Téma: 

co nejist pri oparu


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NEMOC DNA – CO JÍST

Jídelníček při dně dovoluje jíst mléko a mléčné výrobky, kromě pikantních sýrů, zeleninu můžete všechnu mimo zakázané druhy (zakázané druhy jsou špenát, chřest, zelený hrášek), ovoce vše kromě fíků. Z tuků můžete oleje, máslo, margarín a z koření lze používat petrželovou nať, majoránku, pažitku, kmín, kopr. Běžně můžete pekárenské výrobky, mouku, těstoviny, rýži, brambory. Výše uvedené potraviny totiž obvykle obsahují méně než 50 mg purinových látek ve 100 g.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: wobenzym při léčbě pásovém oparu

Pomůže Wobenzym při léčbě pásového oparu? Užívám Herpesin 400

Zdroj: diskuze Wobenzym při léčbě pásovém oparu
Odesláno: 30.5.2017 uživatelem Irena Rusková
Počet odpovědí: 0

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Detail odstavce: Cereálie
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno: 27.8.2016 uživatelem dana janelová
Počet odpovědí: 5 Zobrazit odpovědi

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Detail odstavce: Co jíst a nejíst s Warfarinem
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Vitaminové doplňky

Některé vitaminové přípravky mohou obsahovat i 50 µg vitaminu K v denní dávce. Pozor je třeba dávat i na suplementy s výtažky ginkgo biloba nebo se zeleným čajem.

Detail odstavce: Vitaminové doplňky
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Co nejíst při cukrovce

Dieta diabetika by se měla skládat z 55–60 % sacharidů, 25–30 % tuků a 15–20 % bílkovin.

Mezi zakázané potraviny při cukrovce patří:

  • sladké pečivo a výrobky z bílé mouky
  • sladkosti všeho druhu – čokolády, sušenky, oplatky, piškoty, bonbony
  • slané pochutiny – brambůrky, krekry, tyčinky, křupky
  • alkohol všeho druhu – pivo, víno, destiláty
  • polotovary – nejenže jsou nutričně zpravidla chudé, navíc obsahují spoustu „chemie“
  • tučná masa a salámy – uzeniny, klobásy, bůček, paštiky
  • tučné mléčné výrobky – sýry (více než 45 % tuku v sušině), smetana, smetanové krémy, šlehačka, plnotučné mléko

Detail odstavce: Co nejíst při cukrovce
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 6.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ

Inkubační doba

V případě pásového oparu je inkubační doba sedm až čtrnáct dní. Nakažlivý je jedinec ještě před výsevem puchýřků a maximálně asi pět dní po jejich objevení. Infekčnost pásového oparu vzbuzuje obvykle nepřiměřený strach, ve skutečnosti je ale minimální, na rozdíl od neštovic, jimiž jedno dítě spolehlivě nakazí celou školku. Zatímco neštovice jsou nakažlivé extrémně a v nemocnicích jsou důvodem umístění do karantény, u pásového oparu je k nakažení třeba styk kůže na kůži a ještě by potenciální nakažený musel mít nějakou oděrku, aby byla cesta k nemoci otevřená. Při dodržování běžných hygienických pravidel se tedy bát nemusíte.

Detail odstavce: Inkubační doba
Zdroj: Pásový opar a jeho léčení
Zveřejněno: 5.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Detail odstavce: Vejce
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Rizikové potraviny

Potraviny s vysokým obsahem vitaminu K (více než 100 µg na 1 dávku:

Kapusta, špenát, řeřicha, brukev, tuřín, brokolice, růžičková kapusta, listy pampelišky, hlávkový salát, zelená petržel (10 výhonků), chřest, zelí, ledový salát (hlávka), čekanka.

Detail odstavce: Rizikové potraviny
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Ovoce

Ovoce patří většinou do kategorie potravin bezpečných s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné jej až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované.

Detail odstavce: Ovoce
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: svědění kůže po pásovém oparu

Poradte prosím co použít na kůži,která stále svědí po prodělaném pásovém oparu před pěti měsíci.Potírám ricinovým olejem a je mi doporučen Aneurox.Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Svědění kůže po pásovém oparu
Odesláno: 4.2.2017 uživatelem Vlasta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Banán a cukrovka

Jak jsme již uvedli, diabetici mohou konzumovat ovoce, ale vždy v optimální dávce. Jednou porcí ovoce se rozumí množství ovoce obsahující cca 10 g sacharidů, například jablko (100 g), polovina banánu (50 g), pomeranč (125 g).

Detail odstavce: Banán a cukrovka
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 6.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar
Odesláno: 3.5.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Detail odstavce: Jahody a cukrovka
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 6.11.2018

PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ

Neléčený pásový opar

Neléčený pásový opar může přejít do bakteriální superinfekce, to je druhotného nasednutí bakterií na puchýřky. Tento problém se objevuje spíše u starších lidí či pacientů s poruchou imunitního systému. Dále se mohou objevit trvalé neuralgie, což jsou silné bolesti pálivého či bodavého charakteru, které přetrvávají i po odeznění pásového oparu. Rovněž může dojít k postižení oka ve smyslu zánětu rohovky či proděravění rohovky. Obávanými komplikacemi u neléčeného pásového oparu je i meningitida, encefalitida nebo paréza lícního nervu.

Detail odstavce: Neléčený pásový opar
Zdroj: Pásový opar a jeho léčení
Zveřejněno: 4.9.2018

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Nápoje

Z nápojů omezujeme pouze bylinné čaje, a to zejména kopřivový čaj a zelený čaj. V případě, že se jedná o dávku jednoho či dvou šálků tohoto čaje výjimečně, není nutné se obávat negativního účinku na antikoagulační léčbu. Pokud by byl očekávaný příjem vyšší, je nutné nahradit tyto čaje čajem černým či ovocným.

Detail odstavce: Nápoje
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Luštěniny

Obsah vitaminu K v cizrně a sóji, popřípadě ve výrobcích ze sóji, není v dostupné literatuře také jednoznačně popsán. Cizrnu a sóju ve větší míře konzumují většinou ti, kteří upřednostňují alternativní způsob výživy, anebo ti, kdo mají alergii na mléčnou bílkovinu a používají výrobky ze sóji jako náhražku mléka a mléčných výrobků. Je proto vhodné dodržovat pravidelné množství příjmu těchto luštěnin.

Detail odstavce: Luštěniny
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Kontrolované potraviny

Potraviny s významným obsahem vitaminu K (mezi 100 a 10 µg na 1 dávku:

Ibišek, zelí, rebarbora, švestky (sušené), fazole, celer (listy), fast food (salát Coleslaw), okurka (1 velký kus), hrách, borůvky, dýně, tuňák, mango, sója, kiwi (1 kus), rajský protlak, zelenina (smíšená šálek), ostružiny, artyčoky, maliny, květák, mrkev, dresink (polévková lžíce), margarin (polévková lžíce).

Detail odstavce: Kontrolované potraviny
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Vzorový jídelníček při cukrovce

Snídaně:

  • 220 ml bílé kávy
  • 90 g dalamánku
  • 50 g pomazánky z uzeného masa
  • 150 g rajčat
Oběd:
  • 250 ml zeleninové polévky se sýrem
  • 60 g libové vepřové pečeně
  • 40 g šťávy z pečeně
  • 90 g bramborových noků
  • 110 g salátu z hlávkového zelí s koprem
Svačina:
  • 200 g oloupaného grapefruitu
Večeře:
  • 110 g paprik plněných žampiony
  • 50 g dušené rýže
  • 100 g pórkového salátu s rajčaty
2. večeře:
  • 135 g jablek

Detail odstavce: Vzorový jídelníček při cukrovce
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 6.11.2018

PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ

Jak dlouho trvá léčba

Léčba pásového oparu bez komplikací trvá 5 až 7 dní. Léčba je symptomatická a podávají se obvykle protizánětlivé, analgetické a virostatické preparáty. Antibiotika jsou podávána jen u starších nebo oslabených lidí, a to jako prevence sekundární bakteriální infekce. Virostatika se podávají buď v tabletkách, nebo v infuzích (nitrožilně). Nejčastěji se používají virostatika s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), jinou možností je látka valaciclovir (Valtrex).

K dispozici je očkovací látka proti viru VZV, která chrání před infekcí planými neštovicemi a pravděpodobně také před pozdějším vznikem pásového oparu. Očkování se doporučuje jednou dávkou zejména osobám nad 50 let věku, které prodělaly onemocnění planými neštovicemi.

Detail odstavce: Jak dlouho trvá léčba
Zdroj: Pásový opar a jeho léčení
Zveřejněno: 5.6.2017

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Tuky

Také v tucích je rozdílný obsah vitaminu K, větší množství je ho v tuku olivovém a sójovém, naopak nízká koncentrace vitaminu K je v řepkovém či slunečnicovém oleji. Proto olivový a sójový olej, používáme-li je ve větším množství, zaměňujeme za jiný druh olejů, například řepkový či slunečnicový. V malém množství lze použít i „nedoporučené“ druhy olejů, například lžička olivového oleje do zeleninového salátu a podobně. V žádném případě však tuky nevylučujeme, jsou důležité pro vstřebání vitaminů v tucích rozpustných do organismu (to znamená včetně vitaminu K).

Detail odstavce: Tuky
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016

PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ

Přenos

Jedinci zasažení pásovým oparem jsou infekční pro své okolí v době výsevu puchýřků. Doporučuje se časté mytí a dezinfekce rukou, postižená místa neškrábat a překrýt, vyhnout se kontaktu s těhotnými ženami a novorozenci. Kožní projevy pásového oparu tedy mohou být zdrojem infekce pro okolí, i když riziko je výrazně menší než u osob s planými neštovicemi. Infekční bývají puchýřky do zaschnutí.

Detail odstavce: Přenos
Zdroj: Pásový opar a jeho léčení
Zveřejněno: 4.9.2018

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Obsah sacharidů v potravě

U diabetika s normální váhou by se množství sacharidů mělo pohybovat kolem 275 g až 325 g denně, u člověka s nadváhou je množství sacharidů nižší (kolem 225 g denně).

Při výběru vhodných potravin si diabetici stravu obvykle převádí na výměnné jednotky, kdy jedna výměnná jednotka je 10 g sacharidů (tomu odpovídá zhruba půl krajíce chleba, nebo 2 kostky cukru).

Více sacharidů obsahuje například chleba, cereálie, rýže, sušenky, ovoce, mléko, mléčné výrobky, džusy, sojové produkty, kukuřice i brambory.

Detail odstavce: Obsah sacharidů v potravě
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Zelenina a ořechy

Ovoce

Brokolice

5,7

Avokádo

6

Celer

5 - 7,4

Ananas

12,7

Cibule

9

Angrešt

9,7

Dýně

9

Banán

26

Fazolky zelené

7,1

Borůvky

11,5

Kapusta

5,5 – 6,3

Broskev

9,5

Kedlubna

5,4

Citrón

9,2

Květák

4,5

Grapefruit

10

Lilek

4,5

Hroznové víno

17

Mrkev

9

Hruška

13,4

Paprika

4 - 6

Jablko

13

Pažitka

7,2

Jahody

8,7

Arašídy

18

Kiwi

9,7

Kešu

26

Mandarinka

9,4

Kokos

24

Maliny

12,8

Lískové ořechy

11

Meloun červený

6

Mandle

19

Meruňka

12

Pistácie

28

Nektarinka

8

Vlašské ořechy

14

Ostružiny

12

Švestky

14,7

Třešně

14,4

Detail odstavce: Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017