Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CO NEJÍST PŘI PLYNATOSTI


Zajímáte se o téma CO NEJÍST PŘI PLYNATOSTI? Tak právě pro vás je určen tento článek. Plynatost, větry, nadýmání, to je nepříjemnost, kterou zná každý z nás. Všichni si dovedeme představit ten trapas, kdy se za přítomnosti ostatních lidí kroutíme potřebou si ulevit. A nedej bože, že se nepodaří tomu zabránit. I když je nadýmání normální fyziologická záležitost, umí některé z nás pěkně potrápit.


Příznaky plynatosti

O plynatosti se hovoří, když se v těle postiženého člověka tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou ven. Mezi projevy plynatosti patří především nafouklé břicho. Obvykle se přidávají také bolesti břicha, které mohou být velmi silné. Často se připojují i nepříjemné křeče. Jejich intenzita je u každého jedince individuální, ale vždy je potřeba začít rychle jednat. Plynatost neboli odchod plynů z těla je nepříjemná i ze společenského hlediska a může zkomplikovat život kvůli zápachu ucházejících plynů. S nadýmáním a plynatostí lze poměrně snadno bojovat.

Nadměrná plynatost však může být i důsledkem stresu nebo organického onemocnění, takže pokud přichází nečekaně a postižený si není vědom, že by předtím snědl některou z potravin, která může vyvolat tyto obtíže, měl by se obrátit na svého praktického lékaře. Podle Wikipedie zdravý člověk vyprodukuje během jednoho dne přibližně půl litru střevních plynů a průměrně si od nich uleví čtrnáctkrát denně.

Jen pro zajímavost můžeme uvést, co s tímto problémem v letadle. Nejlepším řešením je prostě zbavit se studu. S plynatostí zápasíme všichni, bojíme se ale o ní mluvit. Zatímco na zemi zápach rychle zmizí a většinou ho taktně ignorujeme, v letadle je to něco jiného. V letadle klesá tlak, vzduch tak má víc prostoru pro expanzi. Jeden litr plynu zvětší svůj objem o 30 procent. Z toho pak pramení nepříjemný pocit plynatosti během letu. Únik plynu se můžeme pokusit zadržet, což není právě pohodlné a určitě se tento postup nedoporučuje seniorům se slabší tělesnou konstitucí. Mohli by si přivodit i srdeční potíže.

Zdroj: článek Plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem ČIŠTĚNÍ ORGANISMU OLEJEM POMALOU FORMOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Já to pomalé čištění dělám každý den ráno po dobu půl roku. Pak půl roku pauza a potom znovu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Díky za příspěvky. Držel jsem to 10 dnů poctivě, změny byly znatelné, především ve zvýšené plynatosti, což nevím, zda je vpořádku. Změna extrementu, především jeho barvy, byla evidentní a to takřka žlutá. Tak prozatím nepokračuji, dám si přestávku a uvidím.

Zdroj: příběh Čištění organismu olejem pomalou formou

Léčba plynatosti

Pokud trpíte plynatostí dlouhodobě, měli byste vynechat z jídelníčku luštěniny, některé druhy zeleniny, sycené nápoje nebo kávu. Krátkodobější terapie spočívá v konzumaci čajů před nebo po jídle. Používá se zázvorový nebo mátový čaj, připravovaný ze skutečných surovin (ne sáčkový). Pomáhá také pravidelné žvýkání zázvoru před jídlem. Někdo také občas používá teplou vodu s citrónem. Citrón obecně pomáhá zažívání, a tudíž se hodí i pro tento druh léčby. Pokud jsou ovšem potíže již extrémní (křeče, zácpa, průjem), rozhodně navštivte svého lékaře pro konzultaci. Vaše strava by měla obsahovat dostatek vlákniny.

Nadýmáním a plynatostí také trpí těhotné ženy. K těmto problémům se navíc připojuje i zácpa. Těhotné ženy tedy musí velmi dbát na skladbu svého jídelníčku a promýšlet, co si dají a co už je pro ně nevhodné. Problém nadýmání se pak týká i žen, které kojí své děti. Dětem může mateřské mléko ženy, která jedla nevhodné potraviny typu hrách, fazole, česnek, cibule, zelí a podobně, způsobovat velké bolesti bříška. Jistý dietní režim je tedy nutný i u kojících žen.

Zdroj: článek Plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku VELKÁ PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánek Petr.

Dobrý den mněl bych k vám dotaz.Trpím velkou plynatostí a chtěl bych vědět jestli může mit vliv na krevní tlak.Stává se mi že po ránu mám velký tlak v žaludku mám vyšší tlak.Když si párkrát říhnu tak se mi uleví a tlak jde dolů Děkuji za odpověd. děkuji Štěpánek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Velká plynatost

Co jíst

Měli byste omezit svou váhu, nebýt obézní, pravidelně se stravovat, nejíst tučná jídla, nejíst v noci a nejlépe ještě 3 hodiny před ulehnutím, omezit příjem alkoholu na minimum a rovněž zanechat kouření. Strava by měla být nedráždivá. Dále se vyvarujte konzumace čokolády, kynutého pečiva a kořeněných jídel.

Všeobecně se doporučuje strava, kterou pacient dobře snáší. (rýže, kuřecí maso, ovesné vločky, brambory, tvaroh) Jídla, po kterých je pacientovi špatně (hranolky, sušenky, pečivo, jíška), je třeba z jídelníčku vyřadit. Je vhodné jíst základní potraviny, buď syrové nebo v jednoduché úpravě uvařením či upečením. Jídlo rozdělit na menší části a jíst častěji v menších dávkách a nejíst před ulehnutím.

Nevhodné potraviny:

  • nápoje s obsahem kofeinu
  • alkoholické nápoje
  • nápoje sycené kysličníkem uhličitým
  • koření, dráždivé potraviny
  • kynuté koláče a buchty
  • smažená a pečená jídla (zvláště na přepáleném tuku)

Zdroj: článek Zánět jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS A CO PŘI NĚM NEJÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Eliguis a co při něm nejíst ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (Apixaban) patří do nové generace léků na ředění krve, které ke svým správným účinkům nepotřebují zvláštní dietu, jako například Warfarin. Jsou však potraviny, které mohou mít vliv na účinky Eliquisu. Jde o Grapefruit a brusinky. Při léčbě Eliquisem raději tyto plody nekonzumujte a ani nepijte šťávu z nich vyrobenou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Eliquis a co při něm nejíst

Léčba

Při léčbě či regulaci (eliminaci) plynatosti se ovlivňuje vyvolávající mechanismus. Pokud nadýmání není stavem trvalým či nijak výrazným a omezujícím, můžeme jej řešit sami. Co dělat? Jako pomoc se osvědčily: eliminační diety; plynopudné čaje; léky upravující střevní mikroflóru (eubiotika, například Lactobacillus acidophilus), volně prodejná deflatulencia (SAB, Espumisan, Ceolat), což jsou přípravky snižující povrchové napětí tekutin v trávicí trubici; spasmolytika; přírodní adsorbující silikáty (Smecta).

V případě vážnějších a přetrvávajících obtíží je vhodné konzultovat s gastroenterologem, zda za nadýmáním nestojí nějaké onemocnění zažívacího traktu, například chronické záněty střev nebo divertikulóza. Rovněž v případě akutních bolestí spojených s nadmutím a neodcházejícími plyny bychom měli vyhledat lékaře, protože se může jednat o akutní stav, a sice o náhlou příhodu břišní (ať už zánětlivou, či ileus, tedy střevní neprůchodnost).

Moderní medicína nabízí jako řešení problémů se střevy probiotika a prebiotika, prokinetika, deflatulencia, amara či digestiva. Ale každý člověk si je určitě vědom toho, že správnou skladbou stravy (tedy zdravou stravou) můžeme významně ovlivnit zažívací potíže. Z konkrétních potravin se pak doporučují celé obiloviny (konzumace například kukuřice) a mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, zákysy).

Mějte na paměti, že zdravé nadýmání je součástí života. Většinou se objeví, když do jídelníčku náhle zařadíte luštěniny a vlastně všechny zdravé potraviny. Po čase si však organismus na tyto potraviny zvykne a nadýmání poleví. „Bez prdů to nejde, prdíme všichni, dokonce i zvířata.‟

Při nadměrné plynatosti použijte Espumisan, ten opravdu po pár tobolkách střevům uleví, jelikož lehce odvádí plyny ze střev.

Zdroj: článek Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana janelová.

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Banány, ani ostatní potraviny, které zmiňujete, neovlivňují účinky warfarinu. Můžete je tedy konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Potraviny přispívající k plynatosti a nadýmání

Kromě dýně existují další potraviny, které mohou přispívat k plynatosti a nadýmání, jako jsou fazole, brukvovitá zelenina, mléčné výrobky a sycené nápoje. Věnujte pozornost tomu, které potraviny nebo nápoje mohou způsobovat vaše příznaky, a zkuste omezit jejich příjem nebo najít alternativní možnosti.

Každý máme jiný trávicí systém a to, co může způsobit plynatost a nadýmání u jedné osoby, nemusí ovlivnit jinou. Mezi další běžné viníky patří cibule, česnek, jablka, hrušky a umělá sladidla. Vedení potravinového deníku a sledování příznaků vám může pomoci určit, kterým potravinám se ve stravě vyhnout nebo je omezit.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

tak jestli to dobre chapu varene ano . ale syrove nejist. dekuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vůbec nezáleží na tom, jestli je kysané zelí vařené nebo syrové. Vzhledem k Warfarinu je to jedno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Účinky zázvoru

Zázvor je tisíce let na celém světě známý jako lék při různých zažívacích potížích, od plynatosti až po těžké nevolnosti a zvracení. Používá se i ke zmírnění potíží při nachlazení a při artritických bolestech. Moderní výzkum jeho aktivních složek potvrzuje účinnost tohoto dávného léčebného prostředku. Zázvor působí především v zažívacím ústrojí, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Proto je někdy podáván místo léků potlačujících nevolnost s nucením na zvracení, které mohou ovlivnit centrální nervový systém a působit ospalost. Podle studie u žen, jež prodělaly laparoskopii nebo větší gynekologickou operaci, podání 1 g zázvoru před zákrokem dokázalo výrazně snížit pooperační nevolnost a zvracení, dosti časté vedlejší příznaky podaných anestetik a jiných léků užívaných při operacích. Pomáhá rovněž při stavech nevolnosti vyvolaných chemoterapií. Účinek proti nevolnostem všeho druhu zázvor předurčuje ke zklidňování stavů závrati, poměrně častých u starších pacientů. Již léta je běžným lékem lidové medicíny k tišení žaludečních obtíží. Nastrouhaný čerstvý zázvor nebo obsažený v doplňcích slouží jako prostředek proti plynatosti. Jeho protizánětlivé a analgetické účinky mohou pomáhat utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů. Ve studii u sedmi žen s revmatickou artritidou (autoimunním onemocněním charakterizovaným těžkými zánětlivými projevy v kloubech) denní dávka 5 až 50 g čerstvé bylinky nebo tobolek o obsahu 1 g práškového zázvoru zmenšila bolesti kloubů i ostatní projevy zánětu. Zázvor a jeho protizánětlivé vlastnosti vedou k předpokladu, že by mohl pomoci zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce.

Staří Řekové hodnotili zázvor jako podpůrný prostředek pro trávení tak vysoce, že ho přimíchávali do chleba a připravovali tak první zázvorový chlebíček. Mnozí lidoví léčitelé doporučují ke zmírnění bolesti na prsou při nachlazení a chřipce žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo lžíci medu s vymačkanou šťávou z jeho kořene.

Zdroj: článek Zázvor a ženšen

Příběh

Ve svém příspěvku KRÁLÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gondíkovec.

A můžete tyhle červy a parazity získat třeba z jídla, z masa nebo z ryb?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Jasně, že můžete. Však právě proto se musí třeba na tatrák kupovat co nejkvalitnější maso. Podle máte tři řešení - buď nejíst syrové nebo špatně tepelně upravené maso, nebo ho jíst, ale i se zásobou wurm-exu, nebo nejíst tataráčky ;-)

Zdroj: příběh Králíček

Příčiny nadýmání

Zpracováváním potravy v organismu, dochází ke tvorbě plynu. U zdravého jedince se tvoří 1 až 2 litry střevního plynu denně. Velká část se vstřebává, zbytek odchází konečníkem ven z těla. Každá etapa trávení může ovlivnit tvorbu plynů ve střevech. Složení plynu je jiné v horních částech zažívacího traktu než v dolních částech trávicí soustavy. Mimo to plynatost závisí na výběru potravin, na okolnostech, jak a kdy se stravujeme, na přísunu tekutin, na pohybu střev i na psychice.

O nadýmání hovoříme tehdy, když se tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou ven. S tímto stavem se každý člověk někdy v životě setká, většinou jde o krátkodobý problém, například po nějaké dietní chybě. Jestliže se nadýmání opakuje častěji a komplikuje život, může se hovořit o plynatosti. Nejlépe je změnit způsob stravování, pít víc tekutin a hlavně se dostatečně hýbat, aby se podpořila činnost střev. Pokud i tak nic nezabírá, je zapotřebí vyhledat odborného lékaře (gastroenterologa).

Samotný vzduch také způsobuje nadýmání. Vzduch se dostává do žaludku i v dospělosti. Polykání vzduchu při hltavosti na prázdno je časté při neurózách. Vzduch do žaludku vniká i při nadměrném mluvení. Tak polykají vzduch překotní řečníci, kdy vzrůstá slinění a se slinami se polyká i vzduch. Ten vklouzne někdy i s doušky nápojů.

Nadýmáním a plynatostí trpí více ženy. Je však možné, že plyny víc zadržují, protože jim připadá společensky nevhodné je ventilovat. Tím si mohou vytvořit špatný návyk. Ženy se také častěji svěřují se svými problémy lékařům. Muži jsou více odolní. Občasným nadýmáním však trpí všichni, včetně dětí.

Příčiny nadýmání jsou:

  • Nevhodné potraviny – nadýmání často vzniká po luštěninách, jednoduchých cukrech a sladkých bublinkových limonádách.
  • Potravinové alergie – nadýmání může ukazovat na některou z potravinových alergií. Ať už to je alergie na kravské mléko, nebo alergie na lepek.
  • Přemnožení kvasinek – máme rozhozenou střevní mikroflóru. Kvasinky kvasí potraviny. Kandidóza vzniká hlavně po antibiotické či hormonální léčbě. Pro vyléčení je třeba držet přísnou protikvasinkovou dietu, užívat přípravek na likvidování kvasinek a do střev osadit dobré bakterie pomocí probiotik.
  • Trávicí enzymy – naše tělo tvoří nedostatek trávicích enzymů, které se podílejí na trávení přijaté potravy.
  • Zácpa – zpomaluje průběh střevních pohybů a díky tomu se mohou kvasinky více množit.
  • Stres – také přispívá k rozvoji nadýmání.
  • Vzduch – polykání vzduchu při rychlém mluvení, pláči, křiku, hádce.

Zdroj: článek Nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Espumisan kapky

Espumisan kapky 100 mg/ml léčí příznaky plynatosti (nadýmání a zvýšený odchod plynů konečníkem) a jsou vhodné pro všechny věkové skupiny pacientů. Způsobují rozpad bublinek plynu nacházejících se v potravě a na sliznici zažívacího traktu. Plyny uvolněné tímto způsobem mohou být následně vstřebány střevní stěnou nebo odstraněny z těla činností střev. Espumisan kapky 100 mg/ml se používají: k léčbě příznaků zažívacích obtíží způsobených plyny, například hromadění plynů ve střevech (meteorismus), při plynatosti nebo při zvýšené tvorbě střevních plynů po operacích. Dále se používají k přípravě na zobrazovací vyšetření v oblasti břicha (například rentgenologické a sonografické vyšetření, endoskopická vyšetření, jako doplněk suspenzí kontrastních látek).

Zdroj: článek Zkušenosti s Espumisanem

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, prosím o sdělení při Xareltu 20 mg lze použít např. Kustovnici(farmářské sirup) nebo jiné doplňky stravy ohledně imunity, pohody a trávení. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kustovnice čínská nebo-li goji, je vhodná laskomina i když užíváte Xarelto. Existuje vědecká studie, která sleduje okolo 200 tisíc pacientů, kteří užívají Xarelto a pravidelně konzumují goji. Zatím ani jeden z jejich lékařů nehlásil žádné účinky na činnost Xarelta. Průběžně si to můžete kontrolovat tady, na těchto webových stránkách: https://www.ehealthme.com/d…

Co se týče ostatních doplňků stravy, tak je to vždy otázka. Xarelto je vynikající lék, u kterého se nemusí držet žádná dieta a není ani příliš háklivý na to co jíte. Kromě grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy a opatrnosti s alkoholem neexistují žádná jídla ani nápoje, kterým byste se při užívání Xarelta měla vyhýbat.

Xarelto je pro vás lék na prodloužení života a pro vaší jistotu, že léčba probíhá správně, je vždy lepší při každém zařazení doplňku stravy o tom kolem 20. dne užívání informovat lékaře, aby vám zkontroloval vaši srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání léku Xarelto

Nadýmání po jahodách

Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:

  1. Mají vysoký obsah vlákniny
    Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů).
    Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
  2. Máte potravinovou intoleranci
    Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
  3. Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci
    Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
  4. Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu
    Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.

Zdroj: článek Stolice po konzumaci jahod

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bečková Bohumila.

Dobrý den,prosím o radu co vyřadit s jídelníčku při užívání léku Xarelto
a co naopak do jídelníčku zařadit.Mnohokrát děkuji za odpověď s úctou
Bečková Bohumila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Babské rady, jak se zbavit plynatosti

Smíchejte čajovou lžičku kmínu, fenyklu, máty peprné a heřmánku. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně teplé. Čaj nemusí být vhodný pro děti.

Pokud trpíte plynatostí dlouhodobě, měli byste vynechat z jídelníčku luštěniny, některé druhy zeleniny, sycené nápoje nebo kávu. Krátkodobější terapie spočívá v konzumaci čajů před nebo po jídle. Používá se zázvorový nebo mátový čaj, připravovaný z čerstvých surovin (ne sáčkový). Pomáhá také pravidelné žvýkání zázvoru před jídlem.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:

ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)

Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.

1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékaře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Zdroj: příběh Domaci lecba praskle zilky na nose

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí není, odborně se tento stav nazývá meteorismus. Průměrný člověk vytvoří přibližně půl litru střevních plynů denně a v průměru si člověk od střevních plynů uleví cca 14krát denně. K samotnému úniku plynů dochází někdy bez nápadných slyšitelných projevů, případně s tichým zasyčením, jindy však i s velmi hlučným charakteristickým zvukovým efektem („prdem“). Rychlost úniku plynů je v průměru 3 m/s, individuální odchylky rychlosti v ústí jsou možné a závisí na aktuálním tlaku plynu.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku CO KONZUMOVAT PŘI UŽIVANÍ VALFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VIKTORIA.

co nejíst při užívání valfarinu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuse bohmova.

prosim co nemam jist mam walfarin 3mg dekuji za odpoved Bohmova

Zdroj: příběh Co konzumovat při uživaní valfarinu

Běžné příčiny plynatosti a nadýmání

Plynatost a nadýmání mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně polykání příliš velkého množství vzduchu, příliš rychlého jedení nebo konzumace určitých potravin nebo nápojů, které jsou obtížně stravitelné. Stres a úzkost mohou navíc přispět k těmto trávicím příznakům.

Další častou příčinou plynatosti a nadýmání je intolerance laktózy. K tomu dochází, když tělo není schopno správně strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem a bolest břicha.

V některých případech může být plynatost a nadýmání také příznakem závažnějšího základního stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev nebo celiakie. Je důležité mluvit s poskytovatelem zdravotní péče, pokud pociťujete přetrvávající nebo závažné zažívací příznaky.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.

Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání Warfarinu

Může příliš mnoho dýně způsobit plynatost?

Jíst příliš mnoho jakéhokoli jídla může způsobit plynatost a nadýmání, včetně dýně. U většiny lidí však konzumace mírného množství dýně pravděpodobně nezpůsobí žádné problémy.

Dýně je vysoce výživná potravina, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdraví trávení a zabránit zácpě. Nadměrná konzumace vlákniny však může také vést k plynatosti a nadýmání, zvláště pokud na to vaše tělo není zvyklé.

Pokud po konzumaci dýně pociťujete plynatost nebo nadýmání, může být užitečné snížit její příjem nebo ji zkusit uvařit jiným způsobem. Pečení nebo grilování dýně může pomoci rozložit část vláken a usnadnit její trávení. Kromě toho, pití velkého množství vody a přiměřená aktivita můžou také pomoci podpořit zdravé trávení a snížit riziko plynatosti a nadýmání.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Mohou se hjíst při užívání Warfarinu smažené lesní houby?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smažené houby se mohou jíst i při léčbě Warfarinem, ale snažte se z nich co nejvice odsát tuk, který už tak bezproblémový není a ve větším množství by mohl ovlivnit účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání Warfarinu

Jídelníček pro všechny typy diabetiků

Stravování při cukrovce je vždy důležité konzultovat s diabetologem, také si je třeba uvědomit, že vhodnost některých potravin je velmi individuální. Může se stát, že někomu některá potravina bude glykémii výrazně zvyšovat a u někoho příjem takovéto potraviny bude zcela v pořádku.

V této části jsou tedy stanovená pravidla, jak se asi při cukrovce stravovat a co dodržovat.

Co nejíst

Základním (a jistě logickým) pravidlem je výrazné omezení (ideálně vyloučení) všech jednoduchých cukrů, kromě těch, které obsahuje ovoce. Kromě jednoduchých cukrů je vhodné vynechat také veškeré uzeniny a dochucovadla, a u těhotných žen i dia výrobky (ty mohou ale ostatní typy diabetiků). Důležité je také omezit (vyhnout se jim asi zcela nelze) výrobky z bílé mouky.

Co jíst

Důležitý je naopak příjem zeleniny a kvalitních přirozených tuků. Důležité je také respektovat pravidelnost ve stravování a v případě pocitu hladu se nedojít tím, co je první při ruce. Pokud člověk cítí hlad mezi jídly, měl by ho zahnat nesladkou zeleninou (například okurka), nebo třeba kouskem sýra. Je dobré si také uvědomit, že různé polotovary, které se běžně prodávají v obchodech, mívají vysoký obsah sacharidů a jsou tedy pro diabetiky nevhodné. V podstatě tu platí, že nic se nevyrovná domácí stravě.

Sestavení jídelního plánu pro diabetika je velmi individuální, je třeba v něm zohlednit nejen věk, ale i hmotnost, denní fyzickou aktivitu a předcházející stravovací návyky diabetika. Určitě je jasné, že děti a sportovci potřebují větší příjem sacharidů než dospělý člověk, který má sedavé zaměstnání. Důležité je, aby diabetik jedl pravidelně, alespoň šestkrát denně. Pro pravidelné měření krevního cukru glukometrem si je třeba uvědomit, že čím má potravina větší glykemický index, tím bude její vliv na měření po jídle větší.

Následující údaje jsou vhodné hlavně pro ženy trpící těhotenskou cukrovkou, ale hlavní zásady se dají uplatnit i u ostatních typů diabetu.

Zdroj: článek Co jíst a nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co nejíst

Jídelníček při cukrovce 2. typu by měl být vyvážený jak potravinově, tak kaloricky. Jídelníček diabetika by neměl obsahovat například tyto potraviny...

Bonbony, sušenky a cukrovinky

Bonbony, sušenky, ovocné sirupy a další cukrovinky obsahují nejen hodně nekvalitních cukrů, ale současně jsou také vysoce kalorické. V těle po jejich požití dochází k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což může u diabetiků vést ke zhoršení potíží. Naučte se proto doplňovat hladinu cukru v krvi pomocí kvalitních cukrů, které najdete například v čerstvém ovoci, a na cukrovinky raději zapomeňte.

Hrozinky a sušené ovoce

Přestože sušené hrozinky či ovoce na první pohled vypadají zdravě, bohužel způsobují opět stejný problém jako ostatní potraviny bohaté na cukry – prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetika nepřijatelné. Je mnohem lepší dát si hroznové víno v přirozené a čerstvé podobě nebo sušené hrozinky či ovoce nahradit jiným čerstvým ovocem, jako je broskev či jablko.

Palačinky s marmeládou

Není na světě snad člověka, kterému by nechutnaly palačinky s marmeládou nebo čokoládou. Bohužel diabetikům je tato pochoutka zapovězena, protože způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi se všemi negativními důsledky. Nicméně nemusíte zoufat, existují totiž speciální marmelády pro diabetiky, které místo cukru obsahují náhradní sladidlo. Palačinky s marmeládou si tedy nemusíte úplně odepřít, jen je potřeba vybírat tu správnou marmeládu.

Bílý chléb a bílé pečivo

Na tyto tradiční potraviny v české kuchyni prostě a jednoduše zapomeňte. Při trávení se totiž chovají podobně jako cukr a negativně ovlivňují řízení hladiny glukózy v těle. Totéž platí pro rýži a všechny pokrmy obsahující bílou mouku. Rozumnou alternativou pro diabetiky je celozrnný chléb a celozrnné pečivo, i když i tyto potraviny způsobují do určité míry vzestup hladiny glukózy v krvi, proto je dobré hlídat porce a místo 2 krajíčků si dát raději jenom jeden.

Plnotučné mléko

Nasycené tuky v mléčných výrobcích mají negativní důsledky na lidský organismus (na každý, nikoli jen na organismus diabetika), protože způsobují vzestup „zlého“ LDL cholesterolu a usnadňují šíření zánětů v těle. U pacientů s diabetem však vzniká ještě jeden velký problém. Klinické studie totiž prokázaly, že nasycené tuky mohou zhoršit inzulinovou rezistenci (stav, kdy organismus není schopen reagovat na hormon inzulin, který je typický právě pro jeden typ cukrovky). Plnotučné mléko tedy ze své ledničky vyhoďte a místo něj pijte mléko nízkotučné (s obsahem tuků pod 1 %). Také se vyvarujte ostatních tučných mléčných výrobků, jako jsou neodtučněné jogurty, smetana, tavené sýry a podob

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co nejíst při cukrovce

Co jíst a nejíst při medové dietě

Med působí jako palivo pro játra, aby mohla produkovat glukózu. Tato glukóza udržuje vysokou hladinu cukru v mozku a nutí ji k uvolnění hormonů potřebných pro spalování tuků. Chcete-li mít prospěch z medové stravy, jednoduše nahraďte svůj celodenní příjem cukru za med. Kromě toho byste měli před spaním sníst tři lžíce medu s teplou vodou každý večer. Tuto metodu zkombinujte s cvičebním režimem (zkuste cvičení třikrát týdně) a uvidíte značný pokles ve své hmotnosti.

Co nejíst

Většina z nás se snaží zhubnout, protože konzumujeme příliš mnoho cukru a zpracované potraviny. Když začnete konzumovat med před spaním, tělo začne spalovat více tuků již během prvních hodin spánku. Když půjdete o krok dále a nahradíte všechny rafinované cukry ze své stravy medem, můžete vyslat mozku signál, který způsobí snížení vaší chuti na sladké věci. Cukr byste měli ze svého jídelníčku zcela vymazat. To znamená, že se budete také muset vzdát umělých sladidel. Používejte namísto rafinovaného cukru do čaje, kávy a sladkých pokrmů med.

Chcete-li plně těžit z medové stravy, musíte přestat jíst nezdravé jídlo, především zpracovávané potraviny, které obsahují prázdné kalorie. Rozhodněte se pro nerafinované sacharidy. To znamená, že se musíte zříci rafinované bílé mouky a bílých těstovin, bílé rýže, protože tyto produkty způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Konzumujte celozrnnou mouku, je dobrá pro trávení a udrží vás syté po delší dobu. Jezte bílkoviny v každém jídle, zabráníte tím zvýšení hladiny cukru v krvi, která vede k chuti na sladké. Ovoce je vhodnou volbou při hubnutí, ale nezapomeňte, že většina ovoce má vysokou hladinu cukru. Konzumujte spíše ovoce s nižším obsahem cukru, jako jsou jahody a rebarbora. Žádné brambory, každá forma brambor může způsobit zvýšenou hladinu inzulínu ve vašem těle.

Rozlučte se s nezdravými potravinami (sladkosti, chipsy, šumivé nápoje, smažené potraviny, zpracované potraviny a bílé pečivo).

Žádné sacharidy jeden den v týdnu. Jeden den v týdnu byste se měli zcela vyhnout sacharidům úplně. To znamená, že byste neměli konzumovat chléb, těstoviny, mouku, brambory, rýže a obiloviny. Měli byste jíst jen ovoce a zeleninu, maso a ryby, nesmíte zapomenout ani na vejce, jogurt, ořechy a semena, nebudou se tak ukládat jakékoliv nežádoucí tuky.

Zákaz všech forem brambor – chipsy, hranolky, vařené, kaše, pečené.

Co jíst

Nahraďte veškerý cukr medem. Všichni jsme byli naprogramováni tak, abychom si mysleli, že tuk je největší nepřítel, pokud jde o hubnutí, ale je mnoho důkazů o tom, že ten skutečný pachatel je cukr. Vyvarujte se tedy všem cukrům, sladidlům. Začněte svůj den medem v&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hubnutí s medem

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


co nejíst při planých nestovicich
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
co nejist při plynatosti
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.