Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO OBSAHUJÍ KAPAČKY

OBSAH

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Diskuze

V diskuzi TABLETY KTERÉ OBSAHUJÍ ESTROGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Stichova.

Mohli byste mi doporučit nebo poradit jaké se dají koupit tablety které obsahují estrogeny pro ženy děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Z estrogenu vznika rakovina v prsou pozor na to.

Zdroj: diskuze Tribulus terresis tablety pro zeny

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Zdroj: Stopový prvek selen

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.

Prosím o informaci kolik purinů obsahují olivy....nakládané, sušené.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Olivy obsahují malé množství purinů a jsou při dně prospěšné, protože obsahují flavonoid luteolin. Luteolin je svými vlastnostmi velmi podobný quercetinu. Oba tyto flavonoidy příznivě působí na odbourávání krystalů kyseliny močové, jenž způsobují ony bolestivé záchvaty dny. Olivy při dně můžete konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Ovesné vločky

Ovesné vločky nezpůsobují dnu, ale pokud vám již bylo diagnostikováno toto onemocnění, lékař by vám mohl doporučit omezit konzumaci ovesných vloček. To proto, že ovesné vločky obsahují puriny, které přispívají k formě artritidy v podobě dny. Potraviny, jako jsou játra, ledviny, zvěřina, sardele a masové omáčky, obsahují vysoké množství purinů. Ovesné vločky obsahují malé množství purinů, takže jestliže máte dnu, může vám být lékařem doporučeno konzumovat pokrmy z ovesných vloček s mírou.

Ovesné vločky ve 100 g obsahují 42 mg purinů.

Zdroj: Ovesné vločky a puriny

Diskuze

V diskuzi PASTILKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Tak na suchý dráždivý kašel celé rodině pomáhají pastilky Herbalmed medical (teď jsou v reklamě), které nám vždycky uleví... je jich více druhů - podle toho se odvíjí i byliny, které obsahují.. Na kašel právě obsahují navíc mateřídoušku a jitrocel.. takže super. Slyším na ně jen samé pozitiva..;) Navíc je to pro mě pohodlnější než myslet na to, že si vemu "jen" pastilku :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pastilky

Sladké brambory

Sladké brambory jsou tzv. přírodním antioxidantem a obsahují hodně beta-karotenu, ten chrání kůži před poškozením slunečním zářením, dává zelenině její světlou barvu. Středně sladké brambory obsahují pouze 117 kalorií, jedí se i se slupkou, která obsahuje velké množství vlákniny. Můžete zkusit i jinou žlutou a oranžovou zeleninu a ovoce, jako jsou meruňky, mrkev a citrusy.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Jarolímová.

Moc děkuji za odpověď. PJ

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Potraviny obsahují různé množství purinů ale kolik je hodně purinů aby neškodily? Je to nad 15, 20 nebo výše? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Samotné množství purinů v potravinách není až tak rozhodující. Rozhodující je množství potravin, které se k nasycení spotřebuje. Obecně by se dalo říci, že potraviny s obsahem purinů pod 25 na 100g by neměly ublížit.

Zdroj: diskuze Puriny

Jak se dostat na kapačky

S doporučující žádankou od svého ošetřujícího lékaře se objednejte na příslušné ambulanci. Tam odevzdáte žádanku na kapačky ambulantně, domluvíte se na termínech návštěv a bude vám vydán rozpis infuzní léčby.

I ambulantní léčba pomocí infuzí vyžaduje svá pravidla a pokyny pro pacienty:

  1. Vezměte si s sebou předepsané a vyzvednuté léky do infuzí.
  2. Oblečte se do pohodlného oděvu a vezměte si s sebou lehké domácí přezůvky.
  3. Dvě hodiny před infuzní léčbou nejezte, hodinu před infuzí nepijte.
  4. V případě nachlazení, úrazu nebo jiného akutního onemocnění nelze infuzní léčbu podávat, popřípadě je nutno ji přerušit. Takovou situaci telefonicky oznamte a domluvte se, jak a kdy budete v infuzní léčbě pokračovat.
  5. Vyskytnou-li se u vás nepříjemné stavy, které se objeví i později po skončení infuze, oznamte to sestře (lékaři) ještě před zahájením další infuze.
  6. Nepřináší-li infuzní léčba úlevu, konzultujte svůj stav u lékaře, který vám infuzní léčbu ordinoval.
  7. Pokud vaše zdravotní pojišťovna infuzní léčbu nehradí, nebo pokud jsou na některé součásti infuzní léčby doplatky, musíte je uhradit při nástupu na léčbu.

Mějte prosím na paměti, že:

Léčíte-li se na vysoký krevní tlak, nemoci srdce, cukrovku nebo jiné chronické onemocnění a nemáte-li toto onemocnění dobře kompenzované a stabilizované, musíte o takové situaci informovat lékaře, který vás na infuzní léčbu odesílá. Budete odesláni na interní nebo jiné odborné vyšetření, na kterém lékař rozhodne, zda pro vás není podání infuzní léčby nebezpečné a zda nebude vhodné vaše onemocnění před podáním infuzí nejprve zkompenzovat a stabilizovat. Pokud bude všechno v pořádku, lékař se vyjádří, že je možné infuzní léčbu aplikovat.

Zdroj: Infuze na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jarolímová.

Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

Warfarin a jahody

I když jahody obsahují průměrně 11,1 μg vitaminu K1 ve100 g, je možné je konzumovat, ale nepřecpávat se jimi, jíst je v rozumné míře.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Čerstvé brusinky a nebo kpasle?

Pokud si myslíte, že čerstvé brusinky budou lepší než brusinky ve formě kapslí, tak jste na omylu. Čerstvé brusinky nemají příliš dobrou chuť a obsahují velké množství jednoduchého cukru - fruktózy, po kterém se tloustne. Navíc čerstvé plody brusinek jsou také hodně kyselé a obsahují mnoho alergenů, proto se u některých citlivějších jedinců může objevit alergie na brusinky. Alergie na brusinky se neprojeví při užívání léků z brusinek.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Diskuze

V diskuzi KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Ovesné vločky obsahují křemík.

Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.

Jinak extrakt z přesličky rolní 125mg.

Zdroj: diskuze Křemík v potravinách

Ořechy, semena a fazole

Jezte hodně ořechů, semen a fazolí, neboť obsahují esenciální oleje a vitamíny. Můžete si dát pozemní lněné semínko, které bývá obsaženo v cereáliích a je bráno jako doplněk stravy. Lněná semínka obsahují rovněž omega-3 mastné kyseliny. Jako lehké jídlo nebo zálivka do salátů je vynikající slunečnicové semínko, protože je naplněno vitamínem E, který zpomaluje stárnutí pokožky a udržuje mladistvou pleť, může také příznivě ovlivnit hojení jizev.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Diskuze

V diskuzi PYRACANTHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel S.Kosová.

Děkuji Vám za doplnění.
Ale stále nevím, jestli to znamená, že po zpracování lze použít pouze Golden Charmer a Red Column a další dvě nelze?
Mohu požádat znovu o zdroj, kde je uvedena možnost plody z těchto dvou odrůd po zpracování jíst?
Děkuji, S.Kosová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina Vinšová.

Mám osobní zkušenost jen s Golden Charmer a Red Column. Ale domnívám se, že se vařením neutralizují jedovaté kyanogenní glykosidy ve všech rostlinách, které je obsahují.

Zdroj: diskuze Pyracantha

Lískové ořechy a Warfarin

Lískové ořechy ve 100g obsahují 60 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hrdlička.

Dobrý den,u lékaře mi řekli že červená řepa s warfarinem není vhodná.Přitom tato plodina má malý obsah vitaminu K. Jak to prosím je? Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem musíte kontrolovat příjem vitamínu K. Muži by měli přijmout 120 mikrogramů vitamínu K za den a ženy 90 mikrogramů. Bulvy červené řepy i ředkvičky obsahují jen málo vitamínu K - 200 gramů bulev obsahuje 2,6 mikrogramů vitamínu K. Abyste dosáhl své hranice, tak byste musel sníst 9 kilogramů řepy a to nikdo za den nepozře. U řepy i ředkvičky jsou jedlé i listy, které již obsahují velké množství vitamínu K, ale jejich konzumace není v našich krajích obvyklá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zelenina

Ořechy vlašské a Warfarin

Vlašské ořechy ve 100g obsahují 2 mikrogramy vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Makadamové ořechy a Warfarin

Makanové ořechy ve 100g obsahují 2 mikrogramy vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Na co se používají punčochy ve spreji?

Používáním punčoch ve spreji se Vám nohy nemohou nikdy zapařit a také nejsou zbytečně stahovány. Výrobky obsahují UV filtr, jsou voděodolné, zvlhčující a obsahují zpevňující složky. Velmi praktické je používat je na nohy v otevřených botách, vyniknou vaše nalakované nehty.

Odstíny:

  • Bronze: Vyniknou křivky nohou. Vykreslí stín po stranách, což dodá nohám dojem pevnosti a pružnosti.
  • Terracotta: Nohy vypadají zdravěji, budou hedvábné a svěží jako po opalování.
  • Natural: Dodá nohám průhledný perleťový odstín. Vynikne jejich přirozená krása.
  • Coco: Teplý zlatohnědý odstín přidá na bohatosti a jemnosti.

Zdroj: Punčochy ve spreji

Co je to purin

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Které potraviny obsahují rutin?

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.


Zdroj: Rutin v potravinách


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP