejím ukončení ustoupí, může to ale trvat i déle. Častou příčinou této únavy může být jak hormonální terapie, tak i pokročilé stadium onemocnění či metastázy (rozšíření nádoru mimo prostatu).

Rakovina prostaty i její léčba mohou způsobovat obtíže s močením (časté nucení na močení či slabý proud moči a z toho plynoucí delší trvání močení) nebo udržením moči (močová inkontinence). Tyto obtíže mohou po léčbě ustoupit nebo v různé míře přetrvávat dlouhodobě.

Radioterapie může způsobovat zažívací obtíže, protože záření může vyvolávat zánět ve stěně střeva, který vede k průjmům a bolestem břicha či konečníku. Vzácně může vyvolat i krvácení z konečníku. Zažívací obtíže po radioterapii většinou rychle ustoupí, může to ale trvat i déle, nebo se mohou zažívací obtíže objevit až měsíce či roky po ukončení ozařování.

Nádor prostaty, který nepřekročil její okraje, většinou není bolestivý. Bolesti se ale mohou vyskytnout po terapii. Po radikální prostatektomii můžete mít bolesti v průběhu hojení po operaci, úlevu mohou přinést léky proti bolesti. Nádor, který se rozšířil mimo prostatu, však může způsobovat bolesti, a to zejména při rozšíření nádoru do kostí, což je poslední stadium neboli 4. stadium, po němž následuje smrt. V tomto období se mohou vytvářet vzdálená ložiska (metastázy) v jiných orgánech, například kostech, jak již bylo uvedeno výše. Jedná-li se o páteř, mohou tato ložiska utiskovat míchu a způsobovat neurologické obtíže. Nedochází k tomu často, ale pokud ano, je důležité časné řešení.

Onemocnění ovlivňuje praktický život. Může změnit pracovní schopnost a finanční situaci. Léčba nádorového onemocnění může zabrat delší dobu a v jejím průběhu obvykle budete v pracovní neschopnosti. Časté návštěvy lékaře mohou také znamenat absenci v práci. A po radikální prostatektomii budete nejspíš potřebovat několik týdnů, než se budete moci vrátit k větší fyzické aktivitě.

Vedlejší účinky léčby, jako je například únik moči, mohou práci dále znesnadňovat. Radioterapie bývá méně fyzicky zatěžující, ale někdy si vyžádá častý odpočinek či pracovní neschopnost.

Návrat do práce po ukončení terapie závisí na jejím výsledku, délce nutné rekonvalescence a následcích léčby. Někdy je vhodné zaměstnání změnit či zkrátit úvazek.

Zdroj: Rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem KÝLA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Použijte čípky, které vám nabídli v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Mašek.

Dobrý den.Prosím o vysvětlení už jsem Vám psal jsem po operaci tříselné kýly vlevo a to po13 výkonech a lékař mi zdělil že mám zasaženou prostatu už i v močovém měchýři kýla byla operována na klinice s jednodení hospitalizací.Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Zánět močovodu

Zánět močové trubice, latinsky uretritida, se vyskytuje ve dvou formách – nekapavčité a kapavčité. Projevuje se především změnami při močení, nejčastěji pálením a řezáním, častým nutkáním na močení, zkaleným až bělavým výtokem, objevuje se podrážděná močová trubice. U žen je uretritida mnohdy spojena se zánětem pochvy. Kapavčitá uretritida má jiný průběh u žen a jiný u mužů. U žen může být počátek zcela bez příznaků nebo jsou velmi slabé, což představuje nebezpečí nepozorovaného rozšíření infekce na děložní čípek, dělohu a vejcovody. Jsou-li zasaženy vejcovody, může dojít k jejich zjizvení a následné neplodnosti. Asi 50 % žen s kapavkou pozoruje příznaky v podobě pálení při močení a výtoku. Děložní hrdlo nemocné ženy je zarudlé a potažené hnisem. Může se objevit krvácení mimo menstruaci či krvácení po pohlavním styku. Infekce může zasáhnout také žlázky na malých stydkých pyscích a žlázky při ústí močové trubice a může dojít ke vzniku bolestivého abscesu.

U mužů se kapavčitá uretritida ohlašuje výraznými zánětlivými potížemi. Vyústění močové trubice je zarudlé a zduřelé a nastupují obtíže v podobě pálení a bolesti při močení se silným hlenovitým hnisavým výtokem. Při neléčení se zánět může rozšířit na prostatu, semenné váčky či nadvarle. Po akutním počátečním stadiu příznaky postupně slábnou a uretritida přechází do chronického onemocnění. Během něj se objevuje vleklý slabý výtok.

Nekapavčité uretritidy může vyvolat celá řada mikroorganismů. Nejčastěji jde o E. coli, ale také to může být Chlamydia trachomatis, adenoviry, mechanické zranění močové trubice, chemické zranění a opakované podchlazení. Je to velmi časté onemocnění, které je častější u žen než u mužů. Faktory, které usnadňují rozvoj nemoci, jsou cukrovka, onemocnění prostaty, těhotenství a špatná intimní hygiena. Hlavními projevy uretritidy jsou změny při močení. Pacienti nejčastěji popisují pálení a řezání, časté nutkání na močení. Dále se vyskytuje zkalený až bělavý výtok. U žen je uretritida spojena často se zánětem pochvy. Onemocnění je nepříjemné a má tendenci se často opakovat.

Zdroj: Uretritida

Leukocyty v moči

Normálně se leukocyty v moči nevyskytují, pakliže ano, je to důkazem probíhající infekce močových cest (ledvin, ledvinových pánviček, močovodu, močového měchýře nebo močové trubice). Běžné je přeléčení antibiotiky.

Možné příčiny zvýšených hodnot leukocytů v moči:

  • infekce močových cest – patří mezi velmi časté příčiny;
  • chronický zánět ledvin – na tuto možnost myslet v případě, že máte opakovaně zvýšené hodnoty leukocytů;
  • nadměrné užívání analgetik – příčinou může být i nadměrná konzumace léků proti bolesti;
  • vezikouretrální reflux;
  • zánět v zubech – zánět v zubech či zubních kanálcích;
  • nežádoucí bakterie – příčinou může být také přítomnost nežádoucích bakterií v lidském těle;
  • viróza – za menším zvýšením hodnot může stát klasická viróza;
  • zánět prostaty – u mužů se často může jednat právě o tuto příčinu;
  • problém se srdečními chlopněmi.

Množství leukocytů v moči se stanovuje v rámci vyšetření Hamburgerova sedimentu. Sděluje se jako počet leukocytů eliminovaných za sekundu.

Leukocyty v moči u dětí: Leukocyty v moči nemají co dělat. U malých dětí však bývá problém s odběrem moči – v lékárně jsou dostupné pytlíčky na sběr moči, jeden sáček stojí cca 5 Kč. Sáček má dírku, okolo ní lepicí část. Strhnete ochranu toho lepení, přiložíte na genitálie v oblasti močové trubice, u chlapečků je to jednodušší, a lehce přilepíte, normálně zabalíte do plenky, trochu na volno, a čekáte.

Leukocyty v moči v těhotenství: Všechny případy, při nichž se nacházejí leukocyty v moči, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí žena touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, potrat, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a žena je akutně ohrožena na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu zánětu, může také dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin prozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest rovněž přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Co znamenají leukocyty v moči 11–20/µL: Leukocyty (bílé krvinky) se podílejí především na správné funkci imunitního systému. Zvýšené množství leukocytů v moči je obvykle příznakem nějaké chorobné změny v lidském organismu. Normálně se leukocyty v moči téměř nevyskytují, pakliže ano, je to důkazem probíhající infekce. Množství leukocytů v moči by u zdravého člověka nemělo přesáhnout 10/µL (miliontina litru). Pokud se při rozboru moči objeví zvýšený výskyt leukocytů, pravděpodobně se jedná o infekci či zánět v oblasti močových cest, močového měchýře či ledvin, u mužů i prostaty.

Co znamenají leukocyty v moči 2/µL: Může se jednat odchylku. Nejedná se o patologický stav. U necévkované moči u žen se může vyskytovat hodnota do 5, u mužů cca do 3.

Co znamenají leukocyty v moči 75/µL: Zánět močových cest nebo gynekologické znečištění moči.

Zdroj: Leukocyty

Leukocyty v moči

V krvi se nachází velké množství látek, které jsou tělu nepotřebné, nadbytečné nebo mohou svou přítomností tělo dokonce poškozovat. Vznikají během metabolických reakcí (příčina), zpracováváním složek potravy, léků a podobně. Tělo tyto látky filtruje z krve ledvinami a tvoří odpadní produkt – moč. Základním stavebním prvkem ledvin jsou nefrony. Skládají se z cévního klubíčka (glomerulu), ve kterém dochází k filtraci krve přes filtrační membránu připomínající sítko do složitého systému kanálků, které nakonec končí v ledvinné pánvičce a močovodu. Velikost štěrbin sítka určuje, jak velké molekuly se z krve do moči dostanou. Snadno prochází voda, minerály, močovina, aminokyseliny a mnoho dalších. Naopak velké molekuly nebo buňky se skrze filtr nedostanou. Proto se do moči u zdravého člověka nedostanou červené (erytrocyty) nebo bílé krvinky (leukocyty).

U nemocného člověka však mohou nastat situace, kdy se i velké molekuly dostanou do moči. To se může stát při situacích, ve kterých dochází k porušení filtrační membrány, která propouští i velké molekuly a buňky. Příčinou tohoto stavu je ve většině případů zánět ledvin (glomerulonefritida), ale také poškození buněk filtrační membrány toxiny (léky, alkohol, bakteriální toxiny, drogy). Velikost filtrace závisí i na krevním tlaku, čím vyšší je krevní tlak, tím je filtrace větší a účinnější. Tím máme na mysli, že při větším tlaku (hypertenze) jsou skrze sítko protlačeny i molekuly, které by jinak neprošly. To je pro organismus nepříznivý stav.

Leukocyty a jiné velké částice se do moči mohou dostat i v případě, kdy je filtrační membrána v pořádku. V tom případě jsou do moči uvolněny až za touto membránou. To se děje při zánětech ledvin a vývodných cest močových (pánvička, močovod, močový měchýř, močová trubice). Leukocyty jsou naší vnitřní policií, bojují proti infekci a likvidují mikroorganismy. Při zánětu se aktivně pohybují směrem k největšímu výskytu infekce. Protože místem infekce jsou právě vývodné cesty močové, část leukocytů se může odplavit močí. Tyto dva stavy – poruchu membrány a zánět – lze odlišit. Při infekcích a zánětech jsou v moči přítomny i bakterie nebo viry. Při poruchách membrány zase dochází ke ztrátám většiny druhů krevních bílkovin, červených krvinek a minerálů.

Všechny případy, při kterých se nachází leukocyty v moči, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu chronického zánětu, může také dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin pozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Děti s nejednoznačným přirozením

Existuje mnoho vrozených vad, které se týkají pohlavních orgánů a močových cest. Tyto vady mohou mít vliv na ledviny (orgán, který filtruje pustiny z krve a moči), močovodů, močového měchýře, močové trubice a mužské či ženské genitálie. Mužské pohlavní orgány zahrnují penis, prostatu a varlata. Ženské pohlavní orgány pak zahrnují vagínu, dělohu, vejcovody a vaječníky.

Abnormality pohlavních orgánů a močových cest patří mezi nejčastější vrozené vady, které ovlivňují jedno dítě z deseti. Některé z těchto abnormalit jsou jen drobné problémy, které nemusejí způsobit žádné příznaky a mohou být snadno diagnostikovány. Jiné abnormality mohou způsobovat například infekce močových cest, blokády, bolesti a poškození ledvin nebo jejich selhání.

Příčiny problémů pohlavních a močových cest

Tyto problémy se dědí geneticky, tedy od rodičů. Konkrétní příčiny většinou nejsou známy. Je však zřejmé, že genetika a faktory životního prostředí ovlivňují vývoj genetických orgánů.

Diagnostika vad močových cest

Mnoho vad močových cest může být diagnostikováno před nebo po porodu, a to pomocí ultrazvukového vyšetření, které používá zvukové vlny zkoumající vnitřní orgány plodu. Po porodu jsou využívána nejen ultrazvuková vyšetření, ale i množství jiných testů.

Nejednoznačné genitálie

Děti, které se narodily s nejasnými pohlavními orgány, mají vnější pohlavní orgány, které se nedají rozeznat, ať už jde o mužské, nebo ženské přirození. Existuje mnoho příčin nejednoznačných genitálií, včetně chromozomálních a genetických poruch, hormonálních poruch, deficitu enzymu a nevysvětlitelné abnormality tkáně plodu, která se stane genitálií. Nejčastější příčinou nejednoznačných genitálií jsou dědičné poruchy nazývané jako kongenitální adrenální hyperplazie, které u těžkých forem mohou narušit funkci ledvin a způsobit tak smrt. Tato porucha zahrnuje nedostatek enzymu, který způsobuje nadměrnou produkci mužských hormonů v nadledvinách. Nadbytek androgenů u dívek způsobuje velký klitoris připomínající penis. Toto onemocnění může být diagnostikováno pomocí krevních testů a vyžaduje celoživotní léčbu chybějících hormonů. U dívek může dojít k chirurgickému zákroku, který pomůže odstranit mužský genitál.

Další častou příčinou nejednoznačných genitálií je androgenní syndrom necitlivosti. Postižené děti mají mužské chromozomy (XY), ale v důsledku genetických vad jejich buňky nereagují nebo jen částečně neodpovídají na androgeny (mužské hormony). Děti s kompletní androgenovou necitlivostí mají varlata a u žen to způsobuje nevyvinutí ženských orgánů, jako je děloha nebo vaječníky. Tyto děti jsou téměř vždy vychovány jako ženy a mají zcela normální ženský vzhled, ačkoli potřebují léčbu hormony, která jim způsobí pubertu. Děti s částečnou citlivostí androgenů mají buňky, které částečně reagují na androgeny a časté jsou nejednoznačné vnější genitálie.

Počet chromozomálních abnormalit také může vést k nejednoznačným genitáliím. Patří mezi ně gonadální dysgeneze, při které má dítě normální mužské chromozomy (XY), zároveň však má vnitřní nebo vnější ženské pohlavní orgány, nebo nejednoznačné zevní pohlavní orgány, a některé kombinace mužských a ženských vnitřních orgánů.

Když se narodí dítě s nejasnými pohlavními orgány, je třeba provést diagnostiku těchto orgánů. Ta zahrnuje fyzikální vyšetření, vyšetření krve, moči a někdy i ultrazvukové vyšetření nebo chirurgický zákrok.

Zdroj: Přirození u dětí

Věk kolem 50. roku

Zdravotní stav: Tělesné změny jsou výrazné a proces stárnutí si více uvědomujeme. Ženy vstupují do období menopauzy, muži naopak do andropauzy, které představují pokles hormonů (testosteronu, progesteronu a estrogenu). Typickými projevy jsou poruchy nálad, přibývání na váze, poruchy sluchu, vidění, pocení, návaly. Také narůstá riziko onemocnění srdce a propuknutí diabetu. U mužů dochází k častějším poruchám erekce a onemocněním prostaty.

Menopauza vs. andropauza

O ženské menopauze se toho hodně namluvilo i napsalo a toto období už pro nikoho není žádné tabu. Pro ženu je to velmi těžké období, kdy ztráta plodnosti ji posouvá do další etapy tzv. babiček. Pro mužské publikum padesátiletá žena už není zajímavá z pohledu sexuálního objektu, mládí je tedy opravdu pryč. 50 let je však i pro muže zlomovým věkem, kdy přichází mužské bilancování. Muži začínají mít pocit, že padesátka je pro ně možná poslední chvíle, kdy by se mohli rozhodnout svůj život radikálně změnit. S hrůzou zjišťují, že kromě zvětšující se pleše mají mnohem horší handicap: selhávají sexuálně. Problém s erekcí je stále častější, to muže stresuje a stres navíc tento problém ještě zhoršuje. Ale vyčerpanému a vystresovanému mužskému organizmu ani viagra příliš nepomůže. Podlomené sebevědomí pak vede k tomu, že experimentují s vyššími dávkami viagry a riskují infarkt, mrtvici a nebo jiný vážný zdravotní problém.

Z hlediska zdravotního nás ale zajímá problém ´prostata´. K tomuto citlivému tématu jsme si přizvali specialistu, urologa MUDr. Karla Fraňka. „Onemocnění prostaty, tedy přesně nezhoubné zvětšení prostaty, je do jisté míry dáno opravdu ´biologickými hodinami´, tedy stárnutím muže a rozvojem hormonálních změn, které stárnoucí organizmus postihují. Samotné zvětšení prostaty nemusí dělat žádné obtíže a neznamená to ještě onemocnění. Velká prostata může být bez obtíží a naopak malá prostata může člověka dost potrápit. Sexuální poruchy jdou taktéž ruku v ruce s narůstajícím věkem, ale rozhodně neplatí, že pokud mám zvětšenou prostatu, jsem sexuálně vyřízený. Naopak poruchu erekce může mít i mladý muž se zcela normální prostatou. Je celkem pochopitelné, že sexuální výkonnost může s věkem klesat. Je potřeba vzít vyšší věk jako realitu a smířit se s tím, že mám vrásky, nezvednu stokilovou činku a v posteli nebudu předvádět totéž, co dvacetiletý pornoherec.“

A jak lze toto ryze mužské onemocnění léčit? „Při mírných příznacích zpravidla začínáme s léčbou léky.“ Sděluje své zkušenosti MUDr. Franěk. „Některé jsou na bylinném základě, jiné mohou negativně ovlivňovat sexuální funkce, jako finasterid. Další skupinou léků jsou alfablokátory, které tím, že uvolňují hladkou svalovinu v oblasti prostaty, mohou vést k vedlejšímu účinku, tzv. retrográdní ejakulaci. To znamená, že při orgazmu dojde k výstřiku semene do močového měchýře, při kterém má pacient normální pocitové vyvrcholení, pouze má strach z toho, že z něj nic nevychází“.

Druhou možností léčby je operace. Menší prostaty lze operovat endoskopicky, ty větší pak klasickou cestou. „Navíc při běžné operaci prostaty nejsou poškozeny žádné nervy, které by ovlivňovaly erekci. Odlišná situace je u operace rakoviny prostaty. To je jiný druh zákroku, při kterém může dojít k poškození nervů zajišťujících erekci. V tomto případě je statisticky prokázaná častější porucha erekce než u běžných operací prostaty“, dodává doktor Franěk.

Zdroj: Dokonalý manévr: biologické hodiny u žen a mužů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP