Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO S OPAREM

OBSAH

Přenos

Jedinci zasažení pásovým oparem jsou infekční pro své okolí v době výsevu puchýřků. Doporučuje se časté mytí a dezinfekce rukou, postižená místa neškrábat a překrýt, vyhnout se kontaktu s těhotnými ženami a novorozenci. Kožní projevy pásového oparu tedy mohou být zdrojem infekce pro okolí, i když riziko je výrazně menší než u osob s planými neštovicemi. Infekční bývají puchýřky do zaschnutí.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi VNUTORNY PASOVY OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Existuje, jedná sa o herpes sine herpete, diagnostikuje sa na základe sledovania protilátok virusu varicella zoster v krvi. Spôsobuje ukrutné neuralgie, trpím tým už štvrtý rok. Zistila mi to skúsená infektologička. Niektorí í lekári sa tým nezaoberajú. Je to zriedkavé ochorenie, ale existuje. Trpím nezmieriteľmými bolesťami v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice, niekedy mávam bolesti na hrudi, pichanie v ušiach, pískanie v ušiach, pálenie pravej polovice tela. Vždy cez leto sa mi prechodne stav zlepší a na jeseň sa mi to ochorenie znova rozbehne. Trvalo veľmi dlho, kým mi toto ochorenie diagnostikovali.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan.

Dobrý den taky trpím vnitřním pásovým oparem lékaři mě posílali ,že prý nic takového neexistuje Paní Věro napište mi prosím!Která lékařka Vám to diagnostikovala, rád bych se s ní taky domluvil!!Čekám na odpověd!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Léčba

Když puchýře schnou, doporučuje se užívání dezinfekčních mastí, které hubí antiseptické patogeny. Pro léčbu oparu ucha se používá antivirová léčba, která by měla být zahájena nejpozději do 72 hodin po objevení kožních příznaků. Antivirové krémy zastavují růst a množení viru herpes a vedou ke zlepšení kožních projevů.

Na bolesti způsobené pásovým oparem se užívají analgetika, antidepresiva nebo léky na epilepsii. Na herpetický ekzém pomáhají tricyklická antidepresiva.

Zdroj: Herpes v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

Dobrý den, chtěla bych poradit co s bolavýma patama. Začnu od začátku, před asi 3 lety jsem dostala pásový opar na lýtku a stehně ze zadní strany. Od té doby mě začaly jakoby úplně řezavé bolesti od achylovky do paty, nevím jestli by to mohlo mít nějakou souvislost, patní ostruhy tam nejsou ( potvrzeno rentgenem ). Dodnes mám bolesti ( řezavé už nejsou ) pat, někdy až nesnesitelné než se rozejdu, po chvíly to trochu poleví, ale stejně ty bolesti jsou, takže chodím jako důchodce, přesto ještě nejsem.
Děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zastavte se na neurologii a nechte si vyšetřit nervy na noze. Tyto komplikace může způsobovat uskřinutý nerv, který byl vyprovokován pásovým oparem. Jednoduchá operace pak zajistí úlevu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

S pásovým oparem do sauny

Pásový opar je následné stádium planých neštovic, které většina prodělá v ranném věku. Osoba vystavená kontaktu s pacientem s pásovým oparem nedostane tento druh herpesu, ale mohla by dostat plané neštovice, pokud je ještě neprodělala. Virus je přítomen v místě vyrážky a je nakažlivý až týden po objevení se lézí (puchýřků). V této době by se neměla používat veřejná sauna.

Může se koupat s pásovým oparem?

Jedním z hlavních omylů je, že pacient s planými neštovicemi a pásovým oparem by se neměl koupat. Tak to není. Měl by to dělat každý den, abyste se zchladili, protože koupání snižuje svědění pokožky. Použití mentolového pudru napomůže ke zmírnění pálení nebo svědění po koupeli.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Jaké bylinky --tinktůry--obklady se dají používat na p.opar??????

Nic chemického


Předem děkuji za informace

Hezký den IKO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Základním pomocníkem v přírodní léčbě pásového oparu je led. Ledové obklady sníží zduření a omezí bolest a mravenčení místa s oparem. Dále se pak používá na potírání gel Dermochlorophyl, který je vyroben ze zeleného barviva listů - chlorofylu. Rozvoj a množení viru herpes zoster omezuje základní aminokyselina Lysin. Jde buď koupit samostatně v prodejně pro kulturisty a nebo je možné jíst potraviny, které ji obsahují (kuřecí maso, ryby,vepřové maso, brambory, luštěniny, hovězí maso). Naopak je nutné vyloučit ze stravy mandle, rozinky, čokoládu, ořechy, pistácie a pivo, protože ty rozvoj oparu podporují. Někdy pomáhá potírání oparu zinkovou mastí a také užívání zinku jako potravního doplňku může být prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

S oparem do sauny

Nechoďte do veřejné sauny, pokud máte jakýkoli zdravotní problém infekčního charakteru, ať už dermatologický (opar, mykóza atd.), oční (zánět spojivek), gastrointestinální, respirační nebo urogenitální.

Nesdílejte také příbory, ručníky ani jiné předměty osobní hygieny. Virus se nepřenáší vodou, není to pro něj vhodné prostředí, takže pokud máte opar, můžete i nadále chodit do bazénu.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U pásového oparu je skutečně nutné počkat, než se pokožka vrátí do původního stavu a to může trvat i měsíce. Zevní péče pomocí mazání je dobrá pro celé tělo, takže ji určitě provádějte s použitím oblíbeného tělového mléka, ale váš problém to moc nevyřeší, protože oparem zdevastovaná pokožka je postižena již při svém vzniku. Problém s její strukturou bude třeba vyřešit výživou - vhodnými bílkovinami, především kolagenem. Dále vitamíny řady B, E a C a minerálem vápník s koenzymem Q10. Aby se všechny tyto živiny dostaly rychle na místo svého určení, tak je potřeba rozproudit krevní oběh, takže ještě zařaďte několikrát do týdne saunu s důkladným vyhřátím celého těla a následným schlazením studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Jak rychle vysušit opar?

Potření alkoholem a peroxidem vodíku může pomoci vysušit bolák a urychlit hojení oparu. Pokud však způsobuje větší bolest nebo podráždění, musíte jej přestat používat. S nepohodlím mohou pomoci lokální nebo perorální anestetické léky, které lze zakoupit v obchodech.

Nejúčinnější terapie na opar na rtu je včasná aplikace antivirové masti na postižené místo. Včasnou aplikací se myslí v řádech hodin po prvních příznacích, i těch pocitových. Čím dříve se antivirotikum aplikuje, tím je efektivnější. Pozdější začátek léčby zapříčiní, že léčba již není příliš účinná a opar proběhne ve všech fázích v obvyklém čase.

Podobně to platí i pro pásový opar, kde je vhodnější použít systémová antivirotika ve formě tablet. Acyclovir, valacyclovir a famciclovir jsou dostupné pro počáteční léčbu pásového oparu a jsou preferovanými antivirotiky pro infekci pásovým oparem. Léčba je nejúčinnější do 72 hodin od nástupu příznaků.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Diskuze

V diskuzi DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Mojí mamce zjistili vnitřní pásový opar po mnoha týdnech, jsem jediný, kdo jí mohl přijet pomáhat, vše bylo u mě v pořádku. Má praktická lékařka říkala, že se nemohu nakazit, ale kdybych měl nějaké potíže, tak mám přijít. Jenže v mém věku ( 48 ) mám potíže stále, bolest zad, kloubů.... prodělal jsem mnoho nemocí... poslední cca týden jsem stále unaven, hodně mě bolí žebra ( myslel jsem, že jsem si je někde narazil ), horkost, bolest se stěhuje a stupňuje, začal jsem se zadýchávat a jediné viditelné je to, že se mi zhoršil jeden malý ,, flíček ,, lupenky. K lékaři nemohu, protože u mamky to dopadlo tak, že než zjistili co jí je, tak skončila v nemocnici a ihned - dnes - jí 3,5h operovali. Kdybych se nakazil, tak by se ,, lidově ,, zbláznila. Takže jsem u ní v domě na samotě a snažím se překonávat bolest, aritmie a jiné.
Jsem bezmocný... Za jakoukoliv reakci děkuji předem

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Vnitřní pásový opar

Vnitřní pásový opar napadá nervy v těle a způsobuje závažné komplikace, které mohou člověka ohrozit i na životě. Nejčastěji napadá plíce, centrální nervový systém a mozek. Posléze se objevují onemocnění jako zápal plic, bolesti hlavy, závratě, dýchací potíže, zmatenost, nebo dokonce bezvědomí. Lidé s pásovým oparem by měli ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Diskuze

V diskuzi GENITALNI PASOVY OPAR A LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,chtela bych se poprosit o radu -pasový opar.Koncem března tohoto roku jsem zjistila,že na zádech pod lopatkou a pak nize těsně vedle levého poprsí se mi utvořil pásovy opar.Doktorka mi předepsala herpesin tabletky a mast.Po léčbě jsem uzivala B-vitamin.Před tim jsem asi pul roku mela problémy s mocovymi cestami a pokaždé jsem brala antibiotika.
Znovu se mi pasovy opar vytvoril začátek června v pravem třísle.Byl zrovna vikend tak jsem navstivila pohotovost a byla jsem hospitalizována na gynekologii,kde mi davali po osmi hodinach kapačky herpesin a mast.Po třech dnech jsem byla propuštěna s pokracovanim léčby,herpesin tablety a mast.Doma zjistila,že se mi utvořil pasovy opar v genitaliich.Chtela bych se zeptat mast herpesin je mozne používat i na genitalie na puchyřky?Poradite mi prosim jak se vyvarovat před dalším pasovym oparem,?S pritelem jsme měli pohlavni styk než jsem zjistila,že mám pásovy opar.Ma přítel navštívit lékaře a zahajit take léčbu i kdyz zatim.nemá příznaky?
Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Genitalni pasovy opar a léčba

Příčiny pásového oparu

Mezi nejčastější příčinu pásového oparu patří virus způsobující plané neštovice. Tento virus „spí“ v lidském těle a k jeho probuzení stačí nějaká stresová situace, onemocnění nebo pouhá vyrážka. Po opětovném aktivování viru dochází právě k tvorbě pásového oparu. Je téměř jisté, že se pásovým oparem nemůžete nakazit od někoho jiného, existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že by pacient s vyrážkou šířil virus na jiné osoby, možná jen na ty jedince, kteří neprodělali neštovice nebo nedostali dávku vakcíny proti planým neštovicím.

Zdroj: Co je to pásový opar

Prevence

Nemoci v zásadě nelze stoprocentně předcházet. Lze však udělat vše pro to, abychom riziko jejího rozvoje minimalizovali (a spolu s tím riziko mnoha jiných chorob). Pomoci totiž může jen posilování celkové obranyschopnosti. Což spočívá v omezování únavy, stresu, v příjmu kvalitní vyvážené stravy, častém pobytu na čerstvém vzduchu, otužování. Ve zvyšování imunity nám také mohou pomoci mnohé přírodní produkty. Například Echinaceovy kapky, rakytníkový sirup, extrakt z jader červeného grapefruitu, důležitý je příjem vitaminu C (lépe z čerstvého ovoce a zeleniny než z potravinových doplňků). Onemocnění pásovým oparem není přenosné. Proto není pro prevenci onemocnění potřeba vyhýbat se kontaktu s nemocným. Z tohoto pravidla existují dvě výjimky. Za prvé: u osob, které doposud neprodělaly plané neštovice, hrozí po kontaktu s nemocným pásovým oparem toto onemocnění (plané neštovice), protože se v tomto případě jedná o první kontakt jejich organismu s virem varicella, který se při premiéře v daném organismu projevuje (jak již bylo zmíněno) planými neštovicemi. Další skupinou, která by se měla vyhýbat nemocným pásovým oparem, jsou těhotné ženy (ačkoli nebezpečnější je pro plod onemocnění matky planými neštovicemi). Při přenosu viru varicella (který přenosem může způsobit jedině plané neštovice) hrají roli puchýřky – infekční je právě tekutina v nich obsažená. Proto by měl nemocný před kontaktem s osobou, která neprodělala plané neštovice, puchýřky sterilně překrýt a tak je izolovat.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Pásový opar u kojence

Pásový opar u malých dětí je ojedinělý. Jde totiž o onemocnění, které se častěji vyskytuje u dospělých, jen zřídkakdy se objeví i v dětském věku, nicméně vždy až po prvotní manifestaci „neštovicového“ viru v podobě mnohem nakažlivějších planých neštovic. Nesmí se kojit s oparem na bradavce. Nutná je zvýšená hygiena.

Nákaza planými neštovicemi je velmi nebezpečná pro těhotné ženy, neboť velmi vážně ohrožuje plod. Dle odborníků však infekce neovlivní plod po 20. týdnu těhotenství, avšak pouze do 36. týdne! V případě onemocnění matky v posledních 2 až 3 týdnech před porodem virus opět vážně ohrožuje děťátko, které může být infikováno.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Kdo trpí pásovým oparem?

Každý, kdo prodělal plané neštovice, může dostat pásový opar. Především jsou ohroženi lidé se sníženou imunitou, lidé, kteří právě prodělali či prodělávají jiné závažné onemocnění (například rakovinu, těžkou chřipku, zápal plic nebo HIV pozitivní). K propuknutí této nemoci může přispět i stres a těžká fyzická námaha. Každopádně k nakažení touto nemocí může dojít pouze v případě setkání s infekcí (od infikované osoby) a při přítomnosti příslušného viru v latentní formě v těle. Rizikovou skupinou jsou rovněž lidé starší 50 let. Pro ně jsou k dispozici vakcíny, které snižují riziko onemocnění, případně zabraňují dlouhodobé bolesti.

Zdroj: Co je to pásový opar

Nakažlivost pásového oparu

Puchýřky, které při pásovém oparu na kůži vznikají, obsahují virové částice, a proto mohou být infekční. Infekčnost lézí pásového oparu je však mnohem menší než u planých neštovic. Z tohoto důvodu se žádná protiepidemická opatření nepřijímají.

Od osoby s planými neštovicemi může jiná vnímavá osoba dostat plané neštovice. Od osoby s pásovým oparem může vzácně jiná vnímavá osoba rovněž dostat plané neštovice. Pásový opar je projevem opětovné reaktivace viru, který už máte v těle jako pozůstatek dřívějších planých neštovic. K reaktivaci dochází v důsledku různých vnějších i vnitřních vlivů (zátěž, stres, jiné onemocnění a podobně).

Zdroj: Co je pásový opar

Co je to genitální opar

Primární infekce virem je obvykle asymptomatická nebo se projevuje nespecifickými příznaky, jako je faryngitida, specifická gingivostomatitida, nebo orálními či genitálními lézemi. Po infekci virem je navozena latentní infekce, která může být kdykoliv reaktivována, obvykle po nějaké spouštěcí události. Reaktivace latentní infekce je spojena s periodickým výskytem herpetických lézí v místě vstupu viru do organismu. Infekce genitálním oparem je rizikovým faktorem pro infekci HIV. Detekce IgG protilátek slouží k určení imunitního stavu organismu při vyšetření jednoho vzorku séra nebo jako diagnostická metoda pro stanovení primoinfekce. Podobně jako opar na rtu nejde zcela stoprocentně vyléčit. Většinou se musí pacient smířit s tím, že se mu bude pravidelně vracet.

Zdroj: Genitální opar

Časové fáze vývoje oparu

Herpes simplex (opar na rtu, genitální opar)

Průměrná inkubační doba pro počáteční herpetickou infekci je 4 dny (rozmezí 2 až 12) po expozici. Vezikuly se zlomí a zanechají bolestivé vředy, které se mohou hojit dva až čtyři týdny po počáteční herpetické infekci. Pociťování těchto příznaků se označuje jako první „vypuknutí“ herpesu nebo epizoda.

Virus zůstává nadále v těle a čeká na další vzplanutí. Budoucí opary (léze) pak obvykle trvají týden až 10 dní. Nejčastěji se vyskytují na rtech, jazyku, patře úst nebo dásních. Prvními příznaky bývá bolestivost místa s budoucím oparem. Vředy se nejprve objevují jako puchýře naplněné tekutinou, které prasknou po dni nebo 2.

Doba nakažlivosti: od erupce oparu až po vznik krusty.

Herpes zoster (pásový opar)

Herpes zoster je infekce, která vzniká, když se virus planých neštovic varicella-zoster reaktivuje ze svého latentního stavu v zadním dorzálním kořenovém ganglionu. Symptomy obvykle začínají bolestí podél postiženého dermatomu, po které během 2 až 3 dnů následuje vezikulární erupce, která je obvykle vizuálním důkazem pásového oparu. Někde mezi jedním až pěti dny po brnění nebo pálení na kůži se objeví červená vyrážka. O několik dní později se vyrážka změní na puchýře naplněné tekutinou. Přibližně jeden týden až 10 dní poté puchýře zaschnou a vytvoří se na nich krusta. O pár týdnů později se strupy uvolní.

Doba nakažlivosti: od erupce pásového oparu až po vznik krusty.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Je pásový opar nakažlivý?

Nemocní pásovým oparem jsou infekční pro své okolí v době výsevu puchýřků. Doporučuje se časté mytí a dezinfekce rukou, postižená místa neškrábat a překrýt, aby nedošlo k přenosu.

Pásový opar se objeví vždy podél nějakého nervu, protože viry v těle přežívají právě v oblastech nervů. Mezi častá místa výskytu patří hrudník a břicho. Ložisko může být různě velké od jednoho do deseti centimetrů v průměru. Jedná se o nahromaděné puchýřky, které většinou výrazně bolí. Právě bolest je to, co odlišuje projevy pásového oparu třeba od alergické reakce, která spíše svědí. Onemocnění doprovází zvýšená teplota a obvykle se ložisko do týdne zahojí. Problém může nastat v případě, že si pacient místo rozškrábe, pak je tu samozřejmě riziko infekce.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Co způsobuje pásový opar?

Pásový opar nastane, když se virus způsobující plané neštovice, který „dřímal“ ve vašem těle, znovu aktivuje. Virus planých neštovic je uschován v nervových kořenech. U některých lidí může zůstat neaktivní po celý život, aniž by jevil nějaké příznaky. Naopak u jiných lidí dojde k jeho „probuzení“, příčinou bývá například nemoc, stres nebo stárnutí, tedy faktory, které oslabují imunitní systém. Rovněž některé léky mohou virus reaktivovat. Není objasněno, proč virus znovu nezpůsobí neštovice, ale pásový opar. Ten není nakažlivý, i když existuje nepatrná šance, že člověk s pásovým oparem může šířit virus na osoby, které nikdy neměly plané neštovice nebo nikdy nedostaly vakcínu proti planým neštovicím.

Zdroj: Pásový opar

Vnitřní pásový opar

Vnitřní pásový opar je neuralgie, která je charakteristická silnou bolestivostí a výrazně ztrpčuje život nemocného. Pokud jedinec trpí vnitřním pásovým oparem, neměl by v žádném případě chodit na přímé slunce.

Projevy

Pacienti si stěžují na úporné bolesti, které přirovnávají k pocitu zasažení elektrickým proudem. Doprovodnými projevy nemoci jsou bolesti hlavy, únava, zimnice a horečka. Inkubační doba oparu je sedm až čtrnáct dní.

Léčba

Léčba choroby musí být zahájena co nejdříve a také v těchto případech je velice obtížná. K vnitřnímu použití jsou doporučovány antioxidanty, vitamin C a flavonoidy. Silné protivirové účinky v sobě má i třezalka, která má v procesu uzdravování nezastupitelné místo. Urychlujícími účinky hojení disponují aminokyselina lyzin a minerál selen. Důležitý je i vitamin B12 a C. Pro zklidnění a zmírnění bolestí se na postižené místo přikládají chladné vlhké obklady či balíčky s ledem a antivirotika.

Zdroj: Co je pásový opar


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP