Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO POMŮŽE NA ŠKYTAVKU

OBSAH

Vážnější případy škytavky

Pokud škytavka trvá déle než 24 hodin, je důvodem k hospitalizaci zvláště u starších a nemocných pacientů. Dlouhotrvající škytavka totiž může vést ke zvýšenému katabolismu v organismu, dehydrataci až metabolickému rozvratu.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Diskuze

V diskuzi CO JE NA ŠKYTAVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Staníčková Soňa.

Manžel trpí asi osm měsíců škytavkou.Nemá ji nepřetržitě.Mezi akutními cykly škytavky má asi 10tidenní pauzy.Škytavka graduje zástavou dechu a jsou nutné údery do zad a srdeční krajiny.V říjnu r.2016 podstoupil různá vyřetření-gastroskopické,magnetickou rezonanci,plicní RTG a jiné.Vyšetření bez nálezu.Propuštěn z nemocnice.Do týdne zase škytavka se zástavou dechu.Už si nevíme rady.Máte někdo stejnou zkušenost a poradíte na koho se ještě obrátit.
Staníčkovi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marián Eremias.

Dobrý den,můj brách trpí šílenou škytavkou a pomáha mu akupunktúra ,napíchaní jehliček do ucha.Zatím to stále zabralo a byl měsíc pokoj.Skuate to ,přeji at se vám daří a zbavíte se škytavky.

Zdroj: diskuze Co je na škytavku

Příčiny škytavky

  • nápoje s bublinkami
  • nedostatek tekutin
  • překotné hltání
  • požití horkého a studeného jídla rychle za sebou
  • pálení žáhy

Ovšem s jistotou ještě nikdo nikdy přesný mechanismus škytavky neodhalil.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Rady jak na škytavku

Škytavka je souhrn tří jevů: křeče bránice, prudkého vdechu a současně uzávěru hlasivek. Škytání může být pouze krátkodobou záležitostí, která neznamená žádné zdravotní problémy, pokud víme, jak ji rychle zastavit. Může být ale projevem vážných problémů. Jak se rychle a efektivně zbavit škytavky?

  • Dýcháním. Posaďte se, zhluboka se nadechněte, zadržte dech a přitom ze všech sil tlačte do břicha, jako byste se chtěli vyprázdnit. Podržte to tak dlouho, jak jen můžete. Pak pomalu vydechujte a braňte se vlastním ovládáním bránice zamezit dalšímu stahu. Pokud stále škytáte, tak to opakujte. Většinou to na druhý pokus vyjde.
  • Poloha. Změňte polohu, sedněte si, lehněte si nebo se předkloňte.
  • Voda – pití. Napijte se studené vody. Škytavku může způsobit podráždění žaludku objemným jídlem a kořením.
  • Dýchání do sáčku. Lékaři doporučované je dýchání do sáčku 3–5 minut, kvůli vyšší koncentraci oxidu uhličitého.
  • Bolestivý podnět. Někdy může být velmi účinný nějaký bolestivý podnět. Nechte se od někoho praštit do zad nebo se štípněte do ucha. Tato metoda zabere, pokud byla škytavka vyvolána psychicky.
  • Cukr a ocet. Zkuste také namočit kostku cukru do octa, poté ji vložte pod jazyk a nechte ji tam rozpustit. Zlehka polykejte, i když to nebude výbornému dobré.
  • Kombinace všeho. Zhluboka se nadechněte, zadržte dech a přitom se napijte pár loky vody. Pijte v předklonu. Dýchejte nosem. Čichejte různé vůně.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zřejmě máte vaginální mykózu. To je normální v tomto parném období. Ve vaší vagíně přemnožila kvasinka Candida Albicans a tu teď musíte zase dostat pod kontrolu. K tomu by bylo nejlepší navštívit svého gynekologa, aby vám provedl lékařské vyšetření a zjistil co přesně způsobuje vaše problémy se svěděním. Pokud nemůže z nějakého důvodu k lékaři, tak můžete zkusit rady, které tento problém řeší a pomůcky k nim můžete volně koupit v lékárně. Zde je návod jak se zbavit svědění ve vagině: www.ceskaordinace.cz…
Vznik a rozvoj kvasinek rovněž podporuje příliš kalorická strava založená na cukrech a obilninách, takže koláček, se kterým jste vyfocena, je pro kvasinky vítaná posila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

ZA ODPOVĚĎ DĚKUJU A ZEJTRA SI KOUPIM V LÉKÁRNĚ TEN GYN 6 KRÉM A MYSLÍTE ŽE TO POMŮŽE ŽE TO PŘESTANE ? A TAKÉ MĚ K TOMU SVĚDĚNÍ BOLÍ ČŮRÁNÍ ACH JO A VÍTE ŽE TO FAKT TEN KRÉM POMŮŽE ? A MOC VÁM PŘEDEM DĚKUJU ZA ODPOVĚĎ

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Domácí léčba škytavky

Škytavka se ve většině případů léčí nelékařskými zákroky. Většinou přejde sama bez jakéhokoliv přičinění. Někdy se doporučuje zadržování dechu na krátkou chvíli nebo vypití určitého množství obyčejné pitné vody. Jako relativně účinné se jeví „zadržení dechu“ po výdechu, kterému předcházel hlubší nádech. Z pohledu přírodní medicíny je spouštěčem přechod z napjatého (stresového) stavu do stavu uvolněného, řešením je tedy vše, co tělo a psychiku uvolňuje a odbourává stres.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Poradna

V naší poradně s názvem PÁLENÍ NOHOU PŘI .SPANÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Průcha.

Dobrý den,v noci při spaní mě pálí nohy,od kolen až po chodidla.Nevím od čeho to je.V noci mě to budí a nemohu spát

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vám neurolog, kardiolog a fyzioterapie. Z doplňků stravy pomůže ginkgo biloba a vitamín B6.
Alternativně můžete zkusit volně prodejný Mobivenal micro.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Co je to škytavka

Škytavka (singultus) může být nezávažným příznakem, který zažijeme mnohokráte, málokdy o škytavce uvažujeme jako o projevu stavu, který ohrožuje náš život (při encefalitidách, otravách, nitrolební hypertenzi, zápalu plic, infarktu myokardu a mnoha jiných chorobách). Jedná se vlastně o záchvaty křečovitých stahů bránice vyvolané buď reflexně nervovým drážděním bránice, nebo přímým drážděním dýchacího centra v mozku pomocí různých mediátorů.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ KARPÁLNÍ TUNELY NA RUCE PŘÍZNAKY A PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Omraiová.

Dobrý den,
už 2 měsíce mi brní nebo mravenčí v končetinách,nejvíce v rukou ,v krvi nic nemám ,doktorka mi další vyšetření neudělala,prý je to od páteře,ale mě se to zhoršuje,nejvíce v noci,budí mě to a ruce mam jako kdybych si je přeležela a někdy je ani necítim ,musim je pustit z postele dolů aby se mi prokrvili.Nevim jestli to jsou karpály nebo jiná nemoc Děkuji za odpověd Omraiová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocit necitlivých rukou v noci bývá často u lidí, kteří spí na boku s rukama pod hlavou. Pomůže na to změna polohy, když se naučíte spát na zádech s rukama podél těla. Také je prospěšné přes den relaxovat strečingem hrudní a krční páteř. S tím Vám pomůže zkušený fyzioterapeut.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané karpální tunely na ruce příznaky a příčiny

Léčba škytavky

Akutně vzniklé škytavky se obvykle zbavujeme tím, že zadržíme na chvilku dech nebo se napijeme doušku vody. Pomoci může také změna polohy, pohyb nebo naopak klid, odříhnutí, bolestivý podnět nebo čichání různých vůní. Pokud uvedené manévry nepomáhají, ještě můžeme zkusit dýchání do sáčku na 3–5 minut, podráždění nosohltanu nebo masáž reflektogenních zón (například tlak na oční bulvy, bloudivý nerv a podobně), která však patří spíš do rukou lékaře. Ten může v závažnějších případech škytavky indikovat i některé tablety, například diazepam, léky na epilepsii (klonazepam), či prokinetika (metoklopramid) a jiné léky. U pooperační škytavky se zavádí nasogastrická sonda. V nejnutnějších případech se nechává inhalovat kyslík a oxid uhličitý.

Zdroj: Babské rady na škytavku

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Prášky užívám třetí den a zatím žádné nežádoucí účinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Draha.

furolin pomůže na zánět ale vedlejši učinky,hnus, beru 5 den mám na 10 dni,návaly na zvraceni,průjem,bolest žaludku,motáni hlavy, trošku pomůže zapijet mlékem a zajidat,nechápu ty vedlejši učinky ,jiná antibiotika mi pomohla bez vedlejšich učinku.nikdy vice nechci radši se budu léčit sama

Zdroj: diskuze Furolin

Jak si ulevit od škytavky?

Postup co zabírá bezpečně vždy

  1. Nejprve se úplně ze všeho nejvíc nadechněte, naplňte plíce vzduchem co to jen jde, jako když byste se chtěli potopit pod vodu.
  2. Když si myslíte, že jste se nadechli, jak je to možné, zkuste zadržet dech a lapejte po vzduchu, jako byste chtěli vzduch spolykat.
  3. Vydržte lapat vzduch 10 sekund.
  4. Než vydechnete, polkněte.

Další možnosti

  • zadržte dech a tlačte při tom do břicha
  • zakousněte suchý chléb
  • napijte se pořádně vlažné vody, ale pozor, musí to být pomalu
  • psychicky se snažte rozptýlit (pusťte si hudbu, film, začtěte se do knihy
  • požádejte někoho, ať vás pořádně vyleká
  • nechte se lehce bouchnout zezadu mezi lopatky
  • snězte něco sladkého, například lžičku medu, kostku cukru
  • přiložte si na zátylek studený obklad
  • stiskněte si obě nosní dírky a snažte se pomalu dýchat pusou

Zdroj: Babské rady na škytavku

Poradna

V naší poradně s názvem PRAVÁ RUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Hradil.

Začaly mi silné bolesti od pravé lopatky přes celou paži až do prstů. Tyto bolesti se asi po hodině a půl ztlumí a většinou v noci začnou znovu. Prosím o vyjádření k tomuto problému.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je na vině útlak nervu. Nerv může být utlačován kostním výrůstkem a nebo jiným novotvarem. Bližší určení pomůže zjistit vyšetření magnetickou rezonancí. Když se nechá tento stav bez léčby, tak hrozí postupné odumírání nervu a ztráta hybnosti. S léčbou pomůže lékař neurolog ve spolupráci ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi KDO POMŮŽE NA ZAHRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bobina.

Dobrý den.
Potřebuji pomoc na zahradě jde o rytí záhonů vypráznění sudů atd.
Případně něco odvést nebo přivést,jsem z Havířova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Dobrý den. Viděl jsem Váš inzerát, ale nevím zda je ještě aktuální. Když tak se ozvěte na mail vonavepodnikani@seznam.cz.
Jsem z Ostravy. Auto i praxi na zahradě mám.
Vladimír.

/Kdo pomůže na zahradě
Bobina
Dobrý den.
Potřebuji pomoc na zahradě jde o rytí záhonů vypráznění sudů atd.
Případně něco odvést nebo přivést,jsem z Havířova/

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kdo pomůže na zahradě

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta .

Dobrý den ..mám dotaz,ráda bych se zeptala, jak léčit bílé pigmentové skvrny, které mám na obličej Chtěla bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu, jak se toho zbavit.
Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel R.Pánek.

Téměř ve všech případek vám pomůže PROPOLIS .Stačí několik dní natřít ráno a večer vatičkou navlhčenou v propolisu.
Skvrny zesvětlají a vytváří se na nich jemné šupinky, které odpadnou ,nebo je setřete.Propolis pomůže výborně při zánětu dásní a zubů a také na kloktání při vzniku virózy.Funguje dobře i k potlačení a odstranění bradavic. Vyrábí: VČELPO ,Obora 108
679 01. Cena 97.-Kč. Dostanete i v některých drogeriích nebo lékárnách.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP