Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO ROZŠIŘUJE CÉVY

OBSAH

Ucpané cévy na nohou

Ucpané cévy vznikají nejčastěji v hlubokých žilách dolních končetin. Ucpání se projevuje otokem dolní končetiny a výraznou bolestivostí. Onemocnění je nebezpečné tím, že se krevní sraženina může z dolní končetiny utrhnout a dostat se až do plic za vzniku závažné a život ohrožující plicní embolie.

Pacient s diagnózou ucpané cévy dolních končetin pozoruje náhlý otok nohy, která bolí v klidu a zvláště při pohybu. Způsobuje to hromadění krve, která má ztížený odtok.

Je nutné zahájit co nejdříve protisrážlivou léčbu. Provádí se i katetrizační léčba. Ta spočívá v zavedení katétru, tedy tenké dlouhé hadičky, až ke krevní sraženině, která se tak mechanicky i chemicky rozruší.

Zdroj: Ucpané cévy

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TVÁŘE ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Alkohol rozšiřuje cévy a zrychluje krevní oběh, tím způsobuje červené tváře a červené boltce uší. Proti červeným tvářím po alkoholu pomáhá schlazení zčervenalých míst ledem nebo studeným mokrým ručníkem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené tváře alkohol

Ucpané cévy na rukou

Onemocnění periferních cév na horní končetině většinou vzniká v důsledku zúžení cév na základě aterosklerotického procesu. Příznaky mohou zahrnovat bolest, chladné končetiny a namodralé zabarvení kůže, pocit necitlivosti nebo mravenčení. Odhalování problému a správná léčba jsou velmi důležité. Zanedbání léčby může vést k poškození postižených končetin. Neprůchodnost cév na rukou vede k nevratným změnám.

Onemocnění periferních tepen je častý a chronický problém, který nelze zcela vyléčit. Ale léčba může velmi pomoci, aby se zabránilo dalšímu poškození krevních cév a snížilo se riziko rozvoje komplikací.

Léčba může pomoci zabránit dalšímu poškození oběhového systému. Podávají se léky na zlepšení průtoku krve, snížení hladiny cholesterolu a jako prevence vzniku krevních sraženin v zúžených cévách. Účinným lékem je Crestor, který dokáže pročistit ucpané cévy. Právě jejich neprůchodnost vede k trvalým a nezvratným změnám na rukou. Lék Crestor je prvním medikamentem, který dokáže uvolnit již ucpané cévy, zatímco ostatní léky působí pouze preventivně. Jeho vyšší dávky rozpouští v cévách tuk. Pokud je stav závažnější, nastupuje chirurgické otevření ucpané cévy a obnovení průtoku a bypass.

Zdroj: Ucpané cévy

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den, jsem po operaci krkavice na levé straně. Prosím o radu, jak zabránit další operaci /50% na prvé straně. 15 let beru poctivě léky na vysoký tlak, cholesterol a přesto se cévy zacpávají. Momentálně mám předepsané tyto prášky.Purinol,Godasal,Nebilet,Verospiron,Sorvasta,Ezetrol ,Prestance,tak kde je chyba.Prosím o radu. Děkuji Bulka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anina.

prosím o radu. Mám na obou horních končetinách zužené cévy, cca 70%, s největší pravděpodobností mě čeká angioplastika a já mám fakt strach. Ani nevím jak vše probíhá.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Co rozšiřuje cévy

V potravě je třeba omezit příjem soli a jíst více zeleniny a ovoce. Samozřejmostí je nekouřit a pití alkoholu omezit na minimum. Důležitý je rovněž pravidelný pohyb – někteří odborníci uvádějí, že i takto dochází ke snižování LDL a zvyšování HDL cholesterolu. Můžete cvičit, ale stačí i chůze či rekreační plavání. To vše přispívá zároveň ke snížení nadváhy, která je také jedním z rizikových faktorů.

Jako doplněk celkové léčby je možné užívat i přírodní přípravky s obsahem lecitinu nebo některé vitaminy – vitamin C, vitamin B6 (pyridoxin) a vitamin B12 (cyanocobalamin).

Zdroj: Ucpávání cév na nohou

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kombucha.

Mně vzhledem k rodinné anamnéze doktor doporučil brát MaxiCor s Omega3 mstnými kyselinami, že je to dobré jak na srdce a cévy, tak na cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Allemagne.

Také beru MaxiCor, protože máme v rodině špatný cholesterol; po dvou měsících už mi na testech vyšel dobře, tak ho užívám pravidelně i dál.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Co na křečové žíly v těhotenství

Křečové žíly se objevují často u nastávajících maminek, jejichž organismus, zejména hormony a žilní systém si procházejí těžkou zkouškou. Velmi účinné jsou pro začátek kompresní punčochy nebo terapie pomocí bylin. Pokud ale hledáte účinnou pomoc, najdete ji ve své lékárně pod značkou Priessnitz®Mazání na žíly a cévy DE LUXE. Při výskytu křečových žil se poraďte se svým lékařem, který vám navrhne vhodnou léčbu (například předepíše Detralex a kompresivní punčochy).

Zdroj: Léky na žíly a cévy bez předpisu

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Archman.

Dobrý den chci se zeptat jaký lék na ucpané cévy je dobrý bez receptu.Děkuji.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Lázeňský poplatek

Klient hradí za každý den pobytu v lázních lázeňský poplatek. Osvobozeni od poplatku jsou: držitelé průkazu ZTP-P a jejich průvodci; osoby mladší 18 let a starší 70 let; studenti po předložení potvrzení o studiu.

Zdroj: Lázně na cévy

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Vybornym pričistovánim cev je 4 velke citrony , 5 stroužku česneku, a pulka zazvoru vse rozmixovat v mixeru a pak povarit , a nechat odstat a precedit do vetsi lahve a dat do lednice pit jednu skleničku dene a p az se dopije tak prestat na tyden a pak pokračovat v kůře opravdu to funguje taky to puzivam a je m skvele.taky me bolely nohy a ted uz chodim normakne bez bolesti preji brzke uzdraveni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vašek.

prosím můžete mi poslat přesný postup.děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Seznam lázní na cévy

Lázeňská léčba jako nezbytná součást potřebné zdravotní péče je hrazena buď plně (komplexní lázeňská péče – KLP), nebo částečně (příspěvková lázeňská péče – PLP) zdravotní pojišťovnou. 6. ledna 2015 vstoupila v platnost novela zákona č. 48/1997, o veřejném zdravotním pojištění, jehož součástí je také novelizovaný indikační seznam pro lázeňskou péči.

Seznam lázní:

  • Františkovy Lázně
  • Hodonín
  • Jáchymov
  • Janské Lázně
  • Jeseník
  • Karlova Studánka
  • Karlovy Vary
  • Klimkovice
  • Konstantinovy Lázně
  • Lázně Bělohrad
  • Lázně Darkov
  • Lázně Kundratice
  • Lázně Kynžvart
  • Lázně Lednice
  • Lázně Libverda
  • Lázně Toušeň
  • Luhačovice
  • Mariánské Lázně
  • Mšené-lázně
  • Ostrožská Nová Ves
  • Poděbrady
  • Slatinice
  • Teplice
  • Třeboň
  • Velké Losiny
  • Vráž
  • Velichovky
  • Bechyně
  • Lipová-lázně
  • Bludov

Zdroj: Lázně na cévy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaKasanicka.

Medvedí cesnak a warfarin môžem užívať

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek snižuje hladinu špatného cholesterolu, rozšiřuje cévy a ředí krev, takže je dobrým kardiovaskulárním tonikem. Díky své schopnosti ředit krev ale může interagovat s léky, které také ředí krev, jako je Warfarin. Takže jej nekonzumujte ve velkém množství, pokud tyto léky užíváte.

Před začátkem konzumace medvědího česneku nebo léků z něj připravených se nejdříve dohodněte s lékařem. Naplánujte si kontrolu srážlivosti krve po několika dnech od začátku léčby nebo po první konzumaci. Je to rychlé a budete hned vědět, jak medvědí česnek ovlivňuje srážlivost krve právě u vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medvědí česnek a warfarin

Pohyb a srdce

Sedavé činnosti a nedostatek pohybu vedou ke zpomalení mnoha funkcí v těle. Stejně jako každý jiný sval i srdce ztrácí na výkonu, když není pravidelně zatěžováno. Fyzicky aktivní jedinci nejen že trénují své svaly, ale také srdce a cévy. Pohyb přidá na rychlosti tělesných funkcí a orgánům a svalům je dodávána čerstvá energie. Znečišťující látky jsou odstraněny a rychle vyloučeny. Pravidelné cvičení posiluje srdeční sval a snižuje krevní tlak. Zvýšení energetického výdeje inhibuje škodlivý cholesterol v krvi a dochází k jeho snížení, díky čemuž jsou cévy chráněny proti ateroskleróze. Lze tedy shrnout, že pozitivní účinky sportu snižují riziko srdečního infarktu. Když ale srdce musí pracovat plnou rychlostí a nedochází k trvalé relaxaci napětí, působí nadměrná zátěž (stres) na srdce negativně a neumožňuje delší životnost srdce. Redukce stresu a pravidelná relaxace jsou tedy cennými pomocníky v ochraně proti srdečním onemocněním.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Příčiny

Příčinou je takzvaný aterosklerotický proces. S tím, jak tento proces pokračuje, se začínají objevovat fibrózní pláty, které jsou větší, tužší a někdy mají chrupavčitou strukturu. Většinou zasahují do průsvitu cévy a tím ji zužují. Tyto procesy v cévě pak mohou ve finále vyvolat takzvané komplikované léze, které vznikají z fibrózních plátů. Fibrózní pláty pak mohou masivně kalcifikovat a poškozovat strukturu cévy. Poškozená místa v cévě se tak stávají rizikem pro vznik trombu (krevní sraženina). Trombóza je následně příčinou náhlého cévního uzávěru.

Z praktického hlediska můžeme dělit aterosklerotické pláty na stabilní a nestabilní. Stabilní plát se vyznačuje nízkým obsahem tuků. Strukturu má pevnější a většinou neohrožuje následnou trombózou. S nestabilním plátem je ovšem situace jiná. Vyznačuje se vysokým obsahem tuku a často může praskat. Často z něho vzniká trombóza, která se pak projeví akutní cévní příhodou.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Havlíčková.

Dobrý den,je mi 74 let, ucpávají se mí cévy,před cca 7 lety jsem byla na bay pasu obou nohou / tříslem/ ale bohužel už to nešlo udělat, jen mě otevřeli a znovu zašili. Zhruba 1 měsíc užívám tablety černého česneku, ale nepřipadá mi, že by se to lepšilo. Špatně chodím, už jsem si musela pořídit chodítko, ale i tak chůze špatná a bolest velká. Poradí mi prosím někdo , co užívat , aby se to zlepšilo? P.S. ještě prosím , pana Jiřího / 25.2./ do vašeho receptu nepatří žádná voda? Moc děkuji všem za rady

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Tipy pro srdce a krevní oběh

  • Pravidelné cvičení, sport způsobuje zefektivnění funkce srdce a oběhového systému.
  • Chronický stres a vysoký krevní tlak nutí srdce a krevní oběh k nadměrnému výkonu, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení. Dejte sobě a svému tělu dostatek času na regeneraci.
  • Snižte sůl v potravinách, tím zabráníte vysokému krevnímu tlaku a ochráníte cévy.
  • Živočišné potraviny, zvláště tuky, jsou pro tělo škodlivé. Cholesterol podporuje rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen). Konzumujte jídla se spoustou zeleniny a držte se dál od potravin s vysokým obsahem tuku, zejména živočišných potravin (klobásy).
  • Kouření zaplavuje tělo tvrdými toxiny, snižuje obsah kyslíku v krvi, oslabuje sílu srdeční svalu a vede k vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze.

Nejdůležitějšími živinami jsou kyselina listová, vitamín B12, vitamín E, vitamín K, vápník, draslík, železo, měď, selen, flavonoidy, omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK A HODNOTY PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Filák.

Dobrý den.
Je mi 75 let beru prášky na tlak Prestance 5/5
Tlak mám od 120 do135 ale spodní mám stále do 50

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš spodní tlak (diastolický tlak) je nízký a dochází u vás k tak zvané diastolické hypotenzi. Prestance působí tak, že rozšiřuje vaše cévy a snižuje diastolický tlak více než systolický, čímž může způsobit izolovanou diastolickou hypotenzi. Také věk může být významnou příčinou nízkého diastolického krevního tlaku, a díky tomu není vždy možné tento stav změnit. Co s tím? Musíte si promluvit se svým lékařem, abyste našli způsob, jak vyrovnat spodní diastolický tlak na fyziologicky přijatelnou úroveň. Sám si můžete pomoci tím, že budete nosit pravidelně a často kompresní punčochy, které zlepší váš krevní oběh. Také můžete zařadit více kávy s kofeinem, postupně můžete navýšit až na čtyři šálky denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak a hodnoty podle věku

Stravování

Zdravotní pojišťovna hradí standardní stravování formou plné penze.

Strava standardní

Racionální a dietní strava. Snídaně kontinentální, obědy a večeře výběrem z několika jídel. Možnosti dietního stravování a konzultace s nutričním terapeutem.

Strava nadstandardní

Nehradí zdravotní pojišťovna, možnost objednání za příplatek. Snídaně formou bufetu, obědy a večeře výběrem z menu, ovocné a zeleninové saláty, ovoce, minerální voda, káva.

Zdroj: Lázně na cévy

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Vybornym pričistovánim cev je 4 velke citrony , 5 stroužku česneku, a pulka zazvoru vse rozmixovat v mixeru a pak povarit , a nechat odstat a precedit do vetsi lahve a dat do lednice pit jednu skleničku dene a p az se dopije tak prestat na tyden a pak pokračovat v kůře opravdu to funguje taky to puzivam a je m skvele.taky me bolely nohy a ted uz chodim normakne bez bolesti preji brzke uzdraveni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav skalický.

prosím kolik litrů vody na povaření dekuji

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Rizikové faktory tuku

Strava významně ovlivňuje, zda kardiovaskulární systém běží hladce, a to i ve stáří. Obsah soli v rychlém občerstvení zvyšuje krevní tlak. Tuky z potravin živočišného původu zaplaví tělo cholesterolem, který se ukládá v tepnách. Srdce pak musí zvýšit tlak, aby krevní oběh fungoval, vyvíjí tedy mimořádné úsilí. Je-li zvýšena tělesná hmotnost, vede to k nadváze, která je způsobena nedostatkem pohybu, což srdce opět oslabuje. Nebezpečný kolotoč je tak uveden do pohybu a následkem může být infarkt.

Zdroj: Vitamíny pro zdravé srdce a cévy

Co znamená ucpávání cév

Ucpávání cév je chronické degenerativní onemocnění, při kterém se ukládají zejména tukové látky do cévní stěny a tím dochází k patologickým změnám ve vnitřní a střední vrstvě cév. Naše cévy postupně tvrdnou a jejich stěna se ztlušťuje. Vznikají pláty, které pak bývají příčinou chronické ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhody, nebo ischemické choroby dolních končetin. Cévní stěna přestává být elastickou a proces vede k zúžení cévního průsvitu. K předčasnému či urychlenému rozvoji aterosklerózy pak vede zvýšená hladina krevních tuků, spolu s porušenou funkcí vnitřní výstelky cév.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Co znamená mít ucpané cévy

Uváděná prevalence (výskyt) ICHDK v populaci je od 0,6 do 10 % a progreduje s přibývajícím věkem. Ve věku pod 60 let jsou to cca 3 %, zatímco nad 70 let cca 20 %, přičemž se jedná o již symptomatické pacienty s různě vyjádřenými symptomy ICHDKK. Muži jsou postiženi výrazně častěji a závažněji než ženy. Zhruba u čtvrtiny nemocných dochází následně k nutnosti revaskularizace (výkonu na tepenném řečišti), ať již chirurgické nebo endovaskulární.

Ucpávající se céva nemůže vyživovat například srdce, mozek nebo končetinu. Jedná-li se o končetiny, pak se objeví bolest ve svalstvu vždy po určité vzdálenosti chůze. Se zhoršováním postižení se tato vzdálenost zkracuje a nakonec mohou vznikat i klidové bolesti nebo otevřené kožní defekty.

Když dojde k takovému postižení, jedná se již o stav ohrožení končetiny, později přímo života pacienta. Pokud je průsvit tepny zúžen o osmdesát procent, jedná se o stav kritický.

Medicína řeší situaci opětovným rozšířením cévy v postiženém místě pomocí takzvané angioplastiky, popřípadě je možné nahradit cévu cévou umělou. Vždy je doporučována změna životního stylu, tedy jak po chirurgickém zákroku, tak i tehdy, když k němu ještě u pacienta nemuselo být přikročeno. Toto onemocnění se navíc zhoršuje ve spojení s cukrovkou a vysokým krevním tlakem.

Zdroj: Operace ucpaných cév


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP