Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA RÝMU A KAŠEL

OBSAH

Jak léčit rýmu a kašel

Jelikož léky proti virům rýmy zatím nejsou na obzoru, léky, které máme k dispozici, pouze zmírňují příznaky tohoto onemocnění. Dříve však, než po jakémkoliv léku sáhneme, je třeba pečlivě zvážit, zda je skutečně potřebný. Chorobné symptomy, které doprovázejí rýmu, jsou součástí uzdravování. Svědčí o tom, že organismus s nákazou bojuje. Podle nejnovějších lékařských poznatků je vhodnější léky při rýmě použít až pouze v případě nezbytnosti.

Zdroj: Kašel a rýma

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Pozor na viry

Starobylé civilizace znali rýmu jako katarrhein, podle řeckého slova stékat. V současnosti katar znamená zánět sliznice. Rýma se projeví zánětem sliznice nosu, hrdla a nejbližších dýchacích cest. Původcem rýmy jsou viry, a ne podchlazení nebo nachlazení organismu, jak si mnozí z nás představují. Viry, které rýmu vyvolávají, identifikovali vědci až v roce 1954. Na rýmu nemáme lék. Víme, že můžeme pouze zredukovat útrapy, které způsobuje, pokud na to máme správný recept a několik základních znalostí o tom, co vlastně viry jsou.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

DOBRÝ DEN, MOJE DVOULETÁ FENEČKA STAFORDŠÍRSKÉHO BULTERIÉRA MÁ UŽ TÝDEN RÝMU, NEJŘÍV HLENOVITOU BEZBARVOU PO 4 DNECH RÝMU ZELENOU, CO S TÍM A MŮŽE TO BÝT NAKAŽLIVÉ ? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze RÝMA

Na rýmu je dobrý zinek

Ano, zinek na skutečně dokáže zmírnit příznaky rýmy a urychlit její vyléčení. Na rýmu je účinný pouze glukonát zinku nebo glukonát glycinu zinku, podávaný v dávce (ženy/muži) 13/23 mg každé dvě hodiny. Nejlepších účinků se dosáhne, když se zinek začne brát ihned, jak se objeví první příznaky rýmy, což bývají zpravidla divné pocity v dutinách a jejich zduření.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Poradna

V naší poradně s názvem TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angela dubska.

Dobrý den zjistili mi ve stvrtek na ultrazvuku triselnou kylu 3 cm bolí mne noha někdy od břichem bedrova kost takové pálením, a bolest v kyčlí mám to dát operovat nebo ne mam kašel a rýmu a vždy při kašli mne to bolí. Poradíte mi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kýlu je dobré vždy odoperovat, protože jinak riskujete závažné komplikace právě při silném kašli nebo jiné námaze. Operace kýly je jednoduchá a rychke po ní budete zase v pořádku. Určitě si to nechte udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Antihistaminika na rýmu

Jsou to léky, které blokují účinek histaminů, látek, které se uvolňují v těle během alergické reakce. Antihistaminika skutečně pomáhají při projevech senné rýmy a při její léčbě jsou opodstatněné. Při léčbě rýmy je však lepší, pokud se jim vyhnete. Působením antihistaminik zhoustne hlen v nose, odtéká pomaleji nebo vysychá, čímž se dýchací cesty ještě více ucpávají. Reklamy na léky, které obsahují antihistaminika, uvádějí, že pod jejich vlivem zastaví vylučování hlenů i kašel. Oba tyto příznaky jsou však projevem přirozeného zhojení chřipky nebo rýmy a jejich zastavení znamená konzervovat chřipku v sobě.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi JAK NA HUSTOU RÝMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Pelzlova.

Naše fenka francouzský buldocek má silnou hustotu rýmu.. Špatně se ji dýchá. Na veterině nám řekli že je to se vyléčit nedá. Jsou to prý slechteni psy a jeto normální. Když se olizuje slyším jak je zahlenena. Dýchá často ústy. Na veterině dostala léky na týden. Nepomohlo. Můžete mi poradit. Je jí 10 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Pelzlová.

Naše fenka francouzský buldocek má silnou hustotu rýmu.. Špatně se ji dýchá. Na veterině nám řekli že je to se vyléčit nedá. Jsou to prý slechteni psy a jeto normální. Když se olizuje slyším jak je zahlenena. Dýchá často ústy. Na veterině dostala léky na týden. Nepomohlo. Kýchá až 8x zasebou. Můžete mi poradit. Je jí 10 let.

Zdroj: diskuze Jak na hustou rýmu

Léky na rýmu do nosu

Všichni známe nosní spreje nebo kapky, které uvolní nos a usnadní dýchání. Jejich výhodou je, že působí rychle a lokálně, to znamená, že neovlivňují celý organismus. Pokud se však používají déle než tři dny, může nastat opětovná infekce a ucpání nosu. Trvá déle než samo onemocnění a může vést až k lékové závislosti. Takové efekty nemají některé přírodní kapky do nosu, například ty, které jsou vyrobeny na bázi Aloe vera.

Pokud hledáte skutečně rychlou pomoc na ucpaný nos, tak bezvadně zabírá Muconasal Plus. Rýmu sice nevyléčí, ale bleskově uvolní nos, který vydrží volný po dobu tří hodin od aplikace. TO, kde lze Muconasal Plus koupit a jaká je jeho nejlevnější cena, je uvedeno zde: Muconasal Plus cena.

Zdroj: Kašel a rýma

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Zadní rýma a kašel

Každé zhoršení průchodnosti nosu okamžitě způsobí zvýšené dechové úsilí. Ke komplikacím u zadní rýmy dochází v důsledku otoku sliznice a následného ucpání vývodů vedlejších dutin nosních. Při nemožnosti ventilace nosních dutin zde vzniká podtlak, který vede k akutnímu zánětu vedlejších dutin nosních. Zkomplikovat zadní rýmu může i otok a zduření sliznice v Eustachově trubici, což může být příčinou přechodné nedoslýchavosti a zánětu středního ucha, občas s chronickými následky. Často dochází i k sestupné infekci, tedy k postupnému zánětu hrtanu, průdušnice až zánětu dolních cest dýchacích. Nadbytečný sekret stéká do průdušek a dochází ke kašli.

Mějte na paměti, že zelenožlutá rýma je většinou způsobena bakteriální infekcí, pokud je virového původu, je spíše „vodová“. Bílá rýma je většinou alergická. Zadní rýma je pak označení pro hustou rýmu nacházející se v zadní části nosohltanu, případně jde o zánět vedlejších nosních dutin. Inhalace pomůže uvolnit hlen. Kašel při zadní rýmě je projevem infekce horních cest dýchacích, ke které může snadno dojít právě po infekci nosohltanu.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi SPREJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Ten jsem myslela, nejlepší na rýmu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sprej

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dospělák si vždycky poradí,.... ale prckové :o( já malému kapu kapičky Quixx baby, usnadňují volné dýchání a působí i preventivně...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Darja.

Dcera nemá rýmu, nic ji z nosánku neteče, ale slyším, že jej má ucpaný..co byste mi poradili?

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Homeopatika na zadní rýmu

Na zadní rýmu pro dospělé jsou vhodné tyto homeopatické léky:

  • Ferrum phosphoricum 9 CH
  • Kalium muriaticum 15 CH

Od každého léku nařeďte po deseti granulích do 1 dl vody, nechte rozpustit, promíchejte nekovovou lžičkou a podávejte 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakujte. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Na zadní rýmu pro děti jsou vhodná tato homeopatika:

  • Kalium iodati 9 CH
  • Corrarium rubrum 9 CH

Oba léky po deseti granulích zředit ve sto mililitrech převařené kojenecké vody a podávat po lžičkách často – třeba co hodinu – první čtyři dny. Pokud nastane zlepšení, tak intervaly postupně prodlužujte, až do úplného vysazení cca po týdnu. Je také dobré nosánek proplachovat přípravkem s hypertonickým roztokem mořské soli nebo homeopatickým Euphorbiem sprayem.

Zdroj: Zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den, dnes ráno jsem na svém chodidle objevila několik hnědých skvrn, jsou nepravidelného tvaru, na dotek jemně hebké, je jich asi 5. Někdy si zajdu do solárka, ale poslední dobou jsem dlouho nebyla, myslím si, že tohle nemá žádnou spojitos. Možná spíše fakt, že zrovna v toto období se necítím zrovna nejlépe, mám rýmu, kašel bolí mě záda a asi na mě něco leze. Vůbev nevím co by to mohlo být, mám mít důvody k obavám? Předem děkuji za informaci :))

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Deniso, Váš problém s hnedými skvrnami na chodidle může souviset se špatným žilním oběhem krve a s možnou zvýšenou propustností žilní stěny. Jde o to, že krev z Vašich dolních končetin se hůře vrací zpět k srdci. Tím se v nohách vytváří zvýšený tlak na žilní stěnu, kde dochází k průsakům krve do okolní tkáně. Při takových krevních výronech se červené barvivo - hemoglobin přeměňuje na železitý pigment - hemosiderin, který zbarvuje zevní povrch tkáně na hnědo a vytváří tak nepravidelné hnědé flíčky, podobné těm, o kterých píšete. Z této situace se může časem vyvinout takzvaný bércový vřed, který Vám může nepříjemně snížit kvalitu Vašeho života. Z tohoto důvodu doporučuji zajít za dermatologem - kožním lékařem a tento Váš stav s ním co nejrychleji prodiskutovat. Dnes již existuje efektivní léčba žilního systému, například prostřednictvím léku Detralex. Je ale důležité začít s léčbou včas!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Diskuze

V diskuzi MOŘSKA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

dobry den chtela bych se zeptat mam deseti měsičny dvojcata a maji rymu a použivam mořskou vodu ve spreji ..kolikrat se ma použivat děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mořska voda

Přenos na člověka

Přenos na člověka není možný a stejně tak není možné, aby se pes nakazil od člověka. V případě nákazy bakterií Bordetella vzniká riziko u koček, kdy může zhoršit takzvanou kočičí rýmu, dále u králíků a morčat, pro které může být i smrtelná.

Zdroj: Pes kašle

Diskuze

V diskuzi MOŘSKÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Už léta si proplachuji nos mořskou vodou...nos se pročistí a zvlhčí...a rýmu téměř neznám. Pro své miminko ji také používám, zvlášť když je sucho...nejradši mám Quixx baby - mořskou vodu v kapičkách.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mořská voda

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Bylinky na zadní rýmu

Cibule, divizna velkokvětá, bazalka, čekanka, smetanka, zázvor, křen, šalvěj lékařská, angínovník, česnek medvědí, rýmovník, meduňka, kalísie vonná, echinacea, kočičí ocásek, lichořeřišnice – to jsou rostliny doporučované při problémech s takzvanou zadní rýmou.

Zdroj: Zadní rýma

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel

Dávivý kašel bez teploty

Dráždivý kašel bez teplot může být spojen s alergií čí astmatem. Člověk pocítí silný nedostatek dechu, který může způsobovat dušení spojené se sípáním, hvízdáním a chrčením při dýchání, objeví se rýma, zánět spojivek a svědění kůže a záchvatovitý kašel bez teploty.

Zdroj: Dávivý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP