Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO POMÁHÁ NA BOLEST DÁSNĚ

OBSAH

Ibuprofen

V případě, že vám výše poskytnuté rady nepomohly, je na místě vyzkoušet některé z léků na bolest. Nejlepší je užití těchto medikamentů konzultovat s lékařem či lékárníkem. Ne všechna analgetika pomohou na tak velkou bolest, jako je bolest zubu. Obyčejné látky většinou uleví jen na chvíli, v horším případě vůbec. Doporučuje se například Ibuprofen.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Diskuze

V diskuzi BRNENI A PALENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den,uz delsi dobu me brni a pali jazyk mam na nem cervene pupinky a na korenu boule take jsem mela v krku moucnivku.Byla jsem u obnodniho lekare delal mi krevni testy a vse je v poradku take mi rekl ze nevi co se mnou a ze si na to asi budu muset zvyknout.Jsem s toho uz podrazdena a nevim co mam delat.Beru horcik a nake prasky na zaludek ale zadna zmena.Vsude pisou ze to muze byt nedostatek vit.b12 muzu ho take zacit brat?Beru jeste prasky na astma a na alergii pride mi ze uz tech prasku mam dost.Prosim moc o radu.Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Kaiseršotová.

Dobrý den prosím vás co dělat když brní jazyk od bolesti dásně. Používali jsme ústní vodu a to pomáhá jenom na chvilku. Nebo aspoň co by to říci co by to mohlo být. Děkuji

Zdroj: diskuze Brneni a paleni jazyka

Bolestivé dásně

Někdy stačí zrníčko z housky nebo ostrý drobek, který se zabodne do dásně, a za chvíli bolestí doslova lezete po zdi. Rozjede se tak zánět, který už stejně máte, jen jste mu nevěnovali pozornost. I malý neřešený zánět ale může přerůst v parodontitidu, která pak zatíží nejen pacienta, ale i rozpočet zdravotnictví. Se záněty však nesouvisí jen parodontitida, je to často i nepříjemný zápach z úst. Zánět dásní bývá výsledkem nedostatečné domácí i profesionální dentální hygieny i zanedbávání preventivních prohlídek. Zdravé zuby a dásně jsou zrcadlem tělesného zdraví. Bolestivé dásně se také mohou projevit při opožděném prořezávání zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Bolest dásně na dotek

Bolest dásně na dotek po extrakci zubu může být alveolitida (suché lůžko), ta se objevuje u každého pátého, který si nechal trhat dolní osmičky. Je to místo, které se hůře hojí a drží se zde zbytky jídla a podobně. Nahoře je riziko mnohem menší. To však neznamená, že byste neměli vytržení těchto osmiček řešit. Pokud se objeví výše uvedené komplikace, tak se jednoduše zaléčí. Nemějte z toho strach. Rozhodně to samo nepřestane bolet – lékař lůžko ošetří a do několika hodin to přestane bolet.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Co pomáhá na zánět dásní

Léčba zánětu dásní spočívá v odstranění všech dráždivých podnětů v dutině ústní, v motivaci pacienta a instruktáži ke správné dentální i interdentální hygieně. U akutních forem a pacientů, kde je žádoucí velmi rychlé potlačení projevů zánětu dásně, je možné využít jako podpůrný prostředek i léčebné výplachy úst roztoky s obsahem chlorhexidinu. Doporučuje se používat vhodný zubní kartáček, nezapomínat na pomůcky pro čištění mezizubních prostor a pomáhá také používat přípravky proti zánětu dásní, to znamená speciální zubní pastu a ústní vodu (například GUM Paroex, Listerine).

Nejúčinnější je prevence, a to preventivní prohlídky u zubního lékaře jednou za půl roku, a pravidelná dentální hygiena.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem TRHANI ZUBU A BOLEST V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobry den, vcera mi vytrhli osmicku a kdyz to prislo k sobe silene to bolelo. Po prasku na bolest to slo snest, nicmene zadny prasek mi nepomaha pri polknuti..vzdy mi na jedne strane krku vystreli tak silena bolest pri kazdem polknuti ze sliny radeji plivu ven..nejde spat ani nic. Mam horecky.. Jsem uz zoufala..nevite proc to je a co stim?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při polykání sval jazyka přirozeně tlačí na dásně v místě osmiček a tím způsobuje bolest, kterou cítíte. Použijte léky proti bolesti, například Apoibuprofen 400 jednu tabletu po šesti hodinách. Kdyby bolest po dvou dnech neustupovala, tak navštivte svého stomatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trhani zubu a bolest v krku

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ BEZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

ano, četl jsem zde že užívání bezu odsraňuje bolest zad, já bych spíš řekl, že uvolňuje pánev , takže ta se více prokrví a bolest je odplavena, ale uvolní se ledviny a i hrázka, pomáhá útlaku prostaty a je i lepší erekce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černý bez

Zánět dásní – příčiny vzniku

Zánět dásní je nejběžnější onemocnění dásní. Trpí jím až 90 % dospělé populace. Můžeme ho dělit do několika skupin:

  • Zánět indukovaný plakem a zánět bez plakové složky (jednou z nejčastějších příčin je beze sporu špatná ústní hygiena)
  • Podráždění kouřem, stresové záněty, záněty u cukrovky, zánět spojený s vyšším věkem nebo genetické dispozice, hormonální změny v pubertě nebo těhotenství

Mezi rizikovou skupinu patří dívky a ženy užívající perorální antikoncepci. Dásně jsou pak citlivější a zánět dásní vzniká snáz. Nemoci všeho druhu mohou organismus oslabit a vznik zánětu dásní je pak otázkou času. Dalším faktorem jsou užívané léky snižující tvorbu slin, které mají ochrannou funkci pro zuby i dásně. Typickou skupinou léků zvyšující výskyt zánětu dásní jsou kortikosteroidy. Vyšší riziko pro vznik zánětu dásní má i pozitivní rodinná anamnéza, tedy genetická predispozice.

Otok dásně vzniká také po extrakci zubu.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi CO NA BOLEST JAZYKA DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HUDECOVÁ DRAHA.

DOBRY DEN MAM PROBLEM UŽ NEKOLIK ROKU, PÁLÍ A BRNÍ MI ŠPIČKA JAZYKA A POD PROTEŽOU BOLÍ DÁSNĚ. VŠICHNI LÉKAŘÍ ,ŽE JE TO V POŘÁDKU. JE MI 72LET A LÉČÍM SE ARITMIE SRDCE. ŠTÍTNÁ ŽLAZA CHOLESTEROR. PROSÍM O RADU. DĚKUJI HUDECOVÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co na bolest jazyka dásní

Co pomáhá na bolest ucha u dospělých

Při bolesti ucha si uvědomte, že příčin bolesti může být víc a co v jednom případě může pomoci, tak ve druhém může situaci naopak zhoršit. To, co pomáhá na zánět středního ucha, může uškodit při zánětu vnějšího zvukovodu (mimochodem dost intenzivní bolest, která vás na týden vyřadí z činnosti). A například to, co zabere při zánětu zvukovodu, může zhoršit bolest, kterou způsobuje mazová zátka. Takže to nejhorší, co můžete udělat, když nevíte, co vám je, je zkombinovat z naprostého zoufalství všechny způsoby léčby. Jediné, čím nic nezkazíte, tedy pokud nemáte žaludeční vředy, je dát si ibuprofen.

Zdroj: Co na bolest uší

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Šubová.

Mamku trápí bolest polštářku na noze,vystřelující do prstů.Bolest přichází i v klidu v noci, je opravdu krutá, znemožňující spánek, trvá několik hodin, opakuje se různě, třeba po 10-14 dny.Malinko pomáhá chlazení.Na rentgenu prý nic.Může někdo poradit? Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Ihned po extrakci zubu se dává pacientům do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pro zmírnění poextrakční bolesti, která nastupuje po odeznění anestezie, si vezměte běžný lék na bolest a chlaďte tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými, volně dostupnými analgetiky. V den zákroku a následující den nevyplachujte ústa a nekloktejte, abyste nenarušili vznik „krevní zátky“ v ráně, která je velmi důležitá pro bezproblémový průběh hojení. Minimálně 24 hodin po zákroku nekuřte. Dodržujte pečlivě ústní hygienu, v okolí rány čistěte zuby velmi opatrně.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ŽIVOČIŠNÉ UHLÍ NA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA ŠVANCAROVÁ.

Prosím jaký vliv má Živočišné uhlí na dásně? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Živočišné uhlí se používalo v minulém století a vyrábělo se spalováním zvířecích kostí. V dnešní době se k farmaceutickým účelům již nepoužívá a nahradilo ho uhlí aktivní. Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů.

Jaký vliv má aktivní uhlí na dásně?
V poslední době se objevují černé zubní pasty používající aktivní uhlí. Tyto zubní pasty obvykle neobsahují fluor, což zvyšuje potenciál zubního kazu a zánětu dásní.
Aktivní uhlí může pomoci odstranit pevné částice, ale nedetoxikuje zuby ani dásně. Pomáhá tak omezovat plak, ale žádné přítomné toxiny pravděpodobně neodstraní.
Pokud nepoužijete další zubní pastu, která se osvědčila jako bezpečná a účinná, budete vystavena riziku zubních kazů a onemocnění dásní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Živočišné uhlí na dásně

Hojení dásně po vytržení zubu

Hojení extrakční rány probíhá tak, že se rána nejprve vyplnění krevní sraženinou – koagulem, které je následně z okolní kosti nahrazeno „hojivou tkání“ (granulační tkáň). Ta se změní na vazivo, které se posléze promění v kost. Ze strany sliznice dochází k přerůstání epitelu přes granulace a vazivo. Poruchy hojení mohou nastat zejména v případě, že dojde k rozpadu krevní sraženiny. Lůžko poté zůstává prázdné, může se infikovat bakteriemi z dutiny ústní a dochází k zánětu v přilehlé kosti a měkkých tkáních. To je někdy provázeno poměrně silnými bolestmi. Jedná se o takzvané suché lůžko. Onemocnění se léčí opakovanými výplachy rány a vkládáním různých tamponád a drénů.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PATY PŘI DOŠLÁPNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

mám dvakrát až třikrát za měsíc bolesti levé nohy,tak že nemohu došlápnout a noha se hroutí do strany.V noci mi bolest kroutí nárt nahoru.Trochu pomáhá olfen gel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zborcená klenba může způsobit tyto nepříjemné příznaky. Stačí vyšetření u ortopeda, který předepíše vložky do bot a nebo navrhne jiné řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Jak dlouho trvá zánět dásní

To je těžká otázka. Vždy záleží na pacientovi, jak pečuje o svůj chrup. U lidí trpících dlouhodobě neléčeným zánětem dásní je vysoké riziko hlubšího a nevratného poškození. Velmi důležité je proto včasné zjištění zánětu dásní na základě preventivních prohlídek a následná léčebná opatření ještě před tím, než zánět nenávratně postihne kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu, což má za následek oteklé dásně, bolest, kolemčelistní zánět zubu, váček.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Diskuze

V diskuzi BOLEST KOLEN PŘI TRÉNINKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

Já trpěla hodně na bolest kolen při svém milovaném fittness. Pak mi kamarád doporučil koupit Colavital. Což je přírodní produkt, který obsahuje kolagen a růži šípkovou a pomáhá nejen na klouby, ale i vazy a šlachy. Překvapilo mne jak rychle bolest odezněla. Koukněte na www.colavital.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kolen při tréninku

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je další populární lék na léčbu bolesti zubů, protože pomáhá znecitlivět bolest. Vanilka má navíc uklidňující účinek. Ponořte vatovou tyčinku do vanilkového extraktu a aplikujte na postiženou oblast. Provádějte několikrát denně, dokud neucítíte úlevu.

Zdroj: Babské rady na bolest zubů

Oteklé dásně

Latinský název dásně je gingiva. Dáseň je vlastně sliznice ústní dutiny, která obklopuje zuby. Dásně najdeme na horní i dolní části čelisti. Zdravé dásně mají korálově červenou barvu. Mají hladký obloukovitý nebo vroubkovaný vzhled kolem každého jednoho zubu. Nejsou citlivé na dotek a jsou pevné. Tkáň dásní, která je nezdravá, má často měkkou strukturu a je citlivá na dotek. Signálem je i páchnoucí dech nebo zvláštní pachuť, kterou postižený pociťuje. Mezi další projevy patří otok, brnění, napětí nebo krvácení dásní. Signálem, že se něco děje, je také změna barvy. Vedle zarudlosti mohou být postižené dásně namodralé, nebo dokonce zabarvené do bílé barvy.

Nateklá dáseň po vytržení zubu není nic neobvyklého. Otok by však měl během několika dní vymizet. Pokud přetrvává, nebo se dokonce zhoršuje, navštivte zubního lékaře. Může se jednat o infekci v ráně. V podobném duchu to je i s bolestí.

Rakovina se může projevovat různými boulemi a zduřeninami, které může laik zaměnit za otok dásně. Ačkoliv se říká, že rakovina nebolí, nemusí tomu tak být. I proto je v případě jakýchkoliv problémů a nejasností vhodné navštívit lékaře.

U parodontózy se může objevit otok a bolestivost dásní. Jestliže trpíte tímto onemocněním, měli byste být v péči zubního lékaře.

Infekce ve váčku může způsobit bolest dásní a okolní otok tkáně. Řešením je rozříznutí váčku, vypláchnutí dutiny a nasazení antibiotik.

Bolest a nateklá dáseň se po odstranění zubního kazu mohou vyskytnout u hlubokého zubního kazu, nebo pokud byl kaz v bezprostřední blízkosti dásně. Obojí by mělo během pár dní odeznít.

Na oteklé dásně je nejlepší šalvěj lékařská. Připravte si silný čaj a dlouho vyplachujte, tekutina musí být přiměřeně teplá. Použijte i řapík lékařský, který je vynikající nejen na oteklé dásně, ale i na afty či dásně poraněné třeba od oříšků nebo bonbonů. V lékárně se dá koupit – nejlepší je sypaný, ne v sáčcích.

Zdroj: Nemoci dásní

Co je to zánět dásní

Zánět dásní je nejranější a nejmírnější stadium onemocnění dásní. V tomto stadiu mohou být dásně zarudlé, mírně zduřelé a mohou snadno začít krvácet. Většina lidí však nepociťuje skoro žádné potíže, takže nemá potřebu vyhledat zubního lékaře. I když navštěvujete zubního lékaře pravidelně, objednejte se ihned, jakmile si všimnete, že máte zarudlé, nateklé nebo krvácivé dásně, a to i když nebudete cítit žádnou bolest. Včasný zásah je v boji s infekcí klíčový.

Někdy se zánět dásní vyvine v důsledku aktuálního zdravotního stavu. Pokud jste těhotná, máte diabetes, léčíte se s rakovinou, jste HIV pozitivní nebo máte AIDS, jste ohroženi více. I když jste zdraví, měli byste péči o ústní dutinu věnovat dostatečnou pozornost a při prvních známkách zánětu dásní navštívit zubního lékaře.

Také vaše geny mohou hrát proti vám. Výzkum ukázal, že přibližně u 30 procent lidské populace hrozí vyšší riziko výskytu zánětu dásní nezávisle na jiných zdravotních faktorech.

Nejlepším včasným zásahem je u zánětu dásní odborné čištění zubů. A pak už je jen na vás, abyste soustavně dodržovali hygienu ústní dutiny, to je čistit si dvakrát denně zuby a jednou denně používat dentální nit. Dentální hygienistka nebo zubní lékař vám může navíc doporučit jako součást včasného zásahu ústní vodu, která pomáhá udržet zubní plak pod kontrolou.

Zdroj: Zánět dásní

Obrázky

Takto může vypadat rakovina dutiny ústní.

Zdroj: Rakovina dásně

Akutní zánět dásní

Akutní gingivitida je vlastně akutní zánět, který bývá zapříčiněn mechanickými či termickými podněty a nejčastěji bakteriálními povlaky. Plakem podmíněná gingivitida je vlastně zánět způsobený smíšenou bakteriální flórou zubního plaku. Akutní zánět dásní vyvolaný bakteriálními povlaky přechází po několika dnech v chronickou gingivitidu. K příčinám akutní gingivitidy patří špatná ústní hygiena, proto je základním krokem léčby akutního zánětu dásní zlepšení ústní hygieny. Mezi další příčiny může také patřit kouření a stres. Závažným akutním onemocněním je ulcerózní gingivitida .

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Příslušná oblast se nejprve znecitliví místním anestetikem, podaným nejčastěji ke konkrétnímu zubu. V případě jednoduché extrakce lékař zub uvolní od dásně a šetrně vyjme. Pokud se jedná o složitější extrakci například nepříznivě uloženého zubu moudrosti, musí se zub chirurgicky vybavit přímo z kosti, kde je zadržen. Rána se následně zašije. Od toho se odvíjí i délka bolesti. Vytažení zubu (extrakce) je drobný chirurgický výkon, který nevyžaduje speciální léčebný režim ani pracovní neschopnost. Rána po extrakci zubu začne přirozeně bolet po odeznění znecitlivění, tedy za 2–3 hodiny po výkonu. Pokud proběhla extrakce hladce, postačí bolest ztišit 1–2 tabletami analgetika (prášek proti bolesti), před užitím je třeba prášek rozpustit ve vodě anebo rozdrtit na menší kousky. Bolest definitivně ustává během několika hodin a rány v ústní dutině se hojí poměrně rychle.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP