Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO POMÁHÁ NA HLENY

OBSAH

Proč dítě zvrací žluté hleny?

Žluté zvratky mohou naznačovat přítomnost žluči. Žluč je tekutina vytvářená játry a uložená ve žlučníku. Přítomnost žluči ve zvratkách není vždy důvodem k obavám. Můžete ji vidět, pokud má dítě méně závažný stav, který způsobuje zvracení, když je váš žaludek prázdný, mezi které patří například žaludeční chřipka (virová gastroenteritida). Při virové gastroenteritidě děti zvrací žlutooranžový hlen a mají další příznaky, jako je nízká horečka, bolest svalů a bolest břicha.

Další důvod, proč děti zvracející žluté hleny, může pocházet z prolapsu střeva dítěte nebo žlučových kamenů, které způsobují ucpání žluči. Tento stav provázejí i další projevy jako nechutenství, zácpa, křeče v břiše. U malých dětí je však onemocnění žlučovými kameny zcela vzácné.

Otrava jídlem je také důvod, kdy dítě zvrací žluté hleny. Po požití kontaminovaného jídla mohou děti zvracet spolu s dalšími příznaky, jako jsou bolesti břicha, průjem, horečka.

Také nachlazení a chřipka, kdy děti mají příznaky, jako je rýma, bolest v krku, neustále vysoká horečka, únava, bolest hlavy, zimnice a zvracení s žlutooranžového hlenu.

Kromě toho mohou děti zvracet žluté hleny, pokud mají:

  • zánět slepého střeva,
  • intususcepci střeva,
  • kinetózu,
  • chemoterapii,
  • ušní infekci,
  • užívání některých speciálních léků.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY _ZÁNĚT PRUDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantiska.

známý má zánět prudušek , má antibiotika ale boli ho záda. Je vhodne aby se napařil ve vaně , nebo masáž zad..?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mir.Němeček.

dobrý den, neurčitej čas , každé ráno vykašlávám hleny , ale krátce a celý den nic !!

Nevím , zda k tomu je že mám tlumený hlas ?

za odpověď díky .....

Zdroj: diskuze Babske rady _zánět prudušek

Hleny v krku – jak se jich zbavit

Kašel spouštějí dýchací cesty, které se snaží zbavit všeho, co se v nich nachází a co znemožňuje jejich správnou funkci. Jedná se o normální fyziologickou odezvu našeho těla na cizorodé předměty. Aktivní kašel je takový, který je doprovázen dušností během dýchání, stahuje hrudník a při kterém se tvoří a akumulují hleny v průduškách. Často však vznikají hleny, které jsou husté konzistence, což ztěžuje jejich vykašlávání.

Projevy:

  • pískavý zvuk při dýchání a kašlání;
  • vykašlávání lepkavých hlenů;
  • přetrvávající kašel;
  • svírání hrudi;
  • zvýšené kašlání během rána;
  • ucpané dýchací cesty nebo tíha na hrudi.

U léčby kašle se má léčit jeho příčina. Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li spíše vlhký kašel, podávají se takzvaná mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. Z používaných léčiv lze uvést například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol a Mucosolvan. Na zvládnutí suchého kašle se mohou podat tlumivé léky obsahující například kodein.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Mám čím dál větší problém se zahleňování krku. Stratila se mi rýma z nosu. Těžko se mi hleny vykášlávají. Zhoršil se mi sluch. I se mi hůře dýchá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Jak vykašlat hleny z krku

K úlevě od hlenů se podávají léky na rozpouštění hlenů a usnadňující vykašlávání, jako jsou například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol, Mucosolvan a mnohé další. Odpočinek a dostatečný přísun teplých tekutin je samozřejmostí. Tekutiny brání dehydrataci, ulehčí odkašlání hlenů a teplá tekutina nepřímo prohřívá dýchací cesty.

Z babských rad je vhodné použít čaj ze slézu (jeho květu) či jitrocelový čaj (koupíte porcovaný v lékárně) a vhodná je svařená cibule s tymiánem a majoránkou (koření). Také je rozumné si udělat zábal z psího sádla na hrudník.

Zdroj: Lepivé hleny

Diskuze

V diskuzi KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den,
po všech vyšetření se zjistilo že mám 100% ucpánou levou krkavici, bez následků.
Můj dotaz je co dál? Je možná nebo nutná operace? Co se děje s cevou a žílami za ucpávkou? Je možné že se ucpání uvolní a když ano nehrozí vykrvácení?
Omlouvám se mám spoustu otázek, na neurologii kam chodím na vyšetření mi
řekly -Teď už nic- Proto ta nejistota. Děkuji za odpověď Jiří T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Po prodělané operaci krkavice při celkovém uspání s špatně polyká linolová v krku a občas se dělají jako když hleny , je nejde problém

Zdroj: diskuze Krkavice

Proč se dělají hleny v krku bez kašle

Pokud máte jen a pouze zahleněný krk, měl by vám pomoci dostatečný příjem tekutin v kombinaci s vhodnými léky na vykašlávání hlenu. Pomáhá ambroxol (Bromhexin, Ambrobene, Mucosolvan a podobně), acetylcystein (ACC, SOLMUCOL a další) nebo některé bylinné léky, například extrakt z břečťanu (Hedelix). Pokud ovšem nepomáhá stávající léčba, změňte ji na jinou léčivou látku, poradí vám jistě přinejmenším v lékárně.

Pokud ovšem nemáte jen kašel, ale máte i rýmu nebo jiné obtíže, je třeba je řešit také (zvláště rýmu jako zdroj hlenů je potřeba ošetřit, mírnit nosní sekreci vhodnými kapkami nebo sprejem). Zahlenění se může objevit také při dráždění sliznice dýchacích cest bakteriální infekcí (to by hleny byly zelené nebo žluté a měli byste nejspíš i další obtíže, jako bolest na hrudní kosti nebo v krku, případně i teploty, a celkově byste se nemuseli cítit zdravě), pak by mohla pomoci vhodná antibiotika. Také může jít o projev dlouhodobého dráždění sliznice při alergii (léčit alergii) nebo při kouření (nekouřit). Takže záleží, čím je zahlenění vyvoláno, a to je třeba řešit.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Poradna

V naší poradně s názvem PLICNÍ CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Škachová.

Před 7 měsíci mi imunolog z Prahy řekl po krevních testech, že plicní chlamydie již nemám, ale mám nález helikobater pylori. Již jsem brala různé kombinace antibiotik
každých půl roku. Helikobakterie mám stále i po několikanásobné léčbě. Jestli se mi vrátili (probudily) plicní chlamydie to ještě nevím, teprve jsem na testy objednaná. Chci se zeptat na hleny v krku, které mi otravují život již více než dva roky, od počátku nemoci. Hleny v krku a zánět nosohltanu občas kašel a chrapot, nemůžu zpívat, což mě mrzí nejvíc, jelikož se zpěvem hodně zabývám. Doktor říkal, že hleny můžou způsobovat helikobakterie. Já si myslím, že to jsou stále plicní chlamydie. Má s neustále zahleněným patrem někdo podobnou zkušenost ? Poraďte. Díky. Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pylori způsobuje pálení žáhy a přítomnost žaludečních šťáv v jícnu a hltanu. Tyto šťávy obsahují helicobacter a infikují měkké tkáně krku. Ty se pak zánětu brání tím, že produkují hlen, který vám vadí. Zda-li skutečně máte helicobacter pylori ve svém žaludku, můžete zjistit pomocí testu, který se dá koupit tady: www.prozdravi.cz/imu…
Pokud helicobacter skutečně máte, tak se nedá vyléčit jinak, nežili dvoufázovou léčbou antibiotiky. Tyto léky je potřeba užívat přesně podle pokynů lékaře. Helicobacter je velmi odolná bakterie, která snese i smrtící kyselinu chlorovodíkovou, ktera je v žaludku a proto je jeho zničení velmi náročné. Důvěřujte proto svému lékaři a užívejte léky, jak vám určí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plicní chlamydie příznaky a projevy

Léčba vykašlávání krvavého hlenu

Kašel upozorňuje na to, že je se zdravím něco v nepořádku. V případě, že s hleny vykašlává pacient i krev, je nezbytná návštěva lékaře a důkladné vyšetření. Sice to může být jen důsledek přílišného namáhání dýchacích cest, někdy jde ale o signál mnohem závažnějšího onemocnění. Odborník nás musí vidět i tehdy, když obtíže přetrvávají navzdory antibiotické léčbě.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pinta.

Neustálé zahlenění krku. Hleny nemohu vykašlat. Rýma nejde nosem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Jak na hleny v krku u kojence

Zahlenění malých dětí je velmi časté a dlouhodobé, mnohdy přetrvává až do doby, než se děti začnou vertikalizovat a více se hýbat. Při rýmě je nos dítěte ucpán hlenem a oteklou sliznicí, takže se miminku špatně dýchá. K rýmě se po pár dnech často přidá kašel, protože nosní hlen ležícímu děťátku stéká do krku a dráždí ke kašli. Miminku pomůže odsávání hlenu z nosíku několikrát denně. S odsáváním se to ale nesmí přehánět, může dojít k podráždění sliznice a následnému otoku. Po koupání můžeme namazat záda a hrudníček prsním balzámem, dětskou mastičkou, jejímž základem by měl být eukalyptus, který uvolňuje dýchací cesty. Přes den je možné aplikovat kapku eukalyptové silice i do aromalampy. Je-li miminko bez teploty, je vhodné s ním chodit na delší procházky, chladnější vzduch mu usnadní dýchání.

Zdroj: Hleny v krku

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAL PLIC A KREV V HLEBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

U zápalu plic se může někdy objevit krev v hlenu, zejména po předchozím úporném kašli. Velké množství krve v hlenu je vždy indikátorem k návštěvě lékaře. Může se jednat o zhoršení stavu zápalu a nebo také o jeho odeznívání, kdy se vylučují hluboko uložené hleny ze zánětlivého ložiska. Vyšetření u praktického lékaře nebo na pneumologii ukáže pravý důvod vykašlávání krve. Než se dostanete na kontrolu, tak párkrát za den inhalujte páru z vroucí vody, do které je nakapán mukosolvan.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

děkuji za odpověď.pozdější hleny už byli bez krve,asi to bylo z nosu bo i smrkám krev..

Zdroj: diskuze Zapal plic a krev v hlebu

Zvracení hlenů

Přítomnost hlenů v krku vyvolává pocit na zvracení. Může se jednat o zánět dolních cest dýchacích, což by ověřilo vyšetření na plicním oddělení (alespoň RTG plic). Hleny se nemusí tvořit v krku, ale v průduškách, a do krku mohou stoupat. Ovšem nejčastější příčinou zvracení hlenů je nachlazení a s ním spojený výskyt rýmy, kdy hleny stečou (nebo jsou spolknuty) do zažívacího traktu, a problém je na světě. Je velmi důležité smrkat a zase jenom smrkat. U malých dětí pomocí odsávačky odstranit rýmu.

U kojenců bychom měli být při zvracení zvlášť opatrní. Pokud miminko zvrací, hned je otočíme na bříško, aby se mohl obsah žaludku volně dostat ven. Musíme udržovat neustále volné dýchací cesty. Dítě po zvracení položíme na pravý bok nebo je chováme tak, že si jeho bříško položíme na náš hrudník a hlavičku opřeme o naše rameno.

Zdroj: Zvracení

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JANA.

VÁŽENÝ OTČE PLESLAČI. VÁŽÍM SI VAŠICH RAD OHLEDNĚ ZDRAVÍ. MÁM DELŠÍ DOBU PROBLÉM S KAŠLEM A HLAVNÉ SE ZAHLENĚNÍM, VYKAŠLÁVÁM SVĚTLÉ HLENY.PROSÍM O RADU JAK SE TOHOTO PROBLÉMU ZBAVIT. BUDU VÁM VELMI VDĚČNÁ ZA ODPOVĚĎ. KUŘAČKA NEJSEM. PŘEJI VÁM PĚKNÉ DNY A SLUNCE V DUŠI. JANA Z.

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Může hlen v krku způsobit rakovina?

Ano, hlen v krku může způsobit mimo jiné i rakovina plic. Rozsáhlejší nádorové ložisko komunikující s některou z průdušek může drážděním způsobovat záchvaty kašle a nadprodukci hlenu v postižené části plíce. Letitého kuřáka nemusí tyto příznaky nijak znepokojit, protože se podobají projevům zánětu průdušek. Velmi varovným příznakem je však vykašlání hlenu s příměsí krve.

Zdroj: Lepivé hleny

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Krvavý hlen

Alkohol, kouření a chování doprovázející tyto neřesti, to vše může snadno vést k zánětu horních cest dýchacích. Pokud vykašláváte krev, je v každém případě třeba vyhledat lékaře. Vykašlávání krve je vždy potenciálně závažným příznakem, minimálně se může jednat o poškození sliznic, ale případně třeba o zánět plic. Někdy jde ale o signál mnohem závažnějšího onemocnění. Odborník vás musí vidět i tehdy, když obtíže přetrvávají navzdory antibiotické léčbě.

Zdroj: Hleny v krku

Diskuze

V diskuzi CO POMAHA NA BOLENI UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den neví někdo co pomáhá když me boly v uchu a jako by me v něm šumý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomaha na boleni ucha

Co dělat, když dítě zvrací žluté hleny?

Když dítě vykazuje známky zvracení a vyplivne žlutý hlen, rodiče by měli okamžitě provést následující kroky:

  1. Položte dítě na bok a otočte hlavu dítěte na jednu stranu, aby nedošlo k udušení zvratky. Poté pomocí gázy očistěte zvratky z úst a hrdla dítěte a poté z nosu dítěte;
  2. Jemné poplácání po obou stranách zad, abyste snížili strach a pláč, pomozte dítěti zbytek vyzvracet;
  3. Použijte žínku namočenou v teplé vodě, otřete dítěti obličej a krk, převlékněte jej, pokud jsou na oblečení přítomny zvratky;
  4. Když se dítě uklidní, dejte mu napít teplé vody nebo teplého rehydratačního nápoje, který připravíte z 8 čajových lžiček cukru a 1 lžičky kuchyňské soli, které necháte rozpustit v 1 litru převařené vody a doplníte šťávou ze 2 pomerančů nebo grepů. Děti užívají 125 až 250 ml tohoto roztoku za hodinu.;
  5. Podávejte dítěti mléko pomalu a poté dítě uložte ke spánku;
  6. Nepodávejte dítěti svévolně léky proti zvracení.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Diskuze

V diskuzi PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marki.

no já se dočetla že pomáhá celer a višeň celkově na klouby a ještě že na zmírnění bolesti od dny pomáha Enzycol - tak jsem ho manželovi koupila a užívá 2 tabletky denně a zatím klepu klepu, že je to lepší.

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení

Babské rady na hleny v krku

Při kašli provázeném hleny se osvědčily níže uvedené recepty.

Česnek: Česnek je vysoce přínosnou potravinou pro jedince s dýchacími potížemi. Považuje se za přírodní antibiotikum díky několika velmi účinným látkám, jednou z nich je například alicin.

  • Použití: Česnek je možné užívat několika způsoby. Nejlepší je syrový a rozdrcený. Přidat si ho můžete do medu nebo jen tak samotný zapít sklenicí čisté vody. Další možností je přidat ho do salátů, případně si z něj udělat čaj.

Cibule: Cibule obsahuje neobyčejně silné složky s všestrannými zdravotními účinky. Proto se tak často využívá v přírodním léčitelství. Nejvíce ceněné jsou její dezinfekční a protizánětlivé účinky, které z ní dělají výborný prostředek na projevy běžné chřipky a na kašel.

  • Použití: Na zmírnění kašle si připravte cibulový čaj. Vložte pár pokrájených cibulí do 1 litru vody a tu přiveďte k varu. Po vychladnutí vodu sceďte a přidejte do ní 1 čajovou lžičku nastrouhaného (případně práškového) zázvoru, trochu medu a jeden rozmačkaný česnek. Užívejte 3 šálky čaje denně.

Další využití cibule je, že ji překrojíme na polovinu a jednoduše k ní budeme čichat.

Inhalace: Inhalace patří mezi jednu z nejstarších a nejefektivnějších přírodních metod na pročištění hleny zablokovaných dýchacích cest.

  • Použití: Převařte trochu vody, přelijte ji do misky, dejte nad ni hlavu, kterou si překryjte ručníkem, a vdechujte vodní páru. Pro lepší výsledek můžete do vody přidat mořskou nebo himálajskou sůl, případně některé z medicínských bylinek, jako například eukalyptus, šalvěj, mátu, heřmánek nebo tymián.

Med a pepř: Obě látky jsou silné prostředky, které potlačují kašel, protože z dýchacích cest účinně odstraňují usazené hleny.

  • Použití: Smíchejte 1 polévkovou lžíci medu a špetku pomletého pepře. Užívejte 2krát denně.

Mléko a zázvor: Zázvor je efektivním lékem na kašel. Přidáním mléka pomáhá s uvolňováním hlenů, aby se snadněji dostaly ven.

  • Použití: Přidejte trochu nastrouhaného nebo práškového zázvoru do teplého mléka a vypijte ho, dokud je ještě teplé. Dobré je tento nápoj pít večer před spaním, aby se uvolnily dýchací cesty pro lepší usínání. S mlékem to nepřehánějte, jelikož ve velkém množství může přispívat k tvorbě hlenů.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Pocit hlenu v krku

Sám o sobě není hlen v krku nemocí, je to pouze jeden z příznaků nějakého onemocnění. Přesná příčina může být stanovena pouze příslušným specialistou. Hleny samotné zdraví nevadí, ale poruchy, které jejich tvorbu zapříčiňují, již své komplikace mít mohou. Hlen začínáme vnímat, je-li ho větší množství, případně je zahuštěný. Vyšetření lékařem je na místě. ORL lékaře můžete vyhledat přímo, vždy je ale lepší zajít nejprve k praktickému lékaři, který vystaví žádanku obsahující příslušné související údaje o vašem zdravotním stavu a také informace o dosavadním léčebném a vyšetřovacím postupu. Do vyšetření lékařem zkuste kloktání a výplachy nosu slanými roztoky, které zakoupíte v lékárně, můžete použít i Vincentku. Omezit hlenotvorbu lze i aplikací antihistaminik (Zyrtec, Zodac, Aerius, Xyzal). Hodně významný je stav nosní dutiny, tedy je-li plně funkční nosní nádech. Jakmile si člověk zvykne nadechovat ústy, vede to k dráždění nosohltanu, hltanu. V případě potřeby se lze poradit s ORL lékařem a vyšetřit stav takzvaných vedlejších nosních dutin.

Zdroj: Hleny v krku

Čaje

Čaje proti kašli si můžete koupit jednodruhové nebo ve směsi. Z jednodruhových pomáhá při suchém a dráždivém kašli například sléz, šalvěj, lípa nebo černý bez. Meduňkový čaj napomáhá rozpouštět hleny a zklidňuje. Pokud nemáte svou oblíbenou bylinku, která vám zabírá, neuděláte chybu se směsí proti kašli. Například v bylinkovém čaji proti kašli fy Herbex je už namícháno desatero potřebných bylin zmírňujících podráždění dýchacích cest, utišujících kašel a podporujících vykašlávání. Kdo máte raději čaje ovocné, najdete je i v téhle variantě, například čaj Ovocný zázvor s medem a citronem.

Na suchý kašel vyžadujte léčbu bez kodeinu. Když budete shánět zklidňující antitusika, ptejte se po takových, která neobsahují kodein. Ta umí tlumit centrum pro kašel, ale ne dechové centrum a při dlouhodobém užívání nevytvářejí závislost. Toto splňují například kapky Tussin, Levopront nebo Ditustat. Na nedobrané léky zapomeňte. Nejhorší je, když ve snaze za každou cenu zastavit nastupující chorobu vytáhnete, co je doma, nevhodné léky, nespotřebovaná antibiotika nebo prošlé přípravky. Druhým extrémem je příznaky podceňovat a nemoc se snažit jen tak přechodit.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Vykašlávání zeleného hlenu

Vykašláváním zeleného hlenu se projevuje chronická bronchitida. Ta bývá často považována za běžný kuřácký kašel, ale může vést k vážným komplikacím jako je CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). CHOPN může vést k vážným potížím až k invaliditě. Přidává se zadýchávání, které později může přetrvávat i během klidu a nečinnosti.

Protože CHOPN průtok plícemi zhoršuje, dochází k selhávání pravé srdeční komory. Dalšími příznaky jsou otoky nohou, zvětšení jater a cyanóza (namodralá kůže a sliznice) způsobená snížením kyslíku v krvi. Dochází k viditelnému hubnutí a celkové zchátralosti těla.

Zdroj: Hleny v krku

Co rozpouští hleny

Přímo na odhlenění dýchacích cest anebo jako prevence při nachlazení se doporučuje kořen lotosu (najdete v prodejnách se zdravou výživou). Mražený lotosový kořen je možné koupit například v pražské Sapě u Vietnamců (je to jejich běžná zelenina), kde půl kila stojí cca šedesát korun. Chutná moc dobře, je křupavý jako ředkvičky a lahodně sladký, trochu jako kdyby do mrkvova. Čerstvý lze konzumovat bez úpravy. Mražený kořen je dobré nakrájet jako jakoukoli jinou kořenovou zeleninu na pánev nebo do hrnce k jídlu, případně se dá z koleček vyvařit „čaj“ (asi deset minut povařit pár koleček s vodou, až roztok zfialoví a pak popíjet). Kořen lotosu má silné odhleňující účinky.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Proč dochází ke stékání hlenu do krku

Hleny se tvoří v krku nebo v nosní dutině a stékají do krku. Pokud budete ve vodorovné poloze, hlen stéká z nosní dutiny do krku a následně do dýchacích cest, ty jsou infikovaným hlenem drážděny a může zde také dojít k zánětu. V lékárně se na tento problém dá koupit Echinacea purpurea (třapatka nachová) na posílení imunity. Nebo si vypěstujte na zahradě nebo v truhlíku nenáročnou rostlinu lichořeřišnici větší, je to totiž výborné přírodní antibiotikum, které zabírá jak proti streptokokům, tak stafylokokům. Nebo si ji jednoduše kupte v lékárně v podobě alkoholových kapek, nabízejí je různé firmy. Jedna 30ml lahvička vám vydrží na týden. Užívejte alespoň 4 měsíce, vaše potíže se výrazně sníží nebo ustanou.

Další výborný recept souvisí s propolisem. Poproste včelaře, aby vám prodal alespoň 3 g propolisu. Přichystejte si 0,75l láhev a do ní nasypte 3 g propolisu, zalijte nejméně 45% alkoholem a nechejte uzavřenou láhev odstát ve tmě na 6 týdnů. Po této době začněte propolisový extrakt užívat týden 0,5 nebo 1 štamprli denně. Po týdnu udělejte týdenní pauzu a potom opět týden užívejte. Tak to neustále opakujte do vypotřebování láhve. Mezitím si připravte další láhev z nového propolisu, ať jej můžete užívat aspoň 3 měsíce. A nezapomínejte chodit na procházky – aspoň na hodinu do lesa 3x týdně – čerstvý vzduch člověku prospívá.

Zdroj: Hleny v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP