Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CO OBSAHUJE GREP


CO OBSAHUJE GREP je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Grapefruit je ovoce známé pro svou svěží chuť a vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a bioaktivních látek. Často se zmiňuje také jeho možný vliv na snižování hladiny krevního cukru, což je téma, které zajímá zejména osoby s prediabetem nebo diabetem 2. typu. Ačkoli grep rozhodně není samostatným lékem, jeho pravidelná konzumace může podpořit zdravý metabolismus cukru a pomoci udržet stabilnější glykémii. Tento článek přináší přehled toho, jak grep působí na hladinu glukózy a jak ho bezpečně zařadit do jídelníčku.


FAQ – nejčastější dotazy

Může grep opravdu snížit hladinu cukru v krvi?

Ne přímo, ale může pomoci stabilizovat glykémii díky nízkému GI a obsahu vlákniny.

Je grep vhodný pro diabetiky?

Ano, pokud není kontraindikován z důvodu užívání léků.

Je lepší jíst grep nebo pít grepový džus?

Jednoznačně jíst – džus má více cukru a méně vlákniny.

Kolik grepu denně je bezpečné?

Obvykle půl až jeden celý grep denně, pokud není interakce s léky.

Pomáhá grep snižovat inzulinovou rezistenci?

Může ji mírně podpořit, zejména díky flavonoidům typu naringenin.

Zdroj: článek Grep snížení cukru v krvi

Příběh

Ve svém příspěvku ČERVENÁ OČNÍ VÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

už to mám rok a pomáhá mě když čistím střeva psylliem, podporuji játru ostropestřecem a nejím skoro vůbec mléčné bílkoviny a cukr i v ovoci, pouze snesu pomeranče a bílý grep a vůbec nic co má červenou barvu. Chce to vysledovat co vám nedělá dobře a vynechat to. Pak je to snesitelné a dá se s tím žít :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Zdravím, tak jsem konečně přišla jak to velice zmírnit, s každým jídlem jím oreganový a česnekový olej v kapslích a je to skoro perfektní. Vyzkoušejte. Pravděpodobně to způsobuje candida, proto to zhoršuje ovocný a normální cukr a také mléčné bílkoviny a částečně i hodně škrobu a lepku.

Zdroj: příběh Červená oční víčka

Po čem se hubne

Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.

Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.

Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.

K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.

Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí organismus a zbaví člověka pocitu hladu. K tinktuře je potřeba 1 lžíce sypaného čaje a 2 dl 60 % lihu (vše se nechá 14 dní louhovat). Tinktura se užívá 3 x denně 10 kapek asi 3 týdny.

S úbytkem váhy by měl pomoci i me

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem PŘEDÁVKOVÁNÍ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobrý den.
Otec měl mozkovou příhodu. Bral malé dávky warfarinu.
Týden před než se mu to stalo navštívil doktora na kontrolu.
Vše bylo v pořádku. Jenže za týden měl mozkovou
pŕihodu a řekli mi že měl vysokou dávku warfarinu
která mu tu příhodu způsobila a to až 7!!!
Optimální je 2-3. Bral to poctivě dle předpisu.
Dodnes mi nikdo nevysvětlil tak rapidní předávkování.
U doktora si stěžoval na malátnost, spouštěla se
mu krév z nosu.
Netušíte někdo co mohlo způsobit tak zvýšené
hodnoty warfarinu?
Dekuji za odpověď.
Jarda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je zvláštní lék, co se týče jeho vstřebávání. Po spolknuti předepsané dávky se asi jen 3% vstřebají do organismu a zbytek se vyloučí z těla ven bez užitku. Míra vstřebávání se ale rapidně zvýší, když se sní například grep, některé doplňky stravy a nebo se zvýší příjem vitamínu K, který je v zelených potravinách. To pak schopnost Warfarinu vstřebat se do organismu stoupne několikanásobně a trvá delší dobu než se z těla vyloučí. Ta doba je delší, než čas do další dávky, která je rovněž ještě akcelerována, jako ta předchozí, takže se roztáčí spirála předávkování se všemi riziky zvýšeného krvácení. Proto se musí v případě užívání Warfarinu dodržovat stravovací opatření, které zabezpečí stále stejné množství vitamínu K v přijímané stravě. K tomu jde ruku v ruce pravidelné a časté měření srážlivosti krve, tak zvaný Quickův test INR. Ke změření by měl váš otec docházet každé 3 týdny. Warfarin je skvělý lék a dokáže za málo peněz zachránit mnoho životů, ale jen když se dodržuje neměnný jídelníček a často se měří jeho účinky. Jen tak může být bezpečný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Předávkování warfarinem

Závěr

Grep může být vhodným doplňkem jídelníčku při snaze snížit nebo stabilizovat hladinu krevního cukru. Díky nízkému glykemickému indexu, vláknině a flavonoidům podporuje vyrovnanou glykémii. Je však důležité sledovat interakce s léky a preferovat čerstvý grep před sladkými džusy.

Zdroj: článek Grep snížení cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN A OKURKY,CUKETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den.Mužů cuketu, beru warfarin.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst jak cukety, tak i okurky, ale musíte hlídat množství. Není možné spořádat celou sklenici zavařených okurek na posezení, ale dvě okurky denně si dát můžete. Okurky i cukety, stejně jako všechno co je zelené, obsahují vitamín K a ten ve velkém množství brzdí účinky Warfarinu a hrozí ucpání cév sraženínou. Optimální množství vitamínu K přijetého ve stravě je 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Ne méně ani ne více, každý den stejně. Jedna střední cuketa, kterou běžně koupíte v supermarketu obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jedna velká cuketa ze zahrádky obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K. S okurkami je to horší, protože ty obsahují opravdu hodně vitamínu K. Jedna salátová okurka dlouhá 21 cm obsahuje 50 mikrogramů vitamínu K. Jedna zavařená okurka velká 9 cm obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K. Jedna malá zavařená okurka obsahuje 17 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Walfarin a okurky,cuketa

grep léčebný účinek na diabetes?

Grep sám o sobě neléčí cukrovku, ale může být užitečnou součástí racionální stravy pro osoby s diabetem nebo inzulinovou rezistencí. Pomáhá stabilizovat glykémii díky nízkému GI a obsahu vlákniny.

Zdroj: článek Grep snížení cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ÚČINKY POMELA NA VYŠETŘENÍ QUIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám dotaz, zda při léčbě Warfarinem mohu jíst pomelo a grepfruity. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Mužu citron při užívání warfarinu

Jak grep správně zařadit do jídelníčku?

  • jíst půlku grepu jako součást snídaně nebo svačiny
  • kombinovat s bílkovinami (jogurt, tvaroh), aby se zpomalilo vstřebávání cukrů
  • vyhnout se grepovým džusům – mají vyšší obsah cukru a nemají vlákninu
  • volit čerstvý grep místo konzervovaných variant

Zdroj: článek Grep snížení cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem KONZUMACE MISO PASTY PŘI ZVÝŠENÉ KYSELINĚ MOČOVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo. Vyrábí se ze sójových bobů, které se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Existují dva druhy pasty miso: červená a bílá. Z pohledu diety při kyselině močové je miso pasta celkem vhodná potravina a může se konzumovat i při dně. Co se týče obsahu purinů, tak o malinko horší je ta červená pasta, která ale i tak patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Puriny jsou látky, které zvyšují množství kyseliny močové v krvi. Bílá pasta miso je na tom trochu lépe a řadíme ji k potravinám s velmi nízkým obsahem purinů. Konkrétní hodnoty obsahu purinů v pastě miso jsou:
- bílá 48,8 mg purinů na 100 gramů pasty
- červená 63,5 mg purinů na 100 gramů pasty
Pro srovnání například 100 gramů listu špenátu obsahuje 51,4 mg purinů, 100 gramů brokolice obsahuje 70 mg purinů a 100 gramů petržele obsahuje 288,9 mg purinů. Oproti tomu 100 gramů kuřecích prsou obsahuje 141,2 mg purinů, ale 100 gramů hovězí svíčkové jen 98,4 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Co obsahuje nejvíc draslíku

Draslík se nachází v široké škále potravin. Přidává se jako složka potravin a přirozeně se vyskytuje v řadě rostlinných a živočišných potravin.

Co obsahuje nejvíce draslíku

  • balené výrobky se sníženým obsahem soli
  • maso, vepřové, kuřecí a rybí
  • ovocné šťávy a mléčné koktejly
  • čokoláda a káva
  • mléko a jogurt

Draslík také obsahuje

  • kořenová zelenina, jako jsou brambory a batáty
  • vinná réva, jako jsou rajčata, okurky, cuketa, lilek a dýně
  • sušené ovoce, jako jsou meruňky
  • listová zelenina, jako je špenát
  • ovoce ze stromů, jako jsou manga a banány
  • luštěniny jako cizrna, fazole a hrášek

Nejvíce draslíku v potravinách

  • Mungo fazole 1 hrnek obsahuje 938 mg draslíku.
  • Brambory (pečené) ½ střední brambory obsahuje 583 mg draslíku.
  • Banán (Cavendish) 1 střední banán obsahuje 519 mg draslíku.
  • Špenát (baby, syrový) 1 hrnek obsahuje 454 mg draslíku.
  • Meruňka, sušená 30 gramů obsahuje 453 mg draslíku.
  • Losos (vařený) 100 gramů obsahuje 380 mg draslíku.
  • Mléko (plnotučné) 1 hrnek obsahuje 377 mg draslíku.
  • Vepřové, panenská kotleta 65 gramů obsahuje 353 mg draslíku.
  • Dýně, máslová (pečená) ½ hrnku obsahuje 332 mg draslíku.
  • Kuřecí prsa (pečená) 80 gramů obsahuje 256 mg draslíku.
  • Tuňák (konzervovaný) 100 gramů obsahuje 250 mg draslíku.
  • Sladké brambory (pečené) ½ střední brambory obsahuje 229 mg draslíku.
  • Cizrna (konzervovaná) 1 hrnek obsahuje 210 mg draslíku.
  • Cuketa ½ hrnku obsahuje 201 mg draslíku.

Zdroj: článek Minerál draslík

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.

Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Walfarin

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MC DONALDS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Karas.

Dobrý den.

Jsem po prodělané operaci srdce 24. Den.

Ředím krev warfarinem 3mg a moje průměrně INR je kolem 2,9
Chci si dat jednou velké menu od mc donalds, je možné, že to bude mít vliv?

Díky za odpověď. Jsem s pozdravem Karas Jan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Říká se, že strava u Mcdonald's není zdravá a proto se taky asi na tuto záležitost ptáte. Z pohledu pacienta na Warfarinu ale zas tak nezdravá není a můžete si s klidem dát velké menu, jak často budete chtít. Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K a držet ho každý den na stejné úrovni 120 mikrogramů. Pokud se tedy podíváme na velké menu u McDonald's, tak porce velkých hranolků obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K a jeden big tasty obsahuje rovněž 10 mikrogramů vitamínu K. Tatarka na hranolky obsahuje 2 mikrogramy vitamínu K. Pití neobsahuje žádný vitamín K. Když si tedy dáte jedno velké menu, tak přijmete 20 až 25 mikrogramů vitamínu K a ten den musíte sníst ještě potraviny, které vám doplní zbylých 100 mikrogramů vitamínu K.
Pokrmy české kuchyně jsou často chudé na vitamín K a proto se hodí mít v lednici čínské nebo naše zelí, kapustu nebo ledový salát, a vždy když víte, že jste nesnědl dostatek potravin s vitamínem K, tak sníst jeden nebo dva listy. Jeden list obsahuje 20 až 30 mikrogramů vitamínu K (podle velikosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a mc donalds

Grapefruit v těhotenství

Konzumace grepů v těhotenství je důležitá kvůli vysokému obsahu vitaminu C, který grapefruit obsahuje. Těhotná žena by měla mít denní příjem minimálně 85 mg vitaminu C (zhruba velikost jednoho středně velkého grepu). Kromě vitaminu C je grep zdrojem vysokého množství lykopenu, který přispívá ke snížení krevního tlaku a snižuje riziko vzniku preeklampsie. Díky konzumaci růžového nebo červeného grepu získá žena dostatečně velké množství lykopenu a limonoidsů, které zabraňují vzniku mnoha typů rakoviny. Grapefruit působí také jako prevence před vznikem ledvinových kamenů nebo jako ochrana před rakovinou tlustého střeva. Červený grep snižuje hladinu cholesterolu, udržuje tělesnou hmotnost ženy pod kontrolou díky vysoké hladině pektinu a rozpustné vlákniny. Těhotná žena by neměla mít strach, o kolik kilogramů během těhotenství přibere, ale konzumace grapefruitů zajistí, že její přibírání bude přijatelné.

Zdroj: článek Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Proteinové přípravky a puriny

grep skutečně vliv na snížení krevního cukru?

Grapefruit patří k ovoci s nízkým glykemickým indexem (GI přibližně 25), což znamená, že nezpůsobuje prudké zvýšení hladiny glukózy v krvi. Obsahuje vlákninu, vitaminy a flavonoidy, které mohou přispět k lepší citlivosti na inzulin.

Zdroj: článek Grep snížení cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN CERNOTA.

DOBRY DEN,JAK JE TO S WARFARINEM A CIBULI??MUZE SE CIBULE??DEKUJI ZA ODPOVED,CERNOTA M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechno, co je rostlinného původu, i cibule, obsahuje vitamín K a ten je nutné při léčbě Warfarinem hlídat. Cibule ale obsahuje vitamínu K jen málo a může se proto konzumovat bez omezení. Jedna velká cibule obsahuje 0,6 mikrogramů vitamínu K. Denní limit pro příjem vitamínu K činí 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Pro dosažení tohoto limitu by bylo nutné sníst 150 velkých cibulí, a to nikdo nepozře. Cibule, stejně jako těstoviny, rýže, knedlíky a maso se mohou konzumovat v libovolném množství, i když se užívá Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a cibule

Grep nebo grapefruit

Grapefruit, někdy zkráceně grep (botanicky Citrus paradisi), je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Tato dřevina roste do výšky až šest metrů, ale výjimečně může dosáhnout výšky až patnáct metrů. Neopadavé úzké listy jsou tmavě zelené. Plod, již zmíněný grapefruit, má žlutou slupku a měří v průměru až patnáct centimetrů. Jeho vnitřní dužina je rozdělená na oddíly, jejichž barva je proměnlivá, od bílé a růžové až k červené. Liší se i sladkostí.

Zdroj: článek Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Kdo by měl být s konzumací opatrný?

  • lidé užívající léky s interakcí na grapefruit
  • osoby s citlivějším žaludkem (grep je kyselý)
  • ti, kteří mají reflux nebo pálení žáhy

Zdroj: článek Grep snížení cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Stehlík.

Dobrý den
prosím mohu sušené kiwi? Beru warfarin 5mg. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi je zelené, a jako vše zelené, i kiwi obsahuje vitamín K. Příjem vitamínu K musí být v případě léčby Warfarinem kontrolován. Jeden hrnek plný kousků čerstvého kiwi obsahuje 73 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit pro muže s Warfarinem je 120 mikrogramů tohoto vitamínu. Sušené kiwi obsahuje vitamín K stejně jako to čerstvé. Jíst ho můžete i když užíváte Warfarin, ale ten den, co si ho dáte, musíte omezit ostatní potraviny, které obsahují mnoho vitamínu K, obvykle to jsou ty zelené. Sušeného kiwi nesmíte sníst moc naráz, jen tolik, kolik ho je z jednoho až dvou plodů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a ovoce

Obsah vitamínu K v dýňové polévce

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido se slupkou obsahuje 15 µg vitamínu K;
  • 1 červená cibule obsahuje 0,3 µg vitamínu K;
  • 1 červená chilli paprička obsahuje zanedbatelné množství vitamínu K;
  • 2 konzervy rajského protlaku (2x140 g) obsahuje 31 µg vitamínu K;
  • 1-2 brambory, střední velikosti obsahuje 6 µg vitamínu K;
  • 1 pórek obsahuje 50 µg vitamínu K;
  • 1 petrželová nať na ozdobu obsahuje 0,1 µg vitamínu K;
  • 1,5 l kuřecího vývaru neobsahuje vitamín K;
  • 2 lžíce citronové šťávy obsahuje zanedbatelné množství vitamínu K;
  • 2 lžíce jablečného octa (lze vynechat) obsahuje zanedbatelné množství vitamínu K;
  • 1 lžička cukru neobsahuje vitamín K;
  • 1 lžička sušeného tymiánu obsahuje 0,1 µg vitamínu K;
  • 1 lžička papriky obsahuje 2 µg vitamínu K;
  • 2-3 lžičky soli neobsahuje vitamín K;
  • 2,5 dl smetany ke šlehání obsahuje 10 µg vitamínu K.

Polévka podle tohoto receptu vystačí na 7 porcí.

Celkový obsah vitamínu K je 114,5 µg.

Obsah vitamínu K na jednu porci je přibližně 16 µg vitamínu K. Doporučená denní dávka vitaminu K je 80 μg u dospělých mužů a 70 μg u dospělých žen. Takže pokud si tuto polévku zamilujete jako já, nemusíte jíst nic jiného, než tuto úžasnou polévku z dýně hokkaido. Za jeden den můžete ale sníst maximálně jen 5 porcí, ženy o jednu porci méně.

Zdroj: článek Dýně Hokkaido a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN KONTRA KVAŠENÉ OKURKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Buchtová.

Dobrý den.
Mohu jíst menší množství kvašených okurek a ještě jak je to s hlávkovým zelím.Děkuji za odpověď.
Anna

varfarin kontra kvašené okurky
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlávkové zelí je zelené a obsahuje mnoho vitamínu K. Jedna hlávka zelí veliká 17 cm obsahuje téměř 1000 mikrogramů vitamínu K. Když z této hlávky odtrhnete jeden list, tak bude obsahovat 25 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li čtyři listy zelí, tak máte vyčerpán limit pro daný den. Je li zelí naložené, tak pak jeden šálek kysaného zelí bude obsahovat 19 mikrogramů vitamínu K. Je li zelí červené, tak jedna hlávka velká 14 cm obsahuje 430 mikrogramů vitamínu K. Jeden list červeného zelí bude obsahovat 9 mikrogramů vitamínu K. Červeného zelí si můžete dopřát o něco více, než toho zeleného, které byste raději neměla používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Varfarin kontra kvašené okurky

Druhy Artrinu

Artrin PROFESSIONAL

Má silné analgetické, antispasmatické a prokrvovací účinky. Komplex látek obsažených v Artrinu lze využít při bolestech a zánětlivých stavech kloubů, svalů a šlach, při revmatismu, bolestech páteře a krčního svalstva, k regeneraci při únavě, chladu, nedostatečném prokrvení končetin a dalších pohybových obtížích. Krém se aplikuje rovněž při problémech s ledvinami, močovým měchýřem, prostatou a při dalších zánětlivých stavech, a to přímo na místo nad uložením postiženého orgánu.

Složení Artrinu: kostival lékařský, puškvorec obecný, turan kanadský, trnovník akát, tužebník jilmový, arnika horská, kopr vonný, jírovec maďal, lnice květel, lékořice lysá, celík zlatobýl, vavřín vznešený, pískavice řecké seno, komonice lékařská, zázvor lékařský, lichořeřišnice větší.

Krém dále obsahuje rostlinné oleje (lněný, ricinový a podzemnicový), éterické silice (například rozmarýnovou, eukalyptovou, kafrovou), minerální vodu z vřídla Podhájská, humát draselný, lecitin, lipozomy, kombinaci extraktů z myrhy, kadidlovníku a dracény, bioinformace rostlin a nerostů (křišťálu, fluoritu, malachitu, stříbra, sfaleritu, antimonitu, kalcitu a dalších).

Zde můžete vidět cenu přípravku Artrin PROFESSIONAL.

Artrin XXL

Je bioinformační širokospektrální regenerační krém s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská. Artrin obsahuje lipozomy s vysoce koncentrovanými rašelinovými výtažky. Lipozomy mají schopnost pronikat do hlubších vrstev kůže a tam s sebou nesou i blahodárné výtažky z rašeliny. Rašelina je známá jako vynikající prostředek na léčbu pohybových obtíží. Základ Artrinu tvoří termální voda z vřídla Podhájská, která je svým složením světovým unikátem. Obsahuje řadu významných minerálů a díky vysokému podílu extraktu z rostlin je krém navíc obohacen o mnoho dalších prvků. Běžné krémy obsahují 1–3 % výtažků z rostlin, regenerační krémy Artrin 30–50 %. Podle laboratorních analýz obsahuje Artrin též vysoké procento sodíku, draslíku, vápníku, fosforu, síry, hořčíku, lithia, manganu, křemíku a bóru. Jsou to právě ty prvky, které jsou známé svým vysokým regeneračním efektem. Dále krém obsahuje celou řadu stopových množství dalších minerálů. Termální voda z Podhájské má vysoký energetický potenciál, je slaná a pochází z třetihorního moře. Artrin mimo jiné obsahuje podzemnicový olej. V Artrinu jsou rovněž obsaženy účinné látky zázvorníku lékařského, u kterého byl výzkumem potvrzen vliv na různé mikroorganismy. V přípravku Korolen firmy Energy je obsaženo dostatečné množství zázvorového výtažku. Lidé, kteří trpí nepříjemnými pocity při cestování dopravními prostředky (takzvanou kinetózou), mohou vyzkoušet Korolen v kombinaci s&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Artrin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A TĚSTOVINY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu jíst těstoviny? A luštěniny třeba čočku půl skleničky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Těstoviny, jako všechny výrobky z pšeničné mouky, obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez obav do syta.
200 gramů uvařené čočky obsahuje jen 3,4 mikrogramu vitamínu K proto není třeba tuto potravinu moc hlídat.
Fazole jsou na tom trochu hůře. 200 gramů vařených žlutých fazolí obsahuje 20 mikrogramů vitamínu K a je třeba s nimi počítat pro udržení nezbytné dávky vitamínu K.
Hrách uvařený 200 gramů obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Může se na warfarin kedlubna?

6. Obsah balení a další informace

Co Pradaxa obsahuje

  • Léčivou látkou je dabigatranum. Jedna tvrdá tobolka obsahuje dabigatranum etexilatum 75 mg (ve formě mesylátu).
  • Pomocnými látkami jsou kyselina vinná, arabská klovatina, hypromelosa, dimetikon 350, mastek a hyprolosa.
  • Obal tobolky obsahuje karagenan, chlorid draselný, oxid titaničitý a hypromelosu.
  • Potiskový inkoust obsahuje šelak, černý oxid železitý a hydroxid draselný.

Jak Pradaxa vypadá a co obsahuje toto balení

Pradaxa 75 mg jsou tvrdé tobolky s neprůhledným víčkem bílé barvy a neprůhledným tělem bílé barvy. Víčko tobolky je potištěné logem firmy Boehringer Ingelheim, tělo nápisem „R75“.

Přípravek Pradaxa je dodáván v baleních obsahujících 10 x 1, 30 x 1 nebo 60 x 1 tvrdou tobolku v hliníkových perforovaných jednodávkových blistrech. Přípravek Pradaxa je k dispozici dále i v baleních obsahujících 60 x 1 tvrdou tobolku v hliníkových perforovaných jednodávkových bílých blistrech.

Tvrdé tobolky Pradaxa jsou také dodávány v polypropylenových (plastikových) lahvičkách, obsahujících 60 tvrdých tobolek.

Na trhu nemusí být k dispozici všechny velikosti balení.

Držitel rozhodnutí o registraci

Boehringer Ingelheim International GmbH

Binger Strasse 173

D-55216 Ingelheim am Rhein

Německo

Výrobce

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG

Binger Strasse 173

D-55216 Ingelheim am Rhein

Německo

a

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG

Birkendorfer Strasse 65

D-88397 Biberach an der Riss

Německo

Další informace o tomto přípravku získáte u místního zástupce držitele rozhodnutí o registraci:

  • België/Belgique/Belgien
    SCS Boehringer Ingelheim Comm.V
    Tél/Tel: +32 2 773 33 11
  • Lietuva
    Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG
    Lietuvos filialas
    Tel: +370 37 473922
  • България
    Бьорингер Ингелхайм РЦВ ГмбХ и Ко. КГ –
    клон България
    Тел: +359 2 958 79 98
  • Luxembourg/Luxemburg
    SCS Boehringer Ingelheim Comm.V
    Tél/Tel: +32 2 773 33 11
  • Česká republika
    Boehringer Ingelheim spol. s r.o.
    Tel: +420 234 655 111
  • Magyarország
    Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG
    Magyarországi Fióktelepe
    Tel: +36 1 299 8900
  • Danmark
    Boehringer Ingelheim Danmark A/S
    Tlf: +45 39 15 88 88
  • Malta
    Boehringer Ingelheim Ireland Ltd.
    Tel: +353 1 295 9620
  • Deutschland
    Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG
    Tel: +49 (0) 800 77 90 900
  • Nederland
    Boehringer Ingelheim b.v.
    Tel: +31 (0) 800 22 55 889
  • Eesti
    Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG
    Eesti filiaal
    Tel: +372 612 8000
  • Norge
    Boehringer Ingelheim Norway KS
    Tlf: +47 66 76

    (...více se dočtete ve zdroji)

    Zdroj: článek Pradaxa - příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Můžu na warfarin tuňáka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tuňák sám o sobě téměř žádný vitamín K nemá a tudíž nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Změna nastává teprve tehdy, když je tuňák naložený v oleji, protože olej vitamín K obsahuje. Pro srovnání jedna plechovka tuňáka ve vlastní šťávě obsahuje jen 0,33 mikrogramů vitamínu K, ale plechovka s tuňákem v oleji obsahuje 12 mikrogramů vitamínu K. Situaci lze trochu zlepšit, když před konzumací tuňáka necháte z masa okapat všechen olej. Tuňáka si můžete dopřát, i když užíváte Warfarin, ale je-li naložen v oleji, tak ho musíte zakalkulovat do svého denního příjmu vitamínu K, který pro ženy činí 90 mikrogramů za den. Je-li tuňák jen ve vlastní šťávě, můžete ho sníst kolik chcete a nemusíte ho vůbec kontrolovat, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Rakytníkový sirup Ra-vit

Doporučuji tedy sáhnout po doplňcích jako je třeba Ra-vit. Sirup příjemné chuti obsahuje vitaminy skupiny B, ale také vitamin C z přírodního zdroje, tedy z rakytníku. Rakytník je sám o sobě vitaminová bomba, která při použití podporuje imunitu, a tělo se snáze ubrání nejen banálním chorobám jako je chřipka, ale i chorobám život ohrožujícím jako je rakovina. A tento přírodní rakytníkový základ odborníci ještě obohatili o potřebné ingredience a tak vznikl sirup s názvem Ra-vit. V přípravku Ra-vit byly k rakytníku přidány další cenné substance - např. lékořice, která rozšiřuje ozdravné účinky - pomáhá trávit a dodává chuť. Usnadňuje vykašlávání, uklidňuje sliznice dýchacího i zažívacího ústrojí. Pomáhá hojit vředy, působí protizánětlivě. Grep napomáhá obranyschopnosti.

Ra-vit díky unikátnímu složení v sobě přináší účinky přispívající k normální činnosti nervů, sliznic, červených krvinek, zraku, ke snížení únavy. Při použití předchází vzniku civilizačních chorob. Pro svůj obsah vitaminu B9 (=kyselina listová=acidum folicum) pomáhá ženám zvýšit šanci na otěhotnění. Kyselina listová funguje také jako prevence rozštěpu patra a páteře u plodu. Dostatečné množství kyseliny listové při početí a v prvních třech měsících těhotenství snižuje riziko vážných vrozených poruch.

Lékaři celostní medicíny doporučují Ra-vit i při únavovém syndromu, např. při borelióze.

Je výhodné mít rakytníkový sirup coby nosič účinných látek, neboť odpadá nutnost použít balastní látky, jak to bývá u tablet či dražé. Krom toho, když jsou účinné látky pohromadě, zvyšuje se jejich potenciál.

Rakytníkový sirup je výborný i pro děti do nápoje (například v kombinaci s citronem), nebo k oslazení obilné kaše. Určitě je příjemnější užívat účinné látky ve formě pití či jídla, tedy pít chutný nápoj nebo si pochutnat na jídle, než polykat prášky.

Zdroj: článek Říká se jim béčka, ale...

Grepy

Grapefruity nejsou u warfarinové diety taktéž zakázány. Grep obsahuje látku naringenin, která umí spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, účinné látky obsažené v mandarinkách, která má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: článek Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Hanka Synková


alergie na grep
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
grapefruit a léky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.