Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO OBSAHUJE DRASLÍK

OBSAH

Draslík v potravinách

Draslík se v potravě vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou například hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým obsahem draslíku se řadí lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných tucích nebo v kukuřičné krupici.

Zdroj: Draslík

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI SÍTNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draslik.

2 měsíce léčím prasklou sítnici 2 2mesice léčím primář .a 2operace a nebude nepřilepíl se sítnice musí olej tel vědět šlo to olej jak operován čočku šlo léčit.dekuji pozdravem Draslík.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci sítnice

Jak nabízí draslík lékárna

Většina lidí nepotřebuje draslík v doplňcích, pokud nebere diuretika. Snažte se však získávat dostatečné množství draslíku ze své denní stravy. Pacienti užívající tzv. ACE inhibitory (léky proti vysokému krevnímu tlaku) nebo trpící onemocněním ledvin nesmějí draslík brát vůbec.

Potravinové doplňky obsahující draslík jsou běžné jak v kamenných, tak internetových lékárnách.

Trpíte-li onemocněním ledvin nebo užíváte léky na snížení krevního tlaku či na srdeční potíže, užívejte draslík jen po poradě s lékařem. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků obsahující draslík se svým lékařem.

Návod k užívání draslíku: Potřebujete-li potravinové doplňky s draslíkem, užívejte je při jídle, abyste snížili dráždění žaludku. Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků).

Zde je cena draslíku.

Zdroj: Draslík

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Co všechno v sobě celer obsahuje

Celer miřík, někdy též nazývaný cerel, v sobě obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamíny B1, B2, PP, a asi 7 mg vitamínu C ve 100 g hmoty; z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.

Kompletní výpis nutričních hodnot

Syrový celer (Apium graveolens)

Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie 67 kJ (16 kcal)
Sacharidy 2,97 g (včetně vláken)
- škrob 0,00 g
- cukry - laktóza 1,34 g 0,00 g
- vláknina 1,6 g
Tuky 0,17 g
- nasycené 0,042 g
- trans 0,000 g
- mononenasycené 0,032 g
- polynenasycené 0,079 g
Bílkoviny 0,69 g
Vitamíny (poměr k doporučené denní dávce)
Vitamin A ekv. (3%) 22 ug
Thiamin (B 1 ) (2%) 0,021 mg
Riboflavin (B 2 ) (5%) 0,057 mg
Niacin (B 3 ) (2%) 0,320 mg
Kyselina pantotenová (B 5 ) (5%) 0,246 mg
Vitamín B 6 (6%) 0,074 mg
Kyselina listová (B 9 ) (9%) 36 ug
Vitamin B 12 (0%) 0.00 ug
Cholin (1%) 6.1 mg
Vitamín C (4%) 3.1 mg
Vitamin D (0%) 0 IU
Vitamin E (2%) 0,27 mg
Vitamin K (28%) 29,3 mikrogramů
Minerály
Vápník (4%) 40 mg
Železo (2%) 0,20 mg
Magnézium (3%) 11 mg
Fosfor (3%) 24 mg
Draslík (6%) 260 mg
Sodík (5%) 80 mg
Zinek (1%) 0,13 mg
Další složky
Voda 95,43 g
Alkohol (ethanol) 0,0 g
Kofein 0 mg
cholesterol 0 mg
  • Jednotky
  • ug = mikrogramů • mg = miligramy
  • IU = mezinárodních jednotek

Zdroj: Zdravý celer

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY BRAMBORY NA RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Máte někdo zkušenosti s bramborem na růst vlasů a řas? Někde jsem slyšela, že je dobré si vlasy opláchnout vodou z vařených brambor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samotná brambora přímo na vlasy ani na řasy neúčinkuje. Brambora v sobě však obsahuje minerální látky, například draslík a chrom, které příznivě mohou ovlivnit kvalitu vlasů a řas. Takže chceme-li podpořit kvalitní růst vlasů, mohlo by pomoci jedení brambor.
Co se týče vody z vařených brambor, tak je dobrá na oplachy vlasů po mytí šampónem a na koupel vysušených a rozpraskaných rukou. Voda z vařených brambor nesmí být osolená ani jinak okořeněná a musí být vychladlá. Voda z vařených brambor vlasům dodá hezký lesklý vzhled. Na ruce působí voda z brambor hydratačně, zjemní je a odstraní jejich vysušení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky brambory na růst řas

Obsah draslíku v potravinách

Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii. Je bohatě rozšířen v okolním prostředí a stejně tak často obsažen v potravinách. Nejbohatší na draslík jsou banány, sušené meruňky, brambory a pomerančový džus. Nachází se rovněž v libovém mase, luštěninách a mléce. Na draslík je také bohatá brokolice, ze které snadno připravíte chutnou a sytou polévku. Výborná je i jen tak uvařená nebo zapečená. Nezapomínejte ani na ořechy, které jsou kromě draslíku zdrojem kvalitních tuků.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ MI VŮBEC NEKVETOU KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra F..

Dobrý den. Mám na zahradě kanadské borůvky a již třetí rok mi vůbec nekvetou.
Keř je vysoký asi 180 cm a na pohled zdravý. Má spoustu větví velmi bohatě olistěných.
Prosím o radu co s tím. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste změnit hnojivo. Omezte dusík a posilněte fosfor a draslík. Když má rostlina mnoho dusíku, tak bohatě roste, ale nekvete.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Draslík v kulturistice

Trvalá fyzická námaha vyčerpává hladinu draslíku ve svalech, takže sportovci musejí opakovaně doplňovat zásoby draslíku a minerálů. Draslík mají obvykle sportovci spojený pouze v souvislosti s pitným režimem. V nápojích, jako je Gatorade nebo Isostar, slouží k rychlému zavodnění organismu v průběhu nebo po skončení fyzické aktivity.

Díky tomu, že se draslík ukládá ve svalových buňkách, může vám pomoci vypadat mohutněji. Pokud jíte typicky kulturistickou dietu a omezujete příjem ovoce, pak na vás zvýšený příjem draslíku bude pravděpodobně i daleko lépe fungovat. Užívejte 500–1 000 mg některé z dostupných forem draslíku, a to dvakrát až třikrát denně společně s jídlem.

Zdroj: Draslík

Diskuze

V diskuzi LEDVINOVÁ OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o radu. Všude jsou nejrůznější informace o funkci, čištění ledvin, ale jídelníček pro selhávající ledvin, kdy je potřeba omezit fosfor, draslík a sodík není nikde. Velmi bych potřebovala nasměrovat tímto směrem. Děkuji Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ledvinová očista

Co kaki obsahuje

Plod kaki obsahuje vysoké množství vitamínu C, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a slouží jako prevence proti infekcím, dále beta-karoten, draslík (ten je nezbytný pro látkovou přeměnu, pomáhá rovněž při odstraňování nervozity, únavy a svalových potíží) a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan a mnoho dalších minerálů a stopových prvků. A právě díky zajímavému spektru všech minerálních látek podporuje kaki rovněž zdravé a silné kosti.

Kaki je nízkoenergetické ovoce (hodnota kaki na 100 g je 293 kJ), a to především díky vysokému množství vody, které činí asi 60 % celého obsahu. Protože obsahuje především sacharidy (to je hlavní energetický substrát pro lidský organismus, vyživující nervy a podporující mentální svěžest, soustředění a optimismus) vlákninu a je velmi šťavnaté (60 % vody), doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami.

Zdroj: Kaki churma - tomel japonský

Poradna

V naší poradně s názvem SLANÝ POCIT V PUSE DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Mám neustále slané rty když si je obliznu je fakt že nedodržují životosprávu bo jsem linek může to být tím že my chybí vitamíny? Pozoruji to už tři týdny co sem začal pracovat na hale kde bylo 50 stupňů jak v prádelně nikdy jsem to nezažil a dost piju pivo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud neužíváte žadné léky a jste jinak zdráv, tak slané rty budou mít svou příčinu v nadměrném pocení. Pot, který ochlazuje vaše tělo při práci v hale s 50°C, obsahuje mimo vody také sodík, chlorid a draslík. Když se voda z vaší pokožky odpaří zbydou na pokožce tyto minerály, které chutnají slaně. Slaný pot je normální stav, ovšem pokud k němu dochází ve zvýšené míře, může to mít za následek nerovnováhu v elektrolytech uvnitř vašeho těla (Hyponatrémie). To se dá jednoduše napravit tím, že si koupíte sportovní nápoj s minerály a budete ho pít místo vody vždy, když se nadměrně potíte. Předejdete tím nepříjemnostem z nerovnováhy elektrolytů, která se může projevit křečemi ve svalech, zmateností a bolestí hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slaný pocit v puse dekuji

Nedostatek draslíku

U zdravého člověka není pravděpodobné, že by nízký příjem draslíku vyvolal nepříznivou odezvu. Při dalším snižování hladiny draslíku je prvním příznakem nedostatku tohoto prvku svalová slabost a nauzea (nevolnost až zvracení). K závažnému nedostatku může dojít u člověka, který užívá silná diuretika, jež snižují hladinu tekutin v těle, nebo u jedince trpícího těžkými průjmy či zvracením. Pokud se draslík nedoplňuje, může nízká hladina draslíku vést až k srdečnímu selhání.

Zdroj: Draslík

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.

Jedná se o Amoxicillin a Metronidazol. Mohou se tyto atb kombinovat s vitamínem C ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Metronidazol i Amoxicilin si s vitamínem C nevadí. Amoxicilin má nežádoucí interakce s těmito vitamíny: B-6, B-12, biotin, niacin, riboflavin, thiamin, vitamin K a draslík. V každém případě musíte vždy informovat svého lékaře, že trvale užíváte vitamín C! Jakým způsobem užíváte ten Metronidazol?

Zdroj: diskuze Antibiotika a vitamin C

Příznaky nedostatku draslíku

Nedostatek draslíku vzniká při prudké fyzické námaze. Draslík je vylučován potem. Také gastrointestinální poruchy doprovázené průjmem mohou snížit vstřebávání draslíku. Potraviny s extraktem lékořice rovněž snižují množství draslíku v organismu, neboť draslík se naváže na látky obsažené v lékořici a spolu s ní opouští tělo. Prvním důsledkem nedostatku draslíku mohou být poruchy svalových činností, svalové křeče. Další indikací je výskyt zácpy. Nedostatek draslíku může vést také ke zvýšené srdeční frekvenci. Pokud trvá nedostatek delší dobu, dochází k narušení metabolismu. Jestliže je nutné doplnit větší množství draslíku, lze využít nutričních přípravků. Lidé s onemocněním ledvin, by měli dbát pokynů, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky.

Zdroj: Minerál draslík

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA RAJČATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,

na balkoně pěstujeme rajčata, ale objevili se nám na listech černé tečky - viz foto. Prosím o radu, co by to mohlo být a jak s tím bojovat. Našli jsme, že by to mohla být septoriová skvrnitost, ale nejsme si jisti.

Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na fotografii není septoriová skvrnitost, spíše to vypadá jako příznak nerovnováhy ve výživě. Bude zřejmě třeba snížit dávky dusíku a zvýšit fosfor a draslík. Rostlinám by prospěl postřik na list hnojivem s vyšším obsahem fosforu. Zároveň bude třeba zamyslet se nad hnojivem v zálivce a zkusit použít Kristalon zdravé rajče a paprika.

Zdroj: diskuze Černé tečky na rajčatech

Charakteristika draslíku

Draslík je důležitý pro správnou funkci nervového a svalového systému, srdeční svalovou aktivitu, metabolismus enzymů. Optimální denní příjem draslíku činí 2 g. Průměrná denní dávka draslíku (kalium) je obsažena v:

  • 150 g fazolí
  • 500 g banánů
  • 300 g špenátu
  • 500 g ryb

Nedostatek draslíku způsobuje poruchy nervového systému a funkce svalů, změny srdeční frekvence, metabolické poruchy. Přírodními zdroji draslíku jsou ovoce, luštěniny, zelenina, celozrnné obiloviny, banány, sušené ovoce, ryby a maso.

Zdroj: Minerál draslík

Poradna

V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proteinové přípravky a puriny

Zdroje draslíku

Draslík se nachází především v zelenině, obilí a ovoci. Banány obsahují velké množství tohoto minerálu, a proto jsou považovány za ideální výživu pro sportovce. Také byla zjištěna větší hojnost draslíku v sušeném ovoci, odstranění vody totiž zvýší jeho koncentraci. Zelená listová zelenina, jako je špenát a salát, luštěniny nebo celozrnné potraviny poskytují tělu vhodné množství draslíku. Rovněž některé minerální a lázeňské vody obsahují vysoké množství draslíku.

Zdroj: Minerál draslík

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Jak špaldová mouka ovlivňuje zdraví

Zrno špaldy obsahuje cca 16–17 % bílkovin, zatímco u klasické pšenice je to jen asi 12 %. Také je díky menšímu stupni přešlechtění menším alergenem, a tudíž i reakce na tento druh potraviny je podstatně nižší. Pšenice špalda je také obecně více doporučována pro jedince zabývající se dietou podle krevních skupin. Špaldě se přisuzují pozitivní účinky na imunitní systém. Špalda, a tudíž i špaldová mouka obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, jakými jsou například nenasycené mastné kyseliny, vláknina, vápník, hořčík, draslík, fosfor, zinek, vitamín A, vitamín E a některé vitamíny skupiny B.

Cena špaldové mouky.

Zdroj: Špaldová mouka

Hotové hnojivo Cererit

Cererit je kombinované bezchloridové granulované hnojivo se stopovými prvky určené k výživě ovoce, zeleniny, chmele a okrasných rostlin. Obsahuje základní živiny (dusík, fosfor, draslík), dále hořčík a stopové prvky (bór, molybden, zinek, měď). Svým složením patří Cererit ke komplexním hnojivům zajišťujícím rostlinám všechny důležité živiny potřebné pro jejich vývoj a růst. Z celého sortimentu průmyslových hnojiv je Cererit nejpoužívanější hnojivo mezi zahrádkáři a pěstiteli. Aplikuje se rozmetáním a zapracováním do půdy při její přípravě k setí nebo sázení a přihnojování během vegetace. Doporučuje se rozdělit dávku hnojiva v poměru 2/3 dávky před výsadbou (základní hnojení) a 1/3 dávky k přihnojení během vegetace. Po rozpuštění je vhodný k hnojení zálivkou.

Velmi účinné je toto hnojivo při hnojení košťálovin, kořenové zeleniny, plodové zeleniny, brambor a okrasných rostlin. U ovoce je vhodné pro jádroviny, peckoviny, drobné ovoce a chmel.

Zdroj: Složky hnojiv

Příčina nedostatku draslíku

Úpravou čerstvých potravin se obsah draslíku snižuje. Průměrná strava obsahuje dostatek draslíku, proto je potřeba doplnění draslíku v potravinových doplňcích jen ojedinělá. Mírný nedostatek draslíku může nastat při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu. Jeho nedostatek se může vyskytovat i u diabetiků. Zde je možné po konzultaci s lékařem užívat doplněk stravy s draslíkem. Závažnější nedostatek draslíku může rovněž vyvolat léčba některými léky, jako jsou diuretika nebo kortikosteroidy. Při jejich užívání bychom se měli řídit především radami ošetřujícího lékaře, je třeba pamatovat na to, že sami nesmíme měnit dávkování předepsaných léků bez jeho vědomí. Lékaři sami často předepisují, pokud to uznají za nutné, léky obsahující draslík. Nedostatek draslíku může nastat také při dlouhodobém užívání projímadel nebo u některých nemocí ledvin. Hladinu draslíku mohou v organismu snižovat i průjmy, zvracení nebo zvýšené pocení. Správná hladina draslíku v krvi je velmi důležitá.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Co je to Cererit

Cererit je univerzální hnojivo (dusík-fosfor-draslík), které je namícháno v takovém poměru, aby bylo účinné na plodovou zeleninu i květiny a zároveň jim neškodilo. V době svého vzniku byl Cererit poměrně průlomový. Jednak neobsahoval chlór a naopak obsahoval hořčík a mikroprvky. Tím byl velmi univerzální a oblíbený. Složení „původního“ Cereritu: 11 % N, 9 % P, 14 % K, 12 % Ca, 1 % Mg, síra, bór, mangan, měď, molybden, zinek. Cererit je hnojivo téměř na cokoli (od ovoce a zeleniny po okrasné dřeviny) a lze jej použít skoro kdykoli (před sezónou i v sezóně), protože působí rychle a krátce, jeho používání na podzim a v zimě postrádá smysl. Cererit má oproti hojně používanému NPK tu výhodu, že draslík v něm obsažený je v síranové formě a ne ve formě chloridové. Některé rostliny totiž chlor nesnáší.

Zdroj: Cererit

Draslík v boji proti cukrovce

Nová studie zjistila, že lidé mají často nízkou hladinu draslíku a že takoví jedinci trpívají právě diabetem druhého typu. Potvrdilo se tedy, že nedostatek draslíku je rizikovým faktorem pro cukrovku. K rozvoji diabetu druhého typu ale vede i špatný životní styl, převládá u lidí se špatnými stravovacími návyky, obezitou a celkově špatným zdravotním stavem.

Zdroj: Jak žít s cukrovkou

Celer bulvový

Jde o kořenovou zeleninu, kterou ctili už staří Egypťané. Po celém světě a také v našich zemích se pěstování tohoto druhu celeru rozšířilo až v 17. a 18. století.

Kuchyňské použití

Celer je nutno důkladně očistit – nejlépe okrájet vrchní vrstvu a omýt. Lze ho konzumovat syrový, ale nejvhodnější úpravou je jeho krátké spaření nebo povaření a následné využití do salátů i jinak. Krátkou tepelnou úpravou dojde k vyčpění dosti výrazné vůně a snadnější stravitelnosti. Další variantou základní úpravy je jeho opečení či osmahnutí na tuku a komponování do nejrůznějších pokrmů. Opečením získá velmi příjemnou chuť. Má velmi široké použití při úpravě pokrmů, patří do polévek, omáček (zvláště smetanových), k dušeným i pečeným masům, do bramborové kaše, opečený či smažený jako doplněk pokrmů a podobně.

Výživové hodnoty

Obsahuje vitamíny skupiny B, C, draslík, vápník, fosfor, vlákninu. Čistí a stabilizuje trávicí trakt, působí antibakteriálně na sliznice, posiluje nervovou činnost, působí antistresově, zvyšuje vitalitu a výkonnost, snižuje tlak a upravuje cholesterol. Celer je alergen.

Zdroj: Zdravý celer


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP