Téma: 

co obsahuje melasa


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MELASA – ČERNÝ ZÁZRAK

Melasa složení

Melasa obsahuje vitamíny, minerály, nenasycené kyseliny, glukózu a sacharidy. Tyto látky jsou pilířem blahodárných účinků, kterými melasa vůči lidskému organismu disponuje. Může být prevencí, ale též pomocným alternativním lékem různých onemocnění. Úspěch, s jakým se projevuje na našem zdraví, je také dílem snadné vstřebatelnosti všech látek, které melasa obsahuje.

Detail odstavce: Melasa složení
Zdroj: Melasa – černý zázrak
Zveřejněno: 28.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Pěstování vinné révy pro začátečníka

Přečtěte si náš kalendář pro vinaře: www.ceskenapady.cz/k…
Kalendář obsahuje důležité informace pro začátečníky rozdělené do měsíců. Obsahuje i informace o péči o malé sazenice vinné révy.

Zdroj: diskuze Opora pro víno
Odesláno: 4.8.2017 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

MELASA – ČERNÝ ZÁZRAK

Co obsahuje

  • 34 % sacharózy;
  • 18 % fruktózy a dextrózy;
  • 23 % vody;
  • 18 % organické hmoty;
  • 9 % popela.

Právě poslední položka – popel – obsahuje stopové prvky, jako je vápník, železo, draslík, mangan, měď, hořčík, chrom, molybden, zinek. V organické hmotě je rovněž významný podíl vitamínů skupiny B.

Jedna lžička melasy obsahuje tolik vápníku jako sklenice mléka. Jedna lžička melasy obsahuje tolik železa jako 9 vajec. Složení melasy se samozřejmě může lišit podle půdy, kde byla třtina pěstována.

Detail odstavce: Co obsahuje
Zdroj: Melasa – černý zázrak
Zveřejněno: 28.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny

Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny
Odesláno: 7.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MELASA – ČERNÝ ZÁZRAK

Prodej melasy a cena

Melasu si můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy a e-shopech, většinou v bio kvalitě. Ceny se různí dle výrobce a velikosti balení. Melasu můžete koupit například zde.

Detail odstavce: Prodej melasy a cena
Zdroj: Melasa – černý zázrak
Zveřejněno: 28.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: noční nespavost

Doporučím ti allegru drink. Obsahuje l-tryptofan a další složky, co uklidňují a zlepšují spánek

Zdroj: diskuze Noční nespavost
Odesláno: 25.11.2017 uživatelem Lucie
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

MELASA – ČERNÝ ZÁZRAK

Co hlavně melasa obsahuje

Sklizeň cukrové třtiny začíná tím, že se opálí spodní uschlé listy. Pak přijdou na řadu sklízecí stroje, v obtížně dosažitelných polohách rolníci s mačetami. Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Získaná šťáva se následně několikrát povaří a nakonec rychle zchladí. Na povrchu šťávy vykrystalizuje jantarově zabarvený třtinový cukr. Po oddělení cukrové krusty zůstane v nádobě melasa.

Melasa je hustá, tmavá a poněkud nahořklá látka, z níž se posléze může vyrábět třeba rum. Tato melasa je následně zředěna vodou a prochází filtračními procesy, dokud není směs dostatečně čistá a dokud není dosaženo požadované hustoty a kyselosti. Poté se přidá kultura z kvasnic a začíná fermentace. Tempo fermentace, které má velký vliv na vlastnosti výsledného produktu, je ovlivňováno teplotou. Lehké bílé rumy kvasí přibližně 24 hodin, těžké tmavé rumy až 12 dní. Destiláty vypálené jakoukoliv technikou jsou bezbarvé, barvu získají až zráním v dubových sudech (toto je tradiční postup, právě dřevo dodá rumu kromě barvy také charakteristické aroma) nebo přidáním lihovarnického karamelu (což je lacinější varianta).

Melasa obsahuje vápník, měď, hořčík, glukózu, fosfor, sacharidy, železo, nenasycené kyseliny, sodík, vitamín B, draslík, vitamín A, zinek, vitamín D, chrom a enzymy.

Melasa má specifickou chuť, která nemusí vyhovovat každému. Kdo ji však má rád, může si ji přidávat například do čaje, kakaa, jogurtu, zkrátka obdobně, jako se používá med. V takové podobě je jistě pro spoustu lidí mnohem stravitelnější a snesitelnější.

Detail odstavce: Co hlavně melasa obsahuje
Zdroj: Melasa – černý zázrak
Zveřejněno: 28.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: salátovky

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun
Odesláno: 17.7.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

MELASA – ČERNÝ ZÁZRAK

Jak melasa pomáhá

Pravidelná konzumace melasy brání vzniku křečových žil, podporuje činnost lymfatického systému, odstraňuje střevní potíže (zejména zácpu), potlačuje problémy s látkovou výměnou, pomáhá v boji s nadváhou, pomáhá v léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénky), urychluje hojení, čistí a aktivizuje organismus, regeneruje krvetvorbu, mírní projevy alergie, upravuje krevní tlak, podporuje činnost nervové soustavy, posiluje obranyschopnost, zlepšuje stav kloubů a kostí, artrózu, řídnutí kostí.

Melasa je také výraznou pomocí v léčbě onkologických onemocnění – pomocí obsažených látek umí likvidovat vzniklý karcinom. Melasa je tak často doporučována pacientům s obtížemi tohoto typu, a to k dlouhodobému a intenzivnímu užívání i zevní formou, například na kůži zničenou chemoterapií a podobně. Na druhé straně je však i prevencí bránicí rakovinotvornému bujení.

Běžné dávkování je 2 kávové lžičky denně. Sužuje-li vás nějaká nemoc, pak je možné zvýšit tento počet na 4 až 5 lžiček. Vždy je dobré zapít melasu sklenicí vody (pokud ji konzumujete samostatně), aby se v těle lépe vstřebala. Melasu je tedy možné zahrnout do běžného vaření, my vám ale na závěr přinášíme tip, jak ji užít zevně. Pleťová maska s příměsí melasy dodá pokožce látky, které potřebuje ke správné regeneraci a zdravému vzhledu. Stačí přidat lžičku melasy do krému, který používáte, případně ji nanést na pokožku samotnou. Když ji necháte alespoň 20 minut působit, poznáte po následném opláchnutí, že se pokožka rozzářila a vypadá mnohem lépe. Při dlouhodobém a pravidelném užívání je melasa zárukou, že vaše fyzická i psychická kondice budou v co nejlepším stavu.

Detail odstavce: Jak melasa pomáhá
Zdroj: Melasa – černý zázrak
Zveřejněno: 28.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: jaké ph má mýdlo s jelenem

Jaké PH obsahuje mýdlo s jelenem a jaké PH obsahuje mýdlo, které si vytvořím a to je soda a mýdlo s jelenem. Děkuji

Zdroj: diskuze Jaké ph má mýdlo s jelenem
Odesláno: 8.11.2017 uživatelem Anna Benediktová
Počet odpovědí: 0

MELASA – ČERNÝ ZÁZRAK

Recept na domácí melasu

Melasa slouží jako náhradní sladidlo do pokrmů, ale hodí se i do salátů a dresinků jako zálivka. Sladí se s ní podobně jako s medem. Například perníkoví panáčci jsou s použitím melasy zdravějším mlsáním hlavně pro děti. Ve slané kuchyni překvapí svou chutí hovězí po německu v pomalém hrnci. Melasa se skladuje v pokojové teplotě s vlhkostí vzduchu maximálně do 70 %.

Domácí melasa v našich podmínkách je nahrazována řepnou formou.

Sirob

Ingredience: cukrová řepa, voda

Postup: Očištěnou řepu nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou a dáme vařit. Řepu vaříme do úplného změknutí. Potom vyvařenou tekutinu scedíme do čistého hrnce a vaříme až do doby, než je hmota hustotou podobná medu. Dále pak využíváme dle vlastní fantazie. Používá se obdobně jako javorový sirup nebo med, například na bramborové placky se sirobem, na makové buchty polévané sirobem či na dozdobení zmrzliny.

Řepný sirob je úžasný přírodní produkt bohatý na minerály s nenapodobitelnou chutí. Kdo jednou okusil, určitě ho bude chtít ochutnat znovu. Jde o produkt zdravé výživy vhodný i pro malé děti.

Sirob – další varianta:

Ingredience: 10 kg cukrové řepy, voda (z tohoto množství připravíte 1,25 litru sirobu)

Postup: Řepu očistíme, nastrouháme nebo nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Vody dáme jen tolik, aby byla řepa potopená (jako když se vaří brambory), pokud se vyvaří během doby vaření, můžeme dolít, aby nebyla řepa nasuchu. Po uvaření vodu scedíme (ale nevyléváme!) a z uvařené řepy po částech přes plátno vymačkáme šťávu. Tu smícháme se scezenou vodou a pomalu, velmi pomalu sváříme do zhoustnutí (nepřipálit!!). Hotový sirob slijeme do sklenic a povážeme. Nekazí se.

Nutričně sirob obsahuje draslík, železo a vápník. Vůně a chuť jsou specifické, ale dobré. Zkuste například chleba s máslem a k tomu pár lžiček poctivého řepného hutného sirupu. Nebo jej přidejte do vánoční černé omáčky, do které patří. A co takhle vánoční buchtičky s jablky, mákem a perníkem? Časově a energeticky je to opravdu náročné, ale proč se do toho nepustit, když se tato činnost spojí s rodinou trachtací, do níž se všichni s radostí zapojí.

Detail odstavce: Recept na domácí melasu
Zdroj: Melasa – černý zázrak
Zveřejněno: 28.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MELASA – ČERNÝ ZÁZRAK

Melasa v těhotenství

V těhotenství je vyvážená strava opravdu velmi důležitá, měla by být bohatá zvláště na:

  • proteiny – nutné pro tvorbu krve a růst buněk; vhodné zdroje: drůbež, ryby, maso, luštěniny, vejce, ořechy a semínka;
  • sacharidy – přísun energie; vhodné zdroje: celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, brambory, ovoce;
  • tuky – zásoba tělesné energie, kterou je ale třeba držet v mezích, aby nedocházelo k nadměrnému přibírání tělesné hmotnosti; vhodné zdroje: maso, máslo, zakysané mléčné výrobky a tvrdé sýry, za studena lisované rostlinné oleje bohaté na omega-9 a omega-3 mastné kyseliny a také za studena lisovaný kokosový olej, ořechy a semínka, vejce, obilniny.

Hlavní zdroj energie po dobu celého těhotenství pochází z důležitých sacharidů neboli cukrů. Ty se nacházejí například v chlebu a obilovinách. Celozrnné produkty poskytují důležité živiny, jako je železo, vitamín B, vláknina, ale i některé bílkoviny. Jednoduché cukry jsou okamžitě využitelné a nalezneme je ve zralém ovoci a částečně také v zelenině. Jedná se především o glukózu a fruktózu. Pozor ale na takzvané „prázdné sacharidy“, které jsou obsaženy například v čokoládě, sušenkách nebo slazených nápojích. Po dobu těhotenství se jim proto raději vyhněte. Opravdu se doporučuje omezit bílý cukr. Skvělou náhražkou může být například med, javorový sirup nebo výše zmiňovaná třtinová melasa.

Melasu mohou konzumovat děti (od 6 měsíců věku), dospělí i senioři. U dětí je podporou zdravého vývoje, u dospělých pomáhá udržovat potřebnou kondici a u seniorů mírní negativní důsledky stárnutí.

Detail odstavce: Melasa v těhotenství
Zdroj: Melasa – černý zázrak
Zveřejněno: 28.6.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: probiotika

Užívám Probio C+D, obsahuje vitamín D, ten je teď hodně zapotřebí.

Zdroj: diskuze Probiotika na střeva
Odesláno: 17.3.2018 uživatelem Norika
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

LAPACHO

Co všechno obsahuje lapacho?

Lapačo červené obsahuje zejména alkaloidy naftochinony, lapachol, lapachon a jejich deriváty. Dále pak Lapacho obsahuje přírodní antimykotika, flavonoidy, quercetin, kyselinu hydroxybenzoovou, saponiny, vápník, selen a železo a to vše v čisté přírodní organické formě. Odvar z lapacha do sebe natahuje přírodní antimykotika, která lapacho obsahuje, a může tak tedy příznivě pomáhat v boji proti plísni. Lapacho využívá svoje přírodní antimykotika k obraně svého živého kmene, před průnikem spórů plísní z vnějšího prostředí.

Detail odstavce: Co všechno obsahuje lapacho?
Zdroj: Lapacho
Zveřejněno: 5.12.2011


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Unavená pleť a nezdravá barva pleti - co to způsobuje?

S největší pravděpodobností jde o nedostatek železa v organizmu. Průměrná spotřeba železa běžného člověka činí 0,5 mg denně, ovšem v době menstruace nebo jiného krvácení se spotřeba železa zvyšuje až na 100 mg denně. Nedostatek železa se projevuje bledostí a nezdravou barvou, slabostí, bolestí hlavy, zrychleným dechem, dále také lámavými nehty, špatnými vlasy a bolavými koutky úst. Železo lze doplňovat pomocí potravin obsahujících hodně železa jako je například melasa, telecí a hovězí játra, sušené meruňky, ořechy, rozinky, pšeničné klíčky a otruby. Dále lze železo do organizmu doplňovat i tabletami. Zde je však nutno myslet na to, že naše tělo z takových potravinových doplňků vztřebá jen přibližně 10% a je zapotřebí to podpořit 500mg vitamínu C a stopové mědi. Takovýto potravní mix doporučuji užívat po dobu 50 dní, pak 20 dní pauza a pak zase 50 dní užívání mixu.

Zdraví Cempírek!



Zdroj: diskuze Unavená pleť a nezdravá barva pleti - co to způsobuje?
Odesláno: 20.3.2011 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 0

LÉČIVÉ ÚČINKY CITRONU

Co všechno citron obsahuje

Citron je bohatým zdrojem vitamínu C neboli kyseliny askorbové, která posiluje obranyschopnost organismu. Dále podporuje tvorbu kolagenu, látky, která se podílí na stavbě pojivové tkáně a pomáhá při hojení nejrůznějších poranění. Citronová šťáva obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, dvojmocný vápník, dvojmocné železo a další stopové a minerální prvky. Citron především obsahuje takzvané flavonoidy, látky s antioxidačními vlastnostmi, které preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovinnému bujení. Ve žluté vrstvě citronové kůry se nachází silice, která se skládá z limonenu, citralu a citronelalu, dále obsahuje glykosid hesperidin, jenž blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic. Bílá vrstva citronové kůry je nazývána albedo a obsahuje především flavony, glykosidy a deriváty kumarinu. Citrony rovněž pomáhají odkyselovat organismus.

Detail odstavce: Co všechno citron obsahuje
Zdroj: Léčivé účinky citronu
Zveřejněno: 1.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VODNÍ MELOUN

Složení melounu

Vodní meloun obsahuje 91 % vody, a tak zahání skvěle i žízeň. Dále obsahuje 3–12 % cukru. Melouny mají nízký obsah kalorií – 100 g dužiny odpovídá asi 27–35 kcal (110–140 kJ). Z vitamínů stojí za zmínku vitamín C a betakaroten (přeměňující se v těle na vitamín A), které slouží mimo jiné i jako antioxidanty a ničí škodlivé volné radikály v našem těle. Dále melouny obsahují vitamín B3, B6 a kyselinu listovou, které jdou příznivé pro naši pleť i mozek. Z minerálních látek melouny obsahují železo, mangan a jsou také bohaté na draslík. Vodní meloun obsahuje i malé množství purinů.

Detail odstavce: Složení melounu
Zdroj: Vodní meloun
Zveřejněno: 1.3.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: užívání varfarinu

Kyselé zelí - potažmo šťáva přeci obsahuje zvýšené množství vitamínu K, která nemocným škodí. Je to uvedeno v článku nahoře! Být vámi, přečtu si ho pořádně.

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu
Odesláno: 15.5.2017 uživatelem Jiřina
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PANGAMIN

Pangamin klasik

Přípravek Pangamin klasik obsahuje pivovarské kvasnice obohacené o sladový extrakt. Látky obsažené v přípravku Pangamin klasik se rozvíjí životními procesy v buňkách při kvašení a z ječmene procesem klíčení.

Cena výrobku Pangamin klasik.

Detail odstavce: Pangamin klasik
Zdroj: Pangamin
Zveřejněno: 11.3.2016

ZELENÁ KÁVA

Obsah zelené kávy

Zelená káva obsahuje cenné fenoly, rostlinné látky, které jsou pro váš organismus nesmírně důležité. Fenoly mají vliv na krevní oběh, činnost srdce, cévní oběh a správné trávení. Nejcennější je ale kyselina chlorogenová. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této látky. Tradiční káva obsahuje 3–6 % kyseliny chlorogenové, zatímco zelená káva 39 %. Zelená káva omezuje chuť k jídlu a tím zvyšuje efektivitu hubnutí. Přitom dodává tělu energii a stimuluje metabolismus, stejně jako vytváří rovnováhu hladiny cukru v krvi.

Detail odstavce: Obsah zelené kávy
Zdroj: Zelená káva
Zveřejněno: 13.9.2013

POTRAVINY OBSAHUJÍCÍ SELEN A ZINEK

Jaké ovoce obsahuje zinek

Zinek se v absolutní většině ovoce vůbec nevyskytuje, výjimkou jsou meruňky. Stejně tak se dá ještě zinek najít ve slunečnicových nebo dýňových semínkách, nebo v ořechách.

Detail odstavce: Jaké ovoce obsahuje zinek
Zdroj: Potraviny obsahující selen a zinek
Zveřejněno: 20.3.2018

CO OBSAHUJE PROBIOTIKA?

Co probiotika ničí?

Růst a fungování probiotických bakterií narušuje přílišná konzumace tučných mas, uzenin, vnitřností, majonéz nebo nesprávně uložených potravin, při jejichž trávení se začnou neúměrně množit hnilobné bakterie. Ale i nadměrná konzumace sladkostí nebo bílkovin, nedostatek vlákniny a vůbec komplexních sacharidů.

Detail odstavce: Co probiotika ničí?
Zdroj: Co obsahuje probiotika?
Zveřejněno: 17.12.2011

KAKI CHURMA - TOMEL JAPONSKÝ

Co kaki obsahuje

Plod kaki obsahuje vysoké množství vitamínu C, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a slouží jako prevence proti infekcím, dále beta-karoten, draslík (ten je nezbytný pro látkovou přeměnu, pomáhá rovněž při odstraňování nervozity, únavy a svalových potíží) a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan a mnoho dalších minerálů a stopových prvků. A právě díky zajímavému spektru všech minerálních látek podporuje kaki rovněž zdravé a silné kosti.

Kaki je nízkoenergetické ovoce (hodnota kaki na 100 g je 293 kJ), a to především díky vysokému množství vody, které činí asi 60 % celého obsahu. Protože obsahuje především sacharidy (to je hlavní energetický substrát pro lidský organismus, vyživující nervy a podporující mentální svěžest, soustředění a optimismus) vlákninu a je velmi šťavnaté (60 % vody), doporučuje se lidem s nemocnými játry a ledvinami.

Detail odstavce: Co kaki obsahuje
Zdroj: Kaki churma - tomel japonský
Zveřejněno: 8.12.2014

CO OBSAHUJE PROBIOTIKA?

V čem jsou obsažena probiotika?

Probiotika jsou v běžné stravě obsahují například jogurty a zakysané mléčné výrobky, ale také kysané zelí nebo třeba kvašené okurky. V potravinách bývají tyto probiotické bakterie spíš v nižších koncentracích. Nejvyšší koncentrace jsou v léčivých doplňcích stravy a v této formě je také doplnění probiotik nejúčinější.

Detail odstavce: V čem jsou obsažena probiotika?
Zdroj: Co obsahuje probiotika?
Zveřejněno: 17.12.2011

PANGAMIN

Složení pangaminu

Pangamin je především bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, kromě vitamínu B 12 obsahuje úplně všechny. Výhodou tohoto složení je, že vitamíny skupiny B velmi často pracují společně jako celek a právě v pangaminu je máte prakticky všechny pěkně pohromadě. Z minerálů obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo, měď, zinek a mangan.

Produkty řady Pangamin jsou vyráběné ze sušených pivovarských kvasnic, tudíž obsahují vynikající koncentraci všech vitamínů řady B. Jejich součástí je například 20x více vitamínu B1 a B2, než mají játra, a 45 % kompletních bílkovin, v nichž je zastoupeno 17 aminokyselin, včetně všech esenciálních. Najdeme v něm rovněž hojné množství minerálů a stopových prvků, tuků a sacharidů.

Detail odstavce: Složení pangaminu
Zdroj: Pangamin
Zveřejněno: 11.3.2016

DROŽDÍ JAKO LÉK

Kalorie v droždí

Droždí ve 100 g obsahuje 430 kJ; 102,77 kcal kalorií; 14,8 g bílkovin; 8,5 g sacharidů; 1,3 g tuků; 0,25 g soli; 36 mg vápníku.

Droždí je bohatým zdrojem aminokyselin, vitamínů, minerálních látek, ale také enzymů.

Detail odstavce: Kalorie v droždí
Zdroj: Droždí jako lék
Zveřejněno: 11.1.2017

ZELENÁ KÁVA

Obsah kofeinu v zelené kávě

Zelená káva obsahuje zvýšené množství kofeinu a časem tak pocítíte více energie. Následně se dostaví účinek antioxidantů a asi po měsíci uvidíte první rozdíly. Tělo vypadá na první pohled lépe, zdravěji, zhubnete a ubude vám i několik centimetrů na problémových partiích. Pozitivní účinky pití zelené kávy budete pozorovat i na své pleti, vlasech a nehtech. Záleží na metabolismu – u někoho se účinky projeví rychleji, u někoho později, ale výsledek bude každopádně stát za to.

Detail odstavce: Obsah kofeinu v zelené kávě
Zdroj: Zelená káva
Zveřejněno: 13.9.2013

SACHARIDY

V čem jsou sacharidy?

  • Rýže obsahuje velké množství sacharidů – mezi 80 až 98 g na 100 g, přesné množství záleží na vybraném druhu rýže.
  • Brambory jsou bohaté na sacharidy, minerály, vitamíny a enzymy. Obsah škrobů na 100 g je ale nižší než u rýže. Brambory se dají upravit na mnoho způsobů, takže vhodně zpestří váš jídelníček.
  • Těstoviny jsou méně vhodnou potravinou, přesto často používanou. Těstoviny jsou vyrobené z pšeničné mouky, což snižuje jejich výživovou hodnotu. Často se po těstovinách spíše tloustne. Naopak rýže a brambory obsahují kvalitní škroby.
  • Ovesné vločky patří k základním potravinám. Obsah sacharidů v nich je vysoký. Ovesné vločky na 100 g obsahují kolem 60 až 70 g sacharidů. Ovesná kaše po ránu zasytí a je velice výživná.
  • Corn flakes obsahují kukuřičný škrob, který také není nejvýživnější. Ovesné vločky jsou ke snídani vhodnější.
  • Ovoce je výborným zdrojem sacharidů, především glukózy, která je tělem ihned využitelná. Jiný druh sacharidů, než je glukóza, nedokáže tělo ihned využít. Navíc ovoce obsahuje vysoký podíl vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny, vody a také velice důležitou sluneční energii.

Detail odstavce: V čem jsou sacharidy?
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014

SACHARIDY

Optimální příjem sacharidů

Průměrná denní dávka sacharidů u dospělého zdravého člověka by se měla pohybovat kolem 300–400 g. Důležitým zdrojem energie jsou zejména takzvané polysacharidy, konkrétně obilniny, brambory, rýže a částečně také luštěniny. Tělo si bere energii i z dalších sacharidů, jako je například řepný cukr. Ten obsahuje celá řada potravin a není zrovna vhodným zdrojem energie pro naše tělo, protože se při jeho metabolismu spotřebovává také řada minerálů a vitamínů, konkrétně například hořčík nebo vápník. Částečně se také tento cukr přeměňuje na tuk, který se pak může ukládat.

Detail odstavce: Optimální příjem sacharidů
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014