Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO SE NESMI DĚLAT PŘI NEMOCI BARETOVA JICNU

OBSAH

Jícen v cizím jazyce

  • latinsky se jícen nazývá oesophagus;
  • slovensky se jícnu říká pažerák;
  • anglicky je jícen esophagus.

Zdroj: Funkce jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Dieta při refluxu není zvlášť složitá. Můžete při ní jíst vše, co není z mouky, co není smažené a co není ostré.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Ono stravování není tak jednoduche, nesmí se rajcata, cesnek, papriky, no prostě je toho opravdu hodne. Také sháním kuchařku.

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Ezofagitida versus GER

  • Ezofagitida je zánět sliznice jícnu. Většina případů ezofagitidy je spojena se žaludečními kyselinami, které dráždí vnitřní výstelku jícnu.
  • GER je obecný termín, který popisuje řadu situací způsobujících kyselý reflux.

Zdroj: Reflux u dětí

Diskuze

V diskuzi NEMOCI U ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Táborská ZDENKA.

Vlastním -5-letou čivavu-je to pes-a už pokolikáté má problémy-a to-začně naříkat-jako bolestně,vždy chvilku a nic,za nějakou dobu znovu a to se opakuje,potom se také schovává za polštář,i ya mne,pod postel atd.Ven chodí pouze na dvorek a to většinou se mnou,někdy mi připadá ,že se to stane pokud žere kosti.Stalo se to již několikrát a tak by mne zajímalo,kde je chyba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Xanada.

Çivava nesmí být krmena kostmi.

Zdroj: diskuze Nemoci u čivavy

Zánět jícnu - bylinky

Na zánět jícnu pomáhá kombinace těchto bylinek:

  • heřmánek lékařský – květ 25 g
  • dobromysl obecná – nať 25 g

Nálevu se pijí 3 šálky denně.

Zdroj: Zánět jícnu

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A JEJICH NEMOCI PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Křížová.

Obracím se na ty, co mají problémy s játry. Co přesně jíst? Čemu se vyhnout? Vím, že se nesmí pít alkohol. Chtěla bych se zeptat, zda se může pít nealkoholické pivo. Pít vodu, šťávy, máte nějakou specialitu?
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Játra a jejich nemoci příznaky

Jícen – obrázek

Pro představu, jak vypadá jícen, je zde fotogalerie obrázků jícnu.

Zdroj: Zánět jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Proč žaludeční kyseliny cestují do jícnu?

Problém je způsoben vadným jícnovým svěračem, svalovým kroužkem na dolním konci jícnu v blízkosti membrány. Svěrač je uzpůsoben tak, aby zabránil žaludečnímu obsahu proudit vzhůru, funguje jako jednosměrný ventil. Pokud svěrač nefunguje správně, žaludeční kyselina se vrací do jícnu. Refluxní tendence se zvyšuje, když žaludek obsahuje mnoho žaludeční šťávy nebo velké množství potravin, a to zejména v případě zvýšení tlaku v břiše.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Dušková.

Dobrý den,

prosím o zaslání celého jídelníčku na 28 dní. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Lohrová.

Dobrý den,
mám zúžený jícen a reflux jícnu. Léčím se na Gastroeterologii.
prosím o zaslání jídelníčku.

Děkuji a přeji krásný den

S úctou Jiřina Lohrová

775117331

Zdroj: diskuze Jídelníček

Gastroezofageální reflux – příznaky

Onemocnění má dva typické příznaky: pálení žáhy (pyróza) a návrat (regurgitace) žaludečního obsahu do jícnu či do úst.

Pálení žáhy je pálivá bolest za hrudní kostí způsobená refluxem žaludečního obsahu do jícnu, která se často zhoršuje vleže, někdy bývá spojena s takzvanou regurgitací (navracením žaludečního obsahu do úst). Komplikace zahrnují především zánět jícnu, zúžení (strikturu) jícnu a vřed jícnu. Zánět jícnu může vyvolat odynofagii (bolestivost při polykání) a krvácení (naštěstí většinou mírné). Zúžení jícnu způsobuje postupně se zhoršující dysfagii (obtížné polykání) při polykání pevné stravy. Vřed jícnu se projeví bolestí stejného charakteru jako žaludeční nebo dvanáctníkový vřed, bývá však pociťována za hrudní kostí. Vředy se hojí pomalu, často se vracejí (recidivují) a po vyhojení většinou zanechají zúžení jícnu.

Chronický problém nastává, pokud dojde k oslabení nebo poškození funkce dolního jícnového svěrače. V tomto případě se objevuje takzvaný noční reflux, kdy žaludeční šťávy natečou zpět do jícnu při spánku v horizontální poloze.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Diskuze

V diskuzi REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,

chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s refluxem jícnu a s Barrettovým jícnem. Jakou dietu. Případně, zda si někdo Barrettův jícen vyléčil. Lékařské zprávy píšou o nevratnem procesu. Děkuji. PJ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina.

Dobry den Pavle, taky mam tu stejnou diagnozu jako vy... Bohuzel je to nezvratny stav, bunky jicnu se zmenili v bunky tenkeho streva, tohle ctu na vsech forech (ve 3 jazycich). Take hledam nejakou kucharku a nikde tu specifikovanou na Barretuv syndrom nenachazim jen porad dokola vynechat ostre, tucne, studene, teple a neprejidat se... nekde doporucuji jablecny ocet s citronem redeny ve vlazne vode nalacno, jinde zakazuji... Vypada to ze si to musi kazdy vysledovat sam co mu sedi a co ne.. Taky bych se nejradeji udrzovala bylinkami ale vypada to na Protonove pumpy do konce zivota.... kdybych na neco narazila zkusim sem znovu napsat. Diagnozu mam teprve tyden tak zatim hledam... Opatrujte se.

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Léčba refluxního kašle

Pokud trpíte refluxním onemocněním jícnu, bude třeba, abyste začali užívat léky ze skupiny blokátorů protonové pumpy, které snižují kyselost žaludečního obsahu. Se zahájením léčby by se nemělo vyčkávat moc dlouho, protože sliznice jícnu i dutiny ústní se kyselými šťávami samozřejmě poškozuje. Léčiva jsou volně prodejná (Omeprazol, Helicid), ale může je předepsat i praktický lékař. Z dalších preparátů, které se při refluxu užívají, je možné do léčby zařadit prokinetika, která pomáhají posunovat potravu správným směrem. Od pálení žáhy si můžete pomoci užitím antacid (Rennie, Tums).

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Příznaky

Zánět jícnu je chorobný stav spojený s poškozením jícnové sliznice. Hlavním příznakem je zvláštní druh bolesti, pálení žáhy neboli pyróza. Tato bolest je charakterizována jako palčivá bolest za dolní částí hrudní kosti či bolest zad.

Zpočátku se objevuje jen po určitých jídlech (pečená jídla, smažené pokrmy, sladké, alkohol, černá káva), v pokročilých případech trpí nemocný bolestmi po každém jídle, leckdy nalačno a také v noci, kdy se stav zhoršuje po ulehnutí a při snížené tvorbě slin. Zdrojem bolesti je přímé dráždění sliznice, roztažení jícnu a naopak dočasná stažení jícnu v jiných úrovních.

Dalším příznakem může být pocit uváznutí sousta v krku, obtížné polykání (dysfagie), bolestivé polykání (odynofagie) či pocit cizího tělesa v krku bez prokázané příčiny (takzvaný globus).

Bolesti na hrudi mohou být někdy tak nespecifické, že mohou imitovat jiná onemocnění, například choroby srdce (srdeční infarkt). Řada nemocných si také stěžuje na ztrátu chuti, chrapot, chronický kašel, záněty průdušek i astma, a proto se často nedaří odhalit příčinu nemoci, protože jen polovina nemocných má při gastroskopickém vyšetření (endoskopické vyšetření jícnu a žaludku pomocí kamery zavedené přes ústa) pozitivní nález na jícnové sliznici.

Do souvislosti s refluxní chorobou se dává i zvýšený výskyt zubního kazu na podkladě poškození zubní skloviny kyselými žaludečními šťávami (hovoří se o průniku kyselého žaludečního obsahu do dutiny ústní, takzvané regurgitaci).

Zdroj: Zánět jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse.

Co se nesmí jíst při užívání Eliquis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (apixaban) je skvělý lék na ředění krve, protože společně s ním můžete konzumovat téměř vše. Během užívání přípravku Eliquis byste se měla vyhýbat grapefruitu, grapefruitové šťávě, limetkám a pomelům. Tyto citrusové plody zabraňují rozkladu apixabanu a mohou zvýšit nežádoucí účinky z předávkování.
Pozor si rovněž dejte na užívání léků proti bolesti jako je ibuprofen a naproxen. Bezpečným volně prodejným lékem na bolest při léčbě Eliquisem je Paralen (paracetamol).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Zahlenění při refluxu

Kyselinou navíc nemusí být poškozen jen jícen, ale i další orgány, například hrtan, hltan i dýchací cesty, přičemž dochází k zahlenění.

Zdroj: Reflux jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Existují zubní náhrady, které se upevňují v prostoru kořenu zubu, který byl vytržen. Nový zoubek je pak k nerozeznání od zbytku pravých zubů. Životnost této zubní náhrady je v desítkách let. Vytvoření zubní náhrady se platí a cena může být v tisících Kč. Aby byl nový zoubek opravdu pěkný, tak se nevyplatí šetřit. Domluvte se se svým stomatologem, popřípadě se poraďte ještě v jiné zubní ordinaci, abyste získala přehled o kvalitě a cenách.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

Nevim si rady mam v zubu prednim velkym tu vlozku a vedle toho zub po te resekci a nevim na tlak a pokutani me boli ten velky zub a nevim ms mi tam pan doktor dat cep a blombu jako korunku ale trn zub nesmi bolet ci stim

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?

Příznaky gastroezofageálního refluxu mohou být tak zřejmé, že žádné testy nejsou potřeba. Pokud je lékař na pochybách, nebo v případě, že jsou příznaky extrémní, je důležitá gastroskopie. Během tohoto zákroku mohou být nalezeny nebo vyloučeny hiátová kýla, žaludeční vředy a jiné příčiny refluxu. Další možností diagnózy je měření kyselosti v dolním konci jícnu během 24 hodin. To zjišťuje, jak často a jak dlouho trvala poslední refluxní epizoda. Také je možné měřit tlak uvnitř jícnu pomocí techniky zvané manometrie jícnu. Příznaky gastroezofageálního refluxu se mohou podobat peptickému vředu, bolesti na hrudi (angina pectoris), bolesti svalů, zad, zácpě, syndromu dráždivého tračníku, žlučovým kamenům, onemocnění slinivky atd.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Poradna

V naší poradně s názvem PRUDKÁ BOLEST JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jiříčková.

Probudila mě v noci prudká bolest asi jícnu. Je to bolest jednoho místa na hrudní kosti, brkání, bolest v ústech a suché horní patro. Užívám dle potřeby Omeprazol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol by měl pomoci. Je to dobrý lék na tyto komplikace. Možná bude problém v tom dávkování podle potřeby. Omeprazol totiž není lék s rychlým nástupem účinku. Účinky přichází až za několik hodin. Určitě byste se měla sejít s lékařem gastroenterologem, abyste vyhodnotili dosavadní léčbu Omeprazolem. Nepodceňujte to, protože jícen máte jen jeden a když si ho necháte proděravět kyselinou ze žaludku, tak nebudete moct normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prudká bolest jícnu

Pálení žáhy

S pálením žáhy se denně setkává až desetina dospělé populace. Za život tato komplikace potká až 40 % dospělých a běžně se vyskytuje u poloviny těhotných žen. U těhotných žen se považuje za normální a často příznaky pyrózy samovolně odejdou s porodem. Jedná se o zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu. Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a dochází tak k nepříjemnému pocitu „pálení žáhy“. Je to prakticky podobný mechanismus jako u zvracení, ale děj neprobíhá reflexně, není provázen dávením ani křečemi. Slovo „reflux“ naznačuje, že se část žaludečního obsahu vrátí do jícnu a pak samovolně zpět do žaludku. Tento jev nastává v důsledku nedostatečně funkčního svěrače mezi jícnem a žaludkem – česla. Pálení žáhy bohužel často provází další nepříjemné projevy jako zápach z úst nebo bolesti žaludku.

Zdroj: Reflux u dětí

Režimová opatření

Vedle úpravy životosprávy – vyloučení kouření, kávy, černého čaje, čokolády, kakaa, alkoholu, mentolu, kyselých, tučných a kořeněných jídel, nápojů sycených kysličníkem uhličitým – je nutné snížit nadváhu a mít zvýšenou polohu hlavy ve spánku.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Bylinky na reflux

Z dlouhodobého hlediska je výhodnější úprava jídelníčku a celkového životního stylu tak, aby se projevy refluxu minimalizovaly.

Z bylin mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléčí sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu. Komplexní je například bylinná směs Slizin a také směs Antispasmos, kdy pomalým rozkousáním v ústech dojde k uvolnění silic, které se rychle (přes sliznici dutiny ústní) dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.

Zdroj: Reflux jícnu - dieta

Kašel při refluxní chorobě

Potíže u onemocnění se často zhoršují v poloze vleže, kdy na žaludek přestává působit gravitace. Z příznaků, které nesouvisí přímo s jícnem, se objevuje pocit sucha v ústech, ztráta chuti, chronický a noční kašel, chrapot, zánět průdušek či bolest na hrudi.

Zdroj: Reflux jícnu

Jaký má vliv na vaše zdraví?

Je to nepříjemné onemocnění, které může mít velký vliv na váš životní styl. Mnoho lidí má pocit, že kvalita jejich života je tímto snížena. Dlouhodobé vystavení refluxu žaludeční kyseliny vede k ezofagitidě (zánětu jícnu). Dlouhotrvající ezofagitida může být komplikována tvorbou jizevnaté tkáně, která je zúžená v postižené části jícnu. Může dojít k problémům s polykáním. Jedná se o závažný stav, který vyžaduje okamžité posouzení a ošetření, ale naštěstí je tato komplikace poměrně vzácná. Také může dojít k tvorbě krvácivých vředů a v důsledku chronické ztráty krve k nedostatku železa v organismu, což by následně mohlo vést k chudokrevnosti.

Zdroj: Gastroezofageální reflux

Alternativní léčba

Při akutních obtížích pomůže vypít sklenici s rozpuštěnou zažívací sodou (běžně dostupná v supermarketech nebo v lékárnách) či mléko (soda i mléko fungují jako látky neutralizující vliv kyselého žaludečního obsahu), účinek je sice poměrně rychlý, nicméně krátkodobý.

Zdroj: Zánět jícnu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP